cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 26, 2017

RA Korea Trip - Our accommodation in Seoul and Jeju



Just wanna share with you guys about our accommodation while we were in Korea. 
i arranged the accommodation based on my last visit to Korea in 2015. 
that time i asked Chef CiJu to do everything. 
but since kali ni Chef CiJu tak ikut, meaning i needed to do lah kan. 
kena macam sukarela lah kan. 
 but i was so happy. 

Okkk.. first, i booked our accommodation di area Myeongdong.. 
apa2 pun memang this area highly  recommended lah.. 
sebab macam pusat gitu. 
Last time we stayed at Parkview Hotel.. 
jauh lah kalau nak merewang ke Myeongdong. 

and our guesthouse ni memang dekat sangat dengan subway station. 
i rasa dalam 20 langkah dah sampai kot the station.. 
memang kalau u all nak ke Seoul, pilih hotel or guesthouse or even hostel kat area ni.. 
mudah sangat. 


the entrance.. kiut je..

We chose this guesthouse.
pun melalui BOOKING.COM


Models of the guesthouse. 
heeeee


The receptionist yang sangat membantu.
Forgot his name lah.


Reception area memang kecik2 je.. 
cumel2.


bilik kami di tingkat 3.
waduhhhh.. 
memanjat.
kalau u all ada anak2 kecik org travel sama2 orang tua, better not at this guesthouse lah.
kesian nak menapak naik nnt. 



Double bed and one single bed. 


Bilik ayor dia.
mak aiiii..
bosar gadang.
boleh lari2.


torchlight.
kot2 karan tak de. 


kat area reception tu ada disediakan food for breakfast. 
simple lah..
tap nak jimatkan..
makan ler like a king. 
heeeee
tala kan makan roti tu 5 6 keping kot. 
ha..haaa.


ada tea, ada chocolate drink.


toast bread.
buat ler banyak.
kalau tak malu, tapau ler buat bekal. 
haa..haaa
i tak buat lah..


habis yang ni, nanti dia ganti balik.
tapi nak pesan, jangan lah buat perangai tak berakhlak tu ye..
makan berpada2. 
spare some of our money beli je food2 yang ada di luar tu.
akhlak weiii..
kena tanya nanti kat sana..
tetiba takzkirah yeeee.


okkk..sambung.
ini bahagian depan dekat our guesthouse. 
depan ni dah main road. 
soooo big road lah.
depan ni gak dah ada station subway. 


kedai2 kat tepi2 ni buat nak singgah je. 
tapi selalunya pepagi pegi belum bukak, 
balik dah tutup.


ini kami sebelum ke Jeju. 
highly recommended to those yang berkaki kuat. 
like anak daras or mak daras yang energetica. 
i ok lagi.


tetiba Mek ni. 
nak inform kat gewe tu dah sampai jeju.
ini depan our new hostel di Jeju.


i made a booking with  booking.com dengan searched this name of the hostel 
kira berbaloi stay kat sini. 
i suka this style lah pulak. 


Busy Mak Bedah confirmed reservation tu. 
semua dah siap dan hanya bayar kat sini je. 
Lupa pulak nama staff ni. 
Is it Victor? 


Cumel memang area depa ni. 
Tu ada slippers yang u all kena pakai sebelum masuk. 
ada shoe rack. 



information about our surroundings. 
nak makan kat mana pun ada info kat sini. 



we took bunks for 4 of our gurls.
pandai2 lah manjat nya tu.
Mak daras kena guna bilik lain. 


tak besar mana pun bilik nya. 
tapi still selesa. 
suka aja kanak2 ribena ni duduk sini. 


bilik air bersih. 
cantik.


siap ada dressing table lagi ko. 


ada freezer. 


ok kan.


ini ruang makan.


bersih.
teratur.


kitchen.
FYI, this hostel, MOSLEM FRIENDLY.
so kitchen, no worries. 
freezer asing. 
utensil pun asing. 
tapi we all ada bawak sabun samak tu lah..
tetiba lupa nama. 








jom kita makan.






memula kami makan di sini. 
tiba je terus makan.
lapar dari pagi tak makan.


kami ajak si Victor (bukan nama sebenar).



suka dia ko. 
makan serunding daging dengan roti.


ada ruang iron di sini. 
and mini library.
those yang suka masak sendiri, 
i suggest ke sini lah.
memang berbaloi dan puas hati. 
i bagi 5 bintang. 

