cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Saturday, June 27, 2015

Arigato Nippon (8) - Nijo Castle and TB's meet up.

Ya ampunnn.. berzaman tergendala cerita Nipon i ni haaah!! macam - macam hal.. masalah kesihatan keluarga lah, itu lah, ini lah.. anyway, hari ni semangat meresap masuk balik.. i nak habiskan cerita Nipon i ni.. nanti dah lain - lain hal pulak.. ni yang gigih menyiapkannya lepas sahur ni hahh.. 


ok lahh.. hari ni nak cerita pasal Nijo Castle.. tapi sebelum ke sana kami dah merayau - rayau sekitar kawasan yang ada di situ.. cerita kat S I N I.. memang sesuatu experience yang menyenangkan..  malah teringin nak mengulang ke sini.. INSYALLAH.. tapi bukan lah dalam waktu terdekat.






kata orang pemandangan biasa lah kalau kita berada di Kyoto.. ramai yang memakai kimono... not only local but tourists too..nice costume.. but not for me lah.. takut tak cukup kain lak nanti.. heeee






masa habis memutar ke sekitar kawasan Ebisu-Gawa Dori tu ternampak beberapa wanita berpakaian kimono.. kami meyapa mereka.. ternyata bukan Japanese.. Hongkies rupa - rupanya.. tapi tak kesahlah janji dapat tangkap gambaq dengan depa ni.. sporting depa..






then terus kami beratur membeli tickets untuk masuk ke Nijo Castle.. dah ramai yang beratur.. tapi tak lama pun.. cepat sungguh... 






di bahagian depan castle. 






tak dapat lah tangkap gambar entrance this castle.. under renovation.. 






parit pun cantik lah..
















i memang tak ingat lah all the details about this castle.. yang penting i share some of the pictures.. masa memula masuk semua orang macam bergegas berada di depan ni.. i pun sama lah.. tapi tak tau ntah kenapa... and for us.. we all tangkap gambar banyak di depan ni.. then kami pelan - pelan bergerak ke depan lagi.. still yang lain duduk mengadap pintu utama ni.. anyway, kitarang terus je masuk ke satu taman ni..






nampak tak tu... melalui pintu agam ni.. ramai yang berjalan masuk..






jommm..






di area ni memang cantik.. cherry blossom. dalam gambar dengan real experience  memang berbeza.. 






depa letak lampu - lampu kat sini..






time ni almost sunset lah.. 












kena pandai cari angle sebab manusia macam ulat taik lah kat sini.. bertali arus.. 



















nampak kepala orang ni.. punya lah ramai.. dan kawasan sekitar pun dah semakin gelap.. 






kami berpatah balik ke entrance ni.. laaaaa.. ada show rupa - rupa nya.. light show.. memang menarik. sempatlah i tangkap sikit dan masuk ke Instagram.. it was a really nice show.  then terus kami keluar.. malas nak round satu castle ni.. 






ni je yang tertangkap di camera i... ni tangkap masa dalam taxi.. we took taxi to the Kyoto Station.. kenapa nak ke sana? we all nak ke Osaka balik sebab nak jumpa my friend di sana. 






berhenti lah taxi depan Kyoto Tower ni.. dan kami bergegas menuju ke Kyoto Station. 






menuju kami ke sini.. amik JR Line ke Osaka.. the distance between these to cities just about 42 KM by train, it took us about 45  minutes.. 






sebenarnya perut kami dah lapar sangat.. masa berjanji dengan my friend, Yasuyo,  dia dah bagi tau yang dia hanya boleh jumpa at 9.30PM.. lambat lah bagi kitarang yang kebuluran ni. heeee... so we all beli Onagiri dan lepak kat area HEP FIVE Osaka ni.. mengadap Ferries Wheels.. sejuk di luar ni mengegel kami.. tapi dek lapar, tak peduli lah.. makan je.. buat alas perut kami sikit. 






sementara menunggu.. cuci mata di area ni... kaki dah longgar sendi.. then at 9.15PM, Yasuyo pun sampai.. I kenal dia ni thru Travbuddy since 2008..selalu gak contact - contact... before this, one of my friend, Malaysian ada ke Osaka, pun jumpa dengan dia ni.. great to know her lah..






then terus dia bawak kami ke sini.. Prikula.. menyakan kami berposing - posing depan machine ni.. dia yang pandai bahasa tu, laju je lah dia menulis bagai kat photos kami tu..





bersungguh Yasuyo.. ini lah hasil nya..




dan ini ..






seronok sakan kami.. heeeeee






punya lah besar games  station ni.. 






nak tercabut kepala lutut menapak keluar dan akhir nya kami bertemu dengan another friend also from Travbuddy.. Gerrick from South Africa.. dia mai sama adik dia.. 






terus kami di bawak Yasuyo ke sini.. we all dah mentioned to her that we cant eat any meat.. so tu yang dia bawak kami ke tempat sotong ni.. 






kami makan takoyaki.. buat sendiri ye..






