cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Saturday, March 28, 2015

Wedding in Kota Kinabalu 1



Macam buat lintas langsung pulak i kali ni.. tak pernah terjadi gitu sebelumnya.. Pagi tadi me, Chef CiJu, My Mommi and My Daddi telah terbang ke Kota Kinabalu.. at first i memang telah membulatkan tekad untuk tidak bersama - sama keluarga bagi upacara pernikahan my cousin pada esok hari. sebab nya kan minggu depan i dah nak fly.. badan memang sangat penat pastinya.. tapi, entahlah.. kita hanya merancang ALLAH tu yang perancang sebenarnya.. 



maka pagi tadi berangkatlah kami.. i left Kak Timah di KLIA2. sebabnya kalau balik nanti we all ambik cab, we need 2 cab lagi.. so daripada belanja lebih for that, we decided untuk letakkan je Kak Timah dan nanti hanya bayar je parking..






takut lupa, i snapped siap - siap.. senang nak refer nanti..






kitarang tak ambik amu checked in luggage.. semua carry on cabin. satu back pack dan satu trolley back.. small one je.. lagipun kami pergi just 2 malam. 






selesai sudah.. jom kita terus masuk.. boleh breakfast kat departure hall.







dan kami hanya dapat breakfast di Dunkin Donat.. One cafe area our boarding hall tu tak bukak lagi.. so terpaksa menapak ke belakang dan hanya pekena di sini saja.. ALHAMDULILAH lah..





masa makan di sini kami menyapalah couple yang punya anak sorang ni.. laaaa...Japanese ghopernya.. bersembang lah kan.. seronok kan.. saja je gained some infos from them.. tengok baby depa yang comel tu..






then 9.40AM kami pun boarded at J11.






at 12.45PM kami sampai di Kota Kinabalu.. since Hubby memang sedang outstation di Kota Kinabalu, dan dia lah yang menunggu kami di Kota Kinabalu.. fetched kami terus di airport. 





then kami terus makan di Sri Keningau.. waktu ni panas sungguhlah.. sangatt...






ordered Air Kelapa.. sedap weiiii...






i makan Nasi Goreng Kampung.. 







right after selesai makan we checked in to the hotel. we booked Klagan Hotel di Warisan Square. 






selesai urusan, terus kami ke bilik dan berehat sekejap.. cuaca di luar yang membuatkan kami keletihan.. 






selepas tu kami terus ke airport balik dan fetched NekCik and the family.. dan terus kami dijemput ke rumah pengantin perempuan.. ada majlis berinai.. majlis sesama keluarga saja.. 






wajah pengantin perempuan yang sedang berinai. 






suka pulak tengok.. tapi yang penting, motive for this inai bukan dari haiwan.. dan tidak berlebihan.. 






sesuatu yang baru buat kami ni sebab kalau keluarga i sendiri kami memang agak simple.. memang tiada majlis berinai, tidak sebanrang majlis.. hanya majlis doa selamat sebelum majlis nikah.. tpi bila kita ni bersaudara dengan masyarakat dari negeri lain, lain pulak budayanya. mereka ada adat majlis berbedak.. 






pengantin lelaki pun turut berbedak.. heeeeee.. sian dia. heee






mereka berdua sudah dibedakkan.. reason yang i nampak adalah membuang kotor di kulit muka lahhh.. biar bersih kulit pengantin...










kemudian kami dijamu dengan hidangan makan malam.. 













then at almost 10.00PM kami pun breeder balik ke hotel massing - massing. esok akan bersedia bagi majlis pernikahan.. now i dah nak tidur. capek banget. so kita jumpa lagi esok kalau mood i ada yee... daaaa..




Wednesday, March 25, 2015

Koyaku Japanese Restaurant, Seksyen 9, Shah Alam..

Few night ago we went to have our dinner at new resto in town.. Japanese resto you.. macam ambik mood je kann.. alahhh actually Hubby yang mengajaknya..  i tak lah kesah sangat nak makan apa - apa aje. kalau di Shah Alam ni, balik - balik tu lah resto yang kami the whole famliy akan pegi.. but this time Hubby mengajak ke sini.. nak try new resto.. Japanese resto.. Kalau sebelum ni kalau we all nak makan Japanese food, kami kena lah makan kat Agehan Restaurant at Blue Wave Hotel. first time pegi, dah terasa bestnya makan for certain food kat sini.. then kali ke dua masa birthday Chef CiJu which we celebrated her birthday kat sini.. . Tapi tu lah, rege makan kat situ tak leh ulang tiap bulan..mau kopak pocket. 


