cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, April 5, 2022

Ramadan pertama dengan Iftar NASI AYAM BEREMPAH.


Salam buat semua. 
Ramadan Kareem. 
Alhamdulilah diizinkan kita semua bertemu lagi dengan ramadan kali ni. 
berbeza betul rasanya ramadan i kali ni. 
tak ramai dah di rumah. 
Mydaddi dah tak ada. 
Last year he still merasakan ramadan. 
but not this year anymore. 
Semoga Mydaddi ALLAH kurniakan tempat yang terindah di sana. 

Mymommi pun tak bersama ramadan kali ni. 
Chef Ciju jugak. 
diarang sambut ramadan di rumah Mydaddi sama2 dgn Pamanmie and wife. 
So hanya me and my small family. 

so hari ni just decide nak masak NASI AYAM . 
tak nak yang goreng2 berkicap tu. 
Nak buat AYAM GORENG BEREMPAH. 
dah pandai buat ayam berempah kan. 
tu yang beriya2 membuatnya. 
ingat kan at first nak buat AYAM PERCIK. 
rasa macam banyak lah pulak kerja nya. 
so kita buat yang cam ni je. 

dapat gak deliver sikit buat Mymommi dan my uncle. 
syukur lah.
itu je yang mampu buat. 


so ini lah kejadian semalam. 
our first Iftar.


i buat AYAM GORENG BEREMPAH. 
banyak letak SERAI n LENGKUAS. 
biar banyak sampah sarap nya. 


my NASI AYAM. 
i pernah share this recipe. 
memang sedap. 
Hubby puji sedap. 
means sedap lah tu. 
3 kali tambah dia you. 


then i buat kan VEGE SOUP. 
ayam sikit je. 
sebab nak jadikan stock ayam . 
so lebihan tu i buat soup . 


i buatkan sambal. 
tapi tak berapa nak terangkat sebab missed banyak benda. 
let it be lah. 
yang penting kicap pedas i buat. 


malas nak banyak2 kan bekas. 
i sekali kan je SALAD dgn ayam.


Hubby boleh2 nak makan SAMOSA DESA PANDAN ni. 
so tghari semalam he went there with Abang 'Imran.. 
i dah kata i tak nak keluar ke mana2. 
sebab nya first day. 
banyak nak kena jaga. 
bila dah keluar tu macam2 ditengok kan. 😉
so better duduk rumah dan masak nasi ayam. 😝


ini pulak my nasi ayam. 
I made nasi ayam with BROWN RICE. 
sedap jugak even not same like the rice yang i guna kan beras wangi. 
beras wangi melekit2 sikit. 
macam u makan nasi ayam dr AYAMAS. 


i suka dates ni. 
yg basah tu. 
nak kena masukkan dalam fridge.
i dapat free dari Mahnaz sebab borong kurma kat situ. 
nak kena restock nampak gayanya. 


Then ada DRAGON FRUIT.  
ALHAMDULILAH. 
rezeki kami buat semalam. 
sedap2 kita makan. 
teringat kat saudara2 yang tiada makanan. 
Semoga ALLAH permudahkan segalanya. 

Thursday, March 24, 2022

Indahnya Pakistan terutamanya HUNZA


kena promote lagi lah package Pakistan i ni. 
i made another digital brochure untuk promote this Pakistan trip ni. 
Jom sesiapa teringin boleh DM i. 
phone number ada kat situ. 


kena ubah2 brochure ni. 
package masih lagi 10 hari 9 malam. 
direct flight dari KL to ISLAMABAD using PIA.
almost 7 hours tu nak sampai Pakistan. 
jom ada trip musim bunga ni. 
in May. 


i share here one video yang memperlihatkan keindahan di Hunza. 
Ini view yang masih lagi fresh. 
dari seorang teman kepada teman yang tengah menjelajah Pakistan. 
sorang diri je dia. 
teringat i perihal i travel ke KASHMIR INDIA sorang2. 
2 kali pulak tu i buat dajal. 
hehehe..
muda2 dulu ok lah. 
now dah tak boleh dah.
kena ada teman baru meriah sikit. 
tapi i tak suka pegi terlalu ramai. 
takat 3 org ke 4 orang ke dan sekepala.
penting tu. 


setiap hari tengok IG suasana di Gilgit. 
I shared this video yang i tgk di IG. 
breathtaking view kan. 


