cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, January 28, 2020

Teman sekelas terima menantu pertama.




Dapat jemputan kawin dari my friend. 
ramai gak dah kawan2 seumur i dah menerima menantu. 
ada yang dah bercucu pun ada dah. 
ex school mate/classmate/dormmate tahun 84/85.
dah masuk 50ties ini sesuatu yang pasti lah. 
some late 40ties pun dan menantu kan. 
me maybe soon kot. 
hehehee..
INSYALLAHHH..
biar depa dah berumur sikit lah baru i terima menantu. 


i went to the wedding dengan Abang 'Imran. 
Hubby tak larat after the treatment. 
Chef Ciju pulak busy with the family yang ada di rumah i. 
so just me and him. 
kami nak cari parking area masa ni. 
pack depan area ni. 


terbentang kain rentang bagi majlis ni. 
Anak perempuan El, Norshaza Amirah bertemu jodoh dengan Muhammad Hafidz Hakimie. 


Majlis dibuat di sini. 
D'Laman Mazmida.
I dah pernah sekali ke majlis kawin yang diadakan di sini. 
the place is a great place to me lah. 
Parking dalam ni of coz agak limited. 
memang kena parking area luar. 
sebelah kiri nya ada ruang parking yang banyak. 
boleh je park kat situ dan kita jalan lah sikit. 


Menjengah ke dalam dewan. 
MASYALLAH..
gah kelihatannya. 
selesa. 
ber AC lah katakan. 
suka i. 
idok ler peluh tiak kan..
dah pakai cantik2 badan berlengas. 
memang tak sanggup lah nak duduk lama kat majlis kalau cam tu. 


decoration for the event pun cantik sangat. 


pengantin dah pun bersanding. 
kita pulak tidak lah menjengah nak tengok pengantin. 
jumpa mak pengantin adalah tujuan utama kan. 


tapi kena beratur nak makan. 
memang ramai jemputan El. 
menantu pertama lah katakan. 
lagipun waktu ni memang waktu lunch dah pun. 


NASI BERYANI dia cantik sangat. 
panjang2. 
lembut nasinya dan sedap di tekak i. 


I ambik AYAM KICAP.


ada SAYUR CAMPUR kot. 
tak sure. 
i tak ambik pun. 


Ini DALCA.
i took the kuah je. 


ada AYAM GORENG.
i ambik sikit je. 


SAMBAL TAUN.
guna kulit lembu. 
ini memang RARE.
kenduri rumah orang jawa je boleh jumpa benda ni tau. 
dap ehhh..


sedap pulak tengok air tu. 
SIRAP SELASIH.


cantik presentation untuk air ni. 
ada 2 pilihan. 
i took sirap je. 
sebab itu lagi banyak,
kendarat nya pun kemain segak lagi. 


my pinggan. 
banyak lah pulak ayam atas pinggan tu. 


my SAMBAL TAUN..
enakkkk banget lah. 
ALHAMDULILAH..
i makan berselera. 
walau sikit2 je portion i ambik tapi puas hati. 


i makan fruit cake ni. 
actually kuih ni dah ada atas meja sebelum kami duduk. 
it seemed bukan yang diambik oleh sekeluarga yang sedia duduk di situ sebelum kami. 
i tengok fruit cake tu i rasa sayang sangat. 
meja buffet for dessert dah tak de pun. 
then 4 pcs of kuih ni dok terlantar depan mata i. 
sayang kan. 

so dengan BISMILLAH i makan lah sekeping kecik fruit cake tu. 
satu lagi tak termakan lah i.
even karipap tu pun i tak termakan. 
Abang 'Imran pun tak nak. 
Sayang.
sure terbuang bila depa kemas2 meja ni. 

Heran dengan sikap sesetengah kita bila ke majlis orang or ke any majlis yang buffet, 
tak ada etika makan. 
masa ambik food tu umpama tak jumpa makanan seminggu. 
then bila dah tak termakan dibuang begitu je. 
kesian pada makanan yang terbuang. 
malah kesian to those yang nak makan tapi food nya dah tak ada kat meja buffet tu.
So selfish lah pada i. 
harap2 kita2 ni semua jangan masuk dalam golongan "ORANG2 ITU" ye. 
berhemah lah. 
tetiba buat syarahan ye..
just sharing lah gitu. 


anywayyyy.
memula sampai jumpa my friend ni. 
Narimah. 
gambar siap2. 
penting gambar ni kan. 
kenang2an. 


kami ambik peluang gambar dengan mak pengantin yang memang popular pada waktu ni. 
sian dia. 
penat nampaknya. 


then masak lepas makan jumpa pulak Ema. 
Ema terus ajak i tangkap mak perantin nak ambik gambar. 
makin dah tua2 ni rasa makin tambah erat kami semua. 
semoga hubungan kami ni kekal selamanya. 


tak lama jumpa pulak another classmate, Reha.
gambar lagi. 


tak dapat nak jumpa dengan Ariza.
dia dah sampai awal. 
gambar yang dishare dalam WA group. 


nak jadi cerita terjumpa lah pulak dengan sedara Hubby yang kebetulan ada kaitan dengan suami El. 
Bapak pengantin. 
sembang kami kejap. 


saje share some of the pictures majlis akad nikah yang diadakan pada malam Jumaat. 
ada invitation gak on the day. 
memang cara orang Jawa lah. 
ada 2 kali events bila buat majlis kawin ni. 
i tak dapat nak pegi malam. 
so some of our friends dapat pegi dan shared the pictures dalam WA group. 


