cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, April 17, 2012

My Memory in Kashmir Valley (4) - Almond Alcove, Jumuah at Jamia Mosque, and Shopping at Dal Lake


Still on the second day punya cerita. After went to Mughal Garden Shalimar, we went to Badam Vaer or Almond Alcove. Macam taman badam lah gitu. Nak tengok Almond Blossom. Entrance fee, Rs 50, (dalam RM3.00 cam tu). Tak mahal kan.. I hope still banyak lah yang blossom. 
Before flying to Kashmir i ada published one N3 about  S p r i n g   i n   K a s h m i r  . And most of the pictures adalah di tempat ini, Almond Alcove.
Masuk je ke sini, i  was  bit frustrated sebab almond dah habis blossom nya.. Tinggal pokok je yang nampak.. Tak pe lah tak ada rezeki.. Who knows next year ke pegi lagi..heeeee....INSYALLAHHH..
 Yemberzal Flower yang i nak sangat hidu baunya.. Ini lah early sign of spring bagi Kashmiris. ALHAMDULLILAH dapat dihidu..MASYALLAHHH...Semuanya i dapat buat. Dari angan - angan almost a year jadi kenyataan..
Nampak macam panas terik je kan.. Ye lah dah nak dekat pukul 12.00PM masa ni.. But it was so pleasant moment. Nyamannnn je.. Suka sangat. Tak berpeluh - peluh..
ALHAMDULLILAH, still got some parts almond still blossom. Sekurang - kurangnya dapat lah i melihat cam ne pokok badam ni berbunga.
Macam main um cak lah pulak.. 
Kalau you all baca my N3 pasal Spring in Kashmir sure nampak tempat ni kan.. ALHAMDULILAH, dapat gak i bergambar kat sini..
On the way nak keluar balik tu i ambik lagi gambar kat sini.. Nampak tak old fort kat atas tu.. I told Mr Fahad i nak gambar kat sini gak.. Heee...Nasib baik dia ikut je lahh..Tapi kan malu nak action lebih2.. heeee..

We just spent about 45 minutes here. Mr Fahad said tempat ni macam tak ada aura since the almond stop blooming. Too sad.. Anyway, i dah jejakkan my feet here. Itu paling penting. Pada dia memang tak menarik lah kan.. Dah tempat dia..Then we rushed to Jamia Mosque. Today was Friday. Another aim i adalah do Jumuah at Jamia Mosque.. INI NAZAR i satu lagi..
Syahdu je bila memandang gambar ni..
 
Masa sampai sini, jemaah dah ramai.. Khutbah dah dibaca. Memang lah i tak faham bahasa depa ni. Tapi sama - sama berdua'a buat "Freedom Kashmir". Itu dua'a i buat Kashmir. They want independent country means islamic country because the population in Kashmir Valley itself almost 95% is moslems.  sama - sama kita dua'a buat mereka.
Most of the jemaah solat sunat on the grass. Rasa macam pelik. Tapi menarik mata i.. Kata Mr Fahad people like to pray on the grass especially on special day like raya lah, puasa lah.. In fact after solat they still sitting there and sembang - sembang kat situ..I also sat on the grass while listening to the khutbah. But when the jumuah was about to start, the jemaah went into the mosque. ..So cooooolllll dalam masjid tu.. 
Sakan i bergambar kat sini. Semua orang dok tengok.. Mr Fahad lak asyik dok ambik my pics.....Heee Menyakan i..heee.. Suka hati depa lah. Tengok lah bintang dari Malaysia ni. Yang penting i nak menyakan bergambar..
   
I love to be here again n again.. Sejuk kat dalam ni.. Sejukkk sangat..
And ALHAMDULILAH, this jumuah i donated for the mosque. Before this, Mr Fahad did for me. ALHAMDULLILAH.. One more thing this mosque langsung tak mendapat dana dari government. Dana dari orang ramai.. Hope my contribution dapat membantu serba sedikit buat mereka..Demi our deen..AMEEN..
Pigeons were eating.. and flying..
Lepas jumuah, we decided nak jalan - jalan sekeling kawasan mosque then maybe surveyed some of the stuffs yang boleh i brought home. Then tengok depa ni selamba je bukak bekal and had their lunch on the grass. Sempoi.. Bukan satu dua tau. Ramai.. Kata Mr Fahad, this is normal especially after jumuah.. Ye lahh.. comfortable apa. Nyaman lagi..
 
