cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, August 24, 2016

POLPERRO Seksyen 7, Shah Alam


lama i senyap kan..
Rini i nak gembang sikit.
Cerita Korea i  tu terus senyap..
Nanti lah ye. I sambung my korea story..
Tu pun sebenarnya tinggal sikit je lagi.
Tinggal cerita budget masa di Korea..
Those yang dok ikut cerita Korea tu and kunun2 nak amik tips, i mintak sorry bebanyak ye..
I got time, i sambung story ye.. sabar yee. Kesian kak Sharida..tak pe, nnt akak call je saya ye kak.. for the info..

Anywayyyy, kita cerita tempat makan ye..
Dekat dengan rumah je.
Hubby teringin nak berwestern.. 
Ke TGI friday, anak2 dah banned kan dah.. 
Syubhah katanya..
Mak pak yang jahil ni kena akur kan....heeeeee..

So last Saturday, we went to Polperro di Seksyen 7.
Dekat sangat dengan rumah.
Satu lagi, SEDAP dan REASONABLE price lah..


Abang 'Imran memang kalau tiap kali ke any western resto, Soup tak pernah tak order. MESTI.
suka makan dengan Garlic Bread.


kalau hubby lak  all starters dia nak order... 
nanti 3 Abduls yang kena menghabiskan.
Tu wedges..  not bad.


Me and Hubby ordered Lamb Shank.. sodap weiiii.. RM25.90 je.


This ontel omel, Abang Irfan, ordered Chicken somethg2 lah.. tak ingat i.


These 2 boys, makan nasi.


Eeeee...apa curlass kan.. 
Ke western resto depa ordered Nasi Goreng Kambing..
Heeeee...tekak melayu kalau Abang Luqman tu.


Not bad..
Big portion lah.


Dah kenyangg.
Ini lah resto nya.. 
Rasanya tak sampai RM200 kot kami spent.
Plus hati anak2 pun senang.
Depa ni siap warning lagi, nanti2 jangan makan kat resto yang serves liqour lagi. 
Ye lah anak..insyallah.

Sunday, August 14, 2016

Makan dan makan, DIET??



bila dah sedara mara berkumpul, kerjanya MAKAN.
kunun berdiet. 
tapi kalau dah food berlambak depan mata, aduyaiiiii..
semalam malam our family lak buat gathering lagi. 
kat rumah Chef KoYa. 


ini session amik gambo dulu by my ontel.
alaaaa.. omel  amik gambar ibu kenapa gemuks?
heeee..
kenyataannya. 


tengok lah memasing tu. 


berebut - rebut bawak bahagia. 


sebenarnya di luar rumah, Hubby Chef KoYa busy menggoreng Char Kuew Tiau. 


kami di dalam pekena Steamboat. 


Macam - macam ada,


My portion. 


dan ini gak.. aduiiii.


ingat dah habis. 
tup2 Chef KoYa sua kan derian. 
i is makan u. 
2 ulas. 
lepas makan, ada rasa nyesal. heeeeeeee


sebenarnya sebelum makan malam tu, i pekena ini dulu  kat Tirai Ratus. 
selalunya kalau dah makan petang cam ni, i tak makan berat2 dah waktu malam. 
tapiiii...


dan breakfastnya pagi semalam, i pekena ini pulak.
waduh, waduh... tijahhhh.
benda manis kalau masuk perut, memang sahih akan membawa kepada keberatan timbangan badan ku nanti. 


so dengan rasa bersalahnya. dan seribu penyesalan... 
pagi tadi i makan roti dengan susu je. 
letakkan Blueberry Jam yang kunun2 tanpa gula. 
tambah kan lagi dengan fresh blueberry. 
berdua'a lah agar berat akan kembali turun pagi esok...
heeeeeeee


Wednesday, August 10, 2016

Small Family Gathering dan makan2


ALHAMDULILAH BARAKALLAH..
lama tak menulis. 
even sekedar sharing apa yang dialami.

