cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Thursday, July 17, 2014

Shopping for kids - Setia City Mall and SACC

Story on Tuesday, July 15, 2014
Setia City Mall and SACC


Tinggal few days to Eid.. So i need to make some preparation.. supposedly hari ni i went out with Hubby. tapi biasalah bila dah cuti tu dia malas lah pulak nak keluar.. hajatnya kunun nak ke KL.. tapi bila i kenang - kenang kan traffic yang bakal ditempuh, akhirnya i decided ke Setia City Mall saje.. bila dengar Setia City Mall, Hubby kata, u pegi  je lah dengan Chef CiJu. tu diaa.. biasa lah.. sebenarnya i pun suka. sebab takut tak dapat nak santai - santai memilih kalau sama Hubby.. 

We all went out at 12.30pm.. tiba je di SCM almost zuhor lah.. orang pun masih tak ramai lagi.. masih banyak parking di merata tempat.. pilih je lah.. lega dapat pegi shoping ke tempat yg tak ramai manusia ni.. plus no traffic problem.. memang menguji kesabaran kalau puasa - puasa ni terpaksa menahan sabar dengan kerenah manusia kan.. kang jadi macam "kiki".. tak baik  i kan.. ASTARFIRULLAH. tak baik kann...

 

kami langsung ke P3 floor.. Hari ni mission mencari baju Abang 'Imran dulu. kat rumah dah ada one pants..So, better cari lah another 2 pairs. Satu buat pakai di pagi raya since i tak buat baju melayu. i buatkan for him baju ala - ala Raihan.. so, not one suit lah.. (tapi until last nite dia bilang dia nak pakai baju melayu.)...eeeee kenapa lak tetiba nak berbaju Melayu dia.. hhhhhh.. tunggu je lah nanti.. susah - susah, baju raihan tu pakai dengan slacks, then pakaikan sampin kain pelekat. ok gak kan..


we went straight to Giordano.. (mission dilaksanakan sambil memboycott barangan IsraeHELL).. so, kira ok lah kita singgah dan beli brand ini.. dapat 2 pairs pants di sini.. kalau selai rege dia RM159..tapi kalau amik dua pairs, rege dia jadi RM109..ok lah kan. better amik 2. dan selai shirt dalam rege RM149.. since i member for this brand, dapatlah discount 25%... so tiga items, almost RM275.20..cam tu lah..


selesai di Giodarno, terus kami masuk H&M.. nak cari Abang Irfan punya barang pulak.cari punya cari cuman one pants yang suit to him.. kan dia bit ontel - ontel. hee..heee.. marah dia nanti kalau tau i kutuk dia.. sorry ye baby...di sini terpaksa amik size dewasa punya seluar.. untuk anak - anak memang tak sesuai buat dia. just spent RM79.90 for pants.. dah nak kena potong kaki. ini settle kat Plaza Masalam nanti..



settle dah di Giordano dan H&M. tapi masih tak lagi.. masih banyak yang perlu dicari for Abang Irfan..


mau semuanya ke Uniqlo.. masuk ke sini, depa terjah ke T.Shirt.. ya ampun.. t.shirt depa semuanya mahal - mahal.. satu t shirt cikai je pun dekat RM60.... eeeee..bayangkan kalau 3 Abduls ni ambik sorang selai, RM180 dah kan.. takat t shirt je.. huuhh...tak pe lah.. layan je lah..


barisan pants yang sesuai buat Abang Irfan.. for kids memang dah tak boleh celuih..


disebabkan kaki dan pinggang i bagai nak putus, i terus je duduk di lantai sambil salesperson tu layan karenah Abang Irfan.. bagus lah budak tu.. senyum je dia.. ALHAMDULILAH... suka pulak kan kalau dapat layanan menyenangkan.. perut pun tak lah jadi lapar sangat. heeee....dan kami pulak sakan bergambar depan cermin tu.... 



