cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, December 12, 2018

Mado -Turkish delights in Sultanahmet



Tetiba teringat Istanbul.
teringat nak minum teh or coffee kat cafe dia. 
bestnya kannn.

lagi best kalau dapat makan kat any dessert cafe dia. 
Macam2 turkish delights yang boleh buat potong kaki lah. 
Tapi memang heaven. 
Love it soooo much. 


Salah satu kedai yang jual Turkish Delights. 
Ada kat Jalan Sultanahmet. 
Kat area bawah our hotel je. 
Turun2 hotel sure tengok sini dulu. 
Bestnyaaa weiii. 


cakes dia memacam. 
i memang tak termakan cake sangat. 
tapi memang puas mata memandang dan telan air liur. 


Biscuits pun banyak sangat.
Presentation tu yang buat kita nak singgah dan nak mencuba. 


sort of Baklava. 


Yang ni yang belum dipotong2.
Kalau nak bawak balik as ole2 memang hebat lah. 
Suka sangat. 


tengok tuuuuu.


aduhaiiii..
memang manis sentiasa lah kita ni kan. 
Kalau duduk dua minggu kat Istanbul je ni pun i rasa cukup berbaloi lah..
Tak pe. 
Kita berangan2 dulu. 
Mana tau nanti2 ada rezeki lebih, panjang umur dan sihat badan, ke sini lah kita lagi ye...
Doakan yeeee...



Monday, December 10, 2018

Pakistan - Malaysia Visa Free?





Betul ke?
Depa ni sign2 apa ek?


share pic dr WHATAPPS. 
Cekdet yang share. 
so i pun share kat sini. 
Belum boleh lagi ke? 
tahun depan?
Bagus lah kalau dah tak perlu Visa..
Tapi visa Pakistan pun bukan mahal sangat kan.
RM30 je pun.
Tapi nak dapatkan visa kena ada LOI.
Letter of Invitation. 
So kena ada member kat sana. 
Ataupun kalau kita dah engaged with any travel agency, itu diarang yang uruskan. 

Yang mahal tu, nak ke India. 
Adoiii nak balik kampung i tu dah makin bercinta dah ni. 
Apa kata kalau  CINTA kita beralih arah. 
Pantai berubah, apa hati kita tak boleh berubah?
hehehehheee..

teaser je dulu lah yeee...

Friday, December 7, 2018

Ke Pasar Baru dan Makan di Iga Bakar - Bandung Day 3



October 29, 2018 - Isnin
Travel 2018




Hari ni dah hari ke 3 i kat Bandung. 
Hari ni supposed my kids dah balik ke asrama. 
Ponteng sehari. 
Memang rasa bersalah menyebabkan depa ni ponteng. 
tapi sesekali kan. 
Sebab diarang ni tak pernah nak outing bermalam di luar pun. 
Jadi kebetulan bila i ke sana, berpeluang lah bermalam di luar. 
sehari je ponteng. 
Ok lah kannnn.

Semalam kan lepas balik dari Tasik Malaya singgah makan malam di SINI kan. 
jadi terus lah balik hotel. 
tapi since macam malam masih muda, i ajak Auntie Aini jenjalan ke Cihampelas Walk. 
Tapi disebabkan hujan, banyak kedai2 di atas jembatan Cihampelas Walk tu tutup.
Then kami pun balik ke bilik. 
Ehhh.. tak terus balik you. 
Auntie Aini memborong kain di Exclusive Bandung tu. 
Kedai kain yang ada di lantai bawah hotel kami. 

Hampir jam 11 jugak baru kami balik ke bilik. 
Kepenatan dah. 
kekenyangan gak.

dan hari ni dah hari ke 3.
Jadi kami mengisi waktu yang ada ni dengan membuat tawaf Kidai. 
hehehe..
Pagi yang tak betul2 pagi lah. 
Kami breakfast dulu. 
Then we asked Randi to bring us ke satu kilang kecik je. 
Dearah mana i tak sure. 
Kita mencari2 telekung. 


Muka ceria lepas makan. 
then nak shopping. 


tak banyak yang boleh dibeli di rumah kilang yang dibawak Randi. 
I bought some kain batik. 
memang suka pakai kain batik. 
Jadi i borong. 
hehehhehee.
3 helai je pun. 
Yang dah siap berjahit. 
Tak kuasa lah nak beli yang belum berjahit kan. 
terus boleh pakai. 


then kami terus ke Pasar Baru. 
i mengikut je Auntie Aini nak beli tudung berlayer2 ni. 
Mencuba2 lah kunun. 


i pun  beli lah satu. 
tak mahal pun. 
Dalam Rph100,000 je. 
Tudung ala2 Ustazah ni. 



nak bagi tau kat mana ni memang i tak ingat. 
kitarang main redah je. 
So kalau sesiapa yang ke Pasar Baru ni, 
cari je lah mana berkenan di hati. 
yang penting buat lah tawar menawar. 


Sambil tunggu2 Auntie Aini mencuba, 
diajak lagi berfoto2 ni. 


dan lagi. 