anyway, dah habis syawal sebulan kan.
orang Malaysia memang sakan kalau hari raya. 
kalau boleh nak makan food raya tu sebulan. 
nak raya sebulan.
walhal puasa tak complete. 
heeee.. memang lah tak complete kan. 
umur2 yang memuda macam i lah for sure tak complete. 
ABC kannnn.

anyway, memang hajat hati nak kumpul dan makan2 masa masih ada syawal lagi  hari tu.  
means on July 30, 2016 hari tu. 
tapi ada keuzuran dari kaum kerabat, maka ditunda ke last Saturday. 
since MyMommi and MyDaddi turun ke Shah Alam with CikRah and the kiddos, i pun suggested to MyMommi, kita buat Berasak sikit lah. 


Kalau dah nama IBU kan, yang susah pun tetap diusahakan. 
membeli lah MyMommi daun pisang yang khas untuk dijadikan Berasak tu. 
bawak dari Pontian tu. 
daun pisang khusus for berasak adalah Daun Pisang Abu/Kapok/Nipah. 
itu lah highly recommended. 


They came a day before i buat makan2.
Hari jemaat.
Petang hari dah mula membungkus. 
tak buat banyak. 
setakat satu periuk nasi  karan tu je. 


khusus ni. 
tukang masak berasak veteran,


yang sebelah tu menyibuk je. 
tukang tolong gak yeeee.
kalau tak bertolong or bergotong royong buat berasak ni, memang esoknya makan daun pisang je lah kan.


dah bungkus, kena balut lak lagi.
nampak tak bertapa mudanya daun pisang tu. 


and ready nak rebus. 
started merebus at 9.00PM.
masa ni i dah surrender. 
tak larat dah.
esoknya pepagi dah verangan nak masuk dapur awal2. 
tu yang cepat2 tidur. 
yang menunggu berasak masak adalah MyMommi and 2 Abduls. 
heeeeee...Jahat i kan..


meanwhile Chef CiJu buat cake for us. 
cake for my belated birthday and also MyDaddi.
plus ada lak Anniversary for MyMommi and MyDaddi.
kita buat sekali harung lah.
sebenarnya it is not a big or grand celebration.
more to silaturahim dalam family.
more to family bonding gitu lah. 


tersediakan yang di atas ni.
i think i need to beli new table cloth lah..
kena ke Beijing ni. heeeee


tersedia lah apa yang dirancang. 
i made LAKSA JOHOR.
sebab ada some yang suka Laksa like My Ontel, Abang Irfan. 
Hubby pun suka Laksa Johor. 


Chef CiJu prepared Sambal Goreng NekMinah.
and that rendang is Rendang Ayam Kampung prepared by me. 


Ini lah Berasak nya. 
i tambah Nasi Impit. 
actually satu lauk di atas tu tambahan di saat2 akhir. 
takut lauk tak cukup.
Chef CiJu masak OSMOT.
ada yang dah tau kan OSMOT tu. 
dari tulang rangka. best match for Nasi Beryani. 


but we matched kan OSMOT tu dengan Nasi Minyak yang Chef CiJu masak tu.
guna berasmathi yang i beli dari Kakcik. 
panjang seinci you nasinya.


Herb Drink i buat.
I buat Air Sirap first then i campurkan dengan Ice Cream Soda. 
tak banyak tau.
sekedar ada rasa soda.
then i titik kan Serai 5 6 batang. 
dan campakkan secekak Daun Pudding. 
letakkan air masak banyak dan ice..
segerrrrr.


memang rezeki melimpah rauh. 
CikTi bawakkan some kuih talam.
Hubby Chef KoYa lak buatkan Apam ni. 
sedap. 


special request.. 
i love Brownies. 
Chef CiJu buatkan.
Dak eh!!!  dak ehh!!!
Wallahi. 
memang sedap.


