cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, February 25, 2020

Amalan Nyunjung di bulan syaaban




tak lama saja lagi kita nak sambut puasa dah kan. 
dah habis ganti puasa pada sesiapa yang terlopong last ramadan?
terlanjur nak cerita pasal Ramadan ni i nak share gambar2 yang Abang Luqman bagi kat i. 
cerita activity sebelum bulan puasa. 
bulan syaaban kan. 
sebenarnya gambar2 yang i akan share ni bukan gambar terbaru. 
gambar almost a year ago. 
kiranya activity yang dibuat pada bulan syabaan tahun lepas. 
sebulan sebelum kita bertemu Ramadan. 

asrama Abang Luqman (pada tahun lepas) kedudukannya berada dalam lingkungan kampung. 
dalam daerah tempat jualan pokok2 bunga kalau you all nak ke Kampung Daun atau nak ke Dusun Bambu. 
tahun ini pulak dah jadi asrama Abang Irfan. 
dia berpindah ke sini pulak. 


as usual lah activity mereka pada pagi hari adalah HALAQAH. 
pengisian dengan membaca dan menghafal.
ini weekend. 
jadi ada parents salah seorang santri datang berkunjung dan ingin makan bersama2 santri yang lain. 
then at the same time ingin berbagi rezeki dengan penduduk kampung yang ada di sekeliling asrama. 


maka adalah tetamu2 kecil turut bersama. 


sebelum makan bersama ada santri ditugaskan untuk menyediakan peralatan untuk makan bersama. 
mudah je. 
mereka dapatkan daun2 pisang yang dimintak dari orang kampung. 
nak makan reramai mereka tak perlu menggunakan pinggan mangkuk yang banyak. 
gunakan kemudahan alami. 
dari alam saje. 



begini lah caranya mereka makan beramai2. 
kalau kat Malaysia kita dengan shell out nya kan. 
tapi kat sini sebab dah kebiasaannya kalau ada yang bersedekah makanan
dah mereka makan beramai2 begini lah keadaannya. 



Makanan diagih2kan samarata. 
suka sangat i tengok kan macam ni. 


sebelum depa makan sebenarnya sebahagian dari santri yang lain ditugaskan membahagi2 makanan buat orang kampung yang berdekatan asrama. 


tengoklah gambar ni. 
seronok kan. 
amalan yang kita jarang2 nak buat. 
kalau kat Shah Alam i tak pernah terfikir lah. 

kiranya kalau kita kat Malaysia orang2 Jawa selalunya mengamalkan adat sebeginikan. 
amalan ngunjung.
Kampung hubbypun selalu buat macam ni. 
biasanya diberi pada jiran2 berdekatan. 

i just love the way depa berbagi makanan ni. 
tak de pun pakai plastic2 tapau tu kan. 
guna lekar dan daun pisang je.
dan makanannya bertutup2 gitu dengan daun pisang. 
teringat zaman kecik2 waktu bulan puasa. 
hantar dan tukar2 makanan dengan rumah mak2 sedara keliling rumah. 
seronoknya rasa. 

berbagi sedikit makanan dan amalan yang sangat indah. 
yang memberi rasa seronok dan yang menerima rasa bahagia. 
ALHAMDULILAH..



Monday, February 24, 2020

Agra di kala ini




Indahnya ciptaan ALLAH.
nun jauh di tanah India.



nampak tak apa tu?


itu haaah.  
Taj Mahal. 
sambil menunggu cerita politik malaysia malam tadi tup2 berdusup whatapps masuk. 
ingatkan cerita2 politik lah. 
rupa2nya gambar2 Taj Mahal. 
bekas tour guide we all masa ke Agra dulu, Mr Qurban suka share gambar2 Taj Mahal. 
dah lama gak dia senyap. 
tup2 malam tadi muncul dia. 


terus i balas. 
woww so nice. 
then dia bagi tahu that Agra now is different. 
sebab Trump nak ke sana. 
hari ni lah. 


and now india dah masuk Spring time. 
spring di Agra ni boleh tahan panasnya. 
tapi masih ok lagi kot. 
bunga2 memang cantik waktu ni. 


dah orang bagi gambar tu kan. 
i pun share lah kat sini. 
siap bagi tau dia lah yang i nak masukkan dalam my blog. 
happy lah dia. 


