cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, July 27, 2017

Boutique d'Qapas, Plaza Masalam, Shah Alam.


Ok lahhhh..
i nak promote this boutique. 
i rasa anybody yang duduk sekitar Shah Alam tau this boutique. 
ada di Plaza Masalam atau Plaza Shah Alam, Seksyen 9. 


they just  renovated the shop. 
nampak lagi exclusive. 
i went there on their shop warming lah gitu before ramadan. 
lewat i post kan kat sini. 
terbusy sikit. 


kalau tak beli pun, u all boleh jamu mata. 
but i tell u, alah membeli menang memakai.
berbaloi2 rm you all. 
plus anyone yang pentingkan quality, 
memang this place is highly recommended. 


lepas syawal ni, sure banyak yang dah habis baju2 depa ni kan. 
I terpaksa mengalah this year. 
satu baju pun tak terbeli di sini. 
tunggu nanti lah ye.


bukan takat baju kurung tau.. 
tengok ni. 


i love the embroidery one.
kain2 bersulam adalah pilihan hati i.
memang 'boleh tahan' harga nya..
but as i told u lah.
kalah waktu beli, menang sangat waktu pakainya. 


tapi ada gak baju2 yang reasonable price. 
affordable pun. 
tak percaya, pegi lah.





yang ni yang lebih exclusive. 
memang i suka. 
tapi hajat terpaksa dipendam buat masa ni. 
terpaksa mengalah pada tuntutan economy ketika ini. 


ini lah orang kuat d'Qapas.

nak bagi tau yang alah tak alah tadi tu..
nampak jubah yang i pakai tu. 
itu bersulam. 
i dah buat ni dalam tahun 2014 ke gitu..
memang tahan. 
bukan dry clean as recommended tau. 
i blasah washing machine je. 
heeee..
memula je i basuh tangan.
lepas tuuuu..
eeeemmmm.. lebur je dalam machine. 
hebak..


just nak bagi tau. 
masa depa buat jamuan tu, i went there and balik siap dapat bekal lagi.
thanks Nasir and Nawar. 


sedap food yang dihidangkan.
I dua'akan semoga business you all semakin berkembang maju. 
semoga terus dalam lindungan ALLAH.
semoga semakin ramai yang berkunjung dan membeli di boutique. 
dua'a kan jugak i dapat beli lagi nanti di masa depan. 


Monday, July 24, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (20) - exploring new food in Delhi


Mission yang terakhir di Delhi.
I nak makan.
i nak cuba some food yang ada di Delhi..
Kalau dulu masa arwah yang jadi tour guide i ada bagi tau yang i teringin nak makan street food di Kashmir. 
Haram tak dibaginya you. 
memang i tak merasa langsung. 

Tapi dengan chota bhai sorang ni dapat i merasa Pakora di Pahalgam. 
and some food in Ladakh. 
so bila i sampai di Delhi, tak de siapa nak melarang. 
satu je yang i sud bear in my mind, makan yang panas2 tu. 
oraiiittt..
i cuba. 
kalau cherry berry, kita makan ubat. 
sonang kan. 
mencuba tak salah.


to tell you the truth, ini bukan street food.
but i think this was the first time i merasa makan this.
depa panggil Momos.
biasa kita dengar kat Malaysia adalah Chicken Dumpling. 
Sedap. 
i suka makan panas2. 



Satu pinggan pun i boleh habis kan. 
no hal .
tapi jangan makan benda lain lah. 


Ini might be normal to all of us too lah.
Roti cam tu. 
tapi yang i suka adalah bentuknya.. 
beza dengan yang biasa kita tengok kat Malaysia. 
I rasa i pernah makan roti cam ni masa travel ke Jeju, Korea. 
Kat Baghdad Restaurant. 
Memang sedap. 
Banyak gak lah  food i rasa masa di Ladakh. 
tapi typical Indian food lah.
tapi ni i nak share my experience food di Delhi. 
esp street food. 
cuma gambar je yang tak ada. 
tak sempat..
sebab sibuk makan. 
heeee


Well, the restaurant yang i pegi masa di Delhi dan stayed kat Karol Barg. 
Di sini. 
Ramainya manusia, makkkk aiiii.



Dua tingkat. 
Bawah bahagian food dan ruang makan kecik je. 
Dan ruang makan, di bahagian atas. 


pilih lah mana satu yang berkenan.


