cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Tuesday, August 11, 2020

Meet up after MCO di Zai Sri Gemilang.



Actually N3 supposedly jadi N3 yang awal before N3 i sambut birthday. 
sebab 3 kakak2 kat bawah ni nak buat early celebration for my birthday and sorang lagi birthday. 
happened her birthday sehari selepas i. 
Kak Norie's birthday on July 26 dan i July 25. 
so kita buat sekali. 
welllll..
no birthday cake. 
just we had our breakfast at the resto nearby. 


semuanya ni dulu guna Kak Timah. 
selalu convoy2. 
after some times everyone dah tak active. 
but still we keep iin touch. 
selalu teringin nak ngeteh ngopi lah. 
so ini lah yang terjadi. 
ini after 5 months kami tak berjumpa since our last meet up. 


Sue tokk this. 
Lontong Nasi. 
looks tempting. 
tapi i memang tak pernah beli breakfast kat sini. 
so tak tau apa rasanya. 


some ordered this. 
Nasi Lemak. 
Not bad lah. 
sedap. 
boleh lah buat routine breakfast kami nanti. 


me with Nescafe Tarik. 
food kat sini memang sedap2 lah even kami memang tak pernah beli for breakfast. 
tapi kalau sesekali untuk makan petang memang banyak gak beli di sini. 
reasonable price dan sedap lah. 

ALHAMDULILAH..
suatu ukhwah yang akan terus terjalin mudah2an. 
semoga ALLAH panjangkan umur kami semua. 
semoga ALLAH pelihara kasih sayang kami. 
AMEENNN..

Monday, August 10, 2020

Apa yang terhidang untuk Eid ul Adha 2020.





just nak share how my table setting looks like on my big table masa eid adha yang lalu. 
gagah siapkan tu. 
bukan ada sesiapa pun yang datang makan. 
just kami berlima je. 
raya anak beranak je. 


sehari sebelum i dah beriya2 menyiapkan Berasak dan Ketupat Loi sendirian. 
buat tak banyak pun. 
tapi nak buat proper lah. 
buat makan sendiri pun nak lah kena buat cantik2 kan.
bukan sembrono je kan. 
dah siap awal2 lagi langsung direbus. 
dalam pukul 8 malam dah siap berebus. 
dapat lah sepuluh buku yang dalamnya ada 5 keping so dalam 50 keping i dapat buatkan. 
ketupat loi pulak tak de gambar kat sini. 
i made it dalam 10 bungkus gak.
then 2 bungkus dapat bagi kat member yang ada tempah Lamb Osmot dari Chef Ciju. 
ALHAMDULILAH. 
esok nya abduls tolong set kan my big table. 
i just bagi tau lah nak guna table cloth apa.
pinggan mangkuk apa dan cutlery apa. 
depa dah tau semua. 


ibu just adjust sikit2 je. 
seems Abang Irfan dah mula ikut rentak Ibu. 
tau kat mana nak letakkan tissue. 
dah tau position glasses.
happy ibu. 
pinggan mangkuk tak perlu yang mahal2 or yang sedondon2 gitu. 
just mix and match. 
(sebenarnya tak mamfu tu. hehehhee)


then sebelum keluar rumah i dah prepared some of the food dalam bekas2 yang i dah plan nak guna. 
then bila nak makan langsung bukak the cling wrap tu. 
heatkan kejap. 


kenapa i buat cam ni sebab on that day we all balik kg kejap untuk kunjung makanan. 
jadi balik rumah dah agak lewat. 
kami buat dinner lah pulak. 
tu yang kena reheat. 


the main dish of coz ada Berasak dan Ketupat Loi. 


so satisfied with my work on this Berasak. 
i dapat buat same size utk semua. 


besides Berasak dan Ketupat Loi i masakkan Nasi Tomato gak. 


tak nampak merah sangat sebab i tak nak taste tomato puree kuat. 
so letakkan sikit je. 


then i masakkan Ayam Masak Merah my style. 
requested by Abang Irfan ni. 
nak kena manis kan sikit lagi katanya. 
nanti ibu buat lain lah ye. 


dah ada Nasi Tomato kena lah ada Paceri Nenas style cam ni kan. 
bagi punch sikit towards to the nasi lah kan. 


since tak de sayur2 lain i made this Tumisan Jawa. 
semua suka. 
sebab ada SUUN dan TAUHU KERING.
meratah2 gitu. 


since Chef Ciju ada ambik tempahan buat Lamb Osmot dapat lah we all merasa makan. 
dapatlah 1 periuk ration for raya. 
setakat 2 kali hidanglah. 
ok sangat kan. 


then i made this Sambal Ijo. 
kesukaan ramai. 
tapi sayang tak pulak dia pedas sangat. 
cili api tak berapa pedas gitu. 


then for the dessert i made this Tub Tim Krob. 
or last time i namakan Red Ruby.
i tambahkan hirisan nangka. 
baru terangkat bila makan. 
but this time i memang gunakan santan dan air gula. 


for the drink i made this Fruity Soda. 
a day before i potong2kan strawberry then i bekukan guna Ice Cream Soda then jadikan ice cube. 
i buat gak untuk Cherry. 
tapi tak potong2lah. 
bekukan je dgn ICS then made it as ice cube. 
nak minum i keluarkan then i tambahkan guna mineral water je. 
tak nak minum air manis2 sangat sebab dah ada sikit flavor pada ice cube tu. 
ok lah kan. 
silap cuma tak je daun mints je. 
sebab macam dah tak sempat nak petik2 dah dalam fridge tu. 


