Hari Raya Qurban yang lalu, Chef KoYa ada buat Stew Daging. Then bila buat makan - makan di kedai dengan staffs, kami requested Stew Daging again. I pulak dah promised dengan Gina yang ada di Aussie tu untuk share the recipe. Yelah, banyak daging qurban ye.. So, i present here the recipe..heee...Nanti dah coba, boleh lah Gina share dengan akak pulak ye..
Bahan - bahannya
3 batang carrot dipotong besar
5 buji kentang dipotong besar
2 biji tomato
sebatang celery
500 gm daging lembu dipotong kiub dicampurkan sedikit tulung rusuk- potong agak besar
Sedikit tepung untuk menyalut daging
4 sudu butter - menumis
4 biji bawang besar dipotong 4 atau 5 - besar-besar
5 garlic - smash je
sedikit halia
Sedikit kicap manis - menghitamkan stew
2 sudu tepung jagung - memekatkan stew
3 helai daun bay
2 sudu Rosemary
Serbuk lada hitam
Air secukupnya. Boleh lebihkan kuah - tergantung
Cara - cara
1. Daging dan tulang rusuk disalut tepung gandum.
2. Kemudian panaskan butter then lightly fry till brown. Then set aside.
3. Saute onion, garlic, halia and then masukkan air, daun bay, dan rosemary, biarkan mendidih atau daging tiga suku empuk.
4. Masukkan sayur - sayur yang sudah dipotong tadi.
5. Kemudian masukkan kicap, bancuhan tepung jagung, garam, dan lada hitam.
6. Angkat dan masukkan ke dalam oven dalam anggaran 10 minit atau kuah agak pekat.
7. Hiaskan dengan daun ketumbar sewaktu mau dihidangkan.
Yang ni masa makan kat rumah... Tak aci. Make up kurang. Tapi licin gak..
Makan dengan roti, sedap. Dengan nasi panas, sedap. Dengan roti naik pun sedap. Makan dengan lempeng pun sedap.. Apa - apa je lah... Nak meratah pun boleh.. Recommended dengan French Toast then salutkan sikit dengan garlic spread, then bakar sikit. Peerrrghhh...
* Gunakan pressure cooker kalau ada. So, cepatlah empuk dagingnya. Or kenalah masak 5 atau 6 jam. Tergantung banyak mana daging nya.
Tidaklah susah sangat membuatnya, ya? Tapi... kalau dapat terus 'ngap' - lagi nyaman, bah!
ReplyDeleteSalam Maal Hijrah Yan. :)
uissshhh.. terliurnya.....
ReplyDeletexpernah mkn lg daging stew ni..
tp ayam masak stew mmg selalu buat, tp lain kuahnya.. nanti lya nk share gak kat blog..
wau...bestnya.
ReplyDeletenak cuba buat le nanti :)
salam k.yan..mmg menyelerakan..nie yg best visit blog k.yan...jalan2 sambil makan..heheheheh
ReplyDeletetengok gambar je pun dah lapo ni kak..ihikss
ReplyDeleteThanks Kak Yan
ReplyDeleteHarus mencubanya...tengok gambar pun terliur, inikan pula membuatnya
Salam Kakcik,
ReplyDeletebetol3..saya setuju..Hee...Salam Maal Hijrah, Kakcik..
Salam Alya,
ReplyDeletememang sedap. Tambah2 bau nya. Eh! nnt boleh share lah ayam stew. Akak lebih suka ayam.
Salam kasihredha,
ReplyDeletememang sedap kak. Makan dgn roti lagi sedap.
Salam Umiey,
ReplyDeletethanks. so, boleh lah kita share kan..
Salam Suzi,
ReplyDeleteboleh nnt Suzi coba. jamu kat hubby
Salam Gina,
ReplyDeleteakak cepat2 wat N3 ni, takut lupa.Nnt bila Gina dah wat, tayang kat kitarang ye..
Salam Nur,
ReplyDeletesedap dipandang, sedap juga dimakan..hee
salam Ma'al Hijrah kak yan...
ReplyDeleteresepi tu tk pernah cuba.. tgk plak 5-6 jam kalo nk masak.. uik mmg tk tertahan menunggu daging masak. betul kata kakcik seroja..dapat makan terus lagi nyaman. ahaks.
Ahaaa, daging banyak lagi dalam peti ais ni..boleh cuba.. Thanks kak yan...
ReplyDeletesangat susah nak buat
ReplyDeletetp sangat senang nak makan kan? ;p
Salam Cyana,
ReplyDeletealahh kalau daging takat Cyana makan dgn hubby tu, tak yah lah banyak. So, tak payah nak tunggu 5 or 6 jam.
Salam Fida,
ReplyDeleteGood Luck..
Salam Sya,
ReplyDeleteakak pun suka cam tu. Tapi kalau nak beli stew tak de kan..? so memang kena buat
omg!!!!!!entry ni btol2 wat cik lapar..owhh tidak..cik gila2 diet..
ReplyDeleteSalam Cik Lola,
ReplyDeleteDiet?? Tak payah lah .buat seksa tekak.. Meh sini i seksa nafsu you.. Hee..