cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Monday, April 16, 2012

My Memory in Kashmir Valley (3) - Pari Mahal, Tulip Garden, and Mughal Garden Shalimar

......continued  M y  M e m o r y   i n   K a s h m i r   V a l l e y  (2)  -  l o v e l y   m o m e n t   o n   a  f i r s t   d a y.


Today was a second day i kat Kashmir. Plan ingatkan pagi ni i mulakan dengan solah fajr di Jamia Mosque. But as manusia ni kita hanya boleh plan. Anything ALLAH yang tentukan.. Maka tak menjadi plan tersebut. Terasa sedih.. Tak apa lah, i ada another 5 days to go. Hopefully menjadi salah satu hari tu.. Anyway, pagi - pagi lagi dah breakfast kat hotel. Pagi tu kira - kira dalam pukul 8.30.00AM gitu (Malaysia time dalam 11.00AM) i took Kashmir breakfast for the first time.. Food depa ni memang macam Indian lah.. Tapi tak bercurry sangat.. And i love it.
I took Masala Chai (Chai means tea), then macam roti gitu..Tapi soft. I tak ingat namanya. Itu masalah i masa kat resto depa, Mango Juice, dan tak lupa ubattt..heee..I love the tea..Kalau tak, jarang i jamah tea tau.. Kat sini, segala chai i belasah.. heee...

At 9.00AM, Mr Fahad fetched me at the hotel. Today plan, nak ronda sekitar Srinagar. Bertolak tu kira pagi lah tu.. YA ALLAHHH..telinga i jadi bingit. Traffic depa memang haru.. I can speed up till 150 kmh kalau drive in Malaysia,  tapi kalau kat sini i nak drive slow - slow pun i tak yakin. I thought kat Indonesia tu kira dah haru biru kan. Kat sini 4 atau 5 kali gandanya.. Honk tu tak usah cakap lah..Macam music depa je. Tapi salute kat depa ni.. Selama i ada kat sini, tak pernah nampak accident.. Expert betul lah..
 Kira ni  bus mini depa lah...Meriah color nya..
Pagi - pagi lagi depa dah ada kat tepi river bank ni..KASHMIRIS ARE ENJOYING THE SPRING SUN.. Pleasant moment for sure.
Today we decided nak ke Pari Mahal. To go there, we went thru Dal Lake.. macam tak sabar nak ke sini..
 Relax je kan.. Normal view here.
 Stunning view kan..
 We arrived here at last. Pari Mahal ni kiranya macam library yang dibuat oleh anak raja. Then kira tempat mentelaah lah sambil memandang Dal Lake... What a view lah kat sini..
 Ada golf course kat tepi bawah tu.
 
Idea tour guide ni.. 
Ni pun. Macam Mughal kata dia..heeee
Then kami terus ke Tulip Garden. Tulip Garden ni kiranya baru dibuka about 3 or 4 days before i arrived in Kashmir. Rezeki i lah. Walaupun belum kembang semuanya, at least dapat i lihat kecantikan tulip ni.. Geram je.. 
 Udaranya of coz lah sejuk kann..
 See.. how big this place.
I skipped Royal Spring sebab banyak tangga. Decided just pegi Mughal Garden Shalimar je..
 Water fountains tu kan, memancut sendiri tau..By pressure je. Tak ada machine pun..
Nak guling - guling malu lak.. heee. So decent je gambo i.. Malu kat tour guide tu..
Ok.. I cerita sampai kat sini dulu. Nanti ada banyak lagi gambar i nak tayang. Agenda for today ada banyak lagi tau.. I tepek yang ni je dulu.. Later, catch up ok..Sabar nya.. Ada sesuatu menunggu..

to be continued......
************************************************
 Volume 2, Book 20, Number 188 :

Narrated by 'Abdullah bin 'Umar
I offered the prayer with the Prophet, Abu Bakr and 'Umar at Mina and it was of two Rakat. 'Uthman in the early days of his caliphate did the same, but later on he started praying the full prayer.

47 comments:

  1. SubhanAllah... cantiknya pemandangan. Alhamdulillah, akhirnya tercapai impian Yan untuk berada di sana. :)

    ReplyDelete
  2. Cantik sangat view kat sana..
    kalau ada kawan atau family bersama tentu lagi lah best kan :)

    ReplyDelete
  3. cantek!!!
    ai tulip hjng bulan ni baru nk terjah tgk

    ReplyDelete
  4. cantiknya view kat sana...
    nak nak gmbr bunga tulip tu...

    ReplyDelete
  5. jatuh cinta ngan tulip..cam bunga plastiklah kak yan :)

    ReplyDelete
  6. Hehehe...kat tepi tasik tu I nampak Buckingham Palace.

    Woww...gambar memang awesome lah Yan. Cantik betul. Tulip tu cam plastik jer ye lah selama ni tulip kat Msia jenis plastik jer..

    Tak sabar nak tunggu next entry..

    ReplyDelete
  7. nice view kak yan...
    cantik betul bunga tulip tu...
    geram mata ni tgk hah hihihi...

    ReplyDelete
  8. ya Allah...cantiknyer pemandangan dia kak... tak tergambar ngn kata2....
    taman tulip tu cantiknyer kak cam kt belanda lak...

    ReplyDelete
  9. sangat cantik pemandangan di sana...

    terima kasih datang ke blog ema, salam kenalan kak yan

    ReplyDelete
  10. salah satu tempat yg saya teringin sgt nak pergi. InsyaAllah .. 1 hari nanti.

