cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, September 24, 2014

Lunch at Bumbu Desa , teatime at Harrods gara - gara banjir di Kashmir

Story on September 15,  2014 - Monday
Harrods and Bumbu Desa, KLCC


Ke KL? ada apa ek? gara - gara Kashmir lah maka me and Chef CiJu ke KLCC.. Musibah yang menimpa Kasmirlah benar - benar mengejutkan i and some people especially friends yang pernah melawat Kashmir.. Kami buat sikit fund raising...thanks to all my friends yang sudi membantu.. (yang tak pernah ke Kashmir pun turut menderma).. itu lah, ALLAH creates sesuatu musibah bagi membolehkan kita ini dapat membuat kebaikan.. untung kan... 

tak pe lah.. ALLAH itu maha mengetahui, maha melihat... semoga kita semua berada dalam lindungan NYA. Semoga Kashmir will  rise up again soon..okk back to our story.. sampai je di KLCC, dah memang waktu makan.. lapo lah kann..




ke sini kami.. ke mana tuu??






no idea nak makan spa, we went to Bumbu Desa..




sambil jumpa CiLi.... makan sama - sama di sini.. tengok apa kami ngap ngap di sini..




ini tak boleh tidak.. mesti nak makan.. Gulai Kilil.. (gulai urat).. betul ke kikil ek.. heeeee..salah sorry ye..




ini macam Cucur Jagung dengan Tempe.. tempe yang goreng macam ni, sedap betul lah..bukan macam goreng biasa tau.. aa rasa sikit - sikit masam.. best..




sayur kailan, sedap. yang ayam ni, i tak tau.. sebab i tak makan.. sangat pedas kata CiLi. 




i prefer makan ni.. Chef CiJu jugak ada bagi tau tadi, that whoever ada cyst, elakkan dari makan ayam.. eeeeee.  tu pasal lah kununnya i makan ikan.. ( i need to stop eating chicken).. okkkk ikan n ikan..after we all selesai makan, Mr Fahad's cousin (Fahad is my tour guide in Kashmir), brother Mudasir pun sampai.. we sembang sakan gak cerita pasal banjir. then i serahkan some money to him.. 

ALHAMDULILAH within  dua tiga hari, we managed to collect about RM1800.. so this money akan dihantar ke Delhi.. dan di sana, one of bro Mudasir's friend akan beli peralatan perubatan dan terus dihantar ke Srinagar.. INSYALLAH.. hope benda ini akan sampai ke sana dengan selamat.. INSYALLAH kalau niyyah kita betul, ALLAH akan permudahkan cara... ALLAH knows better.. kalau dah rezeki orang Kashmir sampai lah.. kalau bukan, .... tak apa lah.. sekurang - kurang nya kita sudah berusaha.. 





lepas settled semuanya, Chef CiJu berikan this cookies pada bro Mudasir... ni lah cookies yang tak jadi dihantar ke Mr Fahad melalui group yang baru je balik dari Kashmir tu.. rezeki orang lain rupa - rupa nya..lepas je dari tu, kami ronda - ronda kejap.. tak lama mana pun.. pusing - pusing sikit.. 





sempat pulak intai yang ini... hhhh





then, tetiba nak temasuk dal am Harrods Cafe ni.. saje  je kannzz.. sebenarnya kaki i dah lenguh.. nak relax.. dan HAUS... sambil layan perasaan..





sakan bergambo kami. mengalahkan orang gila selfie..








kita layan pics interior dia lah kannn.. 





come..




we took this set.. banyak gak yang hendak dimakan... Satu ni plus drinks, dal am RM180.




ada sandwich. 




second layer, ada yang macam - macam ni haahh..




first layer ada scones. 




ini cream and the jam for scones. 





and our drinks..almost at 6.00PM baru lah CiLi joined balk we all.. after office dia lahh..




sebelum balik, sempat lagi kami ke sini.. 







cantik botol2 ni..


Then at 6.45pm kami meninggalkan KLC.. all the way went smoothly until we reached toll Jalan Duta.. macam siput.. lenguhnya peha i.. sakit sangat..dah lama tak kena jamm.. ini lah yang i malas nak ke KL.. jam..tapi apa - apa pun, i happy.. jumpa  Bro Mudasir, dapat makan di Harrods and Bumbu Desa, boleh melaram di Tod's, boleh sembang sama CiLi... apa - apa pun i dah plan, tak  nak lagi pegi KL dan balik masa orang sama  -  sama balik dari office. MASAK..sampai rumah, penat sungguh.. terus tidur..zzzzZZZ

Friday, September 19, 2014

Pertama kali ke MATTA FAIR.....