ALHAMDULILAH.. 
memang meriah pinggan makan i. 
hehehee..
sebenarnya Nasi tu sikit je. 
lauk je yang melebih2 kat situ tau. 


Blessed with the food. 
blessed with the family yang dapat makan bersama. 
Syukur ALLAH masih bagi lagi peluang makan sedap2 cam ni. 
Semoga apa yang dimakan dapat beri manfaat buat tubuh badan dan ikatan kasih sayang makin bertambah2.

Saturday, August 8, 2020

Me turned 52 already.



ahhhhh..
feel sooo tuek..
i m 52 year old lady now. 
ALHAMDULILAH 
syukur pada YA RABB diberi kesempatan menghirup udara NYA lagi. 
Syukur diberi kebahagiaan.
Syukur segalanya lah. 

we didnt make any celebration as usual. 
for some people maybe a big celebration but not our family. 
usually kami just makan reramai. 
masak memacam dah kumpul sefamily. 
potong cake dan makan2 lagi. 
itu je lah. 

so hari ni pada tanggal Juy 25, 2020 we just ordered Nasi Ayam Ayamas. 
we ordered Ayam Percik dan Ayam Black Pepper. 
i tak sure kenapa memang tak de mood langsung nak masak bersungguh. 
entahlah ye. 
gara2 covid lah ni kan. 
mood nya menghilang. 
that's why kita ordered je lah. 


Nasi Ayam dia dah makin sejemput je dah. 
dan taste nya memang full of MSG. 
tapi i kan dah pernah masak Nasi Ayam n i rasa tak kalah kot. 
cuma hari ni i sangat2 malas. 
so kita ngap je lah kan. 


Ayam Percik memang jadi kesukaan kami semua. 


Ayam Black Pepper disukai Abang 'Imran. 


for me ini yang sedap. 
orang lain tak boleh makan sangat. 
tapi i memang suka. 
penuh rasa cuka lah. 
but i like it so much. 


then after makan Abang Irfan hulur this slice of cake. 
aaaaaaaa..
shooo sweet. 
for you Ibu katanya. 
walahh...walahhhh..
not bad. 
i love it. 
but m not a big fan of cakes lah. 


apa2 pun memang sedap ni. 
i makan sikit then the rest abang irfan yang habiskan. 


again another cake. 
one whole cake lagi. 
Chef Ciju tetap nak buatkan cake. 
i kata beli je cake kecik2 sudah. 
tapi dia tetap nak buat gak. 
She made Red Velvet Cake. 


aaaahhhh..
thanks so much. 
cake ni pun i tak lah makan beriya2. 
even kat rumah pun tak makan sangat. 


ALHAMDULILAH..
mata bolok i ni menampakkan i macam mak nyonya ek. 
lagi pun ini main sarung je shawl ni. 
malaih bebeno i. 


ALHAMDULILAHHHH..
tahun ni i dapat celebrated with this 3 boys. 
they are all grown up now. 
they are my loyal bodyguards that i have. 
ibu dah tenggelam dibuatnya. 
syukur. 


so ini lah one slice for me. 
tapi i tak nak lah makan bebanyak. 
bersyukur dengan apa yang telah ALLAH limpahkan. 
cuma berharap dan berdoa semoga kesihatan dalam keadaan yang baik2 lagi. 
AMEENNNN...

Thursday, August 6, 2020

Kashmir in Spring time.




gambar2 ni dah lama ada dalam drafts. 
antara nak share or not. 
since dah lama tak share apa2 i pun pull the spirit untuk menulis lagi. 
kawan2 i yang ada di Kashmir share some of the pictures waktu spring di Kashmir. 
depa rindu dengan orang2 Malaysia. 
orang2 Malaysia pun i rasa rindu berat ni nak ke Kashmir. 
some pun memang dah sepatutnya pegi but have to cancelled lah kan. 

tak pe. 
i share sikit gambar2 di Bostan Gulistan Houseboat. 
owner this houseboat memang selalu suka share gambar2 di sini. 
so kita cuci mata ye. 


mentari pagi menunjukkan wajahnya. 


indahnya. 


rinduuuu..


teringat waktu minum teh panas dengan arwah Fahad di courtyard ni. 
my first time here in 2012. 


nak balik kampunggggg..


aktivities di pagi hari di Dal Lake. 