NALTAR VALLEY antara tempat yang akan our group pegi. 
Air tasik tu jernih mcm cermin. 
boleh nampak lah dasar tasik tu. 


kalau ke sana nak berangan2 lah duduk kat atas sambil memandang yang di bawah tu. 
waduhh.. duhh.. duhhh.
ni kalau tak silap di SKARDU. 


another place our group will be here. 
KAGHAN. 
cantik banget2 kan. 
sambil ngirup chai panas2..
sambil cuci mata memandang ke sini.
boleh hidup 100 tahun lagi ni. 
hehehehe. 


ini pun gambar fresh dari sana. 
baru dapat 3 4 hari lepas. 
memang mengeramkan hati i. 


ni pulak dari collection my agent kat Karachi. 
perghh..
kalau lah i boleh berdiri gak kat sini. 
memang curlass lah kan. 
indahnyaaa..


last but not least. 
i share kan video suasana Cherry Blossoms di Hunza. 
suka nya i tengok. 
i mmg suka spring time. 
suka tgk bunga2. 
INSYALLAH jika diizinkan ingin i berada di sana pada waktu spring. 

Memang untung orang Paksitan ni esp bahagian2 utara ni. 
Macam2 musim diarang dapat. 
hebat kerja ALLAH kan. 
eh, jom lah kita ke Pakistan. 
DM me ye. 








 

Saturday, March 19, 2022

Masak lemak udang rebung dan pucuk betik.




i dah tak rajin ke dapur sejak dua menjak ni. 
macam2 hal jadi. 
nanti lah i share apa yg dah terjadi since last month. 
hari ni i nak share apa yang  i masak 2 3 hari lepas. 
i masak rebung. 
rebung fresh. 

kira i tak aci lah. 
sebab i tak tau cam ne nak masak rebung from scratch. 
i dapat rebung ni dari my SIL. 
dia yg usahakan cam ne nak bagi rebung tu terus ke i then i boleh terus masak. 

ada process nya kan sebelum kita boleh terus masak. 
sebab i dapat dari my SIL tu katanya rebung tu dah siap2 direbus. 
kiranya i tinggal masak je. 

bila dapat je rebung ni i terus masakkan REBUNG MASAK LEMAK. 
padankan dgn IKAN MASIN GORENG CILI.
adoiii sedapnya tekak. 
hubby makan pun bertambah2. 


then selang dua hari i masak lagi rebung. 
MASAK LEMAK REBUNG UDANG. 
ada dapat udang laut fresh2 tu. 
then besarnya mmg besar bapak lah


udang n favorite Abang Irfan. 
suka sangat lah dia. 
sedap gak lah bila masak style cam ni. 


Rebung ada lagi bersisa.
hubby suruh rebus sikit lagi. 
SIL ada gak bagi   PUCUK BETIK. 
request dari Hubby. 
i rebuskan gak PUCUK BETIK .
masa rebus pun dah rasa kepahitan daun betik ni. 
tapi tak kesah. 
memang suka pun.


i cicahkan pucuk betik ni dengan kuah pecal. 
ya allah. 
tak payah makan lain dah. 
pucuk betik cicah kuah pecal tu pun dah superb to me. 
sedap lah weiii.  
Pahit dia ya ampun. 
tapi layan je lah. 
memang suka.

Nampak gaya minggu depan nak kena balik kampung. 
nak cari pucuk betik lagi. 
ALHAMDULILAH...

Monday, March 7, 2022

Beef Gosht my style my version




ada dlm peti beku tu 7 biji meatballs yang i buat sendiri. 
besar kurang lebih macam bola golf gitu. 
memang dah siap bermerinate dgn spice a bit lah. 
lebih i buat RISSOLES. 
dok fikir nak masak apa lah agaknya. 
nampak ada tinggal sebekas lagi so i pun cadang nak masak BEEF GOSHT. 
ala2 desi food lah cam tu. 


defrost naturally. 
agak2 lembut i pun mula lah tumis all the spices. 


masakkan bebola daging ni seketika dgn sikit air. 


ok lah. 
i share the recipe ye. 
tapi simple je lah. 
mudah sangat kalau ikut yg i bagi ni. 
then adjust2 lah sikit ikut tekak memasing kan. 

