cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 17, 2011

How to Make Nasi Mandy

Hari tu i ada buat N3 how to cook Chicken Mandy kan.. So today i wanna share with u guy cam ne nak buat Nasi Mandy.. Sebenarnya nak makan dengan Nasi Minyak biasa tu ok gak.. Tapi kita kasik up sikit.. Makan dengan Nasi Mandy.. Baru betul - betul up you...hee.

Bahan - bahan yang diperlukan.
4 caw berasmathi - highly suggestion Moghul Faiza yang jual for 1 kg tu je..
4 1/2 caw air
5 biji bawang putih - kisar
Sebiji bawang besar - kisar
3 inci halia - kisar
7 Cengkih
7 pelaga
1 batang kayu manis
2 helai daun pandan
1/2 kiub chicken stock
1/2 caw minyak jagung
50gm butter
segenggam kismis

Cara memasaknya cam ni.
1. Panas butter dan minyak.
2. Masukkan buah pelaga, cengkih , dan kayu manis.
3.Kemudian masukkan bawang putih, halia, bawang besar, daun pandan dan kismis.
4. Nampak tak ada excess juice yang warna kuning pada ayam yang dibakar tu kan. Refer Ayam Mandy....Ambik lebihan tu..dan campur kan ke dalam bahan yang sedang ditumis tadi.
5. Atau paling tidak pun bawang yang dibakar bersama ayam tadi tu. Asingkan. Macam ni. Masa menumis campurkan bawang tu. Cukup setakat 3 sudu besar.
6. Tumis agak kering sikit.
7. Kemudian masukkan air dalam tumisan ini. Biarkan mendidih sebentar baru lah di masukkan ke dalam periuk nasi yang sudah diletakkan berasmathi.
8. Beras hendaklah direndam selama 20 minit dan ditoskan.
9. Bila air sudah kering dan nasi pun dah masak, buat lubang di tengah nasi.

10. Letakkan sedikit aluminium foil ditengah - tengah nasi tu bagi mengelakkan nasi bercampur arang.
10. Sebelum itu bakar seketul arang sehingga menjadi bara sedikit. lebih kurang 15 minit dibakar.
11. Letakkan arang yang berbara tu di tengah - tengah nasi yang beralaskan aluminium foil tadi.

11. Kemudian ambil sesudu minyak masak dan curahkan ke arang tadi tu terus tutup tudung periuk dan biarkan selama 4 minit.
12. Kemudian keluarkan arang tadi dan masukkan sedikit pewarna kuning. Jangan terlalu banyak.
13.Tutup balik dan jangan dikacau - kacau nasi tu sampai nasi betul - betul tanak.

Proses membakar dan menjirus arang dengan minyak tadi tu lah yang dapat memberikan aroma ke atas nasi. Dipanggil 'mengasap' . Memberi kelainan antara Nasi Mandy dengan Nasi Minyak..Buat kan sambal Nasi Mandy sebagai agen menaikkan selerra.. heee.. kasi pedas sikit..
Bahan - bahan..
3 batang cili hijau.
2 cili api untuk yang suka pedas
2 biji tomato yang masak ranum
2 helai daun ketumbar
Perahan lemon.

Cara - caranya..
Kesemuanya di chop - chop dan blend. Bagi kan perasa. Letakkan sedikit perahan lemon.


Chicken Mandy sudah tau, now Nasi Mandy lak. Well....this weekends boleh lah jamukan untuk family...


SELAMAT MENCOBA YEEEEE....

32 comments:

  1. wah.. nampak menyelerakan.. sy ne setakat makan leh la.. kalau nak masak.. hancussss.. hehe

    ReplyDelete
  2. Taufiq Arifin,

    biasa lah. u tu tukang makan bukan tukang masak..hee

    ReplyDelete
  3. lain dari yang lain ye kak yan

    bila mood rajin nanti
    boleh cuba :)

    ReplyDelete
  4. rumit gak ye...


    rajin betul ci ju tu kan...

