cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Thursday, February 26, 2015

6 hours at the Immigration Counter...


Chef CiJu and Abang Luqman needed to renew their passports.. really need to do that coz i nak beli transit ticket yang perlukan valid passports. so they decided to do the renewal kat Shah Alam. They went on Monday.. bagi tau, Immigration office full dengan orang.. ticket pun sampai 300 lebih dan pergerakan number sangat slow.. 


then they went again on Tuesday.. since Abang Luqman pun tak boleh buat sendiri. need me for authorisation. still number pun macam a day before.. they again gave up and yesterday we went to Putrajaya.. bertolak dari rumah bit early lah.. around 8.30AM.. jalan lak penuh.. orang pergi office kan.. then plus minus after 30 minutes, sampailah kami di depan Immigration.. lega rasanya setelah agak few minutes pusing - pusing mencari parking.. sakan memang parking area dia.. 


sampai je, di dalam bangunan Immigration tu terus tanya dengan abang - abang guards tu.. dengan suara tegas nya terus bagi tau, ooooo bangunan sebelah sana.. adui makkkkk... menguji sabarkan.. tanya kat mana tu.. then diterangkanlah... terus sambung jalan.. (practise kena jalan bebanyak ni.. demi cabaran travel nanti.)






just next to the immigration building.. Wisma Ikhlas.. tak nampak any signboard dari sebelah bangunan immigration ni..  ikut je lah direction yang ditampal di dinding tu..






akhirnya.. ya ampunnn. ramai gakk dahh.. kami sampai di sini kurang lebih dalam 9.30AM.. terus amik number.. diberi number 234 dan 235.. yang sedang berjalan now, number 23 kot cam tu.. pergghhhh!!!!... 







tunggu je lah.. but since 3 of us tak breakfast lagi, so we decided to go out and find something to eat lah lepas confirm dengan officer dalam tu agak - agak berapa lama lagi our numbers akan dipanggil.. katanya kurang lebih dalam another one hour.. fine...means 10.30AM boleh mai balik.. now just about 9.45AM...






masa naik ke Level 3 tadi tu i dah tercium bau coffee.. Gloria Jean's ada di situ..the one and only... (sesiapa memang nak niaga food, memang sangat sesuai cari peluang di sini.. ) 






muka dua orang yang stress...i pun sama sebenarnya...






Happy sikit lepas hidu caffeine..





me and Chef CiJu lepak kat situ then Abang Luqman stationed di counter lah.. then at 12.30PM, baru kitarang naik bila number kitarang dah hampir. 






now, paperless...tak yah nak tulis - tulis bagai..nak pakai dakwat itam lah itu lah ini lah.. tadak dah...baguih kan..






soooo  this excited mamat pun bergambar.. lepas amik gambar,  i dipanggil untuk diamik chop jempol gak as the guardian..  We had  to wait for about plus minus 20 minutes, then number dipanggil lagi for payment.. RM200 bertukar tangan then we needed to wait another one hour to collect the passport.. tapiiiiiii since our process almost dah tengahari, at 1.00PM, akak - akak dan abang - abang officers nak keluar makan dan rewang - rewang.  sooo kami kena tunggu  sampai pukul 2.00PM nanti to collect it..






pukul 2.30PM, we went back to the counter tapi masih belum ready lagi.. so tunggu lagi.. ini budak sudah stress...






then at 3.00PM baru number dipanggil.happy lah budak berdua tuuu..






dah semakin dekat dahh... selingan.. nampak kan Pakcik depan Chef CiJu tu.. bila dia checked his name, WRONG SPELLING.. so dia kena buat balik lah kan.. dia kena tunggu dan datang balik lah kan.. dia kena cuti lagi lah kan hari esok.. aduiyaiiii.. kesian kan.. almost 6 hours you..Pakcik tu nampak stress habis.. duduk balik di kerusi sambil picit kepala.. kesian sungguh.. 






Habis lah cite Pakcik Malang tu... Yang depa ni dah berbahagia.. Settle hal depa.. at 3.45PM kitarang berangkat balik.. penat weiiiii.. sepanjang jalan yang kepanasan tu i betul - betul mengantuk.. tiba rumah at 4.30PM... YA RABBBB.. lepak habis.. terus terlelap 5 minutes.. now lepak lagi.. dah ingat nak tidur dahhh.. well few things need to do before fly.. will update soon..now TIDURRRR....

Wednesday, February 25, 2015

Sabah Lagi - Leaving Kundasang and Last Day in Kota Kinabalu




Sambung sikit je lagi cerita i kat Sabah ni.. Hari ni our last day here.. dah nak balik.. we needed to check out very early in the morning sebab ada plan nak ke Manukan Island... so we checked out at 6.30am dan terus gerak ke Pekan Kundasang.. best sangat.. sejuk je.. then bila sampai je di famous roundabout in Pekan Kundasang, tetiba one of us menjerit... tengokk!!! tengok!! cantik sangat... 






ini yang terpandang dek mata kami semua.. semuanya terjerit kecil sebab nak bergambarlah kan.. nak catch this great moment.. sangat jelas pagi ni.. warna merah macam ni lah yang benar - benar membuat kami teruja... nak tau kenapa Mount Kinabalu ni tampak merah...






tuuu... matahari yang sedang naik tu lah yang membuatkan Mount Kinabalu tu kelihatan kemerah - merahan.. sangat indah.. begitu lah keindahan ciptaan ALLAH... memang rasa takjub.. 







