cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 3, 2011

Eid Ul Adha..

Tinggal sehari dua lagi dah nak Eid Ul Adha.. Balik kampung ke? I tak balik kampung. Usually raya qurban we just stay kat Shah Alam or before this kat KL lah since 8 years ago. My parents yang akan turun sini..INSYALLAH dalam perjalanan ni. Ye lah.kan cuti tak lama.. Well i nak tanya, dah plan nak masak apa???. I tengah berplan - plan lah ni..

1. FOOD.

macam - macam rasa nak masak. Tapi first sekali of course B E R A S A K lahh...It is a must. Kalau orang lain macam ketupat lah, Nasi Impit lah, Lemamg lah..So, kami...yang ni lahh..
Ni yang belum dimasak lah..- rebus maksud i.
Ni yang dah masak.
Hubby kata dia nak beli lemang. Tapi i pesan jangan beli rendang kat tempat jual lemang tu. Selalu nya BASI..So sebagai lawan lauknya kami plan nak masak....
Sambal Goreng. Pun as it is a must lauk bagi keluarga kitarang. Tak de ni macam tak lengkap. Anak - anak buah My Mommy kalau mai, sure cari lauk ni..
Another lauk, kitarang nak masak Ayam Opor. Malas nak masak rendang - rendang ni.. Lagipun lauk ni agak mudah disediakan..Rendang dengan lama lah.. Bersantan banyak lah..
Hubby lak kata better buat soup sikit untuk yang tak makan lemak - lemak.. Walhal, soup yang dia suggests tu Soup Tulang..heee..Tak pe..kita layan jeee..
Hubby pun macam nak tempah sate mentah.. boleh bakar - bakar. Tapi i tak suka..Siapa nak membako nya nanti..So, masih tak sure lahh..
Semuanya macam lemak je kannn..So, i mintak Hubby masakkan Sambal Taun atau anything pedas lahh... Bagi nampak bintang sikit..heee

2. DRINKS.

Ada 3 choices.. First ingat nak buat....
Rosselle. Tapi tak sure lagi sebab until now tak de stock..atau paling mudah,
Lemon Juice je...So kejap lagi nak cari lemon..Mana tau ini boleh jadi alternative.
And i rasa, air yang atas ni kot... Buat Alin, air ni adalah SPRITE with MINTS.. Sedap ye Alin. Boleh cuba lah nanti tu..

3. BISCUITS

sebagai memeriahkan suasana lah.. We planned nak buat simple - simple saja..Asalkan adalah maksudnya.. Kitarang beli kat kedai tu INSYALLAH tak lah.. KECUALI sedapp..
White Chocolate Pistachio ni ke....
Atau Orea Biscuit ni ke...
But yang banyak pemintaan adalah Chef CiJu punya Pineapple Tart.

4. DESSERTS
Maybe C a r a m e l C a k e..Ye lahhh tengah kemaruk membuatnya..
Tapi i teringin nak kan Brownies.. Maybe nak mintak Chef KoYa kot buatkan..

5. DECORATION.
Nak beli Roses atau pun maybe
White Lily..Wangiiii...
6. BAJUU RAYAAA..
Pakai je lah baju raya Eid Ul Fitri tu.. Tak de nya nak beriya - iya.. Yang penting pakai Baju Melayu dan baju kurung.

7. Last but not least, DOOR GIFT/GOODIES

Ingat nak buat C u p p i e s. tapi nak packing lah pulak. then it will take times lah lagi..
Atau pun buat S m a l l H a m p e r s macam atas ni...Well bermodal beriya - iya pulak..
Well, i rasa just nak pakai plastic je lahh.. Letaklah memacam dalam tu..Ok..ok.. jangan fikir bukan - bukan ye.. Yelahh..kenapalah beriya - iya lak dengan goodies. Kan ke raya ni.. Noooo..actually on Eid Ul Adha ni, my TB fren from Indonesia nak datang. Dia nak ke Rumah Aman., Rumah Anak - anak Yatim yang ada di Section 2. Rumah Aman ni kira macam rumah anak angkat i lah..So, masa pegi sana tu, ingat nak bawak sikit goodies untuk anak - anak yatim ni lah...

