cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, December 14, 2017

Muhammad Irfan, my omel dah 13 tahun today.


today is your birthday.
today is Abang Irfan's birthday.
now u r already 13 years old boy.

tapi sedihnya kita tak dapat sambut sama2 di sini. 
kali pertama you sambut di negara orang. 
i m sure tak sambut lah pun kan.

even kat sini pun kita tak sambut..
sekedar ucapan birthday dan dua'a buat you. 
saja je ibu nak share some of you pictures sebelum dan selepas u berada di Bandung. 


Ini masa umur dia 3 tahun kalau tak silap. 
First time travel sama i je ke Bali. 
Kecoh mulut bersembang masa ni. 


Always the ontel to me. 
Most of my kids umur sebelum baligh ni memang ontel2 sikit. 
Abang Irfan memang lebih ontel dari yang lain. 


Abang2 yang lain suka sangat menyakat kata dia tak ada leher.
ye lah kan badannya agak semangat..
memang sedap dipeluk masa ni. 
rasa puas bila dapat peluk dia. 


Ini semua gambar2 sebelum Abang Irfan ke Bandung. 
Selalu ikut ibu ke sana sini. 


peneman. 


tengok lah gambar yang ni. 
bolat.



time ni dah mula nak bergaya. 
rambut ada remos tu. 


asyik bergaya kalau bergambar. 


kali pertama naik MRT.
heeeeee.
agak teruja rasanya.


Masa buat student visa di KL. 



Masih lagi ontel. 


These are my three heroes. 


My omel one. 


kan..
memang dah pandai bergaya. 
nampak macam kurus sikit. 
tapi tak sebenarnya. 
heeeeee
still badan dia agak berisi.


waktu registration di Darrut Tauhid, Bandung. 


ni bulan September, 2017. 
masa ni badan Abang Irfan dah mula susut. 
Makan kan terjaga dan tersusun.
Bukan sembarangan. 
Masa ni dia dah cakap dia dah rindu food malaysia. 
tunggu ye sayang..


ini dalam  bulan October yang lalu. 
waktu outing dengan Abang Luqman. 
Dah nampak lagi kurus dan tinggi. 
siap nak tunjuk yang dia dah ada leher. 
Lehrer jinjang tu. 
heeeeee..
lawak kan. 


and ini the most recent. 
Bila ada majlis di pesentren Darrut Tauhid bersama Ustaz AA Gym.
gambar ni mushrif nya kirim thru WA.
Alahaiii..
bujang sangat dah nampaknya. 


this is the most recent pic yang i dapat dari mushrif dia. 
dua minggu lepas.
he's so grown up. 
miss this boy soooo much..
INSYALLAH 21 Dec ni balik for holiday about 2 weeks gitu lah.
lepas rindu lah..

Abang Irfan, maybe one day, you terbaca apa yang ibu tuliskan kat sini. 
I m so happy to have u as my beloved son. 
Irfan anak ibu yang soleh. 
penyejuk hati ibu abah. 
You are my omel till u tua nanti.
Kasih sayang ibu ahah tak berbelah bagi buat semua anak2 ibu abah. 
Semoga Abang Irfan terus berkembang menjadi anak yang soleh yang bukan hanya mcenyenangkan hati ibu abah, malah semua insan yang berada di keliling you. 
Always be humble ye omel. 
Semoga hidup Abang Irfan sentiasa diberkahi rahmah ALLAH..
bahagia dunia akhirat. 
Semoga ALLAH kumpul kan kita  bersama di akhirat nanti. 
Luv u to the moon and back. 
Rinduuuuuu...

Monday, December 11, 2017

Ho Chi Min Pertama kali - our travel day (1).


I dah ada di Viet Kong ni haahh..
As i told you guys, i was offered by Hubby to join my cousin's trip to Vietnam.
My cousin ni ada travel agency.
dia pelawa Chef CiJu to join her lah bagi melengkapkan the group yang dia bawak ke HCM.

i pulak memang teringin nak ke Vietnam atas sebab2 yang benar2 kukuh. 
Ecehhh..
I memang nak cari material for my tudung yang dah tak berganti almost 3 years kot.
Macam tak percaya kan..
Tapi itu lah realitynya.
I nak tempah sendiri my tudung.
Even orang lain di luar sana tu enjoy with so many products like Duck lah, Nealofa lah, Arriani lah.
i still with my hijab.
Bukan pasal apa, pasal i selesa with that kinda fashion.
my own taste lah.

So, bila i saja2 sembang dengan Hubby, terus dia bilang, pegi lah.
Apa lagi Mak Bedah.
terus je bagi tau cousin, cakap nak pegi. 
But since sorang2 tu, mula fikir siapa lah nak tolong2 angkatkan barang kan. 
heeeee.
Nak tolong shopping, nak tolong tukarkan duit lah..
That's why Chef CiJu ikut sekali.




Kami fly hari Sabtu lalu.
At 3pm baru sampai airport KLIA.
jalan was so busy you.
orang bercuti kan.
Kat airport pun, SUBHANALLAHHH.
Ramainya manusia.
mostly i noticed nak ke Mekah.


then  dropped bags. 
sambil2 Chef CiJu tolong2 Ina, my cousin settled few things kat counter. 


then we had our late lunch with all these. 
tak kesahlah.
janji perut kami kenyang. 





ke boarding area. 


itu kapal kami. 
kapal yang terbang. 
bukan kåpål  selam.
bertolaklah kami seramai 16 orang ke HCM pada jam 5.20pm.
journey took about 1.30hours kot kalau tak silap.