Mak Dara verangan gak lahhhh...merah lagi kannn..




ini dah mula pudar... sikit - sikit je lagi..






few second je, warnanya sudah bertukar.. we were here adalah dalam kurang lebih 10 minutes.. then terus gerak balik ke Kota Kinabalu...






After about one hour, sampailah kami di Pekan Tamparuli.. so memasing nak naik lahkan.. teman hanya duk dalam innova... i drove the innova to the other side of the river..the rest naiklah jambatan tu...













seronok depa ye.. dah dua kali i ke sini.. tapi sekali pun i tak pernah naik jambatan ni.. tak pe lah.. malas sikit sebab kan i menyusahkan orang.. tergegel - gegel nanti... so tunggu je depa tiba arah sebelah sini.. i just serahkan my darling X100 Fujifilm dengan depa... 






ini lah antara yang dirakam depa... indahkan..






selalunya depa berenam... tapi since the camerawoman nya duk dalam kereta, so Mem Sue yang kena tangkap.. selepas tu we decided to have our breakfast kat ni pekan.. ada kedai makan sikit..setelahdipastikan ia halal,  so singgah je lah..






ini Mee Rojak... lain sangat dengan tekak kita orang Semenanjung...






ada soup.. nice soup.. panas - panas..






tak tau apa yang tak puas hati depa berdua ni..heeeee..macam nak bertumbuk je kannn...






baru depa denyum sikit.. perut dah kenyang kotttt..






bahagiakannn..






Nasi Goreng i.. ok lah... big portion.. sekurang - kurangnya perut penuh sebelum meneruskan our journey back to Kota Kinabali... 






Mee Goreng Mamak dia.. oookkkk lahhh... 


After about 2 hours, sampailah kami di Kota Kinabalu.. terus je ke Marina Sutera Harbour.. sebab nak ke Manukan gitu.. tapi since the weather was toooo hot, one of us, Mem Sue tak nak join.. dia tak sihat...bila Mem Sue tak nak join, Mem Sabar pun tak nak.. so bila 2 bosses dah surrendered, i pun ikut tak nak pegi lah.. then tah cam ne, we all decided not to go.. so we tried our luck to make the early check in... baru pukul 10.30 am.. 






ALHAMDULLILAH kami tiba di Celyn City Hotel.. boleh checked in.. so dapat masuk bilik untuk rehat.. tengah bersantai i dengan melihat all the pictures, depa ajak i keluar.....






ke sini lah kami.. 










Pelan - pelan kami menuju ke Pasar Fillipino... panasnya ya ampunnnn... meleting..











normal views all the way to Pasar Fillipino..






ingat tak nak dah beli - beli kat sini... tapi bila dah diusha - usha, sangkut gak.. tambah - tambah dilayan dengan adik manis ni..






sambar ni.. berikat suasa.. nice.. just RM55 je.. so i ambiklah.. lagi pun dah lama sangat tak pakai any bracelet...






amik gak ini.. Pendorak lah..heeeeeee






dalam kepanasan yang meleting - leting tu kami keluar dah minum air kelapak..














jommm. dah tak boleh nak letak kat tangan tu.. jom balik hotel kita berehat sebelum fly back to KL..






tapi all the mems kannn.. pegi urut kaki lah pulak. capekkk..









sesiapa nak berurut, boleh lah ke sini.. selesa bagi orang perempuan.. tak bercampur malah ada privacy.. jangan mudah digula - gulakan oleh  orang yang tukang pujuk di luar tu.. 






our flight was at 7.45PM... tapi kami agak awal ke airport sebab ada yang nak dishopping last minutes..nak beli seafood lat airport.i nak beli udang..






then dropped luggage.. 









sebelum boarding kami makan dulu.. tadi skipped lunch.. yang ada kat airport ni, i mean yang lebih sesuai adalah KFC... makan je lah i...






maka berakhirlah percutian kami di Sabah.... dah dua tahun kami hanya berlibur dalam negeri.. INSYALLAH  kalau ada rezeki kami ke luar negeri pulak seperti sebelumnya.. semuanya tergantung budget..tapi yang penting setiap percutian kami secompany ni sentiasa meninggalkan kenangan indah... ALHAMDULILAH lah jugak bila company kami dapat membahagiakan all the permanent staffs dengan incentive sebegini.. for this trip, one of our new staff seronok sebab dapat pergi melancong dan pertama kali gak naik kapal terbang.. ALHAMDULILAH.. dua'a kan kami semua sentiasa dilimpahi rahmat dan diberkati ALLAH.. AMEEN..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it