cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Sunday, July 12, 2020

Nasi Ayam My Style My Version


Hari ni jom kita cuba recipe ni. 
berbagai cara nak buat nasi ayam. 
here i wanna share my recipe nak buat Nasi Ayam. 
ikut cara i lah. 
lain orang lain caranya. 
How to cook Nasi Ayam My style My version
jom kita cuba....



Ingredient.
1 ekor ayam medium size.
15 biji bawang putih
6 inci halia.

- Dua2 bahan ini diblend atau ditumbuk halus dan jadikan macam paste.
- dibahagikan kepada 4 bahagian mengikut portion bahagian yang hendak digunakan.


Bahagian 1 - untuk perapan ayam mentah
Bahagian 2 - untuk perapan ayam yang telah direbus
Bahagian 3 - untuk nasi
Bahagian 4 - untuk sambal cili


* Bahagian 1 - untuk perapan ayam mentah
- 4 sudu besar garlic ginger paste dilumurkan untuk ayam yang sudah dibersihkan.
- perap dalam 30 minutes ke 1 hour.
- panaskan air dah masukkan ayam yang diperap tadi.
- masukkan 1 cube chicken stock dan masak ayam selama 20 minutes.
- masak jangan terlalu lama nanti ayam akan hancur bila digoreng.
- angkat ayam rebusan tadi dan toskan.


i kisar je. 
malas nak tumbuk. 



* Bahagian 2 - perapan ayam yang telah direbus.
2 sudu besar garlic ginger paste.
6 sudu besar oyster sauce
4 sudu besar kicap masin.
3 sudu madu - optional nak glazekan je kat ayam yang telah digoreng pun ok.

- gaul semua bahan di atas then lumurkan pada ayam yang telah direbus tadi.
- biarkan selama 1 jam atau lebih untuk resapan yang baik.
- kemudian digoreng dengan api sederhana panas.




anggaran pun boleh je. 


i balik2 kan perapan ayam ni.




nak glazekan dengan madu lagi pun ok. 


* Bahagian 3 - nasi ( 1 caw = 1.5 caw air )
2 sudu besar garlic and ginger paste
5 biji cardamons
2 stick cinnamon
1 ts black pepper
2 pandan leaves
1 lemongrass diketuk sikit.
2 tbs salt to taste
3 cawan beras wangi basuh dan rendam sekejap dalam 30 mins.
4.5 cawan air rebusan ayam
3 sudu besar butter yang keras lagi tu.


kalau nak letakkan serbuk kunyit atau pewarna kuning pun boleh. 
tapi i tak suka. 



- panaskan butter dan cairkan.
- masukkan 2 sekawan dan tumiskan sampai naik bau.
- masukkan ginger garlic paste dan tumis lagi.
- masukkan lemongrass dan daun pandan.
- masukkan beras yang sudah dibersihkan dan goreng sebentar.
- masukkan air rebusan ayam ke dalam rice cooker dan masukkan beras yang sudah digoreng tadi.
- salt to taste.




* Bahagian 4 - sambal cili
2 sudu besar paste ginger dan garlic
10 batang cili merah.
4 batang cili api - optional
2 sudu besar cili boh - optional. i tak letak.
1 sudu besar apple cider - nak pakai cuka biasa pun boleh.
2 sudu besar gula pasir - ikut citarasa memasing.
3 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar garam. - ikut citarasa memasing.




- bahan2 cili dikisar halus bersama paste garlic ginger.
- panaskan pan dan masukkan bahan kisar dan masakkan.
- masukkan apple cider
- masukkan gula
- masukkan garam.
- masak agak pekat dan angkat.



Bahan kuah kicap.
4 sudu besar oyster sauce.
2 sudu besar kicap manis.
2 cawan air rebusan ayam
3 sudu minyak lebihan goreng ayam - optional

- kesemua bahan di atas campurkan ke dalam lebihan bahan perapan ayam tadi.
- panaskan pan dan masakkan bahan yang sudah dicampur semua.
- buat agak pekat sikit.
- salt to taste.



Soup ayam

- lebihan bahan rebusan ayam tadi (i masukkan jugak kaki dan leher ayam) dimasukkan sikit hirisan bawang besar.
- kalau nak guna sup bunjut pun boleh. tapi i tak masukkan.
- setelah mendidih masukkan sikit daun bawang dan daun sup.
- dah siap.


Gigih i menyiapkan recipe ni di FB dan here.
FB tu sekedar my own referral in future.
those yang nak cuba silakan yee..
all the best.

Friday, July 10, 2020

Shopping ke Romantika waktu PKPB



June 21, 2020. 
after almost 4 months duduk rumah. 
i pun decided nak ke Romantika. 
Bukan lah nak shopping apa pun. 
nak shopping alas kaki. 
jadi ajak Abang Irfan as usual yang suka ikut ibu.
buat peneman i. 


tiba sini kena ikut SOP lah. 
ambik temperature.
pakai mask. 
hand sanitized. 
so mencari lah i barang ni sini. 


barang yang diinginkan kan tak de. 
barang2 macam dah susut di Romantikan. 
Covid 19 punya hal lah kan. 
stock berkurang. 

but i shopping barang lain. 
tak banyak . 
i bought this tissue. 
memang i suka. 
murah di sini. 


nak beli alas kaki yang ada macam ni ni. 
kurang suka i. 


akhirnya dapat barang sikit je. 
tapi puas hati lah gak sebab dapat shoppping. 
hehehee...


lepas shopping kami pegi makan sat. 
dah lama sungguh tak ngeteh or ngopi. 
langsung ke Uncle K. 
dah rindu Sweet Lassi depa ni. 
rindu Nescafe Tarik bukan buatan sendiri. 


dan paling penting i rindu Nasi Goreng Kambing Uncle K. 


