cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Friday, May 20, 2016

RA Trip 10 - Mysterious Road and Loveland


Day 5, Jeju - March 8, 2016




dari  S I N I   kami terus ke Mysterious Road.. we decided not to go to other places which were nearby Syeongsan Ilchulbong Sunrise  Peak due to the weather and time. tak pe lah. yang penting dah dapat pegi 2 tempat yang pada i ok sangat.. mana tau ada rezeki nanti boleh je pegi lagi.. i wish to come again to Jeju.. stay agak2 4 hari, then relax2 drive gitu. m sure it will happen nanti. semua tu kerja ALLAH.. in fact i never thot akan ke Korea lagi after a year i ke sana in 2015.. siapa sangka kan..


anyway, after our big lunch, dan dalam hujan rintik2 tu kami meneruskan perjalanan. Nak ke Mysterious Road. Mysterious? apa yang mystery sangat tu ek? jom kita explore.. Distance from Syeongsan Ilchulbong Sunrise Peak to Mysterious Road dalam 44.5KM. 



pelan2 drive.  some dah mula tertidur. i saje je tekan brake.. first time semua terbangun gitu. masuk kali ke3, emmmmm.. tak peduli pun. ngorok kebanyakannya. 


ingat tadi kan nak beli limau on the way balik, no way. no limau lagi yang dapat dilihat. pokok2 je ada.. So, tip, those yang teringin nak buat itu ini sebelum sampai the peak, better buat.. unless u pandai cari jalan yang u lalu for the first time tadi tu.. sebelum menyesal, singgah je.. beli je lah. tangkap gambar je lah.. jangan fikir, tak pe.. nanti balik kita buat, or nanti balik kita singgah.. okkk.. 


akhirnya sampai area Mysterious Road or called as Ghost Road... apa nak buat ek? Nampak kereta on  my left side. bukak hazard light dia.. then pelan2 dia jalan.. we stopped. termanggu2.. then drove further up. 



i turned back. dan masuk lane, and off the engine, put the free gear and hands off.. the car moved slowly even actually we were on the slope. logic nya it sud roll backwards lah kan. but surprisingly it rolling uphill. itu lah yang mysertious nya tentang this road. 


The Jeju Mysterious Road, also known as Dokkaebi Road, lies on a hill at the foot of a mountain, and connects two major highways on Jejudo Island. It has earned its name, as objects and liquid appear to roll and flow up the hill instead of down, when, in fact, such image of gravity defiance is an optical illusion rendered by the seemingly high surroundings.


 no hands..no hands.. seronok sakan..


tak lama pun.. dekat je distance dia. 

another info..

this mysterious road or ghost road or dokebi road where cars roll uphill with the engine turned off, notice the water mark on the road at the right. this is an illusion. due to the lack of a true horizon, subconsciously our judgement of a slope is misled by the false horizon in that area. this is not unique to Jeju alone but the Koreans have done a great job marketing this Mysterious Road into a tourist spot..


then further up, kami singgah Loveland.. heeeeee... semua Mak Bedah kemaruk.. actually i memang tak masuk kan dalam itinerary. tapi ada yang teringin nak pegi.. since dah memang dekat sini je, we all singgah lah..



entrance fee KRW9000.. mahal weiiii.. 


anak dara memang terkejut sakan.. memula ok je..


bila kat sini. semua dah malu2.. tapi disebabkan dengan Mak Daras.. ok sikit kot.. 





anak daras berani amik gambo kat sini je. heeeeeee.


terpaksa di sensor kan. upssssss...


tu tengok budak nakal ni..


awwwww!!!!.


jenoh ambo nak mengeditkan pictures kat sini.. 


budak dua ni sebenar nya tak perasan apa gambo tu dok buat.. sakan depa bergämbar. ha..baaa..haaa.. kesian anak2 i ni.. minda dirosakkan oleh mak2. waduhhh..






i tunjukkan  gambar2 depa yang decent je lah ye.. nanti haru biru lak. 


hujan makin lebat.. jomm kita redah lagi.. waduhhhh.


ahhhhh..


