cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Sunday, October 19, 2014

Eid Qurban dan Majlis Qurban di Pontian


Eid qurban yang baru lalu agak berbeza dari sambutan yang dulu - dulu.. Actually almost a decade kot ( i think more than a decade)  kami sudah tidak merayakan eid qurban di kampung. selalunya merayakan di rumah i di Shah Alam. 

tapi this year bit different.. we did it in my hometown.. sebabnya?... oooo kami buat qurban di kampung. bukan hanya my small family yang membuatnya, tapi our cousin dari Singapore nak mengadakan majlis itu di my hometown, Pontian. 



ini petang raya..



ini malam raya...

begini lah keadaan dapur kami.. lintang kupang lintang kedak.. tapi yang penting kerja sama.. heee.. masing - masing ada tugas..bahagian hall, anak - anak bujang dah diselesaikan cuma tunggu pantauan dari CiRah.





Maghrib, maka sampai lah our family from Singapore..Happy My Mommi dapat jumpa kakak dia......( dalam adik beradik seramai 4 orang kini mereka tinggal berdua saja).. This is the first time for them merayakan bersama - sama yang pada i pun buat pertama kali nya setelah berumah tangga kot.. al maklum My Autie migrated to Singapore ikut late hubby. .  MASYALLAHHH.. 





ini lah hidangan kami di pagi raya.. tak dapat nak prepare cantik - cantik sebab bergelut dengan time orang kampung yang hendak melakukan qurban.. jadi main bubuh je atas meja di bawah khemah lah.. heeee... lagipun ini dijadikan macam breakfast for them... 




ini lah lembu kepunyaan kami.. ALHAMDULILAH... 




ini  pulak kambing - kambing for aqiqah.. ada 7 ekor semuanya...dan lembu for qurban,  2 ekor.





dah ready dan hampir selesai pun..




tibalah masa menimbang dan membungkus daging untuk diagihkan kepada orang kampung.. 




selesai sudah semuanya... lega!!!!



Now cerita malam raya kedua pulak...pun masih busy sebab kami akan mengadakan small kenduri...segala daging  lembu dan kambing akan digunakan for kenduri..(bahagian kami lah kann)..so meriah bila seolah - olah macam ada rewang pulak.. bukan orang kampung pun, setakat kami anak - beranak je...





di balai, depa rewang sebab nak buat kuah Dalca..tapi masak makan untuk kenduri di rumah cousin My Daddi..





bujang - bujang ni pulak mencuci pinggan kotor. 





ini pulak satay kambing yang kambing for aqiqah... beli seekor kambing hidup, then mintak pembuat satay jadikan satay lah kann...





dalam rumah sibuk dengan cake.. Chef CiJu kena buat 2 big cakes for tomorrow. 




NekCik busy dengan goodies.. this is also for tomorrow.. ada yang nak sambut birthday..





Second Eid Qurban



pepagi lagi berader Kambing Panggang sampai.. ini pun salah seekor kambing dari aqiqah. cater dari Muar, Johor.. not bad. ini hanya for us makan - makan.. bukan for kenduri orang ramai lah.. di dapur pun busy.. sebab kejap lagi ada Majlis Tahlil..memasing busy prepared itu dan ini. 




sedap...




Abang Luqman dok busy prepared air for kenduri.. i buat pati Air Lai Chi Kang.




my cousin's wife, Kak Midah (Singaporean) busy preparing fruit...




ini pulak some of the goodies for the guests.. same suka - suka..





sampai lah majlis berlangsung.. selesai tahlil, orang kampung pun menjamu selera....apa yang dihidangkan??





orang Johor memang tak jauh dengan bryani..




ini Kambing kot.. tak tau lah apa masak nya..




ini Kambing gak, tapi masak pedas pulak.. yang tadi tu  manis - manis..




ini pulak daging lembu qurban kami..






dan Dalca yang disediakan pagi tadi..





ada candy booth gal for kids..




 ini lah cake for birthday girl, Alya...





ini for pur Mommi and Daddi..47th anniversary mereka...cakes semua Chef CiJu and Chef KoYa lah yang prepared..





ini yang disediakan oleh CekIni...come..





ini lagi yag disediakan oleh Chef CiJu.. Victoria Sandwich...(sambung lah sendiri ye.. panjang bebeno)...






ini lah birthday girl.






ini pulak couple yang sambut anniversayr ke 47...






ini lah dia, keluarga kami setelah 47 tahun. heeeee


majlis hampir berakhir.. our family dari Singapore dah nak balik lah kann... 





kenangan berdua..(My Mommi ada masalah mata, tu yang pakai spek itam je).. 





