cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, December 16, 2010

Balik kampung - Part 3

Masa beli breakfast tadi, Hubby langsung beli ikan dan sayur - sayur untuk lunch. So, bila waktu masak, masing - masing ada duty sendiri. CiTi sibuk melayan my Mommy, Chef CiJu prepared for Asam Pedas Ikan Parang dan Sambal Setan. Hubby sibuk mencari ulaman dari Pucuk Bebuas (baik untuk menghilangkan bau badan dan bahan yang penting kalau buat Botok -Botok), i just bantu - bantu sikit - sikit je. Tolong tumis kan Asam Pedas Ikan Parang. So, tengok apa yang kitarang masak ye.
TokYayi pun sibuk lah gamak nya..Hee... Acting je tu..
Dua Abdul ni sibuk main bakar - bakar. Pantang dapat main api.. Huuhhh!!!
My Laling sibuk dengan Pucuk Bebuas nya tu...And preparing Sambal Cili Api dia lah. Bila dah reramai, kitarang suka masak di luar di bawah bangsal. CUnnn.. dengan hembusan angin.. Memang best...
Ni lah Sambal Cili Api Hubby.. Bertanduk jadinya.. Pedassss....
Ni lah Pucuk Bebuas yang sudah dicelur.
Sayur Kacang dengan Udang
Ikan Parang Masak Asam Pedas. Bertelur lak tu.. Peerrggghhh!!! sedap sangat.
Sambal Setan
Petang ni selesai makan, my Mommy mintak dihantar ke Doctor. ALHAMDULLILAH. At last. Mungkin dia dah tak tahan dengan sakit pinggang dan sakit kepala nya. Me, Hubby, TokNgah and anak - anak just stayed at home. Tunggu apa resultnya. And tunggu punya tunggu punya tunggu, after 3 1/2 hours menunggu, my Mommy admitted to the hospital. The private clinic takut nak buat apa - apa. Dah teruk katanya. Di hospital, doctor beritau, my Mommy dapat Skin Infection.
_______________________________________________
Monday, Dec 13, 2010
Ni cerita esoknya di Ward Kelas 3. Actually my Mommy layak untuk stay in the second class. Yelah.. isteri pesara.My father dah pernah admitted in this hospital. Dia kata bit scary bila duduk di Ward 2. Sunyi. 1 bilik 2 orang saja. That's why dia mintak my Mommy to be warded in the third class. But, the layanan ok lah... Cuma toilet agak jauh. And yet you have to share.
Waktu melawat tengahari Isnin, my Mommy diberi antiboitik. But accurate result still tak dapat lagi.
Mata kanan my Mommy yang semalam nya terlalu sepet, akhirnya jadi sediakala semula. ALHAMDULLILAH. Dah boleh senyum sikit. Dah macam Makcik Mongolia lak..heee.. Sorry makk....
Tengahari ni i noticed that some part of her face dah hilang bengkak. ALHAMDULLILAH. Meanwhile CiTi sibuk menguruskan my Mommy untuk dipindahkan ke Ward 2. Biar bit selesa dan senang anak cucu nak datang jenguk. Di Pontian ni tak ada private hospital.
NekCik dok berborak dengan my Mommy. She's on the way from KL. Balik nak jenguk my Mommy.
Lega bila tengok my Mommy nak bercakap di HP. Kalau tak, dia main geleng - geleng je. I pun rasa bit stress. Risau.. Bila dah tengok dia cam ni and dapat rawatan doctor, i felt lega. INSYALLAH petang ni kitarang balik. Have to. Hubby ada meeting esok. PamanMie ganti lak. He just arrived from Melaka.

* Kami diduga ALLAH sekali lagi. Tengahari ni sebelum melawat my Mommy di hospital, dapat berita my Nenek Saudara meninggal di Kuala Terengganu. (Ibu saudara my father). Jenazah maybe tiba di JB, malam. Moga ALLAH cucuri rahmat ke atas roh beliau.

19 comments:

  1. Cepat sembuh ye makcik..
    tak tahan tengok asam pedas tu..bestnya

    ReplyDelete
  2. semoga mommy kak yan cepat sembuh...:)

    ReplyDelete
  3. Salam kak yan,
    Bestnya masakan mesia..huhu..

    Moga mummy kak yan pulih segera..ameeen..

    ReplyDelete
  4. Wehhh... lapo tengok asam podeh tu!

    Syukurlah mak Yan dah beransur sembuh. :)

    ReplyDelete
  5. salam sis..semoga mummy sis sembuh seperti sediakala...asam podah pun sodap jugak...hiihihih

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Kasihredha,

    thanks ye kak doa buat mak saya.

    kalau balik Johor memang tak tinggal satu hari pun asam pedas kak..

    ReplyDelete
  7. Salam Emymiya.

    INSYALLAH...mudah2an ye..

    ReplyDelete
  8. Salam Sufeenan,

    Memang best lebih2 lagi makan reramai sama kuarga. Sabar ye Sufeenan, someday u dpt rasa balik.

    Thanks for the doa.

    ReplyDelete
  9. Salam Kakcik,

    lapo ye..hee.. meh sini..kita masak sesama. kat rumah saya pun kalau mak abah ada, sure ada asam pedas tiap hari..heee..

    ALHAMDULLILAH ye kak...

    ReplyDelete
  10. Salam Sha,

    Thanks Sha. Mudah2an boleh keluar hospital cepat.

    Memang sodap.. hee..

    Wah, akak happy tgk blog Sha. Now dr comment pun boleh terus p blog Sha. Dah ada link sekali. CONGRATULATION.

    ReplyDelete
  11. hai kak Yan ..

    Moga ur mum keluar spital cepat & sihat hendaknye..

    :)

    ReplyDelete
  12. Salam ziarah..

    Semoga mak akak cepat sembuh. Ayah saya sekarang ni pun masih di HSA, johor.. dah 2 bulan lebih..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. syukur lah mommy k yan dah sembuh ..harap2 lepas ni bertambah2 sihat ye :)

    tak tahan tgk semua masakan2 yg mabeles tu ... huhu

    ReplyDelete
  15. Salam Shaza,

    thanks ye. Ooo..ayah sakit apa Shaza. Lama tu.. Harap2 cepat semboh.

    ReplyDelete
  16. Salam Intan,

    tulah bersyukur sangat. Ujian semua negative. Masih tak tau punca. Tp bila tgk dia dah makin ok, lega rasanya.

    marbeles ye... masa org kampung je.. yg pasti sedap hingga kekenyangan.

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah...at last dia nak g spital gak kan..

    yela kak, 2nd class cam sunyii..mmg seram mlm2..eheheheh

    oo..skin infection ya
    alhamdulillah semua dah ok..:-)

    ReplyDelete
  18. Salam Rose,

    ALHAMDULLILAH.

    Alah sebenarnya bukannya apa.. Cuma suasananya aje.. Nurse ramai apa..

    ReplyDelete

cliks..cliks