This area located around mosque. Sempat sambar satu dua benda kat sini..sukaaa..
Then we decided to have our lunch here. We ate kat outdoor je.. Best betul..Nyamannn...
This is called Keema Curry. I rasa best if u eat with bread.. Sedapppp...
Rosta / rista??? i cant remember this dish. Tengok  nasi tu.. Besar - besar. Nasi makanan ruji depa ni. Macam kita..So, tak usah risau for those yang suka makan nasi..
The cafe i also forgot the name lahhh... Ayoooooo..
Suka with the strainer. Unique..
Pemanis mulut.
After lunch, we went to the Dal Lake.. Shopping time..Nak shopping kat floating market kat Dal lake. 
Me and Shikaras. Shikaras were waiting for tourists. 
while waiting...
bad sign of Dal Lake. algae. Polution.. 
My first ride of Shikara. This shikara belongs to Uncle Mr Fahad. Sebab kitarang nak ke shop uncle Mr Fahad. Nak cari shawls or any kashmiris stuffs.
Cantikkan..
Ni lah floating shopnya.
Rambang mata. I ni jenis bila dah dikeluarkan bebanyak, i jadi mabuk. Akhir nya beli sikit je.. Haruuu..
After did my shopping, i duk kat deck shop ni.. Layan mata kat shikaras yang nak hantar tourist back to the lake bank. Suka sangat moment ni.. Tapi hati i jadi sakit sebab masa i dok snap gambar - gambar ni, they threw the rubbish to the lake. I siap jerit lagi... GERAMMMM...and they just smiled at meeee!!!!! Goshhhh..Mr Fahad said, "What to do???"... Huuuuhhh!!!!! How to safe this lake???I have no idea. Kalau ALLAH izinkan i nak mai lagi dan lagi ke sini. MAYBE another 10 years or 20 years. Who knows. But if they dont want to take care of this lake, this lake will vanish....huuuhhhh... no word to say..
Yang pakai baju traditional tu, Mr Muzaffar, a very friendly man. Pernah duk kat Malaysia since 1989 if i m not mistaken. Depa ada banyak kedai carpet kat Jalan TAR tu.. But now managed my his youngest brother. And Mr Fahad sendiri pernah kerja di Malaysia almost 3 years. Sebab itu dia pandai talk in Malays a bit. Well, after spending quite sometimes here, and my wallet menipis di sini, heeeeee.. we went back to the lake bank.. Dah malam dahh..
Nampak tak houseboats at nite.. Cantik sangat.. Tapi masa ni windy i tak berapa nak ada mood menangkap gambar..Sejukk..
Sampai je di hotel, i went up to the room, took shower, then went down again to have my dinner. But once masuk ke restaurant hotel tu, i noticed ramai lak sedara mara yang baru kenal.. Rasa tak selesa nak makan kat situ. Then just tanya one guy yang lalu depan i, "It's ok or not if u serve my dinner in my room". He said,"Sure no problem mam  or u can have in my room." Aiiikkkk!!!! dalam bilik dia???? Then i diam je.. He asked me to choose any dishes yang i nak.. So, he brought me to the buffet table. I pun tengok lah.. The waiter pun tanya i nak makan apa. I had no idea. Dah bukan food kita kan.. I just told him, u served lah semuanya, tapi in small portion. Then he agreed. 

I met again the first man tadi.. He insisted me to have my dinner in his room.. Then he showed me kat mana bilik dia tu.. Oooooo!!! rupa - rupa nya dia tu Managing Director.. Bilik nya depan lobby tu je.. Bukan bilik tidur yeee... Bilik office.. Well i agreed. Dont worry..Semua orang can see us.. Hee... I pun macam mam lahh.. Macam diserve berbeda sih.. Then we talked till almost at 11.00PM. After one tea to one tea.. Full i. Then i excused myself sebab nak tidur awal sikit. Tomorrow nak ke Sonamarg.. Okkk.. tidur dulu yee.. Sambung nanti... Tunggu ye.. Ada yang menanti...
*******************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 189 :

Narrated by Haritha bin Wahab
The Prophet I led us in the prayer at Mina during the peace period by offering two Rakat.

