cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Sunday, April 17, 2016

RA Korea Trip 8 - our breakfast and Jeju Stone Park.



Day 5 in  Jeju - March 8, 2016

ready dah nak keluar. today we wanted to  explore some parts of Jeju Island. memang masa kami tak lama di Jeju.. tapi at least few places boleh kami kunjungi. yang penting just enjoyed the moment.. tapiiii.. sebelum tu, kita makan dulu.. bagi tenaga.. 

kami mulakan dengan our breakfast.. Nasi Lemak. 


tukang masak dan tukang kacau get ready nak makan. air pun dah sedia tu.


lagi hebat depa masak tak pakai rice cooker tau.. pakai periuk tu je. terror lah.  pandai anak dara ni. nampak botol tu? itu Sambal Tumis Ikan Bilis Mem Sue.. wallahhhhh.. sedak weii.. sedak..


kalau kita ke New Zealand nanti sure boleh buat lagi kan Illa?


anak daras dah started makan, mak daras sibuk ngambik gambo. insta punya pasai. 


see... pagi kami di Jeju dengan Nasi Lemak Illa. Cewahhhh... pandai anak dara ni masak Nasi Lemak. some of the bahan we brought from Malaysia. i bawak berasmathi yang i beli dari Kakcik tu.. the rest  ada yang orang tu, orang ni bawak.. 



then kami pun berjalan menuju ke kereta di parking area. i drove the car first. tapi kan masa nak keluarkan dari parking tu i memang bit kelam kabut.  dalam hati kurang yakin, plus i was so sure the rest pun tak berapa nakin dengan i masa tu. heeeee, so that memang agak failed masa memula nak keluarkan. nak reverse. hancus.. Walhal, my own car pun sama je cam  kereta ni gak.. cuma tu lah, i think coz of the driver side lah gamaknya. 


melihat keadaan  i yang kelam kabut nak keluarkan kereta tu, one guy yang tadi hanya duduk dalam kereta di tepi kereta kami, terus mai kat kami. beriya2 dia nak bantu. but  i smelled something. bau arak.. eeemmm mamat mabuk rupa - rupa nya.. 


even mabuk2 tu ALHAMDULILAH, berjaya gak dia guided me. heeeeee.. lawak lah.. then terus i keluar dari that area. Sekali lagi tercengang.. masa nak keluar simpang. i stopped kat tengah2 jalan tu. sebab ada kereta nak masuk dan i nak keluar.. coz of my system kepala masih belum adjusted to the current situtation, i buat macam belah driver tu belah kanan.. terpana seketika. ha..haa..haa.. tapi melihat kami semuanya species dari benua mana agaknya (sebab bertudung kan.) depa senyum kambing je lah. 


then we stopped in front of our hostel. (Lyndon Hostel) sebab  direction kami macam pelik je. 


di depan ni i mintak tulun pakcik K pop ni..heee... hehe.. sama gakkkk.. ngak bisa berbahasa Inggeris dia. waduhhhhh... but then we mentioned to him we wanted to go to Jeju Stone Park.. dia pun at first kurang mahir but ended up ok lah.  tapi still macam tak yakin  so kami buat semula dan sama2 kami try to find out how.


kami masukkan number phone semula.. memang kena buat semula setelah si itik dan si ayam berbahasa yang susah difahami. anyway, the distance between Jeju Stone Park from Jeju City adalah  kurang lebih 13. 2 KM.  and the phone number for this Jeju Stone Park adalah +82647107731. then we made it.. yeayyyyyy!!! ALHAMDULILAH BARAKALLAH..

memang sebelum ke Jeju i dah dapat kan info yang kalau di Jeju ni, ke mana2 tempat kita nak tuju boleh kita gunakan phone number dan masukkan ke GPS. nanti dari situ GPS akan guide kita. senangkan.. so semalam sebelum kami keluar, i dah suruh our staff dapatkan the whole phone numbers for some places which we have decided to visit.


Okkk...our journey was so smooth. semangat i bawak kereta.  tangan pun straight je.. al maklum, first time bawak sebelah kiri ni.. anyway, at last ok sangat dah..



views all the way lah ni.. hijau nampak for some parts. 


some parts cam ni pulak.. pokok2 baru nak tumbuh semula. 


dan akhirya, kami nampak dah tempat ni. Jeju Stone Park. 

Jeju Stone Park was rated A by Korea Ministry of Culture and Tourism, in recognition that this park is excellent in term of its specialization in the theme of stone, differentiation from other facilities, and characteristics relating to mythology and the life of the people in the region.


pusing dan pusing mencari parking area..




besar gak wei this area,, jenuh gak nak cover tu..

Located in Jocheon-eup, Jeju-si, Jeju Stone Park was inspired by Jeju's history of myth, stone and spirit. The main theme consists of the legend about Seolmundae Halmang (Grandmother Seolmundae) who created Jeju Island and the stones of Obaek Janggun (the Five Hundreds Generals). The park provides a historical and cultural space where collected stones express Jeju's foundation and culture.



tak pe.. kita cari parking dulu. 


dan akhirnya.. kat sini i found out i was so ok with the weather.. the rest with winter coat depa.. i lak simpan je dalam kereta.. panas badan i you.. maybe gara - gara i makan habatussauda.. memang berpeluh2 i.. sakan.. 


