cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 24, 2011

Kelantan Food

All of us in the family love Kelantan food. Name it lah..suka semuanya..The best kedai makan yang jual Kelantan Food ni for me, Kedai Kak Som, Kampung Baru..The best ever. Mula makan sini masa masih lagi stayed in KL.. Bila pindah ke Shah Alam, once a while kami akan ke sini.. Bestnya kalau ke sini, we all suka pegi malam.. Tak panas sangat lah.

Last Monday, a day before Hubby flied to Hong Kong, he bought us Kelantan Food dari Kedai Kak Som..Usually before Hubby out station, kitarang akan eat out. Tak kesah lah ke mana pun.. Tapi this time Hubby dah tak sempat sangat. Tu yang dia beli kan food tu..I tak nak cite panjang pasal ni. I just nak share with u guys - Kelantan Food.
Apa nama kuih ni? I tak tau..eh.. tak ingat.. Makan je tau..

Dalam dia pulut. Dalam pulut tu ada pisang. Manis..Pulut Dakap ke?

Kuih Koci lahh..Ni biasa makan. But banyak kat Kedai Kak Som tu.

I tak berapa suka yang macam ni. I suka yang tak terlalu liut..Hee liut tu liat lah..
Ni satu lagi i tak tau..
Tepung. dalam nya macam ada air gula..
Ni tok sah cakap lah.. My favorite. Pulut Inti
Anak - anak pun ikut suka..
Yang ni yang palinggg i suka.. Dalam ada pisang. Kalau pisang nya manis lagi, lagi i suka. Yang ni tak berapa manis sangat dan agak keras..
Sedapp sangat...
Well..well...well...The most exotic food. NASI KERABU.. I suka Nasi Kerabu depa ni sebab nasi nya lembut.. I notice orang Kelantan punya nasi amat lah keras.. I kureng sikit..Macam boleh tercekik..Hee...
Sedapnya budu diaaaa..
Kanak - kanak yang paling suka, Abang Irfan. Satu portion boleh habis u..
Tu..tried kuih dia pulak..
MASYALLAH.. the food memang sedap.. Hubby beli banyak. So, the next day still boleh makan lagi..

Sesiapa nak makan kat Kedai Kak Som tu senang je..Masuk je terus ke dalam. Belah kiri nampak Nasi Lemak Antarabangsa first, then few meter belah kanan akan nampak Kedai Kak Som..Depan kedai tu ada banyak jual - jual kasut lah, bags lah.Dan ramaiii orang makan kat situ..Selamat menjamu selera..
*****************************************************************
Narrated by 'Umar bin Abi Salama
I was a boy under the care of Rasul Allah and my hand used to go around the
dish while I was eating. So Rasul Allah said to me, 'O boy! Mention the Name
of Allah and eat with your right hand, and eat of the dish what is nearer to you."
Since then I have applied those instructions when eating.
Sahih Al Bukhari

34 comments:

  1. yunk tepung dalamnyer ada air gula tu org panggil 'cek mek molek' kalau xcilap...molek belaka!!

    ReplyDelete
  2. pulut inti? my fav la kak...sedapnyaaa

    ReplyDelete
  3. ooo ye ke umie.. tak tau lah nama dia..tau makan je..

    ReplyDelete
  4. so we r in the same boat lah amirah..mmg suka sangat..

    ReplyDelete
  5. manis-manis semua kuih tu
    sbb tu org kelantan sumer sweet jer.. hehe

    ReplyDelete
  6. salam kenal juga kak yan :)

    faveret food saya jugak nasik kerabu.kalau dpt layan nasik kerabu hari2 pon tak kesah. tp lain2 makanan kelantan kurang sket la.

    ReplyDelete
  7. kebanyakkannya manis2 belaka kan..tp yg paling sy suka nasi kerabu..tetiba teringin pulak

    ReplyDelete
  8. nasi kerabu terbaekkkkk...I like it tp kena tengok jugak tempat kalau nak beli. sesetengah tu tiru je buat nasi kerabu. tak ori...makan pun tak sedap...

