cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Saturday, April 28, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (9) - Meeting Mr Fahad's family.

..continued M y   S w e e t   M e m o r y   i n    K a s h m i r   V a l l e y  (8).

Sambung balik ye cerita My Kashmir..heee.. tak habis lagi tauuu.. Today was my fifth day in Kashmir April 9,2012.. Arrrgghhh only 2 days left.. Sedihnyaaaa.. Even i was all alone, rasa sedih nak tinggalkan Kashmir. huuu..huu..Today, i kena checked out dari Comrade Inn. I nak stayed in the houseboat. Actually i really wanted to stay kat houseboat ni lama. But i think i akan rasa sunyi..Tu  yang cancelled for the last nite. Katanya lebih seronok kalau dapat stay lama di houseboat. Tapi ye lah tak kan  nak cakap sorang - sorang kann..
This were my driver, Muhamad Ayub and Shikara man, alaa lupa nama dia.
While heading to the houseboat, cuci mata kat sini..Tomorrow i plan nak skihara ride.
Ni lah my houseboat..Bostan Gulistan.
Ada courtyard and the the back there the owner's house.
The Dal Lake view from the houseboat's deck.
Bridge ni menghubungkan the whole houseboats which belong to Bostan Gulistan.. Banyak...
Yang best nya my houseboat kat tepi tu ada courtyard.. Best sangat. At this moment was at 11.00AM.  A  lots of sunny. But it was pleasant. And i was introduced to Mr Akhbar, owner of the Bostan Gulistan by Mr Fahad.
While waiting the house keeping made my room, tea was served to me and Mr Fahad..We drank while the tea still hot..Gosshhhh sedapnya.. Sambil ada biscuit. Biscuit memang tak tinggal...
Nampaklah pulak mamat jual bunga.. Mr Fahad reminded me not to buy the seed..I also didnt think i nak beli.. Just looked at the flower. Hope bunga favorite i ada.. Lily.. tak ada lahhh..
Mamat jual bunga tu kan, lepas tanya2 dengan i he went back to his boat, then brought some little flowers and  gave to me.. Heee.. comeeee...I pun amik lahhh..Then verangannn..After about 45 minutes of waiting, i pun masuk ke dalam houseboat dan temgok which room i wanted to stay. 
Settled... i took first room. Belum balik pun bags i dah banyak cam ni. Sure excess baggage lah niii..
I love this houseboat. Esp bed. I suka if hotel guna white for bedspread. once dah settled, and satisfied, we needed to move.. Nak pegi factory uncle's Mr Fahad.
Sempat lagi verangan... heee..
dan lagi..So fresh and calm..sambil pandang - pandang lake tu..Macam merenung masa depan..
Best sangatttt..
We went to here. I wanted to buy something.. Uncle Mr Fahad ni ada big business dalam furniture, dan lain - lain barang lahh..Product of Kashmir.Macam shawls, paper marcier, carpet, macam - macam lahh..
Ini dia.. Paper Marcier. Famous in Kashmir..Ada lah beli sikit..Tupp..tuppp..tiba kat Malaysia, i missed some of the things.. Alaaaa...Sayang bettull..
Masa nak keluar balik, i saw the old fort dari this factory.. I noticed that old fort ni u can see from every angle of Srinagar.. Heee.. Pelik gak..Anyway, spent about 1 hour kat sini, then we went to Mr Fahad's grandfather's house.

Once entering, i felt so shocked..Wow!!! What a big house. So big. I believe they are rich people. Like bungalow on its own land. Big compound, and also many houses next to each others. Ada yang under construction lagi.. All the family members were living in one compound. Except Mr.Fahad's family..I myself really love to see this house.. Different from Malaysia lah of coz.

