Hari tu i ada buat N3 how to cook Chicken Mandy kan.. So today i wanna share with u guy cam ne nak buat Nasi Mandy.. Sebenarnya nak makan dengan Nasi Minyak biasa tu ok gak.. Tapi kita kasik up sikit.. Makan dengan Nasi Mandy.. Baru betul - betul up you...hee.
Bahan - bahan yang diperlukan.
4 caw berasmathi - highly suggestion Moghul Faiza yang jual for 1 kg tu je..
4 1/2 caw air
5 biji bawang putih - kisar
Sebiji bawang besar - kisar
3 inci halia - kisar
7 Cengkih
7 pelaga
1 batang kayu manis
2 helai daun pandan
1/2 kiub chicken stock
1/2 caw minyak jagung
50gm butter
segenggam kismis
Cara memasaknya cam ni.
1. Panas butter dan minyak.
2. Masukkan buah pelaga, cengkih , dan kayu manis.
3.Kemudian masukkan bawang putih, halia, bawang besar, daun pandan dan kismis.
4. Nampak tak ada excess juice yang warna kuning pada ayam yang dibakar tu kan. Refer Ayam Mandy....Ambik lebihan tu..dan campur kan ke dalam bahan yang sedang ditumis tadi.
5. Atau paling tidak pun bawang yang dibakar bersama ayam tadi tu. Asingkan. Macam ni. Masa menumis campurkan bawang tu. Cukup setakat 3 sudu besar.
6. Tumis agak kering sikit.
7. Kemudian masukkan air dalam tumisan ini. Biarkan mendidih sebentar baru lah di masukkan ke dalam periuk nasi yang sudah diletakkan berasmathi.
8. Beras hendaklah direndam selama 20 minit dan ditoskan.
9. Bila air sudah kering dan nasi pun dah masak, buat lubang di tengah nasi.
10. Letakkan sedikit aluminium foil ditengah - tengah nasi tu bagi mengelakkan nasi bercampur arang.
10. Sebelum itu bakar seketul arang sehingga menjadi bara sedikit. lebih kurang 15 minit dibakar.
11. Letakkan arang yang berbara tu di tengah - tengah nasi yang beralaskan aluminium foil tadi.
11. Kemudian ambil sesudu minyak masak dan curahkan ke arang tadi tu terus tutup tudung periuk dan biarkan selama 4 minit.
12. Kemudian keluarkan arang tadi dan masukkan sedikit pewarna kuning. Jangan terlalu banyak.
13.Tutup balik dan jangan dikacau - kacau nasi tu sampai nasi betul - betul tanak.
Bahan - bahan..
3 batang cili hijau.
2 cili api untuk yang suka pedas
2 biji tomato yang masak ranum
2 helai daun ketumbar
Perahan lemon.
Cara - caranya..
Kesemuanya di chop - chop dan blend. Bagi kan perasa. Letakkan sedikit perahan lemon.
Chicken Mandy sudah tau, now Nasi Mandy lak. Well....this weekends boleh lah jamukan untuk family...
SELAMAT MENCOBA YEEEEE....
wah.. nampak menyelerakan.. sy ne setakat makan leh la.. kalau nak masak.. hancussss.. hehe
ReplyDeletenampak sodapp yoo...tp xpernah makan
ReplyDeleteTaufiq Arifin,
ReplyDeletebiasa lah. u tu tukang makan bukan tukang masak..hee
Umie,
ReplyDeleteboleh cuba yoo..
lain dari yang lain ye kak yan
ReplyDeletebila mood rajin nanti
boleh cuba :)
rumit gak ye...
ReplyDeleterajin betul ci ju tu kan...
proses mengasap tu yang mencabar skit bg amatur cam saya ni kak..heee
ReplyDeletewah...ini memang sodap ni:)
ReplyDeleteni kalu mkn ramai2 mmg sesuwai msk nasi ni. kalu berdua...mmm alamat nyer kami mkn kt kedai je la hehe
ReplyDeleteBeza memang berbeza...menarik ...rumit gak nak buat Nasi mandy ni ek...sampai seru ..Insyaallah kak cek nak cuba nanti....tq kongsi resepi dan tunjuk camana nak buat nasi Mandy ni....
ReplyDeleteSalam kenal2 dari kak cek...tq singgah rumah kak cek...:D
memang lain ati. sebenarnya sama je dengan buat nasi minyak. just lainnya adalah mengasap tu..
ReplyDeleteTak lah sangat wahida.. tapi kalau dah suka tu, memang boleh dicuba...
ReplyDeleteBoleh suzi..
ReplyDeletepelan2.. nanti kalau dah ok, buat kan N3 ye..
kalau dp yg dah masak, kan best! eh, lapar ni ...
ReplyDeleteG je lah Al Rawsha ke, Sahara Tent ke..heee..
ReplyDeleteNieza,
ReplyDeletennati boleh lak kitarang coba nasi ketumbar lak kan.
KhaiRin,
ReplyDeletekalau berdua je, p resto lah nampaknya.
Terima kasih gak buat Kak Cek sebab sudi singgah sini.. Boleh cuba lah kot Kak Cek..
ReplyDeleteSALAM,
ReplyDeleteLF SUKA SANGAT BERIYANI ARAB NI ! BEST, BEST ! KAT BBB NI ADA RESTOREN BRIAYANI ARAB ... ADA JUAL BRIYANI MENDY.
JEMPUT DATANG PD 18 DIS NI. BAWA LAH SIKIT NM NI !
INSYALLAH LF. Kalau tiada halangan.
ReplyDeletemasa masak nasi mandy ari tu chik na tak letak arang tu sbb chik na masak guna pressure cooker... mesti nasi lagi sedap bila diasap dengan arang tu
ReplyDeleteChik Na,
ReplyDeletebila diasap tu dia ada satu bau. Dan bau ni bagi effect to the rice.. tu yg best tu..
Wahhh mesti kena cuba ni. Chik na pun dah cuba masak mandy ni. Thanks kongsi resepi Yan.
ReplyDeleteBoleh cuba ita..
ReplyDeletemmg sedap lah kalau u jenis yg suka masakan arab.
cantik nasi yang kak yan masak;
ReplyDeletepanjang2..
jenis apa tu kak??
Berasmathi Moghul Faiza tu Ayu..
ReplyDeleteakak beli yg sepeket jst 1 kg tu je for masak this nasi.
hehe mmg fail kalau bab2 rempahnie.tapi nak take noted lah.mana tau bleh try dulukn kak?
ReplyDeletecuba dulu.. baru tau kann.
DeleteHi Kak Yan, dah lama cari resepi ni. TQ for sharing... siap step by step + pic..humm..mabeless..
ReplyDeletehiii... ALHAMDULILAH.. nanti cuba yee...
Deletememang dah cuba pun kak yan... waaah...mmg ohsem giler. anak2 saya makan bertambah2 weh! siap cakap..mama..nanti buat lagi yer.. adoi..seb baik k.yan letak gambar perasap nasi ngan arang tu, kalu tidak jenuh gak nak membayangkannya. tq ye.. minta izin/halal share resepi kat fb saya ye..
DeleteMASYALLAH...ye ke... suka akak dengar.. alaaa..shaz ada FB? ada dah dlm list akak ke?apa nama.. sometimes akak ni jenis pelupa lah.sometimes nama kat blog lain, nama kat FB lain..
Delete