cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, September 21, 2018

Ke Rantau Panjang, Wakaf Che Yeh dan dinner di CT Satay, Kota Bahru.


Okkk.. 
kita sambung balik ye cerita Kelantan i. 
Apa2 pun kita trobek kejap. 
tengok    S I N I   ye. 

kami sambung perjalanan lepas our late lunch di D'Umi Nasi Ulam. 
cuaca dah muram sangat dah masa ni. 
tak lama hujan pun turun. 
lebat sangat weiii..
tak nampak jalan. 
Sib baik dreba orang Kelantan. 
Kira cekap lah tu. 


gambar ni pun i tak sure kat mana sepatutnya berada. 
Kita boh je lah ye..


3 Mak Daras merayap di Kelantan. 


Sampai Rantau Panjang, gelap sungguh suasana. 


Habis ler..



kereta berderet nak masuk sempadan. 


dah nak sampai.



keropok2 ni dah biasa. 
sebab my BIL orang Kelantan. 
Banyak ole2 diberi kalau balik dari Kelantan. 


Macam2 nak dicari. 
kalau boleh semua nak dibeli dan dibawak balik. 


I sambar satu ni. 
Susu pekat dalam tube. 
Unique kan. 
I bought 2. 
One for me and one for Nekcik. 


I tengok benda ni. 
tapi tak beli.
Cuma i pernah makan. 
sedap. 


Kat tangan Mem Sue tu Maggie/Instant noodle. 
I sambar 5 packs. 
For Abang 'Imran yang suka instant noodle. 

Puas berputar2 dalam complex ni. 
banyak kedai tutup. 
memang kami kurang bernasib baik. 
Rupa2 nya kalau nak shopping ke Rantau Panjang, datang lah weekend atau public holidays. 
Kalau weekdays memang senyap sunyi lah. 
Macam sia2 je datang. 
tapi kami tak kesah. 
apa ada je kami redah. 
Janji dah dapat tengok Rantau Panjang. 
ALLAH kata belum masanya mak2 bedah ni melabur di sini. 
Kena mari sekali lagi deh. 



disebabkan tak ada banyak kedai yang bukak, Mem Sue ajak ke area sini. 
Nak cari food. 
Tekak i pun dah haus sangat. 


Ingat nak masuk ke Bazar Shazie tu. 
tapi macam tutup. 
hari masih lagi hujan. 
renyai2 . 
Tapi kami redah je. 



Kalau nak beli periuk belanga, memang best kedai2 kat depan tu. 
tapi mengenangkan tak ada plan pun untuk tu, i diam je. 
Bayangkan nak bawak naik kapal balik nanti. 
Aduhai..
Kalau nak shopping cam tu, rasa2nya better datang dengan kereta.
Tapi bila mengenangkan jarak dan waktu yang perlu diambik kalau nak ke Kelantan tu, aiiiiii..
biar lah i naik kapal terbang je. 
senang sangat. 
tak bengkok lah tulang belulang i yang sedia dah separuh bengkok ni. 


Kita cari air dulu.


buah2 banyak menarik minat kami. 



Mem Sue beli ni. 
Lok ching. 


Mem Sabar beli mangga ni. 
berbunga2 lah pulak. 


Nanas cumel ni. 
Ya ampunnnn.
manis leker.


then kami balik lah..
hujan masih lagi renyai2 turunnya. 
tak lama Mem Sue singgah kat satu kedai makan ni. 
Kami nak pekena something. 
perut macam nak meletup dah tau.. 
tapiiiiii..
tak dulik lah..
Ini macam ABC kot. 
Tak minat. 


Ini Mee Celup.
Yessss..
nak pekena. 


Sedappppp...
dannnn..
my favorite.. 
Pulut Mangga weiii..
sedappp 
sampan hari ni terasa - rasa. 

Then kami sampai ke hotel. 
terus rehat2lah.
mata macam dah kuyu je. 
kira letih gak lah..
tapi kawan Mem Sabar ada bagi tau yang dia nak bawak kami keluar makan.
Makan lagi???
hehehhehehe..


and you know what time kami keluar pi makan kat sini. 
At 11.30 malam. 
hehehehehe..
haru you. 
tapi i tak kesah. 
Bukan buat hal macam ni hari2 kan.. 
so jommmmmm.


suka tengok tempat makan ni. 
Pelanggan masih ramai masa ni. 
Almost 12 mid nite tu. 


kedai bersih. 
area dekat2 Sutera Inn Prima tu je. 



me and Mem Sue dapat lelap kan mata kejap tadi tu. 
I dalam kira2 30 minutes kot. 
jadi macam segar lah sikit mata tu. 


muka naik sembab..
tapi hati kata, jom kita makan, 


kami makan ni. 
Maggie Curry Ketam. 


