cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 18, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (5) - Pahalgam


Today was a third day in Kashmir..As planned,  Pahalgam to be explored. The distance between Srinagar to Pahalgam is about 94 kms. So, i  started my journey bit early at 9.00AM (11.30AM in Malaysia). Before that i took my breakfast, macam paratha, dhal, and something like cekodok gitu.. Yummmyy.. I like.. and Chai..  
I miss this food now.
Kalau tak silap i, ini Jhelum River. If i m not mistaken lah.
On the way to Pahalgam, we stopped at one bakery. I nak tengok sendiri how they bake the bread. Kashmiris bread. Mr Fahad always tell me about this. So, i wanna see and taste this bread. Never seen in the hotel since day one.
He bought 2 pieces of plain bread and the other one yang macam ada sesame kot.. Cam tu lah..Bit hard this bread actually.. But you will feel full. Really..
Stop again just to see Mulberry tree. This tree kira macamana nak buat silk lahh.
Kunun - kunun bermesra dengan orang kampung. Tapi muka depa ni serius sangat.. I sorang je yang syok sendiri senyum lebih - lebih.. Heee...
Stopped again.. I nak gulin - gulin.. heee. Geram tengok this scene. Great view in Mustard Field. MASYALLAHHH.. cantik kann.. I cant believe my eyes. My car passed through a mustard filed in full bloom, in Srinagar, the summer capital. Kashmir is expecting bumper production of mustard due to favorable weather condition. ALHAMDULLILAH..I pun berphoto - photo..Well, my photographer memang pandai ambik scene yang cantik..Sukaaa..
 
This view was on the way to Pahalgam, 16 kilometres off Srinagar on the national highway. (highway yang you tak fikir itu highway). Biasalah kan with the political condition all the infrastructures semua tak separti yang  sepatutnya. Masa Mr Fahad told me that this was the highway, i dok gelak sakan.. Tak baik kan i.. Dia pun gelak samaaaa.. Nak wat cam ne.. ALHAMDULILAH bersyukur i sebab highway in Malaysia is much much better.
This is highway in Kashmir all the way to Pahalgam.
I love this..
We stopped again. This time Mr Fahad wanted to show me the oldest Chinnar in Kashmir. Very big tree. No one can cut Chinars Trees in Kashmir. Prohibited. Kalau kat rumah u chinar ni macam nak tumbang je, what u have to do is, complain to the authority, then they will come to your place and cut for u. U cant simply cut it..
Ada lubang kat pokok ni..Ini dalam lubang. Bersungguh 'cik abang' tu took the picture.. I takut gak, kut - kut dalam tu ada ular.. Tak ke naya.. Heee...

Chinar leaves.
Mak gadis dan bunga.. :-)
The students had their assembly. Bersungguh  Mr Fahad asked me to take this moment.. I pun suka je..

After some times, tiba lah di kawasan ni. Nampak tak sungai yang besar ni.. Ini lah nadi Kashmir. I love the view. Lidder River. So peaceful. 
Lidder River .It is a snow - fed river which    originated  from the glaciers in the high mountains of Pahalgam.
It is the main source of water supply for the Anantnag. Mr Fahad said, he didnt like to call as Anantnag. He preferred it's called as Islamabad. (Hindu's name he told me..Okkk). This valley is surrounded by mountains and glaciers and is enriched by many streams.
To be in hill station of Pahalgam we cant simply go there. ALHAMDULLILAH Mr Fahad ada kawan yang bekerja dengan Kashmir Tourism. So, he called his friend. Unfortunately, his friend just had his surgery. Then we decided to go to his friend's house. Maka i pun melawatlah kawan dia ni.. And thru him, we got another person who can bring us to Pahalgam. ALHAMDULLILAH.. That's why we really need tour guide when u visit Kashmir. We cant simply redah je... Authority nya banyak songeh. Silap - silap lain pulak jadinya.. SO, better ada orang yang dikenali.
I forgot lah nama kawan dia ni..Nice guy..Hope get well soon. INSYALLAH.
His cousin with Kangri. Kangri is a source of warmth and also keeps Kashmiris mobile during winter. 
Well, we also were served with hot Chai.. How generous. Suka i..
 
