cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 22, 2018

Bila geng Kashmir gathering.



Kita stop kejap cerita Turkey ye..
Tapi nanti baca kat   S I N I   ye..

Selang dengan cerita manusia sekitar kita pulak ye..

saje je nak kata geng kashmir. 
even sebenarnya i ke kashmir without joining this group. 
this group ke Kashmir under Vertical Travels dan Zubair lah as their tour guide. 
i met this group in Kashmir..

I went to Kashmir on April 3 after my Istanbul Trip.
and this group arrived in Kashmir on the next day. 
So once they arrived at the hotel, i just buat surprised kat this lady, Kak Sharipah. 

Kak Pah ni i kenal masa kami baru je balik dari Kashmir in 2014.
Met at the KLIA and exchanged our numbers. 
then in 2015 she contacted me sebab nak guna Zubair as her tour guide in Kashmir. 
Since then we become close. 



and this Saturday, March 28, 2018 i was invited to Kak Sharipah's house in Kota Damansara.
She told me ada small gathering dengan geng2 yang ke Kashmir. 
They went to Kashmir by using Zubair's company. 
Semuanya dalam 27 people yang pegi. 
Mostly her family plus kawan2 husband Kak Pah ni lah. 

Before this Kak Pah dah guna service Zubair ke Ladakh.
2 weeks after i ke Ladakh in 2016.
they had to divert the trip to Kashmir ke Ladakh due to curfew masa tu. 
They happy lah with Zubiar's service. 
tu yang pegi lagi ke Kashmir dengan family yang lain.
ALHAMDULILAH.


i yang joined group ni kejap je pun. 
takat sehari je pun. 
sebabnya terpaksa tukar plan atas sebab2 masalah communication di Kashmir masa tu. 
so, bila dioffer untuk join, i pun join je lah.
no harm kan.
plus tambah kawan lagi.
semuanya mudah mesra. 


tambah seronok bila ada sikecik2 ni. 


And in this group, this lady, Mas  memang ramah tamah.
tambah meriah.
even sekedar kenal sehari, macam dah kenal bertahun. 
jadi kami berjumpa lagi buat kali ke dua di rumah kak pah.


Pakoda kak pah jamu kami.


kuih lepat daun rambai.


karipap.


dan Murtabak marbeles ni.


ada dessert gak. 
ini carrot cake.


ada brownies. 



brownies yang dibawak oleh Chef Ciju. 


paling win ada Kahwa. 


ALHAMDULILAH dapat beramah mesra lagi. 
sakan kami bersembang. 


then hubby Kak Pah dok video call Zubair. 
menyembang kejap kami.
sakan muka i. 
sebab tak dengar apa yang dicakap si Zubair tu.


Si cumel lote ni pun kemain lagi bersembang dengan Zubair tu lah. 



Sambil makan, sambil sembang, sambil tangkap gambar. 


sebelum bersurai, kita tangkap gambar dulu.


dan lagi..



dan lagi. 


we all di offer hantar balik ke Shah Alam by Mas.
Mas ni tinggal di Rawang.
sanggup hantar balik ke Shah Alam. 
then i ajak dinner di Uncle K pulak. 

thanks to Mas. 
semoga ALLAH membalas kebaikan Mas menghantar kami balik ke Shah Alam. 



Laparrrr.
pekena Nasi Goreng Kambing.

ALHAMDULLILAH even dapat kumpul dan sembang2 kejap, tapi kemesraaan terjalin indah.
Seronok dapat kawan2 baru ni.
ALHAMDULILAH di kelilingi oleh manusia2 yang positive2 semua.
tak perlu mengata orang, tak perlu hasad dengki, tak perlu meninggi diri.
Berkat ke Kashmir, persahabatan bermula. 


ALHAMDULILAH..
dihadiahkan dengan ramai kawan2 di sekeliling. 

Ini pulak my silent reader. 
yang muka terpaksa di blanko kan tu lah. 
Malu lah pulak dia. 
rajin menjengah my blog. 
dari mula bagi comment, then emailed i lah then kami berwhatapps. 
Akhirnya dapat bertentang mata pada hari Ahad ni lah. 
Syukur sangat. 
Jauh datangnya. 
Dari perak.
Thanks dear for coming. 
thanks for the gifts too. 
Alahaiii..
thanks for supporting me. 
rajin menggalakkan  i sangat. 
Semoga hubungan kita semua tetap terjalan hingga akhir nyawa. 
INSYALLAH..

Saturday, May 19, 2018

Merhaba Turkiye - Shopping at Grand Bazaar and Bosporus Cruise (10)



Helloooo..
sebelum i menceceh lagi, tengok  S I N I  ye. 


Hari ni baru hari ke 2 i berada di Istanbul. 
Tadi pagi dah ke Hagia Sophia. 
Cuaca memang best. 
Lepas Hagia Sophia kami makan then naik ke bilik. 

Kenapa nak asyik naik ke bilik je ye..
Sebab all these places adalah walking distance je. 
tu yang boleh je naik ke bilik then keluar balik. 
Nak ke toilet lah yang paling best. 

So kejap ni nak ke Grand Bazaar.
Nak shopping lah pulak. 
Semalam kan dah menjejaki area ni. 
Jadi kami senang lah langsung terus ke sini. 


Lalu sini lagi. 


Macam2 ada. 
Gerem je. 


Banyak masa dihabiskan dengan membeli di kedai2 yang ada di sepanjang jalan. 
waduhhhh.


Once tiba kat sini, pandang lah ke kiri.
kita dah nak sampai lah area Grand Bazaar.