datang NekCik, ini pulak yang dibawak..
MASYALLAHHH...
penuh meja.


and i was so happy.
majlis kami ada yang sudi datang. 
Kakcik and Cik Anyss kita. 
lama menanti Cik Anyss kita ni. 
akhirnya.
(i memang tak menjemput kawan2 bloggers. sebab i memang tak larat nak melayan kalau ramai2.)
INSHALLAH one fine day i will.
keuzuran diri tu yang menghalang. 
how i wish kan.


then malam hari ni baru lah kami poten cake. 
Horlicks Cake katanya.
apa2 lah belalang. 


ini lah birthdays girls and boy. heeeeee


bila lagi malam, lagi rancak depa ni semua bersembang. 
kat dapur pun riuh rendah.



ke depan pulak.
bergambar dengan macam2 posts. heeeee


and ALHAMDULLILAH ada yang sudi menghadiahkan Patchi. 
happy sangat. 
and thanks to Anyss gak for the gift. 
tak sempat nak tangkap gambar lah..
ALHAMDULILAH selesai tutup warung at 12.30am. 
itu lah family kami. 
kumpul2 dan makan2. 

Friday, July 29, 2016

Kedai Canggih Kelana Jaya


Friday dah hari ni. 
cepat nya masa berlalu.
Supposedly  last Thursday kami dah mula masuk ke Kedai Canggih Kelana Jaya.. 
since few matters still tak settle maka baru hari ni kami masukkan barang ke dalam kedai.
still our kedai notes 100%.

Jadi hari ni me and some staffs ke our new shop. 
buat label kat racks and arranged stocks kat racks juga. 


saja je tayang bunting ni. 
heeee.. masa gambar anak2 kami masih kecik lagi.
just look at Abang Irfan and Abang Luqman. 
so cute.. heeeee...(puji anak sendiri nampak. )
Anyway, Camelia pun looks so cute. 


We loaded our stocks kat depan kedai before 10am.
but since ada problem masa nak bukak kedai ni, we took quite sometimes outside. 


sebelum masuk i dah pesan to our staffs at least langkah kaki kanan, recite Ayatul Kursi and 3 kuls. 
dan tak lupa selawat atas Nabi. 
tu lah kot nampak beriya2 depa depan pintu tu. heeeee


So clear once masuk.


but we needed to load the stocks masuk ke tengah2 kedai. 


our cabinet yang perlu diisikan barang2 lah. 



sebelum tu, kita gambar kan dulu.


mission pun bermula. 


labeling. 
rack nak kena labelkan.
so senang nanti nak ambik barang. 


a lot yang nak kena atur. 
tapi kami reramai, sure kejap je nanti. 


wall sticker masih belum dipasang. 


now mula nak letakkan barang. 


gaya kena ada. 
biar kerja pun tak rasa penat kannn.


Hero diantara munger - munger. 


fitting rooms yang sudah dibaiki. 



basically all items dah masuk ke dalam racks. 
and some important items like Canggih masih belum deliver. 
INSHALLAH this coming Tuesday. 
semua dah settle kena balik dah..
kena cepat2 weiii.
Kang LDP ni mau kita makan roti banyak..
Jamm. 
so at 3.30PM, we went back.


tutup dah. 
jumpa lagi this coming Monday.
so sesiapa yang teringin nak singgah, sila kan ke..
kami berada di Giant Kelana Jaya. Ground Level tau.
anyone yang berminat nak bekerja as Salesperson, boleh call kami di HQ 03-55110226..


Sementara menunggu the staffs settled few things i ambik kesempatan makan kejap dengan our friends. 
i went to Chicken Rice Shop. 
i memang tak makan nasi ayam di sini. 
so i took this Rojak Buah.
I love this Rojak Buah. 


And Pai Tee. 
Sukaaa.
And ALHAMDULILAH.. 
jumpa nanti yeeee. 

cliks..cliks