Abang Luqman seronok lah membuatnya.. 










tak pandai kami membuatnya.. datang lah pekerja resto ni yang mengolahkan nya.. kami buat rentung - rentung jadinya. heeee






such a noodle lah gitu.. 






Yasuyo, my Japanese fren, Gerrick from South Africa and his sister..(lupa lak nama dia apa).. memasing menayang takoyaki yang dimasak sendiri. rentung - rentung tu. heeee






penuh perut kami... last ingat tak nak dah any dessert.. tapi since dah include dalam our food tadi tu.. nak tak nak makan gak lah.. no regret.. SEDAP.. sangatttt..












happy semuanya.. perut kenyang..






sejuk sungguh.. siap i masukkan my shawl dalam my winter coat. heeeee... gemok sungguh lepas makan sotong.. ha..haa..haaa.. last but not least.. our last picture together.. 








me and Yasuyo.. 






nampak tu.. we all kena berlari mengejar train. the last train to Kyoto dalam kul 12. ha..haaa... kalau tak sempat mau kami tidur kat station nanti.. haru kan..  dalam train berdiri lah kami.. anyway, such a great experience.. meeting new friends adalah suatu yang mengembirakan hati i..  we all sampai Kyoto after 45 minutes then.. amik cab terus ke Ryokan Nogomi.. masuk bilik, bersihkan diri dannnn... ZZZZZZzzzzzz... capek banget aku nih...

Saturday, May 30, 2015

Arigato Nipon (7) - Jam House and Cherry Blossom at Aburanokoji Dori and Ebisu-gawa Dori



Lepas bersuka ria dengan Sakura.. cerita di SINI.. we strolled down the Nijo Dori. (Nijo Street).. saje je kan nak bunuh masa. heeee.. so jenjalan lah macam kampung sendiri.. yang penting, suasana memang best waktu tu..nyaman sangat.. cuma sesekali angin sejuk singgah ke muka.. tangan dalam pocket je... 


memang seronok lah kami.. santai - santai je.. sesekali ada kereta yang lalu.. 





Nijo Dori aka Nijo Street. 






berdepan dengan simpang empat ni. 






rumah  - rumah di sini bercampur - campur.. ada yang nampak macam nit traditional.. ada yang bit modern.. 










comel je kan..






sebenarnya kami tetap menyusuri jalan ni sebab tadi masa tengah bersakura kami ada ternampak signboard about Jam House.. apa Jam House ni? ada jual jam? ooo takkk.. vegetarian cafe.. sooo kami yang tengah kebuluran ni, terus lah mencari dan mencari.. and i think it was about 500M dari jalan besar tadi tu lah kami jumpa this cafe.. so jommm kita masuk yeee..







jomm..lapar. laparrr... bukan lapar lahh. heeee..kebulurannnn.. 






satu hape pun tak faham.. tak faham apa pun..






decor in the cafe. 






simple dan cantik je di mata i. 














the bar and also the counter. 






masa kami tengah tunggu our food, one Japanese couple pun masuk dan minum coffee.. comel lak tengok depa.. 


tengok apa yang kami pesan... 






curry pumpkin with white rice. sedap weiii.. ini Chef CiJu yang ordered.. then i pun ordered lagi satu.. puas dapat makan nasi ni kann.






at first i ordered ni.. tapi macam tak cukup. heeeee... tu yang ordered Curry Pumpkin with White Rice tu.. 






and Black Coffee. yang ampunn.. pahit sungguh.. tak pe.. bertenanga kita kannn..we spent plus minus dalam RM180 kot for our simple late lunch ni.. yang penting perut dah kenyang.. then we continued strolling down this area.. kami membelok ke kiri setelah melalu Nijo Dori.. kami melalui Aburanokoji Dori...







ingatkan kita ni je yang syok tangkap gambar rumah - rumah orang di sini.. Japanese ni pun sama cam kami.. 






sakan tau depa ni. heeeee..






normal view along any road di Japan ni..






traditional look..






modern look.. termasuk yang tengah tu.. also modern look. heeeee









yang ni traditional look lahhhh...






















i like this.. kedai gonting rambut je pun.. tapii.. cantik sungguh..










tengok jam, almost 6.30 PM dah.. dan kami pun dah hampir ke penghujung Aburanokoji Dori.. dan langsung melalu Ebisu-gawa Dori. nak bersakura lagii.. kasi pecah camera lah gamaknya..














jumpa depa. ingatkan at first tu, Japanese,, rupa - rupanya Hongkie.. tak pe lah janji depa pakai cam tu.. cantik pulak.. 










tak dapat dibayangkan i and Chef CiJu in that costume. heeeee






okk. time to go.. jomm..






jomm..






ehhhh... tak lagi tuuu..






he..hee.. i lak.. 






dan lagii..






dan lagii..






ok..ok.. cukuppp..


nanti i cerita pasal Nijo Castle ye.. perut dah kenyang, kaki dah relax sikit. dan kejap lagi nak explore that castle.. plus malam nanti nak jumpa my Japanese fren di Osaka.. katanya dia ada bawak sorang lagi our fren dari South Africa.. dari Cape Town. soo tunggu yeeee..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it