cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, August 15, 2022

Lunch together gather kat PADANG ON WHEELS, SUBANG BESTARI




Cerita ni dah lama. 
dah nak berlapuk dah. 
penuh dlm draft. 
baru ada kesempatan nak menulis semula. 
makin terus betul semangat nak menulis i ni sekarang. 
nak kata busy sesangat tu idok ler. 
ntah lah. 

anyways, nak cerita pasal keluar lunch dgn mymommi and chef ciju. 
kan diarang dah tak duduk dgn i. 
so i pun suka lah amik peluang berkunjung ke rumah mymommi ni. 
plan nak lunch. 


nak jumpa ini olang laaa.. 
mak kesayangan kami semua. 
kemainkan dgn payung segala. 
panas masa ni. 


Kami ke Padang On Wheels di Subang Bestari. 


ni di bahagian luar. 


bhgn luar nampak dari dalam. 


kita kat dalam lah kan. 
idok ler nak berpanas2 makan tengahari kat luar tu kan. 


the counter. 
cantik lah. 
simple je. 
menarik. 


pilih lah mana yg disukai. 
yang berkenan di selera memasing. 


keropok2 pun banyak. 


cantik berhias. 


jom kita makan. 


Lemonade. 
utk Abang Luqman. 
seger.


SIRAP LYCHEE for me. 
sesekali i minum air batu ni .


Chef Ciju ordered ES TELER. 
alamak. 
es teller dia takat ada nangka dgn biji sago je lah. 
langsung tak de avacado. 
tak de isi kelapa.
tak de buah kabung. 
eeeee.. how come claimed as ES TELER. 
salah tu kannnn. 
and not murah ye. 
siapa pernah minum es teler di SARI RATU?
itu baru es teler. 
baru puas hati.
berbaloi. 
padan dgn harga lah kan. 
alhamdulilah bersyukur.
cuma rasa ralat lah. 
tu je. 


Ni yang dimakan mymommi.


ni chef ciju punya. 


ni Abang Luqman punya. 


and this is mine. 
hahahaha..
sebenarnya tak banyak mana pun. 
nasi setengah pun tak sampai. 
tauhu goreng 2 ketul. 
keli sekor. 
keropok kentang. 
then sayur pucuk ubi. 
ehhh.. banyak lah tu kan. 
hehehe..
tak peeee.
i lapar. 
tak makan dari malam tadi tu. 
no breakfast. 


akhirnya. 
licin semuanya. 
ALHAMDULILAH. 
syukur dgn rezeki yang ALLAH limpahkan buat kami semua. 
lps makan lepak kejap kat rumah mymommi then balik shah alam. 

overall food for me sedap lah. 
price?
a bit pricey. 
tapi biasa  lah kan. 
dah makin lama makin mahal semuanya.
next ke mana kami pegi makan. 
nnt i share. 





 

Wednesday, August 10, 2022

Zindabad Pakistan - ke LULUSAR LAKE dan BABUSAR TOP (4)




tiba malam di NARAN. 
check in hotel then dinner di restaurant berdekatan. 
lepas tu memasing menyopping.


suasana pagi di pekan NARAN. 
senyap sebahagiannya. 
suasana memang happening pada waktu malam. 
kedai2 bukak sampai almost dini hari. 
jadi pepagi ni senyap lah kan. 


tapi our guests suka menyelusuri pekan Naran ni. 
melihat suasana penduduk sekitar sambil beramah mesra. 


Paratha walla. 


penat meronda singgah minum chai. 


willy jeeps yg biasa dapat dilihat di bahagian utara Pakistan. 


sebelum memulakan perjalanan semula ahli rombongan breakfast dulu di resto berdekatan. 


roti canai style depa lah kan. 
if m not mistaken this is LACHHA PARATHA or FLACKY or LAYERED PARATHA. 




nak ke sini.
LULUSAR LAKE first.

