cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, June 16, 2012

Jakarta with Family - Upon Arrival (1)

As we planned since a year ago, on June 9, 2012 we went to Jakarta with 13 family members. Initially 18 of us went to Jakarta then Bandung but then 5 of us cancelled..Rugi weiiii.. heee.. Never mind get more fund, then next year we will go again..We started our journey memang very the very early in the morning. Just imagine that our flight was at 7.00AM. And we had to be at the airport at least 2 hours before that. So bertolak dari rumah the earliest adalah at 4.15AM.. Mengantuk beb. 
Disebabkan i jadi kepala rombongan (as usual lah. macam Abang Irfan cakap, ibu agent perlancungan) maka teman jadi orang yang the busiest lah.. ALHAMDULLILAH everything went smoothly today.
 Anak - anak yang paling happy. Kept asking me about the trip since a month ago. Toye je muka depa. Mengantuk.
 Ahli rombongan yang lain, My Mommy, me, My Daddi,
 Hubby ( tak tau kenapa buat muka macam tu lah), Miz PiJa, Chef CiJu (ahli tetap..heee), Chef KoYa, TokNgah,
 CiTi, Cle Mere, and Abang Luqman (tak de pulak dalam gambar),  .
 Macam - macam telatah dari 'PELAWAK' kami ni.
About half an hour later....
 Makan time, macam breakfast lah.. I just took half of this, Nasi Bukhara with Hot Tea.
 about 8.00AM Jakarta time (Malaysia was at 9.00AM) we safely landed at Soekarno Hatta Jakarta. 
 Mendaratlah rombongan CikKiah.
 Kami terus naik shuttle bus. Air Asia punya. Why lah kat Malaysia kita kena menapak.. I love this shuttle bus macam ni. Tak lah penat menapak.
Penuh separuh bus dengan ahli rombongan.. Hee. the weather was so great. Pleasant. Jakarta had rain almost  everyday  since  4 days ago. I worried if it was too hot, My Mommy akan susah. Biasalah elderly kan.. Some more, she bit sensitive dengan panas - panas ni.
We santai - santai. After Immigration, we decided to have our breakfast at the airport cafe. We also noticed there was nobody there. So great for us yang ramai - ramai.
 Starter we took Spring Roll. Sedapppp.. Yang bestnya walaupun takat 3 ketul je, presentation still superb. 
 
Nasi Timbel as replacement for Nasi Lemak. Just Nasi Timbel ni plain rice je. and dia ada soup. Sayur Asem kot.. Sebab rasa masam..
Nasi Goreng Kampung. (Of coz different from nasi kampung kita. Indonesian version). Kata My Daddi, sedap. We requested for the new one... ALAMAK licin lah.. hee.. Baru pagi hari dah habis?? Maybe nasi dia lah kot. Kami pulun semua. Heee
 I just love to show my drink. M A C C H I A T O   L E M O N   G R A S S . Hubby also took this. 
E s   T e l l e r   pun ada wei.. heee... 
Perut dah kenyang, kami terus keluar dan disambut our supir, Pak Yasum. Full our van with us and luggage. Heee..Driver ni kira sempat panic lah menyusun all the luggage. Then we also helped him arrange the luggage.. Lawak betul. Lagipun we were so hot here and needed to be in the van for the cool air. 
 See our luggage. Tak cukup kat belakang, penuh seat kat depan ni.. Heee...
 Menujulah kami ke Kota Jakarta. Here i gave to the driver Rp100.000 for toll. And youuuuuu i noticed he didnt give me the balance. Well it's ok.. I m sure many tolls maybe kat depan tu. I sendiri pun dah lupa ada lagi ke tak.. Kita tunggu je lahh..
 Kami terus ke Sriwijaya Hotel.
Semua dah capek deh. After settled every thing at the hotel's counter, terus masuk bilik.. Nak rehat kejap.. Penat dan mengantuk. We needed rest for awhile before heading for next itinerary. Tunggu yeee... Banyak nak cerita.. Alon - alon yah.. heee.. Lagipun i still feel tired right now.. But i will do it slowly.. Again.. ALON  - ALON..
****************************************************************
Volume 2, Book 20, Number 191 :
Narrated by Ibn Abbas
The Prophet and his companions reached Mecca in the morning of the 4th Dhul-Hijja reciting Talbiya (O Allah! We are obedient to your orders, we respond to your call) intending to perform Hajj. The Prophet ordered his companions to assume the lhram for Umra instead of Hajj, excepting those who had Hadi (sacrifice) with them.

