Apa ni ek?? Ini lah Chicken Mandy. Last N3 kan i tayang pasal Ayam Mandy ni.. Bila teringin makan Arab Food, sure kitarang akan ke Sahara Tent. The nearest. In fact the cheapest lah for me. pernah gak makan di Al Rawsha and Zam - zam Arabic Restaurant. Well semuanya kira memang mahal lah..
All of my family memang really love this food, especially Abang 'Imran. So, kalau nak ke Sahara Tent tiap minggu, mau bengkok i..heee.. So, Chef CiJu pun menunjukkan lah kepakarannya..Frankly speaking Ayam Mandy tu really yumm..yumm.. soft, juicy..Ok.. kita cuba masak yee..
Bahan - bahan yang diperlukan..
1 whole medium chicken. nak potong 2, potong 4, or potong 8 pun boleh..
1 ts serbuk ketumbar
1 ts serbuk jintan manis
1 ts serbuk lada hitam
1 ts serbuk kunyit
1 ts serbuk kabsa. (yang ni buat sendiri) refer kat sini. Resepi Raidah.
3 biji bawang besar - potong bulat - bulat
2 biji lemon - potong bulat - bulat gak.
Garam
Aluminium foil
Cam ne nak buat nya ek...Ok..tengok kat sini..
1. Gaul rata ayam yang sudah dibersihkan kan tu dengan semua bahan rempah, garamdan sikit chicken stock . Then perapkan lah dalam masa 15 hingga 20 minit.
3. Kemudian letakkan bawang yang dah dihiris bulat - bulat di atas nya.
4. Kemudian letakkan potongan lemon tadi tu.
5. Letakkan ayam yang telah diperap tadi atas bawang dan lemon tu.
6. Tutup kan ayam dengan aluminium foil dan bakar .
7. Lebih kurang 50 minit kemudian bukakan foil tu dan balikkan ayam.
8. Sambung balik bakar dalam anggaran 10 minit lagi dengan suhu 220 Celcius.
9. Dah siap lah tu.. Makan dengan Nasi Mandy.. MASYALLAHHH.. sedap weiii..
Nanti i bagi recipe Nasi Mandy, kkkk....
sodapnya..kalau jrian sebelah ni ..ngn muka tak malu nak join sekali .
ReplyDeletesedapnya..my hubby suka sgt mkn makanan arab ni.
ReplyDeleteHuh... kakak tengok gambar pun dah terliur.:)
ReplyDeleteTak sabar nak tunggu resepi nasik mandy pulak...Weekend ni boleh la cuba
ReplyDeleteOooo... kakcik belum pandai nak buat makanan Arab, tapi makan dah lama pandai. :)
ReplyDeleteAwww nk cuba ni!
ReplyDeletewowww..
ReplyDeleteharus cuba ni kak yan
copat skit bagi reseki nasi pulak :)
dr mn asal nyer perkataan mandy tu?
ReplyDeleteJom lah atty..
ReplyDeletesentiasa terbuka menerima tetamu..
kalau cam tu, boleh lah cuba nanti wida.
ReplyDeleteada - ada je kakzakie ni..hee
ReplyDeletetapi mmg sedap kak..
Sabar ye rozita..heee..tungguuuu..
ReplyDeleteSaya pun pandai makan kakcik...hee
ReplyDeleteCoba lah wak...Fab Me. hee
ReplyDeleteTunggu ye Ati..heee.. sabar tau..
ReplyDeleteKhaiRin,
ReplyDeletethis is arabic food. sure dari sana lah tu..rasa2nya.
waaa..terliur azie tengok ni akak..
ReplyDeleteboleh try nanti ni :D
Baru mintak resipi semalam, dah dapat pun hari ni..
ReplyDeletekak yan, terima kasih, insyaAllah ada masa terluang di hujung minggu boleh cuba ni;)
INSYALLAH Fida..
ReplyDeleteboleh cuba lah nanti ye...
thanks for sharing the recipe... anak-anak chik na suka bangat ayam n lamb mandy...macam ni boleh jimat duit mama belanja nasi arab kat depa..
ReplyDeletetak sabar tunggu resipi nasi mandy plak..
ALHAMDULILAH..
ReplyDeletenanti chik na buat N3nya ye..
coming soon..the rice mandy..hee
Nampak sedap sangat ayam mndy tu....mnggoda betul...
ReplyDeleteINSYALLAH sedap MP..
ReplyDeletecuba lahh..
wah sgt2 menyelerakan, tak sabar nk tunggu resipi nasi, thanks kak yan...
ReplyDeleteheee..tunggu ye Hanis..sabarrr..
ReplyDeleteTQ Yan 4 d recipe. Akan cuba nanti!
ReplyDeletesila kan kak.
ReplyDelete