    ReplyDelete
  11. subhanallah cantiknya semua pics..

    hhmm... hhmm.. membuak2 nak pi ..

    ReplyDelete
  12. Kakcik,

    bersyukur sangat. masa kat sana langsung tka sakit kak. maybe semangat saya kuat kot..

    ReplyDelete
  13. kak kasihredha,

    betul gak tu. sebab tu saya spent only one nite kat houseboat sebab tak ada kawan. kat hotel boleh sembang dengan owner hotel tu.. hee

    ReplyDelete
  14. KhaiRin,

    pegi lahhhh.. inbox me kalau nak tau how to go there and cost.

    ReplyDelete
  15. Untung lah awak ye Ayu.. boleh tgk kerap ye..

    ReplyDelete
  16. Wida, sampai sekarang akak terkenang2 ni.. rasa macam nak fly la ni je..

    ReplyDelete
  17. Alin,

    kalau boleh dibawak balik, memang akak bawak. ni tak boleh..

    ReplyDelete
  18. Rozita,

    ooo ye ke?? nampak palace ye..heee

    ye lah kat sini bunga plastic pun dah cantik kita tgk. apa tah lagi yang ori..

    ReplyDelete
  19. MASYALLAH Mas, ALLAH creation memang cantik2 kan.

    ReplyDelete
  20. Ema,

    thanks for following gak..

    mmg cantik dear..

    ReplyDelete
  21. Ella,

    kalau nak pegi, lemme know. I mmg deal with this now..INSYALLAH u akan ke sana.

    ReplyDelete
  22. Mulan... macam tu lah i masa dulu.. macam nak terbang je.. Now ALHAMDULLILAH. tapi rinduuuuu sangat now..

    ReplyDelete
  23. ya allah kakkkk
    stunning2 lahh pic .. keindahan di bumi kashmir nie x terbayang oleh saya , bileelahhh anggan2 saya nak jadi kenyataan ! .. ;)

    ReplyDelete
  24. Ni Ieda, yang u nampak dalam gambar. Just imagine depan mata...

    INSYALLAH boleh..

    ReplyDelete
  25. Subhanallah..cantiknya! semoga ada rezki saya ke sana satu hari nanti..thnks 4 the info!

    ReplyDelete
  26. Masyaallah cantiknya kak... kashmir bukan ke kawasan conflict? sekarang dah boleh masuk eh? tapi serious terasa nak g golek2 kat sana :)

    ReplyDelete
  27. Aku,

    INSYALLAH

    in fact i also never thot i boleh sampai ke sana.. SAFE PLACE TO GO...dont worry...

    ReplyDelete
  28. MLH,

    itu semua media barat punya kerja.. Safe lagi di Kashmir berbanding Delhi.. U will feel like home. Believe me. I alaminya sendiri..

    ReplyDelete
  29. Cantiknya kashmir...selalu tengok kat tv pun mmg dah tergoda. Suatu hari nanti bole la plan trip ke sana. Makanan pun confirm halal kat sana kan?.
    Cantik2 your gambar. I loike :)

    ReplyDelete
  30. wah Kashmir! Dulu slalu tengok kat cerita Hindustan ja. heheeh Ingatkan kat Amsterdam je ada Tulip, rupanyer di sana pun ada :)

    ReplyDelete
  31. Taman bunga dia cantik, Yan! Balik ada bawak balik benih dia x??????? Semua scenery dia cantik!

    ReplyDelete
  32. Subhanallah cantiknya Yan... bertuah dpt melihat sendiri keindahan kashmir...

    ReplyDelete
  33. TK,

    kena pegi lah tu.. saksikan sendiri..

    ReplyDelete
  34. Reen,


    in fact tulip tu the largest in Asia.

    ReplyDelete
  35. Anie,

    ALHAMDULILAH.. rezeki saya dapat menyaksikan tempat idaman ni.

    ReplyDelete
  36. subhanallah.. cantiknya pemandangan.. suka gambar akak yg berlatarblkgkan pari mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So berbaloi kan yang meremang2 tadi tu kan..heee...memang cantik sangat tempat tu tau..

      Delete
  37. salam dari kashmir,
    terima kasih blogposter untuk such cantik pictures. kashmir adalah yours. dan terima kasih semua sisters and brothers(if there are any around here) for all the beautiful comments. you all are welcome in kashmir.
    Allah Hafiz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHH.. i have another one kashmiri fren here? who r u? hope to see u maybe next year..

      Yeahhh Kashmir is mine.. Dont know how to describe.. Only ALLAH knows. We are going to visit KASHMIR in future INSYALLAHHH...

      Wasalam.

      Delete
  38. nicenyer..besnye akak muda2 lgi da dpt melawat negara orang..besnyer kak...suke tgok pic2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dah tua lah dear. going to 44...hee.. tp semangat memang semangat org muda..

      Yess. Kashmir is such a wonderful place. Paradise meets earth.

      Delete
  39. Kashmir, salah satu wishlist jugak ni. Nasib jumpa blog ni. Memang sesuai x untuk solo traveller?

    Btw kami sebenarnya 3 sekawan yg baru je launch travel blog. Kalau ada masa, jemputlah singgah & bg feedback ;) Lagi satu, ok tak kalau kita bertukar link? Saya boleh letak di blog kami. Maklumla baru berjinak dengan travel blog, nak cari kawan yg sama minat..

    Terima kasih kak!

    www.thetravelling3o.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it