cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, May 27, 2019

Nasi Dagang, Gulai Udang dan Gulai Ayam menu iftar ke 14.



May 19, 2019
Sunday. 
Iftar ke 14. 

hari ni i masak Nasi Dagang Kelantan. 
i usha blog blogger masakan terkenal lah..
blog puan @azleetamasammanis. 

then i adjust sikit2 ikut naluri i sendiri plus tanya2 chef ciju. 
kalau bab masak2 ni mudah sikit lah bagi i. 
kalau bab cake tu maybe i will follow exactly dari recipe. 

then kebetulan kami ada tamu.
so ajak lah berbuka bersama2. 
my big table kena bukak besar sikit lagi malam ni. 


setelah berhempas pulas i di dapur.
hehehhee..
maka ini lah yang i sajikan buat semua. 


ALHAMDULILAH.


Lauk2 yang dapat i sediakan. 



Nasi beras dagang. 
bukan jenis pulut ni ye. 
pertama kali cuba memasak. 
memula ikut apa yang diinstruct dalam blog lah. 
masak guna rice cooker. 
but then macam kurang kena. 
nasi tak tanak. 
masih jelantah. 

Mak Bedah panic dah. 
then Chef Ciju suruh guna kukus. 
yeahh..
kukuslah tak lama pun. 
Dan nasi pun jadi. 
Syukur sangat. 


I masak Gulai Udang. 
Udang besar2 dari Kuala Selangor. 
Manis. 


and Gulai Ayam. 
since semua tak nak makan Ikan Tongkol. 
i suka ikan. 
tapi kalau yang lain banyak tak suka buat apa masak. 
betul tak. 


i buat Serunding Ikan. 
Ada yg bertanya kenapa pulak ada serunding. 
bukan ke itu untuk Nasi Kerabu. 
i pun tak sure. 
i just followed je mana yang nampak interesting. 
if salah, sorry lah orang Kelantan. 
tapi i rasa ok sangat. 
almost everyone loved my Serunding Ikan. 


and last time i pernah buat this. 
kurang menjadi. 
sebab takut2 nak guna cuka. 
but for this time ALHAMDULILAH. 
i suka sangat. 
and i feel happy sebab i rasa rupanya pun menawan. 
puji diri sikit tak pe kan. 


for the drink i buatkan Es Teller. 
as a dessert gak kan. 


and salad tu.
saja je this ramadan kami banyakkan salad cam ni. 


and Soup Ceker. 
Soup kaki ayam . 
for those yang tak makan food pedas dan berempah like Mymommi. 


dan kuih2. 
SUBHANALLAHHH. 
dibeli dengan jayanya oleh Abang 'Imran. 
banyak lah weiii. 
plus ada gak Japanese food tu. 


Karipap yang dibeli since puasa ni tak pernah dapat yang memuaskan hati. 
selalu je menyedihkan. 
heran lah orang yang menjual karipap ni. 
tak kesian ke pada pembeli. 
isi kurang lah mostly. 
then sometimes badannya kerasalah sangat. 
macam digoreng semula. 
sampai hati kan. 


and kuih yang dibuat di rumah oleh Citi. 
Roti Santan. 
first time i makan.. 
sedap.
manis lah katakan. 


dan ini lah tamu kami pada hari ni.
ramai at my big table kali ni. 


dan ada gak si baby baju merah tu. 
makin meriah rumah i. 


weekend sure ada je si baby ni. 
dah mula winduuu. 


ALHAMDULILAH..
licin kan kelihatannya. 


bahagia si tukang masak kan. 


saja nak share i punya Nasi Dagang.
seekor udang laut di dalam pinggan. 


lihat serunding ikan dia tu.
selalunya kalau beli nasi dagang tak ada serunding ikan kan. 
tapi kalau dah referred  dari blog @azleetamasammanis kita ikut je lah.
dipanggil Nasi Dagang Kelantan. 


dap ehhhh.


Udang tu kan. 
Actually i seronok menggunakan my camera phone. 
bila clear tu memang sangat clear. 
ALHAMDULILAH.. 

Anyway, now Ramadan dan hampir ke penghujungnya. 
kejap sangat masanya. 
nanti pasti cerita hal raya pulak. 
now anak2 i semua dah berkumpul. 
INSYALLAH kalau kita share nanti boleh lah ceritanya. 