INSYALLAH kami akan bertemu lagi bulan December bila kami ke Singapore pulak.. ada wedding.. Cucu My Auntie yang pertama.. Gitu lah cerita basi i masa Eid Qurban yang lalu.. ALHAMDULILAH BARAKALLAH..

Friday, October 17, 2014

i saw Senai International Airport again after 17 years

Kali pertama naik kapal terbang masa umur i 12 tahun dalam tahun 1980.. naik dari Senai Airport ke Kuala Lumpur.. masa tu Chef CiJu budak kecik umur dalam 6 tahun kot.. berlari - lari dalam kapal.. then the last time, it was 17 years ago, naik kapal lagi in 1997  masa bawak balik Abang Luqman yang masa tu berumur dalam 17 hari kot..sebab nak berpantang di kampung.... 

dan for the third time after 17 years, sekali lagi i used flight to go back to my hometown.. balik masa nak hari raya haji yang baru lepas.. sebabnya, i balik kampung terlebih dulu dari Hubby and Abang Luqman.. kunun - kunun nak tolong My Mommi and My Daddi kat kampung lah.. sebab we all nak buat kenduri qurban.. selalunya hari raya haji kami hanya di Shah Alam..





we used Firefly.. best sangat. one way just about RM59 with 20 kg luggage free.. ok sangat lah kan.. kalau Airasia, eemmm... so hangkut lah bebanyak luggage sebab we have about 100kg for 5 of us.. me, kiddos, Chef CiJu and My Mommi..




naik ke kapal just backpacks je..





our flight dekat pukul 3 petang.. dari rumah tak makan apa - apa pun.. kunun - kunun nak lunch kat luar sama Hubby... tapi  tak sempat...






masuk ke boarding area, hanya boleh makan simple things je... makan bun and coffee.. 






tu lah kapal comel kami.. pernah guna masa ke Langkawi in last May..






Abang Irfan siap - siap baca dua'a sebelum took off.. 






keadaan yang sangat berjerebu ketika kami meninggalkan Subang Airport.. Jelas sangat.. then bercampur dengan hujan renyai masa ni..






then dapat refreshment lagi... ada juice and tid bit. 






tiba kat atas, ok je dah.. panas lagi...






after one hour, nampak lah bawah ni.. sawit je you.. kalau  dulu - dulu maybe kampung kot.. now estate lah yang banyak..






then menapak lah kami ke Terminal.. kami santai - santai je.. panas masa ni... kurang lebih pukul 4 petang... kena lak naik tangga.. aduiii... sungguh tak mesra alam... patut lah My Mommi tak nak naik kapal terbang kalau nak balik ke Johor.. tangga punya hal.. pelik kan, setakat escalator tak boleh nak dibuat.. hhhhhh...






sebab santai - santai,  maka bags kami je yang tinggal kat situ..






then terus kami cari tempat makan.. ya ampunnn..lapo.. dah nak dekat pukul 5 petang you..







i took this... Garlic Spaghetti with Salmon... licinggg..










lepas makan, My Daddi's close friend dah sampai to pick us up.. tapi kami kan lapo...makan dulu..






then baru lah nampak airport cam ni... i memang tak ingat lagi cam ne rupa bentuk airport Senai ni..





satu kereta dah penuh dengan our luggage.. then another car came and picked us up.. CiRah and Hubby fetched us.. masa ni lah my Mac terhempas... aduiiii.. kelam kelibut punya pasai..

then tak lama di rumah CiRah, we went back to my hometown, Pontian. lega sampai rumah dah... lepakkkk... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it