cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 27, 2012

Bandung with Family - Kawah Putih and lunch at Simpang Raya (9)

This was the fifth day we were in Bandung. Hari ini CiTi and Cle Mere kena balik KL. Kami masih lagi di sini till tomorrow. So ada agenda lagi di sini. We had another one day to explore part of Bandung. Wisatanya. Planned to go to Kawah Putih or White Crater. Tapi sebelum tu,
suka melihat langit di sini. Matahari naik.
 Kita breakfast dulu.. Simple dish served by Pop Hotel.
 Nasi Kuning berbalut telur..
 dalam ada isi lagi.. Sedappp..
 tengok je lah kelaku ini budak baik.
pulun semuanya dengan Nasi Kuning.
but we had to go to the airport. sent CiTi and hubby. 
Then baru lah kami ke White Crater. White Crater is located in Ciwidey, mountain site called Mount Patuha. If we drive from Bandung City, it will take u about 2.5hrs pun depends on the traffic.  Masak gak lah punggung kami kat sini..
 but the view, memang cantik.
Semua dah get ready here.. Katanya bau sulfur kat Tangkuban Parahu lagi kuat, but i noticed kat sini lagi lah kuat.. So some of us need to use mask.
Gigih menuruni tangga di sini.. 
takjub dengan kejadian ALLAH.. SUBHANALLAH.. akhirnya dapat gak i ke sini.. Sungguh mengasyikkan. Cuma kita dinasihatkan tidak berlama - lama di sini.. Especially orang yang ada asma. 
Nak tanya, cantik tak gambar ni...I bukan cakap i cantik ye..hee.. View ni cantik tak.. Cukup ok ke dari mata seorang photographer. (teringin nak masuk class).
Kuat kan baunya. sampaikan depa dua ni lembik sebab bau sulfur. 
masa i ambik gambar ni, ada satu makcik ni dalam loghat indon nya macam mengata, kok diambil gambar nggak dibukak (maksud dia  mask tu lah).. Dalam hati i kata, eiiii..suka hati kami lahh... awat lahhh sebuk sangat..
bujang i sibuk lah suruh i amik cam tu cam ni gambaq dia.. 
asyikkkk..
seee..acting tu kan kemain lagi..
i m sure sesiapa ke sini pasti mendengar rintihan sidia.. sayu je bunyinya..
kami di Kawah Putih..
on the way balik.. semua terlelap. lotih.. patah balik means we took about 5 hours in the van. once we reached Bandung, kami ke satu tempat. Nanti i ceritakan ye ke mana kami perrgi.. Meruntun jiwa halus sang ibu.. Sampai la ni teringat - ingat di situ.. Tunggu yeee..
lepas tu baru lah kami dapat lunch.. really late lunch. Then pulun lah kami..Pekena menu Nasi padang je lahh..
well kalau nasi padang, jawabnya macamneka yang teringin.. 
adik dah mengalahkan kakak.. macam pak we mak we pulak..
i took Es Teller. Kalau nak buat sendiri kat rumah pun boleh ye Puan - puan. Tengok kat  S I N I..
then terus sambung shopping di Oasis. esok nak balik weii.. so, selagi juta - juta tak habis, selagi tu kena shopping.dah habis kat dalam,
depa keluar sini pulak.. borong parfume lakkk.. murah je.. Cuma Rp50,000. Nama or brand  macam2 ada.. Bujang i pun amik satuuu.. Hugo lagi youu..
tak habis lagii..pegi lak kat tepi - tepi jalan tu.. cari t. shirt pulak.. Love Bandung gituuu..Selai dapatlah Rp18,000 setelah beriya menawar dari Rp20,000.. bukan lah banyak mana bezanya tu.. cuma suka - suka je.. zalimnya i kan.... tak tau kenapa. terasa seronok menawar.. Then kitarang terus nak balik. Penat dah.. Masih tak decided nak makan mana for dinner. 
I ended up dok kat J Co donut. Sebabnya this place dah dalam bangunan hotel kami. Ada shopping mall kan. So the rest sibuk sambung shopping kat mall. I dah tak larat. Duduk je kat sini. Iyan ada mengikut the rest. I, Hubby, and My Daddi duk kat sini je sambil layan donuts.
Donuts dia, mak aiiii..gebussss.. kalah Big Apple you. Lagi soft. 
plus i took Green Tea. sodapp.
amik coffee dapat lagi free satu donut. Ini lagi gebu.. Macam makan kapas. 
Masa di sini lah i berkesempatan bertemu dengan tokey Hayuka Bandoeng. Transportation agent kami. Seronok dengan depa ni. Baik dan ramah Bapak Andre and adik nya Yusdini.. Ada yang bertanyakan service depa ni. so, i letakkan link FB depa ni kat sini.. H A Y U K A   B A N D O E N  G. Yang pasti next year kalau kami dah plan elok untuk ke Yokjakarta, kami pasti akan menggunakan service mereka ni..ISYALLAHH..Cukup puas hati. Anyway, lepas sembang kejap kami terus balik ke hotel.. This was the last nite. Nak packingg.. Banyak weiii..sure berat excess..
***************************************
 Volume 3, Book 36, Number 465 :
Narrated by Aisha
(the wife of the Prophet) Allah's Apostle and Abu Bakr hired a man from the tribe of Bani-Ad-Dil as an expert guide who was a pagan (follower of the religion of the pagans of Quraish). The Prophet and Abu Bakr gave him their two riding camels and took a promise from him to bring their riding camels in the morning of the third day to the Cave of Thaur.