Gambar dari WA group tak berapa clear. 
berdebar2 mak pengantin dan pengantin sendiri. 


our big brother datang pada hari nikah. 
buat lintas langsung gitu. 


dapat door gift ini. 
tuala muka. 
suka i. 
dapat lah 2 helai. 
warna putih lagi tu. 
lagi i suka. 

ALHAMDULILAH..
satu majlis dah berlangsung. 
INSYALLAH August nanti another wedding menyusul. 
ni dah era terima menantu lah ni kan. 
Mana yang dulu menikah awal maka dapat menantu lebih awal dari kami yang menikah agak lewat ni. 
Apa2 pun semoga pangantin diberkahi kehidupan berumah tangga nya. 
bahagia selalu dan bersabar. 

Monday, January 27, 2020

Sawasdee Hatyai - makan dan makan



Ke Hatyai kalau tak enjoy the food itu maksudnya kita bermasalah lah tu. 
hehehehe..
sebab Hatyai dikira syurga makanan..
kalau dulu maybe Hatyai ni ada kurang sedap sikit synonym nya. 
now tidak lah.
so i just nak share food yang melekat di tekak dan di memory i. 


i pekena one slice of Coconut Cake waktu lepak2 petang di Starbucks yang dekat2 our hotel. 
weiiiiii..
sedappp sangat2. 
fresh young coconut ada dalam cake tu. 
Try nanti kat Starbucks depa. 
kami siap tanya Halal tak?
depa kata Halal. 
no rum. 
ok ...kita ngap lah.
plus ada Coffee lak tu. 


Sangkaya kalau kat Shah Alam kita makan. 
kalau kat Hatyai Coconut Ice Cream gitu. 
yang ni memacam ada dalam tu. 
Ada Ice Cream itu dah pasti. 
Ada Buah Kabung. 
best. 
Ada Pulut Manis. 
ada Cendol dan Mangga fresh punya. 
Ada kacang goreng rangup.
ada lagi kot kat dalam tu. 
tak berapa nak cam. 
Ini dia bubuh dalam buah kelapa yang masih ada sabut. 


satu lagi Sangkaya. 
Ini pulak dia gua tempurung. 
Ada banyak Ice Cream. 
yang ni ada lagi memacam dalam tu. 
ada sort of Sira Labu. 
sedap weiii.


mangga fresh dia manis bebeno. 


I minum ini gak. 
Bird Nest drink. 
sedap. 
murah bebeno dari yang dalam bottle kat Malaysia ni. 
drink ini dicampur Kacang Gingko. 
sooo fresh. 


Pulut Mangga yang superb. 
memang ada banyak yang menjual. 
tapi yang ni memang sedap. 
Mangga dia manis. 
stall nya betul2 depan Lee Garden Plaza Hotel. 
tempat lain agak kurang manis. 
satu lagi katanya sedap di stall yang penjualnya berniqab. 
i tak sempat cuba. 


sebab kat stall akak berniqab tu i makan Pulut Durian. 
pasti menyesal kalau balik Malaysia then tak cuba yang ni. 
SUPERB!!!!


Ini makan dah tengah malam tau. 
besok nak balik dah. 
jadi nak tak nak makan gak. 
nak mai lagi entah bila lah kan. 


satu lagi dessert yang i rasa di sini. 
Pisang Bakar bersira. 
i tak tau lah apa nama dia. 
Pisang ni dibakar then potong2 then dicurahkan Caramel. 
Yang ampunnn..
best sangat. 
nak makan satu serve lagi tak sanggup. 
takut tak boleh nak makan yang lain2 pulak. 

Yang atas ni more on dessert kan. 
now i nak share yang savory pulak. 


Oyster Omelette.
terpenuh impian Chef Ciju nak makan omelette ni. 
I kurang sikit lah. 
tapi rasanya kalau makan dengan nasi sedap gak. 


Balik bilik she makan2 one u know. 
i cannot makan anymore lah. 
if dessert maybe i can makan lah. 
hehehhee..
benda bergoreng ni susah sikit nak masuk tekak i esp malam. 


Makan kat Salma Restaurant we took this. 
Squid Salted Egg. 
dap ehhhh...
2 kali makan sini 2 kali kami ulang. 
Jangan lupa mencuba ye. 


