cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Sunday, April 22, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (7) - Zain Ul Abiddin - Naseem Bagh and Sonamarg


Today was my fourth day in Kashmir, April 8, 2012. Time went so fast. i just had another 2 days more in Kashmir. Today, i nak explore Sonmarg or Sonmarg. Golden Meadow during spring. But my trip to Kashmir was at the beginning of spring. Still sejuk and some parts ada snow. Anyway the journey between Srinagar and Sonamarg is about 81 kms. Quite some times gak lah nak tiba. Maybe would take 2 hours to reach there.

Anyway, i moved quite early after took a bit of food at the hotel. On the way, Mr Fahad asked the driver to stop at Zain Ul Abedin or Naseem Bagh, University of Kashmir. Compound nya memang dalam university lahh..Ada apa ek kat situ??
In front of this bagh is Dal Lake
Chinar Trees. Mr Fahad told me that there were about 400 trees here. But after walking further, we noticed, more than that. Maybe around 500 plus. The government prohibited people from cutting the trees freely. It totally banned and an offence here. This tree takes about hundred years to grow coz it grows so slow. And it is a heritage tree to Kashmiris.
Nak cari yang masih hijau tak ada lah kan. Sebab baru je habis winter. Daun semua baru tumbuh baru dan tinggi - tinggi..Yang ni yang dapat i tangkap  rupanya.
Naseem Bagh is also part of the Kashmir University. Here are some of the faculties in the university. So green this area.
About 2.5 hours journey nampak lah Sindh River.  In ancient times Hindus lived on banks of Sindh. Instead of calling hindus, the Arabs called them Sindhus. From that period it is called as Sindh.
I missed all these yellow views...
 Pernah Mr Fahad sent me pictures kat sini during autumn. And today  i boleh nampak with my own eyes...
Kampung. Rice filed ada kat sini. 
Road to Sonamarg
Mosque in a middle of the journey.
Stopped here. Nak ambik gambar..
Shepherd huts.
A year ago berangan - angan wanted to see this river.. MASYALLAHH  All in ALLAH's hands...just i couldnt touch the water. Coldddd
First time touched the snow.. Kira sakan lah.. 
I love this place.. The ice was melting. Tu yang jalan tu basah. Tunnel of snow.
At first Mr Fahad wanted to bring me further up to the hill, unfortunately not allowed by the police coz VVIP gonna be visited the place. So, kitarang cancelled then terus pi breakfast..Late breakfast. My tummy menyanyi - nyanyi sebab kan i just took little breakfast pagi tadi tu.. Lagipun sejuk kot..
We ordered omelet and bread. Panas - panas kitarang ngap.. YA ALLAHHHH..so yuummmyyy.. Maybe coz we were starving kot.. Hee. Licing.....
And Chai.. (Alamak tetiba i miss all the chai..Different with ours. Coz diarang use fresh milk).
Jangan marah ye sebab i menayang muka punya lah banyak kat sini.. Bagi chance ye.. Selalunya kan jaranggg sangat muka i dalam N3. Tapi kat Kashmir, i cant help it.. Heeeee...
Kalau teringin nak main ni pun boleh. Bayar je lah.. Ada sorang tu asyik tanya je dengan Mr Fahad either i nak ke tidak. Tak kuasa i.. Takut silap ari bulan terjatuh i, terus sakit balik back bone i.. Emmm.. better not..
saja je ni.. Just kenang - kenangan..with Mr Fahad.. My great tour guide in Kashmir..JAZAKALLAHUL KHAIR...
Eh..lagi...
dan lagiii....
dan lagiii..
Heee.... nak wat cam ne... Dah photographer i suruh.. tangkap je lahhh..See the altitude in Sonamarg...
Ni sama dengan my driver. Ni lah transportation yang i guna kan ke mana - mana semasa di Kashmir. Ada yang teruk dari ni tau. Tapi i dah cakap dengna Mr Fahad, i wanted the most comfortable transportation during my trip. Semua nya sebab masalah back bone i..And maybe coz of this, i langsung tak rasa tired or sakit sepanjang i ada di Kashmir.. NOT AT ALL.. SSengal - sengal sikit tu adat lahh.. I was so happy. Ok..i stop dulu bahagian ni. Ada lagi tau.. I have to make 2 parts sebab gambar banyakkkk sangat.. Hee.. Kak  K a s i h r e d h a   kata dia tak muakk. Lagi satu nak racun   W a h i d a .. hee..So i layan je lah yeee.. 
*****************************************************************
Volume 1, Book 2, Number 8 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet said, "Faith (Belief) consists of more than sixty branches (i.e. parts). And Haya (This term "Haya" covers a large number of concepts which are to be taken together; amongst them are self respect, modesty, bashfulness, and scruple, etc.) is a part of faith."