Friday, May 24, 2019

Nasi Dagang my first attempt






Okkkk..
hari ni i nak share my Nasi Dagang cara i. 
sebenarnya banyak cara yang i ceduk sana sini sikit. 
But generally i tiru sikit dari blog @azleetamasammanis. 
dapatkan idea lah kan. 

then i alter2 sikit ikut kesesuaian i. 
i referred to youtube gak. 
then dapat idea sana sini sikit lah kan. 

biasanya Nasi Dagang synonym dengan Ikan Tongkol. 
since almost semua tak makan ikan tongkol kat rumah maka i gantikan dengan Udang. 
tambahan pulak we all tengah ada banyak stock udang. 
besar2 pulak tu. 

  i made Gulai Ayam gak. 
requested by Chef Ciju. 
ada some blog dalam gulai diletakkan kerisik. 
ada gak yang guna serbuk kari ikan/udang. 
but i didnt put all these. 



Nasi Dagang Kelantan



Bahan - bahan untuk nasi

3 caw beras nasi dagang Kelantan (beras ini bukan macam beras pulut langsung ye)
- beras direndam selama 20 minit, kemudian cuci bersih dan toskan.
4 ulas bawang merah -  dihiris biasa
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia muda - dihiris sekeping2
1 helai daun pandan - disimpul
1 sudu teh halba
3 1/2 caw santan  -  dari 1 biji kelapa atau 1 kotak santan segera yang  dicampur air jadikan 3 1/2 cawan.
1/2 sudu teh garam atau sesedap rasa. 





Caranya:

1. masak beras nasi dagang sama macam masak nasi biasa. cuma sukatan air agak berbeza. 2. gunakan rice cooker untuk memasak. i tambahkan air dalam 1/2 caw lagi. 
3. kemudian nasi yang dimasak alihkan ke pengukus dan kukus sampai tanak atau berasnya lembut. 



Gulai Udang


I dah sharekan the recipe for Gulai Udang ye.. 
Kat  S I N I.



I pulak dapat udang fresh dari my SIL. 
orang baru naik dari laut. 
segar manis. 




Gulai Ayam. 



kalau nak buat Gulai Ayam pulak actually cara dan bahan2 nya pun sama nak buat Gulai Udang ye. 
I made these two dishes sebab kat rumah i tak ada yang nak makan Ikan Tongkol . 
i suka. 
tapi kalau masak untuk kita sesorang makan how about orang lain kan.
that's why i made this gulai lah. 




Sambal kelapa. 


Bahan2nya. 

250 gm kelapa parut yang telah digoreng dan ditumbuk tidak terlalu halus. 
1 hiris ikan tenggiri - direbus dan ditumbuk halus. - ada orang guna ikan kembung yang dibakar. 
1 sudu teh lada hitam - ditumbuk
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk bersama2. 
1 batang serai ~ hiris dan ditumbuk

garam secukup rasa
gula - ikut rasa ye. 
buat macam serunding ikan nasi kerabu. 
then paste nya digaul bersama kepala yang telah ditumbuk tadi - tak perlu masak/sangai.




Jadi sedap wei kalau makan campur dengan Sambal Ikan ni. 
Jarang kat kita tau yang Nasi Dagang ada pelengkapnya 
tu lah i cuba buat then semuanya suka. 
Abang 'Imran siap boleh buat sahur lah Nasi Dagang ni. 






Acar mentah

Bahan2nya

1 btg timun Jepun -  hiris. 
1/2 carrot - dipotong halus. 
2 potong nenes - dipotong kasar. 
1/2 bawang besar - hiris nipis2
1 btg cili merah n cili hijau hiasan. (terpulang lah)
1 1/2 sudu besar cuka.
garam dan gula. ikut rasa. 

Cara2nya. 

1. Semua sayur2 yang dipotong nipis direndam (timum carrot dan cili) dengan air kapur for 20 mins. 
2.  then ditoskan dan gaulkan bersama2 bahan lain. 
3. bubuh cuka dan gaul rata. 
4. bubuh segala rasa. 

Thursday, May 23, 2019

Mission mencari bekas kuih





May 10, 2019
Friday. 




