cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Thursday, September 29, 2016

Julley Ladakh, Kashmir (6) - Shanti Stupa



Day 3, August 26, 2016
Friday

Baca di    S I N I   dulu ye..
Lepas je dari Shah El Hamdan Mosque we went back to Leh. 
Tapi kami stopped kat Hall of Fame..
tapi for this N3, i tak nak cerita dulu pasal that place. 
i wanna share some pictures  masa i ke Shanti Stupa. 
Shanti Stupa is located at  Changspa, Leh.
we visited the stupa after visiting Wall of Fame. 

what's so special about this Shanti Stupa ni?
kita tanya google ok.. 

Shanti Stupa is a Buddhist white-domed stupa on a hilltop in Chanspa, Leh district, Ladakh, in the north Indian state of Jammu and Kashmir. It was built in 1991 by Japanese Buddhist Bhikshu, Gyomyo Nakamura and part of the Peace Pagoda mission.The stupa has become a tourist attraction not only due to its religious significance but also due to its location which provides panoramic views of the surrounding landscape.


this is one of the popular tourist attraction in Leh.
it is opened to public from 5.00am up to 9.00pm.
tu dia.. till at nite?
it's coz this stupa is illuminated with lights at nite. 
so we can enjoy the nite view here. 
cuma, i m sure, u need to bear with the coldness here. 
mau sejuk sampai ke tulang hitam lah.



Our car memanjat lah bukit di sini. i rasa masa ni dalam pukul 6.00pm kot. 
i tak ingatlah pulak time masa ni. 
rasa2nya betul lah tu. 


tiba je kat sini, i saw a lot of cars beratur kat situ.
the driver dah nak stop half way.
but Zubair said, "no. we have to go further up".
"She cant climb."
Eeeeeee.. pandai je. 
i can lah..
heeee.. sebenarnya tu lah.
i tak larat lah nak panjat2 lagi. 
capek dah.


then the driver drove us up till there.
hey you know this stupa is not only can be reached by drivable road, but on foot too.
and it makes you climbing by using a series of 500 steeps steps to the hilltop.
unfortunately i forgot to take the pictures of the steps.


sampai lah ke sini. 
i actually ok je. 
boleh lah.. 
bukan jauh sangat. 
i believe i can fly..
ehhh..i believe i can walk ahh..
no sweat. 



ALHAMDULLILAH..
jalan sikit je. 
actually the car boleh sampai ke atas ni. 
tapi ada VVIP yang datang, maka jalan bit pack here. 


sambil berjalan naik ke sini, sambil mulut tak berhenti mengucap rasa takjub dengan ciptaanNYA.
MASYALLAHHH..


indah lagi di mata i sebab ada hijau2 tu.
(gambar ni agak kurang menarik sebab diambik dengan phone saje. 
dari phone memang yang diambik oleh Zubair. 
while me, i pakai my camera. 




memandang dengan mata kepala sendiri.
mentafsir sendiri apa yang dipandang.
hanya sendiri yang boleh menghadamkannya. 
hebat YA ALLAH..
it is on the steep hill 


jari jemari kami tak berhenti2 memetik.
rasa tak puas. 
keep clicking. 
tetiba teringat arwah. 
" hey!!! stop clicking"
we got to go. 
hhhhhh.. tetiba lakkkk..

okkkkk.. tengok lagi gambar ye..



sunrise and sunset are considered to provide the best panoramic views from the stupa.
MASYALLAHH.



udara di sini, MASYALLAH.
angin berhembus lembut. 
suasana terasa segar.


this stupa is on the steep hill facing the Leh Palace. nampak tak benda putih at the hill there tu.







asyik i ada di sini. 
Zubair mengajak i ke atas sana tu. 
but i said, u go ahead. 
take as much pictures as u wish. 
i wanna be here. 
i just wanna enjoy the moment .
heeeee..
sebenarnya i tak larat dah nak memanjat ke atas tu. 


tu lah yang  i nak kena panjat lagi tu. 
maleh lah..
duduk manis di bawah ni je. 


sambil tangkap je apa2 yang menarik.
ni kawasan depa sembahyang2 kot.
the visitors akan tanggal kasut and meet the monk yang ada kat dalam tu.



lemme verangan hokey..


i share here pics yang ditangkap oleh Zubair.


for me, stunning.











the stupa is situated at a height of 11,841 ft above the sea level. and it is located about 5 km/3.1 miles from Leh. 



that's meeeee..


ni lah VVIP tu.
kacau je orang.



what say you.


magical.






Ladakh ni memang kaya dengan flags. 
merata ada.



after about 30 minutes baru mamat ni turun.
dah puas dah tu tangkap gambo.






last but not least i tepek gambar hero endustan ni kat sini. 
banyak benor gambo dia kat my phone. 
sebab dia yang tangkap gambo guna phone i dan i lak guna camera. 
i lak tak pandai selfie. 
cehhh... 
siapa yang tourist siapa tour guide pun i tak sure. 
anyway, happy that i was here. 
the place is so stunning pada mata i. 
memang worth it lah ke sini. 
ok lah.. 
nanti i cerita lak pasal Hall of Fame and Leh Palace. 
sabar ye...
i just love sharing my pictures here. 
hope tak de yang muntah ijo ye...
daaaaaa.




just from my humble youtube.

cliks..cliks