cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, July 27, 2016

Creamy Spicy Prawn for my guests


Again about my big table. 
simple dish i prepared for my guests. 
all the sudden on last Saturday evening, my friends (yang i kenal sebab dia ke Kashmir thru me and Zubair then we became close and sesekali keluar date and this time depa mai rumah i).
coz of short notice dan kebetulan Chef CiJu ada, she cooked something for them . 


kejap je Chef CiJu masak. 
i pun prepared my big table as simple one. 


setakat one menu je mampu disediakan. 
then ada lagi dessert balance last Friday. 
and still good lah nak makan. 


so this is what i served to them .
Creamy Spicy Prawn. 
so nice. 

i edit balik.. Ini    R E C I P E  nya ye.


ini dessert nya. 
Sago Gula Merah. 


ada balance Cupcakes yang Chef CiJu buat. 
Vanilla Salted Caramel.


then ada lak Butter Cake dari guest as ole2.
and Asam Manis Layer Cake. 


ada sikit lagi Baklava. 


ALHAMDULILAH.. we ate and talked. 
happy to have them. 
menyembang sakan especially pasal Kashmir. 
they also fall in love with Kashmir. 
they went there on last April and Zubair as the tour guide. 
berangan nak pegi lagi.
So dua'akan yang Kashmir back to normal.
i pun dah rindu dengan Kashmir. 
ALLAH protect all the Kashmiris there. 
SAVE KASHMIR.
FREE KASHMIR..
INSYALLAHHH.

Tuesday, July 26, 2016

Gathering kecil2an


salam buat semua..
heyy...u all ada buat "open house"?.
i dah 2 3 tahun dah tak buat open house.
sebab nya maid i dah tak ada.
plus my back bone condition pun bukan makin baik..
i tak boleh terlalu lasak di dapur.
jadi apa i buat?
i hanya invite yang rapat2 je. 
like cousins or any close relative or any close friends then masak sikit2.

atau pun kalau ada sesiapa yang nak datang, depa akan kasi tau then i akan invite satu atau dua groups lagi di waktu yang berbeza. 


ini lah..
i prepared my big table for them.
siap2 then just tunggu the guests datang.


guests yang pertama.
group yang datang ni adalah kawan2 sekolah Hubby waktu sekolah menengah. 
some ada kaitan sedara jugak.
like her, pangkat anak sedara Hubby.


apa i served for them?
i cooked LAKSA JOHOR.
gigih you i masak sesorang.
Chef CiJu masih di kampung.


then i masak SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
my version tau..
recipe i dah bagi kan.


selepas semua nya berkumpul.
ini mereka.


then i bought Baklava.


tak hanya baklava, i served gak Butter Cake and Asam Manis Layer Cake.


sempat gak buat Sago Gula Merah.
kelakar buat sago ni.
selalunya yang buat, Abang 'Imran.
since Abang 'Imran tak ada, i pun gagah lah buat..
tak berapa jadi you. 
but still sedap je dimakan.
why color jadi cam tu? heeeee..
i masak 2 colors. 
pink and green..
tup2 turned color cam tu.
heeeee. kaler lebam namanya.


heyyy, dont play2..
ada biscuits gak..
but all the tunjuk2 one.
kebetulan masa nak served, Chef CiJu sampai dari  kampung.
 maka ada lah Tart Gulung Nanas.


Ada cemil - cemilan.


saje je i nak tunjuk..
My Laksa Johor.


dan ini lah Sago Gula Merah i..
lebam pun lebam lah..janji sedap.
ALHAMDULLILAH..terlaksana juga hajat menjamu tetamu. 
i m so happy.

Sunday, July 24, 2016

Open House our Kedai Canggih


Cerita open house masih tak habis lagi selagi ada syawal. 
orang Malaysia ni mmg boleh mati sebab makan kan. 
ye lah negara lain sambut raya just a week lah paling lama, but Malaysian and Singaporean (memang i percaya lah) akan beraya sakan sebulan.. FOR SURE.

anyway, i just wanna share my story pasal our open house di our Kedai Canggih Shah Alam.
initiated by our staffs at the main office. 
food pun depa yang prepared. 
suka je lah bosses..
tinggal datang dan makan.
jom tengok apa yang dijamu to us..


walaupun semua disediakan oleh my staffs, still i bawakkan something to share with them. 
i tak masaklah kan.
i just bought some kuih2 yang memang gojes. 
i love this kuih. 
Ada Puteri 2 Sebilik, ada Kuih Koci, dan ada Kuih Ketayap. 
i bought at Cili Merah Resto at Seksyen 9..
suka sangat. 
so at least  tak lah i lenggang kangkung kann.