Ini dia. 
Nampak tak gate ni. 
Memang lah tulis masjid kat sini. 
Nuruosmaniye Camïï.
Masjid tau. 
Tak pe. 
masuk je terus ke dalam ni. 


belah kiri selepas gate tu ada kedai macam ni. 
Ini pun dah bagi jantung berdenyut2 tau. 
nak je singgah.
ehhh.. kan dah nak ke dalam tu kan.
teruskan.


belah kanannya tau. 
Masjid ni.
So big. 
I love the architecture.


Kat sini kami singgah kejap di sini. 
Kurang2 dapat beriktiqaf kejap. 
Kira bagus sangat. 
Sis Mona dapat lah bersolat sunat. 
I pulak, adoiiii. 
perut penuh angin. 
memang tak de chance pun. 
Tak pe. 
Dapat masuk dan menikmati keindahan interior masjid ni pun dah best sangat. 


Then kami terus ke arah ni. 
Ini Gate 1.


Sebelum masuk memang ada security di sini. 


Mata YA ALLAHH..
melilau.


we bought postcard. 
tapi ni di luar Grand Bazaar. 
Murah yang ni. 
then the postcards memang cantik dan keras.
5 keping dalam TL4.
dua kali kami ulang beli ni. 
suka sangat. 


then kami main redah je. 
Jumpa kedai yang jual notebook. 
i memang suka notebook. 
Even bukan semua notebook tu i guna. 
I suka sangat.
Ini some yang tinggal kat i. 
then rest i ada bagi kat orang lah as souvenirs. 


then ini i suka gak. 
Sabun tau. 
sedap mewangi je. 
Dalam TL5 kot. 
murah lah kan. 


then i masuk kat the kedai jual benda ni. 
i kan suka dengan mana2 barang2 dapur yang hammered cam ni. 
terus i terpikat. 
terus i tawar2. 
dapat lah dalam TL250 kot cam tu. 
kalau ikut2kan bukan lah nak minum air coffee dalam ni kan. 
tapi ada kenang2an lah kununnya.


kedai mamat ni. 
Adoiiiiii. 
i fall in love dengan bijik mata dia. 
bijik mata dia ye.. 
sangat you. 
Apa color pun i tak tau lah. 
yang penting memang cantik. 

we spent much of our time bersembang kat sini. 
Macam2 issues we discussed. 
Dari hal politic, culture and also the people too. 
Interesting. 


i also bought some candies and chocolate here. 
Yang macam ni memang best. 
My kids suka. 
Ini i rasa i beli for the second time ke sini. 
Ulang datang tu kan. 
hehehehe.
sakan. 


for the second time, i went to post office. 
ini kira on the day we wanted to go back. 
Pagi nya kami ke sini lagi. 


I wanted to send some of the postcards which i bought on the first day here. 
kirim buat orang2 yang tersayang di Malaysia.
Tak tau sangat location this post office.
but ada lah Hambaallah ni tolong bawak kan ke sini. 
Siap tolong belikan stems for us.  
Then we went back and got ready for cruise tonite. 


we took the package from the hotel.
Malas nak usha2 kat lain. 
Kami dijemput di hotel dan joined other people lah.
i tak ingat lah pulak ek berapa harga package tu. 


Agak jauh gak lah kami dibawak dari hotel tu. 
I tak berapa pasti apa nama kawasan ni. 


We used this cruise. 
Katanya one of the famous company di sini. 


Nama agak gah  lah kunun. 
Memang besar kapal nya. 


package ni include dinner tau. 
and entertainment. 


So campur dengan manusia dari negara2 lain lah kami di sini. 


Tenang je dia kat food tu. 


Ini lah ghoper nya. 
Salad ok lah.
Yang macam2 tu yang kurang sikit kot. 


then ini kira main.
For me, ok lah.
makan lah jugak. 
even hakikatnya, idok ler beriya2 sedapnya.


the cruise berlepas dan kami dibawak sekitar sungai ini. 


ramai kan.



Suasana di luar sana.


Nampak all the bridge. 
Malangnya kami tak tau bridge apa ni. 
Information tak diberi. 
Sibuk je depa ni menDJ. 
Bukak lagu kuat2. 
tak syok sungguh. 


Itu si Kojak tu. 
Beriya2 memperkenalkan manusia dalam kapal ni. 


ini yang i nak tengok sangat. 
Tarian sufi.


tapi tariannya kejap sangat.
sakit tau hati kita. 


more tu tarian cam ni. 


Lagi lama tariannya. 
Tarian gelek. 
eeeeeeee..
gerammnya. 


Kunun nak mai kat i.
Nak gambar dengan i. 
then bila kita dah bergambar, gambar tu juai kat kita. 
Sorry ler. 
teman tak sudi. 
hehehehe..


sambil menikmati suasana. 
sesekali kapal macam bergolek2 gitu. 
takut karam je.
Mau karam sekali dengan penari gelek tu kang.







Lama lah cruise ni. 
Kami jadi bosan sebab hanya music yang kuat didengarkan. 
Ramai gak moslem kat dalam tu. 
Semua cam bengang je. 
Rasanya kami salah ambik package lah. 

Rupa2nya memang more on entertainment. 
Kalau orang muda, ok lah.
Kami ni bukan nak terkinja2 menari. 
Spoilt lah malam kami. 

Better those yang nak cruise ni, ambik yang siang. 
I sedikit kesal lah.
Tapi tak pe. 
Ini namanya asam garam kan.
Ada sedikit kesilapan yang dibuat. 
tapi tak pe. 
At least dah merasa cruise di sini. 
Nanti i sambung cerita i ye..
Okkk dahhhhhhh.

cliks..cliks