1. Frozen minch beef yg I dah perapkan dlmnya cumin n coriander powder, garam then I bulat2 mcm bola golf besarnya. 
2. Tumiskan 2 labu bawang besar (hiris nipis) sampai agak brown 
3. Then masukkan 2 tomato (ptg dadu) masakkan sampai tomato hancur. 
4. Masukkan 1 TBS ginger paste n 1 TBS garlic paste. 1 TBS cumin seeds n 1 TBS coriender powder n 1 TBS garam masala. 
5. Gaul rata dan biarkan agak kering. 
6. Then masukkan sikit air lalu masukkan bebola daging 
7. Biarkan seketika. 
8. Bubuh garam dan sikit chicken stock. 
9. Sebelum tutup api taburkan fresh coriender. 
Dah siappp..

*Letakkan yogurt pun ok. Cuma I x de stock kat peti es. Kira ok dah tu.


i makan dgn my BROWN RICE, PERIA KATAK, dan BENDI GORENG. 


sedap. 
still moist isi daging ni. 


Bau daun coriander memang mengancam selera i. 

lebihan kuah2 tu i buat cich cekodok.
or roti. 
or i buat spread on the wrap then letakkan salad pun sedap sangat. 
Insyallah nanti boleh cuba buat. 
memang sedap. 

 

Wednesday, March 2, 2022

Healthy food by Proforms food.



me now under medication. 
so kena aware with some food.
avoid caffeine esp coffee and tea. 
milo pun better not. 
so mencari2 apa yg sesuai for me. 


teringat one of my fren ada menjual gluten free stuffs. 
so i pun mengoder lah dari dia.


i m using this now. 
no more KOPI RATU. 
ketagih weiii.
demi nak sihat lah kan. 
dengar kata tok dukun. 


no more WHITE SUGAR or BROWN SUGAR or any sugar. 
i pun bukan lah penggemar gula putih ni. 
jarang buat air guna gula cam ni. 
so i guna fruit sugar. 
recommended this sugar.
 COCONUT SUGAR. 
tapi i kalau pakai pun takat 1/2 sudu besar je pun. 


i beli gak COCONUT OIL. 
khas for my vege. 
tapi tak bau sangat lah.
tahan lah 2 bulan buat masak sayur2 i. 
sayur pun i hanya boleh makan sayur2 mat salleh you. 
no more TAUGE.
no more TIMUN.
no more KOBIS. 
no more KANGKUNG. 
adoiiii. 
semua favorite tu. 
rupa2 nya selama PKP yang selama tu lah i seronok memasak. 
then menu nya mostly berasaskan sayur2 atas ni. 
apa tak teruk my sakit. 
so kena lah baiki kerosakan yang telah dibuat. 


then my friend hadiahkan garam. 
so far belum cuba lagi. 
nanti boleh lah. 

kalau ada yg di sini mencari2 product gluten free or organic boleh lah contact this person. 
PUAN INU
0122105344

 

Tuesday, March 1, 2022

Lunch ke STEAM FUN before saying good bye Kuala Lumpur (3)


dah nak balik dah. 
kami asyik bersembang di pagi hari last ni. 
ingat konon2nya nak lah breakfast kat bawah sebelum balik semuanya. 
tapi we all sembang sakan. 
tak hengat. 
tengok2 eh dah hampir jam 11. 

so siap2 lah. 
we skipped our breakfast terus lah nak lunch kat luar. 
mem lina janji nak hantar Shah Alam. 
so berbahagia kita wak. 
Mem lina kata nak bawak makan kat STEAM FUN. 
i pulak idok ler pernah dengar nama tu. 
kita ikut je lah. 


selesai check out terus lah kami meninggalkan our 'semalam condo'.
nak lunch terus ni. 
cuaca cantik sangat.  


dah lama tak merayau Kampung Baru. 
sakan tengok sana sini. 
termasuk lah Masjid Kampung Baru ni. 
cantik.


nampak PINTASAN SALOMA. 


kami ke Ampang. 
kat situ haahh STEAM FUN punya kedai. 


cantik sangat mural di dinding tu. 
i suka. 


suka sangat tengok. 


mak bedah pun bergambar sebelum berpisah nanti. 


dan lagi. 