I was soooo damn happy meeting his family..Here i met his grandfather, aunties, cousin, and his uncle. Uncle Mr Fahad ni just arrived dari Malaysia.. Heee. Funny i rasa. I met Kashmiri who's staying in Malaysia and talked Melayu dengan i.. Heeee....Ada business di Malaysia since many  many years ago.. Maybe since 2 decades cam tu.. Kashmir House (carpet house ) itu milik this family. 2 or 3 pcs carpets kat rumah i, i bought there.
I met his grandfather.. Very old man. So happy to meet him. He told me a bit about his stay in Malaysia..Dulu - dulu lahh..Duduk kat Jalan TAR..Sambil sembang, his aunties prepared tea for us.. YA ALLAH..bestnya panas - panas.. Thennnn.. biscuits. Lama - lama i love to see and eat the biscuits..Lepas minum Mr Fahad ajak i round his grandfather's orchard..
Apple orchard youuuu..So wide.. soooooo wide..Saujana mata memandang..Macam commercial punya orchard gitu.. I wish masa apples ni berbuah i ada kat sini...Heee..so i could pluck the apples.. YA ALLAHHH..Macam best nyaaa.. Mr Fahad loves durian and have a dream nak kutip durian, then me nak pluck the apples..heee. We sould change the orchard. 
with his cousin, Madihah.. She's so lovely.. So cute. So soft.. 
While walking here, Mr Fahad and Madihah told me about their childhood times. They liked to play at this orchard. Running here and there. Sometimes they had their lunch here. Best gak kan.. Duduk dalam kebun cam ni...Bersih.. The orchard so beautiful..Mr Fahad also had one plan on this orchard.. We wait nad see... Dua'a for him..
I sendiri very hard to guess what's the name of this trees.. Mr Fahad told me already.. But i forgot lahh..
I also forgot. Pokok apa ni..
Suka sangat dengan bangsal nii.. Pokok yang i berdiri ni pokok fig..
If i m not mistaken this was walnut  tree. Almost 50 years old. At the back of the biggg house. (nanti tanya Mr Fahad balik, if it is wrong, i will edit back...Heeee..)
Ini pulak cherry orchard kot.. Forgot againnn..
Ini Almond blossom.. ada gak kat situ.. Seribu satu jenis pokok buah.. Macam - macam ada.. Kira kalau kita di Malaysia, ada pokok durian, langsat, manggis, macma tu lah.. But the best thing, this period, all the trees berbunga.. Nanti summer depa petik buahh.. Best kann..Dah habis serata kebun kami redah, his uncle searched for us and asked us to have our lunch.. YA ALLAHHHH.. i had my lunch here...MASYALLAHH.. My rezeki..Merasa masakan rumah..Jom tengok apa i makan..
i love this. Since kat hotel lagi i love this kinda dish. Macam ricotta cheese then masak curry. But curry depa ni not as thick as Indian or Mamak punya curry tau.. Sedappp.. Tak bau rempah. Patutnya kan i amik recipe kann. Tapi i ni bukan Chef CiJu.. heee.. I tau makan je.. 
Ni macam curry gak lahh.. Ada ayam and mutton..SEDAPPPPP..
Ini kinda sayur depa.. Tapi i tak berapa nak boleh makan. A bit bitter. Tapi i tak kesah sangat. Cuma i tak tahan. Too salty. Depa told me that memang this dish a bit salty.. They need that..Emmm...okk..
Ini pun masin. And i just love that 2 dishes.. but anyway i was so blessed  i could taste Kashmiri cuisine. Home made lagi..After some times, we needed to say good bye. 
Sempat lagi bergambar.. The 2 aunties who prepared the nice dishes. Dengan his grandfather, his cousin Madihah and his uncle, Mr Ibrahim. Ni yang duduk Malaysia ni..
Nampak tak jam kat dinding tu.. Pukul 2.30PM. Means Malaysia was about at 5.00PM. Tetiba lak teirngat kann..hee. Right after we took our pictures, time to say good bye,, They said, please come againn..INSYALLAHHH. i will in future.. They were so kind to me.. Their kindness and hospitality really made me feel like i was in my own family.. Some more, before i came to Kashmir, Mr Fahad dah sembang banyak pasal i.. Heee..Sebelum naik ke kereta, his aunties accompanied me to see some of the flower in their garden.
 Ini Jasmine.
 Ini Magnolia?? tak hengattt..
Ini of coz Mustard.
Lepas dari sini we went to the town. Nak shopping sikit. But the weather was not so good. Cloudy and rainy.. ALHAMDULILAH since the day i arrived, hari ini baru hujan..Wished sangat tomorrow tak hujan. Plan nak ke Wular Lake and Madrasah. Tapi hari ni nak shopping dulu.. Ok.. ada lagi tau N3 pasal Kashmir niii.. 