 Story on Sunday, September 7, 2014

PWTC


everyone knows about MATTA FAIR yang baru je habis berlangsung for 3 days since Friday, Sept 5 till Sunday Sept 7, 2014.. Seumur hidup i memang tak pernah jejakkan kaki ke MATTA FAIR ni.. hanya tau ada je.. sometimes ada yang bagi tau, ada fair.. tapi entah macamana tah, gara - gara salah info pasal ticket ke New Delhi in April 2015 sekitar RM600 je, melonjak - lonjak hati nak ke sana. Hubby pun kata, pegi lah..maka ter ke sana lah i and Chef CiJu.. sah - sah Hubby tak akan pegi..

all the way, memang smooth.. hari minggu lah katakan.. once sampai area PWTC tu, mak aii.. parking melimpah ruah.. i pun macam biasa lah, valet parking.. terpaksa lah kan.. dah lah lama sungguh i tak ke area ni.. sangat lama lah.. i think maybe around 5 years kot tak ke sini.. terus parking di Pan Pacific Hotel.. (eh.. ini ke nama dia now? hotel ni kan selalu tukar nama.). naik terus lah ke bahagian lobby PWTC.



terus je jalan..




sebenarnya kami tak terus beli ticket.. kena isi perut dulu.. yang ada food di PWTC lah.. dua dengan Chef CiJu, beli sandwich, mee hoon and drink.. RM26.. tu dia.. ye lahh.. nak wat cam no lah kan.. 




beli ticket.. murah je RM4 sorang..




dapat lah segala woven bags ni.. 




kami ni terus je lah ikut orang yang di depan kami.. sampai je kat  area ni, terus tanya, "mana Malindo counter?".. depa bagi tau, Malindo tak ada counter sendiri.. terdiam.. so yang semalam tu kata dia dapat RM600 ticket to Delhi using Malindo, dapat kat mana ek?.. bila dah diberitahu gitu gini orang information counter tu, maka kami kena ke bangunan lain..most probably international flights.  aduiiii.. nak menapak weiii..




pelan - pelan lah... and ALHAMDULILAH.. kami sampai ke area International destinations. 



we directly went to Japanese Information Counter. 



since kami memang ada ura - ura nak travel ke Jepang ni, so we decided to take more informations on Japan.. cerita Malindo tu berlalu begitu saja.. 




smileee..



helpful betul dia ni.. Masa Han.. banyak benda yang dibagi tau berkenaan Jepun.  kami gak dibagi info berkenaan all the good transportation masa di Jepun nanti.. 




kami gak teringin nak naik ni nanti.. nak kena dapatkan info betul - betul ni.. mau rabak pocket kalau tak betul - betul well planned. 





we plan nak ke during spring. nak tengok sakura bloom bloom gitu.. permintaan anak bujang i.. Abang Luqman...





masa meet up with my frens HERE, Mem Yanie ada beri kan kat i, this information.. nanti boleh lah usha - usha... specific areas yang we all nak cover adalah NARA, KYOTO, OSAKA, KOBE, HIROSHIMA, and TOKYO.. moga - moga terlaksana lah... now sedang study dari blog - blog Otai2 yang dah ke sana ni.. like NARAMAS  nanti i nak kacau - kacau akak lagi yee.. ,  KAKI BERANGAN,  CHAWANNA,  WANDERLUST DJ,  gigih akak membaca blog awak JARI MANIS, I AM SKAMPUNG,  kalau about tips, i tengok kat sini gak. SAFIYYA, SAFUAN, and banyak lagi lahh. dua'a yee.. mudah - mudahan tercapai..




sebelum balik, we went for lunch lat hotel sebelah tu.. lapp sangat... 



we took buffet lunch.. RM86 per head.. jommm layan..






i ngap buah dulu then spaghetti.. carbonara ada chili api lagi.. bagi terangkat. 




teh tarik Chef CiJu.











saje je tanyang lelebih dessert ni.. sukaa



last but not least.. mesti pekena dessert yang sebegini.. BREAD PUDDING.. wallaaa.. sedappp..tapi tak leh lawn Bread Pudding Chef CiJu.. (tolong buat yeee...mengidam)..




time to go... 



perancangan travel tahun depan..