Lady driver memulakan langkah. 


once tiba di sini, we cud smell unpleasant odor lah.. maybe belerang kot. we were not sure. tapi once tiba sini, suasana bit gloomy then bila tengok pokok2 yang rontok tu kan, dalam hati ada sikit kacau lah. heeeee.. cam serem je.. tapi simpan je dalam hati.. tak nak cabul mulut lah kan. 


this park is a park full of stones, definitely. jom kita masuk and find out is it interesting or not. worth it or not kannn.. 


jommm.. we go to the entrance area. 

Jeju Stone Park ini is a huge man-made park which covers Stone Museum, Obaek Janggoon Gallery and a traditional Jeju Village. so kalau nak cover semua kami tak boleh lah..  so here we just covered Course 1 iaitu Garden of Myth. 



but before that, get some info about this place. 


sorry lah yeee... tuan tanah nak menayang.. peluang kan..


let this model bergaya... 


near the entrance of the park. 


aduiii... nak cover seluruhnya ke? masak kita... 


kalau tak silap entrance fee dalam KRW5000.. tapi kalau you all datang lagi ramai dapat lah discount. in group lah kan. 


menayang lagi..




terkepit2 tu sejuk lah tu..  kami jalan lagi. sampai di sini.. 


ahhhhh... mak bedah sakan bergämbar youuu.. area ni memang cantik.  this is called "Path of Legend". 



macam - macam pesen muka kami kan. ha..haa.. tak lesah.. janji we all happy semuanya.. gasaklah muka cam ne pun.. kami memang legend lah. 


batu dari lava lah kot ye...  jalan lagi.. 


pantang ada ruang dan peluang. pandang dan tangkap gambar depa ni.


this is "Pond symbolizing Muljangori".. tapi area ni nampak kering je.. maybe not the time yet ada air nya tu.. 



ahaaaa...


sakan mak bedahh..


the forest trail.





underground Jeju Stone Museum which tells the story of how Jeju is formed through displays of geological formations and volcanic activities. entrance fee, FREE.  tapi kami tak masuk lah. malas lah pulak.. kami ronda sakan di atas je sambil tangkap gambar.. tu yang penting kannn..

The museum is built on a former landfill and is designed so that only the roof of the two-story building is seen from outdoors, allowing for an unobtrusive presence working in harmon with the surrounding nature. The lower and higher levels of the museum exhibit geological formations of Jeju Island and stone formations found on the Island, respectively. The roof of the museum functions as an outdoor stage. The exterior walls and the floors of the museum emulate the colors and textures of Jeju. The walls are made of exposed Jeju basalt concrete and the floors of Jeju volcanic ash. The floor plan of the museum portrays the Grandmother Seolmundae and is a symbol of the Stone Park. (google)

okkkkkk... welfie time.


Cik Illa kita pun sedang berusaha fix the stick. nampak yang bulat belah kiri tu? itu "Sky Pond".

Legends about Grandmother Seolmundae say she was 49,000 meters tall. According to one legend, she sacrificed herself of her starving children. Another legend says that she died boasting of her gigantic stature. Different facets of human nature – endless motherly love, arrogance, strength and weakness – are depicted in these legends. The Sky Pond on the roof of the museum symbolizes the cauldron she threw herself into in order to save her starving children and Muljangori pond in which she drowned boasting of her height. It will also function as a stage on water for plays, dances, concerts, etc


sakan kami.. 


tukar position pulak kita..  he..hee.. macam2 pesen semuanya..




kita jalan lagi dannnn..


ini area "Outdoor Exhibition of Face - Shaped Rocks.


dan lagi me.. 


sebelah dia pulak, padang yang luas sangat. cantik pada i. bergambar sakan kami. 





jom jalan lagi..


memang penuh batu lah. Husna, hang jangan jd batu lak..


traditional earthenware pottery which used to store fermented vegetables and unrefined rice wine, "MAKOLI"


welfie pulak di sini.. 




boleh bangun batu2 tak bernyawa ni dibuat dek kami. kalau dah ramai tu kan. memang sakan kan.. lupa dunia kejap. yang hebat tu Mak daras terlebih dari anak daras tu. heeeeee



jomm...



Mak daras nak berpicca - picca tuu..


kami di area ini pulak.. "Dolharubang (Stone Grandfather)


then bagi lak puteri2 muda dan tua bergaya lah.. 


ini dipanggil, a road of stone sculpture, Dolhareubang, famous Jeju sculpture. we cud see this everywhere.. and for your info, actually these sculpture resemble a PEN*S... heeeee









tok duk diam2 ye tok... kami berjimba dulu.. 


Mother's room. nampak yang macam bentuk rumah sikit tu lah.. 
  

kami dah habis satu course di sini.. Ini dipanggil Course 1. 




Jomm kita pulang..




sebelum meneruskan perjalanan, better buang apa yang patut.. tengok bilik ayor dia.. memang best. bersih.. cantik lagi ..


bersyukur sangat yang kami sebenarnya dah covered the right area.. we took course 1 iaitu area Garden of Myth. kurang lebih dalam 1 hour sebenarnya dah ok.. tapi kami kan sakan. gambar sana sini.. tu yang hampir 1.30hrs... tak pe... yang penting happy dan berbaloi.. tempat pun best.. 


Jommm.. kita ke tempat lain pulak... 

cliks..cliks