cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Friday, January 20, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (11) - on the way to Nubra Valley.

Day 5, August 29, 2016 
Monday.

Hari ni kami akan ke Nubra Valley. 
penat badan pasal lepas balik dari Panggong Lake tu kita ketepi kan dulu.
Kenapa badan terasa penat?
sebab i ni tak betul2 puas tidur i rasa. 

sebab apa?
coz of the high altitude here. 
malam bila tidur hidung nya sentiasa macam tersumbat. 
jalan sekedar back and forth dalam bilik yang tak lah sebesar mana ni pun rasa tercungap2. 

normal here katanya. 
kita pulak rasa macam nak jalan je dah. 
heeeeee.


anyways. pepagi kami dah berkemas nak bertolak. 
tapi sebelum tu tunggu Shabir. 
i thot nak breakfast pagi ni dengan bread that i bought last nite masa shopping tu. 
tapi dok asyik sangat shopping, roti yang dibeli tinggai kat kedai orang. 
tak de rezeki betul . 



asyik dok ingat ada pada Yu Ni. 
tapi hampeh. 
memang i tertinggal dok asyik berbargain punya pasai lah. 

so makan je lah apa yang patut. 
ada ayaq panaih depan area lobby guesthouse ni. 
plus i makan sikit brownies. 
tapi owner guesthouse ni dah buat kan kami  kahwa.. 
best betul.


lepas breakfast ala kadar tu, kami syok tangkap gambar bunga2 yang berwarna - warni sekeliling guesthouse ni. 


belakang i tu sayur2 pulak. 
boleh dikatakan orang Kashmir ni tak kira di Srinagar or di Ladakh depa ni akan bercucuk tanam, bukan hanya bunga2 tau, malah sayur2 untuk kegunaan harian mereka.  
macam2 ada. 
sebab itu even  (Srinagar) curfew sampai  87 hari pun depa selamba je. 
sebab food depa ada di sekeliling rumah.  
kalau kita ni agak2nya curfew, sehari  pun cukup lah. mau gila jadinya. 


kalau ada masa sure boleh  breakfast  kat sini. 
memang segar dan nyaman. 


dari pandangan depan guesthouse. 


Cik Kiah tersyok bergambar. 



memang meriah bebunga segar di sini.



tak lama Shabir pun sampai dan kami terus ke pekan Leh. 
then we met another new group.
one couples from Mumbai and young lady from Austria. 
mode bebenor.
comel lak tu.

Started our journey at almost 8.30am kot. cam tu lah. 
Hati i ada sikit hangat masa memula nak gerak ni. 
Sebab the couple ni (si wife lah) langsung tak bagi bukak window screen tu. 
weiiii.. dalam kereta langsung tak ada aircond. 
so how?
i pulak macam suffocated. 
pening sungguh i. 

but i managed bukak kecik je. 
boleh lah. 
sib baik bau badan memasing wangi2 lagi. 
kalau tak, mau fengsan i. 


setelah kira2 45 minutes perjalanan, tiba area ini. 
ini lah pemandangan dari atas. 
ini kawasan kampung yang dah jauh kami tinggalkan. 


suka i dengan hijau2 ni. 


then yang hijau2 jauh sudah ditinggalkan. 
let me cerita sikit pasal Nubra Valley ni. 
apasal lah sibuk sangat nak ke sana tu ek.


tengok ler jalannya yee.

Nubra is a tri-armed valley located to the north east of Ladakh valley. Diskit the capital of Nubra is about 150 km north from LehLocal scholars say that its original name was Ldumra (the valley of flowers). The Shyok River meets the Nubra or Siachan River to form a large valley that separates the Ladakh and Karakoram Ranges. The Shyok river is a tributary of the Indus river. 

