cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Thursday, December 31, 2020

Shopping di AEON, Shah Alam.





lama sungguh tak ke AEON since PKPB. 
i memang malas betul lah nak berjalan. 
antara sebab is fulus la..
pocket kering. 
better duduk rumah je. 
lagipun suasana shopping musim covid ni adalah sesuatu yang kurang membahagiakan. 

but then since i kena buat hantaran maka i ke sini lah. 
nak cari bunga2 plastic. 
nak buat bunga tangan, bunga rampai, bunga dulang dan sirih junjung. 
so ke sini lah yang paling mudah. 
nak ke KL memang idok ler. 


sampai je i ajak Abang Irfan breakfast dulu. 
walhal dah agak lewat for breakfast. 
tapi sebab nak ngopi maka i ajak ke sini. 
duduk kat luar je. 
tak nak duduk dalam. 


our late breakkie.


bagel is my favorite. 
n coffee.


this is a must kalau ke sini. 
the Cranberry Salad. 


selamat dah. 


alhamdulilah ada orang tolong angkatkan. 
kalau i sorang i just kemaskan meja je. 


then kami singgah kejap ke Daiso. 
actually bukan nak beli apa2 pun. 
tapi takat melepaskan gian nak bershopping. 
dapat beli satu barang je pun rasa dah bahagia. 


suka kalau ke Daiso ni. 
kalau boleh semuanya nak dirembat. 
tapi bersabarlah hati. 
zaman meleset. 
kena tahan nafsu serakah lah jawabnya. 


antara benda favorite wajib i sambar kalau ke Daiso. 
kain lap. 
mesti warna putih. 
tapi mengenangkan dah banyak di dapur tu kita tenggelam kan angan tu. 


 kami terus ke sinun. 
i nak beli something kat Kaison. 
then abang irfan tolong belikan hot glue gun kat Mr D.I.Y.
project hantaran nak bermula. 

then i masuk lah ke Kaison. 
seronoknyaaaa.


tengok lah ni. 
eeee..cute2 semua. 


I pun sambar lah satu. 
kenang2an. 
hehehehe


time nak mencari bunga2. 


yeayy..
dapat dah apa yang dicari. 


antara sebab kenapa perlu bawak hero kalau bershopping. 
tukang angkat barang. 
tukang bayarkan. 

dah.
jangan lelama kat sini. 
i sebenarnya hampir nak pass out masa bershopping. 
sebabnya AC dia tak kuat. 
i felt so warm. 
berpeluh jantan keluar. 
better cepat2 lah. 


sebelum balik i nak makan dulu. 
ajak Abang Irfan ke sini. 
dah lama sungguh lah i tak ke sini. 


this is my favorite kalau ke sini. 
nasi sikit je i ambik. 
ini Nasi Kukus di Rumah Padang. 


mesti kena ada Seketul Ayam Goreng Garing dia. 


satu Sayur. 


dua sayur. 


dan Sambal Belacan dia. 


kuah kena BANJIR. 
perghhhhh.


licin licau. 


ok lahh.. 
time to go back. 
Abang Luqman datang pick us up. 
lama gak kami di sini. 
melepas gian betul. 
now dah tak boleh lagi nak ke sana. 
malas nak ikut all the SOP. 
tak dapat nak makan2.
so better duduk rumah lah. 

 

Wednesday, December 30, 2020

Nasi Lemak Telang my style my version.





Dah breakfast semua. 
i breakfast simple pagi ni. 
nanti another 2 or 3 hours baru i makan berat sikit. 
can be my late lunch kot. 


kita tayang lah ye. 

 hari ni i saje nak share my breakfast yang lalu. 
i made Nasi Lemak Telang. 
Selalu orang guna warna hijau kan. 
guna pandan. 
kebetulan bunga telang i tengah bercambah banyak so i buat kan Nasi Lemak. 


Buat je lah ukuran nasi lemak macam biasa. 
i just potong2 bawang besar. 
bawang kecik pun ok. 
tapi rumah i tak guna bawang kecik. 
bawang besar je lah. 
sikit halia. 
sikit bawang putih
pelaga, kayu manis, garam dan santan kotak. 
then nak biru tu i letakkan bunga telang. 
sebenarnya boleh je kita rendamkan bunga telang dalam santan. 
lagi membiru semua. 
tpai i tak nak semua turn to kaler biru. 
buat becak2 je. 


bersedia lah kita untuk makan tengahari pada hari tu. 
sempat i buat Paru Goreng cili. 
abang luqman suka sangat paru. 


siap ada daun pisang buat alas tu. 
semua orang bagi. 
boleh lah mendecor2 kita. 


so ini lah kejadian nasi lemak telang. 
becak2 je. 
i tak nak warna biru semua. 


saje je decor letak bunga telang tu. 
sementelah banyak bunga nya kan. 
kita letak je lah. 


i made this Sambal Bilis. 
Ada kuah sikit. 
favorite Mydaddi dan abduls. 
not my hubby. 
dia suka yang kering gitu. 
dan kena banyak cili. 


buat gak Sambal Paru sikit. 
favorite abang luqman. 


telur kena rebus 8 bijik baru puas semua makan telur. 
kira macam sorang sebijik lah gitu. 
sekali round je ni. 


kena ada kacang goreng dan ikan bilis goreng lah kan. 
tak de sure tak umph..
lengkap semua.


