cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, December 28, 2010

Lunch at Zam Zam Arabic Restaurant

This afternoon we decided to eat out again. Sebenarnya kitarang dah bosan di Plaza Alam Sentral. 10 tahun maa... makan kat situ..jelak..So, amik kesempatan kalau urus benda lain di luar, kitarang mesti eat out. So, hari ni try new place di Oasis 9, Section 9, Shah Alam. Nak makan nasi arab. Sebelum ni pernah try di Al Rawsha. Jauh lah pulak ye..

Memula masuk dah terpandang mamat arab ni. Laa.. tenant sama di Plaza Alam Sentral. I m very sure dia perasan siapa kitarang. Pasal selalu terserempak. Tapi kan, Arab2 ni memang species sombong dan 'berlagu'.. Langsung tak welcome us ke, senyum ke.. Nyampah pun ada jadi nya. Tapi malas lah nak layan species cam ni.. Buang masa. Kitarang amik tempat dan terus mintak menu. Diarang main campak je.. Eeee... geram lagi.. Dah lah cari makan kat tempat kita. No respect at all. Kasar kan.. Patut nya masuk kandang ni, tengok - tengok lah kandang apa ke, kan!!!
Masuk kali kedua gambar ni i load. Still terbalik.. Emmm gasaklah... The menu.
Bakhlawa
I love Bakhlawa. Jenis yang ni i tak berapa suka sangat. I suka yang layer tu..Banyak kekacang. Tak ada lak kat sini. Dulu selalu makan di Citu Square. Now, City Square pun dah tak wujud. Seketul ni RM2. Amik kau...
Yang ni dipanggil Basbosa - RM4 seketui.. Dicampur air mawar. Wangi. Sapa tak suka, memang lah tak suka..hee...Sweet sangat dan wangi..
Lamb Kabsa RM15
Ni portionnya kecik je. Boleh habiskan sorang pun. We shared 3 orang. Nak rasa je dulu. Nasi dia memang sedap. I like. In fact everyone suka. Lamb dia pun sodapp...
Lupo pulok apa nate ni. Rasa macam wadeh je.. RM10 for 4 pieces. Tengok - tengok dia letak 5 ketul. Biasa - biasa aje.
Roti ni kitarang ordered ingatkan nak makan dengan Lentil Soup tu.. heee... padan muka kitarang..
Lentil Soup - RM8
Frust sangat dengan benda ni.. Lentil Soup. Ingat tah cam mana rasanya. Laa... kacang dhal blend je .. Ada lah sikit rencah ayam kot.. Sebenarnya nak tanya or dapat kan idea for some dishes. Tapi depa ni hampeh.. Nak cakap Malay, tak tau sangat. English pun macam nak tergeliat menerangkan nya... Too basic. So, makan lah kami kuah dhal tu yang regenya RM8 semangkuk.. I rasa mamak lagi best kot..
Mixed Grill - RM30
Kitarang tak puas hati makan so, mintak lagi idea, apa yang the best in the resto. At last dia suggest kat kitarang dish atas tu. Mixed Grill (Lamb n Chicken). Sebebum tu dok terbayang sure besar gila untuk secucuk.. Tup - tup mai, tu macam kat atas tu.. Rege lak RM30 plus extra 2 keping roti. Chittt!!!!..
I preferred Barbican brand. Yang ni macam kureng je..
The interior. All gold - gold lah.. Ni memang Arabic style lah.. Nak nampak kaya kot. Not my taste. Macam gaya Kak Nita je.. Gaya orang kaya lah kan..
I just like the lamp tu..
Kitarang buat joke, kalau rasa - rasa nak buat rantai, cungkil je stone yang kat tengah tu. Jadikan buah loket.heee
Nampak licin kan.. Sebenarnya kitarang memang lapar sangat. So, sedap tak sedap, blasah je.
Ni address dan contact num this resto. Boleh lah pegi sini kalau boring - boring. Food kira so so lah..Maybe different idea or perception.
But i think i suka Sahara Tent lagi. Tempat agak selesa di Sahara Tent. Interior pun best. Air cond lagi..And i dont face any problem dengan orang - orang di Sahara Tent. Huhhh!! tiap kali makan resto Pak Arab sure i hangin satu badan.. Sama gak masa ke makan di sini. Bagi i food pak arab ni sedap. Cuma attitude depa ni aje yang buat mood kita spoil. Tapi mencuba tak salah..Kalau tak selesa, jangan pergi je lagi.. Habis cerita..