The average altitude of the valley is about 10,000 ft. The common way to access this valley is to travel over the Khardung La pass from Leh town. Foreign nationals are required to get a Protected area permit to visit the Nubra Valley. Since 1 May 2014 Indian citizens are no longer required to get an Inner Line Permit to visit the valley.


dan kami semakin tinggi. 
kawasan sekeliling berkabus. 
rasa ngeri pulak. 
nampak trucks kat bawah tu. 


i tak edit pun gambar ni. 
cam ni lah rupanya. 
dalam hati memang tak berhenti berdua'a. 
pelihara perjalanan kami. 
the road was sooooo bumpy. 
tak macam perjalanan ke Panggong Lake dulu. 


mengikuti belakang trucks paling i tak suka.
takut pun ada. 


tak nak lah jadi cam tu. 
Nauzubillah. 



tiba di area ni, dah hujan pulak tu. 
weiiii.. jalan licing weiiii. 


dan sejuk. 
tapi buruh2 ni sentiasa bekerja tanpa henti. 
hujan ke, snow ke, depa tetap bekerja. 
no proper winter coat ok.. 



salute kat depa ni. 
kalau i jadi jadi peti ice kot kat situ. 


stopped kejap for authorization.
serah all the documents. 


kami tiba di Pallu. 
Tak turun pun. 
just Shabir sebab ini area check point. 
nak kena sahkan perjalanan. 


Map ni i ciluk dari google ye. 
tengok lah perjalanan kami . 
nampak dekat, tapi sangat jauh. 


Bila tiba kat sini, si Divya ni sibuk nak tukar tempat duduk pulak. 
memang agak kecuh lah dia ni. 
pertengahan jalan dia macam tercungap2. 
maybe high altitude problem lah tu. 


then we stopped here. 
memasing ada yang nak ke toilet. 
ada yang nak makan minum. 
so stopped here. 


ada tea stall tepi sungai. 
nak ke toilet. 
waduhhhh..
simpan je ler ayaq tencin tu. 
tak songgup 100 kali dari yang kat Changla Pass tu. 
ini sekedar ruang 5' X 5' je kot. 
tak berpintu, tak barair, malah tak de tenpat mencangkung pun.
tertelan ayaq liuq i. 
hilang akai  apa kalau i nak 'membuang' kat sini. 
ada kang tetiba menyongol sesiapa nanti, baru terjerit satu ladakh ni nanti. 


sebelahhh je dengan sungai tau you. 
tapi air tak de. 
nasib lah..
bladder i macam nak pecah dah tau. 
heeeeee


then lepas tu, kami pun minum.
Minum????
depa je lah.
tak kan i nak sumbat air lagi. 
kang penuh kereta dengan heeeee.


simple je ruang kedai ni. 
yang penting ada instant noodle and chai. 


ini sungai di sebelah. 




tengok mamat2 Industan tu.
depa naik motor semuanya. 
then stopped kat sini, tangkap gambo pastinya. 




dengar bunyi air sungai tu?
kuat sangat kan. 


Lepas minum Shabir verangan di situ. 




kalau nak rafting boleh lah di sini. 
tak lama kami sambung jalan lagi. 



satu lagi i masukkan. 


sampai area ni. 
ramai yang berhenti. 
memasing tangkap gambar with the view. 


candid pic by Christina. 
nampak jalan yang kecik je tu..
tu kami dah lalu tadi. 
view here just gunung batu je. 


macam2 style nak bergambar. 
Si Ravi sibuk ler ngambik gambo si Divya tu. 


nak jugakkk. 


bikers pun berhenti kejap kat sini. 
sepanjang perjalanan tak banyak boleh ditangkap gambar kecuali gambar jalan. 
kiri kanan desert je. 
plus now keadaan semakin berkabus. 


then after about one hour plus kami tiba di sini. 
semua orang turun. 
makkk aiiiii
muka i ditampar dek angin mengigit sejuk ni. 
but still, no winter coat for me. 
i love the air. 


and it was snowing masa ni. 
Maka semuanya kejakunan lah. 


Si Divya terjerit2 kesukaan.
Adui yaiii..
ye lah. diakan dari Mumbai. 
panaih cam kita gak. 
and once we arrived here, snowing lak tu. 
apa tak nya. 
tapi dia cepat suffocated. 
terus nak masuk dalam kereta balik . 
since we all not "selfie" person agaknya, kejap je lah kami di sini.  


