cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 13, 2012

My Memory in Kashmir Valley (1) - Delhi and its experience...

Assalam semua.. Dah lama tak bersua di sini.. I just back home this morning. Macam jet lag lah kunun sikit.. Sebenarnya time differ tu pun takat 2 jam setengah je..heee... No lahh.. sebenarnya i arrived here at 6.45AM. Well bila dalam kapal tu of coz tak leh tidur betul..and weather pun pretty bad since dari Srinagar, then nak departed dari Delhi and till arrived in KLIA. Hujan lebat. Tu yang mengantuk sangat - sangat sebab tak rasa selesa.. 

Ok lah i nak ceritakan pengalaman yang tak seberapa nya ni buat semua.. Boleh kita share sama - sama. I started my journey dengan perjalanan ke Singapore on April 4, 2012. Flight to Singapore was at 8.30AM made me moved from my house at 5.45AM. Arrived in Singapore  about 9.55AM. Very - very early kan.. Well why i had to take the early flight..Biasa lah kan Air Asia ni bukan boleh duga..Tu lah kena awal sikit. 
Once arrived at Changi Airport, Singapore i terus ke Terminal 2 for Low Cost Flight coz i took Indigo for Delhi. The fare was about RM800 return. (Singapore Delhi Singapore). Kira macam promo rate gak lah..
To be in Terminal 2, i had to take shuttle train. Just few minutes, dah sampai dah ke Terminal 2 but my flight to Delhi still lama lagi.. Flight at about 6.55PM. Bayangkanlah betapa lama nya kena ada di Terminal 2 ni.. Macam nak reban pungkuk..heee. But i tak kesah. Janji ada lappy and WiFi. So tak boring..
Nampak tak flight detail. Departure at 17.50PM to New Delhi, GE12 at Gate 3. Lama lagi kan.. So, terus cari - cari makan..
I just tengok Coffee Bean adalah yang terdekat. Spent time kat sini sambil facebooking..ALHAMDULILAH tak boring kat sini.
After few hours spending time at the Coffee Bean ni, terus checked in at 4.30PM.
Once checked in, i terus ke Mussolah di airport ni.. SO DAMN CLEAN.. Sukaaaa...

Lepas tu cuci - cuci mata sekitar Terminal 2 ni.. Cantik sekeliling nya.
Sambil mencuci duit.. Sempat menyoping u..hee Alaaaa beli lips gloss. Dah habis..heee
And at about 5.00PM, boarding..Nampak tu Indigo. Alaaa macam Air Asia lah..If i m not mistaken banyak awards depa ni dapat recently..
Suka i tengok flight ni.. Biruuu je..Tapi kan stewardess nya suka pakai wigs..hee..
Nampak tu.
I just took vegetarian sandwich. Nak make sure vegetarian tu,check GREEN DOT tau..
In the flight i was given immigration form. Terus filled up.
At 9.50PM Indian Time (Malaysia 12.3PM lah),  i arrived at Indra Gandi International Airport.
Picked up luggage then proceeded at the Immigration counter. Kat sini partially some part of the form akan diambik dan ada sikit balance of the form ada pada kita. Scanned the luggage and here at the exit kita akan serahkan balance of the Immigration form tu pada pak polis yang terpacak kat exit tu..
Keluar dari sini i melilau nak cari Information Counter. Terus tuju ke INDIGO counter. Tanya cam ne nak buat lepas ni. Betul ke nak  kena terus ke Terminal D1 for Domestic Flight. I called my tour guide gak. He told me to ask the counter too. Then i was asked to get out from the terminal to proceed to the Domestic Terminal, Terminal D1. I planned just nak stayed at the airport till Srinagar flight on the next day afternoon.
Keluar kat sini.
Terus menuju ke Inter-Terminal Shuttle Service for the shuttle. Here you were asked the boarding pass, ticket for the next flight and your identification card to get the ticket for shuttle bus. Then here the disaster began...This man dah beri ticket for me to go in the shuttle bus. Then i called again my tour agent when this man said the the Terminal D1 was closed at 12.00AM..Damn.. Nak wat cam ne ni???I looked around, tengok semuanya orang lelaki je..LELAKI - LELAKI INDIA... hee..SEREMMMM.. tapi i buat muka bagus je..

My tour guide asked me to ask for assistance from the police officer. Then i was asked to proceed to the Departure Lounge..Menapak lah i ke sana. Ada satu mamat ni dari tadi dok mengekor i.. I buat dono je dan terus ke Departure Lounge. Once tiba kat sana, i lega sebab i nampak VISITOR'S LOUNGE. and u just have to pay about Rp 800 cam tu lah.. I terus tanya the officer in charge. But once i told them that my flight was the next day in the afternoon, they didnt allow me. But i insisted that and told them that i was a visitor too. So why they didnt allow me. They still refused. I was stuck there. My guide called me and tried to calm me. I just needed the air to breath.. hee..GILA betul. Maybe depa ni nak rasuah kot. Kenapa pulak i tak leh duk kat visitor's lounge tu.. Tak faham.

