rezeki berbudi pada tanah.
merasa kita buat hidangan.
malangnya bukan dari tanah i.
heheheee..
Mem Sabar bagi kat i.
memula dia bagi i daun2 like daun turi.
daun limau purut.
daun kari.
tebu, limau kasturi. bunga kantan.
ehhh.. memacam lah.
i tak sempat nak ambik gambar masa dapat hari tu.
jadi i baru je ambik tadi.
dan daun2 ni i frozen kan lah.
still segar nampaknya.
sebouquet gitu.
siap dapat air tebu lagi tu.
fresh tebu dari kg.
dapat gak ulam raja.
daun kadok.
hujan2 agaknya cambah beriya2 dedaun segar ni.
daun kadok lebar.
ulam raja siap ada bunga lagi tu.
kemain cantik .
suka sungguh lah.
bila dah ada daun2 cam ni sedap gak dibuat Bebotok kan.
daun setelah beberapa hari dlm peti ice.
tanpa dimasukkan dalam bekas.
so some of the ulam raja tu agak layu dah.
daun kadok still ok.
sepatutnya nak meriah daun kena banyak cam atas ni.
tapi tak de kan.
so kita pakai je lah apa2 daun yang ada di dalam peti tu.
plus dalam pasu dan kita ngecek sikit kat jiran sebelah.
nnt masak kita bagi lah barang sebekas.
betul tak.
Jom kita buat Bebotok ye..
nak tau recipe ada kat S I N I.
nanti u all cuba ye..
tgk kat pasu banyak lagi daun2 kadok i.
petik lah kan.
then ada daun kunyit gak.
syukur sebab daun cantik2 lagi.
nak kena baja nampaknya.
kita aturkan dalam bekas kaca lah ye..
daun Pegaga i mintak sikit dah jiran sebelah.
ni gambar lama.
still ada daun pisang.
tapi tak cukup banyak lah.
main tutup atas sikit je.
daunnya pun dah lebam2 dah masa ni.
tapi ok je lah kan.
dah siap atur kita kukus lah yeeee..
seronok semua makan.
bertambah2.
tinggal sikit je lagi untuk makan malam.
supposedly macam ni lah kan.
sedap berbalut.
tapi nak tunggu daun pisang kalu.
rosak pulak daun2 yang dah dibagi orang tu.
pandai2 lah kan.
syukur.
cepatlah habis PKPB ni.
i dah tak sabar nak shopping daun2 segar kat Pasar Pantai Remis tu.
memacam daun ada termasuk daun Bebuas.
daun yang pada i IS A MUST kalau nak buat bebotok.
kalau tak sure tak kick.
banyaknya ulam ulam dalam bebotok ni..tak pernah makan
ReplyDeletekena cuba yan.. sedap sgt.
DeleteHidangan penuh khasiat dan menyihatkan! Sedap pula tu.
ReplyDeleteSedap kan amie. Semua suka.
DeleteSedapnyer botok2 ikan tenggiri tu
ReplyDeleteKalau kat kg lg banyak daun2 kan.
Deletesedapnya makan dgn ulam2 ni.. lama betul tak merasa makanan kampung mcm ni
ReplyDeleteExotic sikit kan.
DeleteTak pernah dengar, nampak menu ini.. menariknya..
ReplyDeleteboleh cuba Sha. akak ada kongsi recipe dia kat blog ni.
Delete