Abang Luqman just makan ni je. 
Roti Bakar. 



he pekena Nasi Kandaq. 
dia dok risau muka dah kembang. 
Ibu asyik memasak ye. 
hehehee..
ALHAMDULILAH.
emmmmm.. besok nak masak apa ekkk..

Wednesday, July 8, 2020

Ke Semenyih makan durian.







Last week punya cerita. 
Dapat jemputan nak gather2 dengan kawan2 sekelas sambil makan durian. 
ada yang sponsored durian untuk kami semua menjamu durian kampung. 
dari Batu Kurau tu datangnya. 
memang teringin nak join.
tapi susah sikit bagi i sebab tak de siapa yang boleh nak drive ke sana. 
berharap kot2 ada geng2 yang nak bagi tumpang lah. 
last minute ada yang offered. 
so kita pun pegi lah. 
i bawak Abang Irfan. 
sebab abang Irfan suka makan durian. 


sampai je dah nampak lori depan rumah my friend. 
then turunkan buah. 


buah2 kampung. 


tuan rumah tolong bukak kan. 
i pulak dok ambik food dulu lah. 
sebab perut lapar sungguh tak makan apa2 pun tadi tu. 


Nasi Biryani ada ni. 
sedap panas2. 


ada dihidangkan Biryani Kambing. 
So yummy. 


Ada Ayam Masak Merah gak.


Ada Salad. 
Sedap. 



kuih2 




Makan lah kita. 
tapi tak elok makan bebanyak kan. 
sebab nak makan durian tu. 
nanti kenyang makan nasi tak lalu nak makan durian. 


some of the durian. 


tadi ni sebelum makan durian lah kan. 
menjamu selera sambil sembang2. 


antara yang hadir ni. 


termasuk sedara kuat i ni. 
DS Sool and Mem Lina.  


tak ramai yang dapat kumpul. 
tapi seronok gak dapat kumpul. 
balik2 muka kami ni je lah. 
hehehee..
tak pe. 
janji happy. 


perut dah kenyang dah. 
ambik gambar tunjuk kami happy. 
then after some times we all pun balik lah. 
perut dah kenyang. 
dah dapat penuhi hajat nak berkunjung ke rumah my fren ni. 
Zai and Hafiz. 
our classmates yang belajar satu class dan bernikah. 
now dah bermenantu dah. 


lepas kami balik ada yang lain datang. 
ganti depa pulak lah ye. 


ini lah hasil nya. 


ini lah dia si peneman ibu. 
kami singgah McD kejap sementara menunggu Grab datang. 
tak faham sikit area Kota Kemuning ni. 
Alhamdulilah sampai rumah dalam pukul 3.30 ptg.
Syukur dapat jumpa kengkawan. 
syukur dapat menunaikan hajat ziarah ke rumah kawan. 
syukur dapat sembang2. 
syukur dapat menjalinkan ukhwah sesama kami. 
semoga hubungan silaturahim kami kekal hingga hujung nyawa.

Friday, July 3, 2020

Putu Mayam Moslem, Pasar Seksyen 6, Shah Alam.





Siapa suka PUTU MAYAM angkat tangan. 🙋🙋
i memang suka. 
sejak dolu - dolu lagi. 
kalau dulu kat kampung selalu je ada orang india yang menjualnya. 
mana ada dolu2 ni orang melayu buat putu mayam kan. 
seingat i lah. 

masa i mengajar dulu tahun 90an ada lah sorang cikgu muda yang suka sangat bawak putu mayam ni datang ke sekolah. 
maka kami pun menjamu selera lah. 
teringat2 i. 
bila lama tak makan dan  bila teringin maka pegi lah ke Jalan Tuanku Abd Rahman dan beli kat mamak yang menjual di kaki2 lima kedai tu. 
itu baru lah yang india moslem. 
kalau tak sure yang beragama hindu yang menjualnya. 
dan biasanya depa ni jual menggunakan GULA TIMBANG. 
i memang suka kalau putu mayam guna gula timbang. 
tau kan cam ne rupa gula timbang. 

nowadays memang dah banyak orang2 Islam kita yang menjual Putu Mayam ni. 
i bukan racist. 
i maksudkan kalau boleh lebih selesa kita makan hasil jualan sesama moslem lah. 
tak was - was kan. 
even secara zahir nya ini sekedar kuih je pun. 
and mostly nowadays orang jual guna GULA PERANG.
pada i kureng lah umph dia tu. 


i suka makan cam ni. 
tabur bebanyak gula perang tu atas putu mayam tu. 
then i gulungkan. 
2 3 keping i boleh habiskan. 


and this is the place yang i selalu beli. 
dulu2 memang one Indian man yang menjual. 
i beli gak. 
hehehehe..
tapi now i dah ada sorang abang aji ni yang menjual. 
pegi pasar mak datin sure jumpa dia ni kalau dia tak de tu ponteng lah tu. 
hehehehe 
sure ada depan tangga pasar ni. 


betul2 dia di depan tangga ni. 


tapi kan sekarang musim covid19 ni. 
i pun baru sekali ke pasar. 
waktu ke sana minggu lepas i tak nampak dia. 
rindu lah nak makan putu mayam. 
ada je dalam FB lah. 
dalam IG lah orang tunjuk cara buat Putu Mayam sendiri kat rumah. 
but m sure totally lain lah kan dari yang biasa dibeli tu. 
mudah2an besok kalau ke pasar ada lah abang ni. 


cliks..cliks