cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, January 20, 2022

Meeting sambil visiting Kedai Canggih Wangsa Walk.




Sejak PKP tahun 2020 rasa2nya sekali kami ke outlet di Wangsa Walk Mall. 
dapat pegi sekali je menjenguk ke sana. 
selebihnya kalau ada apa2 hal berbangkit kami akan video calls dan whatapps je lah. 
itu je yang memungkinkan kami berhubung. 

then last Thursday Jan 13, 2022 baru kami dapat ke sana lagi. 
lama sungguh lah hai. 
menjenguk staffs di sana. 
kebetulan ada new staff hari tu. 


ini lah kami setelah 20 tahun bersama2 menerajui business pakaian sekolah ni. 
memulakan business di waktu umur kami masih muda. 
i masa tu 1 baru 32 thn. 
berhenti kerja sebagai guru di Kuala Lumpur terus involved dalam business ni. 
semua kami started from ZERO. 

ketiga2 kami semua memang tak ada experience langsung dalam perniagaan. 
i kalau takat meniaga kain batik sutera sebelum kawin dulu tu ada lah. 
tolong arwah mydaddi meniaga AMWAY ada sikit. 
then i meniaga NUTRIMATIC waktu memula mengajar.
tapi jenis semuanya suka2 saje. 
not serious. 
sebab masa mengajar i busy dgn netball. 
busy as a coach then referee. 
nak kawin terus berhenti. 
then mengajarlah selama 9 tahun. 

i berhenti bukan sebab bosan mengajar. 
tapi bosan dengan politic sekolah. 
dengki, fitnah, bodek menbodek. 
kipas mengipas.
tak boleh tengok orang lebih. 
i jadi muak. 
sebabnya i pun terkena tempias fitnah. 

my style was MENGAJAR ADALAH AMANAH yang perlu dilunaskan. 
jangan sibuk2 hal yang tidak berkaitan dengan mengajar dan pelajar. 
memula buat tak kesah. 
tapi bila diri difitnah mula rasa kesannya. 
mengadulah dgn hubby. 
hubby balik je dari office cerita lah itu dan ini. 
lelama member pun stress dengar.
then he offered  me nak berhenti kerja or not. 
uruskan business baju sekolah. 
terus i jawab nak. 
so berhentilah jadi cikgu sekolah rendah. 
notice 24 jam. 
heheheee..

modal hubby yang bagi atas idea dari suami2 yang semuanya partners in business jugak. 
depa suruh isteri2 kerja sama2. 
partners suami2 berpecah tak lama lepas tu. 
kami partnership para isteri tetap kukuh sampai ke saat ini. 
we are professional. 
ALHAMDULILAH. 

setelah 20 tahun bersama dan sudah sama2 tua we all berniat nak menjual business ni. 
anak2 semua tak berminat nak ambik alih. 
daripada pening2 kepala we decided nak let go the business.
kalau ada sesiapa yang teringin nak beli our business memang dialu2kan. 
boleh nego lah. 

we have 5 outlets semuanya. 
1. Kedai Canggih PLAZA ALAM SENTRAL, SHAH ALAM. 
2. Kedai Canggih BUKIT TINGGI, KLANG - GIANT BT
3. Kedai Canggih PUTRA HEIGHT - GIANT PH
4. Kedai Canggih KELANA JAYA - GIANT KJ
5. Kedai Canggih WANGSA WALK - WANGSA WALL MALL KL. 
sesiapa berminat boleh hubungi i ye. 


kami ended up meeting di Gloria Jean. 
Drinks kami. 


i just took this CHICKEN PIE. 


FISH n CHIPS for Mem Sue. 


CHICKEN CHOP for Mem Sabar. 

Tak lama lepas meeting terus lah balik. 
tak berani nak stay lama2 kat KL. 
tak sanggup tempuh jem waktu balik ke Shah Alam nanti. 
another meeting akan muncul selepas ini. 