Monday, May 22, 2017

My Exclusive Hampers - nak buat ke tidak tahun ni.


This Saturday dah puasa kan..  
Then raya pasti menyusul. 
Orang yang berbisnis cookies, cakes, semuanya sure busy menyiapkan tempahan.
I sememangnya dari tahun 2008 lagi dah involve this kinda business. 
I buat exclusive hampers. 


Exclusive ke?
Memula dulu memang banyak dapat tempahan. 
Kuih2 i ambik dari Chef CiJu. 
niaga  sedara mara. 
After some times jadi makin malas bila tempahan kurang. 
sebab i kurang marketing. 
Tambahan pulak harga barang yang semakin mahal.
untung tidak lah banyak mana.. 

I memang tak ada brochure for my hampers ni. 
Ikut suka hati i je nak buat cam ne. 
tapi kalau ada yang request sample, inshallah boleh je. 
harga yang i buat dari RM200 hingga RM350. 
tergantung barangan apa yang direquest. 
Kalau mintak chocalte Patchi,
tak boleh lah harga atas tu.. 
just chocolate patchi and the decor je lah kan. 


so tahun ni i tak sure nak ambik order ke tidak. 
bila tengok hasil tangan sendiri, i boleh rasa, ok gak lah kan. 
not bad. 
heeeeee
Mode berlagak ON. 
tapi kalau ada yang teringin order, bagi tau je lah kan..
My number 0192129958.
email azianelias@yahoo.com

Friday, May 19, 2017

Park View Hotel, Jung-gu, Korea


Punya lah lapok cerita i ni .
tapi tak pe, sebab i nak share the accommodation in Seoul.
Yang lalu i cerita pasal my last day in Seoul. 
tapi tu cerita tahun 2016 tau. 
heeee.
Yang ni pulak tahun 2015.
so tengok cerita tahun lepas tu kat   S I N I  ye.. 

Even we stayed here in 2015, 2 years ago, but sharing the info i rasa tak lapok lah kan.
sementelah nowadays so many Malaysian travel to Seoul.
 almost i rasa every day kot. 
Kalau tak, tak kan lah food street sellers tu pandai cakap bahasa Melayu. 
Menunjukkan orang melayu sentiasa ke Korea, especially Seoul lah.


Ok lah.. for the first time i went to Korea, we booked this hotel 
No idea pun masa ni this place kat mana. 
all based on Chef CiJu coz she went there a year before, in 2014. 


a bit outskirt.
tapi agak reasonable for the price. 
Kami kan pergi bertiga. 
Abang Luqman, Me, and Chef CiJu. 


dekat dengan kedai2 makan. 
tapi kami tak berkesempatan nak mencuba disebabkan time yang sentiasa tak kena. 
lagipun kami kan hanya 3 hari di sini. 
2 nite stays je. 
lepas tu ke Japan. 


biasalah.
as some of us already  known that mostly Korean susah nak cakap English.
So macam ayam dengan itik lah. 
Sib baik most of important words tu faham.
even that is the problem, depa ni memang sangat helpful and baik.



Bilik kami memang luas. 
we took triple room.
got one double and one single beds. 


so spacious lah.


kat bawah ni, all our luggage. 
then kat sini gak kami berbreakfast serunding. 



internet?
mmmm.. available in the entire hotel for free and to me, SUPERB. 


bersih lah.


clean toilet too.




UNDERGROUND STATIONS

  • Chungmuro Station - 500 m
  • Myeongdong Station - 700 m
  • Euljiro 1-ga Station - 1.4 km
  • Jongno-3ga station - 1.5 km
  • City hall station - 1.7 km







Ini i copy paste je..
so tempat ni sesuai kalau u all nak stay. 



Yang bestnya this hotel berhadapan dengan park. 
Namsan Park. 
kat sini lah jugak ada Namsan Traditional Theater. 
Website for this hotel  HERE.
i sebenarnya dah tak ingat berapa the cost for one nite. 
Kalau tak silap i semalam we paid about RM450 for triple room. 

Anyway, enjoy your stay there. 

cliks..cliks