cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Tuesday, April 28, 2015

Annyeonghaseyo Korea (4) - Seoul Namsan Traditional Theater Park

Ehhh..sambung balik ye cerita i di Korea.. Tergendala kejap.. 

macam - macam hal. masa bersemangat nak update, pictures lak buat hal, maybe internet slow kot.. then bila dah ok, hal - hal lain lak yang jadi.. then bila dah ok semua, tapi semangat i jadi merudum kejap bila dapat berita yang sorang my silent reader then terus jadi teman sembang di phone, meninggal akibat breast cancer.. terpana sekejap..


sebelum nak fly ke Korea i dah berhajat nak call dia.. tapi ntahlah asyik terlupa je..ingatnya,  bila dah malam, dah nak tidur... seronok kalau bersembang dengan dia.. macam dah bertemu mata malah macam dah kenal puluhan tahun.. tapi tu lah.. i dapat berita pun dari another silent reader who are her best friend.. Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang - orang yang beriman.. AL FATIHAH buat arwah Heizrena.. terasa kehilangan.. 


ok lahh.. kita sambung balik yeeee.. hari ni adalah hari kedua we all di Seoul.  nak jenjalan kira macam all out lah kunun - kununnya... 





badan dah penat dah sebab  s e m a l a m    p u n y a   c e r i t a.. so pepagi we all just makan je lah something light for breakfast. ada strawberry yang memang awesome.. ada roti Gardenia yang kami bawak  makan dengan tumis goreng ikan bilis,  coffee Radix panas,  dan honey stick satu.. enuf for me.. ecehh!!!...






dah kenyang, jom kita keluar dari bilik.. sejuk menggigit... udara nyaman, cuaca pun sangat baik sekali.. sukaaa... kami nak pegi ke satu tempat ni... ke mana?? tunggu yeee... nak ke sana we all bersemangat nak naik train.  yang best nya nak ke station tu kami akan melalui this park..






Seoul Namsan Traditional Theater Park dan yang bestnya park ni hanya berada di depan our hotel.. best sungguh. 










all the way ke station memasuki park  ni.











sempat satu dua kita tangkap..






sakan depa bergambaq tau.. i memang suka ambik gambaq.. 






masa tangkap - tangkap gambaq ni kan.. ada satu pakcik ni senyum - senyum sambil cakap - cakap  dengan i... terus Chef CiJu ajak dia amik gambaq sama.. sukanya dia... Chef CiJu dapat pakwe Korea dahhh..











almost 15 minutes  jenjalan menuju ke train station, kami ternampak ni.. 


i google pasal this place yee..


Seoul Namsan Traditional Theater is located in Namsangol Hanok Village, a place that is visited by around 1.8 million domestic and international visitors annually. The theater is in the form of a traditional Korean house, where it is said that you can feel the mood and breath of classic scholars from the past. An outdoor garden is connected to the lobby of the theater, so people there can enjoy the view of Seoul Tower and the scent of the pine trees of Namsan Mountain.


Dari sini memang lah kami nampak Seoul Tower.. tapi idok lah kami naiknya...














kami hanya berlegar - legar di area depan ni je.. tak lalu lah nak masuk ke bahagian dalam tu.. sebab kami nak ke tempat lain..














bersih sungguuuuhhhh....






terbanyak lak gambar i ni. heeee..sakannn.





nampak tower tu...










masa pusing - pusing kat sini, tup - tup ada lah satu uncle ni offered nak amik kan gambaq kitarang.. suka lah.. even hard for him to talk to us, still effort dia nak mengembirakan kita ni.. kita cakap English, dia tetap dengan bahasa Korea dia.. tak pe lah.. janji kami dapat gambaq bertiga. 








terus kami jalan sampai ke area main entrance this park..






sempat lagiii..


Putera Euimin dan Puteri Deokhye 









indahhh.. dan seger je.. Daisy ke ni?





okkk.. mak bonda amik aura seger bunga yeeee..






at the main entrance.. 






akhirnya sampai lah di Chungmuro  Station..  menuruni tangga you.. since masih awal, i gagah lah turun ...





tiba di sini, terpinga - pinga kejap.. tanya orang itu orang ini, kebanyakannya tak faham apa yang kami mau.. tapi dengan semangat gitu Chef CiJu, dia terus je ke machine ni.. 





tanya sikit - sikit lahh.






selepas berhempas pulas akhirnya Chef CiJu berjaya membeli ticket.. Cayokkk Chef CiJu..









akhirnya berada di dalam train.. ke mana arah kami? tungguuuu..


Wednesday, April 22, 2015

Annyeonghaseyo Korea (3) - Myeondong nite market


okkk..kita sambung balik cerita Korea kita ye.. alaaaahh bukan banyak cerita pun. tapi saje je lelambatkan. heeeee.. anyway, m a l a m    s e m a l a m tu right after having our dinner at Murree Restaurant, kami terus amik cab dan pegi ke area Myeondong Nite Market. 


since malam masih mudakan. heeee... daripada kita merekap dalam bilik tu, baik kita cuci mata.. lagipun perut dah kenyang.. jom kita shoppingggg... maka ke sini lah kami.. 






jalan yang seluas - luas nya di depan mata..   orang pun masih ramai di sini. ye lah baru pukul  8.30PM.






the cab stopped betul - betul depan the nite market.. (depan ke belakang pun i tak sure lah)..






ini maybe depan dia.. 






bijik mata sudah terbakar looorrrr...






jom kita menyusur 









barangan skincare, memang worth beli kat sini.. Kalau di Etude di Malaysia, rege barang dalam RM90, kat sini just RM50 or paling mahal pun dalam RM60 kot. murah lah kann.. 

















Hiii.. pendek kata, sediakan je lah wang besar.. wang besar kalau ke Korea.. shopping heaven.. we all suka kan Uniqlo.. murah dan sangat berbaloi.. tapi we decided nak beli kat Japan nanti.. sebab memang Japan products pun..










ok lah..kita jamu sikit gambar kitarang masa di sini ni..  ramai orang Malaysia yang kami jumpa di sini.. ALHAMDULLILAH ramai yang ramah bertegur sapa... suka hati jadinya.. 









food pun memacam ada. i sempat beli ice cream dan kebab.. 






dan i beli ni.. MASYALLAHHH.. heaven.. so sweet dan besar - besar sungguh buahnya.. puas hati..










kami sambung lagi untuk malam ke dua ke area ni.. Abang Luqman went to this mart. nak cari kasut katanya.. kita layan kan je lah belalang.. 






di sini  Vans yang jadi pilihan.. murah dari yang ada di Malaysia..kata Abang Luqman lahh.. i ikutkan je.. pilih bang pilih.. tapi amat malang, size tadak.. paling besar pun size 10.. sedangkan kaki Abang Luqman sesuai for size 12.. heeeee amikkk.. bila tak dapat, kami serang balik area nite market tu.. saje je nak terbangkan duit.. sakan kann.. 






so kami ke Etude.. pilih dan pilih.. akhirnyaaa...






dua bag terangkut dahhhh... 


ok lahhh.. dah habis bershopping.. kaki lenguh, kita mengopi yukkk.. lagipun so sejuk.. 





memang banyak betul kedai kopi di Korea.. cuma ini yang terdaya kaki jejak.. dan ada cerita menarik  dengan kedai coffee ni.. nanti i cerita yeee.. daaaaaa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it