Kita ambik kesempatan kejap lari ke Sogo. 
Ya ampunnn..
kemaruk ke mall baru ni lah.
ada je dalam kepala ni nak buat window shopping tau. 
i is serem now. 
bahaya ni tau. 
Kalau ke AEON tu macam kureng sikit barang yang ada di sana. 
tapi di sini memang mantep lah. 


me and Chef Ciju pun pegi lah. 
Abang 'Imran pulak dapat balik ke rumah awal, 
so boleh lah tolong tengok2kan 'babies' kat rumah tu. 
then kami berjimba kejap.


lengang lagi masa ni. 
i told Chef Ciju i nak usha bekas kuih. 
macam teringin nak yang baru. 
i pun bukan jenis tiap tahun tukar barang2 cam ni. 
once a while. 
bila kejemuan menjelma lah gitu. 
jom explore....


bab2 decor ni i dah kurang dah sekarang coz no more bibik kat rumah. 
nak mengelap abuk2 tu yang seksa sikit. 
benda2 cam ni mmg nak kena diberi perhatian. 
kalau tak sure abok boleh jadi compact powder. 



area pinggang mangkuk ala2 moroccon ni memang menarik minat both of us. 
Mak Bedah tahan nafsu lah. 
sabaqqqq.


pinggan mangkuk ni pun i rasa cantik sangat. 
i rasa dari Acropal kot. 
i love the design. 


Noritke ni takat cuci mata je lah. 
I wish dapat beli Narumi set tu. 
tapi ya hampunnnn..
tak pe lah..
bungkuskan niat tu ketat2. 
💔💔


teruskan niat nak tengok bekas2 kuih. 
kat sini macam tak best je sebab banyak pernah ada dibeli. 
dah lama sangat design2 ni. 


ni nampak cam rugged sikit.
tapi bab tayang brand ni agak kureng di tekak i.
i suka bottles cam ni.
banyak size ada. 


yang niiii..
emmmm.
pun cam pattern lama.


ini pun sama. 
lagi lah tangkai tu dari kaca. 
alahaiii..
terlanggar ke mau patah tu. 
not suit lah gitu. 


yang ni nampak cam cantik lah.
lain sikit lah.
not bad the price pun.
nanti kita tengok budget lah ye. 


yang ni cantik. 
tapi tu lah. 
kalau letakkan biscuits kat sini once guests balik kita kena transfer balik cepat2 dalam containers biscuit yang kedap. 
kalau tak sure terbuang je lah biscuits. 
nampaknya kita usha je lah.
tak menyangkut pun.


then i terus ke bahagian yang waktu kali pertama ke sini tak sempat i usha.
Alamakkkk.
gerem ni.
Jamie Oliver punya barang.
memacam ada. 


makin banyak barang2 dia. 
kalau about 8 years ago i bought set of cutlery dari Jamie. 
pakai sampai la ni. 
now lagi lah memacam. 
but the price boleh tahan lahh..

suka pulak with the color.
soft gitu. 


menggoda gak ni. 


bekas teh, coffee, and sugar.
kettle pun cantik tu.




then terus usha ke sini.
cam kenan je. 


Mak bedah pun serius memilih. 


carii.
cariii.
pilihh.


akhirnya....


singgah ke sini gak. 


alahaii..
cantik2
but i m not a baker. 
baker dah ada sorang kat rumah. 
pakai je lah Kitchen Aid antique tu ye Chef Ciju. 


new design of kettle dari  Morphy Richards.
Warna pun memacam ada. 
then tak beli apa pun sangat. 
kami terus ke Village Grocer. 


and i just love to see this. 
menarik sangat. 


memacam jenis teh ada.



casing dia memang hebat2 lah. 


but m not a tea lover lah. 


akhirnya keluar dari Village Grocer.
3 bags dihangkut. 


balik rumah we prepared some food for iftar. 
Chef Ciju buat spaghetti.
and another resuest from Hubby. 


Capsicum stuffed with meat.
sedap.
suka pulak makan.
tapi tak buat banyak2.
sekedar merasa lah kot. 


Salad. 


Chef Ciju beli Japanese food. 
i tak makan lerrrr.



ALHAMDULILAH..
ini yang terhidang. 
syukur pada ALLAH. 
ada makanan untuk kita pada hari ni. 
ehh..
bekas kuih beli tak?
emmm..
tak lah.
usha je. 
Kot ler nanti2. 


cliks..cliks