cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Saturday, January 19, 2019

TMPL - Travel More Pay Less event




January 12, 2019 - Saturday.
Shah Alam.
Meet up


Sis Mona messaged me.
Habaq mai about one event yang bakal diadakan di Seksyen 16. 
All about traveling lah.
since i didnt have anything to do that day, so agreed lah nak pegi sama2. 

the event started at 2.30pm.
i pun dah ada di office waktu tu, terus met sis mona then gerak ke situ. 
once sampai, tengok orang ramai beratur lah di situ. 


cantik tempat event i pada i. 
pandai orang yang buat tempat ni. 
memang menarik kalau kita buat any event kat sini. 
Kira parking, ok lah.


Panaih lit2 you. 
nak register lah ni. 
Sis Mona nak tulun register kan i. 
toceee.


mencari2 nama. 


tak lama, session pun bermula. 
Pengenalan TMPL Backpackers. 
the founder, how they started the business,
siapa yang pegi selalunya. 
dan ke mana2 je diarang pegi. 


ini session Moji. 
traveler yang slot dia now ditayangkan di TV1.
I tak kenal pun dia ni. 
tapi  pernah lah dengar nama tu. 


gambar dr FB TMPL Backpackers. 


* gambar dr FB TMPL

ada orang bagi gambar ni kat i. 
rupa2nya tengok kat FB TMPL Backpackers. 
alahaiii.. 
macam busy dengan phone lah pulak. 
sebenarmya mmg agak busy masa ni. 
sebab malam nya ada wedding reception. 
so busy bermessage dengan my fren. 


* gambar dr FB TMPL

tapi ada tau gambar yang tengah khusyuk mendengar celoteh orang di depan tu. 


*gambar dr FB TMPL.

rasanya macam kenal hamba ALLAH yang berbaju kotak2 tu.. 
Kalau salah, maafkan ye. 


Selesai majlis ada sikit jamuan. 
standard lah kan. 
tak de makan kalu, sure kena bahan penganjur. 
betul tak?
simple tea time lah. 
not bad. 


happy muka dapat makan kan.
tapi memang lapar dah perut i masa ni. 
Almost 4.30pm dah masa ni. 
selalunya kalau kat office i memang akan go for teatime masa ni.
tu yang lapar tu. 


Makan sikit Mee Hoon. 
share with Sis Mona. 


ada kuih2 gak. 
ALHAMDULILAH..
suka hati perut. 


anyway, selain sikit info yang diberi tadi tu, ada gak booth2 yang berkaitan ada di situ. 
ini booth instant food yang boleh dibawak travel.


backpack pun ada. 
sebenarnya apa yang boleh i katakan di sini, this event dibuat merupakan salah satu marketing strategy lah.
Depa ada jual package gak masa ni.


pilih kakkk. 
pilih. 
tapi kami tengok2 je. 
i memang dah tak mamfu nak berback pack2 ni. 
buat gak, mau terduduk kat airport je nanti. 
kita kena gak bag tarik. 


ambik kenangan lah kan. 


Makin bolat je pipi Mak Bedah kan..
aduhaiii..
malas nak tengok weighing scale. 
kita ngap je lah..


well, just nak share some of the package yang ditawarkan.
as i told u earlier, depa punya marketing lah ni.
TMPL. 
travel more n pay less.
ala2 backpacker but not as backpacker lah yang segala macam dicatu.
mostly yang kita terfikir, Backpacker travel memang budget. 
tapi yang ni, just ala ala.


Murah lah kan.
tapi i lupa nak tanya, apakah ini ground package?
Silap tak tanya. 
But for me, memang murah lah.
campur dengan flight ticket kita ambik sendiri, i guess dalam almost 4k gak ni.
i dah pegi dah. 
even bukan sampai 5 cities, but i happy sangat. 
esp Cappadocia. 
so great experience. 


ooo okk..
ground package je ni. 
teringin gak nak ke sini. 
Tapi more on Bosnia lah kot kalau nak pegi pun. 


and these both countries i nak pegi. 
I more on Morocco.
tapi dah janji dengan Abang Irfan. 
he wants to go to Spain. 
hadiah sebab nak belajar di Bandung. 
Mudah2an berjaya lah pegi nanti ye..


time to go lah. 
malam nanti nak ke Kota Damansara pulak. 
wedding. 
so balik nak rehat kejap. 

Keluar dari sini, tup2 terserempak dengan one of the friend yang pernah ke Kashmir under Zubair. 
Orang yang suka travel gak. 
Lagi hebat dia travel. 
ALHAMDULILAH.
i dapat kenal dan jumpa ramai kawan2 baru dalam hidup. 
Ada yang dah pergi meninggalkan i selamanya, 😭😭
ada yang meninggalkan tanpa sebab dan punca, 💔💔💔
ada yang kekal berteman tapi tak rapat dan  hanya sesekali bersapa, 
ada yang terus menjadi rapat seperti kakak adik, 👪💖
seperti mak dan anak, 👪
dan ada yang kekal gak dan malah sesekali outing mengopi. 
ALHAMDULILAH. 💋
penuh warna watni. 