ehh.. jom order.


ni yang dipilih. 


ni gak. 


ada satu lagi. 
NASI GORENG UDANG. 
tak sempat nak tangkap. 
dah kena ngap. 


udang.. 
udanggg
CUCUR UDANG. 


ada KUAH KACANG. 
baru best. 


sedap. 
tapi apa nama dia ntah lah. 


i love this. 
pakai udang kering kalau tak silap. 


selesaiiii.


ni yang i bawak balik. 
tak kan makan sendiri je kan. 
moh ajak family merasa. 


i bawak balik ole2 ni gak. 
KEREPEK PISANG dgn KEREPEK UBI PEDAS. 
pegi KL je pun. 
tapi tetap ada yang dibawak pulang. 
buat yang tersayang. 
heheheee..
ALHAMDULILAH. 
even setakat semalam. 
hati happy. 
walau tak buat apa pun. 
yang penting dapat bercerita. 
berbahagia kami. 
ALHAMDULILAH..


 

Monday, February 28, 2022

LEGASI KAMPUNG BARU GUESTHOUSE, Kampung Baru, Kuala Lumpur.



nak share our staycation di Kuala Lumpur baru2 ni. 
we stayed at LEGASI KAMPUNG BARU, Kuala Lumpur. 
area Kampung Baru je. 
tapi best sangat area ni. 
meriah sebab dekat dengan tempat makan. 

Mem Lina yang tempah our condo di sini. 
we all decide then ambik lah 1 unit for 5 of us pada mulanya. 
bolehlah sembang2 sakan reramai. 
kalau kat bilik hotel kena lah pulak kita ambik connecting room baru best. 
but then bila reramai agreed utk stay kat sini then proceeded. 

but then daripada ber 5 salah sorang dah boleh agak tak akan turut serta disebabkan masalah kesihatan. 
then boleh lah enjoy2 ber 4. 
tapi tulah. 
saat2 akhir tak dapat gak join. 
bertiga lah kami. 

kalau kat bilik hotel kira dah cantik kalau ber3 ni kan. 
rapat2 je. 
sure lebih kepada berborak atas katil.
then bilik sure lagi best. 

tapi tu lah. 
allah punya kerja. 
kita rancang cantik dah. 
allah kata lain pulak. 
redha je lah. 

anyway i wanna share lah sikit info pasal condo kami ni. 
so sesiapa yang teringin nak stay sikit boleh sangat lah. 
memang menarik. 


punya lah dah lama tak ke Kampung Baru sampai kan tak tau yang kata gerbang nya dah berdiri megah seperti ini. 
almost 10 years kot tak ke sini. 


Banyak lah kedai2 makan di sini. 
ni kira main lorong lah. 
ada KEDAI KAK SOM. 
ada KEDAI SURAYA SEAFOOD. 
macam2 boleh dicuba di sini. 


penghujung selepas deretan kedai2 ni kat simpang 3 akan kita jumpa this building. 



rumah kami di level 35. 
tu diaaa..
punya lah tinggi. 


bukak pintu je belah kanan jumpa kitchen. 
cantik tersusun. 


suasana dalam rumah. 
ruang makan dan ruang tv bersama. 


decor2


penghuni bersama mlm nanti


simple


bilik satu.
ada extra mattress gak.


second bedroom. 
spacious.


master bedroom.
also spacious. 
cuma tilam tak berapa selesa lah. 
agak usang. 
i think depa sud improvise tang sarung bantal dan alasnya. 
banyak kat IKEA cantik2 kan. 
but still ok lah. 


toilet attached in master bedroom. 
spacious. 
clean. 
toiletries semua lengkap. 


second toilet. 
pun so clean.


simple lah. 
agak menarik jugak. 
towel pun ada disediakan. 


seronok mak mak bedah. 


suasana malam dari condo kami. 
nampak tak PINTASAN SALOMA tu. 
nampak KLCC tu. 
tapi nampak sebelah je lah. 


view petang di Kampung Baru. 


view waktu malam di KAMPUNG BARU. 


View waktu pagi di sini. 

Info i share sikit kat   S I N I
boleh lah jadi staycation nanti. 
not bad lah kalau datang ramai. 
at least dalam 6/7 orang dgn family pun dah best sangat. 










 

cliks..cliks