cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, December 2, 2020

Pancakes yang sangat gebu




biasa buat pancakes kan. 
my kids pun memang suka pancakes ni. 
tak kira waktu breakfast ke or teatime ke. 
depa boleh je layan pancakes ni. 


bertingkat2 gitu.  


gebu gebas. 
rupa memang tak cantik macam pancakes yang selalu orang buat tu lah. 


i pulak makan dengan Maple Syrup dan Pisang. 
sedap wei.
habis 2 keping. 
syukur alhamdulilah. 


dap ehhh..


google je mana2 recipe pancake yang ada di youtube. 
senang2 belaka. 
nak beli yg ready mix pun ada. 
lagi sempoi kan.. 




Monday, November 30, 2020

Sahara Chicken di Sahara Tent

            



kesekian kali. 
ke Sahara Tent lagi. 
sendiri je. 

tak ramai pun customers di sini. 
in fact cuma 3 meja yang occupied. 
 i terus order Sahara Chicken. 

dah selalu makan Riyash. 
so hari ni i makan Chicken pulak. 
sunyi sepi sekeliling. 
hanya irama lagu2 arab yang terdengar. 


i just took one bread. 
i requested more daun selasih. 
pandai makan atau pun berulam daun selasih ni selepas makan di restaurant iran di KL. 
sedap berulam rupa2nya. 


tapi sebelum makan Sahara Chicken i pekena Chocolate Cake ni. 
baru ada dessert di sini. 
kesian diarang. 
baru mula letak dessert PKPB pun mula. 
Hanya ALLAH je lah yang tau kan. 

I ke sini pun saje untuk menghilangkan rasa down a bit. 
mengenangkan suasana PKPB kita ni lah. 
a bit stressful lah. 
tap nak buat cam ne ye. 
rahsia ALLAH..
semoga cepat2 lah berlalu. 

 

Wednesday, November 25, 2020

Weekend agenda gather2



musim covid ni dah memang2 tak boleh ke mana2. 
lagi2 bila dah ada yang ahli jemaahnya yang high risk. 
so duduk rumah je lah kami. 
but then adik2 je lah yang datang berkunjung sebab nak tengok Mydaddi and Mymommi. 
jadi bila dah kumpul tu apa lah. 
makan time lah gamaknya kan. 

i kebetulan pulak order untuk LAKSA JOHOR IBU ada je every weekend. 
so bila ada lebihan tu sure kami jamu. 
memang sentiasa lebihkan pun. 
plus i bekukan sebahagiannya. 
so that bila ada yang teringin panaskan je lah. 

jom tengok meja i. 


harapannya ada boleh share idea nak jamu apa weekend nanti. 
plus nak mengayakan MY NEW TOY tu lah. 
heehee..
henchehhh..
kata orang johor. 
saja suka2 kan. 
suka2 bawa bahagia. 


ada Laksa Johor Ibu namanya. 
hehehe..


dah pekat melikat kuahnya. 


taugeh nya tu cepat je nak lebam. 
tapi i dah dapat tip dah. 
to avoid dari lembik dan lebam rendamkan dalam air dan campurkan dengan asam keping. 
insyallahhh. 


tengok tucin kita tu wak. 
sembunyi2 dia kan. 
cumel ye. 


bila yang datang berkunjung ada pulak bawak ole2. 
merasa lah kita ye. 


Chef Ciju buatkan Medovick Cake buat yang mengidam. 
bukan mak buyong pun dapat lah merasa. 
tumpang tui ye..


Brioche panas2 keluar dari oven. 
kami cicah lah dengan Lamb Osmot. 
Lamb Osmot pun frozen gak. 


ada Jemput2 Udang. 
Mak Yong yang buatkan. 
sedap..
makan panas2 dan makan reramai. 


ada yang mengidam pulut kuning. 
maka masak lah sikit. 
so cicah lah Lamb Osmot tu. 


jemput makan semua. 
Laksa Johor Ibu dihidangkan. 


tak kenyang lagi kita makan pulak Pulut Kuning dan Jemput2 Udang cicah Lamb Osmot. 
ALHAMDULILAH..
ini lah acara kami hampir setiap kali weekend. 
pening dah nak tengok cases covid ni. 
selangor makin bertambah2. 
so jangan lah terlalu risau maka makan lah kita. 
silakan. 

Monday, November 23, 2020

Autumn in my heart, Kashmir



saje je menayang TB ni. 
windu lah weiii.. 
nak jenjalan. 
windu nak balik kampung i tu. 

now towards to winter dah. 
upper  reaches macam Sonamarg, Pahalgam, or Gulmarg ada yang dah turun snow dah. 
i belum pernah pegi time winter. 
tak berani lah. 
takut ketaq perut then tak boleh tidur malam kesejukan. 



so i TB je lah gambar masa i pegi time autumn in 2015. 
kami ke Nasem Barg. 
dekat Kashmir University. 
bila dah ramai sedara mara kat sana tu ada je lah gambar yang dishare kat i. 
depa tau i kemaruk rindu kampung. 
tu yang ada je mengirim gambar. 
dapat tengok gambar pun cukup laaa..
ok sangat. 


some area di Naseem Barg. 
ni area Kashmir University lah ni. 
ini middle October ritu. 
early autumn. 


masih ada hijau2. 
dulu2 teringin nak tengok fiery chinar trees. 
dapat gak tgk. 
tapi masa tu tak terlalu enjoy lah kan. 
nak pegi lagi waktu autumn ni rasanya tak lah kot. 
i nak pegi spring je. 
suka time tu. 
Ameeeennn
jadi lah nanti. 