    ReplyDelete
  9. ati suka nasi berlauk
    kalau gi klate...

    pernah dok klate lama dulu :)

    ReplyDelete
  10. jrng sgt ai makan makanan kelate ni sebab our family member x der kat negeri tu....almost foods sana sweet ekk?

    ReplyDelete
  11. kueh no 1 n 2 tu..pulut dakap :)..
    no 5, macam umie naziera cakap, cik mek molek, dibuat dari keledek n tepung ..

    ReplyDelete
  12. pulut inti tu mmg fav sy tp yg plg sy suka, laksam!

    ReplyDelete
  13. ya ampun..pengsan! sedap semuanya, feveret dan plg feveret sama mcm yg kak yan suka wuwuwu rasa nak ngap je gambar tu, uwaa nasi kerabuuuu nakkkk...

    ReplyDelete
  14. I memang minat Kelantan. apa saja tentang Kelantan, esp food dia lah. Cek Mek Molek tu dah lama tak makan.

    Last Sabtuday, I beli Nasi Kerabu 2 bungkus, tak sempat rasa, anak-anak dan Pak Dia sabut perabis. heeeeeeee

    ReplyDelete
  15. Kak yan, yang tepung ada air gula kat dalam tu...tu orang kelantan panggil cek mek molek... orang ganu panggil mek comel...hehe;)

    ReplyDelete
  16. Saya pun suka nasi kerabu. Kuih yg lonjong tu kuih cek mek molek kut.

    ReplyDelete
  17. salam kak yan..selalu i jengok ur blog tak teringat nak letak komen tapi bila tengok post kali ni ada makanan uishh tergoda terliur..hehe..nicee

    tu pulut dakap kan? tapi pulut dakap ada 2 pulut diikat sekali kan? i dulu pernah dengar org panggil pulut dancing haha..dont ask me why..ha ha

    ReplyDelete
  18. kak..dah lama sue tak makan pulut intii tu..sedap je tgk gambar tu..tang nasi kerabu tu, sue biasa beli kt pasar malam area sini je..mmg sedap!

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Yan

    saya pun suka kuih Kelantan tu...

    Wassalam

    ReplyDelete
  20. lydzar,

    tq sudi berkawan dgn akak..


    paling sedap dalam dunia pd akak kat Kg Baru tu lah..hee

    ReplyDelete
  21. nyanyisunyi,

    rasanya semua rakyat malaysia suka kott..

    ReplyDelete
  22. JunAina,

    mmg betul. sebab tu Kak Som tetap pilihan nombor satu kami.

    ReplyDelete
  23. Ati,

    akak ni suka sume. Nasi Dagang, Nasi kerabu, nasi berlauk, nasi kukus...heee sume suka.

    ReplyDelete
  24. Ayuuu,

    tak payah tunggu family memeber dari sana.. Akak pun tak ada. Cuma baru dua tahun ada adik ipar org kelantan. before this dah memang sukaaaa.hee

    ReplyDelete
  25. Ooo ok Chik Na,

    noted..heee

    pulut dakap

    cek mek molek

    ReplyDelete
  26. KhaiRin,

    we r in the same boatttt..

    ReplyDelete
  27. hee...sian kat hanis..sabar ye dikk. balik nanti, hahhh ngapppp...

    ReplyDelete
  28. Nasi Kerabu mmg sume org leh berebut lah AA.

    ReplyDelete
  29. Oooo mek comel ye Fida..heee. cute nya nama dia..

    ReplyDelete
  30. tq saniah..

    really appreciate.

    pulut dakap lah tu.. talinya dibuang lepas siap dikukus lah kot.

    ReplyDelete
  31. Sue,

    gi je lah mana2 kedai org kelantan..kasik terangakat sikit..

    ReplyDelete
  32. waalaikumusalam Bro Rozali.

    kita serupa... nyanyi macam headwind..

    ReplyDelete

cliks..cliks