58 comments:

  1. kak yannnn...gambar mmg superbb!!
    ini yg buatkan i tak sabar nak gi sana...uwakkkkkk bestnya tgk.

    ReplyDelete
  2. hee...saja je i nak racun org Malaysia Leez.. heeee..sakan kann...

    ReplyDelete
  3. kakcik tumpang tengok dan baca je... nak sampai tu takde la rasanya...

    ReplyDelete
  4. seronok nyee kak
    saya pun teringin nak ke india nie
    berangan2 lah dulu kan ..
    lepas trip ke sarawak tahun nie , nak rehat 2 tahun sbb anak nak upsr , lepas tuu baru plan nak ke india nie ..
    akk share nanti macam mana nak ctc mr fahad tu akk erkk .. :)

    ReplyDelete
  5. Salam kenal Azian, agaknya kat sinilah artis bollywood selalu shooting yg tergolek2 menyanyi menari tu?
    Azian tak golek2 ke atas rumput dan salji tu? Kalau akak....abis kena lapah.

    ReplyDelete
  6. subhanallahhh... cantiknya semua view tu... suka sgt tengok sungai2 dari gunung.. bersih je kan...

    thaaaaaannnxx for sharing Kak Yan...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Yan

    seram tenguk jalan di lereng bukit tu...

    ReplyDelete
  8. Kakcik,

    jangan cakap.. Siapa tau benda2 future. Mana lah tau..INSYALLAH..

    ReplyDelete
  9. tak kesah Ieda..

    taun depan ke, dua taun lagi ke.. Janji let me know. i will help u..INSYALLAHH..

    ReplyDelete
  10. waalaikumusalam kak zana...

    malu nak golek2..hee..malu dggn tour guide tu..

    lagipun habis lah winter coat saya basah kalau golek2 tu..

    ReplyDelete
  11. Mulan,

    sama- sama..Nanti akak bagi nombor Mr Fahad tu ye..

    Sure leh jumpa dia n jalan2 dgn dia..

    ReplyDelete
  12. FM,

    akak pun speechless masa memula sampai tu...hee

    ReplyDelete
  13. Wasalam Bro Rozali,

    tapi kita dapat expert driver..INSYALLAHH.. mmg mengerikan for certain part. Alahhh..macam jalan nak ke Kuala Selangor lah cam tu,..

    ReplyDelete
  14. Kak Yan.... bestnya tgk akak & snow. teringin jek rasanya. kena simpan angan2 jugak lah nak main snow.. hehe. pics lawo2... tk dpat pergi dapat tgk gambo pun happy.

    ReplyDelete
  15. bestnye.....harap2 i sampai juga kat sini nanti..thnks..

    ReplyDelete
  16. nak nangess tengok gamabar..macam nak terbang kesana. Akak dah mula "slow talk" dgn hubby...cakap kat sana cannntikkk sangat...harap2 dia setuju le akak punya cadangan(berdoa dan terus berdoa...hihi)
    Sumpah tak muak...memang berkali2 akak duk tengok..n3 lepas2 pun masih duk tengok lagi tau...sukeee :)

    teringin juga nak rasa teh kat sana:)

    ReplyDelete
  17. bestnye kak, memang cantik sgt2. indahnya ciptaan tuhan

    ReplyDelete
  18. Cyana,

    cantiknya memang susah nak digambarkan. Bahagia sangat. Walau pun akak pegi sorang2 tu..heee..

    Seronok sangat. Ehh.. pasang niat lah ke sana.. Sure boleh pegi. INSYALLAHHH..

    ReplyDelete
  19. INSYALLAH sis'R'..if anything u berkayakinan kuat, passti u boleh dapat..

    usaha dan dua'a..

    ReplyDelete
  20. Kak kasihredha,

    terima kasih sebab ttak muak2..heee..INSYALLAH ada banyak lagi gambar2 yang menikam jiwa saya saat ini.heee...

    Kalau akak nak pegi, let me know tau.. I will help u. INSYALLAHH..mind giving me yr address. Bagi kat FB kak..

    ReplyDelete
  21. Memang tak muak tengok gambar gambar . Speechless lagii...kagum ngan bumi ciptaan Allah yg indah..

    ReplyDelete
  22. Rozita,

    sampai la..my kerja asik tengok gamabr2 je..hee

    ReplyDelete
  23. Subhanallah! Cantiknya......terutama yg berlatarbelakangkan gunung ganang tu! Mcm kt Switzerland, Yan! Cam teringin nk gi plak......

    ReplyDelete
  24. Kak Ani,

    saya dah kata, akak mesti kena pegi.. Bawak anak dara2 awak tu.. sure best.. N i rasa Mr Fahad akan jaga u all dengan baikk..INSYALLAHHH

    ReplyDelete
  25. salam yan..subhanallah..cantik2nya pemandangannya yan..terima kasih kongsi disini..dapat jugak acik tumpang tengok keindahan ciptaan illahi

    ReplyDelete
  26. Salam Kak Yan

    Keme ketinggalan ketapi...huhu...tension tengok gambor2 tu....jeles teramat....