Mak Bedah dah lama tak naik MAS ni. 
kira jakun sikit nak pasang earphones kat mana. 
heeeee.
duduk pulak tengah2 antara Vietnamese. 
nak tanya pun tak boleh.



dapat makan ni haahh..
podeh na.


masuk waktu maghrib dah ni kan.


dari atas. 
tapi tak bestnya sebab tak dapat duk tepi tingkap. 
makcik viet ni kan dia bukak kasut pulak tu. 
dah tu dikorek2nya kuku kaki dia..
adoiii.. 
nak tumpang tangkap gambo pun tak best. 
sabau je lah.


we arrived at 6.45pm Malaysia time.
Depa baru pukul 5.45pm.
tapi dah gelap merakap.
Dah maghrib pun.


Dif kehormat baru sampai.
seat dia belakang sekali. 
i lak depan sekali.


urusan di immigration counter was so smooth. 


tukang angkut bags plus my PA tak bergaji.


ini lah rombongan kami. 
ada Pakcik dan Makcik dalam group kami.
Like MyDaddy and MyMommy.
seronok pulak. 


macam satu family pulak kan.


our bus. 


kami dibawak terus untuk dinner. 
bad traffic lah you kat sini.
penuh motor atas jalan ni.


seronok kami naik bus.
Mak aiiii.
Lama sungguh dah tak naik bus. 
heeeeee

Ini lah my cousin ni.
Rahina.
first time join dia.
ALHAMDULILAH.
tunggu nanti lah kita cerita lain ye...
kita makan dulu..
daaaaaa.

Saturday, December 9, 2017

Damas Sweets, Plaza Masalam, Shah Alam.



Tajuk kita tinggalkan dulu.
Tengok yang kat bawah dulu ye.
Semalam ni haahh.
Me and Chef CiJu outing sambil settled kan few things before flying. 
I dah fly2 dah ni u. 

INSYALLAH dah ada di Vietnam ni.
Rezeki tetiba mandatang bila Hubby cakap, pegi lah kalau nak ke HCM.
Aduhaiii.. seronok i you dioffer cam tu. 
Sebenarnya my pocket is so kosong you. 
tapi bila dah offer tu means dapat sponsor lah kan.
ALHAMDULILAH..

Oklah. sebenarnya keluar nak tukar duit. 
Nak beli itu ini for Chef CiJu nak travel nanti.
Jadi bila dah ke AEON waktu tinggi hari dan perut masih belum terisi,
maka kami singgah Brunch di Coffee Bean. 


I ordered pasta.
Chef CiJu gak. 
I took Green Tea Matcha. 
Suka. 


dan jangan lupa Cranberry Salad. 
always sedap to my tekak. 
lepas brunch, langsung lah kami teruskan urusan yang sepatutnya. 
Tukar duit. 


Duit DONG.
dulu pernah ada waktu ke Hanoi in 2013
Tukar sikit je. 
Kata my cousin, kat HCM boleh guna ringgit. 
so get ready with debit card je pun ok lah. 

Lepas tu kami singgah ke Plaza Masalam. kunun nak cari serunding. 
hmm.. tak ada rupa2 nya. 
Bila dah nak keluar tu teringin nak singgah di sini. 

google
ni bukan gambar i ambik.
i cilok dari google lah. 
pinjam buat promo ye.. 
heeeee
dari FB depa  ni lah rasa i.  


Ini Baklava Cream. 
Dibaginya kat kami berdua. 
Chef CiJu macam kesurupan bila makan baklava ni. 
Sedap sungguh di tekaknya. 

Tapi i bila dioffer yang ni, i rejected. 
i kata i nak yang lain. 
Mak Bedah demand pulak. 
dihulurkan pak arab ni yang kecik sambil cakap, "because you have nice fingers".
waduhhhh.. kemaluan besar i you.. 
heeeee..
memang wallaaaa..
free lagi pun tambah sedap lah kannn. 
dah balik, baru i tau, baklava yang pak arab tu bagi kat i namanya Baklava Finger. 
gituuuu..


mace - mace.


rambang mata.


dah puas tanya itu ini, kamipun pilih lah.


Ini lah dia Zakaria dan ayahnya, Yasser. 
Malu2. masa memula i nak tangkap gambar dia. 
Tau lah bulan. 
Heeeeee..
Kenapa i cakap bulan.
Masa nak menuju ke sini, dari jauh lagi Chef CiJu cakap, "Cantiknya bulan".
I kata, "bulan apa"
"Tu yang kat dalam tu", balas Chef CiJu. 
oooooooo.. 
memang macam bulan.
heeeeeeee
Tu dekat dengan tangan kiri Pak Yasser ni lah Baklava Finger tu. 



Akhirnya kami beli ni haaahh..
500gm lebih sikit je. 


We tried this Kunafe. 
RM15 tu you.
But i m sure this is not so good one lah.
I will have it yang betul2 sedap nanti. 
Inshallah. 


berniat nak bawak makan masa dlm kapal nanti. 


I berkonan bonar dengan mendealah ni tau.. 
kenan sangat lah..
Macam nak ghabat je.
i macam prasan benda ni banyak kat Grand Bazaar Istanbul.
Walau hakikatnya i belum lagi ke sana.
tapi i tengok dari Youtube lah.
Then si Zack tu bagi tau lah.
Itu dari Turkey..
Jadi jangan lah kita ghabat dulu.
Kita usha dulu.
Nanti kita compare2 rege kat Grand Bazaar ye..
Kalau berbaloi kita bawak terbang balik Seksyen 7,  kita beli je lah kat sana ye.
Kalau tak, nanti kita ke Damas Dessert lah beli barang 4 butir.. 
tak gitu.
Heeeeeee..
Mode verangan tengah on. 
Why not kan.
mudah2an jadi kenyataan..
AMEEN..

cliks..cliks