cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Friday, June 24, 2022

Kerjanya makan je..



Hari ni nak cerita pasal makan2 je. 
dah lama nak memblog. 
bukak2 blog tgk gambar kat google photos banyak gambar food. 
so baik kita blog kan drp langsung nak sembang apa2 lah kan. 

first nak cerita bab dessert. 
i had it kat COFFEA COFFEE PLAZA SHAH ALAM. 
Meet up my buddy2 ni. 
Bila dia mai je Shah Alam she caling2. 
then kami jumpa. 
ni kami jumpa di Plaza Masalam. 
our favorite place nak lepak2 sembang tak hengat. 


muka kena ceria even dalam hidup seribu cerita yg dihadapi. 
kami suka sharing our life. 
our family. 
our stories. 
* me with my new shawl from PAKISTAN. 


our favorite lepak place. 
COFFEA COFFEE. 


new dessert to me. 
BANANA TOFFE. 
boleh beli ulang makan nnt. 


mi pastel favorito.
KRAFTKORN.
suka sebab ada nuts banyak. 

Puas hati bersembang. 
pun macam tak cukup masa. 
insyallah nnt datang lagi kita ngopi lagi. 

second i had my lunch with the boys. 
Hubby ajak lunch kat RESTOREN CIBIUK SHAH ALAM. 
lepas gian dia nak makan masakan pedas2. 
so ke sana lah kami. 


the boys suka yg ni. 
NASI LIWET AYAM BAKAR. 
rupa2nya order yang cam ni agak cepat berbanding yg lain. 
i tgk ramai customers tengah tunggu food. 


mine NASI LIWET DGN BEBEK BAKAR. 
selalu i ambik yang goreng. 
saje2 tukar. 
tapi sedap lagi goreng. 


ada lauk2 lain lagi lah. 
tapi tak sempat nak ambik. 
lapar. 
lupa diri. 


sebelum dapat food kita layan PISANG SALAI dia. 
ni mmg favorite kalau ke BANDUNG.
tetiba rindu BANDUNG. 
so kita layan je lah food. 

third. 
Hubby ajak lunch lagi. 
tapi ni last Sunday. 
Dia teringin nak balik kampung. 
tapi tak balik rumah in laws lah. 
just nak makan2 kat bagan. 
so we went to D'BAGAN AWANG. 
i pernah shared pasal this warung. 

i teringin nak makan ASAM PEDAS. 
pilihan hati dah tentu2 ASAM PEDAS SEMBILANG. 


we all dah buat order siap2. 
means sampai je terus food sampai atas meja. 


Hubby tak makan ikan sembilang. 
so i ordered kan KARI JENAHAK. 


Pilihan hati i dan anak2 sidek. 
suka lah depa. 
asam pedas mmg kesukaan anak2. 
not hubby. 


then UDANG GORENG KUNYIT. 
yg simple2 je. 
Sedap. 
even kecik je udang tapi tetap manis. 


tak cukup satu. 
i ordered lagi satu. 
licin gak. 


ada gak IKAN KEMBUNG GORENG. 
depa gorengkan panas2. 
laju je you. 
sedap laaa
siap tapau untuk Abang Irfan lagi tu. 


Fourth. 
I makan di SAHARA TENT. 
i tried new menu. 
SHAGAFF. 
sedappp. 
bau kambiang. 


for me sedap. 
habis satu roti i ngap2 kan. 


just loved it. 
i minum gak BARBICAN. 
ya rasul. 
habis diet2 semua. 
tapi sesekali lah. 
nanti boleh pekena lagi lah. 

Fifth. 
last but not least. 
PUTU MAYAM.
another dessert. 
i makan masa pegi rumah mymommi. 
lepas lunch cari2 food for teatime. 
nampak ni. 
mi favorito. 
teringat kat mydaddi. 
kesukaan arwah gak. 


tapi yang ni guna gula perang. 
i love to eat this with gula merah/timbang. 


berkala2 dia. 
wangi. 
i tapau bawak balik rumah. 
pagi tadi panaskan then i makan dgn gula timbang. 
sedap wei.. 
seminggu ni penuh dgn gula. 
kena patah balik diet tanpa gula. 
kena terus istiqamah no sugar. 

so ini lah food yang i dok santapkan. 
ALHAMDULILAH. 










