cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 3, 2011

FUJIFILM X100, CANON IXUS 1101S, PANASONIC SDR-H250, NIKON FM3A - my lovely gadgets

I just nak share my gadgets with you guys. I ni memang jenis kalau kecik - keccik dulu suka bergambar. Posing sana sini.. Still remembered, penuh gambar hitam putih i bergambar dengan my brother, PamanMie..heeee.. Then bila dah besar sikit pun still suka bergambar. But then after got married, and Hubby ada camera (dia beli masa tengah sekolah kat US dulu - antique lah), i suka lak ambik gambar. Kat rumah i penuh album. Bersusun. Kalau dulu kenalah fix the film, then shot, then pegi cuci kat kedai.. Baru tau the result. Tapi i suka sangat.. Banyak lah gambar yang i ambik. Suka tak suka, tepek je lah dalam album.Suka i kat camera tu..Tapi

MALANG nya Hubby bagi pinjam kat member dia, dan member dia sedekah kat pencuri/pemecah kereta.. (ada patut ke beg camera letak dalam kereta yang ditinggalkan)..Sedih.. But then Hubby belikan yang baru, but still same model without my knowledge. Tup tup dah ada depan mata. Ingatkan nak kecek yang digital. Al maklum lah masa tu rare sangat orang pakai DSLR. yelah it was 10 years ago. But still i pakai. Manual pun manual lah.. So...Ini lah camera nya..

NIKON FM3 A



Lama - lama sakit belakang i bila bawa camera ni.. Nak buka/guna, take some times nak keluarkan dari bagnya.Kalau travel tu maka bertambahlah barangan.. Kiri kanan..Mengalahkan pro u.. Huuuhh..
Tapiiii.. Hubby punya style, selagi dia tak puas hati dengan collection dia, dia akan beli segala - gala. Tengok je lah accessories kat atas tu.. Siap tripod lagi i ada.. I bukan PROFESSIONAL lah dear.. Tapi, i tried gak lah memakai nya...Lama - lama dah tak pakai dah.. I simpan je.. Tak kuasa nak usung. Sesekali i usap camera ni.. REVIEW HERE.

Suddenly Hubby buat surprised lagi.. Pegi dibelinya camcoder. This gadget Hubby bought for me about 4 years ago.. Kekonon bila travel tu senang lah nak record macam - macam. In fact boleh record if any occasions lah. Tapi lama - lama i jadi malas. Tak rajin pun nak merakam.. Suka lagi camera. Pakai hand phone pun boleh record. REVIEW HERE infos.

PANASONIC SDR-H250 CAMCODER



Akhirnya, dia bertemankan camera manual tadi tu..Heeeee...

So, for the time being, for recording any thing, i just guna my hand phone lah.. ALHAMDULLILAH gambar memang clear bebeno. So tak kesah sangat lah.. But then in 2008, once i mula berbelog ni, i really need the camera.. Berangan terus dan akhirnya i dapat membeli DIGITAL CAMERA. I bought it by myself. Heee... Happy. Petite je. Blue color lagi.. My favorite. Senang sangat. Petik lah sesakan mana sekali pun. I memang tak malu.. Tangkap je lah gambar.. This is what i have. I bought it about 1 and half year ago. Masa beli dalam RM1100 cam tu lah.. baru sesangat kat market masa tu.. tengok REVIEW HERE.

CANON IXUS 1101S




Sayang sangat. Duit sendiri lagi lah sayang kan.. But after sometimes, dia bagi i problem almost masa nak hari raya lepas. Memory card bermasalah.. Dah risau dah..Maka tak pakai lah for sometimes. I hanya guna my camera SAMSUNG GALAXY SII. Tapi memang tak suka style gambar tu..Then susah i rasa.. I rasa lahhh..

Bila dengar je my camera ada problem, Hubby mengecek nak beli kan yang baru.. Dia berangan dengan yang kat bawah tu...I tak benarkan.. Too expensive for me..Tapi dia memang dah obses dengan camera ni.. And 2 3 hari sebelum raya, camera pun berpindah milik...Some infos you can REVIEW HERE.

FUJI FILM X100.




Siap takut the real leather tu calar, Hubby belikan yang imitation punya.. SUBHANALLAH...itu lah my Hubby.. Battery beli gak sampai 2 set. 36 gigs lagi..This is DSLR camera. Easy to carry but bit complicated. Well, i tengah belajar. But for me my CANON is still the best. Kalau tak, tak kan Hubby pakai masa dia ke Ghuanzhou hari tu..heee.. K lahh.. i stop kejap kat sini.. Nak pegi ambik gambar.. Tungguuuuu....

38 comments:

  1. Byknyer gadget.. bestnyer... suka tgk kmera nikon tu.. nmpak antik sgt design dia... dh lama x tgk kmera brand fujfilm.. tp dlu femeskan

    ReplyDelete
  2. byk nyer kamera... sy pon suka yg FUJI tu...tp stil mengidam DSLR...wat ms ni pakai samsung biasa je dulu...plg penting pic clear...x gitu??