Wednesday, January 19, 2022

Teman ke Oral Test Pendidikan Islam


Siapa yang ada anak yg ambik SPM tahun  ni?
maksudnya students yang kena ambik SPM tahun 2021 tp kena ambik tahun ni.
Bujang i salah sorang dari nya. 
tapi he is a private candidate. 
lepas balik dari Bandung gara2 covid dia decide nak ambik SPM. 

nak masuk mana2 sekolah dia mmg tak nak lah. 
sebab dari dulu2 lagi memang dah private school. 
jadi kepala dah set susah utk adapt the environment dgn sekolah non private. 
maka decide hanya home schooling saja. 
ambik tuition untuk 6 subjects. 

so sampai lah last Tuesday he needed to attend one oral exam. 
Oral exam for Pendidikan Islam. 
baru tahun ni katanya dibuat. 


exam dibuat di SMKSS17. 
i ni pulak kalau nak kena area keluar dari Shah Alam weekdays memang i seriau. 
takut traffic sesak. 
takut lewat sampai exam. 


Abang Irfan dok sentiasa sebut2 perkataan INTERLOCUTOR.
so i pun mencarik lah. 
orang nak oral lah katakan. 
tapi memang ketara dia nervous. 
sangat2. 
jadi bila dgn i n Abang 'Imran yang menghantar tu kira dia rasa ok lah kan. 


menunggu lah kami di sini dari jam 7am. 


member bersiap sedia. 
rambut panjang kena hide sikit tp tetap dibenarkan. 
once Abang Irfan ke exam hall we all pun keluarlah dari kawasan sekolah. 
menunggu di luar. 
but then i pun ajak Abang 'Imran balik je lah. 
mana tau ambik masa nak habis exam tu. 

tak pasal2 belum sampai rumah baru sampai area Jakel tu dia dah call bagi tau exam dah habis. 
adoiiii.
patang balik ke SS17. 
tapi traffice wei. 
30 minutes kat situ. 


kami terus ke Uncle K. 
lapar weiii. 


as usual i dgn SWEET LASSI. 
abang irfan dgn SIRAP BANDUNG.


kemaruk dah nak bergambar. 
ye lah dah tak travel.


he order ni. 
woww.
2 ROTI CANAI KOSONG.
2 TELUR NATA CAIR.
perghhh


i pekena TOSAI dan ALOO MASALA.


selamat. 


aikkk. 
makan lagi?
hehehe. 
i met sis mona di Plaza Alam Sentral.
settled few things then dia ajak makan.
depan mall je.


sis mona pekena MEE REBUS.


i pekena MEE SUP.

lepas tu i pun balik lah. 
dah tak larat. 
panas lagipun. 
nak dapatkan GRAB pun susah. 
tak pe lah. 
sekurang2 nya i dapat settled kan kerja i. 
alhamdulilah. 

Monday, January 17, 2022

TEPUNG PELITA - 3 kali mencuba baru puas hati.



Gigih i nak buat kuih TEPUNG PELITA ni. 
first time i buat rasa2nya 2 tahun lepas dalam bulan puasa. 
menjadi gak lah. 
cuma i rasa macam tak puas sikit sebab i tak berapa pandai nak buat kelongsongnya. 

sebelum nak buat of coz i cuba nak buat kelongsong dia. 
ni i cuba last year. 
tapi kelongsong tu agak kebesaran. 
cuba dgn recipe yang dishare di YouTube. 
eeeee.. tak baik. 
recipe tu tak menjadi pun. 
pelik sungguh lah. 
beriya2 dia kata kuih tu lembut je. 
i buat ikut exactly recipe dia tup2 keras mengantul je. 
eeeeee.. tak baik sungguh lah. 

then this year i nak cuba lagi. 
2 ikat daun pisang i dah beli  3 4 hari lepas. 
then i try buat kelongsong nya. 
i suka. 
cuma again agak besar. 
but still  masih ok ok sangat. 
then i carilah recipe di YouTube lagi. 
i refer youtube Che Nom.
but still i kena adjust2 sikit which suits to my cara lah. 

dan hasilnya i sungguh happy. 
i love the texture. 
gediks2 gitu. 


