cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, November 5, 2011

Jom kita makan...ke Kenny Rogers.


The most delicious medicine is FOOD.
I saja nak bagi u all lapar.. Jom layan gambar dan celoteh i yukk.. Just nak share, in fact i rasa ramai yang dah tau kan. Fakta - fakta tentang makan itu n makan ini.. Dan paling penting ia mengikut SUNNAH..Bukan main belasah je kan..

1. SUNNAH RASULULLAH - baginda makan buah sebelum makan makanan berat.

Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak sepatutnya makan buah selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi, secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak..

Hentikan amalan kita yang suka makan buah lepas makan for dinner or lunch.. I dah lama dah tak buat macam tu..

I suka sangat Mushroom Soup macam ni then cicah dengan Garlic Bread... Licing selalunya kalau i dapat. Kat rumah pun stock mushroom ni sentiasa ada.

2. RASULLAH pun suka makan roti yang dibuat dari gandum asli.
Whole grain wheat mempunyai perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit jantung dan merendahkan kadar kolesterol.

Setiap individu memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk membekalkan tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.

Kalau malas makan berat - berat i suka sangat makan sandwic je. Lagi - lagi kalau pakai roti macam atas tu..

Salad ni kalau kita makan, elok makan sama ayam, jangan berrulamkan dengan ikan..sebabnya i tak berapa nak tau.. If anyone tau tolong jawab kan ye..
Well, yang atas ini just nak jamu mata kita semua..Yumm..yumm kan...SOOO CHEEZYYYY...
Tambahan yang kat atas tu.. Tak cukup.. Walhal, cukup je lah tadi tu kan...heee..Padahal,

3. RASULLAH melarang manusia makan dengan melampau.

Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:

Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.

Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3 daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya dengan ruang kosong (udara).

Sebenarnya food ni masa i makan kat Kenny Rogers sama my partners.
K lah cukup lah cerita sal makan ni. Heee..nanti ada yang tengah berpuasa sunnat tergoda lak sampai buka puasa. Tak baik kan i..Heeiii.. satu lagi.. Kalau makan, makan lah ramai - ramai. Seronok kannn.. Satu lagiiii

4. RASULLULAH bersabda, elok makan berjamaah bersama keluarga atau sahabat.

“Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak pernah kenyang.” Maka Rasulullah berkata: “Pasti masing-masing kamu makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab: “Benar, Ya Rasulullah!” Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap makananmu.”

Selamat Berbuka buat frens yang berpuasa pada hari ini..Doa banyak - banyak ye sebelum buka tu.. Doa paling mustajab tu..dan HAPPY EID UL AHDA.......................

16 comments:

  1. cik yannnnnn...mmg lapar terus tgk makanan lemak berkrim ni di pagi hari...sedap2 belaka :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yan

    SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA
    Semoga Amalan Kita Diterima Oleh Allah

    macam rasa nak berbuka pula...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. oh tidak oh tidak pd yg ber cheese itewwwww

    ReplyDelete
  4. tengok gambar makanan sewaktu berpuasa.... oh dugaannya.. hehe

    ReplyDelete
  5. Kin,

    nampak gaya tergoda sudah ye..hee

    ReplyDelete
  6. Waalaikumusalam Bro Rozali,

    hee.. saya pun baru log in then tgk gamabr2 ni pun macam tergugat sikit iman ni.. Sabar..sabar ye... kejap je lagi..hee

    Selamat Eid Mubarak.

    ReplyDelete
  7. KhaiRin,

    jom..jom.. kita gi Kenny..hee

    ReplyDelete
  8. Sabar ye Fida...

    akak pun terliur sama ni.hee..

    ReplyDelete
  9. Ohh... ni paberet kedai saya dan anak2 jugak Kak Yan! :) Kalau yang bercheese tu mmg paberet Izzaty :D

    Selamat Hari Raya Aidil Adha sis!! =)

    ReplyDelete
  10. Emmm sama je lah Niza..


    Selamat Eid Mubaraq..U raya mana?

    ReplyDelete
  11. wah sedapnya dah lama tak makan kat kenny rogers..

    ReplyDelete
  12. "betul tu kena makan buah sblm makan nasi/berat..bkn sebaliknya.."

    ReplyDelete

cliks..cliks