cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, November 27, 2011

Lontong Goreng

Still remember that last Eid Ul Adha, my big family stayed over nite at my house. Bila dah reramai ni macam - macam food kami share.. Everyone macam menunjukkan bakat terpendam memasing bagi menyediakan juadah.. Ye lah bila dah ramai, food tu sedap ke tak sedap ke, for sure licing akhirnya...

And we were so lucky that NekCik cooked Lontong Goreng for us.. Sedappp beb.. licinggg..

Recipe nya nanti i tanya NekCik.. I tak tau. Woke up that morning, i tinggal makan je.. heee..

Yang pasti, seddap. Kalau nak trial and error boleh gak.. Buat je lah rencah macam u buat Nasi Goreng. Nak pedas, letak cili lebih. Letak ikan bilis boleh, letak udang kering pun boleh. Tumis dan tambah telur sebijik dua.. Masukkan suun dan kacang panjang.

Then of course last sekali masukkan nasi impit yang telah dipotong kecik - kecik tu.. Buat macam dadu lah..Tak besar, tak kecik..sedang - sedang elokkk je..Jangan lupa letak garam ye..hee.. Hidangkan panas - panas.. Sedappp beb..

Ingat next time kalau ada nasi impit yang berlebihan tu jangan dibiar sampai basi.. Boleh lah cuba macam ni.. Good Luck!!!
*********************************************************************
Narrated by Ibn 'Umar
Allah's Apostle said, "A believer eats in one intestine (is satisfied with a little food),
and a kafir (unbeliever) or a hypocrite eats in seven intestines (eats too much)."
Hadith Sahih Al Bukhari

17 comments:

  1. assalam yan..acik suka..kalau dah goreng macam ni..sedap..

    ReplyDelete
  2. ooo mcm nie lontong grg .. hurmm leh cuba nanti nie :)

    yan selamat tahun baru !

    ReplyDelete
  3. tak pernah mencuba resepi ini..

    tapi nampak sedap..

    yan, salam maal hijrah ,moga roh maal hijrah meresap dlm jiwa sanubari dan mengembirakan..amin

    ReplyDelete
  4. salam yan,

    sedapnya lontong tu.....akak biasanya tak pernah sempat nak post gambar2 masakan . Hari ni anak2 dtg dari JB...riuh rumah dibuatnya.

    ReplyDelete
  5. pernah rs sekali...sedap! tp kalu akk buat lg sedap kn?

    ReplyDelete
  6. salam maal hijrah yan
    teringin nak rasa yg hasil air tangan yan :)

    ReplyDelete
  7. first time dengar .. nk kena cuba nanti..

    ReplyDelete
  8. Salam Maal Hijrah...

    Tak pernah makan lntong goreng....nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  9. Memang betul tu Acik. Jadi tak terbuang lah kan.

    ReplyDelete
  10. Sedap Kak Sal..

    Selamat Maal Hijrah to akak gak.

    ReplyDelete
  11. balqees dairy,

    memang sedap kalau reramai buat makan cam ne.

    ReplyDelete
  12. Salam Maal Hijrah Kak Kasihredha..

    Saya masak simple 2 je kak..

    ReplyDelete
  13. pernah tgk lontong goreng ni ttp akak xmkn ketupat so mmg tak rasalah...ttp anak2 suka..katanya sedap.

    ReplyDelete
  14. Nza,

    INSYALLAH sedap kalau bumbunya betull..

    ReplyDelete

cliks..cliks