Jemput makan..
ALHAMDULILAH. 
ingat nanti nak buat yang warna biru semua tu lah. 
kira ini pengenalan lah gitu. 
dari segi rasa tak ada apa lah yang beza. 
cuma dari segi presentation tu kira rare lah kot. 






 

Monday, December 28, 2020

Ngopi di Coffea Coffee, Plaza Shah Alam




December 22, 2020
Tuesday. 
Coffea Coffee 



berbulan2 dah tak ngeteh or ngopi di mana2 cafe since PKP. 
Kecuali sekali i ke Sahara Tent. 
so petang tadi i dgn Chef Ciju melepas gian. 
walau dalam hati rasa cuak2 gak. 


lepas gian so pekena ni. 
Hazelnut Latte. 
perghhh..
coffeeeee..


baru je nak cuba tak nak consume coffee..
lepas dari kandang terus tak tahan iman bila digoda dengan coffee ni. 
waduhhhh..
sud take less caffeine lah kan bila dah senja2 ni. 


agak lapar. 
so i took this. 
Chicken Mushroom Pie. 
sedappp. 


puas hati wei. 
kenyang sampai malam i. 


licin i sorang je makan ni. 
tak share pun dgn Chef Ciju. 


dap ehhh.. 

Alhamdulilah. 
sekurang2 nya relief sikit. 
kami sefamily memang tak ke mana2. 
even dekat2 pun. 
al maklum lah kan. 
ya rabbb..
jauh2kan lah wabah ni dari kami semua. 
kembalikan keceriaan seperti dulu lagi. 
ya rabbi. 

Friday, December 25, 2020

Girda for breakfast in Kashmir




rindu kan nak travel2. 
especially akhir2 tahun ni kan.
boleh dikatakan semua orang suka travel akhir tahun ni. 
lagi2 pegi tempat2 sejuk. 

tapi nak buat cam ne kan. 
tahun ni semua passport tak beralih muka surat. 
terbazir setahun ye. 
cuma i berpeluang gak lah jenjalan ke Hatyai awal tahun dulu. 
tercatat lah satu journey di tahun 2020.

menghilangkan rindu ada je gambar2 yang ada dalam phone dan boleh lah i share kat sini. 
apa lagi. 
kashmir lah kan. 
sebab i memang lebih sering ke India dari tempat lain. 
paling2 ke Bandung gak kerap last year. 
sebuah penceritaaan pagi di Kashmir.


in Dal Lake. 
indah je. 


pepagi mencari roti untuk dibuat sarapan. 
every morning mostly kashmiris ke ROTI WALLA. 
nak beli roti buat breakfast. 
depa beli yang fresh2 gitu. 


this is GIRDA. 
keras tau. 
tapi kalau yang fresh tu memang lembut. 
ini disapu butter. 
some sapu honey.
some makan gitu je. 

i pernah makan ni. 
after about many hours jadi keras dia. 
and kalau tak habis tu diberi pada burung merpati.
ingat dulu arwah pernah buat cam tu lah. 


and Chai.
ada dried walnut.


usually depa cicah dalam chai tu. 
some minum NOON CHAI. 
means SALTY CHAI. 
rasa masin tau teh dia. 
tapi idok lah masin sesangat. 


and sometimes depa suka campurkan chai dgn dried nuts. 
macam ni depa letakkan WALNUT. 


nampak tu. 
i memang tak pernah minum cam ni. 
tapi i dah biasa minum KEHWA. 
teh yang dicampur some spice dan dried nut like almond. 
sedap.


Rindu nyaaaaa..
😭😭😭

Wednesday, December 23, 2020

Celebrations in Family



in my family birthday celebrations tu macam a must. 
tp bukan big celebration. 
just a cake plus gather2 dan makan. 
in fact sometimes kita tak buat on the day. 
sometimes after a week. 
bukan apa sekadar bonding je. 

tahun ni kerana covid lah maka kami dapat bersama2. 
sebab 2 abduls dah ada bersama. 

in April 2020. 
birthday Abang Luqman. 
potong cake dan makan2. 


23 tahun dah anak bujang ibu abah ni. 


sebijik tak habis ni. 
so lepas tu kita agih2kan.
cake of coz dari @aszurabakes. 


cake apa ni pun dah lupa dah. 
hehehe.


then kita prepared kan Western menu. 
ada Olio Aglio 


ada Mushroom Soup dan Petite Buns. 


Burgers kita tapau luar. 


Jemput semua. 


and i made this drink. 
SPRITE n fresh edible  flowers. 


