cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 19, 2018

Rindu anak2 di Bandung


Skip cerita Kashmir, cerita Kelantan ye..
dah ada dalam draft. 
Takut lagi lama kat draft. 
better i publish kan je. 
Lagi pun rasa rindu kat anak2. 

Ibu rindu anak2 ibu. 
Rindu sangat. 
Lama rasanya tak dapat nak peluk2, 
nak cium2. 
nak gomol2. 
last balik, masa raya puasa dulu. 
macam baru sekejap je kan. 
Tapi rindu dendam tu umpama berbulan2 sudah. 
Tambah lagi bila Abang Irfan cakap, 
He misses me a lot. 
aduhai anak.
Kalau boleh terbang, ibu terbang saat ini jugak. 

Hari raya haji tempo hari diarang tak balik. 
Banyak activities kalau raya haji ni. 
Masuk tahun kedua mereka beraya haji di Bandung. 
Tak pe lah kan. 
demi ilmu, tidak jadi halangan. 
Ibu pun dah used to it. 


Wajah2 yang dirindui. 
Even on the hari raya pun kami tak dapat video call. 
Full of activities.


2 hari sebelum hari raya mereka berkumpul di daerah Cijanggel.
Atas gunung sana. 
Ini gambar pagi raya. 
Depa sembahyang di luar masjid. 
Memang best kelihatan suasananya.
Berkabus lah kan. 
Those yang dah pernah ke Bandung sure dah tau udara di sana. 
Esp di area Lembang.


Ini adalah asrama Abang Luqman masa memula belajar di sini.


lembu yang sedia untuk ditumbangkan. 


Gambar ni tersenget lah pulak. 
sebab i tak edit apa2 pun. 
just post kan thru whatapps. 
tak pe lah kan. 


Ini activity selepas satu hari raya. 
melapah lembu korban. 


pandai lah nanti anak2 ibu melapah lembu ye. 
dah ada pengalaman. 


suasana kalau makan beramai2. 
Catering.


Buat satay maybe. 



Ini waktu orentasi nya. 

Ini cerita masa idul adha tempuhari. 

Dan bawah ni pulak cerita anak2 menghadiri majlis perkahwinan murshid nya. 
Di Garut. 
Orang Malaysia bernikah dengan orang Garut. 
Anak2 pun dapat bercampur dengan masyarakat setempat. 


Dah macam orang sana gak dah Abang Luqman. 


Si kecik dah makin besar. 


Yang tengah tu pengantinnya. 
Orang Shah Alam. 
bekas senior Abang Luqman di Safinatun Najah.
bertemu di Bandung. 
Small world. 
Dan atas ni adalah anak2 Malaysia di Darut Tauhid. 
INSYALLAH ada rezeki, ibu akan ke sana soon ye..
Malam ni tidur, mimpi2 kan anak2 ibu.. 
Harap2 besok ibu bangun2 terus ada di Bandung. 
AMEEN..
rindu membara.
Jaga mereka YA RABB.
Tabahkan hati mereka YA RABB.
Tabahkan hati ku jua YA RABB.

Monday, September 17, 2018

Ke Kelantan dan lunch di D'Umi Nasi Ulam.




Kejadian Rabu lepas. 
Me and my partners ke Kelantan. 
Sebenarnya kami planned ke sana dah lama. 
Tapi asyik cancel je. 

Tup2 kami dapat invitation dari pihak My Sutera, our distributor for Canggih.
Officiate new building depa di sana. 
At first pun kami tak beri kata persetujuan nak pegi. 
But then entah cam ne on last Sunday kami decided to go.  

Naik Firefly ke sana. 
hari rabu at 12.05pm.
Kami bertiga je lah pegi. 
Then esoknya hari khamis kami balik. 
Nak berlama2 memasing susah hati meninggalkan para buah hati di rumah yang semuanya tak berapa sihat. 
Kalau tak  mau je nambah sehari lagi kan. 


Dah check in online pun. 
Tinggal bag drop je. 


tak ramai pun.


dah agak berubah sikit di sini. 
Dah lama i tak naik domestic ni. 


Tapi nak kena breakfast dulu sikit lah.



Kita pekena Nasi Lemak dengan Nescafe Tarik. 
Set ni mmg best. 
Rege dalam RM8,50 je. 
Nasi sedap weiii..