Then about maybe about a month ago, this new resto pun siap dan sering memanggil kami tiap kali lalu di sini untuk singgah.. so malam tu kami semua makan di sini.. ingat dah macam malas nak keluar tapi bila Hubby bersungguh - sungguh ngajaknya, maka bertemu lah kami semua di resto ni, Koyaku Japanese Restaurant.. Located at new building di Plaza Masalam.. kira satu compound lah.. parking space waktu malam pun of coz berlambak lah kan... 






ada Teppanyaki dan ada gak BBQ.. i malas nak makan BBQ ni.. berbau lak satu alam.. so just amik yang pleasant to eat lah.. like Teppanyaki.. Plus me not a big fan of Japanese food.. suka - suka gitu - gitu je.. 







first yang menarik minat i lat sini adalah Green Tea Ice Cream with Read Bean dia... kita pekena dessert dulu. 






ni lah ghopernya Green Tea Ice Cream tu. pahit lah gamaknya kan.. green tea gitu.. alangkan tea dia pun i minum ala kadar je.. sebab the taste tu lah.. so yang ni, Abang Luqman yang habiskan.. 







jom kita tengok menu dia..






i took Ice Water je lepas tu.. Chef CiJu minum Coke Float rasanya.. 








Ini seaweed ye.. i pun kurang arif.. boleh lah i makan sikit - sikit.. yang depa ni, bersungguh.. especially Chef CiJu and Abang Luqman.  






Chicken and Beed Tepannyaki. Ini Abang 'Imran punya kot..






Scallop Tepannyaki.






This is mine. Salmon and Scallop Tepannyaki.  sedap beb scallop dia weiiii... bertelur lak tu. 






Hubby ordered ni gak.. Macam salad lah.. with tofu yang sangat lembut.. sangat..






Ada yang ordered Sushi gak.. ok lahh.. i kureng lahhh.






Abang Irfan ordered Udon.. 






Last sekali depa bagi ni.. aduiii.. salah weiii.. bagi buah dulu patutnya.. we all memang dah ubah style makan.. makan fruit dulu then baru food.. itu baru betul.. tapi kalau dia serve gak buah after meal, make sure after 30 minutes at least baru kita makan fruit.. just my tip lah...











Pandangan the resto dari atas tingkat satu ni.. di sini ada Circle K gak.. sempat lagi singgah di sini dan mula lah capai segala menda tid bit.. tetiba nak makan junk food lah pulak.. aduiii.. anyway, the total kami makan kat sini kurang lebih dalam RM300 for 6 of us.. of coz lebih murah dari di Agehan.. tapi biasa lah pilihan food dan environment yang berbeza.  tapi apa - apa pun kita punya pilihan sekarang. orang Shah Alam yang nak makan Japanese food, ada 2 pilihan.. nak yang mahal dan varieties pergi lah ke Agehan Restaurant, dan mana nak yang berpatutan, pegi lah ke Koyaku Restaurant.. 

cuma satu nya di sini adalah Halal atau tidak.. anyway, rata - rata Japanese restaurant ni banyak yang tak halal. sebab tu dia tak letak HALAL sign. kalau Agehan Restaurant memang dah ada sijil Halal di situ.. kalau resto ni pulak, i dah tanya, then the manager said they are now waiting for the reply from Jakim.. tapi katanya food memang dari sumber yang halal.. maybe  i cud say the supplier lah.. entahlah.. tanya diri memasing lah ye.. 


ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. selamat mencuba yeee..




Friday, March 20, 2015

Nippon aka Nihon aka Japan



Hi lama dah tak bersiaran.. tu dia, bersiaran. al maklumlah.. KEMALASAN yang teramat sangat plus macam tak de apa nak sembang kat sini.. sebab i dah lama tak mengclick.. i kan punya style kalau berblog ni kena lah ada banyak pictures.. bila tak ada pics tu makan makan curry ayam tak de garam je lah. tak cukup perencah gitu.. dah memang my style kan.. tu pasallah i membisu..







Ok lah i nak ambik time sikit nak celoteh pasal Jopun ni haahh.. and my preparation serba sedikit.   today i nak membebel sikit.. pasal YEN.. gara - gara nak travel lah maka i terpanggil nak meluah perasaan pasal duit kita yang semakin lemah ni..





tukar sebanyak  - banyak tidak, segini je yang dapat. sedihnyaaa..



baru je tukar tadi..i kena korek segala tabung sebab nak tukar minggu ni gak.. sebab dua tiga minggu lepas i noticed the currency is just RM100 for JPY30.08.. rata - rata  blogs yang i baca masa depa ke Japan dalam JPY32.09 cam tu lah.. so at first i just satisfied and relaxed and think it won't rise up anymore or at least will wait till the time i wanna convert my money.. tapi tu lah.. few days ago i noticed, bukan lagi JPY30.08 but JPY31.00......dan hari ni jadi JPY31.20  Gosshhh!!!! Jantung wa sudah berdegup kencang.. sudah semakin mahal beb. those yang tak kesah pasal currency ni, might be not a problem. but for me yang nak kena cover 3 persons ni, mau lah menangis ayor mata darah..


A. Accommodations.


In Osaka upon arrival we will be staying at Guesthouse Social House. and charges for a nite is about USD88.32 for 3 triple for 2 nites.. this already costs me USD176.64 and PAID by my credit card.. plus minus dalam RM653.19 sudah dimakan. sebab USD pun dah meninggi... RM rendah sungguh. 






