cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, March 28, 2020

Simple Nasi Ayam musim Covid19





Salam semua.
Apa khabar hari ni. 
today is our 11th day duduk diam2 kat rumah. 
Wake up.
Masak.
Makan.
Sembang.
Masak.
Makan.
relax.
Whatapps, IG, youtube.
Masak
Makan. 
Tidur. 
ya Allahhh..
masih bersisa 2 weeks to go. 
itu pun entah2 tengok keadaan..

Why tengok keadaan. 
Maybe tsunami ke3 akan berlaku. 
the chain tak dapat kita putuskan bila some of kita infected lebih ramai.
esp yang travelled ke luar waktu musim cuti sekolah tu. 
KKM informend almost 8000 the government servants yang applied kebenaran nak travel. 
MENAKUTKAN lahhhh. 

kita tengok lah apa result to some of us within another 2 weeks more ni. 
sebulan our business being shut down. 
never happened since 19 years ago kami berniaga. 
staffs need to be paid. 
but our income 0 for the past almost 2 weeks. 
but never mind. 
(untuk buat hati tenang).
ALLAH pemilik segala.
He knows better.
Semoga ALLAH permudahkan buat semua. 
YA RABBBB.
angkat segera ujian mu. 

anywayyyy..
back to our menu on the table ye. 
i buat Nasi Ayam yang main tangkap muat je lah. 


ini rupa Nasi Ayam i. 
Dah lama tak buat ni. 
berangan2 nak buat almost 3 4 bulan lepas dah. 
hari ni baru terjadi. 


Ini ayamnya. 
Ayam memang banyak stock kat rumah. 
I gunakan Ayam Organic. 
tukang supply senang sangat nak deal. 
called terus dapat ayam.
i beli 4 ekor hari tu. 
dan bersisa lagi 1. 
ini masak 2 ekor. 
sedap ayamnya. 
lembut. 


kita buat 2 versions. 
satu version digoreng dan satu lagi roasted.


Nasi pun kena 2 versions. 
Hubby suka beras wangi untuk Nasi Ayam.
Tapi we need to cook for Mydaddi and Pakngah.
Depa diabetic patients. 
so buat pakai Brasmati. 

Ok..
i nak share my recipe for my Nasi Ayam.
Orang lain buat maybe lagi best.
tapi i buat as simple as possible.
esp at this MRO time lah kan. 



SOUP UNTUK NASI AYAM.
2 ekor ayam.
6 biji bawang putih bersama2 kulit i ketukkan saje. 
1 bijik bawang besar hiris nipis. 
1 batang kayu manis sederhana panjang.  dalam 1.5 inci je. 
5 bijik buah pelaga.
1 sudu teh lada hitam biji.
6 hiris halia tua. 


CARA
1. Tumis semua bahan2 di atas.
2. Bila dah naik bau masukkan air.
3. Masukkan ayam dan tambahkan dengan kaki ayam ke leher ayam ke or even tungking ayam. 
4. masak sampai agak empuk dan angkat isi ayam. kaki leher dan vontot ayam tu jangan ambiklah.
5. Ketepikan ayam2 tu. 

*********************************************************************

AYAM GORENG FOR NASI AYAM
1. ayam yang diketepikan tadi gaulkan dengan 4 atau 5 bijik BAWANG PUTIH. 
2. Bawang putih diracik2 halus dan lumur ke ayam. 
3. tambahkan dengan 4 atau  5 sudu besar kicap manis. 
4. tambah kan jugak kicap masin. 
5. sedikit OYSTER SAUCE.
6. biarkan dalam setengah jam kemudian digoreng. 

**********************************************************************


KUAH KICAP FOR NASI AYAM
1. bekas ayam pasti ada sisa bawang putih yang diracik tadi kan. 
2. Panaskan sikit minyak dan masukkan bawang putih beserta lebihan air kicap bekas perapan tu. 
3. then masukkan air soup ayam. nak banyak mana kicap tu terpulang lah. 
4. rasalah masin manisnya kuah kicap tu. 

***********************************************************************


KUAH CHILI FOR NASI AYAM.
1. 6 bijik cili merah besar.
2. 6 bijik cili api
3. 2 bijik bawang putih.


CARANYA.
1. kisar semua bahan.
2. panaskan sikit minyak.
3. masukkan kesemua bahan kisar.
4. campurkan sikit air dari SOUP AYAM tadi. 
5. lepas didih boleh disediakan. 

