cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 15, 2011

Jom Masak Chicken Mandy


Apa ni ek?? Ini lah Chicken Mandy. Last N3 kan i tayang pasal Ayam Mandy ni.. Bila teringin makan Arab Food, sure kitarang akan ke Sahara Tent. The nearest. In fact the cheapest lah for me. pernah gak makan di Al Rawsha and Zam - zam Arabic Restaurant. Well semuanya kira memang mahal lah..

All of my family memang really love this food, especially Abang 'Imran. So, kalau nak ke Sahara Tent tiap minggu, mau bengkok i..heee.. So, Chef CiJu pun menunjukkan lah kepakarannya..Frankly speaking Ayam Mandy tu really yumm..yumm.. soft, juicy..Ok.. kita cuba masak yee..

Bahan - bahan yang diperlukan..
1 whole medium chicken. nak potong 2, potong 4, or potong 8 pun boleh..
1 ts serbuk ketumbar
1 ts serbuk jintan manis
1 ts serbuk lada hitam
1 ts serbuk kunyit
1 ts serbuk kabsa. (yang ni buat sendiri) refer kat sini. Resepi Raidah.
3 biji bawang besar - potong bulat - bulat
2 biji lemon - potong bulat - bulat gak.
Garam
Aluminium foil

Cam ne nak buat nya ek...Ok..tengok kat sini..

1. Gaul rata ayam yang sudah dibersihkan kan tu dengan semua bahan rempah, garamdan sikit chicken stock . Then perapkan lah dalam masa 15 hingga 20 minit.

2. Alas kan dulang pembakar dengan aluminium foil.
3. Kemudian letakkan bawang yang dah dihiris bulat - bulat di atas nya.
4. Kemudian letakkan potongan lemon tadi tu.
5. Letakkan ayam yang telah diperap tadi atas bawang dan lemon tu.
6. Tutup kan ayam dengan aluminium foil dan bakar .
7. Lebih kurang 50 minit kemudian bukakan foil tu dan balikkan ayam.
8. Sambung balik bakar dalam anggaran 10 minit lagi dengan suhu 220 Celcius.
9. Dah siap lah tu.. Makan dengan Nasi Mandy.. MASYALLAHHH.. sedap weiii..
Nanti i bagi recipe Nasi Mandy, kkkk....

27 comments:

  1. sodapnya..kalau jrian sebelah ni ..ngn muka tak malu nak join sekali .

    ReplyDelete
  2. sedapnya..my hubby suka sgt mkn makanan arab ni.

    ReplyDelete
  3. Huh... kakak tengok gambar pun dah terliur.:)

    ReplyDelete
  4. Tak sabar nak tunggu resepi nasik mandy pulak...Weekend ni boleh la cuba

    ReplyDelete
  5. Oooo... kakcik belum pandai nak buat makanan Arab, tapi makan dah lama pandai. :)

    ReplyDelete
  6. wowww..

    harus cuba ni kak yan

    copat skit bagi reseki nasi pulak :)

    ReplyDelete
  7. Jom lah atty..

    sentiasa terbuka menerima tetamu..

    ReplyDelete
  8. kalau cam tu, boleh lah cuba nanti wida.

    ReplyDelete
  9. ada - ada je kakzakie ni..hee
    tapi mmg sedap kak..

    ReplyDelete
  10. Sabar ye rozita..heee..tungguuuu..

    ReplyDelete
  11. Saya pun pandai makan kakcik...hee

    ReplyDelete
  12. KhaiRin,

    this is arabic food. sure dari sana lah tu..rasa2nya.

    ReplyDelete
  13. waaa..terliur azie tengok ni akak..
    boleh try nanti ni :D

    ReplyDelete
  14. Baru mintak resipi semalam, dah dapat pun hari ni..

    kak yan, terima kasih, insyaAllah ada masa terluang di hujung minggu boleh cuba ni;)

    ReplyDelete
  15. INSYALLAH Fida..

    boleh cuba lah nanti ye...

    ReplyDelete
  16. thanks for sharing the recipe... anak-anak chik na suka bangat ayam n lamb mandy...macam ni boleh jimat duit mama belanja nasi arab kat depa..

    tak sabar tunggu resipi nasi mandy plak..

    ReplyDelete
  17. ALHAMDULILAH..

    nanti chik na buat N3nya ye..

    coming soon..the rice mandy..hee

    ReplyDelete
  18. Nampak sedap sangat ayam mndy tu....mnggoda betul...

    ReplyDelete
  19. wah sgt2 menyelerakan, tak sabar nk tunggu resipi nasi, thanks kak yan...

    ReplyDelete

cliks..cliks