1. January - Pachitan (tengok sedara mara Hubby).. cuba google this place.. sangat cantik..
2. February - Bandung langsung ke Sukabumi - tengok sekolah anak - anak.. 
3. Kota Kinabalu - wedding cousin.
4. April - Japan.
5. Company trip yang masih tak tau nak ke mana.. apa kata Turkey.
6. October - plan nak ke Kashmir lagi for autumn.. 

sadaqallahul azim... hanya perancangan.. ALLAH yang tentukan.. nak korek tabung mana niii..


Sunday, September 14, 2014

Meet up at KLIA with new frens..

Story on last Friday, September 12, 2014
KLIA


tengok masjid tu.. dah lama nak datang dekat.. nak tengok masjid ni.. maka tanpa diduga, dapatlah.. tapi hanya dari jauh.. gara - gara nak dating dengan geng Kashmir i.. tu dia.. geng kashmir.. Gara - gara Kashmir lah maka kami berteman... daripada orang asing, akhirnya jadi kawan.. mudah kann kalau nak berteman... cerita sikit pasal Kashmir sikit lah ye...  amat sedih bila mengenangkan Kashmir di saat ini.. Disaster... Kashmir mendapat banjir teruk setelah hampir 5 atau 6 decades... dan Kashmir LUMPUH... now apa yang dapat disampaikan, berdua'a lah kita bagi kesejahteraan Kashmir and our brothers and sisters there...sayu lah pulak hati..

maka dengan itu lah me and few frens try nak raise some fund untuk disampaikan ke masyarakat di sana melalui beberapa teman yang ada di New Delhi.. sumbangan dari segi wang ringgit.. sikit - sikit lah kita kumpul kann.. sikit - skit pun, kalau sorang RM5 or RM10, pun dah banyak.. ye lah.. kalau sesiapa ada yang teringin nak sumbang, please let me know..

anyway berbalik cerita masjid ni tadi.. since our meet up at 12.15pm, dan i tercepat 30 minutes, maka i and Chef CiJu terus ke masjid yang bersebelahan dengan Malaysia Airport Berhad ni.. i needed to pick them up there then baru kitarang akan ke KLIA.. nak makan - makan dan borak - borak di sana.





hanya melihat dari jauh...satu hari nanti..
setelah puas memandang, terus ke gate MAB. picked them up there.. 



kami terus ke KLIA...then terus beli food for lunch..lapo..


ini Chef CiJu punya..


i took this.. Nasi Lemak.. amik koo..

Sebenarnya kami ke KLIA ni memang lah nak jumpa 2 orang teman.. (satu yang baru, Sue, dan satu yang lama, Yanie).. yang baru tu pun gara - gara Kashmir lah.. baru je balik dari sana two weeks before the big flood in Kashmir.. then ada ole - ole orang Kashmir untuk Chef CiJu.. nak dengar cerita dari teman baru i tu.. plus, Chef CiJu mengian membaking.. nak ajak depa makan cake dia.. so set up lah timenya.. 


ini lah cake yang dibuat Chef CiJu... letak macaroon sikit.. dalam tu, Devil's Choc Cake and Red Velvet with ganache n SMBC (sumpah mati, i tak tau apa kenama cake ni..) 
apa - apa pun we all makan dulu dessert lah kann..


ini lah mereka itu. teman - teman i..



kebetulan Cik Sue kita ni baru je lepas sambut birthday.. kira belated birthday lah...




kitarang buruk siku.. amik sikit bawak balik. heee.. so nampak tak ada chocolate and red velvet tu.. 



sebelum balik, kena picca - picca lah.. Yanie ni pegi ke Kashmir right after my group pergi.. Sambut anniversary di sana... disaksikan Manasbal Lake. indahnya kenangan..


Chef CiJu dapat shawl, dapat dried peach ke apricot, and dapat walnut.

seronok dapat jumpa, sembang - sembang pasal Kashmir.. bahagia jelas nampak kat mata Sue.. (ye lah orang baru balik dari  Kashmir..)..INSYALLAH di lain masa kami akan jumpa lagi.. nak sebang lagi sambil makan - makan...


kami tak terus balik.. singgah di SACC.. kenapa? sebab balik rumah, all the kids tak ada.. semua masih di sekolah sampai malam.. so kami buang masa sambil makan cake di SACC.. saje je kann.. 


dan ini gak.. Popia... 

Anyway.. happy to meet them.. terjalin ukhwah dan silaturahim... tak sangka hanya kerana Kashmir dan blog.. maka kami berteman.. yang pending we enjoyed the moment dengan makan - makan dan borak - borak.. inshallah.. we will meet again.. ALHAMDULILAH BARAKALLAH....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it