Ok lahhh.. ini semua cuma plan saja..Kita tunggu lahh apa yang jadi. Nanti u all tengok N3 for Eid Ul Adha..Maybe 90% menjadi lah tu..Apa - apa pun, SELAMAT MENYAMBUT EID UL ADHA. Ada yang buat Qurban???

52 comments:

  1. berasak ye kak? bukan burasak? kak yan org bugis kah?..i penah makan burasak tu..heheh..btw, sume buat i terliur especially brownies tu..hah, another one, ayam opor tu i tak penah makan...slmt hari raya aidiladha kak yan:)

    ReplyDelete
  2. Maya,

    sama je nama dia tu. Tapi kami panggil berasak. Akak bukan keturunan bugis.. Wong Jowo. Tapi my mommy belajar dari MIL dia. MIL dia belajar dari org Bugis.. cam tu lahhh...

    Ayam Opor tu nanti akka N3 kan recioe dia ye..

    ReplyDelete
  3. Banyaknya makanan...tentu meriahkan.. saya tak plan apa2...raya gilir2 umah mak dan umah mertua...

    Salam aidil adha utk yan....

    ReplyDelete
  4. besnya burasak..

    serta merta teringatlah kg halaman di rumah kakak kat pontian..

    masakannya camtuh..

    selamat hari saya aidil adha..

    ReplyDelete
  5. burasak mmg menyelerakan..
    kak yan.................
    aduh...
    menu yang kak syer tu buatkan ayu nak mencari raya nanti..
    nak buat gakkkkkkkkkkkkk

    salam adiladha

    ReplyDelete
  6. selamat aidil adha..
    banyaknya menu yg dirancang
    ...best2 belaka.
    satu je yg akak belum cuba, berasak.

    ReplyDelete
  7. Salam Aidil Adha Yan...

    makanan2 yang Yan tunjukkan itu betul-betul menggoda tau... :)

    ReplyDelete
  8. Rayo eh sehari tp makanan mak aii....tp rai anak yatim x perlah sedekah tu bagus....Salam Aidil Adha Yan.......

    ReplyDelete
  9. wamboi wamboi wamboi kak yannnnnnnnn........

    hebatnya makanan....kl sy dapat mkn soto pun dah alhamdulilahhh...heheheh

    sy kene pantau students kat terengganu laa kak next week....huhuhu

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah rezeki bertambah dari apa yg dihulurkan. Hak mereka ada. Syukur moga Allah berkati rezeki Yan sekeluarga...

    ReplyDelete
  11. Selamat Hari Raya Yan. I tak dapat balik Pontian tahun ni... Macam ni nak serbu rumah you lah raya ni... Your menu buat I lapar lah....

    ReplyDelete
  12. MP,

    meriah macam tu sebab semuanya gatherr kat umah i. kena lah banyak food. Kesian kat depa nanti..

    ReplyDelete
  13. Kak Sal,

    rasa2nya macam nak kumpul kan je blogger Pontian or at least org Johor.


    Selamat Eid ul adha, kak sal...

    ReplyDelete
  14. sempat lg nk wat kuih?
    x nk jemput sy dtg ke? ;-)

    ReplyDelete
  15. wah macam2 menu nak buat semuanyer menarik ...tart nenas tu paling mengiurkan...

    ReplyDelete
  16. wah banyaknya nak masak..sedap2 pulak tu..qema teringin nak makan air asam perut je ni..pastu up ngan sup tulang & daging goreng..dah.

    ReplyDelete
  17. salam kenak n salam aidil adha kak yan,

    erm, kakak ipar masz org bugis, berasak tu biasa makan ngan ikan masak asam pedas kan, sedap tp cpat muak..

    ReplyDelete
  18. Ayu,

    u kat kg senang kalau nak cari daun pisang kalau nak buat berasak. kalau i kena mak abah bawak baru boleh buat.. kalau tak, hijau tua berasak tu annti nya..