Ambik Paratha dia. 
sedap weiiiii...
sedappp.


tapi cutney dia.. 
tak songgup i. 
cuka dia memang kuat. 
depa ni jenis yang makan masam2 lah..
and that's not me.. 


then petangnya i ke sini lagi. 
i nak pekena dessert.. 
i makan ni. 


apa ni?
Ini Rasgula. 
sedappp..
dari apa ni?
dari susu segar. 
besttttt.
 

ini pun i lagi suka.
Gulab Jamun.
Sedapppppp..
maniah.
sangat.
kalau tencin manis, jangan cuba2 yeeee..



masa memula i makan di Ladakh. 


Dan iniiiiiii...
i lagi suka. 
Rasmalai..
perghhhhh.


Sangatt..
i jenis yang suka bersusu2 ni kan..
memang jadi.


m not sure apa namanya..
janji i tunjuk, then makan. 
baru tau sedap ke tak sedap. 


Macam2. 


Esoknya, breakfast i pekena ni. 
Poori Chana..
Pedassss..
tapi best. 


breakfast kali kedua pun i pekena ni. 


puas hati. 
sesiapa yang stay kat sini, highly recommended. 


Malamnya i pekena Dosa.
Memang tak rasa berdosa lah makan saja. 
heeeee
besar kedabak. 


ini all street food. 
jommm.


ayaq limau dia fresh.


i pekena yang ni. 
i tak ambik yang berais. 
better avoid. 
minum fresh. 


ini Panni Poori. 
Tak tau nak habaq cam ne rasanya. 
masam2 sikit. 
tapi i suka kelongsong Poori tu. 
best...
i pekena 2 bijik. 
at first memang weird sikit rasanya..
tapi lama2 sedap weiiii.


pagi esoknya i pekena Garam Chai. 
Teh Panas. 
sedapppp. 
tip, jangan guna glass depa.. 
pakai paper cup. 
insyallahh..

ALHAMDULILAH..
i rasa seronok
INSYALLAHHH.. 
nanti i nak pekena yang lain2 pulak. 
i nak explore some of the famous shopping place like Dilli Haat pulak. 
nak shopping sakan. 
tapi i nak ke sana maybe end of the year.
agak sejuk. 
INSYALLAHH..
kumpul duit dulu yeeeee..

Ok lahhhh.. 
last cerita i di India. 
i memang suka. 
Memang jadi kenangan..
and i love it sooooo much.
nak jadi real traveller, berkunjung lah ke India.. 
baru real. 

Saturday, July 22, 2017

Tamu bawak lauk...



Ada orang tu kan, masa kita buat makan2 dia ngelat tak mai.
Abang dia asyik tanya2 je mana dia, mana dia. 
so last Monday, masa i ada lepak2 kat rumah, 
Chef CiJu mentioned yang Nekcik nak mai.
tak perlu nak masak sebab Nekcik nak bawak food for lunch..
Wahhhh!!!
senang kann.
heeeee


I just prepared the table. 
dan buat air minum. 


tengok..
penuh meja i. 


Air ni je i buat. 
heeeeee.


Ada balance Lauk Sardine masak lemak semalam.


Nekcik siap bawak ni lagi. 
Ayamas.


Fresh lagi. 
Ikan Masak Halia ye..


Dan Asam Pedas Ikan Siakap. 


ALHAMDULILAH...
rezeki menjengah..
Semoga Nekcik dan Tokpucu sentiasa dimurahkan rezeki. 
bahagia dunia akhirat. 
Nanti bawak lagi yeeeee.

Thursday, July 20, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (19) - me and Qutub Minar


Sebenarnya cerita Ladakh dah berakhir pun.
tapi kan sebelum balik i pegi ke Delhi. 
dan i ambik kesempatan untuk melawat some places yang i tak pegi lagi.
So kali ni i nak pegi ke Qutub Minar. 

Apa yang istimewanya tempat ni..
ok lah...
i google je yeee..



Qutub Minar in Delhi is world heritage site. The tall minaret was constructed in 1192 by Qutab-ud-din Aibak, and later completed by his successor Iltutmish. The soaring conical tower is an exquisite example of Indo-Islamic Afghan architecture.