 

Saturday, June 4, 2022

Pakistan Zindabad - tiba di Islamabad (2)



sambung cerita lah ye. 
cerita my guests yang telah tiba di Islamabad. 
Delay take off di KL. 
almost 1 hour. 
journey alhamdulilah smooth je then touched down dalam kul 3.55pm locat time. 
kat malaysia dah maghrib. 
i masih tak tau apa2 cerita lagi. 
even dah kept tracking the route dr KL lagi. 

bila kat malaysia dah kul 8pm still tak de berita. 
i pun whatsapp my tour guides. 
depa bagi tau the group masih tak keluar lagi. 
i mencuba nak call Rahina. 
of coz tak boleh lah kan. 
sebab no roaming at all ka. 

tak lama my tour guide Mr Saad said lewat sebab ada 3 luggage pecah. 
allahu. 
terbayang my luggage yang penuh dgn segala benda food utk Mr Tariq. 
terbayang kot2 lah all the food berterabur kat baggage carousal tu. 

almost 3 hours lah gak baru the guests dapat keluar dan berjumpa dgn the guides. 
kenapa lewat sangat ye. 
emmmm.. sebab E Visa. 
nak guna scanner. 
tapi scanner ada yang rosak. 
then line utk foreigner satu je pun. 

terpaksa beratur satu line dengan orang Afghanistan. 
setiap sorang pakcik afghan ni almost 30 mins baru E Visa dia pass the gate. 
then bayangkan ada 15 org kat depan our guests?

then bila dah settled tup2 nak ambik luggage, ada yang rosak. 
rosak teruk tu. 
buat report pun memakan masa. 
kalau tak report nnt tak boleh claim insurance lah pulak kan. 
that's why makan masa sampai berjam2. 


tapi this couple mmg cute. 
happy je. 
tapi tau lah depa sure kepenatan. 


ALHAMDULILAH dapat abang2 guide yang gagah perkasa. 
angkat luggage yg berkilo2 dari malaysia ni. 
semua nya sebab PIA bagi 40kg. 
i memang mintak our guests bawak lah food dari malaysia kot2 ada yang tak termakan dah Pakistani food ni. 
plus bawak chocolate or any candies yg boleh dibagi pada kanak2 yang diarang jumpa di jalan. 
sure diarang suka nanti. 


then dah settled semua the guests pun dibawak ke hotel. 
refresh lah gitu. 
pemandangan di jalan raya Islamabad. 
jalan pun so neat. 
terancang. 
capital city lah katakan. 


check in hotel . 
then the guests pun masuk bilik. 
nak ke toilet ke nak solat ke semua settled then keluar lagi.


dibawak ke sini untuk dinner. 
waktu malaysia ni dah pukul 11 dah. 
quite a big restaurant.


popular memang restaurant ni. 
ramai yg makan. 


Cute couple ni kemain sungguh kan. 
suka i tengok. 
happy je. 
Kak Sas ni mmg peramah orang nya. 
baru je retired as a teacher. 


this whole family orang Kemaman. 
i tanya kenapa nak ke Pakistan. 
jawapan nya adalah NATURE.
INSYALLAH a lot they can see there. 


dinner di sini. 


tengok lah nasi PULAO dia ni
really a big portion. 


a must lah kalau makan food depa ni. 


lepas makan terus ka FAISAL SHAH MOSQUE. 
hajat nak solat semua kat sini terpaksa dikuburkan sebab masa sangat tak mengizinkan. 
tapi yang penting dpt lah depa melihatnya sendiri. 


tapi nak menuju ke sini mmg terpaksa menapak lah. 
ada guests yang masuk gak ke dalam masjid ni. 
some ada yang just duduk dalam coach. 


dapat lah gambar2 kat sini je ye. 


tour guide belanja ice cream. 


moga murah rezeki our tour guide kita ni. 

lepas tu balik ke hotel. 
nak beristerehat semuanya. 
kepenatan dah. 
kekenyangan jugak. 
besoknya the group akan menuju ke utara. 
singgah di NARAN dan bermalam di sana semalam. 
INSYALLAH. 


