cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Monday, October 25, 2021

Shopping dan window shopping ke Sogo I-city



punya lah dah lama tak ke I - City.
rasa2 nya last pegi bulan puasa ritu. 
berbuka dgn anak bujang omel i tu lah. 
gara2 melayan dia yang nak berbuka di luar tp sorang pun abang2nya tak free. 
so ibu lah penggantinya. 
then terus PKP.

hari ni chef ciju ajak ke sana, 
i rasa 50 50 nak pegi.
al maklum hati masih tak semangat nak jenjalan. 
hal covid masih lah berputar di sekitar kita. 
tambah lagi dengan rasa lutut yang semakin sakit ni. 
tambah lagi dgn pocket yang sangat2 kering tu lah. 
so nafsu nak berjimba keluar tu kureng sikit. 

tapi fikir2 balik tak pe lah. 
pegi kejap je. 
pepagi dah dapat whatapps anak2 buah di kedai pasal problem berbangkit.  
hangin kejap. 
so dpt keluar rumah kejap. 
then ngopi ke kejap. 
dapat gak release stress sikit kan. 


dalam kul 11.45am kami sampai dan terus pegi makan. 
sebab dah skipped our breakfast. 


pepagi we all keluar sebab tak nak bersesak2 dengan orang. 
so nampak lapang je kan. 


terus ke food court dia. 
tengok pekerja pun memang jengah lap2 dan kemas area tu. 
so confident lah sikit nak duduk situ. 


memasing dah ambik nasi tu. 
tu dia lunch punya lah awal.


mine. 
ada ikan keli ada sayur memang jadi dah tu. 


selesai makan terus naik ke Level 2. 
lalu sini terus berangan2 nak fly. 
ya allahhh. 
dah lama kita tak dapat travel2 kan. 
memang rindu sangat lah. 
bila dah tengok cam ni memang teringin nak pegi tempat2 sejuk2 berseleju2 kan. 
tak pe. 
kita tahan nafsu kita kan. 
tiba masa nanti boleh kita travel dalam keadaaan yang kurang pressure nya. 
semoga ALLAH makbul kan. 


masuk ke Sogo. 
coz Mymommi tu nak beli kasut. 
since dah lama tak keluar rumah her kasut pun dah kurang elok untuk dipakai. 


masuk Sogo ternampak ni. 
baru teringat nak Deepavali kan. 
suasana memang tak nampak macam nak sambut this festival. 
berbeza sungguh lah. 


terus ke sini. 


tapi bukan untuk ku. 
kasut i ni tak perlu ditukar sehingga lah tahun 2023.
insyallah nak travel nanti kita pakai dia ni lagi. 
why 2023?
why still lama sangat?
waktu sekarang ni tak lama mana pun. 
tup2 dah 2021. 
tup2 dah 2022. 
to be so relax dan mudah2an covid menghilang sikit kita plan lah 2023. 
again, semoga ALLAH makbulkan. 


sebelum balik Mymommi dah grabbed this cute gown. 
utk cucu tomel dia lah. 


ehhh. 
belum balik lagi. 
kita ngopi dulu. 
kan tadi kata nak ngopi kan. 
so kami ke sini. 


kat sini pun tak ramai orang. 
moh ler kita duduk sini. 
SAN FRANCISCO COFFEE. 


lapar balik. 
pekena croissant dia yang sedap. 
2 kali order tu. 
memang best. 

then tunggu 'abang driver' mai pick up. 
nak naik Grab pun takut2 lagi. 
so 'abang driver' jadi mangsa. 
ALHAMDULILAH. 
dapat tengok suasana luar. 
hirup udara yang takut2 untuk dihidu. 
hehehe..
sebab bermask kan. 
now a bit relief. 
boleh lah kita berblog sikit hari ni. 


 

Saturday, October 16, 2021

Chicken Ka Salan @ Pakistani Chicken Curry my style my version.



Ya allahh lama nya tak update. 
tak tau apa nak cerita dah. 
sebab tak berjalan or eat out. 
mati kutu nak tulis apa. 

tapi tak boleh jadi lah kan. 
nak gak tulis. 
so i nak share recipe je lah. 
dah tu duduk rumah je. 
jalan nya dari bilik ke ruang tamu.
then ke dapur memasak dan mengemas. 

so i made Pakistani Chicken Curry.. 
this is my second time kot kalau tak silap. 
masakan yang simple je pada i but then semua suka. 

kenapa i asyik suka masak masakan India or Pakistan ni ek?
i sendiri tak tau. 
tekak mmg suka esp selepas i balik dari Kashmir in 2012. 
selera terus bertukar. 

ni lagi lah. 
i angan2 nak ke Pakistan kan. 
then the mission ke Pakistan adalah explore the food there. 
jadi almost hari2 i dok usha street food kat sana. 
then find out lah how to cook dari YouTube. 


so i nak masak hari ni. 
prepare apa yang patut. 
Bawang besar tu mmg kena banyak. 
Lagi banyak lagi manis masakan. 
Cumin dan coriander powder ni memang memainkan peranan dalam masakan Pakistan ni. 
satu lagi garlic n halia paste tu mmg kena ada. 


kejap je masak nya. 
dah siappp. 