  • Qutub Minar Height : 72.5 meteres or 237.8 feet 
  • Steps in minar : 379 steps 
  • Year Built : 1192 
  • Address : Aurobindo Marg, Mehrauli, New Delhi 
  • Built by :Qutab-ud-din Aibak 


  • There are evidence that Qutubminar was built much before by Hindu emperors. Later Kuttubuddin has replaced the writing on stones.
    Qutub Minar is a World Heritage Site and has survived the ravages of time impressively. The Minar of Delhi is surrounded by a lush green garden, which is an ideal leisurely place for visitors. Qutab Minar is the favourite destination of tourists. It is India's most visited monument attracting around 3.9 million visitors every year.
    Qutab Minar is a great masterpiece of Mughal architecture. The base of the Qutub Minar measures 14.32 meters and the top of the structure measures 2.75 meters. The bird eye's view of Delhi city from the top is amazing. The base of first storey has alternate angular and circular flutings, the second one is round. The third storey of the Qutub Minar has angular flutings. The balconies projecting out heighten the beauty of the Minar.
    The tower is so high that around 379 steps are needed to be climbed to reach the top. Another taller tower adjacent to Qutub Minar is named Alai Minar which is somewhat tilted in one direction.
    The verses from the holy Qur'an are carved on sandstone walls of Qutub Minar. This monument serves the purpose of calling people for prayer in the Quwwat-ul-Islam mosque. This is a tower of victory, a monument that signify the might of Islam, or a tower for keeping a check for defense.
    There are claims and evidence that Qutubminar was built much before by Hindu emperors.  Later Kuttubuddin has replaced the writing on stones. The stones has hindu God pictures on one side and arabic writing on other side. 
    Stones dislodged from the Minar have Hindu images on one side with Arabic lettering on the other. Those stones are now in Museum. These stone represent that invaders used to remove the stone- dressing of Hindu buildings, turn the stones inside out to hide the image facial and inscribe Arabic lettering on the new frontage.


    So dah tau kan serba sikit pasal Qutub Minar ni.
    pengunjung nya youuu..
    ramai sungguh lah.
    dan cuaca waktu ini tidak lah terlalu panas. 

    i pun takut kalau panas2 sangat kang, pengsan lagi kang.
    malu je kan.
    tapi i dah bersedia dengan mineral water dah siap2. 


    sampai di sini, terus ke counter ticket. 


    then beli ticket. 


    terus memula kan perjalanan.
    tengok je lah segala info kat sini. 


    view yang ada.


    menapak sikit..
    yang bestnya agak berangin.



    nampak pillars yang ditinggalkan.
    the ruins.



    maka singgah lah Mak Bedah ala2 Kajol bergambar di sini. 


    Memang Mak Bedah suka tempat ni. 
    gambar je lah youuu.



    then tinjau2 lagi..
    memang menakjubkan.


    Nampak kuruih sikit Mak Bedah.
    Gambar i diambik oleh pak guard yang ada di sini. 
    siap bagi tips cam ne nak nampak kurus kalau gambar kat sini. 


    Siap tanya dari mana i ni. 
    i kata jauh dari Malaysia..
    tup2 dia tanya, Malaysia kat mana. 
    heeeeee..
    malas nak layan.


    mengekor je dia sambil click2 gambar i. 






    memang besar kawasan ni. 


    Mak Bedah macam photographer pro je.




    Bagi chance ye kat Mak Bedah.









    Berminyak2 muka Mak Bedah you.
    tissue dah habis dipakai dah. 
    memang matahari tu tak memancar..
    tapi humid. 
    rasa berhaba muka..


    relax kejap bawah pokok. 




    cantikkan..



    alaaaa.
    dia ambik tak cantik ni.
    sebab Mak Bedah nampak domok ni.

    Lepas tu said thanks to him.
    tapi youuuu..
    jangan terpedaya..
    jangan ingat free yeeeeee..
    heeeee..
    mati2 i ingat dia memang nak tolong amik kan gambar. 
    ciiitttt!!!.. 
    bayar youuu.
    tapi tak pe..
    kira sedekah kat bhai je lah..
    heeeee



    Then i terus balik ke hotel.
    capek deh..
    panas.
    masuk bilik, terus terlentang mengadap aircond depan mata. 
    ALHAMDULILAH..
    ok.. nanti i nak share satu lagi kisah di Delhi. 
    Kisah i makan2.
    i sukaaaaa sangat.
    tunggu yeeee.

    cliks..cliks