    Selamat Eid Ul Adhz Ayu..

    ReplyDelete
  19. Kalau belum rasa, mai lah umah kak kasihredha..

    ReplyDelete
  20. Hee.. mmg nak goda orang pun kakcik..

    ReplyDelete
  21. Food kena banyak kak ani.. semua kumpul kat umah saya..

    INSYALLAHHHH..saya rasa patut kita share kan kak..

    ReplyDelete
  22. Jangan jeles lah Mariaaa..mai umah yukk..

    ReplyDelete
  23. JH kena rasa dulu baru tau sedap ke idak..

    ReplyDelete
  24. Yan..

    apa2 pun nanti Yan call akak ye..

    ReplyDelete
  25. Fazidah,

    u r welcome.. Jauh tu kalau nak ke Pontian..

    ReplyDelete
  26. Mai lah shaaaaa...sukacita dialu2kan..

    ReplyDelete
  27. Alahhh.yg simple2 je KhaiRin...

    Kalau nak mai, tak yah nak jemput2. bagi tau je..

    ReplyDelete
  28. Tart nenas tu ramai yg minat. jem buat sendiri..

    ReplyDelete
  29. Qema,

    ramai yg tukang makannya.. that's y lahh

    ReplyDelete
  30. masmadi,

    kalau makan gitu sj mmg muak.. mkn pun tak boleh banyak2 sangat.

    ReplyDelete
  31. selamat hari raya aidiladha kak!

    menariksss sgt plan persiapan akak tu! klu tak beraya kat kg mahu terjah umah akak ni! hehehe

    ReplyDelete
  32. berasak???best tu Kak Yan...

    hehehehehe..Sprite + Mint = Syok..nak suruh hubby buat raya ni..hehehe

    ReplyDelete
  33. Yan..memang meriah hidangan Eidul adha yan..
    rasanya acik tak sempat la nak buat macam2 tu..satu dua makanan berat je rasanya dan cukup..

    ReplyDelete
  34. Suzi,

    kena rancang gak.. sebab ramai berkumpul kat rumah akak ni. Umpama kumpul macam kat kg. Sebab mak abah ada kat umah akak.

    JOMMMMM...jgn segan2..kalau ada masa, mai lah.

    ReplyDelete
  35. Berasak??? Alin ingat lagi kan???

    Sure y not. Boleh cuba tu..Sedappp..

    ReplyDelete
  36. acik Erna,

    rumah i ada ramai pembantu.heee.. i makan je... arah, keluar modal, dan makan. then blog kan..heee

    Selamat Eid ul adha..

    ReplyDelete
  37. semuanya sedap-sedap kak yan
    tapi yang paling ati teringin
    mesti berasak mama kak yan...power sedap!

    air lemon tu just mix plain water
    with slice lemon yeh..sedap ye

    selamat menyambut aidiladha
    ati pun beraya di klia je :)

    ReplyDelete
  38. Meh lah Ati.. Pintu rumah ku sentiasa terbuka..hee

    ReplyDelete
  39. bestnyer kak tgk juadah tu...meriah. salam aidiladha juga buat akak sekeluarga yer:)

    ReplyDelete
  40. makkk aiiii byk nyer makanan.. sedap2 pulak tue..selamat hari raya aidiladha kak Yan.

    ReplyDelete
  41. Pengsan! Sdpnyaa tk hn tgk smbal goreng dn ayam opor tu...

    ReplyDelete
  42. Macam tu lah Nieza.. Mmg macam tu kalau dah sambut raya...

    u take care.

    ReplyDelete
  43. meriahnya raya dia...nak jalan raya boleh. hehehe :) bestnya pandai masak macam-macam nih.. selamat hari raya cikyan, maaf zahir batin yer :)

    ReplyDelete
  44. Silakan Cik Kin..

    Satu stadium Malawati tu i sediakan.

    ReplyDelete
  45. sedap... sedap.... menarik... salam aidiladha.... :)

    ReplyDelete

cliks..cliks