I shared with Mem Sue .
Tak akan terhabis kalau i sorang. 
tengah malam then maggie lak tu. 
But tell u.
memang sedap. 
sangat. 


penyedap rasa. 


Ada satay. 
tapi i memang tak pandang lah satay. 
I lagi suka satay pontian i lagi. 
masih setia. 
kalau orang tak offer satay selain satay Pontian, i tak akan keciwa lah. 
hehehhehee.. 
berlagak mode.


dan yang paling win. 
Ni dia..
Somtam.
Perghhhhhh..
i makan banyak yang ni. 
sangat2 sedap. 


Pekena Nescafe Tarik pulak tu.. 
adoooiiiii..
Memang boleh potong kaki laaaaa..
12.30 tengahmalam baru kami habis makan.
Then kawan Mem Sabar, Mem Na namanya,
ajak ke Wakaf Cek Yeh..
Weeiiiii..
merewang tengah malam.
Mak2 Bedah keluar malam weiiii..


Apa lagi. 
i came to this place rasa2nya about 8 or 10 years ago lah.
Memang this place bukak dari waktu petang hingga dini hari.
Since bukan waktu cuti2 Malaysia ni lah, maka tempat ni tidak lah sehinggar binggar mana pun.
sedang2 elok je. 


we all hanya cuci2 mata. 



tapi i sempat rembat 4 helai kain batik.
Saje suka beli memang. 
buat ganti yang dah lusuh tu. 

then kami terus balik ke hotel. 
nak rehat lah. 
besok ada acara pagi2 lagi. 
better rest lah kan.
Alhamdulilah..
perut kenyang, badan letih, memang sedap tidur ni..
okkk..
nanti sambung lagi ye..
Daaaaaa.

Wednesday, September 19, 2018

Rindu anak2 di Bandung


Skip cerita Kashmir, cerita Kelantan ye..
dah ada dalam draft. 
Takut lagi lama kat draft. 
better i publish kan je. 
Lagi pun rasa rindu kat anak2. 

Ibu rindu anak2 ibu. 
Rindu sangat. 
Lama rasanya tak dapat nak peluk2, 
nak cium2. 
nak gomol2. 
last balik, masa raya puasa dulu. 
macam baru sekejap je kan. 
Tapi rindu dendam tu umpama berbulan2 sudah. 
Tambah lagi bila Abang Irfan cakap, 
He misses me a lot. 
aduhai anak.
Kalau boleh terbang, ibu terbang saat ini jugak. 

Hari raya haji tempo hari diarang tak balik. 
Banyak activities kalau raya haji ni. 
Masuk tahun kedua mereka beraya haji di Bandung. 
Tak pe lah kan. 
demi ilmu, tidak jadi halangan. 
Ibu pun dah used to it. 


Wajah2 yang dirindui. 
Even on the hari raya pun kami tak dapat video call. 
Full of activities.


2 hari sebelum hari raya mereka berkumpul di daerah Cijanggel.
Atas gunung sana. 
Ini gambar pagi raya. 
Depa sembahyang di luar masjid. 
Memang best kelihatan suasananya.
Berkabus lah kan. 
Those yang dah pernah ke Bandung sure dah tau udara di sana. 
Esp di area Lembang.


Ini adalah asrama Abang Luqman masa memula belajar di sini.


lembu yang sedia untuk ditumbangkan. 


Gambar ni tersenget lah pulak. 
sebab i tak edit apa2 pun. 
just post kan thru whatapps. 
tak pe lah kan. 


Ini activity selepas satu hari raya. 
melapah lembu korban. 


pandai lah nanti anak2 ibu melapah lembu ye. 
dah ada pengalaman. 


suasana kalau makan beramai2. 
Catering.


Buat satay maybe. 



Ini waktu orentasi nya. 

Ini cerita masa idul adha tempuhari. 

Dan bawah ni pulak cerita anak2 menghadiri majlis perkahwinan murshid nya. 
Di Garut. 
Orang Malaysia bernikah dengan orang Garut. 
Anak2 pun dapat bercampur dengan masyarakat setempat. 


Dah macam orang sana gak dah Abang Luqman. 


Si kecik dah makin besar. 


Yang tengah tu pengantinnya. 
Orang Shah Alam. 
bekas senior Abang Luqman di Safinatun Najah.
bertemu di Bandung. 
Small world. 
Dan atas ni adalah anak2 Malaysia di Darut Tauhid. 
INSYALLAH ada rezeki, ibu akan ke sana soon ye..
Malam ni tidur, mimpi2 kan anak2 ibu.. 
Harap2 besok ibu bangun2 terus ada di Bandung. 
AMEEN..
rindu membara.
Jaga mereka YA RABB.
Tabahkan hati mereka YA RABB.
Tabahkan hati ku jua YA RABB.

cliks..cliks