cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, October 11, 2011

Exploring KL - part 1

Exploring KL?? Macam lah i ni tourist dari luar negara. Well, walaupun i dah pernah tinggal di KL almost 10years termasuk zaman sekolah dan kerja dulu, tapi tak merasa bagaimana berada di tengah - tengh KL. So, semendang Hubby outstation ke China minggu ni, i decided untuk stay di KL dan bawak 'Anak - anak Sidek ' explore KL. Diarang lah tourists nya..

Tapi sebelum kami stayed at the hotel, we went to rumah NekCik. Hantar my parents there. Tapi sebelum sampai i siap pesan NekCik suruh masak sedap - sendap dan banyak..Heee.. Biasalah. Anak cucu bila makan tak henggat..
Ayam masak apa ye NekCik??heee.. I tak ingat sebab i tak makan ayam ni.. Sebab i dah makan ikan.. Kan ikan dan daging tak elok dimakan sekali..Malam pun i tak sempat makan. Perut dah tak leh masuk..FULL..

Pizza Sardine.. pilihan anak - anak especially Abang 'Imran.

Tauhu Goreng dan Tempe. Pelik kan tempe tu.. tapi new invention maybe. Sedapppp..

Soup Ikan Merah untuk yang tak makan pedas..
My favorite - Sembilang Asam Pedas..
We stayed just one nite kat rumah NekCik. Why i stayed kat sini.. Nobody at home. Hubby dah flied on Friday morning. The rests ada kerja masing - masing. Itu pasal lah kitarang stay kat sini malam ni. So, on Saturday baru kami checked in to the hotel. I dah berangan nak keluar rumah agak awal. Tapi, biasalah kann..nak keluar rumah je memakan masa. So, sampai je Jalan genting Klang, hujan.. Sooooo.... jammed...Ni lah enviro yang i faced last 10 years ago.. Hari ini tetap sama.. Jammm..
Hujan dan jammm..
Star Points Hotel Jalan Masjid India.
We booked 2 rooms.
Lepas checked in, buat apa yang patut, kami keluar.. Lunch time. Actually late oready. Tapi hari ni kan Saturday nite. So..pasar malam lah kalau di Jalan TAR ni.. Happening pasar malam kat sini.. Food dia lah..
Suasana meriah sebab ada jualan for Deepavali.. Macam i traveled ke India pulak u..
Singgah beli Pulut Panggang dan Tauhu Bakar..The best kata Chef CiJu.
Otak - otak pun ada.
Pulut Panggang.
Sambung lagi jalan..
Lepas bought some authentic food here, kami terus ke satu tempat ni.. Menyusuri jalan TAR sebelum nya.
Collesium. Nak tengok hindi or tamil movie boleh lah ke sini..
jalan lagi
kalau tak kami stay at this hotel. tapi full house.
ada yang teringin nak cuba toilet awwam ni. tapi tak tersempat lah..heee

terus berjalan. Surprisingly my kaki so baik to me.. Walau penat, tapi ok lahhh..sampai lah kami kat satu tempat ni.. I macam mengidam nak makan kat sini..
Nak makan nasi kandar.. Gara - gara lepas balik dari Penang. My friend ada yang suggest kat sini.. Jommm....
Kami ke sini. Restoren Nasi Kandar Ibramsa
Nampak bakul kandar tu??
Mine. Ayam Masak Kicap.
Suka betul depa ni..Makan ayam goreng depa..
Licin.. Kami belasah gak Kambing
Lepas makan, kami jalan lagi.. Singgah pulak kedai carpet di sebelah bila i nampak perkataan Kashmir House. Orang berrangan nak ke Kashmir lah katakan,..Heee.. kena singgah.. ambik aura..INSYALLAHHHH..
Cantik - cantik.
I berkenan yang pattern cam ni.. INSYALLAH i nak beli yang square punya.. Lebih senang.. Boleh lah menganti yang dah lama sangat tu.. Almost 13 years pakai...
Jalan lagi..
Jalan TAR
Oklah... i stop kat sini dulu.. Nanti sambung.. Bnayak sangat gambar..So.. tunguuuu...

