cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, June 4, 2021

Nasi Kandar dgn Kambing Kuah Hitam My style my version.





Hehehe..
gara2 covid lah ni. 
dah tak travel2. 
memanjang dok kat rumah. 
even nak keluar ke mall pun rasa tak selesa. 

so apa lagi. 
masa yang banyak tak tau nak buat apa. 
makanya my time more in the kitchen. 
nak kata bersungguh dok kat dapur tu tak lah. 
but i have my own time untuk mencuba memasak. 

kalau tak masak usually kami beli je. 
dan hubby as usual akan suka food dibeli.
dan agak kerap dia membeli nasi kandaq. 

jadi i pun terfikir.
why not i cuba buat menu2 nasi kandaq. 
of coz not as good as yang biasa dimakan. 
but still setonok mencuba. 


so ini lah yang terjadi. 
#mystylemyversion of nasi kandaq. 


cuma jadi je tak sampai habis semua jari sememeh makan. 


abang luqman pun seronok. 


this is my food. 


I made Kambing Kuah Hitam. 
even not so hitam lah. 
but still the bau tu mmg food mamak. 


melekat bau dia. 
kalau dulu dok fikir cam ne depa ni masak. 
and now i dah tau. 
penting dalam semua masakan depa ni kena ada rempah kari. 
daun kari dan daun pandan. 


I made this Ayam Goreng. 
but still not perfect. 
i need to improvise it. 


PAPADOM is a must kan. 
kebetulan i memang ada je stock papadom ni. 


WAJIB ada. 
BENDI REBUS. 


dan SAYUR KOBIS GORENG. 

memnag i puas hati memasak hari ni. 
and i wanna share the recipe how to cook KAMBING KUAH HITAM. 




Recipe by @azian_elias

Bahan
500 gm kambing yg telah diperap bawang putih, halia, garam, black pepper sauce. (Terpulang nak ribs ka, dagin ja ka, ikut suka).
1 1/2 biji bawang besar - kisar
4 biji bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
1 asam keping
2 sudu besar gula pasir.
3 sudu besar madu.
5 sudu besar kicap manis
4 sudu besar kicap masin
2 sudu besar kicap pekat.
Selembar daun pandan - potong 5 bhgn.
1 tankai daun kari.
1 btg kayu manis
3 biji cardamoms.
Garam
Chicken stock.
Cara
1. Tumis kayu manis, cardamoms, daun pandan dan daun kari hingga naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga agak kering.
3. Then masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak.
4. Kmdn masukkan serbuk karii dan sikit air.
5. Tumis lagi sampai pecah minyak.
6. Masukkan semua kicap dan madu serta gula.
7. Masukkan daging dan letakkan air utk memgempukkan daging.
8. Masukkan asam keping dan yg lain like garam n chicken stock.
9. Masak hingga kuah agak mengering.


Jemput makannn.. 

Sunday, May 30, 2021

Sambutan eid 2021 cara kami



Tahun ke 2 kita menyambut hari raya dalam udara wabah melanda dunia. 
dah mula terbiasa. 
tapi bagi kami tahun ini merupakan tahun yang diuji ALLAH. 
tahun diuji dengan jangkitan Covid pada ahli keluarga. 
kematian MyDaddi di pertengahan bulan puasa. 

maka sambutan kami seadanya saja lah. 
since abah sakit lagi rumah i dah ramai. 
PamanMie dah kerap tidur di rumah sebab tolong menjaga abah. 
jadi sejak abah meninggal semua stayed at my home. 
kecuali yang tinggal di JB. 

jadi hari raya kami pun ramai lah yang ada bersama i. 
semua kami buat sebab mengenangkan MyMommi. 
jadi bila ramai di rumah i MyMommi tak lah rasa kehilangan sangat. 


jadi raya kali ni orang lelaki je yang bersolat. 
orang perempuan semua ada halangan masing2. 
Abang Irfan yang jadi imam. 
PamanMie pulak yang baca khutbah. 


Abang 'Imran pulak tak dapat bersama sebab ke hospital.


dan yang si kecik lelaki ni ponteng solat raya. 
hehehhee..


si kecik ni pulak dengar khutbah sambil tertidur. 
so cute right. 
masa ni baru 30 hari kot. 


selesai solat time utk makan bersama. 


walaupun dalam suasana masih bersedih persiapan tetap kami buat. 
tapi bukan lah berlebihan. 
itu pun dah tanya dengan MyMommi. 
ok ke kalau kami masak2. 
she was ok. 
ye lah. 
seelok2nya berkabung lah 3 hari. 
selebihnya buat lah seperti biasa. 
bukan bermakna berhibur. 
hidup perlu diteruskan. 


pengganti Mydaddi dalam family. 
so depa dah bersama 2 minggu lebih sebelum raya lagi. 


so inilah hidangan yang disediakan. 


ada yang beli.
ada yang i masak. 
ada yang Chef Ciju masak. 


i tak masak lauk apa2 pun except Tumisan Sayur. 