*PLEASE TAKE NOTE. 
my second trip will be on JULY 25 - AUG 3.
please do contact me at 019-2129958. 




 

Friday, June 3, 2022

Pakistan Zindabad - First trip dengan Yan Travel.



Puas bertekak dengan agent utk mendapat kan satu perjalanan yang menarik utk my guests ke Pakistan. 
bertungkus lumus menyediakan itinerary .
Berair bijik mata memasukkan data untuk permohonan E Visa,
Maka semalam bermula lah perjalanan my group ke Pakistan. 
Semuanya seramai 14 orang termasuk sorang tour leader dari company. 
my first baby with Yan Travel. 

Cuma sayang nya i tak dapat ikut serta. 
berbagai kekangan yang tidak memungkinkan i untuk sama2 menjelajah utara Pakistan ni. 
dari segi kewangan. 
dari segi kesihatan diri dan ahli keluarga yang lain. 
masalah2 pekerjaaan. 
semuanya tidak membenarkan i untuk ke sana. 

kalau ikutkan hati. 
SUBHANALLAH..
melelehlah ayaq mata. 
tapi memang meleleh air mata since awal2 nak buat package lagi. 
keinginan yang membuak2 tidak kesampaian. 
tapi i tetap percaya dengan Qada n Qadar ALLAH. 
i percaya satu hari ALLAH tetap mengizinkan i ke sana. 
YA RABBI. 


after 3 years tak jejakkan kaki ke sini. 


ok lah. 
 i ditemani Abang Irfan. 
sampai airport at 9,15am. 
some of the guests dah settled urusan di counter. 
My cousin, Rahina yang uruskan dibantu her hubby. 


mostly yang pergi ni dah agak berumur. 
ada yang pensioners gak. 
sakit lutut, sakit itu ini lah. 
but then bila hati nak travel sakit semua ke tepi. 
time dah berumur2 ni lan nak relaxkan diri dgn travelling. 

Departure at 12.40pm.
tapi delay about one hour. 


Ma PA. 
dapat bantu ibu   ke airport. 


berkenal2 di airport sebelum boarding. 


briefing. 
simple2 je. 
tapi doc semua kita dah uruskan. 
insyallah lancar. 


sementara tunggu time nak boarding kami bersembang2 kejap. 
semua wonder kenapa i tak pegi. 
tak pe. 
nanti i bawak diarang lak ke SKARDU, PAKISTAN. 
tahun depan. 
ada yang dah kata nak pegi dah. 
INSYALLAH. 


sebelum berlepas sempat lah mengabadikan kenangan dengan guests. 
tak de lah pulak my banner. 
(simple banner letak dalam luggage). 
kami ada 2 couples. 
satu family 6 beranak. 
single travelers seramai 4 orang. 
so total 14 orang semuanya. 


melihat the guests di gate immigration i pun balik lah. 
tup2 bila tiba rumah dibagi tahu flight delay. 
alahaii. 
almost 1 hour.
laporan dari Rahina. 


after 1 hour then took off. 


after almost 5 hours plus. 


landed. 


tiba di Islamabad at 15.54pm. 
Pakistan is about 3 hours delay dari Malaysia. 
kira siang lagi lah kan.


our tour guides yang menanti di Islamabad. 
Mr Saad dan Mr Tariq. 


tapi almost 1 hour plus masih tak keluar2 lagi diarang. 
risau nya i. 
then after almost 2 hours baru Rahina dapat keluar dah bertemu our tour guides. 
baru tau ada luggage yang rosak teruk.
kena buat report utk claimed the insurance. 
3 luggage rosak. 


But ALHAMDULILAH lah once everything settled maka bertemu lah the guests dengan our tour guide. 
then terus dibawak ke hotel. 
refresh dan langsung dibawak utk ke MASJID FAISAL SHAH. 
tapi kena dinner dulu. 
then shopping. 
kejap lagi nnt i akan buat live telecast with them. 
insyallah. 
i will blog all the cerita dari my guests yang akan bergerak ke NARAN besok. 
tungguuu. 



*PLEASE TAKE NOTE. 
my second trip will be on JULY 25 - AUG 3.
please do contact me at 019-2129958. 