************************************************************

 In JUNE
Birthday Hubby. 
simple je.  


lagi lah Hubby tak duduk sesama makan. 
so kita bawakkan pada dia dan potong then kami yang makan.


Ondeh2 Cake kalau tak silap. 


I made Sayur Lodeh dan Lontong 


Lontong lengkap segala perabah dia. 


ada Rendang Kerang yang telah dialter2 kan. 
frozen one  ni. 


Chef Ciju buatkan Sambal Kacang. 


I made Rendang Ayam Hijau.


I made Serunding Kelapa gak. 


then ada Bergedil Daging gak by Chef Ciju. 


My simple Sayur Lodeh. 


then Instant Nasi Impit. 


I made Fresh Lemon Mint. 


Seger kannn.


Jemput makan. 


in June gak. 
Birthday Abang 'Imran. 
beza 4 hari je dari Hubby. 
birthday yang ke 20 dah. 
Golden Dragon boy. 



Ada Kambing Perap then terus je dibakar. 


Chicken dri KFC kalau tak silap i. 


Mushroom Soup Abang 'Imran yang buat.


Victoria Sandwich dari @aszurabakes.


kat luar dah tentu2 berbelas ringgit ni kan. 
ni kita dapat free dari Chef Ciju. 


i buatkan 7UP float with Strawberry.


in June gak. 
ada Anniversary Cik Ti. 


cik abe ni tumpang potong lagi sekali sebab jatuh pada bulan yang sama. 
June gak. 


cake dari @aszurabakes gak. 
alas tu je guna SR. 

*************************************************************

July 
My 52th birthday. 


tuek dah ambo. 
separuh abad dah. 
half century gitu. 


cake by chef ciju lah. 


Abang Irfan belikan 1 slice of cake. 
So sweet kan. 


 3 years ago sambut apa2 tak lengkap ahli keluarga kecik i ni. 
tahun covid ni pulak 3 of them around us. 
situ lah pulak hikmahnya ye. 


************************************************************

October
Our 25th anniversary. 


no big celebration. 
tapi i saje nak memasak ala2 Desi cuisine gitu. 
masak orang Kashmir. 


meriah kan meja. 
hehehee..
dah kata Bollywood kan. 
sure meriah. 


i buat TABAK MAAZ. 


Chicken Yakhni. 


dan ALOO MASALA.


ada MINT TEA. 


leftover dessert. 
sebenarnya jelly tu dari my SIL. 
so berbalance. 
sayang nak buang still in a good condition even almost a week plus dah. 
i potong2kan then tambahkan Lychee tin dan siramkan dengan Susu Cair n Susu Manis. 
dah boleh makan. 
licin akhirnya. 

******************************************

December 
13, 14, 15, 17, dan 27.

Kita sambut sekali je lah. 
Birthday Chef Ciju (13), Abang Irfan (14), Abang Affie (15), Uncle Mere (17)
dan Mymommi (27).
kira penutup Mymommi lah. 
tapi kita advance kan.


mereka berempat. 
sayang sekali yang sorang lagi di Johor. 
a week after baru dapat jumpa. 


cake sponsored by Cik Tie. 


ini budak ikut potong gak. 
tapi birthday dia besok nya. 
tapi bagi tau semua jgn wish dia on this day Dec 13. 
dia Dec 14. 


Chef Ciju menyempatkan diri memasak Mee Rebus. 


Cik Tie tambah dengan Ayam Percik dari Ayamas. 


Mee Rebus kuah pekat likat. 


Kena ada krup - krup. 
tak ada, memang tak umphh.


Enak sih. 


Cake dr Baskin Robbin.


ada gak ni. 
sedappp..


my portion. 
i memang peminat tegar Mint Ice Cream. 


keesokannya buat sikit lagi food. 
nak celebrated Abang Irfan's birthday pulak. 


makan anak beranak je. 
dah weekdays kan. 


He asked for Rendang Hijau. 
so i padan kan dengan Sayur Lodeh simple. 


So i masaklah Rendang Ayam Hijau. 
i guna ayam kampung organic @Drzainol. 


Then i buatkan sikit Serunding Kelapa Daging. 


He also requested this. 
Nutella Babka. 


and this one. 
Red Velvet Orea Truffle Brownies. 
i pun suka yang ni. 


Sedap sangat. 
i makan dengan ice cream vanilla. 


My protion for lontong. 


Jemput makan.
tetiba rasa nak makan lontong laaaa..


punya lah suka Babka ni. 
siap dicium2. 

ALHAMDULILAH..
begini lah keseluruhan sambutan dalam family. 
dalam musim covid 19 ni. 
simple2 je lah. 
but syukur dengan rezeki yang dilimpahkan ALLAH. 
semoga dengan simple celebration among us mengukuhkan lagi bonding kami. 
semoga ALLAH melimpahkan rahmat buat kami semua. 
AMEEN YA RABBBB. 

cliks..cliks