sambil layan minum chai ke..
aduhhh.


laluan yang biasa i lalu kalau ke sini. 


nampak ni. 
dah mula kabus2 gitu. 


dan ini pulak middle of November. 
dah mula habis rontok daun2. 


berguguran kering. 


tetiba rasa sayu lah pulak. 


sejuk dia. 


agak pecah2 sikit video ni. 
tapi tak pe lah kan. 
kita verangan je lah. 


jangan marah ye. 
jadi model Naseem Barg in autumn. 
kenangan sungguh lah waktu ni. 


kalau di Naseem Barg a bit chocolate warna daun2 nya. 
tapi di Kokernarg lagi cantik. 
memang merah2 gitu. 


aaaahhhhh..
nak balik kampunggg..
windu kampungggg..

YA RABBBB..
angkatlah wabah ini. 
izinkan kami bermusafir di bumi mu ini. 
izinkan ya rabbbb.
hanya dengan kuasa Mu saja segala sesuatu pasti tidak akan mustahil. 

Saturday, November 21, 2020

Ziarah new baby musim covid





dulu2 i ada join club kereta lah. 
saje suka2 sebab masih muda lagi. 
masih boleh drive jauh2 dan selalunya without Hubby lah. 
but then after some times masa tu pun berlalu. 
nak join2 depa ronda2 tu dah memang dak lah. 
tak bertenaga dah. 
lagipun anak2 dah besar panjang. 

tapi beberapa ahli dalam tu masih rapat. 
maybe coz kami stay kat shah alam. 
plus satu seksyen lagi tu. 
tu yang still keep in touch. 

then baru2 ni one of the member baru timang cucu. 
ingat lepas pkp dulu nak melawat lah sebab cucu masih ada bersama. 
tup2 dah almost 2 months cucu dah nak balik rumah sendiri. 
kami cuba lah luang kan masa nak ziarah. 


Sue and me datang2 sembang kejap terus diajak makan. 
memang pun dah plan nak makan tengahari bersama. 


Nenek muda.
Ira. 


Ibu dan bapa muda. 
both are doctors in Penang. 


Makanan dah terhidang. 
jom kita makan. 


Nasi beryani kambing dan ayam. 


starters pun memacam yang dijamu. 


sedap2. 



Ini lah baby nya. 
alamakk. 
lupa lah pulak something like SOFIA kot. 
sorryyy.
Nanny lupa lah. 
hehehee.. nanny gituu..
dah tua kami dah. 

semoga baby membesar menjadi anak yang solehan sihat tubuh badan dan diberkahi. 


 

Tuesday, November 17, 2020

New toys in the house




siapa suka shopping online. 
i boleh teka semua orang suka. 
semua peringkat umur tau how to do the shopping online. 
lagi suka kalau duit banyak dan kita dok shopping je kan. 
ye lah nak keluar shopping dah tentu2 susah waktu covid ni. 

i adalah seorang manusia yang terlalu jarang bershopping online. 
sebab nya maybe tak kuasa kot.
atau i ni jenis suka pegang dan pandang sesuatu benda yang hendak dibeli. 
mungkin sebab tu i jarang beli online. 
tapi i ada PA untuk buat belian tu. 
hehehehe..
chef ciju. 
laju je dia. 

main thing yang menarik minat i utk bershopping adalah pinggan mangkuk. 
atau bedsheets.
atau any peralatan rumah. 
kalau baju2 ni mmg i kurang suka. 

and ada satu website ni i selalu usha. 
i kenan dgn pinggan mangkuknya. 
pinggan mangkuk yang mur mur je. 
tgk org kat IG bertukar pinggan mangkuk cantik2 dan mahal2. 

i pulak suka yang cantik tapi sederhana je harganya. 
kurang mamfu lah senang cakap. 
kalau berduit mau je kan. 
tapi syarat utama, MESTI cantik di mata i.
tak semesti nya mahal itu cantik
murah tu kurang menarik, 
i jenis suka yang mix n match. 
so brand is not the main issue.
asal cantik dan affordable.
tak perlu verangan nak yg mewah tp tak mamfuu..
betul kan. 


so mengorderlah chef ciju bf pihak i. 
after almost 12 days brg pun sampai. 
kotak bagai nak reban dah.


tengok kotak tu dia dr China.
i pun unboxing lah.
then terus dibasuh.


satu ok
dua ok
tiga masih lagi ok

masuk yg ke4 alamakk..
pecah 1.
sumpik. 
org Melayu pantang sumpik ni kan. 
tak manis looo..

                                                                              


laa..
pecah lagi.
macam makin besar lah pulak. 


ehhhh. ada 3 lah pecah. 
adoiiii.
makin besar.
maklumkan tentang hal ni. 
and ALHAMDULILAH..
akan dapat yang baru nnt. 
harap2 jangan lah pecah lagi. 
tak de ganti dah katanya.


jom lah.
kita masak Lamb Stew hari ni. 
hehe..


makan dengan wrap ni je.
gara2 nak gak guna piring tucin tu. 
comel tak. 
i penggeli dan penakut kuning.
ni tak pe. 
tucin tu tak gerak2 pun. 


ALHAMDULLILAH..


dan sudu nya gak. 
sukaaa.

Ok lah..
satu je. 
ukur baju di badan i sendiri. 
tapi tailor yang selalu ukur baju i. 
hehehe..
have a nice day guys. 





 

cliks..cliks