cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, July 22, 2019

Gurez in Kashmir





Tahun ni i kensel semua travel i ke mana2.
hati memang melonjak2 nak jalan2 ni. 
tak pe lah kan. 
tahun depan kita pulun. 
Mudah2an sihat2 je.
Everyone sihat INSYALLAH gerak lah i ke mana2 nanti. 

Bila dah tak ke mana2 tu bila nampak orang post gambar jalan2 tu sure meronta2 jiwa kan. 
tapi tak pe lah. 
some friend yang ada di IG pun sometimes share some photos of Kashmir lagi meronta2 lah jiwa. 
then one day bila brother Muazam shared his pics to this place terus i DM dia. 
Ada nampak tempat tu. 
Dia bagi tau GUREZ.
Waduh..duh. duhh.. 
cantik sangat. 
masih virgin gitu. 

then dia shared some pictures to me. 
i pun mintak izin nak buat N kat my blog. 
Dia pun tak kesah. 
Janji bagi credit lah kat dia kan. 
So here i share the pictures taken by him and his friends. 

tapi sebelum tu nak share onfo sikit pasal Gurez ni. 
Kat mana agaknya. 
I memang dah pasang angan2 nak ke sini. 
Pandai2 lah cari time nanti kan. 

Apa GUREZ ni?
ok. i google lah ye. 



Gurez
constituency
Skyline of Gurez
Gurez is located in Jammu and Kashmir
Gurez
Gurez
Location in Jammu and Kashmir, India
Coordinates: 34.6333°N 74.8333°E
Country India
StateJammu and Kashmir
DistrictBandipora
Elevation
2,580 m (8,460 ft)
Population
 (2011)
 • Total37,992
Languages
 • OfficialUrduShina
Time zoneUTC+5:30 (IST)
PIN
193503
Gurez, or Gurais (GurĂ¡ai in the local Shina language), is a valley located in the high Himalayas, about 86 kilometres (53 mi) from Bandipore and 146 kilometres (91 mi) from Srinagar in northern Kashmir and southern Gilgit-Baltistan
At about 8,000 feet (2,400 m) above sea level, the valley is surrounded by snow-capped mountains. It has diverse fauna and wildlife including the Himalayan brown bear and the snow leopard. The Kishanganga River flows through the valley. The road to Gilgit runs through Gurez.
Gurez is divided into three regions. The area from Toabat to Sharda Peeth is administered by Pakistan as Neelum District, that between Kamri and Minimarg is administered by the Pakistan as Astore DistrictGilgit-Baltistan, and that from Toabat to Abdullae Tulail is known as Gurez tehsil, and is part of the Indian-administered Bandipora district.
Being situated very close to the Burzil Pass, which leads into Astore District of Gilgit-Baltistan, the inhabitants are ethnic Dards/Shins. They speak the Shina language and have the same styles of dress and culture as their kinsmen in Pakistani- administered Northern areas.

Dawar is the central township in the area. The population of the area is estimated to be about 30,000, and is scattered among fifteen villages. Due to heavy snowfall and closure of Razdan Pass in winter, (approx. 6-7 fts) the valley remains cut off for six months of the year.



pemandangan yang indah bagi diri i. 
Seronok sangat nampak kampung2 gitu. 
background dia memang superb lah sangat. 

to be here katanya brother Muazam took them about 6 to 7 hours. 
even journey tu tak lah jauh sangat kelihatannya. 
just about 145km je. 
kalau di Malaysia dalam sejam 2 sampai dah. 
Ini mau kematu punggung kan. 



the road condition leads to the long hour journey.
tapi katanya it's worth it.
and they have to spend 2 days there baru best.
enjoying the view and the scenery. 


i just letakkan gambar2 ni. 
sebenarnya i pun tak sure turutan gambar2 ni. 
apa yang diberi then i noticed cantik dan menarik i uploaded je kat sini. 
so kita tengok2 je lah kan. 