***********************************************************************


NASI AYAM
1. 6 cawan beras wangi. (1 cawan beras = 1.5 cawan air)
2. setengah labu bawang besar.
3. 6 bijik bawang putih. 
4. 1/2 kayu manis.
5. 6 bijik buah pelaga
6. selembar daun pandan. 


CARANYA.
1. Basuh dan rendam sekejap beras. 
2. Bahan2 bawang dihiris halus. 
3. Masukkan bahan hirisan dalam periuk nasi. 
4. Masukkan beras. 
5. Masukkan air rebusan ayam tadi.
6. Nak warna kuning sikit tu masukkan sikit kunyit serbuk. 
7. Ukuran yang i buat untuk 6 cawan beras adalah 9 cawan air rebusan.
8. letakkan garam dan sedikit chicken stock. 
9. Masakkan nasi dan boleh dihidangkan.
10. dicantikkan dan diperisakan dengan hirisan daun bawang dan daun soup ye.


My simple NASI AYAM. 
tak dapat nak hias dengan tomato dan timun or zucchini. 
daun salad tu je ada. 
ok lah tu. 
Anak2 makan berselera saje. 
Bahagia kan kita. 
ALHAMDULILAH..

Tuesday, March 24, 2020

menu hari ke 5 musim coronavirus Cheddar and Chive Scones




Dah hari ke 5.
macam dah beku kepala nak prepare food pada ahli jemaah kami di rumah. 
ye lah.
kalau tak memang mostly every morning we all akan beli breakfastlah. 
only once awhile i or Chef Ciju akan buat breakfast like mee goreng lah. 
nasi gorenglah. 
mee hoon.
atau sesekali sangat Nasi Lemak. 

jadi bila dah musim covid ni. 
memang serabut pala kami lah. 
dah masak breakfast terus nak kena prepare for lunch. 
gitu lah kan..

anyway, semoga cepat2lah ALLAH angkat ujian yang diberi pada kita ni. 
cepat2 lah berlalu. 
emotional pasti kita semua terganggu. 
dalam kepala sentiasa ingat. 
nak keluar rumah even dibenarkan pun rasa tak selamat. 

tapi chef ciju ni pulak bersemangat memasak. 
dah memang dia jenis suka masak kan..
sibuk nak mencuba recipe. 
Cheddar and chive Scones.


selalunya kita makan yang manis tu kan. 
tapi i ada bagi tahu chef ciju. 
i pernah ternampak orang buat scones ni. 
bila chef ciju buat suka lah i. 
sedappp


semuanya suka. 


nanti i share the recipe ye. 
i bagi idea untuk u all buat nanti.


then i buatkan Bubur Kacang Hijau. 
buat setengah periuk and now all gone. 
ALHAMDULILAH. 



YA ALLAH..
dah hari ke 7 now kan. 
the condition seems getting worse. 
semoga ALLAH cepat2 angkat ujian ini..
semoga kita dan family serta teman taulan berada dalam lindungan ALLAH..
ya rabb..

Sunday, March 22, 2020

Menu apa musim coronavirus ni.




 Apa khabar semua. 
Selamat berpantang 14 hari ye. 
Pantang keluar rumah.
pantang shopping2. 
pantang ngeteh ngopi..
waduhhh.. 
pantang ni lebih hebat dari berpantang lepas bersalin lah ye. 

i sebenarnya seronok je duduk di rumah. 
bila dah berusia i memang suka memerap di rumah. 
tapi suasana ataupun orang kata the auranya kali ni agak berbeza. 

kita in stressful moment lah pada i now kan. 
kepala asyik teringat2 akan wabak yang sedang melanda dunia ni. 
kat dunia ni ada 195 negara and infected countries dalam 169 so far according to WHO. 
bayangkan lah tu. 
almost the whole world. 
wow!!
scary too. 

bila our government lancarkan Movement Restriction Order semua seems like panic. 
membeli barangan dapur bagai nak rak. 
i pulak memang dah stock up since a month ago. 
beli extra daripada apa yang biasa kitarang belanja for our groceries. 
then monday sebelum the order dibuat kitarang tambah lagi. 
dalam my mind i tak perlu nak membeli lagi bila puasa nanti memandangkan cuaca yang agak panas lately kan. 
so nanti just masak je lah. 
kalau ada pun tambah sikit2 je. 

then bila kata MRO we all dah get ready with our barangan dapur dan tak lah terikut2 dengan Panic buying tu. 
kesiankan those yang tak dapat stocks tu.
some of us too selfish.