LulusarLalusaralso spelled Lulusir is  a group of mountain peaks and a lake in the Kaghan Valley in the Khyber-Pakhtunkhwa province of Pakistan It is a lake at 3,410 m (11,190 ft), and is the primary headwaters of the Kunhar River. It flows southwest through the entire length of Kaghan Valley, passing JalkhandNaranKaghan, Jared, Paras and Balakot until its confluence with the Jhelum River. It is located about 50 kilometres (31 mi) away from Naran and is accessible by any kind of vehicle.


this area adalah tourist spot. 
memang ramai lah manusia. 
local people tak payah dicakap lah. 
merata. 


lovely couple at LULUSAR LAKE. 
suka ambik gambar depa dua ni. 


ramai je orang Pakistan yang nak bergambar dgn orang2 kita ni. 
mereka ni dok ingat kita ni orang cina. 
ye lah most mata yg pegi ni sepet2 tau. 


akhirnya banner YAN TRAVEL jejak  di sana. 


KUNHAR RIVER. 
boleh rafting gak. 
luas sungguh.


jalan yg semakin mencabar sebenarnya. 
jalan tak sentiasa rata. 


kemudian kita meneruskan perjalanan. 
Lalu lah BABUSRA TOP pulak. 
nampak tingginya glacier ni. 


Menyusuri jalan berliku gitu. 


nak ke area2 sana tu. 
kalau musim sejuk kawasan ni tak boleh dilalui. 
tak nampak lah BABUSAR TOP ni. 
tenggelam ditutupi salju. 
putih semua. 


ni sebenarnya waktu nak balik. 
pun salji ada turun2 sikit gitu lah.


as usual. 
the models. 
suka tgk. 


on the way to BABUSAR TOP. 


our tour guide memberi  penerangan. 


tu dia. 
kita tak de kat sana. 
tapi nama dah ada tu. 
INSYALLAH.. 
one fine day. 
Bila ALLAH izinkan pasti akan ke sana. 


Babusar Pass or Babusar Top is a mountain pass in Pakistan at the north of the 150 km long Kaghan Valley, connecting it via the Thak Nala with Chilas on the Karakoram Highway. It is the highest point in Kaghan Valley that can be easily accessed by cars.


gambar2 yg diambik oleh my tour guide. 


ALHAMDULILAH..
satu hari nnt tuan dia akan ke sana. 
now depa yg dok tayang sana sini my banner ni. 


org Pakistan mmg suka Malaysia. 
masing2 berebut nak bergambar dgn org malaysia. 
nak tangkap gambar dgn bendera malaysia. 


di Babusar Top ni kitanya high altitude. 
so those yang ada breathing problem kena handle elok2. 
yg penting sebenarnya kena relax. 
jangan kelam kabut.
tarik nafas dalam2 then hembus pelan. 
sama lah keadaannya waktu i di KHARDUNG LA PASS, INDIA  dulu. 
tapi ALHAMDULILAH i got no problem at all. 
tetiba ingat Ladakh lah pulak ye. 


the group was there in June and it was very cold.
 so everyone kita dah remind kan utk guna warm jackets. 
Cold breeze in chilled summer. 
Hebat ciptaan ALLAH ni. 


sambil boleh minum chai di sini. 

lepas spent masa di sini the group mula bertolak meneruskan perjalanan. 
masih lama lagi untuk sampai ke HUNZA. 


berhenti lunch. 


apa nama masakan ni pun tak sure lah. 
yg pasti nasi tu nasi biryani.


selamat tiba di HUNZA. 


dinner tengah malam. 
makan gak lah even kepenatan. 
So lepas makan berehat.
tidur time. 

Sambung nanti yeee..











Monday, July 4, 2022

Pakistan Zindabad - Ke NARAN singgah di KIWAI WATERFALL.


Punya lah lama i stop cerita pasal PAKISTAN ni. 
mood entahlah. 
ke laut sungguh. 
tu lah. 
tuan badan tak pegi. 
hanya berdasarkan WHATSAPP info then gambar2 maka tu yang boleh i bercerita. 
tak pe. 
kita pull balik the energy. 
nak share dgn sesiapa yg tak pegi lagi dan teringin nak pegi. 
INSYALLAH. 
Pagi2 dah breakfast


bila tgk breakfast style2 gini mmg teringin sgt nak ke sana. 
ada chai. 
ada omelet.
ada chana. 


Lepas check out dari GRAND ISLAMABAD HOTEL the group memulakan perjalanan menuju utara. 
tengok tu the luggages. 
penuh atas bumbung coaster.


Menuju ke NARAN. 


stop dulu minum. 


mencuba air tebu dr peniaga jalanan. 
traditional way. 


meriah stall bhai ni. 