34 comments:

  1. sungguh2 teruja..nak kesana bila melihat gambar2 yg yan ambik.
    dapat bayangkan nyamannya udara di sana.
    Mula2 akak pun pelik...aikkk ajak masuk bilik? hihi rupanya office dia...chaspen jer.
    Betul le yan.. strainer tu unik le

    ReplyDelete
  2. Syahdunya kakcik baca catatan Yan ini...

    ReplyDelete
  3. Tak puas menengok gambar gambar ni... cantik betul pemandangan. Moga ada rezeki I pulak ke sana..

    Tak sabar menunggu next entry..

    ReplyDelete
  4. hmm...bestnya kak yan..takmdpt pi dpt baca cerita dan tengok gambar2 ni pun alhamdulillah.....

    ReplyDelete
  5. Pemanis mulut tu mcm jintan manis plak rupanya..hehe

    Sukanya tengok pic burung yg terbang tu..

    ReplyDelete
  6. kak kasihredha,

    ingat ye. Kalau nak ke sana, lemme know. then Fahad will entertain u kat sana.. INSYALAH.. his service is good. Susah nak percaya org depa ni sikit. But Fahad is great.Dia tau org kita.

    Mmmg chaspen.. Hensem pulak tu.. Heee...

    Saya ingat nak capai strainer tu.. hee,,Berat semuanya.

    ReplyDelete
  7. Rozita,

    future is unseen. Who knows one day u boleh ke sana. just lemme know je. I will help u. INSYALLAH.

    ReplyDelete
  8. AZi,

    pasang niat, sure u boleh ke sana. INSYALLAH..

    ReplyDelete
  9. Mmg jintan zila.. Tapi bersalut gula.. Manis.. Tapi rasa rempah lah..

    ReplyDelete
  10. Seronok kakak menghayati satu-satu... Cuaca dia yg cantik membuat Yan lebih selesa dan seronok sangat dan wish nak ke sana lagi...

    ReplyDelete
  11. salam kak yan ...
    fuhh baru sudah qada' baca entry2 lepas ... heheee...

    pandai mr fahad amik gambo bintang malaysia ni ... heheheeh

    ReplyDelete
  12. Angan-angan menjadi kenyataan... sangat bertuah akk dpt capai angan2 itu :)

    Hayal mas tgk setiap gambar akk ambil, sangat cantik :)

    ReplyDelete
  13. Kakzakie,

    mmg betul kak..cuaca nyaman tu yang best. tak penat..

    dan saya langsung tak sakit kat sana. kak.

    ReplyDelete
  14. suzie,

    thanks for the time..


    mr fahad mmg good photographer..

    ReplyDelete
  15. As Salam Kak Yan,
    Jeles sungguh tengok ekspedisi Kak Yan ni tau!

    Eh! Kak Yan gi sengsorang ker ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Aini..

      Jangan jeles dikk.. jom kita pegi sesama nanti

      Yup akak pegi sorang2..best tau.

      Delete
  16. subhanallah... beautiful journey..!!!

    tqs for sharing kak yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantikkk sangat Mulan..

      Sharing is caring. I can share the tips too.

      Delete
  17. As salam Yan,

    Suka sgt dgn gambar2 yg ada, pandai you ambik... salam perkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Marya,

      some of the pics i yang amik, but most of them my tour guide yang ambik.. heee...cantik2 kann

      Delete
  18. seronoknya dapat melawat & melihat keindahan negara luar ni...cantik sangat, subhanallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantikk. teringat2 sampai sekarang ni..

      Delete
  19. terasa mcm ada kat sana pulak bila tengok pics akak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. verangan yee.. tak pe verangan dulu nanti baru betul2. so boleh pegi..

      Delete
  20. Replies
    1. Wasalam BSB,

      alhamdullilahh u puas dengan gambar tu.. nanti boleh lah melawat ke sana ye.

      Delete
  21. Masjid dia unik.....suka tgk merpati bertebangan tu!!!! Bunga2 yg berwarna warni tu yg buat scenerynya lg cantik! Ada pokok mcm maple kt situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Massjid tu mmg jadi igauan saya since a year ago kak. Munga2 menambah cantiknya gambar yang diambik.

      Pokok maple?? alaaa tak tau lah pulak kak. Nanti saya tanya Mr Fahad.

      Delete
  22. tak puas tgk gambar2.. bestnya nak pi shopping kena naik shikaras..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak puas kaluuu.. kena pegi tu Yanti.. heee..

      I love shikara..rasa sayu je bila naik tu.

      Delete

cliks..cliks