cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, October 18, 2011

Open House yang unik.

Cerita i ni memang sudah amat - amat basi lagi berlapuk. But i just wanna share something with u guys. Cerita pasal open house lah. Usually kita pegi open house ada macam - macam cara tuan rumah serve food to the guests kan. Kalau yang banyak duit tuu siap buat gerai - gerai lagi. Nak makan apa aje. Semua ada. Kambing panggang, ABC, Keuw Tiew macam - macam lah kan. Ada pulak suka buat kecik - kecik je (macam i lah..heee). Biar lebih semere (mesra).. Dapat sembang - sembang lama - lama.

Ok.. yang i nak cite ni pasal open house rumah my Hubby's fren, in fact my fren too lah..(same school what). Kami tiba je nampak dari luar rumah nya seperti warung. Ada canopy, ada mesin ABC, ada stall Roti John.. macam - macam lah. Si Ibu terus mempersilakan kami duduk di meja langsung diberitahu, "kalau nak ABC ke, cendol ke, nak Roti John ke, mintak kat budak - budaknya". Budak - budak tu maksudnya anak - anak lelakinya lah.

Rupa - rupanya diarang ni berniaga makanan di depan rumah mereka.. Biasakan kita nampak di kawasan - kawasan perumahan. Jadi diarang pun macam sesetengah rumah orang - orang kaya yang buat open house panggil gerai - gerai lah..Tapi tak de lah gah macam rumah orang - orang kaya tu.. Very simple and relax. Pasal diarang ni kiranya pemilik gerai lah.. So special bagi i..Hasil tangan sendiri. Puas hati..Sedap - sedap food yang disediakan..
Si kecil ni special kid. Autisme (betul ke spelling i). Tapi hebatnya dia communicate in English.
Gerai di depan rumah.

Sempoi tuan rumah. Sambut guest with apron lagi..
ABC sedapppp.
Dessert Sagu dengan Santan..I suka.
Roti John.

Mee Rebus buatan Si Ayah..
Apa - apa pun bagi ni yang penting keikhlasan si Tuan Rumah nak share rezeki with others itu paling penting. Memberi makan itu adalah sedekah. Kan SEDEKAH ITU LEBIH TAJAM DARI DOA.

23 comments:

  1. memangggg unikkkk kak yan!
    betul tu...makin susah kitA nak keluarkan makin susah rezeki nak masuk ...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yan

    saya pernah hadir open house di Bangi
    dia buat di kedainya...

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. menarik2..hehe..waahh,gambar2 nye dah ade cop tuan blog..hehe..

    ReplyDelete
  4. yan..biasanya ADUN je buat open house yan ada gerai macam ni..bagus jugak kan yan..

    ReplyDelete
  5. anak2 special ni...biasanya lebih fasih berbahasa inggeris dari melayu yan ...
    memang sempoii

    ReplyDelete
  6. "unik....macam2 ada...yg best tu abc...rasa mcm esok nk gi cari..tp tgh batuk lak ni.."

    ReplyDelete
  7. terasa dahaga ketika blogwalking ke sini setelah terpandangkan gambar ABC tu....

    ReplyDelete
  8. Moga bertambah murah rezeki orang yang bersedekah makan ni.

    Tak kira apa cara dan gaya, yang penting niat ikhlas dan ceria.

    ReplyDelete
  9. setuju kak. menjamu org makan tu namanya sedekah. malah bertambah lagi rezeki org yg suka bersedekah.
    Kita jgn kedekut dgn orang....sesekali kena bersedekah jugak kann..

    ReplyDelete
  10. kalau orang yang tak tahu, depa ingat kedai, pi singgah..pastu order ABC...siap makan..nak bayar... hehee..

    mmg kreatip;)

    ReplyDelete
  11. unik! sbb tuanrumah yg sediakn makanan yg kita mintak...slalu gerai disediakn skali dgn tukang buatnya bukan tuan rumah........sempoi kwn u Yan! but I like...... :))))

    ReplyDelete
  12. unik yeh :)

    ati pernah ke open hse banting
    cikgu tu pun buat macam warung
    ada bahagian2 tertentu...best :)

    ReplyDelete
  13. Sz,

    sesekali kena jd creative kan..

    ye lah Sz, kita ni tak leh lokek2..Rezeki jadi mahal..INSYALLAH kita saling ingat - mengingatkan.

    ReplyDelete
  14. akak...
    sy pun suka jugak kl umah terbuka mcm ni ....cam best jek...tp masih tak puas hati laa sbb tak dtg umah akak hr tu...hr isnin ni boleh ke???heheheh....

    akak, sy selalu bg kek kat kawan2, tu kira sedekah jugak kan????(byk tanya lak ek...heheheh)

    ReplyDelete
  15. eh kak!!!!
    baru nak msg!!!tgok kat fon nombor akak takde nihhh...aduhhhh...msg sy kak...sory2...henfon cokia mmg begini gaknya.huhuhu

    ReplyDelete
  16. memang spesel Kak Yan...tapi ALin tak buleh lupe air kat rumah Kak Yan aritu..hubby Alin sampai teringat2 kat rumah..siap suruh tanya air apa tu?

    ReplyDelete
  17. menu apa yg disajikan di open house tu perkara ke2 bg i..yg pnting keikhlasan tuan rumah mnjemput kita..sbb nk erat silaturrahim..ade tu kdg yg jmpa setahun skali je..di opn house...

    ReplyDelete
  18. Assalam sis...
    semangat raya lagi yea kak!! hehehe

    ReplyDelete
  19. Memang unik...tak prnah jumpa lagi open house mcm ni...

    ReplyDelete

cliks..cliks