cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Friday, April 20, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (6) - Pahalgam


On the way back, Mr Fahad ajak i singgah one village kat Lidder River...I suka lahh. nak tengok life depa ni.
Ini lah hamam. I tengok sendiri. Remember N3 yang i publish dulu..P a h a l g a m   d u r i n g   W i n t e r. I ada tunjukkan pasal  Hamam.
I felt regret that i didnt go inside to this mosque. I didnt know why. Bila dah balik baru terasa and felt regret..
Suka tengok depa berhijab.. So nice.. Saja je i asked Mr Fahad pelawa the kids amik gambar dengan i. Suka depa. Cuma another tip is when u go to any village please bring something like candies, or chocolates. They ask for that. Ni satu lagi buat hari i ralat. I felt like to give some money to these kids. But Mr Fahad said nope. Coz kata dia i would create scene nanti.. Better bring something, not money.. Huuhhh.. sedihnya.. Selalunya ada je food dalam back pack i tu.. Tapi tah lah.. Kenapa lak boleh tak bawak. Semua i tinggal di hotel room..ALLAH knows better.. INSYALLAHH.
Kat belakang reban pun i bergambar.. Yang penting jadi cantik.. heee....At the back tu Lidder River tau..Love to hear the sound of the river..
 sedih i tengok dia.. punya lah dekat sungai kat tepi tu.. Tapi teruk sangat tak mandi.hee..
 just love it..
Tengok  pakcik ni kat pangkin rumah dia, tetiba i teringat kan kat My Daddi.. huuu..huuu.. Kunun - kunun windu.. heee

Then after visiting this village, my stomach were singing.. Starving.... coz i myself took just a bit of the food at the hotel. We went to Hotel Pahalgam to have our vegetarian food at the restaurant. Mr Fahad not simply brought me to any other restaurant coz of hygiene. ( i tak maksudkan semua hotel tu guarantee bersih kan??). Just pre cautious. 
Simple je susun atur resto ni.









Hotel Pahalgam.
 I love area ni. Ada kerusi lagi.. Boleh sakan berangan..
Cantikkan..
After taking lunch, terus sambung balik. Cuaca ok je.. Badan pun dah rasa penat.. Cuma i tak  mengantuk je..Sampai kat area Awantipora (Named after a famous king of Kashmir Awanti Varman), i teringat kat 2 "anak - anak Sidek" tu..Apa yang depa tengah buat.. Alahhh menjiwang lah pulak..Ok tiba kat kawasan ni, cricket bat jadi pilihan.
 Pakcik ni sedang mengerjakan bat ni..
 Rasanya kat sini dikeringkan.
the cricket bat that i bought at Awantipora. Murah je you.. Sedang punya takat Rp100. So, i bloeh masuk dalam suitcase i nanti..
 We proceeded our journey and reached in Srinagar.Then i went to city area. Nak cari T. Shirt. espcially about Kashmir. Dapat kat sini. Susah sangat nak cari sebenar nya... 10 pcs cloths  dapat lah discount..Hee..Mr Fahad tolong bargained. Lepas dah belanja tu, tekak i rasa haus sangat..Then i ajak Mr Fahad to have tea. 
Kat belakang ada courtyard.

Makan roti bakar..Lapauu..
Ok lah..last but not least, jamu mata ye tengok flowers kat taman resto ni..I tak tau nama, so layan je yee.. I edit balik ni sebab KNiza ada bagi tau nama - nama bunga nii..Thanks.
 
Pansies

Gerbera.
So, i ended up my tour today. It was great.
****************************************************************

Volume 2, Book 20, Number 200 :

Narrated by Nafi
Ibn 'Umar (while on a journey) used to offer the prayer and the Witr on his mount (Rahila). He said that the Prophet used to do so

Hadith Sahih al bukhari..

28 comments:

  1. Kehidupan kita ada yang mewa dan sebaliknya.

    ReplyDelete
  2. Hotel Pahalgam tu macam british stail kan.
    Wajah diaorang mcm serius je kan

    ReplyDelete
  3. Memang seronok tengok kehidupan diorang :) . Harap-harap ada can dapat pergi lagi :)

    ReplyDelete
  4. betul tu Kak Mah.. So bila tengok org susah, rasa sayu je. Seddang kan kita terlalu bermewah.

    ReplyDelete
  5. Kak Kasihredha.. I love the environment. suka sangat.

    Mmg depa agak serious.Sampaikan i cakap senyum, baru depa senyum.Maybe tegnok kita orang asing kot.

    ReplyDelete
  6. INSYALLAH Wa..
    tak lah mahal sangat punn..

    ReplyDelete
  7. Dari sisi berbeza. Kita rasa kita susah rupanya ada org lagi susah

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Yan

    depan hotel tu cantik pemandangannya....

    ReplyDelete
  9. Nieda,

    itu lah kan. Hidup kita yang senang ni baru diuji sikit dah mengeluh..

    ReplyDelete
  10. Waalaikumusalam Bro Rozali,

    memang cantikkkkk..saya rasa syahdu je..

    ReplyDelete
  11. bunga kaler biru/kuning tu nama dia pansies. yang oren nama dia gerbera. kat islamabad pun banyak bunga mcm tu. hehe :)

    knizam.com

    ReplyDelete
  12. Salam ziarah...

    Kak Zai suka pemandangan disana.

    ReplyDelete
  13. Comel nya bdk2 tu..duduk di tempat sejuk semuanya cantik2 heee :)

    ReplyDelete
  14. Kambing memang terkenal xmandi...hehehe..sejuk gedik nak mandi air sungai tu (tlg jwb behalf kambing tersebut) hahaha...

    I love flower!!!

    ReplyDelete
  15. Bagus jugak dapat tengok diaorang punya real life kat kampung. Kriket bat tu handmade jer rupanya ye...

    ReplyDelete
  16. thaaaannkk you Kak Yan for sharing your journey ni..

    hubby mntak contact no mr fahad.. boleh ke?

    Kashmir pon in our list sejuk dulu lg..

    ReplyDelete
  17. Khairin,

    suka kat situ.. banyakk sangat bats tu. Sayang tak leh angkut.

    ReplyDelete
  18. KNizam,

    nanti akak edit.. thanks.. nak tanya tour guide akak lupa ari tu..

    ReplyDelete
  19. Kak Zai,

    benda yang cantik apa tak suka nyaa..

    ReplyDelete
  20. Saniah,

    budak-budaknya mmg cantik.. Bapak budak pun cantikkk..hee

    ReplyDelete
  21. Zila,

    bukan kambing lah Moo..moo.. hee.. ye lahh sejuk you. Mau keras nanti dia mandi sungai..

    ReplyDelete
  22. Rozita,

    then boleh lah kita compare life kita dgn depa yg serba kekurangan.

    yess..bat tu buat kat situ.

    ReplyDelete
  23. Mulan,

    sama - sama.. Love to share.. So u all leh pi sana.. Suka sangat..

    ReplyDelete
  24. bilalah nak jumpa salji ;) cantik hotel merah dan pemandangan di sana.

    ReplyDelete
  25. tengok gambar ni teringat pulak
    cerita2 hindustan dulu2kan :)

    cantik2 anak2 dara dari sana ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cerita hindustan dulu2 akak tgk. now tak lagi. sebab nak tengok sendiri org2nya..heee

      anak dara akak tak pandang sangat.. heee..

      Delete
  26. Ummi Iman kalau nak yg real mmg kena pegi tu.. Kalau tak kat seksyen 8 Shah alam pun ada kan..heee

    hotel lama tu..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it