Anyway.. ini jawapan dari teka teki lalu.. Hanya sorang je yang betul semua. Tapi i rasa he had many experiences exploring negara India, Pakistan kot. Sebab bunga pun dia tau.. heee..YANG BERJAYA MENEKA.....K. N i z a m . Jawapan nya adalah 1. ALMOND 2. WALNUT 3. SAFFRONE 4. TEA/CHAI
Tahniahh.. Alaaaa...tadak hadiah lahh..saja suka2 k..
***************************************************************
 Volume 2, Book 23, Number 330 :

Narrated by 'Abdullah
Allah's Apostle said, "Anyone who dies worshipping others along with Allah will definitely enter the Fire." I said, "Anyone who dies worshipping none along with Allah will definitely enter Paradise."

40 comments:

  1. Seronok kak yan! Memang best bila kita travel dpt close ngan local.. tak sabar nak sampai kashmirr...

    ReplyDelete
  2. Satu pengalaman yang menyeronokkkan.

    ReplyDelete
  3. Salam K Yan

    Nak verangan jugak la....
    Mana akak kenai Mr Fahad ni ? Kat kedai karpet family dia ker ?

    ReplyDelete
  4. salam kakyan, sy sgt2 teruja nak tgk pic2 akak kat sini... rasa seronok sgt tgk pic dan baca citer dr akak... bestttt...

    ReplyDelete
  5. Rayyan,

    alhamdulilah.. Happy with Mr Fahad. He's so kind. Hope kalau Rayyan pegi nanti boleh lah pakai dia.

    ReplyDelete
  6. Kak Mah,

    sememangnya.. So far belum ada yang boleh compare.

    ReplyDelete
  7. JH,

    thanks sayang oiii.. ada gak orang suka baca ye..

    ReplyDelete
  8. ASP,

    akak kenal dia dari satu site, TRAVBUDDY. then ke FB..almost a year lah..

    Baik dia..

    ReplyDelete
  9. houseboat tu bestnya..*berangan juga*
    Cantik rumah family Mr Fahad tu ye..suka tengok dia punya garden dan orchard...mcm2 pokok ada...nampak nyaman sgt *berangan lagi*
    Dapat merasa masakan kat sana yg dimasak sendiri oleh tuan rumah...sgt bertuah...rezeki yan.
    You're very nice person, that why semua org suka kat Yan :)

    ReplyDelete
  10. Houseboat tu yang unik..

    Bestnya dapat travel mcm ni,close to the nature, close to the local..dapat jumpa tokey karpet dr M'sia lagi..

    ReplyDelete
  11. Memang best kak houseboat tu. Among the best. Tapi kalau nak mahal lagi ada lah. Macam Taj houseboat. Tapi ye lah what for kann.. Yang i puny ani pun dah best sangat..

    Alaaa kak saya biasa je lahh..

    ReplyDelete
  12. Nohas, mmg best.

    tapi tokey tu org kashmir lahh. tinggal di mesia..

    ReplyDelete
  13. Seronoknya Yan..
    Apabila terbaca blog dengan paparan gambar menarik,seperti akak PUN terasa mengembara bersama-sama ,hehehe...