ini pemandangan di Aru Valley. 
kena bagi credit kat tuan punya gambar lah ye. 
kita promote dia ni kat sini, 
hehehe..
tapi this guy tak ada travel agency or he is not a tour guide. 
dia ni suka jenjalan and explore the place. 
jadi sharing gambar ni dia suka lah. 


ini pun satu shot yang menarik pada i, 
i pun tak nak lah asyik bertanya itu dan ini. 
orang dah bagi gambar, kita layan kan je lah. 


he and his friend. 
ada ramai lagi kawan2 yang pegi masa di ake sana ni. 
depa guna four wheel drive ke area sini. 


local gurl yang baru balik dari cari kayu api ni. 
depa ni menggunakan bahasa yang berbeza dialek nya. 
kira kawasan ni agak jauh dari Srinagar. 
Macam kawasan orang gunung lah gitukan. 







singgah ke kawasan macam ni antara my favorite tu.
seronok bila boleh ngendap2 rumah orang ni. 
hehehehe.. 
i did masa kat Doothpatri. 


cantik kan. 




bawah tu sungai. 
wish one day boleh gak Mak Bedah gambaq kat situ ye..
mana tau. 
Mak Bedah kalau ke Kashmir lagi dah tak heran nak ke Pahalgam ke, 
nak ke Gulmarg ke, nak ke Sonamarg ke. 
Mak Bedah nak ke tempat2 lain. 
Balik kampung lah katakan..
INSYALLAHHHH...



i tak tau sungai apa ni. 


I am not sure betul atau tidak ini Kishenganga River. 
Kalau Pahalgam synonym dengan Lidder River nya. 
Maybe gak ini Lidder River. 
this is not in Gurez yet..
Still area Pahalgam on the way yo Gurez.
Sorry sangat kalau  ada lah antara you all dah ke sini but then i bagi info salah. 
i just bagi tengok and share gambar2 ye. 
bukan bagi true facts about this place. 


bagi cuci mata to those yang rindu nak travel and see the nature. 
sama cam teman lah. 
rindu menggunung. 
so kita tengok je lah gunung ganang di gambar ni. 


gunung yang kelihatan ni hari tu dah dibagi tau namanya. 
tapi now i tak henget apa namanya. 
sedih tul ni.




cantik kan. 
maybe dia edit2 sikit lah ni. 
tak pe. 
yang penting cantik je,



from the info i dapat to stay at this area kena lah buat reservation terlebih dulu especially in summer.
hotel agak limited.
kalau dah tiba area ni then tup2 tak ada accommodation mau menangis kita. 
tapi kalau pegi dengan tour guide or anyone yang berhubung langsung dengan this area maybe tak ada problem lah.
like Brother Muazam dia ada buat reservation. 
tapi tak ada any payment kot.
once tiba kat situ hotel bagi tau no room available. 
but then bila dia and kawan2 dia tanya2 orang kampung dapat lah duduk rumah orang. 
siap dapat food lagi. 
ok sangat lah kan. 

yang atas ni Kaka Palace Guesthouse. 
ada 3 je hotels yang ada di internet.
jadi memang tak boleh redah2 je lah. 
lagi2 perempuan. 
i bukan perempuan tegar lah. 
hehehehe

so boleh lah pasang angan2.
cuma kena cari time yang sesuai nampaknya. 
so kensel Sinthan Top.
kita ke sini,. 
YA RABB.. makbulkan lah. 


Dried nuts




Siapa suka kekacang?
i suka sangat. 
tapi those yang ada problem dengan gout memang kena avoid sebaik mungkin lah ye. 
so far i m ok with nuts. 
and it drives me nut. 
hehehhee..

alaaa..
saja nak cerita pasal 4 jenis nuts yang i suka makan campur2kan dgn raisins. 
lagi best tu..
masin2 plus manis2. 
lagi laju i makan. 


ni i beli kat kedai pak arab seksyen 13.
harga kekacang macam ni agak pricey lah kan. 


