cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, December 7, 2018

Ke Pasar Baru dan Makan di Iga Bakar - Bandung Day 3



October 29, 2018 - Isnin
Travel 2018




Hari ni dah hari ke 3 i kat Bandung. 
Hari ni supposed my kids dah balik ke asrama. 
Ponteng sehari. 
Memang rasa bersalah menyebabkan depa ni ponteng. 
tapi sesekali kan. 
Sebab diarang ni tak pernah nak outing bermalam di luar pun. 
Jadi kebetulan bila i ke sana, berpeluang lah bermalam di luar. 
sehari je ponteng. 
Ok lah kannnn.

Semalam kan lepas balik dari Tasik Malaya singgah makan malam di SINI kan. 
jadi terus lah balik hotel. 
tapi since macam malam masih muda, i ajak Auntie Aini jenjalan ke Cihampelas Walk. 
Tapi disebabkan hujan, banyak kedai2 di atas jembatan Cihampelas Walk tu tutup.
Then kami pun balik ke bilik. 
Ehhh.. tak terus balik you. 
Auntie Aini memborong kain di Exclusive Bandung tu. 
Kedai kain yang ada di lantai bawah hotel kami. 

Hampir jam 11 jugak baru kami balik ke bilik. 
Kepenatan dah. 
kekenyangan gak.

dan hari ni dah hari ke 3.
Jadi kami mengisi waktu yang ada ni dengan membuat tawaf Kidai. 
hehehe..
Pagi yang tak betul2 pagi lah. 
Kami breakfast dulu. 
Then we asked Randi to bring us ke satu kilang kecik je. 
Dearah mana i tak sure. 
Kita mencari2 telekung. 


Muka ceria lepas makan. 
then nak shopping. 


tak banyak yang boleh dibeli di rumah kilang yang dibawak Randi. 
I bought some kain batik. 
memang suka pakai kain batik. 
Jadi i borong. 
hehehhehee.
3 helai je pun. 
Yang dah siap berjahit. 
Tak kuasa lah nak beli yang belum berjahit kan. 
terus boleh pakai. 


then kami terus ke Pasar Baru. 
i mengikut je Auntie Aini nak beli tudung berlayer2 ni. 
Mencuba2 lah kunun. 


i pun  beli lah satu. 
tak mahal pun. 
Dalam Rph100,000 je. 
Tudung ala2 Ustazah ni. 



nak bagi tau kat mana ni memang i tak ingat. 
kitarang main redah je. 
So kalau sesiapa yang ke Pasar Baru ni, 
cari je lah mana berkenan di hati. 
yang penting buat lah tawar menawar. 


Sambil tunggu2 Auntie Aini mencuba, 
diajak lagi berfoto2 ni. 


dan lagi. 


Mamat ni beli jubah di sini. 


then kami we took our lunch here. 
i memang suka sangat makan Iga Bakar. 
Jadi langsung ke sini. 


best sangat. 
Iga ni bahagian ribs lah. 
memang sedap lah kannn.


Lepas je kami siap makan, terus nak hantar Abang Irfan balik ke Darrut Tauhid. 
Dia dah gelisah dah sebab dah ponteng sehari kan. 
Abang Luqman, ok je. 
So we all singgah lah ke Masjid Darrut Tauhid. 
Memang hajat Abang Irfan untuk i singgah ke masjid ni. 
Selalu tu takat hantar dia dan balik. 
Hari ni tertunai sudah hajatnya. 


Ruang ambik wuduk nya besar sangat. 
memang luas dan selesa.
Cuma i rasa agak terlalu basah. 
Bab ni yang i takut sangat.
Al maklum kaki yang tak berapa kuat ni. 
Benda2 ni lah yang buat kita worry sangat kan. 


memang banyak sangat. 


ruang solat muslimat, di bahagian atas. 



tak manpu nak naik tangga, ada lift gak. 


selesa sangat. 
para akhwat (santri perempuan) yang mengulangkaji di sini. 
Ashram Abang Irfan berada di bahagian roof top masjid ini. 
Setakat ini, Abang Irfan akan menduduki asrama di sini. 
Mudah2an tahun depan boleh Abang Irfan dan Abang Luqman berkumpul bersama. 

Selesai urusan menghantar Abang Irfan, kami gerak balik semula ke Cihampelas. 
Nak makan malam pulak. 
Kan agenda kami ke Bandung nak jalan dan makan. 
Maka, memang makanan lah yang kami cari. 
Abang Luqman masih dengan i lagi. 
Lepas dinner baru lah dia kana balik ke asramanya. 


Nak makan yang simple2 je. 
All nasi2 tak nak dah. 
Hehehehe..
dah naik 2 kg kot ni. 
Mee Hoon dia agak beza sikit dengan kita punya.
Macam makan su'un.
cam tu lah. 


I took this. 
Sate Kambing. 
Tengok presentation diarang ni. 
Memang terbaik lah kan. 
Kalau kat Malaysia u makan sate cam ne hidangan nya. 
Ada cam atas tu?
Tak kan. 


I love Soda Gembira dia. 
Best..
ehhhh.. 
macam nak ulang lagi lah..
Next month?
cewahhhhh.

Oklah.. 
lepas ni kami terus ke bilik. 
Ehhhh.
tidakkkk..
shopping kain lagi kat Bandung Exclusive . 
Kan kat bawah bilik hotel je kannn.
Makanya..

Anyway, tiba hotel, nak kemas2. 
Besok kami dah nak balik Malaysia. 
Tapi ada food mission lagi ni sebelum balik. 
Soooo tunggu yeeeee..


* I am having problem with my blog. 
Problem with CHROME. 
those yang bukak dan ada nampak MALWARE tu bukak lah kat SAFARI ke kat IE ke or kat MOZILLA.
sehingga masalah diatasi ye...
Thankssss.

8 comments:

  1. Sama saya pun masalah malware ke apa?kena cepat2 klik baru dpt maßuk blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah.. tak pe. Nnt kalau ada sesiapa yg bijak IT ni, terus buat lah..akak tunggu anak buatkan.

      Delete
  2. soda gembira tu..agaknya lepas minum sure bertambah2 gembiranya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kih..kihh..kihh.. pasti lahhh.. perut kenyang apa.. sure gumbira.

      Delete
  3. kalau ke Indonesia memang borong behoon mentah..mmg sdp kenyal2..goreng sdp buat sup pun sdp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke..
      next time nak cari lah.
      thanks dia bagi info ni.

      Delete

cliks..cliks