Mamat ni beli jubah di sini. 


then kami we took our lunch here. 
i memang suka sangat makan Iga Bakar. 
Jadi langsung ke sini. 


best sangat. 
Iga ni bahagian ribs lah. 
memang sedap lah kannn.


Lepas je kami siap makan, terus nak hantar Abang Irfan balik ke Darrut Tauhid. 
Dia dah gelisah dah sebab dah ponteng sehari kan. 
Abang Luqman, ok je. 
So we all singgah lah ke Masjid Darrut Tauhid. 
Memang hajat Abang Irfan untuk i singgah ke masjid ni. 
Selalu tu takat hantar dia dan balik. 
Hari ni tertunai sudah hajatnya. 


Ruang ambik wuduk nya besar sangat. 
memang luas dan selesa.
Cuma i rasa agak terlalu basah. 
Bab ni yang i takut sangat.
Al maklum kaki yang tak berapa kuat ni. 
Benda2 ni lah yang buat kita worry sangat kan. 


memang banyak sangat. 


ruang solat muslimat, di bahagian atas. 



tak manpu nak naik tangga, ada lift gak. 


selesa sangat. 
para akhwat (santri perempuan) yang mengulangkaji di sini. 
Ashram Abang Irfan berada di bahagian roof top masjid ini. 
Setakat ini, Abang Irfan akan menduduki asrama di sini. 
Mudah2an tahun depan boleh Abang Irfan dan Abang Luqman berkumpul bersama. 

Selesai urusan menghantar Abang Irfan, kami gerak balik semula ke Cihampelas. 
Nak makan malam pulak. 
Kan agenda kami ke Bandung nak jalan dan makan. 
Maka, memang makanan lah yang kami cari. 
Abang Luqman masih dengan i lagi. 
Lepas dinner baru lah dia kana balik ke asramanya. 


Nak makan yang simple2 je. 
All nasi2 tak nak dah. 
Hehehehe..
dah naik 2 kg kot ni. 
Mee Hoon dia agak beza sikit dengan kita punya.
Macam makan su'un.
cam tu lah. 


I took this. 
Sate Kambing. 
Tengok presentation diarang ni. 
Memang terbaik lah kan. 
Kalau kat Malaysia u makan sate cam ne hidangan nya. 
Ada cam atas tu?
Tak kan. 


I love Soda Gembira dia. 
Best..
ehhhh.. 
macam nak ulang lagi lah..
Next month?
cewahhhhh.

Oklah.. 
lepas ni kami terus ke bilik. 
Ehhhh.
tidakkkk..
shopping kain lagi kat Bandung Exclusive . 
Kan kat bawah bilik hotel je kannn.
Makanya..

Anyway, tiba hotel, nak kemas2. 
Besok kami dah nak balik Malaysia. 
Tapi ada food mission lagi ni sebelum balik. 
Soooo tunggu yeeeee..


* I am having problem with my blog. 
Problem with CHROME. 
those yang bukak dan ada nampak MALWARE tu bukak lah kat SAFARI ke kat IE ke or kat MOZILLA.
sehingga masalah diatasi ye...
Thankssss.

Monday, December 3, 2018

Rose Petal Hotel, Srinagar



Hotel review



Kita tukar cerita lain sikit ye. 
sebab dah ada dalam schedule nak publish je ni. 


this is the hotel yang i stayed just one nite while i was in Srinagar last April. 
even just one nite, i cud say i was a nice staying here. 
i don't know the rate for this hotel. 
but you guy cud search in the internet. 

here i just wanna share the experience or the review of this hotel. 
this is a 4 stars boutique hotel in Srinagar. 
located in Rajbarg.


quite a new hotel. 
was opened in 2016.


nice lobby. 
spacious. 
boleh relax2 and enjoy the tv there while waiting for your room.



our room number. 



our room was Super Deluxe Twin Bedroom. 
memang besar. 
puas hati. 
even setakat 1 malam tadi happy dapat bilik ni.

selain tu ada Super Deluxe Double Bedroom. 
yang ketiga, Executive Double bedroom and the fourth one is Super Deluxe Family Duplex and the last one is Luxury Suite. 


free WiFi gak ada di sini. 
tapi ye lah kan..
Kashmir ni selalunya masalah internet. 
gara2 masalah politic ni lah.. 
tapi tak pe..
tak penting sangat kalau dah ke Kashmir ni. 
kena enjoy the view lebih2 lah kalau ke sini. 
balik bilik, lepak terus tidur. 
berehat. 


i suka toilet dia. 
sukaaaa.


cantik dan bersih. 
simple. 



the restaurant dia. 




our breakfast look like. 



ALHAMDULILAH..
dapat merasa stay kat sini. 
seronok berada di sini. 
cuma satu lah. 
agak jauh sikit lah dari town. 
tapi kalau pegi dengan group ok je. 
turun naik transport je. 
tak perlu nak mencari2 local transport. 
apa2 pun nice staying here. 

cliks..cliks