anyway bila dah disuruh duduk rumah dengan ahli jemaah yang ramai u all bayangkan lah cam ne memasaknya.
bukan takat memasaknya tapi kekerapan nak memasak tu.
Pagi, tengahari, teatime dan lunch.
pendekata macam tak ke mana lah.
area dapur adalah area yang paling kerap dikunjungi kan.
i pulak since dah berkurung ni jadi beku nak buat blog.
tak tau nak share apa.
itu yang dok fikir better share pasal apa yang kami dok ngap2 semua ye..
at least boleh share idea menu apa nak sediakan. 


usually pepagi i dah minum kopi ratu i lah. 
panas2. 
buat 1 mug. 
then i bawak ke my katil lah. 
sementara nak tunggu matahari naik tu kan. 
sambil baca buku gitu. 


sama i ambik ni. 
medjool dates. 


besar2 gajah kan.
i biasanya ikut mood. 
kalau nak makan lebih i ambik sebijik. 
if not sebelah je. 
kenyang benar.

harap2 boleh lah membeli for ramadan nanti. 
please go corona. 
please.
kami nak berpuasa nanti.

Eh, kita share menu ye.



MRO  day 1

Sebenarnya pepagi tu i dah sediakan Mee Hoon Goreng.
makan semua.
but then Chef Ciju buatkan Nasi Goreng pulak.
makan semuanya.


tengahari punya menu atas ni. 
Makan reramai apa lauk pun sedap. 
stock barang mentah like ikan2 banyak lagi. 
chef ciju Masak Lemak Ikan Tenggiri. 
Ada Sambal Tumis. 
ada Soup Ikan for Mymommi yang tak boleh makan pedas.


Since semua sibuk pasal immune system kan. 
i buatkan Ginger Drink. 
bagi kat orang2 yang berkaitan. 
sedappp.
anget.


Malam pulak Chef Ciju buatkan Creamy Pasta.
Semua makan. 
HABISSSS.

MRO day 2.
Pepagi ingatkan Chef Ciju just nak gorengkan instant pratha. 
tapi jadi lain bila i dah sediakan Nasi Lemak. 



ada 2 versions nasi lemak.
one for Hubby one for us.
akhirnya terus buat lunch.
so breakfast agak lewat.
lunch pun sama jadi lewat lah. 
meja makan dah tak keruan. 
bedal je lah.


for Hubby. 
Sambal kena extra pedas. 
yang lain tak termakan.



ini petang nya pulak.
kenyang jadinya.
Malamnya pulak kami makan balik Nasi Lemak yang masih tersisa.
plus ada Pizza Hut.
begitu lah for 2 days kami.



waktu macam ni lah kena kerahan tenaga buruh.
ok lah kan.
dah makan bebanyak tu better buat kerja.
bersih dah cabin i.
toilets next ye..


YA ALLAHH.
kami bermohon.
kami merayu.
angkatlah ujian ini.
ampuni lah kami YA RABB..
semoga virus ni semakin membaik.
INSYALLAH..



Tuesday, March 17, 2020

Hermanos, Seksyen 9, Shah Alam



Cafe Review.
Hermanos. 
Seksyen 9, Shah Alam next to Al Rajhi Bank. 
Operation time : 12pm - 11pm.
Tel: 01-5523 1778




Almost 2 years i tak ke sini. 
pernah ke Resto fast food ni i rasa in 2017 kot. 
tak berapa nak ingat. 
dok cari2 dalam list kat blog tak ada pulak i buatkan N3. 
apa yang i suka masa i ke sini adalah Roast chicken dia. 
juicy sangat. 

so one day i ajak Chef Ciju ke sini. 
boleh lah ambik menu tu. 


kawasan ni memang agak lengang. 
memang tak banyak kereta di sini. 
kira mudah sangat nak parking. 


berdepan dengan Masjid Seksyen 9, Shah Alam.


rupa2nya kedai ni dah direnovated kan. 
tak sure lah dah berapa lama.
kalau tak kecik je this cafe. 


kalau dulu i tak sure ada ice cream  ni ke tidak. 
so kita cuba ye. 


mine as usual. 
Mint flavor. 


tak ingat flavor apa dia ambik tah. 


ada promo yang ditawarkan. 
kami ke sini waktu HAPPY HOUR.
ok lah kan. 


hasrat nak makan ayam tak menjadi sebab menu tu dah tak ada. 
sedih.
so kita makan burger lah. 


ada ayam goreng. 
ada onion rings. 


mine. 


dengan Hot Cappucino. 


