cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, October 20, 2011

Wedding Invitation di Bagan Datoh

Dapat jemputan dari fren Hubby di kampungnya di Selekoh, Bagan Datoh. Sebenarnya i tak berapa nak pergi. Bukan pasal apa, Hubby macam letih after long journey ke China then baru balik sehari terus flied ke Seberang Takir, Terengganu lak. On the day to fly back, tertinggal flight pulak. Then naik bus back to Shah Alam. Then ada lagi ada lagi lah... So, i tak nak Hubby terlalu letih. But then, this fren pernah mai rumah kitarang, so rasa ralat kalau tak pegi..

Tiba je di majlis, keadaan rumah pengantin dah sunyi. Kami tiba around 16.00PM. Kat kampung pun dah tak ada tamu dah.. Kami terus dijamu dengan ramahnya.. Rumah orang Jawa lah katakan...
Pengantin perempuan orang Kota Kinabalu.
cantik pelamin diarang. Dah fesen dah kerusi cam ni.
On the way ke rumah pengantin i rasa ada lah 1 - 2 kilometers nampak ladang pisang.. Hijau je..
Tengok ye dishes yang dijamukan ke kami.
Ada Curry Daging.
Ayam Masak Merah
Paceri Nenas - favorite Hubby.
Ikan Goreng ni sebenarnya lauk pengantin. Dah rezeki kami kot.. Dapat lah kami merasa.
Me, kids and the pengantin baru.
Memang tak sah kalau pergi rumah pengantin orang Jawa ni kalau tak dapat makan dua jenis kuih ni.. Nak tau??Apa ek???
Tada
*
*
*
*
*
Kuih Koci.
dan Rempeyek. Satu lagi food orang Jawa..
Masa tengah makan, fren Hubby ada pelawa us untuk pergi ke bagan nelayan. Boleh beli ikan fresh. Memang itu pun rancangan kami, but not in Bagan Datoh. Selalunya kitarang akan ke Sungai Buloh.
Bagan nelayan di Selekoh, Bagan Datoh.
On the way kami terserempak dengan anak - anak kecil ni..Nak tau apa diarang buat? Diarang kupas kelapa. Buang tempurung kelapa. Kelapa ni jenis kecik - kecik je..Kalau tak silap dipanggil Kelapa Patik.. (salah ke betul ke i mintak maaf ye...tak berapa ingat yang disebut fren Hubby tu). Pernah makan dan enjoy makan Nata de Coco tak?? Emmm dari kelapa ni lah dibuat Nata de Coco..Pandai anak - anak kecik ni bekerja dan cari duit during weekends.

Sampai di area bagan ni, Hubby parked kereta dan we walked to the bagan nelayan..sambil melalui perkampungan nelayan cina ni.
Ikan yang dikeringkan so jadilah Ikan Kering.
Ni yang sudah digaul garam.
Ni lak yang hendak direbus. Tapi frankly speaking i tak akan beli ikan yang telah direbus di mana - mana pasar.. Rasa - rasanya tak sanggup nak makan..Baik rebus sendiri lah..
Keropok Udang.
Makcik - makcik ni sedang memlilih ikan.
Suka je depa ni..
library kampung. Tapi apa pun tak ada. Slah siapa?
Tokong di sini.
Walaupun ikan yang dicari tak lah banyak, tapi i happy dapat pergi ke bagan nelayan ni.. seronok cuci mata. "Anak - anak Sidek" lagi lah. Seronok sebab ada yang dapat naik motor.. Naik motor such a fun thing to do bagi diarang. Apa - apapun masa kitarang balik lagi lah happy. Dapat macam - macam dari tuan rumah. Dapat cili rawit, dapat pisang setandan, dapat daun kunyit.. Orang Jawa memang macam tu.. Seronok dapat jumpa new family ni.. INSYALLAH kalau ada majlis kawin lah nanti kami akan datang. Yelah adik beradik fren Hubby ni ada 11 orang semuanya. Baru kawin 2 orang saja.. Sooo.. ramai lagi ..INSYALLAH..

22 comments:

  1. akak...
    sukanya tempat nihh...mcm nak bawak muaz g sini laa...tgok ikan masin tu...heheheh

    ReplyDelete
  2. laaaaaa, sian hubby akak tertinggal flight...huhu...mesti penat dia...

    ReplyDelete
  3. banyak pemandangan yg cantik,
    dan pergi tempat orang memang seronok ghalit

    ReplyDelete
  4. banyak pemandangan yg cantik,
    dan pergi tempat orang memang seronok ghalit

    ReplyDelete
  5. Besar hati orang yang memberi, lagilah besar hati orang yang menerima, kan Yan? :)

    ReplyDelete
  6. Best tengok tempat orang...

    Pandai U ngan hubby jaga silaturrahim... walau penat, cuba jugak penuhi undangan orang.

    ReplyDelete
  7. "eee seronoknya jenjalan...eh,kak yan ikan tu kukus ker rebus..sedap ikan kembung kukus/rebus tu kan..tp saya pun sama gak tk penah beli yg jual..sbb cayanunalif jer yg sellu buat.....perut ikn pun tk buang...ikut memasinglah kalau yg boleh terpulanglah kan.."

    ReplyDelete
  8. best apa datang pukul 4pm, dapat makan lauk pengantin tu kak..ekekekeke...

    sedih betul tgk rupa library tu, nazak!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Yan

    selalu lalu simpang empat bagan datuk tu...
    tapi tak pernah lagi pergi ke bagan...

    Wassalam

    ReplyDelete
  10. memang best cik kamoo.biar anak2 biasa macam ni..

    ReplyDelete
  11. yan,

    memang seronok bawak bebudak ke sini..

    ikan masin dia banyakkkk sangat.

    ReplyDelete
  12. Yan...k.ani x pernah gi tempat org buat ikan masin tp ikan masin makanlah...hehehe...ikan rebus mmg x makan!

    ReplyDelete
  13. Orang jawa memang best..!!!hhehehe...kembang idung jap...pernah pegi jumpa sedara kat bagan datuk, diorg layan memang first klass!!!.....habis semua menda makan diorg jamu....

    ReplyDelete
  14. bestkan bagan datoh kak yan..ada pokok kelapa..

    Next week Alin pun nak gi Tg Tualang..maybe akan singgah menyinggah cam kak yan jugak..hehehe

    ReplyDelete
  15. wow best nye siap di tapau buah tgn gitu hehe

    salam ziarah salam kenal sis..err lupa nk bawa buah tgn sekali hihihi

    ReplyDelete
  16. Sis..
    respect kat hubby sis..Penat camner pun dia tetap menghargai jemputan kawan2...Bagusnya dapat kawan cam hubby & akak...

    ReplyDelete
  17. kak yan, orang jawa mmg suka melayan dengan sebaiknya tetamu yang datang..
    part koci tu mmg terbaik, lagilah rempeyek..

    fuh!!!
    bangga jadi orang jawa.. heheheh


    banyak giless ikan msin...
    kak yan borong banyak2 tak>

    ReplyDelete

cliks..cliks