ini all the way nak ke Taj Mahal. 
siang hari i rasa kat sini lah kita boleh jalan kaki or naiki macam2 jenis kenderaan like auto kot. 
i pun dah tak ingat. 


nak berkereta kuda pun best ni kan. 


memacam jenis bunga. 


indah sungguh. 


halwa mata ye. 


tetiba teringat waktu ke sana in 2014. 
almost 6 years dah kan. 
i went there in April. 
spring masa kat Kashmir. 
 bunga2 masih tak ditanam lagi waktu ni. 


menjelajah seluruh kawasan Taj Mahal. 
sejuk je rasa di kaki walau cuaca sangatlah panas. 


menikmati keindahan Taj Mahal sambil duduk di bawah pokok.
pagi lagi masa ni. 


Saje je nak menggamit memory. 
kenangan tetap indah di ingatan. 
boleh sampai lagi ke?
rasanya cukup lah sekali kot. 
kita explore India ke tempat2 lain lah pulak ye. 
INSYALLAHHH..

Breakfast di Nasi Lemak Kak Yam,Tepi Sungai, Kapar.




Kejadian adalah di minggu lepas. 
a week ago. 
hari Ahad lalu. 
tetiba ada orang tu kata teringin nak makan Nasi Lemak Sambal Kerang. 
terus teringat zaman sekolah nya dulu dan selalu makan di sini. 
i sendiri pun dengan anak2 dah beberapa kali makan di sini. 


sampai di Pekan Kapar. 


Kami tiba di Restoren Mahbooba.
resto ni betul2 sebelah masjid tau. 
tapi kalau dari Shah Alam tu tengok je belah kiri tu. 
lepas jambatan pelan2 drive then usha lah belah kiri ni. 


sebelah kiri resto ni ada masjid. 


then ordered Roti Canai for me. 


and ini lah Nasi Lemak Tepi Sungai Kak Yam 
kat sudut tepi ni je pun. 
tapi pelanggan dia tak putus lah. 


i makan ini dulu. 
kuah chili dia tu pedas sangat2. 
i mintak yang baru. 
nak makan kuah dhal je. 


Hubby punya. 
Nampak tu sambal kerang. 
balik dia tapau u. 
i tak lah. 


and mine. 
tak mintak lah segala2 yang extra tu. 
tak nak makan hewan sangat. 
i makan Ikan Bilis dan telur pun dah cukup.



then time to go home. 
purpose awal adalah untuk breakfast di Nasi Lemak Tepi Sungai Kak Yam lah. 
but then dah terlanjur tu maka kita singgah kejap ke Pantai Remis. 


cuaca sangat cerah. 
meletik2 panasnya. 


yess..
singgah sini. 
Nak cari Kerang. 
dan beli lah sikit sayur2 kampung. 


sebelum balik singgah warung2 kecik belah kanan tu beli Air Kelapa Fresh. 
Kelapa Matta katanya. 
Ustaz Zaidul Akhbar kata elok minum air kelapa.
so kita pun mula lah meminumnya setiap hari. 
kalau kat Shah Alam Seksyen 6 dekat2 pasar tu dalam RM4.50.


i bought 3 bijik. 
sebiji RM4. 
sehari elok lah minum sebijik tapi jangan bergula ye. 


jom balik. 
kami menggunakan new highway tau. 
WCE. 
kejap je sampai. 
cuma selepas highway menuju ke Kapar tu je jalan dia mak aiii.. 
macam nak gugur badan Kak Timah yang dah agak tua tu. 


menggunakan closed toll system. 
then masih lagi dalam peringkat diuji. 
so free lagi lah tau. 
memang best the highway. 
smooth je gitu. 
nampak gaya mau tiap minggu hubby ajak ke Kapar or Kuala Selangor ni. 
kita tunggu yeeee..

Yesss...
besok dah berura2 dia nak ke sana lagi. 
jommmmm...

Tuesday, February 18, 2020

Farewell Meet Up di Secret Recipe SACC.