ALHAMDULILAH di sini settle pants for Abang Irfan. dapat beli dua helai di sini.. Depa rembat t shirt Monster Hunter 3 helai..betul lah.. RM59,90 selai.. For pants dapat discount dalam RM20.00 kalau upload app Uniqlo..so terbang RM479.40 for 6 items.


letih sangat dah kaki.. lepak kejap.. hati berbunga riang... kenapa? sebab pakaian for them 90% settled. tinggal Abang Irfan je mintak dibelikan t.shirt di Reject Shop.. so after this nak menuju ke Plaza Masalam.. ada yang diinginkan di sana.. layankan je lah cantik - cantik dan sangat reasonbale. ada shirt bagus gak.. dapat lagi selai seluar.di Reject Shop, Abang Irfan rembat banyak t shirt.  we spent almost RM292 kat sini. i pulak have another reason berasa happy after keluar Uniqclo ni.. apa dia?? nanti i bagi tau ye..


sebelum balik, sempat i singgah di MAC.. huuhhh..boycott punya pasai, i need to change all my skincare..i pengguna Lancome almost a decade plus.. and Lancome is IsraeHELL product. even ramai yang kata, tak kemana boycott kita tu, tak pe lah.. i nak jadi macam sekor burung yang cuba memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim as. tak nampak usaha burung tu berjaya, tapi setidak - tidaknya burung itu berusaha memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim.. jadi kalau ALLAH tanya nanti pasai GAZA,  :-(   paling tidak i dah berkorban rasa dan kepentingan diri.. buang LANCOME then cuba barangan lain.. INSYALLAH... (jazakallah to Kak Qifftiah sebab dapat share cerita seekor burung di zaman Nabi Ibrahim..:-)  )


dua Abduls dah almost settled.. how about Abang Luqman.. actually Abang Luqman dah shopping a day before..lepas balik sekolah, terus i tarik dia ke British India.. so beli kat sini je. semedang jenis orang yang besar tinggi ni, size kat sini je yang sesuai.. kalau dah tinggi  6 kaki lebih tu kan.. so, dapat 2 helai baju, 2 pants plus rembat selai pants for Hubby, terbang almost RM1K kat sini.. tapi, ALL settled here.. lega...


pergi ke Adidas ingat nak belikan dua Abduls tu jersey, tapi yang sesuai hanya buat Abang Irfan..


tapikan si ontel ni punya kerenah, dia tetiba mintak kasut bola..apa ke hey nye yob..gerem betul i dibuatnya..dia merajuk sampai kan tak berbuka.. aduiii...layan kan je lah...


ini pulak i dapat dari Diamond Platinum..bukan rembat cincin ye.. i just cuci tapi dapat pulak hadiah...hee...dan sampul angpow.. banyak pulak tu.. sukaaaa..


kat SACC pulak Abang Luqman rembat selai baju qurta for pagi raya... no baju melayu... malas dah i nak buat for them baju melayu.. jarang guna lepas tu..ok..now settled all kids punya.. habis almost RM2K for 3 kids. kasut - kasut semuanya tak payah, sebab kasut depa elok - elok lagi.. lagipun bukan budak kecik mana pun.. sandals pun ok gak..


ok lah..cerita makan sikit lah.tu My Big Table..nampak apa yang ada..


di Plaza Masalam, Hubby borong Soup Kambing. nak makan dengan Roti Perancis katanya..


kat SACC gak, kami beli. belum raya lagi tapi kami dah kenduri ketupat dan lepat.


i just bought Lamb Pie di Balengio Cafe..

dan sedikit Grape Juice buatan sendiri.. terlebih sangat beli grape.. sampai kan nak rosak.. dibuat begini, ALHAMDULLILAH tak lah dibazirkan.

oklahh... tadi i kata hati berbunga  riang kan masa di Uniqclo.. bukan apa, masa tengah tunggu si ontel cuba baju, i berdiri lah tunggu dia decide nak ke tidak.. tup - tup i terus disapa seseorang.. mata i ni pulak tak pakai teropong.. memula mata kami bertentang lah (sebab i pandang dia, dia pandang i) then i noticed dia tersenyum lebar.. so pada perkiraan i, sure dia senyum pada i. berbalas senym lah kami.. terus je dia bertanya, "Kak Yan ye?"..i mula terpikir, siapa ye? jumpa kat mana? terus je dia cakap, "blog kan?"....Merah muka i u, kemalu - maluan.. ada pulak orang kenal... 


MASYALLAH...kami bersembang.. so peramah..Happy sangat Puan Ninna sudi tegur akak..terus dia cakap, dia dah follow lama blog i.. bersemangat balik i nak menulis ni.. ALHMDULLILAH i cud share something with others.. Anyway, sebelum berpisah, kami bersalaman dan hugs hugs, kiss kiss gitu.. rasa macam dah kenal lama dah.. kalau tak sebab puasa, mau je i ajak  minum kat Pacific Coffee. heeee... tak pe, INSYALLAH, raya mai rumah akak ye dear....kita contact - contact.. 

