cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 23, 2017

Bandung Makuta, Bandung Indonesia.



Lagi satu cerita pasal hal kami di Bandung. 
Nak tau apa?
ok lah..
Bandung kan synonym dengan brownies Kartika Sari kan. 
itu lah yang selalu ole2 dibawak balik dari Bandung. 

tapi masa kami ke Bandung last time, Bandung tengah trending dengan Makuta. 
Apa Makuta. 
Emmmmm..
kinda food or can say macam cake lah. 

Bawak balik as ole2 dr Bandung gitu. 
Kami pun bila dah heboh gitu nak lah beli kan.
Brownies dah tak heran dah sebab Chef CiJu punya brownies lagi superb. 


On the last day tu, before we went out for dinner, kami singgah kat sini. 
Kira macam nak maghrib dah masa ni. 
and we noticed before this, ramai sungguh orang yang beratur membeli di sini. 
But ALHAMDULILAH masa kami sampai, tak ramai. 
happy lah kannnn.

You all tau tak kenapa agak2nya Makuta ni tengah hangat di Bandung ni. 
Makuta ni adalah kepunyaan Laudia Cyntia Bella. 
Siapa dia tu?
Alaaaa, pelakon "Syurga Yang Tidak Dirindukan".
Tau kannn. 
hit kan movie ni. 

Dan satu lagi sebab Makuta ni popular sebab Si Bella ni baru je bernikah dengan Engku Emran ex husband Erra Fazira tu.
Most Indonesian ni i rasa lah (just my idea) memang agak fanatic dengan artist. 
Kalau tanya pasal Engku Emran ni kat Malaysia maybe ramai yang kurang tau.
Tapi di Indonesia ni Emran ni memang popular dah lah. 
tak kesahlah kan.
Jom kita masuk ke kedai ni. 


Nampak tak banner ni. 
Siap ada nama Emran kat situ. 


Ramai di area luar ni. 


Ini lah si Bella ni. 
Malas nak tulis nama dia pepanjang tu. 
Kecil molek je orang nya. 


antri di sini ibu2.
Antri itu maksudnya bergtur. 
Setelah buat pesanan di sini, kami ke bahagian pengambilan pesanan. 


sini pulak. 


decor di kawasan ini. 
Muka si Bella ni lah yang banyak kat sini. 


dia lagi kan.


selesai dah tugas membeli.
banyak sehhh kami beli. 


Satu ni berharga sekitar Rph60,000.
dalam RM20 gak lah.
Ini perasa chocolate. 


Perasa Caramel.
Ini katanya yang hot item. 


Extra cheezy one. 


Ini yang berperisa cheese. 


Memang sedap yang ini. 


Ini yang kami beli. 
Ramai yang dapat merasa.. 
Waduhhh.. 
sakit tangan ketika dibawa ke pesawat dehh.
tapi tak kesah lah.
Janji ramai waris yang sedang menunggu. 
Rezeki bersama - sama tu. 
Tapi untuk kengkawan Kashmir i, KakCik, Zura, Mem Lina, and Nad, dah janji2 tup2 i sakit dan tak dapat nak meet up. 
tak pe. nnt kita beli lagi, dan boleh jumpa ye..
INSHALLAH next year..
tungguuuuuu.

Monday, November 20, 2017

IKEA ambo datang



sebelum memulakan langkah merayap di IKEA.
kat RnR Sungai Buloh.
Pekena ni..
Lepas tu kita ke IKEA..


Siapa suka pegi IKEA?
Siapa suka beli barang IKEA?
Siapa rumah dia banyak barang IKEA?

I rasa tak ada orang yang tak suka pegi IKEA dan beli barangan IKEA.
Kalau ada orang yang tak suka IKEA ni i rasa, orang yang tak pernah jejak kaki ke IKEA atau orang yang kaya sangat which is IKEA ni like tak sama level lah gitu.
kira2 barangan rakyat marhaen lah gamaknya kan. 
but i believe depa tu pun kalau dapat masuk IKEA, sure ghabat semua benda kat situ. 
apa tah lagi kita2 ni kan. 
termasuk lah Mak Bedah. 
I rasa first perabut i bought in IKEA, almari baju kot. 
IKEA bukak kat Malaysia kalau tak silap in 1996 and Abang Luqman lahir 1997.
then i bought it in 1999 cam tu lah. 
sebab nak simpan baju. al maklum dah beranak pinak.
yang pada awal kahwin tu perabut rumah tu bukan lah serba lengkap. 

I still remember, i bought it around RM600.
kira mahal sangat dah masa tu. 
and ALHAMDULILAH that almari tu masih ada sampai sekarang. 
Masih utuh.pindah randah barkali dah. 
Abang Luqman yang guna now. 
masih utuh lagi. 

Tapi ada gak barang IKEA yang kurang lasak. 
cepat tercabut sana sini. 
i have two chest cupboard yang dah rosak.. 
but still can use it lah 90%nya.
kira ok lah kan. 

ehhh!!!
sebenarnya beriya2 cerita pasal IKEA ni bukan sebab ada saham dengan depa. 
i nak usha2 lemari2 dapur ni. 
sebenarnya cabinets kat rumah tu kira dah besar dah pun.
tapi mata Mak Bedah ni kan.
ngada sikit. 
nak nambah pulak. 
kalau nak panggil orang buat cabinets pun plus minus gak. 
malah lagi banyak kot belanjanya. 
and orang yang buatnya pulak lama kat rumah kita. 
rimas lah kan.
kalau beli IKEA ni, org depa buat tak sampai sejam dah siap. 
lega kita. 