    ReplyDelete
  5. proses mengasap tu yang mencabar skit bg amatur cam saya ni kak..heee

    ReplyDelete
  6. ni kalu mkn ramai2 mmg sesuwai msk nasi ni. kalu berdua...mmm alamat nyer kami mkn kt kedai je la hehe

    ReplyDelete
  7. Beza memang berbeza...menarik ...rumit gak nak buat Nasi mandy ni ek...sampai seru ..Insyaallah kak cek nak cuba nanti....tq kongsi resepi dan tunjuk camana nak buat nasi Mandy ni....

    Salam kenal2 dari kak cek...tq singgah rumah kak cek...:D

    ReplyDelete
  8. memang lain ati. sebenarnya sama je dengan buat nasi minyak. just lainnya adalah mengasap tu..

    ReplyDelete
  9. Tak lah sangat wahida.. tapi kalau dah suka tu, memang boleh dicuba...

    ReplyDelete
  10. Boleh suzi..

    pelan2.. nanti kalau dah ok, buat kan N3 ye..

    ReplyDelete
  11. kalau dp yg dah masak, kan best! eh, lapar ni ...

    ReplyDelete
  12. G je lah Al Rawsha ke, Sahara Tent ke..heee..

    ReplyDelete
  13. Nieza,

    nnati boleh lak kitarang coba nasi ketumbar lak kan.

    ReplyDelete
  14. KhaiRin,

    kalau berdua je, p resto lah nampaknya.

    ReplyDelete
  15. Terima kasih gak buat Kak Cek sebab sudi singgah sini.. Boleh cuba lah kot Kak Cek..

    ReplyDelete
  16. SALAM,
    LF SUKA SANGAT BERIYANI ARAB NI ! BEST, BEST ! KAT BBB NI ADA RESTOREN BRIAYANI ARAB ... ADA JUAL BRIYANI MENDY.
    JEMPUT DATANG PD 18 DIS NI. BAWA LAH SIKIT NM NI !

    ReplyDelete
  17. INSYALLAH LF. Kalau tiada halangan.

    ReplyDelete
  18. masa masak nasi mandy ari tu chik na tak letak arang tu sbb chik na masak guna pressure cooker... mesti nasi lagi sedap bila diasap dengan arang tu

    ReplyDelete
  19. Chik Na,

    bila diasap tu dia ada satu bau. Dan bau ni bagi effect to the rice.. tu yg best tu..

    ReplyDelete
  20. Wahhh mesti kena cuba ni. Chik na pun dah cuba masak mandy ni. Thanks kongsi resepi Yan.

    ReplyDelete
  21. Boleh cuba ita..

    mmg sedap lah kalau u jenis yg suka masakan arab.

    ReplyDelete
  22. cantik nasi yang kak yan masak;

    panjang2..
    jenis apa tu kak??

    ReplyDelete
  23. Berasmathi Moghul Faiza tu Ayu..

    akak beli yg sepeket jst 1 kg tu je for masak this nasi.

    ReplyDelete
  24. hehe mmg fail kalau bab2 rempahnie.tapi nak take noted lah.mana tau bleh try dulukn kak?

    ReplyDelete
  25. Hi Kak Yan, dah lama cari resepi ni. TQ for sharing... siap step by step + pic..humm..mabeless..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii... ALHAMDULILAH.. nanti cuba yee...

      Delete
    2. memang dah cuba pun kak yan... waaah...mmg ohsem giler. anak2 saya makan bertambah2 weh! siap cakap..mama..nanti buat lagi yer.. adoi..seb baik k.yan letak gambar perasap nasi ngan arang tu, kalu tidak jenuh gak nak membayangkannya. tq ye.. minta izin/halal share resepi kat fb saya ye..

      Delete
    3. MASYALLAH...ye ke... suka akak dengar.. alaaa..shaz ada FB? ada dah dlm list akak ke?apa nama.. sometimes akak ni jenis pelupa lah.sometimes nama kat blog lain, nama kat FB lain..

      Delete

cliks..cliks