cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, April 14, 2012

My Memory in Kashmir Valley (2) - lovely moment on the first day.

My heart was beating. Masih lagi macam tak percaya yang i now on the way to the Paradise of the Earth, Kashmir..  Betul ke ni. I just called my tour guide that i was leaving Delhi for Srinagar. The journey would take about 1.5 hrs. Ramai gak lah yang naik satu kapal ni.. Hembak paruk u.. Dah tu banyaknya kaum 'itu' je.. Cuma yang heran tu, i tak terhidu bau badan yang menyesakkan.. Maybe coz of the weather??? Well, kira tak tersiksa jiwa lahh.. Sebenarnya perkara ni agak sentiasa bermain di kepala ni.."depa ni berbau ke tidak"..Kelakar kan.. Ye lahh.. botol minyak wangi tak leh bawak naik kapal. So kalau ada bau tak menyenangkan, sure i pening kepala. Hee...

Anyway, my plan nak duk tepi tingkap terhalang bila mana 'pakcik dan makcik' ni dah duduk dulu dan tak mau pindah dari my actual seat. Geram i. Tapi nak wat cam ne kan.. I diam je lah. Sure hajat hati nak tengok Kashmir dari atas kapal tak akan tertunai.. Bila masa nak dekat landing tu, 'sedara - sedara' i kat depan ni cukup kecoh. Nampak pemandangan yanng cantik lah i guess..Huuuhh!!! i just mintak the guy sitting next to my seat untuk ambik gambar dari side dia.. Baru satu kali click dia mentioned to me, it's strictly not allowed.. menyampah i.. Yang depa dok on depa punya handphone kat dalam kapal tu, ok pulak.. Pelikkk...
Apa - apa pun dapat lah i saksikan satu je pic yang ditangkap oleh Mamat tadi tu..Sikit cam ni pun hati i dah rasa happy.. Tapi tu lah kannn..What to do...
After about 1.5 hrs dalam Indigo, (kepala i pun macam nak pecah dek kerenah "sedara - sedara" tadi) sampai lah i ke bumi yang i really idam - idam dan igau - igau kan..Till the moment  i stepped down, i kept  slapping  my face. Talked to myself..Heyy..i in Kashmirrr..Yesss.. I m in Kashmir.. The first thing. SEJUKKKK!!!!! sampai ke tulang hitam.. I wrapped myself dengan shawl je. My winter coat letak kat tangan je.. Malu nak pakai weiii..heee...Sebab orang depa cam cool je.. Tak pakai baju tebal pun..heee
Once i took my luggage, i terus nak keluar but then i remembered that my tour guide pesan before exit from the terminal i have to fill up a form. "Foreigners Registration Counter". And suddenly someone just showed up in front of me and gave a form. I filled up the particulars and passed to the counter. Then keluar dari terminal.. Subhanallahhh.. Sejuk menggigit lagi. Dari jau i dah nampak my tour guide, Mr Fahad Ali.
Once greet to each others we walked to the parking. But ada sekumpulan manusia ni menahan kami and asked about my details. Kat sini lah pentingnya "Foreigners Registration" tadi tu.. MESTI diisi.. If not susah nanti. And ALHAMDULLILAH, i did it. The rest my tour guide yang uruskan..I tengah menggigil sejuk sambil tangkap - tangkap gambar..