    ReplyDelete
  14. as salam kak yan...kayanya family mr farhad tu...orchard besar....

    tak terfikir nak pergi kashmir b4 this...tapi tgk kak yan nyer post...wah...its such an interesting place...

    New Entry: A Time For Us

    ReplyDelete
  15. Kira - kira macam sharing is caring lah kan kak. tak dapat pe lagi tapi dah merasa suasananya.. best kan..

    ReplyDelete
  16. Peah,

    mmg kaya lah kan..kalau tokey carpet tuuu..kaya lah kann...

    Pegi lahh. memang best.. the best ever..

    ReplyDelete
  17. wooaahhhh.. best sangat2 pi Kashmir ni... cantiknya..!!!

    ReplyDelete
  18. Mulan,


    jangan tak pegi tau.. Dah dapat nomor Mr Fahad kann.

    ReplyDelete
  19. Cookies.....org sana mmg suka cookies?! Nmpk sodap sgt3 cookies dia org. Yan....I love all the photos....really am! Cantik!!!!!! TQ for sharing...

    ReplyDelete
  20. Tulah kak.Saya pun lelama jadi suka..

    Seronok dapat share dengan akak.. Nanti nak pegi kasi tau tau...

    ReplyDelete
  21. wah..seronoknya... blh travel n kenl tmpat org..menarik gak kashmir ni rupanya... lya bygkan dia mcm kat india skit

    ReplyDelete
  22. Lya,

    mmg Kashmir ni part of India. Bhagian north. Tapi depa ni tgh fight for own country. Fredom Kashmir.

    ReplyDelete
  23. indahnya..panorama..suka tgk gambar semua tu..terasa sendiri yg ke sana..hihihi...best :)

    ReplyDelete
  24. salam ziarah kak...very nice vacation...bestnye

    ReplyDelete
  25. Bestnya kak Yan ..tertiba da tergoda ngan kashmir....heeeee taun bila lee nak sampai sana..!!!!

    Sis..blog baru sue...

    http://crvminsue-mylifemyjourneymyway.blogspot.com/

    yg lama ada virus..habis semua gambar ilang......!!!!!

    ReplyDelete
  26. izan mama mia,

    kena pegi sendiri tu.. heee..THe best ever..

    ReplyDelete
  27. FnF Simple Life,

    the best ever dik. Mmg teringat sampai sekarang..

    ReplyDelete
  28. Alaaaa bukan mahal sangat Su..Nnt2 sure boleh pegi punya..


    Ok nanti akak pegi blog awak.

    ReplyDelete
  29. seronoknya dapat jalan2 tengok negeri org... dah lama teringin nak naik sampan @ bot yang boleh baring2... jeles i... hihihi

    ReplyDelete
  30. Dwaty,

    rasanya kalau takat golek dalam sampan tu mmmg boleh kot..

    ReplyDelete
  31. salam

    alhamdulillah

    pasti satu pengalaman yang indah dan berharga berada di Kashmir yang menyajikan landscape yg indah dan juga budaya yg berbeza

    kalau bumi kashmir tak bergolak, pasti tempat ni menjadi salah satu destinasi pelancongan yg terkenal dan menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki,

      wasalam..memang indah hinggakan ke hari ini mengigau2 je.. hee...

      INSYALLAH.. u safe kat sana. Kalau tak cam ne saya pboleh pegi sorang2 je..

      Delete
  32. it was really an experience for kak yan ye.. saya yg baca ni pun rasa mcm ada kat sana jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ..memang best. kalau banyak duit, akak nak terbang je waktu autumn ni.. hee

      Delete
  33. indeed Alin.. dgn suasana nua tu yang tak tahann..

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. thanks dear.. u comment boleh recall my memoir ther.. hhhhh.. misssss..

      Delete

  35. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..i have been to all this places.. ALHAMDULLILAH..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it