cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, July 20, 2018

Gather2 raya di rumah baru.




Dah habis raya kan.
Tapi tak kira.
I still nak cerita raya.
Alaaaa..
cerita kami gather2 dan makan2.
As usual lah kan. 
Kalau gather2 tak makan tu memang tak sah.

Kali ni we all ke rumah Cik Eli.
Sambil nak cuci mata nak tengok rumah baru orang tu lah..
I dah bagi tau u kan Cik Eli that i memang nak blog kan rumah u.
Rumah cantik weiiii..
Apa salahnya kannn...
Decor menarik. 
Siap i cakap nak panggil majalah nanti..
Nanti kita usha2 ye..


Lagipun berkumpul ni sebab nak bawak bujang dua tu before depa balik Bandung. 
Tokpucu nak belanja makan.


Ini photography session lepas makan.


Thanks Nekcik for the superb food.
Menyelerakan.


Happy depa ni.


tu, lepas makan depa pi swimming. 


Jom tengok decor2 rumah baru.
Cantik bagi i. 
simple je.


Lorong dihias dengan frame bergambar. 


Main bedroom. 
Cantik decor kan.


second bedroom


ruang makan.
adjustable dinner table.


Small wet kitchen.


nice cute kitchen.


Dah lah kan..
Kita makan dulu.
Penuh meja.


Bahagia.
datang2 tinggal makan je. 


Main dish.
Mee Hoon Tomyam air tangan Cik Eli.


Mee Hoonnya.


Ada yang superb ni. 
Lemang Periuk Kera. 
Sedappppp.


Lemang Jadian.
hehehe


Rendang Kerang. 
Air tangan tuan rumah gak. 


Homemade Sardine dr Nekcik. 
Sedapppp.


Roasted Chicken dari Tokpucu. 
Pun sedapppp..


Ada Salad.
Best..


Jommmm..


Pekena ni dulu.


Ada gak kuih raya. 
Sedappp.


and superb Biscuit Chocolate Marie ni. 
Memang terbaikkkkk..


Gambar2 dulu.


dan lagi.


dan lagi. 


saje je bubuh gambar dia. 
sebab tunggu dia dulu mai rumah Cik Eli, baru kita balik ke Shah Alam.

Alhamdulilah..
food sedappp sangat. 
Thanks to Nekcik dan Tokpucu sudi menjemput dan memasak buat kami. 
Bahagia perut.
Thanks to tuan rumah. 
Nanti2 kami datang dan makan2 lagi. 

Thursday, July 19, 2018

Merhaba Turkiye - Blue Mosque and our last dinner (16)



Tinggal sehari je lagi kami di Istanbul. 
Esok dah nak balik dah.
Balik petang..
So banyak lagi benda yang boleh kami buat.. 
tak gitu..

Kami yang masih tak sampai2 lagi ke Blue Mosque. 
Masjid yang menjadi kebangaan rakyat Turkey. 
dan menjadi impian semua yang memang kalau berhajat nak melawat Turkey kan. 
Apa2 pun sebelum i cerita lebih lanjut lagi activity kejap lagi ni, baca SINI dulu ye..


Pepagi lagi kami breakfast..
As usual lah kan. 
Seronok memang breakfast kami ni. 
Sentiasa memerhati Blue Mosque tu. 

Lepas breakfast kami ke Eyup Sultan dan langsung ke Taksim dan Istiqlal Street kan.
Tapi kami dah plan.
 tak nak sampai lewat petang. 
sebab kami nak ke Blue Mosque.


tiap pagi memandangnya sambil breakfast. 


melihat Laut Marmara


kalau tak ke sana, sure menyesal tak sudahkan.
Nak solat maghrib sebab since Blue Mosque under renovation, 
no activity macam explore inside the mosque or tangkap2 gambar gitu tak dibenarkan.
So kalau nak merasa berada di dalam masjid, maka kena lah bersolat jemaah di dalamnya. 
So kami planned akan buat maghrib ni. 


hanya sempat memandang dari jauh je. 


Malam pertama di Istanbul pun kami dah ke sini. 
tapi hanya dapat melihat dari kejauhan. 


So, setelah isterehat lepas balik dari Taksim, 
kami berjalan menuju ke arah Blue Mosque. 
Seronok tengok local tengah lepak2 kat park di area ni. 
Suasana nyaman kan. 


