i dapat daun ni pulak.
Daun Turi.
siapa biasa dengar?
siapa biasa makan?
i makan dulu2.
waktu kecik2.
suka je.
baru2 ni Mem Sabar sedekah lagi pucuk2 daun ni lah.
diberi nya daun turi ni.
I masukkan dalam bekas then masak after a week.
daun masih segar bugar lagi.
dapat lah semangkuk i lurut2 kan dari tangkainya.
lembut kelihatannya.
jadi lah Masak Lemak Daun Turi.
pakai rencah ikan bilis je.
rupa2nya 2 abduls suka daun ni.
sedap katanya.
hidangan kami pada hari tu.
padankan dengan Sambal Udang.
Udang recycle je ni.
ada banyak lebih udang yang sudah dimasak tapi tak habis.
so i tumiskan cili lain then tambahkan dengan Tomato Cherry.
ada gak balance Soup Ayam.
jemput makan semua.
minum petang i buatkan sikit cekodok pisang dan lempeng pisang.
then cicah lah dengan sambal tumis udang tu.
style orang Johor sangat kan.
apa2 semua nak bercicah.
sedap weiiii.
hujan2 pekena Cekodong Pisang.
Esok nak masak apa ek...
adoiii..
pusing kepala memikirkan apa yang hendak dimasak hari2 ni.
ibu kena rajin memasak sebab Abang Luqman jenis yang makan makanan rumah.
so ibu sentiasa bersedia.
baru je ambik kat rumah mak anak pokok turi ni... nanti nak tanam elok2 biar subur.. senang nak masak
ReplyDeleteSedap kan yan. Suka masak lemak. Lawan dgn ikan kering.bestt.
DeleteAlahaii..sedap2 menu nya. Daun turi tu first time dgr
ReplyDeletekena search daun tu kalau nak tau. rare now dah.
Deleterasa dulu macam ada pokoknya dkt kampung tapi skrg suda tiada.. jarang suda jumpa
DeleteX sangka pula daunnya bole makan hehe
sedap u.. mmg dah susah cari pokok ni.
DeleteMasak lemak daun turi mmg sedap kak.. sy pun makan masa kecik² dulu, sekarang xpernah makan dah 😅. Nak tengok pokoknye pun susah dah sekarang.
ReplyDeletemmg jarang dapat kat pasar kan. sedap mmg masak lemak.
DeleteSedapnya masak lemak turi. Teringat dulu pregnant anak pertama, teringin makan bunga turi!
ReplyDeleteoo ye ke.. dapat makan ke tak tu?
DeleteSedapnya masak lemak tu..
ReplyDeletesesekali memakannya lagi lah sedap ek.
Delete