Chef Ciju punya. 
side meal tu ada Sweet Potato Chips. 


sedap.
memang juicy. 
nanti2 boleh lak lajak ke sini lagi. 
Harga for me reasonable lah. 
quite a big burger to us. 
Ada pizza gak kat sini tau. 
nanti kita cuba ye. 

Monday, March 16, 2020

Coronavirus - sedikit info untuk dikongsi.




Coronavirus dah jadi satu topic hangat kita perkatakan hampir setiap masa setiap hari. 
macam2 info yang ada di WA terutamanya yang dishare kan dalam group. 
ye lah. 
makin lama makin ramai yang terjangkiti. 
i believe ramai yang rasa takut2 nak ke sana sini. 
mana yang tegar je tetap terus kan niat nak travel ke mana2 tu kan. 

apa2 pun yang penting jagalah kebersihan semampu dan sebaik yang boleh kita lakukan. 
ALLAH maha pelindung. 

Then i ada  satu info ringkas dari my FB. 
sambil2 baca tu rasa nak share kat sini. 






"Rakan sekelas saudara saya yang bekerja di Hospital Shenzhen mempunyai kelayakan Ijazah Sarjana telah dipindahkan ke Wuhan  untuk mengkaji  virus pneumonia yang baru.  Dia meminta saya untuk memberitahu kepada semua saudara-mara dan rakan taulan bahawa sekiranya anda menghidapi selsema dan batuk berkahak semasa musim sejuk ia tidak disimpulkan sebagai virus Pneumonia / radang paru-paru jenis baru iaitu koronavirus. Radang paru-paru koronavirus adalah batuk kering tanpa selsema. Ini adalah cara paling mudah untuk mengenali samada anda menghidapi virus tersebut atau tidak. Beliau juga memaklumkan bahawa  Coronavirus tidak tahan panas dan akan terbunuh dalam lingkungan 26-27 darjah.  Oleh itu, minum banyak air panas  untuk mencegah virus itu. Selagi badan mengekalkan haba, makan lebih banyak halia dan lakukan lebih banyak senaman. Anda tidak akan dijangkiti virus. Jika anda mempunyai  demam yang tinggi,  berselimut dan minum sup halia untuk meningkatkan tenaga tanpa memerlukan vaksin.  Makan lebih banyak halia, bawang putih, dan lada juga dapat mencegah virus ini. Makan makanan kurang manis, masam, dan masin , dan  tidak pergi ke kawasan cuaca sejuk. Virus akan hilang sepenuhnya apabila terdedah kepada matahari. 

Setiap orang boleh berkongsi dan membantu satu demi satu.



I hole dengan apa yang i share kat sini boleh lah kita tambah2kan ilmu berkenaan wabah baru ni. 
jangan terlalu panic sampai kan kita takut nak keluar rumah dah menghentikan segala activities yang biasa kita lakukan. 
berwaspada selalu. 
be more hygienic.

tak lama lagi nak puasa dah. 
bulan ni dah Syaaban. 
then kita nak raya gak. 
mudah2an menjelang bulan mulia ni ALLAH angkat segala penyakit yang ada sekarang ni.

peringatan kecik je ALLAH tunjukkan pada kita.
dah kita sesak nafas kan.
ALLAH maha pelindung.
INSYALLAHH..

ehhh...
dah habis ganti puasa ke tuuu.  😅😅

Friday, March 13, 2020

Sawasdee Hatyai - bawak balik ole2 apa dari Hatyai?




okkk.. last N3 pasal Hatyai kami ye. 
nak share apa yang kami hangkut bawak balik tu. 
yang kena beli luggage for 20 kg gitu. 
actually all for ole2 lah. 
hangkut bawak balik untuk orang2 di rumah. 
kena ambik gak luggage tu sebab ada nak bawak balik air2 lah. 


trolley bag baru ni tau. 
yang beli kat GPO tu. 
cerita kat  SINI
ingat kan dapat nak travel jauh2 lah ni. 
rupa2nya takat Hatyai je so far. 


nampak baru sangat lagi kan. 
siap berbungkus2 tu. 
kalau tak sure dah tak tentu rupa kalau masuk cargo tu. 


dan ini adalah sebahagian yang kami hangkut bawak balik. 


ini antaranya. 
sambal2 yang kami beli di Central Festival Shopping Mall. 
macam2 ada kat situ. 


beli ni gak. 
Buah Berangan. 
makan sikit kat sana then the rest bawak balik. 


antara air2 minuman yang macam ni pun dihangkut bawak balik. 
sebab di rumah ni ada yang jadi peminatnya. 
esp Abang Luqman. 


ini pun beli kat CFSM.
sikit je isi dalam tu. 
tu yang kami borong tu. 


ni pun. 
one of kebangaan depa kuih2 macam ni kan. 
sedap. 
tapi tak makan banyak pun. 
suka tengok sebenarnya. 