Mak Bedah tak berani nak tunjukkan yang lagi vulgar lah. heeeeeee.... 


haaahhhhh!!! buat apa tuu???



bunga2 yang ditanam, cantik2. 


Mak Bedah insap kejap.. jom kita kembali ke pangkal jalan. 




ehhh... sempat lagi tuu..





okkk.. jom keluar. sebenarnya bila dengan company je lah boleh buat benda2 ni ..kalau jalan dengan family ye tak pegi lah kan.. ilang akai!!!


on the way back, kami singgah kejap kedai yang ada di tepi jalan ni.. kot2 nak beli apa2 yang boleh dibawak balik. 


tapi ya ampunnnnn.. mahai weii. tak sanggup nak beli. one box almost RM150. tak de nya lah.. dalam 20 bijik je pun..


but we bought some sweet and candies. tu je lah.. itu pun 3 kotak dah RM150.. tak pe lah..


akhirnya kami sampai ke Jeju City balik. dekat2 isyak gak lah.. hujan lak tu. we decided nak hantar the car back.. tak berani nak malam2 ke sana.. maka once tiba je hostel, terus kami ke Jeju House.. 


settled few things.



balik ke hostel dengan cab. murah je.. ada T Money lagi, so kitarang guna T Money. once tiba hostel, ya allahhh.. hujan lebat sungguh.. ingat kan malam akhir di Jeju, kami nak jenjalan.. tapi hujan memang tak bersimpati dengan kami.. so kami hanya stayed kat hostel, and we did our packing. esok dah nak terbang balik ke Seoul. then fly back to Malaysia.. kejap je ... masa berlalu.. malam tu pun kami makan apa2 yang ada je.. ok l'ahh.. tinggal satu N3 lagi sebelum i wrap up the story in Korea.. till then.. daaaaaaa..


Saturday, May 14, 2016

RA Trip 9 - Syeongsan Ilchulbong Sunrise Peak



Day 5 in Jeju, March 8, 2016


Mood merudum nak menulis.. macamana.. anyway, i tetap kena selesaikan  entries my Korea trip ni. thanks for those yang sentiasa menjengah my blog ni..  ok kita sambung cerita.. 

After our great time at   J e j u    S t o n e   P a r k,   kami meneruskan perjalanan.. we decided to go to Syeongsan Ilchulbong Sunrise Peak. since our time was so limited in Jeju, we just chose few great tourists attractions. so that's why we chose our next destination. i nak memanjat that peak.. i nak cuba.. ok ke? tunggu yeee.. berjaya ke idok.



the journey took us about 25.5KM to reach that place from our first place. kita bawak man - man lah kan. no need to rush. just enjoyed the view along the way.


the weather was a bit gloomy sometimes. just dua'a no rains.. really hope. kalau hujan ni memang selalu akan buat kan kita sedikit sulit melangkah.  pergerakan jadi terbatas.


sepanjang perjalanan nampak lah pokok2 mula nak berbunga gitu. 


dan ramai yang cakap, Jeju ni banyak limau. sampai kan kawasan rumah pun ada tanam pokok limau. tapi we decided teruskan dulu our journey sampai ke tempat yang sepatutnya. planned kami beli nanti on the way back.. 



rumah depa ni sebijik - sebijik.. jauh2. tak lah macam di Seoul.. kan bangunan tinggi2. ni kira cam kampung lah.. memang i suka. 




bunga - bunga sedang berkembang. 



bila dah nak sampai je, kami ternampak this area. Mustard field.. cantiknya. ramai yang bergambar sakan kami nampak. nak je i berhenti. tapi kami teruskan je dulu dan terus ke destinasi yang telah dirancang. ingat gak, nanti balik kita ke sini.. Settt..


pertama kali i tengok Mustard Field ni kat Kashmir.. memang suka sangat. color tu yang buat rasa seronok even i tak suka Yellow. heeeeee.


google **

sebenarnya kami ke sini. ke Syeongsan Ilchulbung Sunrise Peak.  apa benda ni?