31 comments:

  1. Wahhhh akak teruja nyer baca kak!mcm pegi sekali jekkk.....seronok!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Yan... saya belum lagi sampai ke Bandung.. Hajat tu ada... jika ada reszeki dan dipanjangkan usia... insyaallah akan sampai juga nanti...teringin sangat untuk melihat pemandangan yang cantik tu...

    Suka sgt tgk pemandangan matahari terbit tu... subhanallah..cantik2 pemandangannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH pasti sampai one fine day... believe me..

      i suka tangkap.. pantang nampak awan,hee

      Delete
  3. Nasi kuning yang kakcik makan di KK, tak sedap. Pastinya tak sama dengan nasi kuning di Bandung tu. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini sedap kak.. sedap sangat.. saya suka..

      Delete
  4. Assalamualaikum Azian

    saya pergi ke tengah2 pulau (kawah puteh) tu...lagi kuat bau belerangnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam Bro Rozali..

      pergi ke tengah?? naik apa ke tengah tu? ok ke ? tak bahaya?

      Delete
  5. cantiknya pemandangan di kawah puteh..semoga satu hari nanti saya sampai di sini pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik cuma bau kuat sangat.. INSYALLAHHH...

      Delete
  6. Cantiknya pemandangan kat kawah putih tu.....

    ReplyDelete
  7. Fuh, photoshoot kat kawah putih tu msti best. Opkos blog wajib follow ni. Banyak vacay and travel. Sukaa. Tp aunty, nak minx ni, boleh tk kecikkan saiz font ni? Besar sangat la. Serious, besar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. i suka gambar besar2. macam puas gitu.. slow ye nak load..

      Delete
  8. best nyer.... nampak something different dari apa yg remy pernah tgk org lain pi bandung...... view kat gunung berapi tu too ohsemmmm.... kuasa Allah.....
    teringin jugak remy nak kesana.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke Remy.. Maybe sebab kami ramai kottt...

      Kawah tu mmg best..seronok sangat.

      Delete
  9. fuuhhh... mmg cantik kawah putih..!!! haaiipp... melompat2 nak pergi pulak dah mek sorang ni..

    ReplyDelete
  10. Subhanallah cntk sgt nasib kenal blog kak yan ni byk sgt tmpt best yg hanis th takleh g tgk kat sini pun dh cukup

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe. nanti balik mesia, pegi lah ke mana2 tu..

      Delete
  11. Subhanallah kak yan.. cantik sungguh permandangan kt kawah putih ni.. tak terungkap ngan kata2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah kejadian ALLAH kann.. tak terjangkau dek minda kita..

      Delete
  12. kak, dlm nasi kuning tu mcm ada sambal tempe ke

    psttt mmg lawa la semua pic di sini termasuk tuan punya blog laa hehe

    ReplyDelete
  13. Salam sejahtera tuan/puan semoga sentiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6285318686464 / +6289619522797 atau
    E-MEL: ayunk.hayukka@gmail.com
    FB: ayung bandoeng
    PAGE FB: ayung bandoeng tour (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaik/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap AYUNG BANDOENG (insha allah) jom bercuti di bandung bersama tim ayung bandoeng . Murah jer !! TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete

cliks..cliks