    ReplyDelete
  27. Acik Erna,

    mmg cantik2.. Terpukau terkedu..

    ReplyDelete
  28. assalamualaikum kak yan...

    Seronoknya....!!!!!!!Bila agaknya saya nak sampai ke sana...tak pelah kan...angan2 dulu sambil tengok gambar2 kak yan.....

    ReplyDelete
  29. tak puas tgk kak... nk tgk lg n lg n lg... cantik sgt2, untungnyer akak dh sampai ke sana....

    ReplyDelete
  30. cantik nye kashmir.. dulu tangapan sy kashmir negara lembah yang gersang cam padang pasir tau...

    ReplyDelete
  31. Norhidana,

    akak akan tayang kan bebanyak kat sini,. memang mengeluh blog ni nanti. hee

    ReplyDelete
  32. Betulkan tanggapan mu itu wahai Taufiq Ariffin..Cantikkkk sangat - sangat..

    ReplyDelete
  33. subhanallah!! cantik sgt2...saya dah ckp kat hubby nak ajak dia ke sini one day nnt...dia pun tgh baca blog akak ni...saya agak, mesti dia berminat lepas tgk blog akak...harap2 dia dah terbukak hati dan minda nak ke Kashmir lepas ni...

    ReplyDelete
  34. best sangat kak yan...air sungai dia memang cantik giler...

    ReplyDelete
  35. Wahida,

    INSYALLAHHH ALLAH perrkenankan one day.. Berharap dan berusaha ke arah tu.. sure boleh.

    mmg tpt ni sumenya cungggg..Racun dia lebih2 sikit.

    ReplyDelete
  36. Alin, kalau tak sejuk mau akak celup tangan kat situ...

    ReplyDelete
  37. cantik2 pemandangan di sana ye kak yan

    cantik2 jugak tak orang perempuan
    dari kashmir?

    ReplyDelete
  38. Subhanallah..cantiknya pemandangannya.. ni yang buat berkobar2 nak pergi ke sana ni...hehehe...berangan je lah...

    Gambar yang ice melting tu...membuatkan anie teringat cerita Aa Gale Lag Ja...lakonan Shashi Kapoor... memang sebijik macam pemandangan kat situ...

    ReplyDelete
  39. Akak...wahhh..bestnyerrr!!

    Saya nak jadi pengembara laa...jalan2 macam akak...mesti best! ^^

    ReplyDelete
  40. Ati,

    memang cantik2 pemandangan di sana. Org perempuan i jarang nampak.. hee.. i banyak tgk org lelaki dia.. mmg hensem2.

    ReplyDelete
  41. Anie,

    INSYALLAH one fine day u akan ke sana.

    ReplyDelete
  42. OMG Kak Yann .. canteknya tempat ni. I hope one day i will be able to visit Kashmir, one of my "wanted" palce. hehehe.

    ReplyDelete
  43. Kakcik Ella,

    sure boleh punya.. janji berrusaha ke arah itu..

    ReplyDelete
  44. betul kata kak kasih.. tak muak membaca dan melihat gambar.. rasa mcm nak baca dan tengok lagi dan lagi dan lagi he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHH..ye ke Yanti.. I m so happy that org suka tgk gambar2 kat sini. Saja nak racun lah.

      Delete
  45. Bestnyaaaa saujana mata memandang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. segar kat bijik mata i ni lagi..

      Delete
  46. salam perkenalan....saya baru terjumpa blog akak ni. Insya Allah next year holiday trip boleh ke Kashmir bawak anak2....teruja betul tgk gambar2 akak...:)tapi nk tanya tentang airport system diorg OK tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal gak Shana..

      INSYALLAHHH.. nanti jumpa Mr Fahad tu. Akak dah letakkan link dia sekali tau..

      Airport dia ok cuma strict je..

      Delete
  47. salam kak,

    teruja saya tengok gambar-gambar kashmir ni :)..saya plan juga nak pegi sana apr 2013, pada pendapat akak, kalo pegi single bahaya tak? saya masih mencari sesape yang boleh join saya.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pegi single tak apa. tak belanja kena besar as u have to stay kat tempat yang elok sikit lah. macam akak duduk. atau at least pegi lah berdua.. ad teman.. better ada teman. Akak dulu sebab dah agak lama communicate dengan tour guide tu.. dah berhari - hari chatting. so macam dah kenal lama dengan dia..

      apa - apa u call akak. Akak memang nak bawak ramai Malaysian ke sana..
      my number 019-2129958

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it