ALHAMDULILAH, hal anak - anak settle, dapat jumpa pulak  new fren.. terjalin ukhwah.MASYALLAH.. besar sungguh nikmat ALLAH.. i pulak bila dah dua tiga kali jumpa silent readers ni, hati pasti berbunga riang. selalunya makan dua tiga hari gaklah happy nya tu.. SYUKURULLAH.. nikmatnya besar amat..

Saturday, July 12, 2014

Seri Keningau di Plaza Shah Alam.

Story last 3 weeks.. 
Plaza Masalam, Seri Keningau Resto


I can't  hardly remember bila i ke sini.. Might be 3 weeks ago.. tapi for sure sebelum Ramadan lah... we all singgah ke Plaza Masalam to buy something.. tiba waktu di situ dah dekat waktu lunch.. so terus je ke Seri Keningau.. this place is a new resto.. tapi sebenarnya dulu this resto adalah Austin Chase. tempat kami selalu lepak sebelum pick up all the kids from school. 

and recently it was transformed to Malay cafe.. kalau dulu kat sini lah kami enjoy our tea time wt coffee.. satu lagi masa masih lagi Austin Chase tu, this resto tak ramai customers. tu yang kami sakan tu.. enjoy bebenor. macam kedai makan kami je.. and all the staffs close wt us. anyway now dah jadi kedai makan yang serve Malay food.. dan kalau tak silap katanya after eid, they will serve western food pulak. Ok lah. i share some pics while we had our lunch here.. 


duta yang tidak dilantik. heeee..


depa enjoy the food.. semua nya menepati citarasa mereka berdua... 


macam - macam ada..


depan resto ni Sahara Tent.. Arabic resto.. 


the surrounding.. very cosy lah. 


ada rendang, ada siput sedut masak lemak.. ada lah memacam tu. 


ikan bakar pun ada tau. 


all the goreng - goreng one lah. 


Sambal Belacan, Sambal Cencaluk, and kalau tak silap Budu pun ada. 


specialty drink kat sini. Aquarium .heee.. cuba lah.


ini my portion hari tu. 


so amacam.. kalau hari ni tak lalu nak masak or nak beli kat bazaar, boleh lah warga Shah Alam ke Seri Keningau.. Depa ada buffet. rege dalam RM55 and if not mistaken ada about 50 choices of dishes and kuih - kuih lah kot.. buat lah reservation sesiap..we all maybe nak ke sana, nanti - nanti.. bila nak akhir  - akhir nanti..  so ada contact number kat situ, sila lah dail ye. heeeee.. for me ada dua hajat yang nak sangat dibuat dalam Ramadan kali ini.. ni jumpa Imam Menk dan berbuka di Iron Mosque. kalau mungkin tak dapat melihat kejernihan wajah beliau, dapat dengar secara life suara beliau pun cukup lah.. kalau lah dibolehkan mencium tangan beliau, mau je i cium tangan beliau.. jernih muka dan halusnya bentuk jari beliau. heeeee. sabarrrrr.. satu lagi kot - kot boleh jumpa Mama Ju kat sana.  anyway.. selamat berbuka.. 

Tuesday, July 8, 2014

Iftar with family in 2014 with our ASIAN - STYLE GOLDEN BIG PRAWN

Story on last weekend
Home Sweet Home.


Tahun ni my iftar at home dengan family members seramai 10 orang..means My Daddi and My Mommi, CiTi and Uncle Mere, and another new member, Miz Aida. Meriah lah.. My parents memang dah tiap tahun akan berpuasa dengan my family.. then kena pulak tahun ni CiTi berpantang di rumah i.. so bertambah lah.. dannn Miz Aida pulak sebab dia membantu Chef CiJu sedia kan tempahan biscuits and cakes. jadi dah jadi 11 orang semuanya.. meriah kan..

And just recently, CiRah and Family pulak datang bertandang..so bertambah lah lagi ahli keluarga kami.. then datang gak PamanMie and Family...lagi tambah besar. . jom lah. kita tengok apa yang kami jamu di hari itu..


sepatutnya meja ni can fit for 12 persons.. tapi mana nak muat for 18 of us.. Hubby masa ni tak balik rumah.. iftar di luar. Jadi kami guna kerusi kecik - kecik dan squeezed our bodies. heeeee..tak pe.. yang penting boleh makan.. 


Chef CiJu sediakan Mee Hoon Bandung. Mee Hoon nak makan gitu pun boleh, nak makan guna kuah pun boleh.. Mana yang makan nasi, kuah bandung ni pun boleh dibuat makan bersama..tak salah. heee


ada sayur campur.