Fresh sugarcane. 
sure manis leting ni kan. 
but no ice. 


once sampai SHOGRAN terus ke KIWAI WATERFALL. 
dalam 10 km dr SHOGRAN. 


pemandangan hijau gunung ganang memang memukau mata. 


jom kita ke sungai. 


menarik kan.
makan sambil kaki terendam dalam air. 
dah tentu2 air ni sejuk kan. 


kena cari port yang sesuai. 
main thing yg kita nak bawak our group ke sini adalah sebab nak merasa IKAN TROUT. 
popular ikan ni di sini. 


sambil menunggu. 
makan buah2 yang dibeli di tepi2 jalan. 


ada surprise dr our agen. SPLENDID JOURNEYS.
dapat mugs yang ada nama lagi tu. 
setiap orang dapat satu. 
cuma ada satu kesilapan technical kat situ. 
bendera terbalik.
tapi bukan a big issue lah kan for me. 
the effort dari agent tu yg i appreciate sgt. 
tak kan kita nak buang mug yg jadi kenangan kita travel tu kan. 
syukur dapat ke Pakistan kan. 
i tak pegi.
tapi dapat mug gak. 
heheheeh.


traditional cap masyarakat di sini. 
buat kenang2an. 


Memasing nak mencuba ikan trout di sini. 
GRILLED TROUT. 
Our tour leader kita cakap mmg best ikan ni. 
fresh. 


fresh2 lagi terus disiang. 
then mintak digrill kan. 


ordered gak fries. 


mengagih NASI BIRYANI. 


memasing khusyuk.
ada gak NASI BIRYANI. 
sebenarnya satu portion ikan tu boleh makan untuk ber 4 kot kalau makan dengan nasi. 
nasi diarang pun quite a big portion. 


reviews dr our group. 
cumel kak sas ni gurau2. 


selesai makan gambar lak. 


the driver and our local tour guide, Abu Bakar


depa pekena chai lah pulak. 


sedapnya kan. 
lepas makan pekena chai sambil sembang2. 
kena dengan udara sejuk2 nyaman gitu. 
ahhhhh.
Teruskan perjalanan menuju ke NARAN. 
malam baru sampai di IMPERIAL HOTEL tenpat penginapan utk malam ni. 


simple hotel je. 
tapi yang penting selesa lah. 
check in semua. 


dinner at local restaurant. 
banyak kedai2 makan di sini. 


perut memasing dah lapar. 


apa tunggu lagiii. 


ROTI dan KARAHI AYAM. 


ada lagi ni TROUT. 
tapi diarang makan roti n karahi je.


licin dahh. 


time for shopping. 
roam around waktu malam cam ni mmg best kan. 
udara dah lah sejuk. 
lagi best gitu. 


Pekan NARAN ni memang popular waktu summer. 
Kalau nak ke sini kena ambik package bulan June - September. 
lepas September this area, TUTUP. 
Jalan nak ke mari je tutup. 
NARAN ni sentiasa dibukak lah. 

Meriah waktu malam sampai lewat malam. 
memang kena shopping gila2 kat sini. 
Rasa tak zabar lah pulak nak ke sana ni. 


Get ready abang2 semua. 
cik adik nak shopping. 
alaaa.. ole2 lah kan. 
bukan hari2 ke Pakistan kan. 


Macam2 ada. 


syantik2 kan. 


Last but not least. 
Uppsss. 
abang2 ni bukan buat jualan ye. 
penyeri mata je. 
Dah tentu2 bukan org local lah ni kan. 
Maybe dari ISLAMABAD or LAHORE or KARACHI.
Pakistan kan besar. 


Nampak tak signboard hotel tu. 
masuk lorong ke dalam ni. 
kalau dapat duduk yg kat tepi jalan betul tu lagi best kan. 
tapi of coz yg depan2 tu yg lagi biasa2 lah. 
tapi i rasa mahalnya adalah kemeriahan ni. 
rasa2nya kalau i maybe nak stay 2 malam kat sini. 
kita borong habis2. 
ye tak. 
then explore lagi food depa ni. 
INSYALLAH. 
akan ku buatkan nanti. 

Ok.. time to sleep now. 
kita sambung perjalanan esok hari. 
daaaaa

 ** anything nak tanya pasal package ke Pakistan ni sila whatsapp me ye.   0192129958. 

cliks..cliks