Nasi Brasmati dah ada. 
Pakistani Chicken Curry dah ada.
Salad n Papadom ada. 
soooo jom makan. 


i buat kan salad cam ni je. 
sedapppp. 


makan fresh2. 
sedapnya.


Jom tengok recipe nya. 
senang je. 


Bahan:
1 ekor ayam - potong ikut suka lah. I potong 12
3 biji bawang besar - hiris nipis2
2 biji tomato - dice
1 TBS garlic paste
1 tbs halia paste
4 biji pelaga
1 cinnamon stick
1 tbs cumin powder
1 tbs corriander powder
1 tbs garam masala
1 ts serbuk kunyit
2 tbs chili powder
3 TBS Greek yogurt
Garam
Chicken stock
2 btg cili hijau (potong panjang2 hiasan)
Daun ketumbar (hiris for hiasan)

Cara:
1. Minyak panaskan dan masukkan bawang besar lalu gorengkan hingga kekuningan.
2. Masukkan buah pelaga dan kayu manis n tumis lg.
3. Masukkan tomato dan sikit air lalu biarkan hingga tomato masak lumat.
4. Masukkan semua rempah serbuk dan kacau hingga keluar minyak.
5. Masukkan ayam dan kacau rata.
6. Masukkan sikit air supaya tak hangus.
7. Kmdn masukkan yogurt dan biarkan hingga minyak keluar.
8. Then masukkan semua garam dan chicken stock.
9. Sblm tutup api masukkan daun ketumbar dan cili hijau.
Dah siappp

#yaniscooking #yaninthekitchen #pakistanichickencurry #desimode #chickencurry #instafoodies #instagram #instafood #bonding #pakistan #thirdtime #lunch


i share kan kat sini cam ne i masak PAKISTANI CHICKEN CURRY ni. 
or in Urdu, CHICKEN KA SALAN. 
memang berbeza dgn cara kita masak curry lah kan. 
senang je. 


saje je kan. 
nak bukak2 cam gitu. 
tak pe biar i syok sendiri. 
bahagia tau rasa hati. 

Selamat mencuba. 

Tuesday, October 5, 2021

Kenduri zaman covid



Almost 5 months plus dah orang tersayang dlm keluarga kami pergi meninggalkan kami. 
Abah pergi akibat kesan covid yang terjangkiti. 
sekedar penyebab lah katakan. 
Syukur jugak kematian abah dapat kami semua saksikan di saat2 akhir beliau. 
tak dapat dibayangkan kalau beliau pergi dalam keadaan masih positive covid. 

tapi kematian dalam suasana covid masih mengganas ni memang sangat2 berbeza. 
tiada majlis kenduri seperti yang biasa kita adakan. 
sama dgn atwah abah. 
kami sekadar menempah makanan dan sedekahkan atas nama arwah ke masjid dan mana2 rumah anak yatim. 

selain dari tu kami anak beranak je lah yang berkumpul di rumah i. 
kami adik beradik je pun. 
tak ada saudara mara yang dapat berkumpul. 
tapi ALHAMDULILAH abah meninggal dalam bulan puasa buatkan kami sangat2 bersyukur.
semoga ALLAH tempatkan abah di tempat yang terindah di sana. 

soooo after mymommi habis eddah she came back to my house. 
then we decided to make some food then nak agih2kan. 
bukan banyak pun. 
sekadar dapat bagi makan untuk 30 orang cam tu lah. 


so kita agih2kan buat jiran2 dan saudara dekat saje. 
Chef Ciju masak NASI MINYAK, RIB OSMOT dan i buatkan ACAR TIMUN. 


dah siap masak cepat2 kami packed. 
then ready untuk dihantar so that diarang boleh makan waktu lunch. 


ok lah kan macam ni. 
i gorengkan PAPADOM gak. 
penyedap tekak. 


i made this for the dessert. 
i buat BAKLAVA dan MINI PEACH STRUDEL. 
nak kata best sangat tu tak lah. 
tapi ALHAMDULILAH sesuatu yang sedap kita makan kita share kan pada yang lain. 


My MINI PEACH STRUDEL. 


Chef Ciju ada buat MARBLE CAKE. 
so kita potong kecik2 masukkan dalam bekas cam atas ni. 
dapat lah 3 dessert for this giveaway. 


so food dah ready to be delivered. 
ni adalah sebahagian yang dapat dishare dgn jiran2. 
tak dapat lah nak dibagi utk satu kawasan perumahan ni. 
al maklum masak sendiri. 
INSYALLAH..
mana2 yang belum dapat utk kali ni we all akan buat lagi di masa akan datang. 
semoga kita betul2 dapat nak jamu saudara mara, sahabat handai di masa akan datang dalam suasana yang tidak takut2.
dalam keadaan meriah. 
AMEENNN.