Mesti ada kuih - kuih cam ni. Tak pernah air saja.. Sedap pulak tu.. Maybe sebab sejuk kot.. Hee..lapar saja..
After some times, then the new guide sampai, kami terus menuju ke Pahalgam. Ini kat belakang rumah kawan Mr Fahad. Belakang tu Lidder River.The sound of the river made me nak ke sana je.. Tapi sejukkk sangat. 
Cantik kat belakang tu kann.. Dah namanya kampung kan.. Bau kampung tu tetap ada.. Heeee..."HARUMMMM". But just love it. Agaknya orang kampung tu tengok i ambik gambar, sure dalam hati depa kata, hilang akai apa perempuan ni.. He..
They were ready to sell Kashmiri's stuffs. Macam shawls..Cam tu lahh..
Oklahh...malas nak cite panjang. Tengok je ye all the pictures here. Tengok how the road all the way ke sana. Mengerikan gak lahh.Tapi ALHAMDULILAH weather masa ni amat baik. Sunny. Kalau hujan, sure got problem..
All the roads were small. But i had expert driver. So, relax je lahh..
Pahalgam also known as village of shepherds. This view also proved it.
Land slide selalu jadi kat sini especially during rainy day.
Kena turun.. Tak boleh gerak.. Overloaded.
The road kat sini really not  in good condition..
Cantik kann..
Ada pony ride. I tak naik lahh.. 
..me and the picturesque and pristine beauty of Pahalgam.. MASYALLAHHH.. I still have many pictures in Pahalgam..So, tunggu next N3 ye.. I love to share most of the pictures here. Hope tak ada yang muak lahh.. Ini lah can i menayang muka i di tempat yang indah ini. Paradise of the Earth..
*****************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 196 :

Narrated by 'Aisha
"When the prayers were first enjoined they were of two Rakat each. Later the prayer in a journey was kept as it was but the prayers for non-travellers were completed." Az-Zuhri said, "I asked 'Urwa what made Aisha pray the full prayers (in journey)." He replied, "She did the same as 'Uthman did."

50 comments:

  1. salam kak yan,

    Allahuakbar!

    speechless la kak tgk kejadian Allah ni ...

    bila akak bercerita ttg Kashmir ni terus saya tringat guru besar / ustaz masa sekolah agama kat johor dulu ... nama dia ustaz Kasmiran ... dia slalu citer dia dok Kashmir ... kitorg gelak2 je la tak paham kewujudan tempat tu..almaklum budak kecik darjah 1-2 gitu :p ... klu budak2 skrg advanced ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suzi,

      i m happy to share with u.

      Nama pun Kasmiran.Sure sebab tu dia suka cite kan..heee..

      Delete
  2. Cantik! K.ani suka tgk yg berlatarbelakangkan gunung ganang tu! Subhanallah.....mmg betul2 cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ani,

      kena pegi dahhh tuu.. ajak anak2 dara awak lah..

      Delete
  3. tak muak...tak muak
    kalau boleh banyak2 pun x pe
    sebak dada ni tauu
    nak nangis tengok keindahan ciptaan Allah...subhanallah...cantikk sgt2.
    Bertuah yan boleh sampai sana..dan thank you kongsi kat sini.
    Tak sabar nak tunggu entry berikutnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Kasihredha..

      mmg saya harap org tak muak.. so kena lah menunggu ye..

      INSYALLAH one fine day akak akan ke sana. I believe that.

      Delete
  4. Subhanallahh! Ciptaan Nya membuatkan aku tersangat kerdil di bumi ini..terima kasih kongsikan pengalaman ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku,

      berkongsi yang tak memerlukan duit.. In fact kalau kena guna duit pun i sanggup kongsi..INSYALLAHH.

      Delete
  5. Assalamualaikum Yan

    orang kampung tu pemalu orangnya...tu yg tak senyum..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam Bro Rozali,

      maybe gak lahh. depa ni life macam stress je.hee

      Delete
  6. Cantik sungguh pemandangan mcm dlm poskad atau boleh buat poskad pulak nanti..

    ReplyDelete
  7. Subhanallah, cantiknya view kat Kashmir..berbeza dgn bhg selatan India..