Orang Johor lah katakan. then Hubby pun tak ada di rumah, so kami mengulai.. Gulai Sembilang.. Kalau orang sini kata Asam Pedas.. tapi my family dan biasa panggil Gulai Sembilang. Yummmmm...esp kepalanya.. wowww


My Daddi teringin nak makan Terubuk Bakar.. so membakar sikit buat My Daddi. yang lain tak berapa suka sebab bertulang banyak.. susah dan  leceh nak makan. boleh gitu???


dan sikit beli kuih.. tak nak lah bazir - bazir.. teringat kat Anak Syria yang dah tak makan 20 jam.. dia hanya makan rumput je. kesian kan.. :-( yang kita terlebih - lebih pulak.. siap buang lagi.. 


Alhamdulilah dapat kami makan bersama  - sama pada iftar 2014 ini.. Malam ni, all my siblings stayed over nite di rumah i.. 


yang ini pulak iftar kami 2 3 hari yang lalunya.. and i wanna share about this spaghetti. i m sure those yang pernah makan di Plan B Restaurant tau about this menu.  Pernah cuba this recipe tak? ASIAN - STYLE GOLDEN SOFTSHELL CRAB ... ketam yang kita boleh telan all the kulit tu lah.. 


tapi di rumah i, Chef CiJu tukar crab pada Big Prawn.. ini Hubby bawak balik dari Sabah. memang tak boleh sorang satu lah kan.. dan sebenarnya kat rumah i, the kiddos dah tak berapa suka prawn dah.. depa malas nak kopek kulit.. sabar je kann..


so Che CiJu goreng 5 ekor je for this recipe. 


tapi dia banyakkkan small prawn dalam kuah for this spaghetti.. cam ne nak makan ek?  spaghetti tu kena lah toss in creamy butter sauce.. Chef CiJu guna cream, chilli padi, and crispy curry leaves.. sedap weiiii.. Kiddos pulak belasah sauce ni dengan nasi.. so once the spaghetti banyak lagi, Chef CiJu kena buat sauce lagi.. boleh makan waktu bersahur.. ALHAMDULILAH.. and INSYALLAH i will share this recipe in next n3 ye.. duaa kan i ni rajin sikit update.. malas betul sekarang.. okk lah.. gtg.. chowwww...

Sunday, July 6, 2014

Chef CiJu and her fondant wedding cake.

Story a month before Ramadan. 
Dewan Sekolah Menengah Teknik Sungai Buloh.



Dah lama tak dapat undagan pengantin. Mem Soria ada jemput last month. Kenduri kawin her niece yang dibuat di Dewan Sekolah Menengah Teknik Sungai Buloh.. Lagipun her niece dulu pernah kerja di Kedai Canggih.. kira macam bekas staff lah.. Dulu budak - budak sangat.. tup - tup kawin dah.. 

Bila dah dijemput maka datanglah kami.. tambahan pulak Chef CiJu dimintak menyediakan Wedding Cake depa.. I pulak bila dah kalau Chef CiJu kena sediakan cake, maka i pun kena lah mendekorkan tier for cake tu.. Jadi bersama - sama lah kami ke majlis tu. kenalah datang awal sikit.. takut nanti bila pengantin dah sampai, cake tak sampai - sampai lagi.. ALHAMDULILAH we arrived there on time. 


suka theme color for this wedding. turquoise dan purple. 


kami makan dulu, then tak lama pnegantin pun sampau.. 


ini lah cake dari Chef CiJu.. Fondat Cake. and Cupcakes. 


Fondant cake. dalamnya Marble Cheese Cake.


depa ordered 50 cuppies. 


bersungguh - sunggu Chef CiJu menyediakan butterflies and the flowers. and ALHAMDULILAH.. hasilnya memang cantik. dan customer berpuas hati.. SYUKURULLAH..


tak lama cake kat situ, licing dahhh..sempat lah kami mintak one slice dan 2 cuppies. bukan nak makan.. just nak tengok.. ini kami tak makan pun.. bagi at depa. 


sebelum balik, sempat pulak depa berposing. Mem Sue and Chef CiJu.. 

ALHAMDULILAH.. for anyone yang nak tempah wedding cake or burthday cake, boleh lah bagi tau i.. i akan suruh Chef CiJu buatkan.. Now bulan puasa, tak lah ada orang tempah wedding cake. Chef CiJu tengah sibuk prepare Raya Biscuits for tempahan.. Rumah dan dah bau butter je ni.. anyway, rezeki kannn.. ALHAMDULILAH.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it