i bought ni. 
sib baik bottle kecik je. 
baru makan sikit alahaiii dan bau tengik. 
ingat nak pulangkan or ganti lah kan.
tapi mengenangkan nak ke Seksyen 13 tu rasa malas lah pulak. 
so burn lah gitu.
ni dalam 200gm, RM19.00


ini favorite i. 
Sunflower seeds. 
coated dengan gula n garam sikit. 
sedappp..
makan main tangkup2 gitu. 
ini 300gm dalam RM20.90


another favorite i. 
Pistachio nuts. 
ini dalam 250gm RM19.80


ini Roasted Almond dalam RM19.90 for 200gm.
ini boleh campurkan dalam   F a l o o d a  nanti bila i buat. 


ni hah rege2 nya.. 
memang agak mahal kan. 
maybe kat pemborong agak murah sikit kot. 
m not sure nak cari kat mana. 
maybe boleh ke kilang terus kot. 
tapi kalau takat nak makan sikit2 tak kan nak ke kilang kan..
anyway, 
just wanna share lah about my favorite nuts 
till then. 
daaaaaa.

Thursday, July 18, 2019

My food and table decor





Just wanna share with you guys some of the food dan the decor for that.
Nanti u all boleh lah buat gak.
just suka2 bagi idea kan.




Iftar kedua

Paling malas punya decor. 


i just guna containers for serving. 
sebab nya malas nak mengemas hari tu. 
All these balance mudah bagi i masukkan dalam freezer then ada balance boleh panaskan for sahur. 


cam ni lah ghupernya. 


kira ok gak lah kan. 

Iftar ke 4


ahli rumah tangga  tak ramai berbuka. 
sebab ramai yang berhalangan.
so meja pun kecik je dibuka. 


yang tak lengkap tak ada small bowl kat sini. 
itu yang tak makan Lontong. 
Sebab makan nasi je. 


I used blue, green and pink set. 
caca marba. 
i love the 3 rectangular serving plate tu. 
senang ada yang tu. 


Iftar ke13


Hari ni berbuka simple. 
Just buat cekodok udang. 
ada kerabu kerang.
kerang fresh beli di Pantai Remis. 



simple je table decor. 
buat lagi Dragon Fruit Drink tu. 



Iftar ke14


hari ni agak meriah sikit. 
sebab ada tamu datang berbuka sama. 
i made Nasi Dagang Kelantan. 
Meriah atas meja. 


i gunakan set biru2.
sebab tu agak banyak perkakasnya. 


Es Teller jadi pilihan pada hari ni. 
Kuih2 pun bersemangat dihidangkan. 





Iftar ke 17

hari ni pakai beli je. 
I bought Bryani Ayam dan Kambing dari Restoren Hardamot Hotel Condorde.



kami berbuka tak ramai lagi hari ni. 



I made this dessert. 
Fruit Custard and Jelly Pudding. 
I bought i small dessert cups. 
cumel kan. 


tayang lebih sikit. 
sebab nak padankan dengan arab cuisine tadi tu maka i bought some baklawa. 
sakan kan. 


Eid

just  wanna share some food yang i servedkan to the guests during gathering raya ni. 



just selingan for my dessert.
again i used the small glass dessert.
just for decor letakkan lah takat 4 5 glasses.



i bought new bowl for food yang berkuah2 lah. 
masa ni served Mee Rebus to the guests.


then ada dessert bowls gak. 
lama punya lah kan. 


and new glass.
beli kat IKEA.
kalau nak bercrystal2 gitu idok ler den mampu.
yang penting pada mata i glasses ni pun dah sangat2 menggembirakan. 






macam teringin nak tukar selera placemat baru lah.
yang i guna dari rotan yang dibeli di Bali 19 tahun dulu tu macam dah nak kena tukar lah..
nanti kita tengok ye..


cuma Mee Rebus dan Nasi Ayam je yang dihidangkan.


ni Mee Rebusnya.


Ni dari sudut pandangan atas.

Anyway to those yang suka nak menghias meja buat tetamu or just for family maybe boleh dapat sikit idea kan..
Hope dapat membantu..
So good luck and all the best. 

cliks..cliks