Bagi semua teman2 yang i kenal, semoga kita sentiasa dilimpahkan ALLAH perasaan kasih sayang.
Bagi yang meninggalkan kita, pasti ALLAH gantikan dengan yang lebih baik. 
yang lebih ikhlas dalam berteman, 
semoga ALLAH merahmati kita dan hidup kita dalam kasih sayang dan rahmatNya. 
INSYALLAH...


Thursday, January 17, 2019

Dilli Haat, New Delhi, India.


Ini cerita, cerita lama.
tapi i just nak share info lah.
esp those yang nak ke India.

Punya lah nak sangat ke sini.
I memang planned lama sangat nak ke sini.
At first mencuba ke sini tak failed sebab si Zubair tak tau tempat.
ceh..
penat2 naik auto, tup2 salah tempat.
then in 2018 i berjaya gak dengan bantuan si Aadil.
kami ke sini guna UBER.

Boleh tahan jauh gak lah dari airport.
plus traffic yang memang hebat  teruk nya.



ini tempatnya.
timing: 10.30am till 10.00pm



nak masuk kena bayar.
Local, adult dalam INR30,
kids INR 10.
kalau foreigner dalam INR100
but still reasonable lah kan.



macam2 ada.
barang2 dari seluruh India.
tempat agak tersusun.
You can spend about 2 to 3 hours kat sini.
I just spent about 1.30hours je.
cukup lah tu.



pilih je lah.
yang best, still boleh bargain tau. 




Best time to visit here - Delhi is a city which experiences really hot temperatures.
Month from October to March are the best time to visit here.
Autumn months are mild and offer a good time kalau nak shopping.
tak lah kita berlengas kepanasan dan berpeluh.



crafts lagi lah banyak kat sini.
Maybe harga agak mahal sikit dari Sarojini Market kot.
Tapi yang penting tempat ni agak teratur. 




tengok tu.
rambang bijik mata. 




sib baik i tak ada masa banyak masa di sini.
kalau tak sure ber rupee2 hilang.





tak hanya barang untuk dishopping.


kedai makan pun banyak. 
(Gambar google).



macam2 food ada dari seluruh India. 



halal pun banyak kat sini.
Lain kali teringin nak ke sini lagi.
nak santai2 ke sini.
tak nak rushing.
nak enjoy the things kat sini.
nak enjoy the food gak..

So ini one idea kalau anda ke Delhi.
Shopping timeeeee.

Wednesday, January 16, 2019

Minum kopi dan baca buku




Bila nak travel, maka busy lah i mencari buku2 sebagai bahan rujukan. 
Habis semua kedai buku i redah.
tapi susah nak dapat. 
tak de stock dah. 


pergi lah ke sini. 
pun buku yang dihajati tak ada stock dah. 
sedih betul.


akhirnya ini je yang dapat.
Lain yang planned nak dibeli.
lain yang dapat. 
Yang Paris tu dapat hadiah tau.
Lonely Planet Middle East tu, saje je beli tau.
Angan2..
tak salah kan. 
Ended up i singgah mengopi di Coffee Bean. 
favorite place. 


dapat buku Di sebalik Tembok Yahudi, 
(ada yang sudi menghadiahkan buku ni terima kasih sangat.)
i singgah mengopi di Papa Rich.
INSYALLAH akan ke sana nanti. 
tapi tak tau bila. 
angan2 tak salahkan. 


dan cari lagi buku, 
dapat yang ini. 
I went to Popular Bookstore.
dan dapat buku about Pakistan. 
dah habis pun baca but Lonely Planet PAKISTAN memang tak ada di mana2. 
so hard to find. 


Mission 2019. 
nak cari buku lagi. 
maybe i nak ke Kinokuniya. 
Baru banyak sikit rujukan di situ. 
Buku apa yang i cari tu?
Nak ke mana agaknya tu?
Tungguuuuuu..

Monday, January 14, 2019

Patin Meet Up di Patin Tempoyak, Seksyen 15, Shah Alam



gambar2 lama yang i draft kan. 
sayang nak didelete. 

Ini activity yang kerap me and ex classmates yang tinggal or kerja sekitar shah alam. 
set time je, menjadi lah kami jumpa dan favorite place is 

PATIN TEMPOYAK di SEKSYEN 15. 


Favorite part patin, KEPALA dia. 


ada yang ambik badan, 
ada yang ambik ekor. 
MASYALLAHHH..
nikmat dunia betul. 


tambah lagi dengan PUCUK UBI TEMPOYAK. 
heaven sangat. 


ada ulam. 


dan yang best lagi kami ordered IKAN KARAI ni. 
sedap sangat. 
makan panas2. 


dan ini lah kami yang berkesempatan berjumpa. 
kawan class in 1984/85. 
now kami dah berusia. 
tapi jiwa muda lagi semua ni. 
hehehehe.


semoga ALLAH kekalkan hubungan saudara kami. 
semoga ALLAH limpahkan keberkatan buat kami semua. 
selalunya ada je yang belanja. 
semoga terus dilimpahkan rezeki dari ALLAH.
i belum ada peluang nak belanja PATIN ni. 
maybe in 2019 ni. 
INSYALLAH..

cliks..cliks