cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, November 2, 2011

Antelope Canyon, Giethoorn, Trick Art Museum, and Belitong Island - my naked dreams.

Since i was kid maybe around 12 years old, I have a dream. Dream of travelling. 4 places in the world yang jadi impian i. First, Venice. Tak haggak - haggak kan.. Pasal i ada baca suasana romantic cruising the gondola. (Pinjam buku pasal negara - negara luar dari library di sekolah rendah dulu - Sekolah Kebangsaan Sungai Durian). Tapi bila Hubby cakap, satu gondola tu kalau nak naik, mau makan RM500 - RM700. Pasal Hubby dah pegi dah ke sini. Well, i cuma pasang je lah angan - angan tu.. Mana tau.

Second, Switzerland which has a great diversity of landscapes and climates..Cantik kan. Walaupun tak pernah pegi, tapi i believe it is so damn beautiful. Tapi since i dah pasang angan - angan nak ke Kashmir, which this is my third dream, so tak payah lah ke Switzerland. Mahal sangat kan. Lagi pun Kashmir is considered as Switzerland of East. Paradise of the Earth. Ok lah tu kan. And the fourth one is Danau Toba, Medan.. ALHAMDULLILAH.. sudah tercapai dah i ke sini in 2009.
Ini prove yang i dah pegi Danau Toba.. Bestttt...
Tapi kan after joining one site ni, sharing travel experiences orang, i jadi teringin nak pegi 4 tempat ni. Which are in different continents. Jom tengok...First in America Continent. Kalau tak dulu lagi mungkin i dapat juga berkunjung/stay ke Amerika ni.. Tapi tak de rezeki for further study dulu, maka belum lagi lah menjejakkan kaki i ke sini. INSYALLAH.. So, i teringin sangat nak ke sini..

1. Antelope Canyon, Arizona. It is located on the Navajo Land. The most beautiful, soothing, pleasant canyon in the face of earth. It is formed by erosion of Navajo sandstone.
Cam ne??? Cantikkan?? Who knows one day..i bergambar kat tengah - tengah tu...Heee.

Kedua, in Europe Continent. I thought masa CiRah duduk Holland/Netherlands dulu dapatlah berkunjung ke sini. Tapi dalam pada kira punya kira budget nya makan puluh ribu, emmmm rentikan je lahh.. Tapi tetap berangan.. Who knows kan. Rezeki terpijak ke nanti.. AMEEN. Apa dia tempatnya tu?? Ni hahh..

2. Giethoorn. It is called Venice of Netherlands for about 7.5km of canals run through the little village. For me it is so clean. No pollution i hope. Then tak bau lumpur like in Venice..As Hubby cakap lah.
Amacam?? Best kan. So cool..Berdayung, berkolek..hee
Tapi kan kalau tak dapat nak ke benua - benua mewah kat atas tu, i just pasang my dream to Korea je lah. Asia Continent..Jimat belanja sikit. Semendang ada Air Asia ke sana kan..Hubby pun macam dah ada hint - hint nak ajak ke sana. Tunggu je lahhh..So, kalau ke sana, i teringin nak ke..................

3. Trick Art Muzeum, Jeju, Korea. The first museum in Korea to show optical illusion art. It is located at Seogwipo City. Exhibition on the wall are rendered in 3D.
Macam having fun je kan!!!
Last but not least, katakan lah tak mampu gak nak ke Korea tu, i plan nak ke sini je. Lagipun Yanti dah banyak kali dok racun i. Plan dah dengan orang yang kaki laut. INSYALLAH kot. Cuma masa je nak kena adjust - ajdust niii..Yanti ajak ke..