Seongsan Ilchulbong Peak rose from under the sea in a volcanic eruption over 100,000 years ago. Located on the eastern end of Jejudo Island, there is a huge crater at the top of Seongsan Ilchulbong Peak. The crater is about 600m in diameter and 90m high. With the 99 sharp rocks surrounding the crater, it looks like a gigantic crown. While the southeast and north sides are cliffs, the northwest side is a verdant grassy hill that is connected to the Seongsan Village. The ridge provides an ideal spot for walks and for horse riding as well. The sunrise from the crater is magnificent. Also the Seongsan Ilchulbong Peak surrounded by bright yellow colored rapeseed flowers in the spring is truly a sight to behold.



kami tiba.. angin ya ampunnnn.. so sejuk weiiii.. gegel2 semuanya.. even me.. memang sejuk.. langit memang kelam sungguh. yang tak tahan tu adalah angin sejuk tu.. dan dan tu lah rasa nak ke toilet. heeeeeee.. first thing yang kena buat. tp since kata Husna, the toilet not so good, i simpan je lah dulu.. bertahan lah....


tengok makcik tu, memang kesejukan tu. angin sangat kuat.


dalam gegel2 tu tangkap gambo dulu. 


then bila dah ada semua, kita mula kan our tour. 


we proceed to the ticket counter... just KRW2000 per pax. murah lah tu.. kurang lebih RM7. 


ok gurlssss... let's go..


bermula di sini....


jommmm.. kita mula memanjat yeee..


memasing cuba mencari rhythm untuk terus melangkah. 




masa kat sini i ok lagi.. still can take some pictures of them.


belakang tu memang cantik.


heeyyy.. u know what, at first macam ok je i. but after some times i feel bit dizzy.. mild gitu lah. macam imbalance sikit.


kat sini i dah rasa berpeluh2 panas even yang lain berwinter coat. maybe sebab i makan habatussauda lah.. i sentiasa berasa panas. so tengok my wintercoat tu. i ikat di pinggang. tak lalu nak pakai. i boleh suffocate lah kalau cam tu. tu yg ikat kat pinggang. 

i tried to adjust with the surrounding.. tempatnya makin tinggi kan.. i ni bukan jenis lasak2 sangat kan.. cuma semangat je yang melebihi segala kudrat.. then terus jalan dengan ditemani Husna. the rest dah melompat ke atas dah.. hilang kejap, timbul kejap.  let them enjoyed the moment. 


once tiba kat sini, Husna tanya kat i. "Auntie ok ke?".. terus i jawab, "entah ye Husna, i dont feel good lah.. my breathing macam lain je". but then i talked to myself. do i need to quit? here? not even half way... soooo.. slow and steady... i moved on..


ALHAMDULLILAH, slow2 i panjat itu bukit lah.. 


Nampak tu..  cantikkan.. tak kan nak give up kan..


ALHAMDULILAH, few minutes, i dah boleh adjust.. cumaaaaa...waduhhhh capek banget lhoooo... tangga dia tu yang hebat... melangkah dan terus melangkah.. stopped here for awhile.



i just love this view. 








verangan gitu dia.. layan kan je lah. 


Mak Bedah ingat nak verangan gak, tapi kacau lah depa ni.. hhhhh



untuk menghilangkan rasa penat dan somput, kena lah kept posing kan..


tengok tu Ajumma berdua ni.. lagi terror Ajumma korea tu. pakai high heels lagi kan.. tak pulak sakit kaki dia tu. 


separuh jalan, berhenti kejap.. tengok lah dunia.. indahnya dari atas ni. 







kami berhenti semuanya di sini dan welfie lah kan. 


jom sambung balik. 



tuuuu.. cuba tengok... tinggi kan.. 