Haa.. satu lagi. Mana tau lah kan kot - kot ada pak arab yang terbaca blog i ni dan tau bahasa Melayu, harap sangat - sangat lah depa pakai deodrant sikit.. Tak tahan mak dengan bau badan diarang ni.. Muka kira hensem - hensem, tapiiii.. mak aiiii... Amik order kat sebelah, pening kita..hee.. Uppss!!!! sorryyyy..

15 comments:

  1. Salam Kak Yan,
    Tukaq selera mkn arab plak yea..Bukan makanan dorang jer yang ada aroma deme bagi pakej ngan waitress sekali ada aroma, mesti wangi kan kak..hehehe

    ReplyDelete
  2. cisss... buger tul pak arab ni....ade ke main campak2 jer...klu ngn abg ai dah lam kena sound...!

    ReplyDelete
  3. asmlkm yan...

    he..he.. makan nasi arab yea...bila yan cerita makanan main2 campak2 je ina teringat semasa umur 11 tahun alhamdulilah ina dpt jejak tanah suci dgn aruah abah menunaikan umrah...
    masa tu kira kecil lagi bila sgh makan kt restoran dia org bagi roti pajang dgn kuah...piring tu dia main tolak macam piring terbang je...pastu roti mmg baling atas meja je x dak pinggan2...
    masa tu ternganga betul ke ni...nak mkn ke tak..he..he..

    ReplyDelete
  4. wahhh...makanan arab. I likeee!!
    Akak cuba plak restoran Saba' kt cyberjaya...pun sedap.

    ReplyDelete
  5. Salam Cik Sue,

    hee... betullah Cik Sue. Pakej.. Rasa macam nak tutup idup je bila depa kat tepi. Tp rude kan...tahan je lahh...

    ReplyDelete
  6. Salam Kaklong,

    tak kata hubby u, hubby pun pasti kena.. Emm sure merah2 muka i tahan malu nanti.. So, better tak yah bawak hubby kita ke kedai cam tu...heee...

    ReplyDelete
  7. Salam Azlina,

    tu ye lah kat tpt depa. Ni kata tpt kita.. So, patut nya belajaq lah resam org.. ni tak..geram betul..

    ReplyDelete
  8. Salam Leez,

    kat Cyberjaya tu ramai kata sedap. Tulah one day pekena kat situ lak..

    ReplyDelete
  9. Ahaa, kak yan..baru nak suggest makanan arab kat saba cyberjaya ni..boleh tahan sedap jugak.

    ReplyDelete
  10. Salam Fida,

    Tulah. Dengar kata cam tu.apa kata kalau kita kumpul member2 blog yg tinggai kat Cyberjaya, then treat k yan ..ha..ha...

    ReplyDelete
  11. As Salam Kak Yan.... Tang bau tu yang x tahan tu! Hehe... Ha'ah Kak Yan, jangan lupa try Saba' @ Cyberjaya... Kedai tu dari kedai kecik jer tapi skang sudah bedsteads punya!!!

    ReplyDelete
  12. Silap... Sudah besarrrrrr punya.... :p

    ReplyDelete
  13. Salam AIni,

    wah...kalau dah ramai yang dok promote Saba' nampak gaya kena pegi ni. Berapa diarang bayar u all..hee.. Ni pak arab punya juga ke.. Nak sedia sembur parfume..

    ReplyDelete
  14. cewah...selera arab plk skrg?mai mesir ni kak..hri2 blh pekena mcm2..x smpt nk sembur perfume kak..haha...mknn yg masalodeh tu namanya to'miah falafel....:-)

    ReplyDelete
  15. Salam Dil,

    sesekali.. Sebenarnya akak ni semuanya balun...

    hee,,,tak sempat senbur parfum ye...3

    yesssss falafel.. Lupa sangat...Dr kacang dhal agaknya kan?!

    ReplyDelete

cliks..cliks