Satu je yang i masak di pagi raya. 
sayur simple. 





dan i sediakan BERASAK. 
KETUPAT LO pun i tak buat. 


Palas yang dibeli CikTi and my SIL. 
Lemang hubby beli. 


Instant nasi impit dimasak pressure cooker je. 


Lamb Osmot by Chef Ciju. 


Kari Ayam by CikTi. 


dan kuih2 raya. 



Drink yang semua suka. 
Jelly Drink. 




semuanya suka. 
sekejap je licin. 


Walau hanya kami kami saje still i prepared the table. 


biar makan pun seronok. 


Pineapple Tarts adalah my favorite. 
yang tengah Chef Ciju buat. 
the rest i beli. 



Drink yang kena ada. 


Jemput makan semua. 


lepas makan bergambar2 sikit. 
kami tiada session maaf2. 
saling bermaaf tak perlu hari raya. 
sebabnya kalau kami buat gak sure ada drama air mata. 


we decided not to do. 
kita sentiasa saling bermaafan. 
esp bila lepas solat tarawih. 
kira halal lah tu kan. 
hehheee..
ALHAMDULILAH. 
doa semua agar hari2 mendatang kami penuh keceriaan. 
YA RABB. 

 



Friday, May 21, 2021

Eid 2021 yang sangat berbeza.



Salam buat semua. 
masih lagi di bulan syawal kan. 
dah sembilan syawal hari ni. 
Tak terlewat untuk i ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN. 
buat semua ye. 

dah lama sangat tak update blog. 
macam2 yang terjadi menjadikan semangat untuk menulis hilang. 
bagai tiada pemangkin langsung. 
pernah sekali  semangat untuk menulis hilang seperti ini sewaktu arwah Fahad dulu meninggal. 

dan kenapa boleh terjadi lagi. 
sure ada yang diantara kita ni dah tau kenapa. 
i akan cerita kan sikit2 ye. 
apa2 pun i tetap kuatkan semangat untuk bercerita. 
dan i mula kan dengan sesuatu yang indah. 
gambar2 kami sewaktu first eid tempohari. 


muka2 yang wajib ada sewaktu photo session on our first eid. 
i nak show to you guys wajah2 ceria kami. 
new members in the house. 
CikTi dapat baby baru. 
Baby gurl. 
Kami kekurangan org perempuan dalam family. 
so bertambah sorang tahun ni. 


satu family yang tak dapat bersama. 
Family CikRah. 
nun di Johor. 
PKP maka tak dapat lah nak beraya bersama. 
so dalam VC je lah ye. 


my family. 
bujang2 yang semakin menenggelamkan ibu abah. 


PamanMie and the family. 


CikTi and the family. 
bertambah dah tahun ni. 


center of attention dah dipegang oleh Naura Aish Medina. 
adoiii. 
panjang bebeno ler namanya. 


seronok bau baby. 
tau tidur je dia.


kami berempat je. 
semoga tahun hadapan dapat kami gambar berlima. 


angan2 je lah ye Chef Ciju. 
di kelilingi oleh anak2 sedara yang semakin bertambah. 


auww..
hehehe..
macam2 gaya ye. 
yang tua ikut jadi muda.


di awal pagi raya. 
kami menjamu selera. 


sosok tubuh yang selalu duduk di kerusi yang PamanMie duduk itu sudah tiada lagi. 
mereka yang menggantikan sekarang. 


i memasak serba sikit. 
some kami beli. 
suasana kami yang masih lagi bersedia dengan ketiadaan MyDaddi buatkan kami prepare serba sikit lah. 
yang pergi dah tentu2 pergi kan. 
yang masih ada hidup perlu diteruskan. 


setelah kurang lebih sebulan kami berkumpul bersama.
tiba masa family PamanMie balik ke Puncak Alam. 
alhamdulilah masih ada satu family lagi yang tinggal. 
Family CikTi. 
so rumah i masih riuh rendah dengan jerit pekik Akthar Nyaz. 

itu lah cerita eid kami yang gitu2 aje lah. 
yang penting hubungan kekeluargaan kami semakin erat. 
kami rasa kami sentiasa memerlukan satu sama lain. 
Semoga ALLAH kukuhkan ukhwah family kami. 
Abah dah tenang di sana. 
tinggal isteri, anak2 dan cucu2 meneruskan hidup. 
sampai waktu kami akan menyusul. 
Semoga ALLAH temukan kembali kami dengan abah di akhirat nanti.  
YA RABBBI..



cliks..cliks