cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, October 6, 2011

How To Make Berasak/Burasak

Pernah makan Berasak/Burasak?? As orang Bugis, i rasa memang pernah makan. Kecuali Bugis Murtad..heeee... I walaupun bukan keturunan Bugis, tapi Burasak/Berasak ni merupakan makan yang penting yang disajikan di pagi hari raya. Actually My Late Grandmother belajar food ni dari Bugis fren dia lah.. Since then food ini tidak boleh tidak. Mesti kena buat. Nak tau macamana nak buat nya?? Okkk.. step by step..Agak - agak untuk makan dalam 50 orang.

First..
1 kg beras wangi
1 kg beras biasa
2 biji santan pekat campur cair.
Garam secukup rasa.

Beras ini dimasak sehingga separuh masak. My Mommy cakap macam 'biji limau'. Kacau jangan sampai hangus tau...Kemudian angkat.
Daun pisang untuk membungkus MESTI daun muda. Biar senang membungkus dan akan berbau wangi. Kemudian di potong - potong macam di atas.
Ambik beras yang separuh masak tadi dalam 1 1/2 sudu letak di tengah - tengah daun pisang. Part ini yang paling mencabar. Daun harus dilipat kiri dan kanan, kemudian dirapikan. jadi macam di bawah.
Kemudian tekan perlahan - lahan biar mampat dan padat isi nasi tadi. Setelah siap semua dibungkus, ambil 5 atau 6 keping disusun bertindih.
Nampak yang berlapis - lapis tu?? macam tu lah dilapis - lapis kan sebanyak 5/6 keping.
Kemudian dibalut kemas - kemas dengan satu lagi daun pisang yang agak tua sedikit. Dan diikat kemas. Kemudian direbus sehingga 3 jam supaya nasi benar - benar masak.
Ini lah rupa sesudah masak.

Makan dengan Opor Ayam sedap....

lagi sedap kalau makan dengan Sambal Goreng My Mommy...


Macam ni....
Last but not least... Ni lah tukang buat nya. Mewarisi dari Mak Mertua nya.. Kitarang pun dah boleh buat jugak. Tapi bila My Mommy ada, kitarang jadi tak pandai..heee.. Tak nak lawan Otai...

34 comments:

  1. kalu jadi kami ke umh akak nnt, akak buat la benda ni, nak rasa...

    banyak cekadak kan...

    ReplyDelete
  2. kena banyak bersabar nak buat ni, kat luar ada jual tak

    ReplyDelete
  3. dapat bayangkan rasanya...walaupun tak pernah makan
    bestnya makan dgn sambal :)

    ReplyDelete
  4. ooo camtu ke buatnya
    ada orang cakap kena masuk dalam tin
    hahaha.. saya percaya jer bulat2

    ReplyDelete
  5. Nampak cam rumit jer membuatnya..tapi yang susah tu la sedappp

    ReplyDelete
  6. Niezaaaaa,
    akak tak mampulahh..heee..

    lagi satu mana nak cari daun pisang muda tu.. haruuu..hee

    ReplyDelete
  7. Chichi,

    mana tak lawa. daun pisang nipah muda.

    ReplyDelete
  8. 1st time dgr nama ni..mmg x pernah dgr n tgk pon..

    ReplyDelete
  9. saya pernah makan arwah nenek buat dulu, tapi lupe nama dia apa..macam berasak ni la..tapi kitaorg bukan org bugis, org trg..

    ReplyDelete
  10. "renyah proses nak buat tu kan kak yan..itulah org skrg ni semua nk cepat jer..malas nk bersusah payah,beli jer...hahha,ckp kt diri sendiri!..dah mampat nasi tu macam nasi impit lak..tp beza dia msk pakai santan..lebih kurang mcm ketupat palas pun ada sbb guna santan dan kena rebus lama..tp ketupat tu guna pulut..yg ni beras.."

    ReplyDelete
  11. Syariza,

    tak de nya jual kalau kat Kl oor Shah Alam. Kat Pontian, ada..

    ReplyDelete
  12. Kak Kasihredha..

    memang sedap, lemak, lembut..heee

    ReplyDelete
  13. Hanie,

    heee... camne ek masuk kan dalam tin tu..hee

    ReplyDelete
  14. Betul tu Rozita.. Rumit tapi sedap.

    ReplyDelete
  15. Lya,

    sure lah..cuma ada kat Johor kot..

    ReplyDelete
  16. Suhaila,

    patutnya kena amik tau tu..hee

    ReplyDelete
  17. Pulut pun ada Pia. Dipanggil ketupat lo..hee...prosesnya tetap sama. Cuma bungkusnya lain bentuk pulak.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Yan.....rasanya pernah makan ni. Mcm nasi himpit jugakkn cuma dibungkus jer......

    ReplyDelete
  20. oh, saya tak pernah makan pulak kak.... wajib pi beraya umah kak yan nanti.. boleh rasa burasak ni... ;)

    ReplyDelete
  21. Tak pernah makan Burasak dan prtama kali dgr ....teringin jugak nak rasa...

    ReplyDelete
  22. Maybe ye kak ani.. Memang macam nasi himpit. Cuma ia lemak dan masin.

    ReplyDelete
  23. Ye ke Fida..

    INSYALLAH di lain masa kalau buat lagi akak jemput..

    ReplyDelete
  24. MP,

    INSYALLAH one day boleh lah makan kot.

    ReplyDelete
  25. bila tgk makanan ni...tetiba lapar dan teringat dgn kesedapan masa mkn kat umah kak yan hari tu...

    ReplyDelete
  26. kak yan
    thank ye share resipi ni....rasanya mcm sy tak leh nak buat laaa.....(hahahahha, nak mintak akak je yg buatkan...hehehehh)

    ReplyDelete
  27. Saja je Leez ni tau.. INSYALLAH panjang umur kita buat lagi tuan depan.

    ReplyDelete
  28. Hee.. tak pe Yan. Mana tau nnt boleh buat..INSYALLAH.

    ReplyDelete
  29. sya suka mkn dgn nasi lemak...
    best woo...

    ReplyDelete
  30. Mama Noriz,

    makan berasak dgn nasi lemak?

    ReplyDelete

cliks..cliks