    ReplyDelete
  3. kalau ada duit ...best gak
    dapat yg macam gitu

    tapi digital camera ati baru saje
    jatuh rosak..guest sape yg buat..huhu~

    so lan idok tunggu repairlah..haru :)

    ReplyDelete
  4. Lya,

    NIKON tu kira mmg antique lah.. Yg lama tu lagi antique lah, yg hilang tu.. almost 20 yrs old umur dia kalau ada lagi sekarang.

    fujifilm tu yg the latest..sebab tu mahai bebeno..

    ReplyDelete
  5. Betul tu KhaiRin,

    pada akak, mudah bawak, nak tangkap senang, gambar clear.. CUKUP..tapi ni org bagi free..heee

    ReplyDelete
  6. Ooo ye ke..siannya..

    Tak pe tunggu je dulu dia direpair ye.. Nak buat cam ne kann...

    ReplyDelete
  7. haah... kita pun suka digital kamera... kecil + ringan = senang nak bawa pegi mana-mana... selit je celah handbag... yg penting bateri spare ada... cukup... ;p

    ReplyDelete
  8. Ouiii... banyak koleksi kamera tuh ! Tapi yang paling mudah nak bawak/guna tentulah digital kamera kannn ??

    ReplyDelete
  9. Boleh kak sal. tapi jangan tinggalkan dalam kereta ye..hee

    ReplyDelete
  10. Betul tu Maria.. Akak pun mmg suka yg compact macam tu..

    ReplyDelete
  11. Izwa,

    now pakai je Fujifilm tu. DSLR lah tu.. Tak bulky..

    ReplyDelete
  12. Betul tu Rozita.. I pun suka.. dalam pocket seluar pun boleh letak.

    ReplyDelete
  13. lelaki mmg suka kan gaget macam nie..
    tapi tulah. ayu terbaik.. en zalie tak suka...
    dia kata berat..
    so ayu pikul dslr., dia pegang kamera kecik jer...
    hehehhe

    ReplyDelete
  14. Wah! Bestnya.. teringin gak nak satu.... bilakah agaknya :p.

    ReplyDelete
  15. Hee.. betul tu Ayu..berattt..sakit bahu.. siap dgn beg2 dia tu.. puhhh.

    i mmg suka kan yg kecik je. Tapi Canon is the best lah..hee

    ReplyDelete
  16. INSYALLAH Aini.. CUma mungkin sekarang belum masanya..

    ReplyDelete
  17. Alahhh Dee, tu je lah yang i ada.. lain2 tak de nya..

    ReplyDelete
  18. nk komen psl kamera sumpah x tau...tp nk ckp, akak, sha rindu akak...rindu blog ni.....ahaihhhh

    ReplyDelete
  19. darling shaaaaa...

    akak pun rindu tau.. awak ok ke? jaga diri yeeee...

    ReplyDelete
  20. darling shaaaaa...

    akak pun rindu tau.. awak ok ke? jaga diri yeeee...

    ReplyDelete
  21. uihs banyaknya gadget photography akak..

    sy nih kan berangan nk ada dslr tp kan hubby kt sy poyo huhu..blh x akak suggest satu kamera kecil yg senang dibawa tp kualiti lebih kurang dslr..ada ker ek?

    ReplyDelete
  22. Byknya gadget Yan!!!! K.ani cuma ada 2 kamera SONY n 1 SONY video recorder....tu pn berkongsi ngan anak2.....x minat DSLR sbb besar n berat.....hehehe... :))))

    ReplyDelete
  23. Rina,

    my Fujifilm X100 tu DSLR. Kecik lah tu... Function, DSLR function.

    Orr..Digital like Canon IXUS tu.. Really best. Gambar pun cung...

    ReplyDelete
  24. Sorry Rina, tadi tu acct Abang Luqman.. Dia tak log out.. Akak main tulis je..

    ReplyDelete
  25. Kak orang dah sedekah.. amik je lah kan..heee..

    saya prefer yang kecik tapi cantik kau - kau..

    Fujufilm tu DSLR lah kak..

    ReplyDelete
  26. untungnya bila hubby sam2 tahu minat kitee :)

    ReplyDelete
  27. Banyaknyer kamera kak yan, tak nak sedekah satu kat fida? he he..

    beruntung kak yan yer... ada hubby yang memahami dan suka menghadiahi;)

    ReplyDelete
  28. Banyaknya,kalau tak nak POS aje ke sini tau kita SUDI terima...

    ReplyDelete
  29. ALHAMDULLILAH Ieda.. i jarang mintak. tapi dia je yg suka beri..hee

    ReplyDelete
  30. Fida,

    rasa2 nak tak leh nak sedekah lah benda2 yg cam ni..hee. sentimental value..

    ReplyDelete
  31. meriahnya kamera cikyan....dan hubby sangat bermurah hati....untungnya :)

    ReplyDelete
  32. ALHAMDULLILAH Kin.. Akak pakai je.. Rosak dia fix kan..hee

    ReplyDelete

cliks..cliks