    Teringat filem Dil Se, SRK gi Kashmir..naik keretapi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YESS...orgnya pun hensem2..i jarang tgk cite Hindustan..hee

      Delete
  8. memang cantik sungguh nature view dia orangkan..kalau tak silap filem Bobby dulu pun shoot kat sini..hehe...line slow la kat sini..banyak gambar I tak leh tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nature nya mmg cantik..

      oo nnti tgk lagi yee..

      Delete
  9. cantik2 akk permandangan disana ..
    sungguh seronok mencuci mata saya nie ;)

    roti dia nampak sedap dan cookies2 dia sure manis2 kan akk ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik and aka share dgn u all..

      roti dia kerass..hee..

      Delete
  10. Yan
    Really nice pictures. I can see wonderful people, lovely food, and fantastic scenery around those places that you have visited.

    Semoga saya pun berpeluang ke sana satu hari. Tapi bila, eh? Age is catching up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH berkesempatan saya Pak Temuk.. Yang diidam2kan lah katakan..

      INSYALAHHH.. Only ALLAH knows Pak Temuk..

      Delete
  11. MasyaAllah cantiknya ciptaan Allah kan...suka i tgk lidder river n mustard field tu...cantik n nyaman..jeles i..:( takpa dpt tgk gambar pun dh sejuk hati :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed..

      INSYALLAH u akan dapat gak nanti pegi tu..

      Delete
  12. Subhanallah... cantiknya semua gambar tu. Tak muak tengok. Moga ada rezeki dan kesempatan utk ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH u suka tgk. INSYALLAH.. pasti akan dapat ke sana..

      Delete
  13. Cantiknya..rasa nak pegi sekarang juga!

    ReplyDelete
  14. lovely place!
    letak byk2 gambar lagi kak..
    suka sgt :)

    ReplyDelete
  15. saya adalah silent reader blog akak...bila tgk gambar ni teringat masa kat afghanistan kat area Salang..suasananya lebih kurang sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zam.. Appreciate sangat2..

      Afghnistan??? u ke sana??

      Delete
  16. Subhanallah!!Subhanallah...cantik nyer nyer ciptaan Allah SWT...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAH.. perkataan yang tak putus2 akak ucapkan masa kat sana.. tak percaya je..

      Delete
  17. kak, walaupun kashimir nyer highway x mcm kt sini tp highway kt sini x mcm kashimir bleh cuci mata spnjg perjalanan..
    ]
    SERIUS sgt2 cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear..Mata tak penat lah kiranya..

      Delete
  18. subhanallah cantiknya semua pics ni kak yan..!!! rasa nak pi sangat2 ke kashmir ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHHH.. mmg pun dear.. Kena pegi tuu..

      Delete
  19. akak! sumpah saya ckp, saya sekarang dah pasang angan2 nak ke Kashmir lepas tgk blog akak....dulu asyik la takut nak jejak ke sana kan, sbb dgr mcm2 citer pasal Kashmir ni...tapi Alhamduliilah, akak dah bukak mata kami semua, yg Kashmir adalah tempat yg selamat...

    serius sgt cantik tempat kat sana kak...saya rasa mcm kat Eropah pun ada...harap angan2 saya tercapai...doakan saya yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH tempatnya selamat. Selagi kita kat sana masa2 dgn yang yang betul2 boleh jaga kita.. The best ever

      Kena kumpul dana cepat...Nanti akak guide je awak..

      Delete
  20. semua awesome gambar kak yan..sangat2 teruja..

    ReplyDelete
  21. wowww amazing!! sebijik mcm kat swiss bila tgk mountain with snow tu.
    Insya Allah...next year plan plak hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah Leez..Akak ni tka pernah sampai Swiss cuma angan je nak ke sana. Tpi dah dapat ke sini, macam ok je dah..

      Delete
  22. Replies
    1. Insyallahh.. i planned pun almost a year..

      Delete
  23. tengok gunung ganang dan sungai tu sejuk mata memandang.. before ni tau kashmir canti tapi tgk gambar akak lebih2 lg cantiknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya awak pun kena saksikan sendiri.. Teruja sangat..

      Delete
  24. subhanallah..hv read ur entries on kashmir kak...sgt cantik..sungainya cantik sgt2 dan sgt2 'country' kan..bestnya kalau dpt pergi ke sana..

    ReplyDelete
  25. masyalllah.. thanks ye..yess kashmir is paradise on earth.. so beautiful

    ReplyDelete

cliks..cliks