cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, December 31, 2010

Kebab Yan and Roti Pita Qis...


Roti Pita with Chicken Kebab and Mushroom Soup.

-------------------------------------------------------------

Ari ni nak ajak kengkawan masak.. Nanti kata asik makan luar je kan.. Hari ni nak jadi Ibu Mithali. Masa jenjalan ari tu singgah rumah Qis. Tengok dia buat roti pita.. So, ari ni buat Chicken Kebab and Roti Pita dengan Mushroom Soup. Tapi sebelum tu nak buat inti kebab my version lah ye..


Bahan - bahan Kebab/Inti.
Isi ayam plus sikit minceh chicken Ramli.
Bawang besar dipotong dadu.
2 ulas bawang putih.
Capsicum pun dipotong dadu

Serbuk lada hitam
Black pepper sauce
Garam

-------------------------------------------------------
Cara nak buat :
1. Tumis bawang putih dan bawang besar.
2. Masukkan isi ayam, gorengkan.
3. Letakkan black pepper sauce. Kalau nak pedas, banyakkan.
4. Untuk aromanya, tambahkan demgan serbuk lada hitam.
5. Masukkan garam.
6. Kemudian masukkan capsicum.
7. Masak sampai airnya kering dan ketepikan.

Inti yang sudah siap dimasak. Disejukkan sebelum penyediaan.
-----------------------------------------------------
Cara nak buat Roti Pita Qis. I just follow macam Qis. This is new thing to me. Very creative. Kalau tak beli je yang siap di kedai kan..

Kena ada roti. Pakai Gardenia. Ada bread crumb. Yang penting penggelek lah kan.

Kapitkan dua kepinng roti dan gelekkan kemudian tekap dengan tudung apa - apa lah asal terbentuk bulat.

Cam tu jadinya. 2 keping, cantum, gelek dan hasilnya..Tada.....
*
*
*
*

Maximize kan size roti. Jadi tak banyak yang terbuang. I kena buat banyak..Biasalah... Anak - anak suka makan..

Kemudian celupkan kepingan roti tadi ke dalam telur.
Salutkan ke atas bread crumb. I buat dua kali... Jadi tebal sikit bread crumbnya.
Agak tebal bila sudah disalut buat kali kedua.
Goreng dengan api sederhana. Kejap je. Toskan minyak. Biarkan sejuk.
------------------------------------------------------
Cara - cara menyediakannya.
Mayonis
Salad - pakai kobis pun boleh. Hiris halus - halus.
Gaul inti dengan mayonis. ikut selera memasing. Nak banyak boleh, sikit pun boleh.
Nak serve, roti tadi dipotong dua. Masukkan salah yang dipotong halus, then masukkan chicken tadi yang telah digaul bersama mayonis.
Cam Abang 'Imran dia tak suka banyak mayonis dan sayur. So, i tak letakkan apa - apa. Just isi ayam.
Kalau Abang Luqman, dia blasah je.. Tak kesahh..
Tak lah pulak lunch takat makan kebab roti pita kan.. So, i add up another one dish, Mushroom Soup dengan menggunakan mangkuk roti yang i beli masa outing dengan hubby dan makan di expresSOUP . Lepas makan, i basuh sikit bahagian dalan Mangkuk Roti tu.. Sayang nak dimakan. Nanti boleh gunakan lagi.. Haa..haa.. Zalim pasal tak bagi depa makan Mangkuk Roti tu..Makan je lah Kebab Chicken tu dengan Roti Pita. Best memang kebab ni..Thanks to Qis sal share this recipe. Coba jangan tak coba..

26 comments:

  1. Salam Maya.

    bebaik ...meleleh ye..tadah dgn tisu..hee

    ReplyDelete
  2. Kak..nampak sedap giler..nak try la buat..cam senang..thanks share recipe. saya amik recipe ni simpan..klu rajin bila2 nnt nk buat..hee :)

    ReplyDelete
  3. Salam Elin,

    i m very sure sedap.. Intinya tu u olah sendiri ikut citarasa u.. Kalau nak pedas, buh banyak sikit black pepper tu.

    ReplyDelete
  4. As Salam Kak Yan,

    Wah! Menarik sungguh roti pita tuh.. ni yang nak cuba ni... Aini ambik resipi, ekk?

    Thanks!

    Oh yes, Happy New Year to Kak Yan too!!!

    ReplyDelete
  5. Salam Aini,

    sedap Aini.. Kalau anak2 suka sayur dan mayonis, sure habis..

    happy new year to u too..

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Salam kenal Yan :)

    Rajinnyer lah awak ni kan. Bertuah anak-anak dapat mak rajin gini. Nak jadi anak angkat boleh ... hahahahaha

    ReplyDelete
  8. kenal-kenal....

    wah..resepi kreatif gak...mesti kena cuba nie...kalau tidak, rugi. Penggunaan roti kormesial sebagai bahan roti utama memang tepat sekali. Mesti rasa tak ubah seperti roti pita sebenar.

    Adoi, disalut ngan serbuk roti..tempting kot..hahaha..!!!

    fazzlies

    ReplyDelete
  9. Salam MLMW,

    salam kenal gak..

    bukan rajin mana pun.. sesekali tutun padang.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Salam Fazzlies,

    tgk blog member. sedap..anak2 suka sangat..

    ReplyDelete
  13. aslmkm..rasenya tdi ade comment..hlg ke mana ntah..hehhe..xpelah..nampak sangat sdp mskn akk ni..sgt menyelerakan...nyum nyum...

    ReplyDelete
  14. salam kenal Kak..best la, ini la apa yang saya carik, detail lagi....musti cuba ni..heheheh

    ReplyDelete
  15. Salam Dil,

    entah lah Dil akak pun pening. Internet slow, so tgk je lah comments akak sampai jd 3.. heee..

    Boleh lah Dil coba. Senang dan sedap..

    ReplyDelete
  16. Salam kenal gak Fadzli,


    Ooo ye ke.. Cobalah...


    tapi akak tak leh masuk blog u lah..

    ReplyDelete
  17. sorry..ada kesilapan teknikal tu....diorang repair paip air kat luar tu tadi...hehehehhe

    ReplyDelete
  18. eiisshh!! anak aji amir ni...wat lawak lak dia.

    sebenarnya once akak click dr comment box ni kat nama u, dia akan pegi ke profile not available. akak have to go to yr link atau photo kat follower tu.. Figure out lah ye..

    ReplyDelete
  19. Ok dah ok dah...Thanks...kalau Kak Yan tak bagi tahu, sampai 2020, pun saya tak perasan....

    ReplyDelete
  20. sedapnya kak yan.... macam nak buat la pula...

    ReplyDelete
  21. wah ..ziarah tahun baru, dpt ilmu baru dari yan tentang makanan tu..first time tengok ..tnks ya..

    ReplyDelete
  22. Salam Fadzli,


    hee..see lawak lah dia ni.. Alahh..tak rugi menyampaikan yg baik.. so, senang lah org nak p umah awak..

    ReplyDelete
  23. Salam Effa,

    ez sangat. seronok tgk depa makan..

    ReplyDelete
  24. Salam Kak Sal,

    kongsi ilmu. tak salah kan..

    ReplyDelete
  25. salam k.yan, jeles la ngan k.yan...ibu yg kretip..nyum nyum sure sedap nyer..bleh try

    ReplyDelete

cliks..cliks