4. Belitung Island, Indonesia. Pernah tengok movie "Laskar Pelangi"? This is the place was about. Cerita anak - anak Belitong.. Tengok je lah gambar ye..
What a day lah kalau leh jenjalan kat celah - celah batu tu..Hee.
Mudah - mudahkan my naked dreams akan jadi kenyataan. Mana lah tau kan.. But, at least one lahh..INSYALLAH..Sumber gambar atas ni , of course lah GOOGLE. I mana sampai lagi ke sana dan nak ambik gamabr - gambar ni...But INSYALLAH , one fine day.. AZIAN ELIAS will be there.....AMEEN.

52 comments:

  1. salam ziarah....
    kak... kita berkongsi impian yg sm! belitung island!! tp nk pergi tu kena naik 2 flight.. KL-jakarta. dari jakarta-tg pandan.

    korea is awesome. harus pergi. ^^

    ReplyDelete
  2. Ya Allah.. cantiknya gambar-gambar itu. Pastinya pemandangan yang sebenar lebih cantik dan mengujakan. InsyaAllah, Yan akan sampai ke sana satu hari nanti. :)

    ReplyDelete
  3. kak yan..saya pon ade tempat yg diimpikan nak pegi taw..sy nk pegi itali..sbb penah tgok dlm cerita bangunan2 die cantik..suasa mcm best..yg plg penting negara yg terkenal dengan spagetti..=)

    ReplyDelete
  4. Dlm byk2 destinasi pilihan tu...sy sgt2lah teringin nak ke Netherlands. Netherlands mmg negara impian sy! Huhuhuhu!

    Salam kenal!

    ReplyDelete
  5. jom kak, buat rombongan ramai2.. hehehe

    akak organise semuanya, hehehe

    ReplyDelete
  6. cantiknya foto... dela pun teringin ke sana..... :)

    ReplyDelete
  7. kak yan.. dlm byk2 tempat yg kak yan nk gi tu, saya mmg teringin sgt nk ke netherlands.. fuh.. dh pernah dpt email pasal tempat ni.. rasa cam nyaman giler dan udaranya segar sgt bila tgk gambar2 tu... huhu.. tapi tulah bila la dapat gi.. tapi kalau tk dapat gi situ, dapat gi Makkah dulu pun saya dh syukur sesangat dah.. apapun, wish your dream come true.. insyaallah..

    ReplyDelete
  8. Amin, amin.

    Mg impian jadi kenyataan (ceh, skema ayat Ate:))

    Subhanallah cantik kan gambor awan dan bukit/gunung Danau Toba tu. Apatah lagi Belitung. Kecantikan di Asia ni tak kalah juga di Arizona dan Europe. Masing2 ada ciri yg istimewa. Iyalah kejadian Allah tak siapa boleh lawan.

    ReplyDelete
  9. nak ikutkan mmg banyak tempat nak pergi... duit je takde ni ha... huhuhuh

    ReplyDelete
  10. aminnn...saye juge memasang impian yang sama... kalau boleh mahu jalan satu dunia..[selain israel]..:)

    ReplyDelete
  11. kak yan,bestnya kalo dapat pergi ketempat2 tu..semoga all ur dreams come true one day.aminnnn..

    ReplyDelete
  12. tau yan...u mmg mampu kalau nak kesana tu...he he...

    ReplyDelete
  13. Betul tu Hanie.. Tapi akak ada member Jakarta yg boleh bawakkan ke sana.. Nice place..

    ReplyDelete
  14. INSYALLAH KhaiRin.. Impian pasti jadi kenyataan dgn izin ALLAH.

    ReplyDelete
  15. Tulah Kakcik.. Saya masa load gambar tu pun terliur2 dibuatnya..hee

    INSYALLAH..

    ReplyDelete
  16. Fara,

    Insyallah u leh pegi.. Tp itu bukan dream place akak lah dulu..hee

    ReplyDelete
  17. seronoknya kak...
    semoga impian menjadi kenyataan.
    InsyaAllah.

    ReplyDelete
  18. Boleh je Nieza.

    Janji boleh jalan..settt..

    ReplyDelete
  19. Umie,

    seronokkan cuci mata. Nanti kita saksikan yang betul2. Lagi seronok.