Dah nak gerak dah.


Kapal dah panggil. 


Jom ke Kota Bahru. 
Ini kali kedua i ke Kota Bahru naik kapal. 
yang lain2 tu pakai kereta. 
Kali pertama dulu kot lah dalam 2004 or 2005 kot. 


Jom Mak Bedahhh..


Firefly ni kecik sungguh. 


Kami naik yang ni. 


kecik dia ni sampaikan tak ada pintu depan. 
The passengers pun sekitar muat 70 plus je. 
Flight attendance pun paling ramai 2 orang. 


Berlepas lah kami. 
cuaca agak mendung. 
Hati risau kalau mendung. 
Memang berdenyut2 lah jantung kalau ada air turbulence.
Tapi fly rendah2 je ni. 


Alhamdulilah smooth je. 
Awan takat area Selangor je. 


Masuk area Kelantan dah cerah dah. 



ALHAMDULILAHHH..
nak landing dah. 
Smooth je drebar bawak. 
Ada 2 pilots and 2 flight attendances. 


Selamat sampai.
Keluar dari kapal tadi.
Mak aiiiii..
Panas lit lit you.
Habis sunblock kena makan. 
memang terik. 


Kami terus keluar dan nak ambik kereta yang kami sewa. 
Mem Sue, orang Kelantan yang dah biasa pun guna kereta sewa ni. 
So mudah je. 
Dia uruskan semua. 


Kereta merah Honda Civic kami sewa. 
Sewa dalam RM130 for 2 days ni kot. 
cam tu lah kalau tak silap i. 


Lady driver in action. 
I jadi mem besar lah kat belakang. 
I dah tak drive dah. 
Dan tak akan drive. 
Almost 2.5 years i dah pencen. 
Lesen pun tah ke mana i campak. 
Memang tak nak bawak dah since 2 kali accident. 
Tobat. 


Kami terus ke hotel dulu. 
Kena fresh up dulu lah. 
Dan buat lah apa yang patut. 


Mem Sabar buat booking at this hotel sebab the manager ni kawan dia. 
dapat lah discount sikit. 
Kami checked in di Sutera Inn Prima, Kota Bahru. 


Tak ramai orang nampaknya. 




Kami ambik bilik ni. 
ada double and one single. 
cukup bertiga. 


tapi Mem Sabar dah janji nak sembang2 dengan kawannya. 
so ada connecting room. 
so only me n mem sue lah duduk sini. 


Quite spacious. 
Tapi hotel ni hotel lama rasanya. 


tangkap gambar dulu. 
lepas mandi dan berkemas semula, kami terus decided nak ke Rantau Panjang. 
Cuaca agak mendung ketika kami keluar tu. 
the officer hotel tu bagi tau, Kat KB ni pagi memang panas lit lit. 
Petang hujan ribut. 
adoiiiiii.


tak pe lah.. 
kita tawakal je. 
Ingat nak makan kat Rantau Panjang. 
Tapi perut semua dah bunyi. 
dah dekat pukul 3 you. 
Kami singgah di sini. 
D'Umi Nasi Ulam. 


tu diaaaa..
dah tak sempat lagi dahhhh.



Bahagia semuanya. 
Sedap sangat. 
even lauk2 dah tak banyak. 
rebut2 dengan orang lain. 
But still, ALHAMDULILAH..


Ada Ikan Keli Goreng. 
Fresh sangat. 
Besar pulak tu. 


Ikan Percik. 


Ikan Patin. 


Ulam2. 


Daging Bakar dengan Budu Poyak. 
Waduhhhhhh..
First time makan Budu Poyak gini. 
I on je. 


tengok ada Tapai. 
Sedap nyaaaaa.
Manisnya..


Kami minum Cendol. 
Perggghhhh..
The best lahhhh..


ALHAMDULILAH.


Ini lah mamat2 cendol tu.
Kemain ramah depa.
Memang best cendolnya. 

Dah selesai makan, kami meneruskan perjalanan ke Rantau Panjang. 
Perut dah kenyang weii..
Mata layu jadi nya. 
Tapi excited nak menuju Syurga Beli belah Rantau Panjang. 
Nanti i sambung ye..
daaaaaa..

cliks..cliks