cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, June 11, 2024

Meeting ALK (Ahli Lembaga Koperasi) di Kak Anie Shellrock, Tasik Shah Alam.

 


January 28, 2024
Sunday
Kak Shell rock Tasik Shah Alam. 


meeting kat sini. 


meeting supposedly at 5.30. but then lewat sampai kul 6pm. 


antara products yg mungkin akan berada di dlm koperasi kami. 


all the kerepek2. 


gambar dulu sebelum kita dinner ye. 


ready to eat. 


lagi2 ketam. 
i tak berapa pemakan ketam ni. 
kalau org kopek kan, ok la. 
hehehe. 


with our bendahari. 


kita makan sambil sembang. 


i sebenarnya kureng sikit shell2 out ni. 
sebab i rasa rimas. 
hehhehe
sebab tak de pinggan. 
well,  lain org lain style dia kan. 
kita ikut je lah. 


lastly kami yg tinggal sempat ngopi gak. 
met a new person. 
gonna be org kuat di koperasi kami, Puan Nora. 

ALHAMDULILAH masuk isya baru selesai. 
lega rasanya. 
perut pun kenyang. 

Friday, June 7, 2024

Majlis nikah n resepsi Abang Pijan


May 25, 2024
Saturday

Menghadiri majlis nikah nephew hubby. 
hubby tak dpt bersama. 
i went there with Abang Luqman.
Kami ke TIAN NARA EVENT SPACE.

Pagi ni majlis nikah. 
tapi i tak dapat join la.
ada hal pagi tadi. 
datang2 majlis nikah dah selesai. 


ruang maka di sini. 
ada 4 pintu semuanya. 


depa dah bismillah dulu dah. 


Nasi i yg diambik Kak Pija.


Kuih2 yg diambik Kak Pija gak. 
punya la banyak weii. 


eeeee.. 
sejak keje mamat ni busy sungguh. 
mata dok kat hp je. 
keje memanjang. 
ghisau tau. 


Kak Pija i dulu penah keje dgn i. 
niece Hubby. 
penah duduk di rumah i. 
2 thn kot. 


sekarang dah punya anak 1. 


ni kakak2 ipar ku. 
Kak sulung dan yg number 2. 
depa ber3 je. 


Abang Luqman sempat ambik suasana di area ni.


Sempat bergambar gak. 


menarik tpt ni. 


ruang maka beradap cantik sgt bg i. 




then kami beramai2 sakan depa pelamin ni. 


kakak sulung hubby. 
terima menantu ke2. 
habis dah. 
tengok sangat penat la di. 
but she is  strong woman. 
cancer survivor. 
hebat. 

and this weekend pulak adalah majlis UNDUR MANTU. 
so nak ke sana lah nanti. 
tak dpt nak rewang bersungguh dtg menjenguk pun insyallah.. 

 

Wednesday, June 5, 2024

Spend time dgn frens



YA AMPUNNNN..
punya la bersawang my blog ni. 
busy la sangat2 gitu. 
memacam actually yg jadi. 
tambah dgn condition hubby right now. 
but still kita cakap excuses kan. 
nak boleh je. 
tapi tambah dgn feel malas tu. 
hehehe.

ok lah i nak share some pictures which i nak delete sebenarnya. 
tapi kena simpan la. 
nak boleh usha2 kalau ada masa lebih. 
keluar ngeteh ngopi dgn kawan2 ni. 


first dengan Suhaila ni. 
dah berjanji nak keluar makan tahun dah. 
tak menjadi2 la you. 
ada je halangan. 

then akhirnya terjadi. 
bukan apa kami nak sembang2 je. 
nak luah2 perasaan. 
dekat je tpt date kami. 
Plaza Masalam minum kat Coffee Coffea. 


sambil sembang kena buat la benda2 atas ni kan. 


my favorite as always. 
nak sebut nama pun susah. 
tak pernah betul kalau nyebut dia. 


hot coffee.




banyak yg disembang kan. 
lepas dr jumpa Suhaila i jumpa sorang lagi kawan. 
time je berbeza. 


ni i meet up kat tingkat atas sekali. 
dekat Z*S. hehehehe


coffee and tea. 
now cold one pulak. 


she chose cheese cake. 


i ambik ni. 

sembang sampai dah maghrib. 
then she sent me home as usual. 
sure nak outing wt her ni. 
Kawan yg sangat memahami dan sgt luhur hati membantu. 
kawan yg buat i menangis terharu. 
ALLAH je yg tahu. 
dr seorang silent reader akhirnya bertemu then ambik package ke Kashmir. 
baik dgn Zubair jugak. 
ini la i. 
i kalau dah baik, mmg baik. 
tapi JANGAN lah sakit kan hati i yg melampau sangat2. 
i blh hilang kan terus dari ingatan. 
wowwww.. 
sadis bunyi nya kan. 
hehehe


sekali lagi kat Z*S. 
tpi hari lain la. 
she is my class mate waktu di M4P. 
college nak jadi cikgu tahun 90an dulu. 
pangkat adik la ni. 
bertemu setelah sekian lama. 
gara2 AULORA maka kami bertemu. 


she took waffle i ambik currypuff. 


biar i masukkan di sini. 
ni mmg hebat. 
secara tak sengaja boleh bertemu ex colleague Sek Jalan Peel, KL. 
Cikgu Azmi. 
terkejut besar bila i tegur dia. 
pelik tapi benar. hehehe
rezeki dpt bertegur sapa. 


then muka yg selalu kelihatan di blog i. 
my partners. 
for almost 23 years. 


kami ke MUSE. 
pekena food PAKISTAN. 


jaid lapaq la pulak. 


we loved this. 
FRUIT SALAD dia sedap sgt. 


and my favorite. 
SWEET LASSI. 

ok lah. 
untuk mengisi kelopongan blog i. 
kena buat N3 la kan. 

soon i update pasal TRIP PAKISTAN yang berada di sana sekarang. 
INSYALLAH.




