cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 22, 2018

Berjimba ke Bandung (2) - dinner di Kedai Cihampelas 130, Bandung


Nak tau lepas rehat dan ketiduran pulas di bilik, 
i jadi kelaparan.
sebab masa tengahari tu depa makan, i pulak just makan Rojak Buah. 

bila dah kenyang tidur, perut pulak lapar. 
so we decided to have our early dinner. 
means, before maghrib, kitarang turun lah ke Jalan Cihampelas tu. 

terus je decided nak makan kat cafe yang ada di depan our hotel, Aston Tropicana. 
depan mata je. 
lintas kena hati2..
baik2 dengan speda2 motor yang terlalu banyak di Bandung. 


apa yang menarik minat kami sampai teringin nak makan di sini?
dari depan kedai, nampak bahagian belakang kedai menghadap kawasan perumahan sekitar. 
kiranya Cihampelas ni kedudukannya  agak tinggi. 
macam berbukit gitu lah. 


itu lah pemandangan dari atas ruang tinjau resto ni. 
rapat2 rumah2 kat bawah tu. 


kawasan ni lah yang boleh ditinjau area perumahan di bawah tu. 
macam bawah tu kawasan kampungnya kot. 
at first ingat nak duduk kat sini lah.
but then, ada cowok2 yang kat situ tengah nak 'bunuh diri' .
heeeeeeee..
smoking laaa.

tak tahan bau rokok, maka kami pun pindah tempat lain yang lebih aman lah.
nak makan banyak kena selesakan. 
heeeee..
Mak Bedah kalau bab makan..
tak boleh lawan laaa.


food pun diorder.
macam2 kami order bagi memenuhi nafsu serakah kami. 
orang tengah lapar tu. 


suasana resto.
sempoi je 
suka pulak tengok.


resto nya memang agak luas. 


susun atur dalam resto.


dari view tempat kami duduk. 


macam2 ada..


ehhh.. 
sibuk cerita pasal kedai.
baik kita cerita pasal food dia ye.
Ini dipanggil Otak2..
beza dengan Otak2 Malaya.


Dalam nya macam ni. 
pencicahnya kuah kacang. 
sedapppp.
makan panas2.


Abang Luqman  took this.. 
like Mee Soup gitu lah..
tapi ada nama dia lah. 
i pun tak berapa nak sure. 


I took this.
Iga Bakar. 
enakkk sihhhh...
Ini adalah tulang rusuk.
Ribs lah gitu. 
Masakannya tu yang sedap. 


the sate yang i nak cuba..
i m sure sedap tu..
then makan lah.
ini sate kambing. 
sedapppp.
tapi sure ada kicap..
terasa kicapnya.
tapi yang penting, sedappppp.


air yang sedapppp..
soda je pun. 
tapi ada flavor..


like dessert  lah.
ini kalau tak silap ice cream.
Abang Luqman suka dessert..
ini dia yang ordered. 

dah kenyang,
time to jalan2.
my perut was so happy maaa..
nak sambung jenjalan. 


decor dalam resto.
peminat motor kot owner dia ni. 


tu dia..


so terpaksa merendahkan diri. 
makcik2 yang rendah2. 
heeeee

okkk.. time to jenjalan sekitar Cihampelas. 
at first kami langsung ke     P r i n c e s s   C a k e
After Princess Cake, nak jalan ke Cihampelas Walk. 
But i decided balik hotel.
i nak sambung tidorrrrr.
hanya di Bandung i dapat tidur yang sangat pulas..
okkkk..
depa jalan lah,
i diulit mimpiii...
okk sambung nanti ye.

Friday, January 19, 2018

Berjimba ke Bandung (1) - ketibaan kami di Bandung.


cerita i di Bandung. 
cerita biasa2 je.
al maklum dah kerap sangat ke bandung tu pada i dah. 

actually anak2 dah boleh pun balik sendiri ke bandung tu. 
tapi disebabkan Ibu dan Chef CiJu mengediks nak ke sana, 
maka cari lah alasan hantar anak balik.
heeeeeee

satu lagi sebab bawak my cousin, Mem Lina yang tak pernah sampai ke Bandung. 
eeeeee.. apa hal lah..
seantero donia dia dah jejak, 
tup2 Bandung belum lagi. 
maka atas alasan kokoh tu lah maka i terbang lagi ke Bandung.


muka mak bedah dah makin cun.
cun kenapa tu. 
heeeee..
sebab makin bam..bammmm..
adoiii..
kembang semangkok. 
tak pe lah..
janji Mak Bedah happy...


kami guna Malindo. 
even ramai yang suka guna AA.
sebab Malindo i tak payah risau pasal luggage.
ke Bandung kena bersedia dgn luggage kan..
SHOPIINGGGG..
kannnn
it took us about 2 hours 10 minutes kot cam tu.


then pukul 9.10am, sampailah kami.
i memang dah tak pernah ambik mana2 driver pun kalau ke Bandung ni dah.
sebabnya  selalunya my fren, Mbak Lies dah tunggu..
tapi kebetulan hari i sampai dia tak sihat.
tak kesahlah.
sebab kelaparan kami ke kedai favorite kat tepi airport tu je.