Kat mana sebenrnya kami ni ek?


let me promote ye..
I was here. 
at Khardungla Top. 
apa istemewanya tempat ni?
let Mr google help me bagi tau pasal Khardungla Top ni ye. 
Khardung La (Khardung Passla means pass in Tibetan is a mountain pass located in the Ladakh region of the Indian state of Jammu and Kashmir. The local pronunciation is "Khardong La" or "Khardzong La," but, as with most names in Ladakh, the romanised spelling varies.
The pass on the Ladakh Range lies north of Leh and is the gateway to the Shyok and Nubra valleys. The Siachen Glacier lies part way up the latter valley. Built in 1976, it was opened to public motor vehicles in 1988 and has since seen many automobilemotorbike and mountain biking expeditions. Maintained by the Border Roads Organisation, the pass is strategically important to India as it is used to carry supplies to the Siachen Glacier.
The elevation of Khardung La is 5,359 m (17,582 ft). Local summit signs and dozens of stores selling shirts in Leh incorrectly claim that its elevation is in the vicinity of 5,602 m (18,379 ft) and that it is the world's highest motorable pass.
Khardong La is historically important as it lies on the major caravan route from Leh to Kashgar in Central Asia. About 10,000 horses and camels used to take the route annually, and a small population of Bactrian camels can still be seen at Hunder, in the area north of the pass. During World War II there was an attempt to transfer war material to China through this route.


kena lah bergambar berlatarkan signboard tu kan. 
sambil pinjam motor mamat putih ni. 
tak prasan pun i sebenarnya ini motor dia.
heeeee

The claimed 18380 feet signboard on top. The actual elevation is about 800 feet lower.

tapi tak kesah lah. 
yang penting cik kiah dah sempat tercungap2 kat tempat tertinggi di dunia ni ye. 
Cik Kiah dah menghidu udara di sini ye. 
Cik Kiah dah sempat fengsan2 untuk sampai ke sini. 
Cik Kiah dah berjaya ke sini. 
ecehhh. 


tu motor depa ni. 
masa ni  snow turun. 
bukan lebat mana lah..
gegel2 u. 
Divya dah duduk diam2 dalam kereta.


my video here. 
masa ni memang tengah snow. 
menimpa2 atas kepala. 


sambung balik perjalanan kami. 
i masih hiang punca kat mana sebenarnya kami ni. 




kami nak ke area tu kejap lagi. 
kejap??
nampak je dekat. 
tapi jalan yang berbelit2 ni akhirnya yang sejam boleh jadi 2 jam tau. 


almost arrived here. 


stop here. 
boleh ler i ke toilet. 
siap bagi kunci you kat tangan i. 
sure bersih toilet dia kan.
sebab konci2 gitu. 
buttt, once jumpa the toilet, gulp!!!!..
tertelan gak ayaq liuq. 
tapi ok lahhh. 
tertutup. 
ada air paip gak. 
kira halal lahhh.
tak berbau sangat..
kira toilet kampung2 lah gemak nya gitu. 
Alhamdulilah..
kalau tak, mau bladder i menangis nanti. 


kami semua pekena nasi goreng ala2 kampung ladakh gitu lah. 
portionnya besar sungguh. 
kerana dek lapaq, licing kami semua kerjakan. 






Aliran air sejuk dekat tepi kedai makan di area Diskit.
Kata Zubair dah nak dekat sampai.
aduiii.. dah naik lemau badan dok dalam kereta..
dah nak sampai cakap dekat 10 kali. 
tapi tak sampai2 gak lagi. 
heeeee...
mencabar jiwa betul .





akhirnya kami tiba di suatu destinasi. 
di mana tu?
tunggu yeeee.
malas nau nak edit gambar yang banyak2 tu. 
harap sabar. 
 i kalau boleh nak habiskan Ladakh trip ni sebelum trip yang bakal muncul nanti ni. 
teruk kan. 
apa2 pun just enjoy lah yeeee..
daaaaaaa.

cliks..cliks