 

Monday, May 13, 2024

Hidangan untuk tetamu for eid 2024.




Apa yg i hidangkan untuk para tetamu. 
amboi. 
macam tetamu jauh2 ek. 
family sendiri je pun. 
siblings, mak pak sedara, cousins n 3 org kawan je pun. 
tapi i mmg dah plan nak masak memacam. 
kira balas dendam tak dapat beraya bersama di kampung kan. 


my big table is in action. 


berbaloi penat bila dpt menghidangkan makanan yg disukai semua. 


i made AFGHANI LAMB PULAO lagi.  
ni yg third time i buat. 
tergelap sikit la bawang dia. 
tu yg  bit darker. 
n kurang masin sikit. 


gagah gak i menyediakan. 


then i masakkan BEEF KOFTA. 
yg lepas2 buat CHICKEN KOFTA. 
everyone said, sedap yg beef ni. 
lebih lembut. 
kata Aida, melt in my mouth. 


ada SALAD. 


then i tambah masakkan LAMB OSMOT. 
so boleh makan dgn BERASAK dgn AFGHANI LAMB PULAO jugak. 
satu lagi tu SERUDING NEKMINAH. 
frozen la. 
tp still sedap. 


i buatkan LAKSA JOHOR jugak sebab ramai yg suka makan. 
tapi tak larat dah nak buatkan SAMBAL BELACAN. 

Just nak share kenapa org Johor punya Laksa guna spaghetti. 
Actually dulu2 mmg org gunakan rice noodle. 
tp Sultan Abu Bakar who ruled Johor (1862 - 95) selalu travelled ke luar negara termasuk Italy. 
Masa kat sana tu dia ordered la Spaghetti Bolognese. 
Jadi bila dia balik ke Johor dia ordered the Royal Chef utk ganti kan rice noodle dgn spaghetti. 
Then masa zaman British ni lah maka supermarket franchise Cold Storage set up utk mat mat salleh ni. 
that's why spaghetti hanya ada di Johor. 
then maka bermula nya our Laksa menggunakan spaghetti. 
Kurang lebih ni la history pasal laksa johor yg menggunakan spaghetti. 
Just sharing wt u guys. 
  

kuahnya kena la pekat likat. 
cair2 tu mmg tak padu la kan kalau makan LAKSA JOHOR. 
i guna IKAN TENGGIRI. 


the condiments of LAKSA JOHOR. 
selalu kena buat timun tu mymommi la kalau i tak sempat. 
Abang Luqman potong bawang tu besar2 sungguh. 
hehheee. 
tak pe. janji dpt disediakan. 
DAUN SELASIH malas nak diracik2. 
biarkan je satu2. 
Hancur menu ek. 
tak pe. 
Janji sedap kat tekak kami semua. 


i pakai je SAMBAL SETAN buatan Chef Koya. 
memang panas berapi cam gunung berapi meletup. 
tp sambal ni pedas2 pun tetap nak dimakan. 
bagi ump sikit kan. 
mmg tak ngam sangat la tak de sambal belacan. 
tp bila dah terpaksa tu kita onz kan je. 


ni LAKSA JOHOR yg dimakan oleh my niece. 
Yayang tak suka sayur2. 


i buatkan jugak BERASAK. 
even daun pisang mmg nazak lah. 
mencuba mengadakannya. 
dapat lah 9 buku. 
meaning 45 keping. 
share2 la ye. 


Lawan BERASAK i buatkan SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
boleh padankan jugak dgn LAMB OSMOT. 


Chef Koya masakkan RENDANG AYAM. 
then bawak gak NASI IMPIT INSTANT. 
i belikan LEMANG. 


Kalau tak buat mmg masalah besar la nak menjawab soalan.
Tak de Sambal Goreng ke?
so buatkan jugak la SAMBAL GORENG NEKMINAH. 
ALHAMDULILAH ada yg tapau gak. 


BERASAK dgn SAMBAL GORENG NEKMINAH.


Desserts pulak catered by chef ciju. 
ada PUMPKIN PIE.
ada CARROT CAKE.
ada CINNAMON BUNS.


beli SPRING ROLLS BERSIRA.


then chef koya buatkan BUBUR PULUT HITAM. 


Aida bagi KAWSI GEDIKS. 
CikTi buatkan COCONUT JELLY COCKTAILS. 


and dessert of the day. 
TRES LECHES. 


semua suka. 
mmg best. 
sebab dia mmg menggula sgt. 


air pulak Abang Luqman yg prepared. 
SODA ROSE SYRUP. 


ALHAMDULILAH. 
seronok tgk diarang makan. 
makan bersungguh la semuanya. 
semoga ALLAH kurniakan kesihatan yg baik utk i dah dpt sediakan lagi food yg direquest. 
INSYALLAH. 

cliks..cliks