29 comments:

  1. hahaha..kak yan dah mcm pelancong plak exploring KL..hehehe.
    best kan sesekali mcm ni.

    ReplyDelete
  2. ye lah Leez..hee. serronok. but penat lahh.

    ReplyDelete
  3. akak ni... saje la buat saya teringin nak pegi Ibramsa tu... terbaek tu... lama dah tak kena nasi kandaq ni... haih... pagi-pagi saya terliur...

    *kak... lain kali letak cili hijau potong sekali bila makan nasi kandar tu... baru la 'kick'... ;p

    ReplyDelete
  4. Betul Yan...walau kita dah terbiasa ngan KL, sesekali masih rasa teringin nak jalan jalan dan stay kat hotel KL macam pelancong lain...

    ReplyDelete
  5. best jugakkan..kalau bermalam kat sane...boleh ronda2 sakan...

    ReplyDelete
  6. aritu tingin nak gi makan nasi kandar tu, tp kaki nie terus je masuk ke beriani Insaf tu huhu

    ReplyDelete
  7. Tgk nasi kandar tuh cam mengamit2 jerk.. kena gak singgah one day ke situ.. :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Yan

    seronok nyer anak2 tu
    saya, kalau boleh nak elak drp lalu kawasan tu...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  9. hahaha....mcm duk jauh sgt sampai duk hotel bagai tp sronok kan kalau gi mana2 dgn family lebih2 lg dgn anak2!!!

    ReplyDelete
  10. Salam Kak...Iyalah, sejak tinggal kat Shah Alam ni jarang benor saya berpeluang ke KL...Sesekali stay dan ronda2 sana seharian best gak kan...

    ReplyDelete
  11. best sesekali ke KL kan..
    dah lama tak ke area tu :)

    ReplyDelete
  12. wah wahhh
    banyak shopping tak k.yan?
    :))

    ReplyDelete
  13. ejaMaria,

    akak pun tu sebab jadi terliuq bila teringat makan nasi kandaq masa p ke penang dulu..

    sedap weiii..

    pakai cili hijau???

    ReplyDelete
  14. Rozita,

    sebab tu lah i bawak bebudak semua ke sana. tidur hotel. exploed habis2..heee..seronok..

    ReplyDelete
  15. boleh cuba tu ain. I dgn bebudak serronok sakan..

    ReplyDelete
  16. JH,

    memang sedap nasi kandaq tu..nanti boleh makan lagi..

    ReplyDelete
  17. Bro Rozali,

    bebudak memang seronok tapi complaint lah penat.. i buat tak tau je..heee

    org lelaki mmg suka avoid tpt tu..hee

    ReplyDelete
  18. Sue,

    akak bukan takat seharian, malah sehari semalam.. pun rasa tak sempat dan tak habis jalan..hee

    ReplyDelete
  19. Kak Kasihredha,

    kena lah nampak nya tu..

    ReplyDelete
  20. Hanie,

    misssion adalah exploring bukan shopping..heee

    ReplyDelete
  21. kat jalan TAR nie macam2 ada kan ..
    rambang matee :)

    ReplyDelete
  22. betul tu ieda.. tapi mission i adalah exploring bukan shopping.. so selamat lah..

    ReplyDelete
  23. huhu.. mejelajah satu KL nampak.. hehe.. walaupun orang KL belum tentu dah jalan smua tempat kan kak.. sronok je nengok travel akak ne.. jeles :)

    ReplyDelete
  24. yan...nek cik memang pakar masak ye...sekali sekala pusing2 mcm tu memang bestkan...adventureouskan...

    ReplyDelete
  25. Taufiq Arifin,

    mmg betul. Takut nanti bila ada member dari luar tanya kita tak leh jawab. malu je..hee

    ReplyDelete
  26. Eni,

    kalau takat anak cucu nak makan tu kira memang sampai nak terbelahak lah kekenyangan..hee..

    rond2 mmg best..

    ReplyDelete
  27. IEB,

    tak shopping sakan lah.. simple je tu.. sikit2.

    ReplyDelete

cliks..cliks