cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, July 15, 2019

Kedai Canggih @Region Apparel beraya potluck.



June 26, 2019
Wednesday
Kedai Canggih Shah Alam. 



Cerita raya kita patah balik. 
Gambar banyak diambik sayang kalau tak dimemory kan di sini kan. 
Acara Potluck Raya by kedai canggih @region apparel sdn bhd. 
Plan benda2 ni semua by our staffs lah. 
depa tinggal bagi tau nak mintak kita bawak kan itu lah ini lah. 
so kita turutkan je lah. 
Sekali setahun lah katakan. 

Acara disetkan 12.30pm. 
but then tunggu orang itu tunggu orang ini akhirnya almost 1.30pm baru kita mula. 
but still some of the staffs yang jauh2 masih tak sampai. 
KCBT dan KCWW lah. 

Tujuan kita buat majlis ni adalah untuk mengeratkan silaturahim sesama kami. 
so some staffs yang tak pernah bertemu sure boleh bertegur sapa kan. 
ALHAMDULILAH.. 
Jom lah i share kan gambar2 kami dan food yang dihidangkan. 


Puan Husna and Puan Afiza. 
Depa now dah tukar title. 


Abang Luqman and Cik Ida kita. 
temp staff yang setia dengan Region Apparel. 


Old staff and temp staff yang setia bersama RA. 


foodseronok semuanya makan. 
one of the bosses. 
heehhe..
Mem Sabar sedang keasyikan. 


sorang lagi boss yang keasyikan makan. 
ALHAMDULILAH..
orang bawak food. 
kita pun meriahkan lah kan..


we with our staff from KEDAI CANGGIH WANGSA WALK. 
Miss Farah. 


Yang tengah tu pun dari KCWW Miss Aisyah. 


and the rest of us. 
tak terletak gambar2 semua. 
banyak sangat lah. 



ini dah pulak dengan Anak cucu ni. 
hehehe
anak2 staff.





ni staff yang dah berhenti dan kebetulan merupakan cucu saudara Mem Sabar. 
so memang meriahlah sebab ada orang luar gak yang datang. 
termasuk our friend tu Make up Artist. 
Mem Ina @ Kelrina. 


kebetulan ada ustaz yang datang atas urusan office maka kami mintak dibacakan doa. 
ALHAMDULILAH..


dah gambar bersama moh kita tengok apa yang dibawak oleh semua orang ni. 


orang yang penting2 ni dalam menjayakan majlis potluck raya kami. 


salah sorang. 


menjayakan fruit cocktail drink nya disukai ramai. 
busy dia menyediakan berulang ulang kali. 
syabbas. 


Ini i yang bawak. 
tapi i tak masak lah.
cam biasa. 
Chef Ciju. 
permintaan kanak2 di Kedai Canggih Shah Alam lah tu. 
Salted Egg Spaghetti. 


Lemang dan Nasi Impit dibawak oleh Mem Sue. 
Rendang Ayam oleh Husna. 


Ini yang dibawak Mem Sabar. 


and all the dessert dan lain2 by all the staffs. 
Memang meriah makanan kami.
Saksikan ye.. 



ada Cream puffs


Serimuka


Mee Goreng. 
dari KCBT


Yang paling i suka. 
Ini haahh... 
Tauhu berinti. 
Dari Miss Mira. 
Nak tempah dengan dia sampai laaa tak dapat2 lagi. 


Ini pun i suka. 
Roti Jala by Ija. 
Sedappp air tangan ibu muda ni. 


then ini lah my portion for the first round. 
hehehehe..
sikit je makan. 
tapi kalau ulang kali sama je kira kan. 


Kami menikmati juadah yang terhidang. 


semua concentrated. 
ALHAMDULILAH.. 
since 2 3 tahun lalu kot kami meneruskan tradisi Potluck Raya ni. 
dan almost semua outlets bekerjasana dan terlibat. 
cuma tahun ni di KCPH (putra height) tak dapat nak bersama sebab kedai tak ada yang menggantikan. 
sama gak dengan KCKJ (Kelana Jaya). 
mereka pekerja baru dah tiada yang menggantikan mereka. 
INSYALLAH..
di masa2 akan datang kita boleh gather2 lagi. 
Syukur. 


Sunday, July 14, 2019

Ambeng Engkong dan Punten Makanan Orang Jawa



I masih lagi nak bercerita hal Ambeng Engkong.
Sebenarnya Hubby cakap tak perlu sebut Ambeng pun.
Just Engkong so that tau lah orang yang memang sedia tau.

i memang tak tau cam ne nak masak dia ni.
never seen never heard before.


begini lah rupanya bila i served.


ayam diletakkan seekor besar cam ni. 
masa nak makan hanya dilerai2kan dengna tangan.
supposedly ayam ni letakkan dalam dulang lah kan.
or talam yang besar tu.


ayam ni direbus selama 3 or 4 hours. 


dalamnya  diletakkan segala rempah ratus.
then kaki dan peha ayam ni mesti diikat. 
katanya air rebusan ayam ni digunakan untuk memasak nasi.
kalau nasi ambeng biasa tu kan pakai nasi putih. 
terlupa lah pulak i nak ambik gambar nasinya. 


lauk2 sampingan bagi Engkong ini. 
Kat sini dibagi Tumisan Suun. 
Kerabu Pucuk Paku tu Hubby requested. 



ada Telur Rebus dan ulaman seperti Timun. 
But m not sure all these is  A MUST dalam  engkong ni atau tidak. 
tapi ini lah yang diberi pada kami. 


ada ikan masin. 
kalau ambeng biasa pun ada ikan masin gak. 
kata Hubby kalau ikut2kan Ambeng tak ada pun ikan masin. 
m not so sure about that..
biasanya memang ada lah kan. 