for me like this one pun ok. 
even suit to books kot. 
but still, ok je pada i.
murah lak tu.
RM389 je you.
size pun kira ok. 
kita beli lah 2 ke kan.
ada gak satu lagi yang i rasa kurang lebih sama pun.
tapi mahal sikit. 
dalam RM590.
kena investigate dulu nanti kenapa dia mahal lagi. 


kita upgrade kan sikit lagi.
macam atas ni.
cumel pun cumel kan.
bila dah cumel tu, rege pun cumel.
dalam RM1199.
ok gak kan..
tapi beli satu je lah dulu.
kalau duit ada seguni, i beli 2. 
atau pun beli bulan ni satu, another 6 months beli lagi satu. 
tapi belanja delivery dah jadi dua kan.
eemmmm..


and kalau upgrade kan lagi..
alamak aiiii..
lagi cumel atas ni. 
hati dah memang jatuh chenta. 
ada drawers lak tu.
kira boleh lah letakkan coasters ke, 
tea towel ke,
napkins ke.
kannn..
eeemmm!!!.
Nampak gaya Mak Bedah kena ikat perut sikit lah kalau nak beli yang ni. 
atau nanti i pujuk Sugar Daddy mintak tolong belikan.
Ok gak kan..
tungguuuu...


mengusha toilet nya. 
I suka pada handle besi tu.
selalu nampak kat handicapped toilet kan..
I planned nak letak dalam my toilet.
persediaan masa depan.
gara2 back bone n my knee..
sedihkan..
ehhh, tak pe. 
no big deal.
Inshallah akan i letakkan dalam my toilet yang sedang dalam process ubahsuai.


Udahhh..
moh kita makan dulu. 
A must kalau ke sini. 
Betulkan..


Punyanya Chef CiJu.


Ini lah kami punya. 


lepas tu usha mirror lak.
tapi dek naik UBER, maka kami cancel lah.
later2 lah.


as i said, kalau ke IKEA tak beli barang, memang pelik lah tu kannn..
so i rembat ni haahh. 
Hemnes  bedside tables.
dan lampu tu..
saja je gatai2 tukaq lampu tidur dengan yang ni. 
walhal yang lama ada lagi..
macam tak cantik kan gitu bedside tu je yang baru. 
heeeeee


abaikan keadaan sekeliling tu.
focus kan bedside n lamp tu je ye..
heeeeeee

Ok lah..
next year kita decide lain for the lemari dapur tu.
kita nikmati apa yang dah kita ada ni.
slow and steady lah gitu kann.
mana boleh nak rembat semua..
tokey balak pun bangkrap.
okkk.. nak tidur dah..
nikmati suasana now..
daaaaaaaa...

Thursday, November 16, 2017

Chef CiJu busy menghias her room.


Actually our house ni buat sikit2 touch up lah. 
atap bocorlah,
ceiling pun bocorlah.
dinding malaplah.
bukan renovation, tapi touch up je.

Panggil lah orang buat roof dan cat dinding. 
termasuklah Chef CiJu. 
Nak kan her room cumel gak..
so cat lah her room.
once dah cat tu mulalah nak touch up gak sana sini. 
so, she asked me pegi melawat Kaison.


we went to Paradigm Mall.
I ni kan rasa2nya baru ini kali ke 3 i ke sini. 
heeeee..
memang jarang sangat sebab tak ada kat Shah Alam.
kalau ada, mau tiap minggu buat shopping tingkap. 


kat sini i sendiri no idea apa yang i nak beli kot. 
so i tengok2 je lah.


kalau ada benda2 ni memang i suka. 
glass2 gitu.


so she was busy tengoking.


tak kenan.
suka hati lah kak. 


curtain2 pun cantik2. 
tapi rumah i dah lama tak pakai curtain except my bedroom and Chef CiJu's room. 
the rest pakai blind curtains je. 
simple. 
tak perlu nak tukar tiap tahun. 


tengok gak ini. 
suka sangat.
tapi since mostly dinding rumah i ada tiles, susah nak apply benda ni. 



menarik hati i betul.
tapi apa kan daya.


pinggan mangkuk pun ada. 
tapi tak ada yang i berkenan.


memang menarik jadi hiasan.


toys..
not for me, not for my kids even.
dah tuek2 dah.


memacam lah.


i suka ni. 
note books.
memang suka kumpul note books..


and ada paper bags macam2 ni.
suka sangat i. 
mana tau nak buat kenduri kecik2 ke. 
memang cantik buat bekas door gifts to guests. 


and tu dia. 
satu bag plastic. 

i memang tak rembat apa2 pun. 

then ke sini pulak. 
memang memacam ada. 
tap tak beli. 
tak kenan dek hati. 


berhenti pulak kami minum2.
sebab kepala lutut i macam nak terkoyak dah.
kena rest dulu. 
adoyaiii.
so since perut masih sikit kenyang, kami tak makan berat. 
i mintak goreng pisang je dengan Nescafe Ice. 
Saja sembang2 sambil angan2. 


then dia ajak singgah sini pulak.
layannnn.


mata i terpaut pada ni. 
cantik sangat pada i. 
tak lah mahai sangat. 
Daiso kan takat RM5 gitu je. 
so yang cantik tak semestinya mahal kannnn.


apron2 dia cantik2. 
even Mak Bedah bukan kaki masak, tapi Mak Bedah memang suka shopping. 
tapi ni tak beli lah kannnn.
heeeee




tak banyak yang kami beli di sini.
i beli place mats tu lah kan. 


then last but not least.
sebelum ambik GRAB, 
lutut sekali lagi macam nak terkoyak.
so we all singgah kat  Coffee Beans then ngap scone ni. 
tak lama baru ambik Grab.
ALHAMDULILAH satu hal pada waktu itu. 
Semuanya gara2 Chef CiJu nak hias bilik dia. 
cerita apa next?
tunggguuuuu..

cliks..cliks