ini budak nak makan roti canai.
kat Malaysia dia makan sikit, tup2 kat sini pulak nak pekena roti canai..
ini segera punya roti canai.
tapi sedap je kat tekak. 


kembang sikit dia bila stayed kat rumah.
tekak sedap je makan.
now dia dah start diet balik lah kan.
i mean makan terjaga.

since we all dah tiba awal, tapi tak boleh nak checked in, jadi kami decided nak merayap2 dulu sekitar Cihampelas Walk. 
Ada benda yang nak dicari Abang Irfan and Abang Luqman.
Abang Luqman jenis yang senang..
Bagi je duit kat dia, then dia cari sendiri. 
Yang omel ibu ni masih kurang pandai lagi. 
jadi kena lah sama2 ibu. 


Dia nak cari jam katanya. 
Dari kat Malaysia lagi Hubby dah suruh beli. 
tapi i pulak yang tak sempat2 nak carikan..
Al maklum busy you..


but then, he decided to buy here. 
Swiss Army pilihan hati. 
memula dia mentioned tu berdetak gak kat hati, mahai tu brand ni. 
risau kalau hilang je..
tapi bila dah usha2.
murah je weiii..
ada potongan 80%.
daripada rm700, boleh drop sampai RM100 lebih je.
suka lah dia. 


eeeeee..
ada lagi you..
nak mintak cleanser lah pulak..
Nak Wardah tu. 
moslem product yang ada di Indonesia..
kualah2 bocah lanang niiii.


ibu turut kan je lah..
bukan mintak bukan2 kan..
lagi pun dia dah meningkat remaja..
dah ada seketul jerawat masa balik tu. 
jadi ibu belikan je lah.


then we decided nak makan tengahari lah pulak. 
makan je dekat2 situ. 
banyak kedai makan di Bandung ni. 
dah jangan risau lah pasal halal tak halal tu. 
INSYALLAH ok je lah.
kalau kata yang tak halal, akan dimentionkan.

I makan Rojak Buah.
perut macam kenyang.
tu yang order rojak buah je. 
Rojak Buah is always my favorite. 


ada yang makan ni. 


tak lain tak bukan.
Khas buat Chef CiJu. 
Tak ada nasi, memang tak ceria lah hidup Chef CiJu. 
Ini Ayam Penyet lah kot. 


Ini pulak Gado - gado.
sedap.



our drinks. 
manis2 semua. 
air potong kaki ni.

nak cerita tang mengantuknya i masa ni, subhanallahh.
memang susah nak tahan lagi. 
sementelah dah tiba waktu dibolehkan masuk bilik, terus kami ke hotel .
i memang nak tidur lah.
too tired jadinya.


memandang katil yang gebu gebas ni, hati meruntun nak melanding. 
tukar baju semua, terus i masuk dalam selimut. 
nikmatttt.


my side. 


sempat lagi snap2 picca. 
sebelum landing. 


before tidur, Abang Irfan dah mentioned that he wanted to terjun dalam kolam.
he didnt want to stay with us tonite. 
nak balik asrama cepat. 
dah rindu kengkawan katanya. 

Mintak dihantar ke asrama bada zuhor. 
tapi i kata stay lama sikit lah..
maghrib ke..
langsung dia bilang ok lah, bada asar.

ALHAMDULILAH lepas mandi tu, Abang Luqman hantar dia ke asrama guna Uber. 
i didnt take my supir seperti selalu. 
sebab today our plan just santai2 je..
ronda2 around Cihampelas.
Malas nak bayar extra dengan supir. 

Once Abang Irfan balik, i sambung tidur lagi you. 
heeeeee.
puas hati betul.
then after asar, baru we all keluar cari makan. 
kelaparan. 
Nanti i sambung cerita makan malam i ye...
daaaaaa..

Wednesday, January 17, 2018

Ho Chi Min Pertama Kali - our last lunch on the last day (8)


okkk.. 
kita sambung cerita HCM i yeeee.

Hari last dah ni kat HCM.
pagi ni memang kena makan pagi kat hotel lah kan. 
makan apa yang  patut je lah kan. 

makan ala2 mat toleh gitu. 
bersalad2 pepagi hari ni haahh!!.
tapi yang penting perut sudah terisi. 
alhamdulillah. 


yang penting perut terisi.


then our bus dah tunggu. 
at 10.30am not we all checked out dari hotel.
pagi ni activity nya adalah sight seeing. 


ke sini dulu. 


This is REUNIFICATION PALACE.
kira macam tengok sejarah lah..
we all tak masuk pun. 
in fact i m not a type of person yang suka ke museum2 ni. 
so benda2 ni takat ambik gambo je lah kan. 


kalau i memang suka yang cam ni. 
i suka pokok2 yang berdepan dengan palace tu tau. 
orang lain beriya2 tangkap gambo kat situ, kami busy tangkap gambo kat jalan ni haahh.
then kami naik balik bus tadi tu. 
then diturunkan lagi. 



kami melewati this church. 
jom google. 
mak bedah tak kuasa nak buat research. 