Red Tomyam dia sedappp.
i m not a big fan of tomyam. 
tapi yang ini i memang suka. 


di Chabura Dimsum i mencuba yang ini. 
pun i tak pernah makan sebelum2 ni. 
biasanya nampak kedai makan cina je yang ada kan. 
idok ler kita mencuba nya,
hehehee..
so i nak rasa di sini. 
sedap.
boleh lah.


tak de banyak gambar. 
video je ada.
last sekali i salah cakap tu. 
Bukan dumpling chicken lah kan. 
beza benar. 


other things yang i makan dan minum di sini. 
Air kelapa memang tak miss. 
setiap masa i minum bagi setiap kali makan nasi. 
i tak pulak mencuba yang bertempurung tu. 


i suka air ni. 
pernah sekali merasa masa ke Phuket. 
long back lah kan. 
bila jumpa i terus beli. 

i belikan Hubby ni. 
gula2 Asam Jawa. 
sedap. 


beli pack kecik2 je kat 7E.


tak makan dan tak bawak balik. 
Petai yang besar2.
kalau orang yang memang minat sangat Petai ni sure beli. 
i tidak lah. 
tapi suka tengok. 
fresh2 nampak nya. 
betul2 depan tangga our hotel.


buah bidara. 
i beli sebungkus yang sikit je isinya. 
nak rasa. 
ok lah boleh makan.
but not goin to be my favorite lah.
Mata kucing i tak beli fresh. 
i beli yang dried one. 


ingat nak bawak balik gak. 
ada di depan hotel gak. 
ingatkan pegi tempat lain dulu then nanti dah patah balik nak beli. 
laaaaa..
dah tak de pun makcik yang menjualnya. 
so kempunan.


ini gak. 
miss nak bawak balik. 
tak de rezeki. 
tak pe mana tau nanti pegi lagi. 
hehehehee..

Apa2pun kami semua happy. 
dapat travel bersama2.
dapat merasa makanan orang luar.
tengok budaya mereka.
tengok masyarakat mereka..
ALHAMDULILAH..
teringin nak travel lagi lah.
dekat2 pun cukup lah.
Best tak BRUNEI?




Tuesday, January 21, 2020

Sawasdee Hatyai - food hunting di Central Festival Shopping Mall





sebenarnya kami ke Central Festival Mall nak buat window shopping cam tu lah. 
saje je nak tengok mall depa ni. 
since we all memang tak spent time nak explored other places lah. 
tak kan lah 12 jam nak makan je kan. 
kami ke Central Festival Shopping Mall dengan Grab car je. 
dalam TB98 


dari jauh tersergam. 
tak jauh lah this mall dari our hotel. 
dalam 3 KM lebih kot. 
dalam 10 minutes by grab. 


tiba sini mmg dah agak lewat petang. 
kami terus dihantar di depan pintu mall level bawah sekali. 


dari pintu masuk tu dah nampak dari jauh stalls makanan.
ya ampunnnn..


macam2 lah. 


creative lah depa ni. 


cotton candy ni kan. 
colorful gitu. 
suka tengok. 


nak tau tempat yang kita nak beli tu halal tengok yang bertudung.
itu tips yang dibagi tau penjual2 di sini lah.
and mostly depa ni datang dari Naratiwat or Yala or Pattani.
mostly memang moslem lah.


i bought this banyak sangat. 
peket2 gitu. 


marshmallow macam2 rupa then nampak pun macam nak makan terus dah. 


dessert cam ni memang menarik hati lah.


semua manis2 ni. 


macam agar2 kering ni.



cantik2 lah.


banyak gak yang dibawak balik ni. 
buat ole2 lah kan.


ini coconut candy.


then nampak cam sambal2 ni. 
beli gak. 


merasa dan merasa lah..
memacam yang boleh dibeli tau. 


ada raw ketam tau. 
i tak sure nak buat apa. 


then baru tau. 
masuk kan dalam somtam gitu. 
alamak. 
idok lah i teringin. 
raw mmg i tak makan lah. 


buah2an fresh. 
berlambak.


area untuk menikmati food di sini. 


i nak duduk sambil mencuba this dessert. 


yang direbus ni. 


ini pisang bakar. 


ada kuahnya. 
sedapppppp.


ada Sangkaya ni. 
Coconut Ice Cream. 


duduk sambil menikmati segala food yang dibeli. 


kuih2 traditional cam ni. 


macam nak cuba tapi sure tak terhabis makan gitu. 


jamu mata je lah. 



tengok lah. 
sebenarnya masih luas lagi kawasan makanan ni. 
tapi kami dah nak balik semula ke hotel. 
nak makan malam. 


some of the food yang dibeli. 
penuh bag kami ni. 


then we took Grab here. 


cantik entrance mall ni. 

lepas ni kami nak makan malam. 
i ada cerita di SINI

Seronok dapat ke Central Festival Mall ni. 
ingatkan boleh nak shopping2. 
tapi tarikan food kat sini buat kita rasa rugi kalau buat window shopping.
kat Shah Alam pun boleh beriya2 kalau nak shopping. 
ye tak.




cliks..cliks