Monday, October 4, 2021

Shopping groceries lepas PKPD



I believe most of us tergedik2 dalam hati nak keluar rumah waktu PKPD kan. 
esp those yang dah biasa keluar rumah bekerja. 
ataupun sesiapa lah yang suka have a coffee outside sure rindu waktu2 nak dine out ni. 

tapi ye lah. 
wabak ni buat kan kita jadi takut2 nak keluar. 
rasa tak yakin nak bertemu orang di luar. 
tapi tu lah. 
tak kan nak terperap je kan. 

bila dah lengkap dua dose then PKPD being lifted up kita pun mengibarkan lah kepak kita ye. 
kena yakin kan diri. 
patuh SOP bismillah. 

So lepas PKPD i pun berhajat nak berbelanja barang dapur. 
nak jengah kejap Merceria di Plaza Shah Alam tu. 
dah berbulan tak jengah mall. 
rindu mall dgn i. 
hehehhee.


tak banyak berubah. 
tetap sama je. 


bahagia nampak pintu utama Merceria ni. 
hehehee.


perati bahagian sayur. 
segar2 ni. 
banyak yang teringin nak disambar. 


antara sayur pilihan hati. 


tak ambik yang ni sebab i banyak yang beku. 
jiran bagi. 
so simpan beku. 
anytime boleh pakai. 


beli puff pastry. 
cari brand KAWAN tak de lah pulak.


stock yang sentiasa ada. 
kat sini mahal RM0.10 dari di SKM, SACC Mall.


mencari barang2 utk buat Lai Chi Kang. 
dah siap bayar kami pun naik ke tingkat atas untuk ngopi pulak. 


favorite place kalau ke Plaza Shah Alam ni. 
melepak kejap. 
kami ke Coffea Coffee. 


Hazelnut Coffee Latte
and the cake.


Favorite sangat2. 


hilang ketagih ngopi dah. 


licin tu. 
share berdua tukang teman. 


peneman setia kalau buat groceries sekarang. 
kita siap2 pilih masukkan dalam trolley dia yang bayarkan. 
ALHAMDULILAH..
lepas gian nak keluar rumah. 
ni case pun dah makin reda. 
seems getting ok. 
but still need to be aware always. 
semoga ALLAH lindungi kita semua. 
 

Friday, October 1, 2021

Warong Soto Ori Kanang, Bukit Kucing, Kuala Selangor



Minggu pertama lepas habis PKPB we all kan balik kampung kuala selangor. 
cerita kat   S I N I    ni. 
i bagi tau ada makan soto di Bukit Kucing. 
so hari ni i nak bagi tau location nya. 
tapi info sikit sangat. 
but still i can share a bit lah. 

Warung ni serves SOTO, dan makanan panas2. 
ada macam2 lah. 
tapi we all memang berhajat nak makan soto. 
so kami makan soto je lah. 


warung nya agak besar jugak. 
ramai boleh makan. 
sebelah kiri warung ni ada warung soto jugak. 
adik beradik berniaga. 
tapi warung nya agak kecik lah. 
tapi rasa kurang lebih je rasanya. 


untuk minggu pertama i ambik SUPER SPECIAL SOTO. 
specialnya sebab ada Bergedil. 
portion agak besar. 
isi memang lebih lah kan. 


mine. 
kena ada KICAP BILAL tu. 


Sambal Cili Api ni kot. 



LEMON ICE. 


bujang2 yang teman. 


Licin. 


Second week mai i ambik small portion. 
tapi tambah BERGEDIL satu. 


Beli gak ABC dia. 
sedap. 
ada cendol.
ada kacang merah. 
worth to buy lah. 


Hubby pekena ICE MANGO. 
mango dia je kurang manis. 


dah selamat menjamu selera. 
kena balik dah.


tapau lah kita. 

I memang tak tau dan tak sure harga setiap benda yang i makan tu. 
sebab nya minggu pertama makan ada orang belanja. 
so dah dibayar semua. 

kali ke dua datang we all yang belanja orang. 
tapi tak tau gak right figure sebab macam2 yang dimakan plus macam2 yang ditapau. 
tapi untuk kali ke 2 tu kami makan seramai 7 orang plus yang dibawak balik tu lebih kurang RM110 semuanya. 
Tapi bagi i reasonable sangat lah. 
yang penting food sedap. 

Phone number : 011-5551 9686
type WARONG SOTO ORI KANANG di google maps. 
insyallah sampai lah. operating time : dari seawal 8am kalau tunjuk kat google maps lah. 
tapi hari tu call bukak kul berapa.
katanya jam 11am dah bukak. 
so better u all call dulu to confirm bila the earliest time dia bukak. 

okkk..




 

cliks..cliks