our teatime dengan TEPUNG PELITA. 


nanti i nak buat agak kecik sikit. 
so dapat lah banyak boleh dibuat. 
dapat gak bagi kat jiran2. 


ni jenis yang tak perlu dikukus. 
lebih menarik. 


puas lah dapat makan. 
i rasa sekali makan boleh lah dua. 


lembut je tau. 


cantik kan bekas dia. 
kena buat 2 lapis. 
nnt bila i senang2 i akan share how to make the kelongsong. 


dah siap cantik bekas tu i letakkan BROWN SUGAR. 


dah disaring cam ni terus campurkan bahan utk buat lapisan hijau. 


nampak kan agak cair. 
tapi kalau suka sedikit keras lamakan sikit waktu mengacau badan hijau ni. 


tuangkan perlahan2. 


bila dah dituangkan cam atas ni i letakkan sikit lagi brown sugar atas lapisan hijau ni. 
tak cantik benar rupa dia kan. 


bahagian putih dimasak sampai melepuh.
tengok lah texture dia. 
i memang suka kuih ni agak lembut. 
jadi memang agak cair. 
tapi bila sejuk nanti sure dia mengeras. 


bahagian putih dah dimasak langsung boleh dituang  atas  lapisan hijau ni. 


dah siap. 
nak cantik2 kat bahagian tepi tu kena lah dihimpit2kan sikit. 
supaya nanti adunan kuih ni agak mengikut bentuk kelongsong. 

Ok lah i share the recipe here. 
boleh lah mencuba nnt kalau teringin . 
boleh makan for teatime. 

#yaniscooking TEPUNG PELITA #yanrecipe
Bahan hijau/bawah.
4 helai daun pandan yang besar2 - dipotong2 kecik.
5 cawan air
1 cawan tepung beras
1/2 cawan gula pasir.
1/2 sudu teh garam.
Pewarna hijau. - sikittt je.
3/4 tbs brown sugar.
bekas sampan/kelongsong.
Cara:
1. blend pandan bersama2 air sehingga halus.
2. pindahkan air pandan yang telah disaring ke dlm periuk.
3. campurkan tepung beras dan gula lalu dikacau sehingga terlarut semua.
4. masukkan garam dan jerangkan atas api.
5. masakkan sehingga sedikit meletup2 bahan hijau ni.
6. titiskan pewarna sekiranya nak warna agak terang - i gunakan sikit sangat.
7. pindahkan ke bekas yang senang digunakan untuk menuang.
8. tuangkan ke sampan/kelongsong tepung pelita yang telah diletakkan 3/4 sudu besar brown sugar.
9. Tuangkan anggaran separuh kelongsong then taburkan sikit lagi brown sugar atas bahan hijau ni.

Bahan putih/atas
1 kotak santan pekat.(200gm)
3 1/2 cawan air.
3/4 cawan tpg beras
1 1/2 tbs garam. (Biar sedikit masin) dan lemak.
1 tbs gula.
2 helai pandan disimpul.
Cara:
1. campurkan kesemua bahan ke dalam periuk termasuk simpulan daun pandan.
2. kacau sehingga kesemuanya melarut.
3. Masakkan sehingga melepuh.
4. tuang ke dlm bekas then tuang atas lapisan hijau.
5. Biarkan sedikit sejuk lalu masukkan ke dlm peti.
6. Hidangkan sejuk.
Ahhh.. dap ehhh.

Saturday, January 15, 2022

Ciku pertama dari kebun sekangkang kera.


