cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Wednesday, December 16, 2020

Mencuba resipi Bak Chang.


Tau apa ni?
Pernah nampak?
pernah makan?


kalau dulu2 i biasa nampak ada kat resto2 Chinese.
tau dah dlm kepala ni ada Ba Alif Ba Ya.
so tak le teringin nak makan. 

but then masa i ke Hatyai dan pekena this kinda stuff terus teingin nak makan lagi. 
tengok kat SINI
tapi nak cari kat Malaysia ni macam susah lah yang halal. 
kalau ada pun tak pernah nampak ada dijual di Shah Alam ni. 
maybe kalau nak cari kat resto Chinese Moslem ada lah kot. 

so i pun dok lah usha2 YouTube tengok lah how to make this. 
bukan satu malahan 20 link i tgk kot. 
so no specific link yang i refered
kira kita buat ikut idea kita lah. 


first of all kena ada benda ni lah. 
Daun buluh.
dok lah memula fikir kat mana nak cari daun buluh ni. 
ehhhh..
nowadays apa susah..
ke Shopee or Lazada lah kita. 
tengok2 ada. 
complete semua. 


dalam 2 hari dapat dah. 
Laaaa... kat Klang je pun. 
so i pun ikut lah arahannya tu. 
kena rendam dulu. 


i prepared lah all the stuffs yang patut ada untuk jadikan bak chang ni. 


mushroom ni ada baru sedap katanya. 


digoreng cam ni. 


ayam kena marinated dulu cam ni. .


dah siap digoreng. 


beras pulut. 
ini main thing yang kena ada lah kan. 


dimasak means digoreng lah. 
sure dengan kicap lah. 


i tambah dengan kuning telur masin. 


daun buluh yang sudah direbus. 
lepas rebus kena basuh balik tau. 
then lap pulak. 
memang renyah kerjanya. 
tapi niat dan semangat nak buat tu sangat kuat. 
so i buat gak lah. 


ikut je tutorial dari Youtube. 
pelan2 ikut alhamdulilah menjadi gak. 


dah siap kita rebuslah pulak. 


rupa setelah dimasak. 


not bad lah. 
menjadi gak. 
tapi rasa2nya kalau suruh buat lagi i surrender lah kot. 
sebab banyak steps nya. 
anyway sekurang2nya i dah mencuba. 
kalau benar2 teringin nnt i plan betul2. 
supaya tak buang terlalu banyak masa. 
INSYALLAH. 

#taksalahmencuba
#instagram
#foodie

18 comments:

  1. Wah..bagus la kak yan, kalau SA yang renyah-renyah ni tak pandai nak buat...satu kejayaan buat akak...menjadi nampaknya tu..SA memang x pernah makan

    ReplyDelete
  2. Rumit juga cara penyediaannya ya, kak. Saya biasa nampak je. Belum pernah makan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumit dan leceh you. beli senang, tinggal makan je.

      Delete
  3. nampak macam sedap ... sebab sy suka pulut

    ReplyDelete
  4. betul la, byk step tu.. nak buat nampak kena penuh dgn kesabaran ni

    ReplyDelete
  5. Teringin pula nak buat.
    Mushrooms shiitake ke tu.

    ReplyDelete
  6. Lama x mkn bak chang ni... ssh jumpa org melayu yg buat sedap... hehehe.. bestlah akak buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya mmg bangsa lain punya kan..
      Shah Alam ni lagi lah susah.. so akak mencuba je lah.

      Delete
  7. Rajinnya buat, kak..renyah jugak step dia..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. mmg renyah. tp akak buat tak banyak. but still took so much time n complicated beno.

      Delete
  8. nampak leceh sungguh mau buatnya haha dgn mood memasak sy yang belum datang ni memng tidakla hehehe
    apapun macam sedap ja tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau terajin boleh je mencuba. tapi mmg leceh lah.

      Delete

cliks..cliks