34 comments:

  1. Bestnyer kak Yan..meriah dengan ahli rombongan yg ramai tu lagi..saya bandung belum sampai lagi europe jer dah sampai:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuu.huuu.. akak lak tak pernah sampai Europe.. ntah lah bila. Macam awak bila balik Malaysia nanti sure boleh aje nak peggi Bandung ni.. Start je engine kapai terbang.. hee..

      Delete
  2. Seronoknya dapat berjalan denga seluruh ahli keluarga. :)

    ReplyDelete
  3. pg nie rasa best dpt baca post nie. tp kena singgah balik sbb ada pic yg xdpt tgk sbb tenet slow...huhuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks sudi meluangkan masa membaca my N3..boleh je kalau nak mai hari2. hee..

      Delete
    2. salam kak, arini br dpt tgk semua pic akak yg best2 nie...

      Delete
    3. ooo ye ke.. besar sangat ye maka susah nak load cepat... tapi akak suka letak gambar banyak2 dan besar2.. puas gitu..

      Delete
  4. Seronok kan pegi bandung...i prgi bln april hari tu duk rasa lg seronok tu..hehe jakun i ni...but mmg best bkn nya shoppg sgt tapi dah cuaca kat bandung tu yg buat seronok nk jln2....and i mmg suka banglo2 yg dibuat fo kat sana..ishh bila nk pi lg ni? Kena star menabung lg nii :) i pun sama..tak suka panas2...rimas

    ReplyDelete
    Replies
    1. saniah,

      i ni org shopping sakan i pulak makan sakan.. hee.. tapi mmg i spent for baju raya anak kat sini. berbaloi..

      Delete
  5. Ape kata pasni kak yan jadi travel agent utk kengkawan lak?
    Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo akak mmg ada buat Hanie. ke Bandung pernah sekali. Ke Bali perrnah 2 kali... Tahun depan paling sibuk. 3 or 4 jobs for Kashmir and Bandung for weekends. Amacam? nak joint?

      Delete
  6. seronok jalan2 macam nie , ramai2 kan kak yan
    aah betul cakap h2n3 tuu ekekke akk jadi egent kami2 lakk
    seronok kalau berjalan dgn org xpert macam akk nie
    rasa safety sgt2 .. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak anytie dear.. yg penting kita happy..

      Delete
  7. Kak Yan org paling biziest memang selalu lebih letihnya. Bestkan dapat gi jenjalan reramai ngan family mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..yg penting depa happy.. balik ni badan still sakit macam nak apa..

      Delete
  8. Jalan2 ramai mcm ni mmg best dan meriah lagi.,.

    ReplyDelete
  9. seronoknya dapat jalan2 bersama keluarga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. now dah jadi acara tahunan.. mesti ke luar Malaysia. Takat Indon lah..

      Delete
  10. seronok dpt berlibur beramai-ramai dgn ahli keluarga. saya ni...payah betul nak ajak depa join sama.ada saja kekangan masa..

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. hee... sesekali dear. sama family lagi kan.

      Delete
  12. Wah , ini hotel yg sama yg saya duduk pada 2009.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke Nieda..Ok lah kan hotel dia.. so so lah.

      Delete
  13. So, apa jadi dengan balance duit tol tu kak? ~ekekekee...

    Jenuh nak menapak bila landing kat malaysia kan..AA kat Indon much better service

    ReplyDelete
    Replies
    1. tungguuu..heee..

      mmg jenuh. masa akak sakit dulu tu siap amik wheel chair lagi..

      Delete
  14. ooo ada shuttle ye kak...
    seingat saya dulu (hujung 2007) saya g turun airport soekarno tu flight AA terus attach kat lorong keluar tu mcm kita naik MAS ... balik pun sama ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo AA now guna terminal sendiri. itu yg ada shuttle.

      Delete
  15. bestnya jalan ramai2 kak. tapi jakarta dan bandung tu machet teramat kak. cukup masa tak utk shopping?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bandung mmg puas hati shopping.. Jakarta kami jalan2 je..

      Delete
  16. tahun lepas acu bawa kaum kerabat family acu 11 orang ke Bandung
    penat mengurus kan nye tapi puas hati bila tengok semua ahli rombongan hepi :)

    ReplyDelete

cliks..cliks