Then Mem Sabar bawak biscuit raya..


then tengok lah apa yang disediakan.. 
banyak sungguhlah..


Mem Sue bawak Lemang. 


Ada Nasi Impit, ada Kuah Kacang,  Ayam Bakar, Mee Hoon, Maggie Goreng, and Nasi Lemak Korea. (heeeee... actually Miss Illa pernah masak nasi lemak ni di Korea.. that's why she named it as Nasi Lemak Korea. heeeee)


sementara menunggu yang lain tiba.


gambar lah dulu kannn.








Maaflah.. bosses semua sakan bergambar. 


this is what i took. 
banyak gak ni. 
diet okkkk diet..





ALHAMDULILAHH.. ready untuk makan.


share the chocolate. 


dari hamper yang kami dapat. 
our loyal supplier. 


saje je buh gambar me and my bodyguard, Abang Luqman. 
we went to Giant after the office. 


and had my Coffee at the Bread Story.
ya ampunnn.. dah lama sangat tak pekena coffee. 
best nyaa..
tak pe, once a while..

anyway, i got another 2 or 3 entries about open house ni. 
bertabah lah yeeee.
hari ni, just at home. 
i m soon tired.
okkk.. selamat berhujung minggu yeeee..
daaaaa

Saturday, July 23, 2016

Sambal Goreng NekMinah


Nama menu, memang curlass..
heee..hee..nickname  MyMommi.
kenapa buh nama tu?
sebab she taught us how to cook it..
even she cooked this menu for us since we were little kids. waktu raya lah biasanya.

Ada gak yg panggil Sambal Goreng Pengantin..
m not sure why.
kalau tengok kan, jarang sangat2 majlis pengantin org masak sambal goreng ni.

even some say Sambal Goreng Singapore..
maybe dulu2 popular kat sana kot.
in fact memula i pandai makan sambal goreng ni pun after my auntie who are staying in Singapore yg ajar this menu to me.

i was staying wt her for quite  sometimes kat Singapore in 90ties.
she taught me this sambal.

then once Chef CiJu dah started masak, MyMommi taught her for our eid especially.

and this Sambal Goreng is like Candu to our family..no Sambal Goreng which  we eat with Berasak, hari raya bukan hari raya namanya.. sakan kan..

anyway, apa pun namanya, i happy to name it as Sambal Goreng NekMinah. 
and today i wanna share with you guys how to prepare it.


bahan penting.
ada TEMPE.
ada TAUHU BASAH. (amalkan guna tauhu moslem).
ada UDANG.
 i used udang laut since now heboh dgn bahan pengawet yg banyak bg udang bela ni.
semua benda ni dipotong dadu except Udang lah kan..
then GORENG.
tapi UDANG i buh garam kunyit.


Ini PARU. 
rebus dulu.
biar empuk sikit.
buang air, then potong dadu.



then GORENG ye..
tak perlu garam kunyit tau.


then Perabah dia.
Ada SERAI.
ada LENGKUAS
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
CILI MERAH.


semuanya MESTI DIHIRIS HALUS DAN NIPIS.


bahan utama nya.


tumis sampai sedikit naik bau.


then i masukkan SERAI n LENGKUAS.
gorengkan lagi. 
biar lembut bebetul.
naik bau tau.


then i masukkan CILI BESAR yang dihiris nipis. 
** kalau Chef CiJu dia letakkan cili kering.
Tapi since I followed my auntie's recipe, i buat style ni.


cam ni lah rupanya ye..
then i masukkan cili blend. 
I used KOKOMO brand..
easy job kat my kitchen.
nak pedas, masuk lebih.


masukkan santan..
tambah air.
ikut suka.
tambah gula tau
gula pasir boleh, gula melaka boleh.
i just used BROWN SUGAR.


bila dah macam sebati semua, masukkan PARU dulu, biar kejap, then masukkan the rest.
biar seketika, check rasanya..
garam tambah sikit ke,
manis dah ok ke,
dan letakkan perasa..
thennn...

tadaaaaaa...
pasti jadi punya..
anggaran tu kan, agak2 lah..
m not the pro one..
blasah je concept nya.
dan terbukti semalam gathering, semua suka.
nanti u all cuba ye..

gud luck.

cliks..cliks