Kulit ikan. 
kalau dgn Cik B mahai lah kot. 
ini murah je. 
tapi i tak tahan memakannya. 
a bit masin. 
beli je lah untuk orang lain. 


cantikkan. 
kalau dulu2 raya selalulah dibuat. 
tahun 70, 80 an lah ni. 


ini i beli malam sebelum balik. 
beli 4 packs. 
kat sini mahal bebeno tu. 
ni macam borong kita gitu. 


ini pagi hari sebelum bertolak balik. 
ada depan pintu hotel. 
beli je lah. 
tapi mangga nya kurang manis sikit. 
masih sedap kat kakak berniqab tu lah. 


roti pisang yang jadi favorite depa2 ni lah. 


roti2 ni gak. 
Mymommi suka lah roti2 ni. 
kita hangkut gak. 

ALHAMDULILAH..
sebenarnya banyak lagi. 
tapi ini sebahagian yang sempat i snap lah. 

dah tujuan ke Hatyai nak makan kan. 
nak shopping benda2 lain rasanya tidak lah. 
so kita beli makanan je lah. 
happy tummy happy us.

Wednesday, March 11, 2020

Sawasdee Hatyai - Balik dah




asyik review pasal food and cafe je kan i.
ye lah. 
tak de benda i nak share. 
biasa buat blog based on gambar2 yang i ambik. 
so kalau tak de gambar means otak i akan beku lah. 
tak de idea nak mengarut2 dalam blog ni. 

cerita travel lagi lah kan. 
tak travel ke mana2 pun. 
even dalam negeri since February lalu. 
belek2 galery rupa2nya  banyak lagi gambar yang i tak masukkan dalam FB.
FB ni like my album.
tapi i tak share pun.
Just ONLY ME. 

so sebelum i masukkan ke FB i nak share kat sini lah dulu. 
ada lagi sikit cerita Hatyai i. 
bukan pasal ke sana sini masa di sana lah. 
tapi cerita masa nak balik. 


apa2 pun sebelum gerak ke airport kami breakfast dulu. 
not at the hotel tapi kami ke Hamid Restaurant.


lega ye bila dah makan. 
bersusun pinggan. 


depa makan nasi goreng macam ni.


best sungguh lah tengok air2 ni. 


then kami ke airport.


dapat grab orang moslem lagi ni. 
pandai cakap Kelate dia. 


dekat je airport dia. 
dalam 20 minutes gitu kot. 


2 bags kami masukkan ke cargo. 
berat ya hampun. 
food je tau. 
kami beli dalam 20kg. 
the rest naik cabin. 


ini naik cabin. 
termasuk ini budak lah. naik ke cabin. 
😜


ready to fly dah. 
tunggu kapai tak sampai2. 


tak ramai lagi masa ni. 



okk..
nak bye bye dah. 


tak lama fly pun. 
dalam 1 jam dan nak sampai dah. 


clear je perjalanan kami. 


siap semua hal immigration kami cari food. 
macam kemaruk Malaysian food lah pulak. 
bukan malaysian food tapi nak makan kat malaysia. 
ordered Hadrawmot nasi beryani kambing. 
ingat cukup satu pinggan then shared with Chef Ciju. 
tup2 ordered lagi. 


beli kuih2 jugak. 



depa makan nasi kandaq. 
ya hampun. 
penuh satu pinggan tu. 


ALHAMDULILAH.. 
kekenyangan. 



then kami ordered GRAB. 
kena ke LEVEL 2 kot kalau tak silap. 
bukan tunggu depan pintu keluar arrival tau. 


tunggu turn kami. 
ALHAMDULILAH..
perjalanan singkat kami ke Hatyai sangat seronok semuanya. 
dapat merasa food negara orang. 
memang tujuan trip ni pun memang food hunting kan. 
apa lagi. 
kita makan je lah.
INSYALLAHH..
kalau ada rezeki nak lagi lah kami ke sini. 
cuma kita kena tunggulah masalah virus ni lega sikit lah. 
ye lah..
nak enjoy pun memang lah. 
tapi hati risau pun tak best gak lah kan.
semoga ALLAH sentiasa melindungi kita semua. 






cliks..cliks