Bahan2 yang ada tadi tu disediakan macam hat atas tu lah ye.
macam ambeng dalam dulang.
tapi yang ni i gunakan big plate yang i ada lah.



Ayam yang direbus tu letakkan kat atas sekali. 
nampak gitu. 
then susun2 segala dishes yang ada tadi tu.



dari segala sudut ye.


gitu yeeee..


satu lagi dishes yang baru to me, PUNTEN.


Cara masaknya katanya beras dimasak bersama santan dan garam.
masak macam nak buat nasi impit cam tu.
kemudian dibentuk2kan.
Ada yang kata just buat cam nasi impit zaman dulu2 tu.
yang dalam acuan.


then makan dia dengan sambal hijau tu. 
yang i biasa buatkan..
Sambal Setan tu.


memang menyelerakan.


begini lah hidangan yang i sediakan.
menjamu selera semua. 
alhamdulilah sedap2 belak. 

Tuesday, July 9, 2019

reunion 5P2 2019



June 22, 2019.
Saturday
Platinum Homes. 


Dah planned with my classmates that nak buat gathering lepas raya. 
ada 2 3 orang mintak buat at my home. 
depa dah berbincang tarikh ni dari awal2 puasa lagi dah. 
since then senang lah nak fix the date. 

ada yang requested Berasak lah, 
Osmot lah.
m ok je. 
insyallah.
I will do my level best lah kan. 



kita jangan tayang food dulu ye.
kita tayang kawan2 i satu class ni yang ada sama2 family ni.
some masih ada di jalan.
traffic teruk sangat katanya.
kesian. 



Mem Lyn ni kawan yang memang rapat since we were in form 4.
we are so close.
pernah lost contact but then jumpa balik till now.
Very soft spoken person.
tak macam i.
hingak satu taman.
INSYALLAHH persahabatan kekal sampai bila2.
sampai kita menua.
dan kalau ALLAH izinkan sama2 di sana ye lyn.
YA RABBB..


sorang duduk asrama puteri. 
sorang outsider ni. 
but then bila dah tua2 kami semakin merapat. 
ALHAMDULILAH..
seronok bila dapat rasa happy bila bersahabat dengan orang2 yang menceriakan suasana. 



kami syok bergambar sementara yang lain ada yang belum sampai lagi. 



boboboi dengan gegel.
dah mak pak orang.
some ada yang dah jadi atok or nenek orang dah. 


Ini kira first batch yang sampai. 



then tiba second batch.
Ana pejuang cancer ni.
happy that dia boleh datang ke rumah i.
kelihatan dia semakin sihat.
kalau dah boleh drive means alhamdulilah lah kan.
was so happy lah. 



tinggal Ema, El and Ana waktu ni.
Kami posing je lah. 



then Arif yang tiba agak lewat gak lah.



ambik gambar lagi kita. 



Ok now kita cerita pasal makan lah pulak ye.


I arranged my table served like sorang2 gitu.
not like buffet.
coz i sure sangat depa mai tak serentak.
jadi ada ruang untuk serve macam ni. 
boleh masuk sepuluh orang dulu.


mana yang sampai dulu kita makan dulu lah kan. 



we served NASI BUKHARI.
first time masak buat Chef Ciju.
she kurang puas hati.
but then orang makan macam ok je.
ke depa lapar.
hehehehe


I also served BERASAK dan KETUPAT PALAS. 


ketupat palas i beli. 
Berasak i buat lah kan. 
berhempas pulas tu. 
semangat nak menyediakan. 


some of my frens requested this. 
RIBS OSMOT. 
Esp my  ketua class lah. 


lauk turun temurun. 
SAMBAL GORENG NEKMINAH.



ada spaghetti gak. 


Chef Ciju masakkan SALTED EGG SPAGHETTI. 


2 drinks i served kan. 
satu i buat. 
satu Abang Luqman buat.


Abang Luqman buat air ni. 
NATA DE COCO MATCHA. 


i pulak buat SIRAP SELASIH. 
mudah je kan. 


the dessert. 



I served SAGO GULA MELAKA.
TIRAMISU (jangan cakap itu cuma 3 cawan ye).
ada banyak lagi.
letakkan 4 je sebab nak picca2 je tu.
nanti orang cakap kedekut lah pulak ye.


Ada BROWNIES. 
ramai yang suka ni so kita buat yang ni je. 
common kan brownies ni. 



and one whole MEDOVIK CAKE.
ini pun ramai yang suka.
ALHAMDULILAH..



i saje menyemakkan meja makan i dengan jambangan bunga yang lama tu.
saje trial n error.
ok ke tidak.
then i rasa ok je.
but Chef Ciju said i sud put smaller one.
Nampaknya nak kena cari new artificial flowers lah. 


then kat meja depan i letakkan biscuits. 
tempat lepak sebelum dan selepas makan. 
sambil sembang2. 


i think i need to add another 2 chairs lah. 
so boleh jadi 10 orang boleh makan dalam satu masa. 
kena carik kerusi baru nampak gayanya ni. 
hehehehe
alasan kan. 


my guests di sebalik jambangan bunga tua i. 


begini lah keadaan masa memula depa arranged the seats. 
but ALHAMDULILAH..
all ok. 
Majlis dah selesai. 
Even sikit je yang datang but we were happy. 
jumpa, sembang, dan makan2. 
some ada yang bawak buah tangan..
ALHAMDULILAH..
semoga ALLAH panjangkan umur semua dan boleh kita gather2 lagi. 
INSYALLAH. 

cliks..cliks