Then i went back to the entrance and saw 2 guys there. One was young and the other one was bit old. I sat there and tried to calm myself. I started asking from the young guy. He said just relax and let have a chat for awhile. We chatted for awhile and i found out that he just arrived from USA and went back to Panjab. Dia cuba menenangkan i dan cakap kat i, INSYALLAH i will be safe if i just sat there with him. Meanwhile my guide arranged a hotel for me. The hotel driver would  pick me up at the airport and asked me to wait at the departure entrance. Tunggu punya tunggu punya tunggu, and this young guy name Gulpal, (he insisted me to call him just Pal), accompanied me at the entrance. He bought me drink too.. We talked for awhile again there. 

After about 15  minutes waiting, my guide called me again and checked weather the hotel person already picked me up or not. I cakap tak lagi. Then after 5 minutes the hotel called me and i let Pal talked to him on behalf of me. (sebab i tak berapa nak faham apa diarang cakap coz of the slang lah kan..India's slang bila cakap English.. berbelit.. hee). Betul sangkaan Pal sebab the driver waited me at the arrival hall not at the departure hall. GOSHHH... 

After about another 10 minutes of waiting the driver arrived and met us. Pal insisted to accompany me till at the car. And when he was really sure about it, we said good bye and he we were exchanging our contact numbers. Thanks GOD.. 
Ini lah Gulpal Singh, and wanted me just  call him Pal. Almost 10 years in Las Vegas.. Very the slang lahhh..Dia kata dia sendiri pun susah nak percaya orang dia. (Indian lah maksudnya..hee).
I was brought to this hotel for a nite and the next morning would be transferred to the Terminal D1 for domestic flight. I had really nice rest there. Thanks to my tour guide for his immediate response. ALHAMDULILAH.. Kalau tak, sure i stayed je kat airport tu and menghadapi nitemare kat situ.. 
Sebelum checked out i took some breakfast. Makan pratha yang dalam nya ada inti kentang. Bread with honey..Then terus checked out. For your information the rate for this hotel, Rp7000 per nite.. (dalam RM4oo lebih). Memang gila kan. But what to do kan. for safety i have to lah.
Terus menuju ke airport after breakfast.
Agak ketat kat sini gak. Police india memang ramai. Sebelum proceeded sure kena check punya.
Terus ke counter Indigo. Settle kat sini. Tapi, di bahagian security memang strict. I naik pening. Dan depa pun semacam je muka.. Kira sama  macam berlagak lahh.. Geram gak. Dah lah main cakap Urdu je.. English sesekali je.. Laptop, kena keluarkan dari dalam bag untuk di screen. Ladies akan di check dalam bilik sebelum di lepaskan ke boarding area.. Like hell gak lahh..Pasal depa tak jelaskan clearly kat kita.. Macam kita faham semua lah kunun.. But ALHAMDULLILAH..ok dah kat sini..
Boarding pass dah dapat. Akan terbang ke Srinagar at 12.40PM..
Nampak tu.. I dah nak terbang ke Srinagar... Nak ke Kashmirrrrrr..Kat sini boleh dikatakan tak nampak langsung manusia asing selain dari i. Semuanya muka orang depa..Rupa - rupa nya some part of India sednag cuti sekolah.. Memang ramai. Kat sini sekali lagi kena checked dengan polis.Bags semua mestia kena ada tag of the flight. Siap kena tulis nama lagi..Once we were checked, then transferred to the shuttle bus dan terus ke air plane. Tak jalan kaki berkilo meter macam Air Asia... Ok.tunggu ye cerita selanjutnya..Banyak ni.. Maybe sampai muntah hijau.. And ada sesuatu yang menunggu anda..
************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 186 :
Narrated by Ibn Abbas

The Prophet once stayed for nineteen days and prayed shortened prayers. So when we travel led (and stayed) for nineteen days, we used to shorten the prayer but if we travelled (and stayed) for a longer period we used to offer the full prayer.

38 comments:

  1. Sangat adventure la kak... Alhamdulillah selamatsampai..

    ReplyDelete
  2. ALHAMDULLLILAH Iena..Rasa macam nak terbang lagi ke sana.

    ReplyDelete
  3. Wahhh..seronokknya...
    Tak sabar nk tunggu citer seterusnya...kasi cepat sikit update n kasi letak byk2 gambar tau yan...

