cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, November 22, 2011

Apam Polka Dot

Kuih ni memang nampak cantik. In fact i sendiri excited bila ramai bloggers duk buat this apam.. So damn cute. Dalam hati, creatives tul orang yang men create nya tu. Then Chef CiJu pun membuka langkahnya.. Jadi lah apam ni.. I love the color. But bila makan, i noticed this apam cant be so gebus. The taste ok lah.. Maybe coz of the cuteness lah orang dok seronok buat dan makan..Chef CiJu looked at many blogs..

Maybe ada yang suka makan dan ada yang tidak. Ada yang suka tengok je. Ada yang suka buat. But my little rascal, Abang Irfan sukaaaa sangat apam ni.. Jom kita share the recipe..

Do i need to make the recipe ??.. Well, i think refer je lah kat blog Otai Masakan ni lah. like,
HaNa's Family. (mana Hana ni ek.. Dah lama tak nampak. ke I yang tercicir kat sini.)
Our Journey Begins, ( lagi creative. buat lady birds lagii), dan last tengok kat sini.
MASAM MANIS. (Masyallah..cantik - cantik kuih dia..)

I suka inti kelapa. Chef CiJu letak inti nenas gak.. Well sedap lah.. Macam masam - masam sikit.. For this apam, Chef CiJu refer blog AZLITA from MASAM MANIS.. Tq for sharing.
Whatever, SELAMAT MENCUBA.. atau pun i yang dah ketinggalan.. Kuih ni dah lama fofular..hee.. tak pe. Better LATE then NEVER......
*****************************************************************************
Narrated by 'Abdullah bin Mas'ud
The Prophet said, "Do not wish to be like anyone except in two cases.
(The first is) A person, whom Allah has given wealth and he spends
it righteously; (the second is) the one whom Allah has given wisdom
(the Holy Qur'an) and he acts according to it and teaches it to others."
(Fateh-al-Bari page 177 Vol. 1) - Sahih Al Bukhari

21 comments:

  1. secara kebetulaan akak pun makan apam ni...ada yg kasi :))

    ReplyDelete
  2. hee.. hee..ye ke kak..saya tak berapa suka the apam tu. just ok lah. tapi saya sukaaa sangat color dan bentuk tu.

    ReplyDelete
  3. suka tgk apam ni tp lom ada ati nk membuat nyer hehehe

    ReplyDelete
  4. pestime wat kureng menjadi,
    2nd ok la sket.. heheh
    my alya suke sgt.. =)

    ReplyDelete
  5. KhaiRin,

    order je dari member2 kita kat blog ni..heee

    ReplyDelete
  6. Ok lah tu Leily.. at least dah buat sendiri. Anak akak pun suka.. for me too small lah..

    ReplyDelete
  7. comel sgt apam ni.. selalu teringin nak buat.. tp tak buat2 lagi.. he..he.. salam kenal yer.. thanks sudi singgah ke blog saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang comel. nal buat pun leceh gak..

      salam kenal gakk..sorry lama baru balas.

      Delete
  8. menjadilah kak yan...

    kira cantik tu,.
    kalau dekat ayu sure minta kak hantar hari ke CR

    ReplyDelete
  9. SALAM,
    OH, CANTIKNYA KUIH NI. RASANYA MESTI BEST. NAK CUBA

    ReplyDelete
  10. comel n cute betul, warna-warna ala-ala pastel gitu..chik na pun belum try buat lagi apam ni walaupun dah fofuler :D

    ReplyDelete
  11. memang comel dan cantik warna apam ni kak...dan semestinya sedap kan..:)

    ReplyDelete
  12. suka tgk, skrg apam nie dh femes, tiap2 majlis kenduri ke bday ke mana2 pun apam nie mesti ada untuk buahtgn..

    ReplyDelete
  13. Eh ctk n mnyelerakan la k.yan! Tgn tuh klu dh pandai n pakar, wat ape pon jadikkkkk! Oh tidak. Envy.

    K.Yan blk palm garden tuh dlm 100+ je xsilap. Sesuai bwk ank2. Lapang dan byk activities.Dkt plk dgn bgi,kajang.Byk port mkn best2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini adik akak buat lah dear.

      palm garden mmg nampak cantik. boleh lah nanti.

      Delete
  14. saya suke apam ni sbb nak buat dia simple... campak je semua bahan masuk bowl... pastu mix... yg leceh sket proses nak polkadotkan je la... ala... klu malas tak yah polkadot... tuang je adunan dlm cup... terus kukus... habis gak kena makan... hehehe

    ReplyDelete

cliks..cliks