The Saigon Basilica of Our Lady of the Immaculate Conception was built between 1863 and 1880 under the French colonists. They used only building materials imported from France; it has a red brick exterior which came from Marseilles and stained glass from Chartres Province in France. The church has an overall neo-Romanesque design. The walls of the interior are white with contrasting brown beams. There is a high vaulted ceiling and elegant arches down either side of the nave.The church’s twin towers are a distinct feature on the city skyline soaring 60 meters into the air. The square towers house six bells each and are regularly rung. The church holds a statue entitled Peaceful Notre Dame which was imported from Rome and is made of Italian granite. 

ok lah kan. 
share info lagi kan. 


ini pulak, Central Post Office. 
suka tengok building nya. 

The central post office building has become a tourist attraction because of its beautiful architecture and history. It is Vietnam’s largest post office. The building was completed in 1891 when Vietnam was part of French Indochina. It exhibits architectural features of Gothic, French and Renaissance styles and was designed by Alfred Foulhoux and Auguste Henri Vildieu.

i google je tau.. 
and share the info about this. 


kalau dah jadi tumpuan tu kan.. 
bila nampak anak2 dara viet kong ni kan, we all mintak nak bergambar lah kan. 
suka depa. 
ramping2 lah weiiii..
mak bedah duk belakang2 lah kan. 
malu bila duk sebelah depa ni. 


ada pulak group kanak2 ni. 
cumel2. 


masuk lah kami ke sini. 


prove ni kan.


gambo ler kan.
depan Seoul door tu..
orang tu kan nak ke Jeju keesokan hari nya ni. 
so dia ambik aura. 


we bought this n mailed to someone. 


then keluar dan jalan2 pulak nak ke Hard Rock Cafe. 


suka area ni. 



tangkap gambar lagi lah.



sampai lah di sini. 


i tak beli apa2 pun. 
m not a big fan of HRC.


tangkap2 gambar je lah.
yang lain ada lah membeli. 


i lak, ke sebelah.
beli ayor.
heeeee


then we all naik balik bus tadi tu. 
ronda2 lagi. 




diturunkan the rest. 
i tak join. 
sebab tak nak buang tenaga lah kan.


duk je dlm bus. 
sambil driver tu pusing2. 
best gak. 


tu depa tengah berjalan2. 
i duk je sambil petik2 gambar.


then kami dibawa ke Resto Kampung Pandan for our last lunch in HCMC


still early tau.
tapi bila dah disuruh makan, maka makanlah kita. 


macam2 ada.
i love this. 
makan banyak pun tak pe. 


ini makan dengan Pao dia. 



ni haahh.



ada ini gak. 


ada nasi goreng gak. 


ada Mee Goreng pulak..
ya ampunnn.
nak meletup perut. 
memang mewah sungguh lah. 


buah2 fresh..



dessert lah kot. 


then lepas makan, kami dibawa ke masjid.
those yang nak solat. boleh lah kan. 
i ABC.. wink!..wink!.


so i tak masuk lah kan. 
rugi gak tak masuk bila diingat2kan..
tak pe. 
nanti kita ulang ye..
heeee


berada di celah2 banguann pencakar langit. 







ada yang sempat berjemaah..





ini adalah resto yang ada berdekatan masjid. 
memang banyak resto halal di sini. 
then we all decided nak terus ke airport je lah.
masih banyak waktu tersisa..
tapi tak pe lah..
baik rehat di airport nanti.


typical rumah di Vietnam.
Rumah rocket.


perjalaanan menuju ke airport. 




disebabkan agak awal kami sampai.
we all lepak2 lah.
nak cari tempat yang ada Wifi. 
sebab nak contact orang kampung,
nak bagi maklumat sebelum terbang gitu.


kami lepak di Star Cafe. 
pekena coffe for the last time. 
wowww!!.
soooo kawww.



ahaaaa.. 
maamt2 mana tu?
heeeee..
masa lepak2 ni.
at first hanya me and Chef Ciju je yang duduk di sudut ni. 
then these two men duduk kat sebelah. 

kami bertegur sapa.
orang Greece you.
CEO and Manager hotel di Santorini. 
Walaweiiii..
i memang kenan na nak ke sana. 
they gave their name card. 
i will email them kalau2 tercampak satu hari nanti ke sana. 
siapa tau kannnn.
INSYALLAH..


time nak balik dah. 
nak masuk kapal dah ni. 
check in kita. 



then boarding time. 

ALHAMDULILAH..
satu perjalanan yang baru buat i. 
first time joined small group. 
it was a great time.

those yang suka nak ambik group cam ni. 
boleh contact my cousin ni. 
senang nanti.
i bukan jual package. 
just share with you guys this contact. 
RAHINA SUBOH, 012-207996.

ok tamat cerita HCM i..
nanti i update cerita bandung i pulak ye..
okkkk. 
daaaa

cliks..cliks