Once settled, i was brought to the hotel. C o m r a d e   I n n, Srinagar. Satu lagi i needed to check in. Then had to take ablution because my first aim once arrived in Kashmir, i nak solat kat Jamia Mosque. Itu nazar i. and yet, kata Mr Fahad, kat masjid tu tak ada tempat for muslimat wudu'. Then that's why i kena ambik kat hotel. 
But before heading for solat, i took my late lunch.. Lapauuu..We ate at Ahdoo's Cafe. Ye lah. Dari semalam i tak makan apa - apa except sandwiches..Heeee.. Then kat sini, Mr Fahad requested nasi for me.
Started with Chicken Soup. Panas - panas i slurped. Heee..starvinggg...And licing..
This chicken ni sedap. Macam curry lah.. But he told me, this is one of the Wazwan. Kashmiri's cuisine.
After our meal, it was served. This is something u akan makan untuk hilang kan bau mulut.. Manis, dan ada sikit spice like cumin. 
Last but not least, Kehwa.. Kashmir's tea. Safron Tea. Bekas tu namanya, SAMAVAR - THE KASHMIR TEA KETTLE. Ingat nak bawak balik, tapi berat sehh...Lepas makan, terus lah menuju ke Jamia Mosque..
YA ALLAHH.. looking at the dome je dah buat hati i sayu.. ALHAMDULLILAH, my hajat kesampaian.. Kebetulan i sampai, adzan pun berbunyi. Solat Asar. Tapi i kan Jamak. So dapat gak berjemaah bersama mereka. 
Ablution place for men. No place for ladies, okkk..I love to see this area. So cool..
Itu lah jemaahnya for the asar solat. MASYALLAHHH...Then the miracle happened. Before this i solat duduk. Then masa kat sini i started my solat dengan berdiri, but then bila nak naik for second rakaat, i sat.  Not confident enough nak bangun. Takut jatuh,. Tak stable.. Anyway, i was so happy. If not from starting memang i duduk. Bila habis solat i baru teringat, "Eh.. aku boleh solat berdiri?". MASYALLAHHH..
At last i can feel this atmosphere. YA ALLAH.. so great to be here. So cool kat dalam ni.. My plan nak buat solat fajr for tomorrow. We'll see lah.. INSYALLAH...Dapat cium bau kayu yang jadi pillars tu.. ada 370 semuanya.. MASYALLAHH...
Lepas keliling satu mosque tu, we went around the shops nearby.. Tu yang nampak benda - benda ni.. Suka..
Then we went to get some sweet things. I love the Walnut Tart dia.. SUBHANALLAHH.. Lupa lak nak bawak balik sikit..Heeee.
Yang atas tu Walnut Tarts. Selalunya depa will serve during hari raya.
Then, i went back to the hotel. Discussed some of the plans for tomorrow. Bila tengok masa tu masih siang lagi, Mr Fahad ajak i ke rumah nya. Visit his house means visit his mother yang sedang sakit tenat coz of cancer.. I think i must go and pay a visit.. They were great people. Happy to meet them. Then about an hour here, i went back to hotel. Need to rest for tomorrow activity.. I nak tidurrrr.. Penattt.. But layan kejap FB when Mr Fahad lent me his broadband. My handphone cant be used here even roaming you.. So kena pakai local sim card. I tak beli. Mr Fahad lent it for me too.. Heee. Thankssss.. Siap ada credit lagi.. Dapat lah  called anak suami.. heee... Ok..now time to sleep.. Nanti cerita lain yeeee...
*******************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 187 :