Memang orang sangat ramai. 
tourists dengan local macam sama banyak gitu. 



terus kami ke sini. 


di sebelahnya pintu masuk ke Blue Mosque. 
Gate B.


then sampai lah di sini. 
Orang pun memang ramai gak ke sini. 


cantik tengok tulips putih ditanam di sini. 



kalau boleh bawak balik best gak kan.


kelihatan segar sangat. 


ehhhh, jommm..


ablution area. 
Orang lelaki je yang ambik wudu' kat sini. 
tak nampak pun perempuan ada kat sini. 


sebelah tu tangga. 
di pintu masuk tu kita boleh melihat banyak documentation pasal this mosque. 


another view.


Since belum waktu maghrib, kami tak dibenarkan masuk. 
Duduk kat tangga je lah. 


But i dapat duduk kat bench di tepi pintu masuk masjid. 
Sembang lah pulak dengan behen pakistan ni.  
dah lama duduk London. 
mesra alam gak dia orang nya.


menanti dan menanti. 



then plastic untuk simpan kasut pun dikeluarkan. 


then azan pun berkumandang.
Masuk lah i. 


terus click sana, click sini. 


tapi sebahagian je kita dapat tengok. 
tak dapat nak explore kawasan dalamnya.
terkilan gak lah. 
Tapi tu lah rezeki takat itu je. 
Kira ALHAMDULILAH..


interior






kanan tu semua partition for renovation area. 



i just sat on one place which ada macam ruang untuk i boleh sembahyang  duduk. 
then datang lah makcik turkey ni kat i. 


dia bagi i tasbih. 
terus nak sembang. 
tapi tak pandai bahasa engres. 
cam ne ek..
Main belasah je lah. 
Dia tanya, i jawab, MALAYSIA..
oooooooo terus tunjuk isyarat GOOD..
MALAYSIA GOOODDD..


tak lama pulak datang this doter n mother.
So kind of them. 
Anak dia pandai cakap engres.
Mak dia siap pegang2 muka i. 
Puji2 gitu lah.. 
Malu i. 
I pun tukar2 lah phone number dan IG address..
Then kami jadi kawan lah kannan..
Nanti kalau nak ke Istanbul lagi, boleh lah jumpa dia ni nanti. 
Boleh lah jalan2 rumah dia kan.
Sebelum berpisah, sempat lah peluk2 dan kiss2 gitu. 
ALHAMDULILAH..
jumpa kenalan baru. 





lepas balik masjid, kami terus nak pegi makan. 
Lapaqqqqq.
Terus ke Baran Restaurant lagi. 
tapi bukan di tempat yang sama. 
Kami pegi yang di seberang sinun. 


Tengok memacam .
tak tau nak makan apa. 


terus nampak ayam goreng dia. 
i ordered that. 
plus mintak sambal belacan dia. 
hehehehe..
alaaa.. tak de pun belacan.
just macam chili diblend je lah. 
Menambah selera. 


i took this. 
then ada roti pulak. 
Macam berselera. 
tapi lèlàngit i luka2.
sedihnya...


makan sikit2 je. 
takut tambah parah. 
tapi memang sedap di tekak lah.


so i makan nasi dia je lah. 
pun dah sedap. 
Ayam i passed kat sis mona. 



tak ingat apa nama menu dia ni. 


the coffee, perghhh..
Superb.


kami makan kat luar. 
sambil nak menikmati malam di Istanbul di malam terakhir kami. 
me without winter coat pun. 
nyaman sangat rasanya. 


ramah lah mamat ni melayan kami. 


kalau nak, makan kat dalam tu pun ok. 
tapi kami tak nak.


dua tingkat resto ni.
memang ramai manusia yang makan di sini. 

ALHAMDULILAH.. 
lepas makan kami terus naik ke bilik. 
nak kemas2 barang sikit. 
besok dah nak balik kan.
Adjust2 luggage kami lah kan. 
Macam over sudah. 
tapi masih ada plan lagi tau nak shopping ni. 
adohaiiii..
tak pe.
kita tidur dulu. 
esok kita shopping lagi dan chow..


Rindu pemandangan ini sewaktu di Istanbul. 
Macam nak pegi je lagi arrrrrr..

cliks..cliks