    ReplyDelete
  4. menauktkan & menyeronokkan jugak la kan kak??

    pppstt..kak..xde ke pegi ho chi minh?nak study nie..hehehe...nnti bg link ye kalau ade :)

    ReplyDelete
  5. Seronok n suspen betul baca cerita u...u pergi sorang ke yan? Berani nya especialy to india..memang seram...anyway tak sabar nk tahu sambungan nih...cepat2....:)

    ReplyDelete
  6. terus bercerita kak yan.....suker nak baca.....

    ReplyDelete
  7. salam, kak yan.. sonokkk nyer berjalan... heeee.. hanya mampu nengok jerlah... heee.. cm nak ikuutt jer.. heeee

    ReplyDelete
  8. Yes, yes nak lagi....Tak sabar ni.

    ReplyDelete
  9. Menahan nafas I baca entry ni. Very the adventurous okeh. Dahsat la u, sorang sorang kat airport tu. Tak sabar nak tunggu next entry

    ReplyDelete
  10. kalu dana ntah camne lah agaknyer...

    ReplyDelete
  11. kalu x sabar mau hangin je kan kak? xpe yg penting da selamat smpi..

    ReplyDelete
  12. - okay...I thought u just took a direct flight to Delhi from LCCT...

    - so memang previously akak plan nak tido kat epot ajalah ya while waiting for the flight to Srinagar? Pelik jugak tak boleh tido/lepak kat lounge airport...tak pasal pasal terbang RM400..but for your safety, better opt that option lah kan...

    - kelakar gila tgk wig stewardess tu..lagi lawak dari stewardess AA.

    ReplyDelete
  13. pehhhh.. scary la jugak.. hehehe

    btw, kak yan pegi sorang je ker?

    ReplyDelete
  14. u pergi sana sorg2 Yan?! Mashaallah......beraninya you!!!!! masa k.ani sampai delhi ber4 dgn my girls...kita org panic jugak sbb rupa2nya our guide tunggu kt luar sbb x boleh masuk ke dlm tanpa passport!

    ReplyDelete
  15. tak sabar nak baca n3 berikutnya...InsyaAllah x kan termuntah hijau...sebab i really2 enjoyyyy baca yan punya perjalanan

    ReplyDelete
  16. wah adventurenyerr..lbh kurang mcm i masa pi usa sorang sorang, sampai LA nk transit to domestic pegi chicago, alhamdulillah jumpa indon yang keje sana tlg bawakan..heee

    ReplyDelete
  17. INSYALLAH Ain...

    nak screen gambar pun satu hal gak ni..heee

    ReplyDelete
  18. Mrs Eady,


    jangan tunjukkan kita takut. otherwise org tau dan boleh kena pau nanti..


    Ho Chin Min belum pegi lagi. Macam nak ke sana taun depan je..

    ReplyDelete
  19. Saniah,

    i bukan orang alim. tapi i believe ALLAH always with me and rajin tanya. INSYALLAH...

    kat mana pun kalau kita takut, tetap takut kan.

    ReplyDelete
  20. Thanks Azi.. sudi baca akak punya blog ni..

    ReplyDelete
  21. wasalam suzi..

    hee... syyyhhhh.. tau2 sendiri lah kan..

    ReplyDelete
  22. luvelymummy,

    jom ikut akak pegi jalan2 next year..

    ReplyDelete
  23. Alin, baca sampai habis tau.. so tau apa sebenarnya..

    ReplyDelete
  24. Rozita,

    insyallahh u pun ok kalau kuat tekad nya.

    ReplyDelete
  25. Dana,

    believe in yourself.. Sure u boleh.. apa jua keadaan.

    ReplyDelete
  26. Khairin,

    kena bersabar dalam hal2 cam ni. simpan je lah rasa geram dan sebal kita tu.. kalau tak haru kan..

    ReplyDelete
  27. Daddy Ziyyad,

    mana ada lagi direct flight dr LCCT ke Delhi. Kan dah suspended.

    Mmg ingat nak stay kat airport je.. Airport kan ramai manusia. Tapi tu lah.. Nak wat cam ne.

    Mmg kelakar. Walhal depa tu sumenya come2..

    ReplyDelete
  28. Hanie,

    kunun2 advences lah.. hee. but i got something for myself. Self confident.

    ReplyDelete
  29. Thanks Kak Kasihredha. Seronok ye.. heee.. tak pe, kita share kat sini.

    ReplyDelete
  30. Self confident and believe in ALLAH.. sure ok kot.. heee

    ReplyDelete
  31. he he.. mcm dlm bollywood scary movie jer.. alhamdulillah everything was ok.. nasib kak yan cekap nooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..cekap2 takut gak tu.. anyway my tour guide tu yang cekap.. terima kasih sangat kat dia.

      Delete

cliks..cliks