 

Thursday, May 26, 2022

Kunafe My Style My Version





Hari ni i nak share this kinda dessert which i served to the guests during eid. 
macam2 dessert yang boleh kita serve lah kan. 
tapi kali ni i berminat nak bagi tamu i merasa my kunafe. 
kenapa KUNAFE ek?
sebab yang utama i dah beli KUNAFE DOUGH ni dah lama sangat. 
letak dalam peti beku tu tak berbuat2. 
daripada tersimpan kat situ lagi lama dan tak fresh nanti nya. 
better i buat. 
yang kedua dessert2 lain dah dah common sangat kan. 
so kita try something new lah kan. 

I terlupa nak snapped kunafe dough yang masih beku tu lah. 
yang ada ni i dah lerai2kan. 
dah nampak macam mee hoon. 
warna putih sebijik warna mee hoon yang sudah kita rendam tu. 
u all boleh google tgk cam ne rupa yang masih padat tu. 


ni yang sudah i lerai2kan. 
kena siat2 sikit. 
then i melt kan 1 buka butter atau u all boleh letakkan 4 sudu besar ghee plus butter. 
sejukkan dulu kejap melted butter tu.
lepas tu curahkan kat dough. 
tapi jangan curah habis semua ye. 
sikit2. 
supaya dapat melted butter ni coat the dough. 
lepas dah coat tu the dough akan berwarna kekuningan. 


benda2 lain yang kena prepare. 
ada acuan pie tu. 
ada minyak jagung utk sapu pada acuan. 
i guna minyak jagung instead of butter. 
ada MOZZARELLA CHEESE yang sudah i parut. 
actually dia ada special cheese utk kunafe ni. 
tapi nak cari macam susah lah pulak. 
tu yang i guna je mozzarella.
yang penting menjadi.


then once the acuan sudah disapu minyak letakkan sikit dough dalam acuan. 
agak2 setengah lah. 
rata2kan. 


then i tekankan dgn botol cam atas ni. 
bagi padat. 
kemudian bakar dgn api bawah. 
agak2 dalam 5 mins je. 
yang penting kat tepi nya tu kelihatan agak perang. 
jangan sampai habis ye. 


kemudian i layerkan dengan cheese. 
actually nak letak banyak mana cheese terpulang pada u all. 
tapi agak2 je lah kan. 


nampak tak tepi2 dough tu warna dia cam ne kan. 
then ada cheese. 


then cover cheese dan dough lagi. 
rata2kan tapi tak perlu dipadatkan macam memula tadi. 


bakar lagi sampai jadi macam ni. 
kurang lebih another 5 hingga 7 minutes lah. 
once dah angkat dari oven tu kita siramkan air gula yang kita patut buat awal2 lagi. 

nak buat air gula tu sama cam kita nak buat air gula biasa. 
then bagi pekat sikit dan perahkan sikit air lemon dalam 2 or 3 sudu besar. 
biar pekatkan kejap lagi then sejukkan. 
so masa panas2 tu lah tuangkan air gula atas kunafe yang sudah dikeluarkan dari oven. 

lepas dicurahkan air gula biar kejap then kita keluarkan kunafe dari acuan. 
jangan kita keluarkan satu2 sebab kan masih panas dan agak lembut sebab cheese kan mencair. 
telangkup kan atas big tray. 


bila dah teelangkup rupa akan jadi cam ni lah. 
telangkup gitu. 


bila nak serve kita taburkan dengan kacang pistachio yang dah kita kisar. 
jangan terlalu halus. 
then taburkan jugak dengan dried rose buds ni. 
so cantik  kan jadinya. 

kalau nak buat banyak2 boleh. 
tapi jangan letakkan kacang dgn rose buds tu dulu. 
simpan tempat beku pun ok. 
bila nak makan keluarkan dari peti beku tu biarkan kejap di luar. 
then masukkan dalam microwave. 
agak2 lah berapa lama nak dipanaskan. 
once dah dipanaskan kunafe akan jadi lembut semula dan cheese akan mencari semula. 
then taburkan segala hiasan yang dah i bagi tau tadi. 
dah siapppp. 




saksikan di sini. 


SELAMAT MENCUBA. 




 

cliks..cliks