Narrated by Yahya bin Ishaq
I heard Anas saying, "We travelled with the Prophet from Medina to Mecca and offered two Rakat (for every prayer) till we returned to Medina." I said, "Did you stay for a while in Mecca?" He replied, "We stayed in Mecca for ten days."

36 comments:

  1. huhuu seronok nyee akk
    x terkata dah saya nie
    tgk pic2 sgt2 menarik ..
    terasa sgt nak pergi
    beruntung akk dpt alami saat2 menarik macam nie ;)

    ReplyDelete
  2. Wah seronoknyer... I wish one day I'll be there also... Kashmir.. wait for me to come. ins'allah.

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah yan dah boleh solat berdiri...terharu baca n3 ni.
    Kelakar pun ada..pasal bau sedara2 tu...hihi

    ReplyDelete
  4. kak yan tak mintak kat diorg ker resipi walnut tarts tu?
    nanti raya, boleh buat kat sini
    hehe

    ReplyDelete
  5. AAlhamdulillah..dah boleh solat berdiri. Tu lah kuasa Allah, di masjid yg U memang berhajat nak solat.

    Cantik view kashmir ari udara...

    ReplyDelete
  6. ieda,

    sometimes sesuatu yg kita tak jangka boleh berlaku. same to me. Never aspect this happened to me.. Memula just angan2 je.. Tapi kuasa ALLAH..siapa tau kan..

    Kumpul duit Ieda..INSYALLAH boleh. then let me know. I will help u.

    ReplyDelete
  7. mamawana,

    kumpul je duit dari sekarang. INSYALLAH u akan pegi gak nanti.

    ReplyDelete
  8. bestnyaaaaaaaaaaaaa
    tapi sedir gak bila kak yan tak dapat nak snap pic kashmir tukan..

    wahhhhhhhhh
    makanan org sana mmg ala2 makanan kita.. kari,sambal... heheheh

    ReplyDelete
  9. Kak , saya pun baru balik dari Kashmir... the best holiday ever..rasa macam tak nak balik je..rinduuuuuu sangat kat Kashmir..:(

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah...best nyerr.. rasa nk g gak la dag baca ni..hee

    ReplyDelete
  11. Kak Kasihredha,

    saya pun memanjat syukur. But now still solat duduk. tak berapa yakin.. kat sana tu tak tau kenapa saya boleh..

    ReplyDelete
  12. Rozita,

    hajat sampai, miracle pun dapat.. Masyallahhh..

    ReplyDelete
  13. Khairin,

    MASYALLAHH.. google lah pasal masjid tu.. meruntun2 hati akak nak ke sana dulu2 tu.. Now, lepas..

    ReplyDelete
  14. Ayu,

    tu lah nak wat cam ne.. Anyway, akak tetap happy..

    food dia kira kita pun boleh makan lah..

    ReplyDelete
  15. Wa,

    akak pun dah rindu dangat dah niii.. bila u peggi?

    ReplyDelete
  16. Susumanis,

    u will enjoy the moment. Rasa macam tak nak balik..

    ReplyDelete
  17. sronoknya tgk akak jalan2. tak dpt pegi pun takpe, dpt tgk gambar pengalaman akak dah cukup sronok

    ReplyDelete
  18. Bestnya kakkkk...
    Will visit this plave next year Insya Allah.
    Kak...boleh hire akak punya tour guide tak?

    ReplyDelete
  19. Mamasyaza,

    just simpan niat, i m sure u will go some day.. Who knows.

    ReplyDelete
  20. Leez,

    INSYALLAH.. and for yr information i will bring more Malaysian to visit Kashmir. Dua'a kan lah..

    Of coz u can.. He's a nice guy and my good fren.

    ReplyDelete
  21. Wah seronok baca enrty ni.
    Travel sorang ke ? Berani sungguh .

    ReplyDelete
  22. Masyaallah Yan..
    Akk miss Kashmir so much.. After such a long while.
    Shud go again..

    ReplyDelete
  23. Nieda,

    heee.. saja nak cuba confident level..ALHAMDULILAH..

    ReplyDelete
  24. Deru Ombak,

    pegi lagi kak. best nyaaaaa...I dah start rindu balik dahh..

    ReplyDelete
  25. INSYALLAH u boleh pegi dear.believe me.

    ReplyDelete
  26. Kak Yan,

    terharu bila akak boleh kemballi solat berdiri. Syukur ALLAH swt memberi kesihatan dan dimakbulkan doa2 akak utk kemballi sihat walafiat. Amin.

    syoknya layan gmbo2 :)

    ReplyDelete
  27. Itu lah Cyana. Akak sendiri tak perasan..


    Layan yee..

    ReplyDelete
  28. MASHALLAH..IT WAS A PLEASURE HAVING YOU IN KASHMIR ... I LOK FORWARD TO HAVING YOU AND YOUR FAMILY HERE AGAIN

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH..I will bring more Malaysian too.. And you gonna be very busy then..

      Delete
  29. kak yan, meremang2 bulu roma saya baca entry akak nih.. was wondering, akak travel sorang ye.. consider berani la akak ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meremang ye. hee. Alaaa tak ada apa2 lahh. yang penting kena rajin bertanya. If not u memang susah..

      Delete

cliks..cliks