cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 4, 2012

Ben's and its tax...

dah habis seminggu cuti sekolah. tinggal lagi seminggu. minggu ni dah tak ada bibik dah. dah chau cin chau. minggu lepas adalah minggu last kami makan kat luar. minggu ni dah makan kat rumah dah. heeee.. haru kannn. tuan rumah takut nak makan kat rumah sendiri. anyway malas lah nak cerita pasal my  e x   b i b i k tu.. i nak cerita pasal last time kami makan kat luar tu lah.. Ingat tak lagi shopping baju abang irfan tu..so, we did our  s h o p p i n g   k a t   i s e t a n . dan di isetan tu ada satu resto yang baru dibukak. resto BEN'S. jommm.. tengok apa kitarang jamu kat situ. 
firstly i ordered sama miz pija. 
 i love the interior for this resto.
 i much  much love this bottle.. hee... macam botol asid je kan..
my root beer float -  rm8.00. quite a long time tak minum root beet float.. 
 starter we took french fries - rm 9.00.
i love the  salad rm3.00. small portion je.
 abang luqman took beef aglio olio rm15.00.
abang 'imran is western food lover especially spagheti . so he took pastas beef bolognese - rm 21.00
mis pija lak took chicken aglio olio - rm 15
 softshell crab pasta - rm 23.00 chef ciju's favorite. 
cheese burger ordered by hubby - rm25. but on the way back he said, that was the worst burger that he ever had.. heeeee.... dah lah mahal, tak seddap pulak???? heee..
while the rest ada yang ke restroom lah, ke mussolah lah, i was alone kat this resto. so i took macadamia brownies withe vanilla ice cream as my dessert - rm11. plus i took.....
 english breakfast - rm8.00
 sila lihat muka ceria, mis pija and abang ' imran..
saja tunjuk muka yang dah makin kembang tu.. 
we spent our dinner here about RM263.30. all together we took about 19 items for that. tapiii. yang i really bengang kannn.. tu dia THE TAX.TAX..ok TAX.. Nak tau berapa yang kena tax tu.. 

GOVERNMENT TAX - RM 13.62 and
SERVICE CHARGES - RM22.70..TOTAL TAX - RM 36.32. 

Banyak tu kannn... boleh beli lebih kurang 4 rojak dan 5 bungkus cendol kat R O J A K   K A R I M... huuu.. Tax ooo tax.. 
*********************************************************
 Volume 2, Book 24, Number 486 :

Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "Whoever is made wealthy by Allah and does not pay the Zakat of his wealth, then on the Day of Resurrection his wealth will be made like a bald-headed poisonous male snake with two black spots over the eyes. The snake will encircle his neck and bite his cheeks and say, 'I am your wealth, I am your treasure.' " Then the Prophet recited the holy verses:-- 'Let not those who withhold . . .' (to the end of the verse). (3.180).


28 comments:

  1. Salam K Yan

    Takut tengok ayor2 tu....dan dessert itew.... kalau keme makan/minum tu masuk spital terusssss.....gula dalam darah keme akan naik mendadak macam roket...terus doktor cucuk dan akan kata...nah amik ngko....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee... lawak lah miker ni.. diabetic ye.. dah amal kan tak peria katak? bagus tu..

      Delete
  2. Tak berbaloi sungguh kan burger tu? :(

    Tak silap kakcik, kita boleh minta pada pengusaha restoran yang mengenakan cukai untuk melihat kebenaran dari pihak berkuasa tentang kebenaran mengenakan cukai itu. Tapi, itulah selalunya kita bukan ambil kisah sangat, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. saya pulak dgn husband bukan jenis yang suka menyemak benda tu betul ke tidak. selalunya secara tak sengaja tertengok balik dan argue sesama sendiri je.. benda dah lepas..

      Delete
  3. kak yan,

    takutnya saya tengok harga makanan kat malaysia. satu mangkuk fries dah rm9, root beer rm8. langsung tak masuk akal... alhamdulillah kat sini still murah harga makanan. tadi keluar makan dgn hubby pastu beli cookies... saya dah berdebar sbb kasi duit cukup2 kat hubby (sbb kat kl kan harga food lain, tax lain) rupanya harga yang tertera kat display board tu lah harga yang kita bayar. huhuhu. dulu masa kat msia tak pernah amik tau pasal harga tapi bila datang sini dan banding harga (jangan convert) saya kira cost of living di sini lebih murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. well dear.. that's reality. living in Malaysia now penuh dengan tax.. nak masuk bilik kecik pun dah rege sampai rm2.00. just bayangkanlah..

      kalaufood yg diserve mmg bagus, ALHAMDULLILAH.. kita happy. macam worth spending lah kan.. if not, itu yang menyesal je rasa.

      akak nak dok sana lahh. hee

      Delete
  4. nangis tgk entry nih...tertelan telan air liur..hahahahaaa...

    ReplyDelete
  5. sedapnyer tgk desert tu... perkh...
    ayoyoyo... tax dia bukan main tinggi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana, mmg sedap wei.. tapi akak tak habis sebab kena makan sorang - sorang.. heee

      so, tiap kali lepas bayar, kita tggk tax dia. sure mencungap kan..

      Delete
  6. alahai kak, dessert akak tu nampak sedapppp sgtttttt

    ReplyDelete
  7. mak aihhh tax dia .. macam x logik
    kita x perasan pun kan huhuhu

    tapi desert tuu buat saya memelehhh je ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm..tax ni ramai org tak kesah. makan je..

      yess.. mmg sedap..

      Delete
  8. saya sangat marah dengan itu brownies dgn eskem vanila...!!! sebab saya tak dapat...!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... mulan ni kann.. pegi je lah ke sana tuuu..hee..

      Delete
  9. Kalau bab tax cosider ok tapi service charge tu kena bayar jugak ke? That means gaji staff dia kita yang bayar!

    ReplyDelete
  10. Samala i pun geram tgk servce tax + mcm2 tax tu ini...harga mknan tak terasa sgt sbb kita makan tapi bila campur tax ni..gerammm je

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. ipun mmg geram weii.. tax kenabayar baru2 ni.. RM700.. banyak tuu..

      Delete
  11. menu kat sini mesti ada seketul cili dlm pinggan kan... ini sy suka tgk pelbagai menu kat sini...

    pasal tax emang lah kak, kdg menu tak tepati rasa taxnya yg mahal bebenor, sabo jelaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak wat cam ne.. terpaksa lah. nak makan sedap, kena lah.. tapi bila tak sedap tu yang hangin.

      Delete
  12. Bercakap pasal tax nie, sometimes it's soo tiring being a Malaysian. Banyak sangat tax. Itu tak termasuk barang2 keperluan biasa yang semakin naik harga because of tax. Hubbylah yang paling selalu complaint. Tapi for the sake of special moments with family, kenalah pejam sebalah mata, kan kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu aziela.. brg keperluan baru beli 2 3 jenis pun dah sampai rm50. bayangkan akak yang penuh seisi rumah ni.. sebulan makan hampir rm1500..

      ye lah.. kena pejam mata lah kan.

      Delete
  13. ayooo kak yan.. tax dia kebaboom... cuci mata kt sini jelah nampaknyer.. heheh

    ReplyDelete

cliks..cliks