Akhirnya... kami tiba di puncak. MASYALLAHHH.. memang best kat sini. sejuk, tenang.. dan yang penting kami berjaya sampai di sini. posing lah bagai nak rak semuanya di sini. heeeeeee



kami dah berada di tepi kawah ni haahhh!!.


tak terfikir dek akal i boleh gak cecah kaki di sini.. dalam keadaan serba kekurangan urat kederat.. anyway, ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. 



lepas melepaskan lelah memasing, kami pun beransur turun dari sini. 


tengok tu.. mak aiiii. but since decending, i felt a bit better lah... 


nampak tak ajumma yang pakai wintercoat pink tu.. she, i think almost 70ties lah.. but she did it you.. i jadi malu.. in fact she was faster than me.. waduhhhh.. apa lah yang dia makan ek?


let her go first lah.. let me picca dulu.. (sebenarnya lutut penat dah).. heeee


mustard. 


tadi sangkut winter coat kat leher. now kat pinggang lak. heeeee... serba tak keruan.


on the way down tu, dari jauh dah dengar bunyi orang menyanyi. siapa dia tu.. itu lah Korean Mermaids. Mermaids? actually this was the real reason why i really wanted to go to Jeju. i nak tengok this mermaids.

Korean Mermaids, haenyo (women divers on Jeju and Udo Islands) can dive up to 20 meters, holding their breath for several minutes as they harvest the sea bed for abalone, sea urchin, octopus and seaweed


but u know what.. to see in front of my eyes, i needed to go down there. dan bukan itu saja, seemed i need to climbed up then went down then climbed up back to the exit. aduhhh yaiii.. tak mamfu dek rasa lutut dan back bone ni.. so memandang je lah dari jauh.. tapi i still rasa puas hati lah. sekurang2 nya boleh nampak dari jauh activity depa ni. 


Mermaids tua dah tak larat dah.. lebih tak larat dari Mermaids yang sedia tua tu. heeeeee


setelah berhempas pulas, tiba lah di kawasan yang mendatar ni.. we needed to find any resto for our lunch. boleh lah searched any seafood resto. 


tuuuu... cepat je jalan tu.. dah penat dan lapo. 


Mak Bedah tangkap gambo kejap yeee...sementara depa mencari resto kat bahagian bawah sana tu.. tup - tup tak menjadi.. katanya bau agak kurang menyenangkan.. so cari lain lah..


Akhirnya kami makan di sini.. dekat je dengan tempat tadi tu. punya lah lapo plus  nak sangat ke toilet, memasing tak ada pun gambar depan resto ni.. setelah diconfirmkan depa ni hanya menjual seafood so kami pun masuklah..


bersih kedai ni. 



malah pangkin nya senang buat kami yang nak bersolat.. kami bagi tau kami nak solat gak. so depa dengan senang hati membenarkan.


meanwhile, depa ordered food. and as usual, ini yang datang dulu.


 sedia untuk dijamu.


muka yang lapar sangat tu. 



Asam Pedas Ikan Timah.. 


Omelet yang tak boleh tak diamik. 




Ini yang depa suka.. semuanya menyelerakan. 





Disaster has been done. heeeee licing ko. di luar masih hujan.. tapi kami meneruskan perjalanan.. dalam hati dah terfikir nak singgah taman mustard tadi.. tapi malangnya, laluan dari panduan Waze kami tidak menunjukkan langsung ke area tu.. waduuuuhhh.. sedih weiii..


tapi rezeki masih milik kami. terjumpa dalam perjalanan.. kami redah je.. ladang milik orang.. sampai dijerkah dek anjing. heeeeee.. tapi sebab hati kering, kami tetap berhenti dan mengnikmati keindahan bunga ni.  


siap berdrama lak. 



Bab acting memang favorite Mem Sabar. layan je lah.


tetap acting even takut dengan anjing tadi ni. 

Ok lahhh.. i stop dulu kat sini.. cuaca semakin mendung.. kejap2 rintik2.. kami nak ke beberapa tempat lagi.. tak dapat 4 dapat 2 pun cukup lah.. ke mana kami.. tunggu ye.. sampai i gain all the mood back. till then.. daaaaaaa...

cliks..cliks