    ReplyDelete
  20. Jom Dalila, kita pegi ramai2..rombongan cik kiah..

    ReplyDelete
  21. INSYALLAH Liza.. Akak mmg berkenan sangat tempat tu.

    ReplyDelete
  22. Betul tu Ate. Akak tiba je Medan dulu tu punya lah suka.. Siap tak tidur siang sebab nak saksikan keindahan danau and the sunset.. MASYALLAH..

    moga impian kita semunya tercapai.

    ReplyDelete
  23. Marsha,

    bukan tak ada duit. perruntukan je tak de.. Tak pe, kumpul. kita kumpul, ok!

    ReplyDelete
  24. Aty,

    betul tu.. Paling koman akak nak abis kan asia je dulu..heeeINSYALLAHHHH..

    ReplyDelete
  25. INSYALLAH..Mudah2an ye Sue..Nak kirim apa nanti kalau jadi? heee

    ReplyDelete
  26. Eni, tak gak... I paling mampu pun takat Asia je lah.. Kalau nak ke Europe tu, emmm kena buat dana untuk 3/4 tahun..

    ReplyDelete
  27. amin YRA
    harap dpt berjalan dgn yan suatu hari nanti :)

    ReplyDelete
  28. aduhh nak gi jugak ! huhuh

    ps : pic tu semua mcm hidup kan :)

    ReplyDelete
  29. Sure kak.. I wish..Sukaaaaa..nnti kita set ye kak.

    ReplyDelete
  30. Assalam Sis..
    Wahhhh nak ikut sis pi travel gak laaaa...heheheh

    ReplyDelete
  31. nanti bila dah cukup duit nanti
    boleh ati refer kt blog ni mana nk pi..hihi
    berangan beso ati ni..nk balik kg kt singapore
    pun tak lepas :)

    semoga semua impian kak yan akan tercapai ..insyallah!

    ReplyDelete
  32. Ati,

    sebagai org yg optimist, kena ada angan2 dan INSYALLAH akan berjaya.. FOR SURE..


    Alahhh..now spore pun dah murah2 tambah balik pakai flight. Siap leh ke universal studio lagi..

    ReplyDelete
  33. Yan......k.ani pn teringin nak gi tmpt2 yg Yan sebut ni. Cantik kan.....hmmm...kita ni jenis org yg kuat berangan tp it's gd! At least we hv something to look forward too....insyaallah, kalau kerja kuat ke arah tu, ia bukan lg angan2 tp who knows? Dgn izin Allah jua....... :)))))

    ReplyDelete
  34. salam...

    Yan belitung island tu mesti best kalau gi honeymoon...

    terima kasih sudi singgah blog kak aina dan terima kasih jugak coz sudi follow.

    ReplyDelete
  35. switzerland memang sangat2 cantik tak tergambar dgn kata2, saya doakan tercapai impian yan utk ke sana,

    ReplyDelete
  36. switzerland bestnya kalau dapat pi sana..kalau ada dapat sponsor mana2 pihak..saya nak pi jerk..hehe

    ReplyDelete
  37. cantik semua tempat2 tu kak...belitong tu cantik la...nak gi sana jugak la...


    semoga impian kita tercapai kak...amin...

    ReplyDelete
  38. Kak Ani. kalau kita tak verangan, selalunya tak usaha..so kena lah..usaha then sure boleh.

    ReplyDelete
  39. Betul tu Aina. My friend dah ke sana. Tu yang asik dok racun i tu.

    ReplyDelete
  40. danishahumaira,

    INSYALLAH.. tapi kalau dapat ke kashmir pun dah rasa macam ok kot..hee

    ReplyDelete
  41. Totie,

    nak tunggu sponsor?? tunggu hubby kita je sponsor kot..

    ReplyDelete
  42. Jom Wahida, mmg cantik Belitong tu..

    ReplyDelete

cliks..cliks