( sumber google) bilik yang sekangkang kera ni 



In Kyoto for another 2 nites we will be staying at Nagomi-Ryokan Yuu. (tips - sila cari hotel di area Kyoto dalam jangka masa yang jauh - jauh hari lagi.) like me, satu malam i mencari about a month ago dan mengelabah sebab area ni hotel nya almost fully booked coz we will be here during peak times.. then plus dengan weekends pulak.. semua cari penuh, penuh dan tah cam ne, tersangkut yang ni.. di sini for triple room with Japanese style room and bathroom ensuite costs us about JPY16,300 for a nite. (RM525.80). so for 2 nites dah jadi +- RM1057.. ini belum bayar lagi. bayar kat sana and need cash.


berkali - kali the admin for this guesthouse emailed me dan bagi tau the room is so small.. 2.6m X 2.9m plus small bathroom.. sangat kecik kooo. ini bilik yang regenya RM500 lebih semalam.. Kalau kat Bali, mau dah duduk kat villa.. huu..huuu..  (google gambar).


In Tokyo - masih mencari hotel.. ingat nak tidur capsule hotel as per requested lah.. Abang Luqman punya citarasa.. i lak rasa macam sesak nafas je. tapi yang ni masih dalam pertimbangan lagi.. tapi paling - paling kat sini almost RM800 lah for 2 nites. Soooo ....... accommodation for 6 nites in Japan will cost us about almost RM2500.. ok ke tak ok ek? apa - apa pun kira oklah..



B. Transportation


Then transportation.. ini pun masih pening - pening lalat lagi.. tapi with my Japanese friend's help, i boleh dapat idea lah sikit.. might be we will be using Subway most of the time and might be guna segala benda yang nama nya PASS PASS gitu lah.. ini boleh makan ratus gak lah.. maybe per person cikai - cikai pun dalam RM 400 or maybe less lah.. hopefully.. 





harap - harap tak experience cam ni lah.. mau tobat nak ke Jopun lagi nanti.


we wish to have an experience of riding Shinkansen.. bullet train lah gitu.. then boleh lah usha - usha Fujisan.. jika diizinkan ALLAH lah.. so kalau 3 orang it might be will cost us around RM1500.. anggaran buat masa sekarang lah kan.. 





macam ulor sawa gitu..(google)


my friend said better we use Hikari Shikansen. Nozomi is the most expensive while this one bit cheaper. ada gak yang the cheapest. tapi katanya it will stop at every station.. sebenarnya ok gak kalau nak save.. tapi ye lah. nak rasa yang real bullet train kan.. makan 230kmp gitu.. it will take about 2 hours kot. nanti i confirm kan balik.. nak real experience. 


C. Food..

Maybe kami akan jimat kat sini.. bawak food and just makan malam kat any resto.. tengok lah nanti.. chef kita kata, tak pe.. i masak je.. tapi tu lah sure badan dah penat jenjalan siang hari.. nak masak malam sure letih kan.. apa - apa kita tgk dulu.. beli je fresh food kat sana pun ok gak.. tunggu lah.. maybe will spend about RM1000 for 6 nites for 3 of us.. or maybe kurang lahh..



D. Expenses like fees

Ini might be dalam RM500 kot for 3 of us.. tapi i budget dalam RM1000 lah for everything.. i mean for entrances fees ke, nak naik ferris wheel ke, cruise ke.. whatever lah..







D. Shopping.


Well yang ni masih dalam perkiraan.. nak shopping ke.. tapi dah ramai yang kata Uniqlo memang murah kat sana.. dan my kiddos pun memang suka pakai this brand.. kat sini T.shirt pun dah dalam RM60 selai.. so why not i beli kat sana.  ke nak beli Japanese Cotton ke, or nak beli apa -apa lah.. but not electrical or maybe all the gadgets for camera kot.. anyway, maybe 1 reserve dalam RM2000 kot.. ok lah tu.. kang ada beli Jepun sekali kang. heeeeee.. anyway.. this is all i plan dah.. Harap - harap semuanya goes smoothly. 




google.. come2 rupanya.. tapi i dah tak pakai kot.. maybe beli kan for sisters.. maybeeee.


Nilah sikit kira - kira.. roughly all cost me about RM6500 for 3 persons kalau tak campur shopping.. kalau campur shopping dalam RM2000 tadi tu, memang lah jangkau RM8500.. then of course nak kena spare sikit cash.. cukup dulu lah dalam RM10K for all of us.. apa - apa pun, credit limit for my  credit card clear dan boleh dipakai 2K or 3K kot.. takut kalau - kalau terdesak.. DINERS penyelamat terakhir. yang ni pun sebelum pegi kena clearkan.. or else, by hook or by crook, memang kena mintak belas hubby masukkan duit dalam account lah..heeeeee Ok lah.. kita tunggu dan lihat. i harap Yen tak tinggi lagi sebab nak kena tukar lagi sikit.. kalau tak memang sangat sedih lahh. sangattt..








EH!!! kenapa lak ada Won kat sini ek??? 


Tunggu.. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it