Kejadiannya minggu lepas. 
tetiba je decided to have a meet up with our staff yang dah nak berhenti. 
tak sempat nak buat gather2 dan makan2 kat office. 
then decide nak jumpa kat Secret Recipe. 


i sampai SACC terus ke Baskin Robbins.
bukan nak beli cake dia lah kan. 
then tunggu the rest dalam SR.


one for her.
since dia yang sampai dulu. 


Mint flavor for me. 
sebenarnya beli ni nak makan sama2 yang lain. 
tapi menunggu depa almost 30 minutes tak sampai2. 
daripada ice cream mencair dan tak sedap lah nanti maka kami berdua pulun je. 
tak de rezeki lah kan namanya. 


while waiting for our food dibagi lah this keropok. 
tapi bukan sentiasa dapat kan this keropok. 
ikut mood SR.
last time makan di sini seemed like last week pun tak dibaginya. 
tup2 hari ni dibagi. 
ikut selera pekerja lah kot. 


air sampai. 
i nak rasa Tea Boba dia. 
not bad lah.
mcm lapar sangat bila food kami sampai terus me and Zahida makan tanpa ambik gambar. 
waduhhh..


then Mem Sue and Mem Sabar sampai depa ordered this. 


and this. 


lama gak kami bersembang. 
sambil tukar2 idea dan pandangan. 
or korek any rahasia. 
hehehee..
semua ada baik tujuannya. 
bagi memperbaiki peranan kami as the bosses and company too. 


this gurl dah bekerja dengan kita since 2015.
as a temporary staff memula tu. 
but then bila dah SPM and STP terus bekerja as a fulltime staff.
energetic staff lah dia ni. 
tenaga org jantan lah gitu. 



last sebelum kami berpisah ada add on cake. 
so kita ambik yang ni je. 
shared ber4. 
ALHAMDULILAH.
semoga Zahida maju jaya. 
berjaya jadi cikgu nanti. 
kalau ada cuti2 dan rindu kat kedai tu boleh lah datang kerja lagi. 

Monday, February 17, 2020

Pucuk Miding Tumis.




February 8, 2020. 
Saturday. 
Hari Cuti Thaipusam. 





Kami ke Pasar Mak Datin hari ni. 
Semedang CikRah datang ke rumah i kami hangkut dia sekali ke pasar ni. 
saje nak lepak2 dengan gegerl kan. 


since dah tua2 ni dah makin jaranglah dapat kerap kumpul2.
maklumlah the rest ada kat KL/Shah Alam. 
then dia ni je sorang yang ada di JB.
once ada peluang kami berjimba kejap. 
alaaaaa..
ke pasar je pun. 
😃😃


breakfast bersama lah. 
my drink. 
Fake coffee.. 
hehehe..


and Nasi Lemak di Pasar Mak Datin. 
hehehe.. 
Pasar Seksyen 6 tu lah. 
Pasar yang penuh dengan datin2 dan puan seri2.


Cik Rah dok ordered Sate. 
Suruh ordered dua saje2 beli 3. 
hampir2 tak terhabis. 
psycho pasal Syria dan Yaman terus licinkan food. 
Haram bazir2 tau. 
😈


ALHAMDULILAH..
me dah settled. 


then baru lah cari sayur mayur. 
I nampak this sayur. 
sayur rare ni tau. 
Pucuk Miding orang Johor panggil. 
dulu2 kalau nak cari sayur pegi je ke kebun yang semak samun tu. 
sure berlambak dapat sayur ni. 
susah gak nak dapat sayur ni sekarang. 
I bought 4 ikat. 
seikat dalam RM2.


then siangkan. 
how to siang. 
sama je kalau kita siang pucuk paku pakis yang hijau tu. 


I masakkan begini. 
sedap wei. 
masak tumis je. 
I gunakan bawang, bawang putih dan Ikan Bilis. 
sedap meratah lepas masak. 


Makan panas2. 
memang win. 
Kalau banyak yang warna merah tu sure kuah dia akan berwarna merah gak. 

Some akan masak Tumis Bening. 
kata orang Jawa lah. 
ingat nak masak cam tu lah. 
but then rasa nak makan cam ne ni. 
tumis2 je. 
makan dengan nasi panas2. 
so kalau u all ada jumpa sayur ni nanti sure ingat kat i kan. 
dan jangan takut2 nak cuba..
All the best.

cliks..cliks