bila spring tulips pun berkembang. 


bunga2 di courtyard Bostan Gulistan Houseboat. 



ini pulak yang dikirimkan Mr Zubair. 
dari tingkap rumah dia. 
ahhhhhh..
almond blossom. 
ada cherries lah gitu. 



dia pun busy nak menanam bunga2 sebab bunga waktu spring di sini memang memikat hati. 

bila orang dah share gambar2 spring kat sana tu hati memang berdetap2 lah. 
meronta2 nak ke sana. 
rindu berat dah ni. 
tapi entah bila lah kita boleh travel abroad ek. 
memang no lah in 2020 ni.
2021 pun maybe a bit hard still. 
semoga dipanjang kan umur maka in 2022 boleh lah i balik kampung yeeeee...
sama2 kita doakan. 

Tuesday, August 4, 2020

Meet up di Rumah Makan Rezqi Ibrahim, Kampung Baru.



Salam everyone. 
ya ampunnn...
lama sungguh tak up cerita di sini. 
bukan apa.
perasaan malas yang melanda semakin teruk lah..

oklah..
nak pull the semangat ni mari kita share cerita our meet up kat KL on Thursday, July 23, 2020.
meet up dengan geng2 yang pegi ke Kashmir in 2015. 
one of the member ada bukak kedai makan di Kampung Baru. 

rasa seronok nak meraikan kejayaan orang muda yang berjaya membina kerjaya sebagai tokey kedai makan lah kan. 
so plan2 lah nak ke sana.
i pun just menongkong kereta dengan Aizura. 
i memang dah pencen drive kan. 

bertolak lah kami dari Shah Alam dalam pukul 10pagi cam tu. 
perjalanan so smooth. 


no bad traffic lah kan waktu ni. 
orang dah masuk opis semuanya. 
plus kan masih ada yang tak bekerja lagi maybe kan. 


tengok lah ni. 
clear sangat. 


dah lama sungguh tak masuk KL. 
terasa jakun sikit. 


tiba area Kampung Baru. 
nak cari parking memang masalah besar di Kampung Baru kan. 


dapat area belakang2 jalan besar ni. 


kami menapak lah menuju ke kedai makan Nadia. 


cuaca memang dah terasa teriknya. 
tiba dalam pukul 11 pagi cam tu lah. 
terawal 30 minutes dari yang dijanjikan. 


rindu lah pulak nak jenjalan kan. 
nampak Menara KL gitu. 


rumah kampung yang ada di Kampung Baru ni. 
berdepan dengan bangunan gak pencakar langit. 


jom kita sambung jalan. 


akhirnya. 
Kedai makan Nadia ni betul2 ada di depan bangunan DBKL Tower 3.
berdepan dengan Universiti Kuala Lumpur. 
nama kedai RUMAH MAKAN REZQI IBRAHIM. 
specialnya Nasi Ayam, Nasi Kerabu dan Ayam Penyet. 


dah siap ambik temperature semua kami berhai hai je. 
takut2 nak hug2 gitu. 
new norm kan. 
have to lah. 
tapi memang rasa weird. 
masa ni orang memang tak ramai. 
belum lunch time lagi. 


suasana kedai makan. 


food for breakfast masih ada lagi. 



so i mintak Air Kelapa. 


Marble Cake yang dibawak Chef Ciju. 


Lasagna  yang dibawak oleh Kakcik. 
so bersembang sakan lah kami.
lama sungguh tak berjumpa. 
hanya sesekali ber hi hi di IG or Whatapps. 


tiba waktu makan so Mem Lina pekena Nasi Kerabu. 


ini lah model Nasi Kerabunya. 


ada serves Nasi Ayam. 
quite a big portion semuanya. 
harga reasonable. 


dan ini model Nasi Ayam nya. 


i pulak ordered Ayem Penyet. 
memang big portion. 
tak terhabis i makan. 


bergambar2 kami kejap. 


lama dah duduk melepak. 
orang dah makin ramai. 
dalam pada planned nak balik Nadia ajak mencuba Goreng Pisang for teatime. 
So merasalah kami Goreng Pisang cicah Kicap. 
favorite orang Johor ni kalau cicah mencicah ni. 


time to go back. 
memang panas lit2 masa ni. 
at 1pm masa ni. 
pijar kepala dengan muka bermask cam tu. 

all the best to Nadia. 
semoga sentiasa bersemangat dan maju jaya. 
cuma kalau nak ke sana guna google maps masih tak boleh lah. 
just google Universiti KL lah. 


Alhamdulilah..
kami tak ke mana2 pun selepas balik dari KL. 
cuaca panas lit2. 
badan rasa letih sungguh. 😫
terasa sangat badan semakin tua. 
semakin tak larat nak berjalan2 bersungguh2. 
especially dalam cuana panas. 
ehhh..
kalau travel dalam spring or autumn ok je kot kan. 
eemmmm.. 
bila boleh nak travel2 ni ek..


cliks..cliks