Siapa suka buah ciku?
i suka sangat. 
boleh berbijik2 lah kalau kena yang sedap manis tu. 
nak carik ciku ni sekarang kira susah sikit kan. 
tak senang2 kita dapat di kedai2 buah. 
ikut musim sungguh lah. 


after menanam dalam 2 tahun baru dapat merasa. 
at first i tak care pun bila nampak ciku ni berbuah. 
baja tidak apa pun tidak. 
but one day i tengok ehhh. besar lah pulak buah nya. 


dah agak tua dah. 
i pun petik lah. 
terus peram. 
tapi sentiasa i tengok2 kan. 
takut terlupa, rosak, langsung tak merasa. 


almost 2 hari kot diperam. 
ya allahhh..
sedapnya. 
manis. 
tak de cacat cela. 


dah potong i letak dulu dalam peti ice. 
nak makan sejuk2. 
share ramai2 ni. 


semua dapat rasa. 
seronok memasing. 

nak tunggu lagi lah. 
nak letak baja nnt. 
tak sabar nak tengok keluar putik then besar buahnya. 


Thursday, January 13, 2022

Wedding for the first time after 2 years.




Dapat undangan dr kawan i and Hubby. 
Majlis sambut menantu. 
pengantin dah menikah bulan August waktu PKP tu lah. 
so belah perempuan dah buat lama. 
belah lelaki yg terpaksa ditangguhkan lah. 
itu yg baru boleh buat on November 12, 2021 hari tu. 
kita ni pulak mmg dah lama sangat dah tak ke mana2 majlis. 
macam2 rasa ada. 
suspen ada, nervous ada, excited ada. 
maklumlah musim wabak ni jadi serba tak kena dibuatnya kan. 
dah pakai cantik2 muka kena pulak berserekup cam tu. 
nak sembang pun ntah apa2 jadinya.
memang tak best sangat. 
tapi ALHAMDULILAH dapat gak kami menghadirkan diri. 
tumpang bahagia. 


majlis diadakahan di Menara TM Banquet Hall. 
nak ke sini pun lega je jalan. 
no traffic at all. 
smooth je. 


pelamin yang simple. 
cantik yang penting. 


cake pengantin dah tersedia dia tepi pelamin. 


tetamu masih di ruang menunggu. 
kebetulan masa tiba terus jumpa Pak perantin. 
dia suruh kami terus duduk di meja yang telah ditetapkan. 


tak banyak meja. 
sesuai SOP tuan rumah buat jemputan dalam 150 orang je. 
syukur lah bila kita dapat diundang.
kira terpilih lah kan. 


meja santapan raja sehari. 


meja makan pun takat ber6 je. 
kalau dulu2 kan 10 satu meja. 
ni memang limited lah. 


suka tgk meja macam2 ni kan waktu majlis kawin. 


terus air dituang i pun minum terus. 
kehausan lah pulak. 
cuaca di luar hujan masa ni. 


paling best bila ada door gift. 
suka sangat. 


we all pegi bertiga. 
so dapat lah 3.


SOP terbaru kalau datang wedding. 
nak senduk lauk kena guna sarung tangan ye.
sib baik PA ada. 
Abang Luq lah yg tolong senduk2kan. 
Ibu abah tunggu je lah. 
tak perlu nak banyak2 tangan menyenduk. 


sementara menunggu tetamu lain masuk sempatlah kami picca2. 
dah lama tak gambo2 you. 
pengantin lama gitu. 


i pun tak ingat apa conversation between two of us. 
serious tu. 


emmm.. apa agaknya. 


gelak2 tu kira tak serious lah kan. 
saje je nak masukkan gambar kat sini.


alamak.
kena lah masukkan gambar PA sekali dalam ni. 
buat kenang2an. 
excited Abang Luqman dapat join ibu abah. 
Abang Irfan pun sebenarnya nak ikut. 
tapi SOP lah kan. 
limit 3 org je. 
Next time kita kena tukar PA lah. 


geng2 hubby yang semuanya dahsangat2 berbeza compare to 30 thn dulu. 


para isteri yang i memang kenal. 
not all lah. 
memang dah lama tak jumpa. 
almost 10 years kot tak jumpa. 
ini lah kebaikan menghadiri majlis kawin kan. 
dapat jumpa kawan2 lama. 


Lastly gambar perantin. 
Semoga pengantin sentiasa dilimpahi berkah dan rahmah ALLAH..
hidup bahagia hingga hujung nyawa. 
YA RABBI

cliks..cliks