cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 21, 2012

Bandung with Family - Al - Irsyad Mosque and Shopping at Romah Mode (4)

Right after lunch, ( b a c a    c e r i t a   d i   s i n i ) i asked Iyan to bring us to Al-Irsyad Mosque. Ingat lagi tak my N3 about this mosque? Ok tak pe, Baca kat  S I N I   . I really want to go to this mosque.. This mosque located a bit far from Bandung. But if the traffic smooth actually kejap je.. It is located in Kota Baru Parahyangan.. Kiranya this area macam elite area lah.. Alaaahh macam area Bukit Jelutong cam tu lahh.. Kelas gitu.. So, branded boutique ada kat sini lah macam Celine Furniture cam tu.. Private schools.. Well managed area.

Jejak je kaki di sini, ALHAMDULLILAH.. ALLAH permitted me here. Terus lah snap gambar bagai nak rak. Masa beriya - ya sakan i menyenap gambar tu, tetiba the security mai kat i, minta permisinya dulu buk.. Waduhhh.. kenapa sih.. Oooo depa nak buat survey guests yang mai ke mosque ini.. 

To tell u guys, if u just see this building with yr own eyes, u cant see anything except the building. But if u snap je your camera, u can see something written on the building's wall. "LA ILLA HA ILLALLAH MUHAMMADUR RASULLULLAH"...

Sebelum matahari terbenam.
Maghrib masuk jam 5.46pm. Awal sangat kan.. Terkejut beruk gak i.. 



ALHAMDULILAH..dapat kami berjemaah di sini.. 

terdapat 99 nama ALLAH di lampu atas ni..
Abang Irfan sedang bersolat...



di waktu malam...right after that we direct ke shopping area. Nak soping weeeeii.. Ramai dah gatai tangan...Kami terus ke Rumah Mode.
Bagai actions..
 Cantik ambiance di sini. 
 Sampai dah tutup kedai baru kami balik.. Hee.. terus kami nak dinner. Tapi semua close dah.
 Nampak Hubby and Iyan kat sini.. Apa lagi, makan di sini je lah. Dapur pun masih dibuka.
 Kat Indon ni kan interior memang gempak. Cantik sangat. 
 Aksi sebelum dapat food. Lapauuu..
 Cake ni soft sangat..
 Nasi Goreng Buntut - rp46,000
Mee Baso - rp18,500
 spaghetti bolognese - rp35,000
 Nasi Goreng Java Bean - rp30,000
 Nasi Goreng Basil - rp27,000
Strawberry Pancake - rp27,000
rose cardillac soda - rp24,000


We spent about Rp635,200 for 14 of us. Yang best nya no tax at all. Seronok semuanya. Pocket menipis pun senang sebab dapat shopping, dapat makan. Badan penat dah.. Kami orang yang terakhir keluar dari kawasan Rumah Mode ni.. Heee.. haru betul..
Ini lah hasil seharian bershopping.. Habis kedai di Bandung ni. Ini bukan i punya sorang ye.. Semua.. Esok agenda lain pulak.. Yang pasti, shopping...Ok sambung later. 
************************************************
Volume 2, Book 16, Number 105 :

Narrated by Ibn Umar
Once a person asked Allah's Apostle about the night prayer. Allah's Apostle replied, "The night prayer is offered as two Rakat followed by two Rakat and so on and if anyone is afraid of the approaching dawn (Fajr prayer) he should pray one Raka and this will be a Witr for all the Rakat which he has prayed before." Nafi' told that 'Abdullah bin 'Umar used to say Taslim between (the first) two Rakat and (the third) odd one in the Witr prayer, when he wanted to attend to a certain matter (during that interval between the Rakat).

22 comments:

  1. Subhanallah..cantik & kreatif masjid nye..kt malaysia buat la satu..subhanallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INDEED.. i love the ambiance there. Cantik sangat..

      Delete
  2. Subhanallah cantik nya masjid tu kak
    lepas nie kalau ada peluang ke Bandung lagi
    acu nak singgah jugak lah masjid nie
    mudah2an ada rezeki ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLA Acu.. Macam puas hati akak dapat ke sini. Ye lah tpt nya kan keluar sedikit dari Bandung. Tapi puas.

      Delete
  3. Subhanallah memang cantik masjid tu,memang kreatif juga org Indonesia nie kan...
    Byknya shopping tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. tempat nya pun memang bagus. Atas bukit sedikit..

      shoping reramai tu..

      Delete
  4. Cantik la masjid ni...rugi we all tak pergi sini dulu..klau my hsband tau ni mesti dia nk tgk...masjid agung is different masjid ke yan?...seronok tgk dia org solat dgn pemandangan cantik plak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe. Nanti u pegi lagi singgah sini tau.. Mmg tersayu kesyahduannya..

      Delete
  5. cantiss sis..kreatip kan..buat lee kat sini satu..memula tgk mmg tak perasan but when u mention it then...ya allah so nice....!!mudah mudahan ada rezeki nak jejah n tengok nya mata sendiri.....

    Huwaaaa banyak nya sopping....ni yg buat tak sabaq nak gi next week...but this time Jakarta jee..malas nak ke bandung sebab bawa sikenit tuu...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH.. kalau niyyah ada pasti boleh..

      oo nak ke Jakarta. Akak Jakarta kejap je..

      Delete
  6. subhanallah...cantiknya kak masjid tu...unik sgt...bila la blh smpi sna...

    ReplyDelete
  7. Simplenya senibina masjid yg ini..Tempat imam pun ringkas saja mimbarnya

    ReplyDelete
  8. nasi goreng buntut? hihi..tongkeng ayam ke?
    masya-Allah, cantik dan kreatifnya masjid tu..bilalah dapat peluang ke sana. thanks for sharing..

    ReplyDelete
  9. cantiknya masjid....teringin nak pegi

    ReplyDelete
  10. salam, tgk dlm pic mmg cantik la kak mesjid tu

    ReplyDelete

cliks..cliks