cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 15, 2012

Macchiato Lemon Grass

Panas sangat kat luar tu.. Semalam masa keluar je dari perut flight, wow!!!! so damn hot. Bandung kan sejuk. Terasa berbahang sangat. Orang baru balik  liburan dari Bandung lah katakan. heee..Masa di Jakarta we had our breakfast  at the airport. I fell in love with this drink.. Then i pun intai kat dapur depa.. heee.. The chef was so kind and shared the recipe of this drink MACCHIATO LEMON GRASS...So fresh...Come we try at home..
 this drink is so fresh.
 What u need?? ok..one  Keylime (squeeze for the juice) , sebatang lemon grass, 6 batang mint/pudina.
 One bottle  Sprite of 250ml.
All this you have to blend. No need to add up sugar. Coz sprite tu dah manis.  
 Use strainer before pouring in a glass of ice. Potong sedikit lemon grass and keylime for garnishing. 
Jom..minummm... Arrghhh..penat betul badan ni after our long break. One day in Jakarta and 5 days in Bandung. I will upload and do entries about our experiences in both cities.. Tungguuu yee.. Penat sangat ni.. Eh.. layan air dulu lahh.. See yaa..Anyway masa baca comments ada seorang hamba allah menyatakan 

Did you know that in a Hadith, the Prophet Muhammad (SallAllahu 'alaihi wa sallam) said something like "whoever introduces anything in our religion something new that is not inclined with our religion (in other words not Islamic or cannot be related to Islam) then that deed/action is invalid."anything that is Bid'ah is false, anything that is false may lead to Hell.  AND..


it's un-Islamic to celebrate your birthday. There are only two celebrations in ISLAM, Eid Al-Fitr and Eid Al-Adha.

(BAGI I maybe she's not agree dengan i berkenaan apa yang i cuba buat..iaitu cuba menyampaikan sesuatu yang baik melalui catatan SAHIH BUKHARI, tetapi dalam masa yang sama menyambut birthday untuk anak i. I bukan buat celebration meriya - iya bonar. Just suka2 dengan 2 abduls tu..) Well dear. for me, i m human. Masih kekurangan dalam ilmu ALLAH. but i m improving. Sahih bukhari di sini sebagai my sedikit jihad i. If ALLAH not accepts that, i cant do anything. But i believe ALLAH knows what i m doing. Pleased dan happy kan anak2 also one of my jihad.. INSYALLAH.. Baik itu datang dari ALLAH segala yang buruk itu dari i. INSYALLAH..Then i still nak letak gak Sahih Bukhari di sini.. I wont give up..Siapa sudi, bacalah..



*******************************************************
Volume 7, Book 69, Number 482 :
Narrated by Abu Huraira
On the night Allah's Apostle was taken on a night journey (Miraj) two cups, one containing wine and the other milk, were presented to him at Jerusalem. He looked at it and took the cup of milk. Gabriel said, "Praise be to Allah Who guided you to Al-Fitra (the right path); if you had taken (the cup of) wine, your nation would have gone astray."

28 comments:

  1. nowdays mmg panas sgt sis..pasang air-cond pun dh plg maximum sejuk nye

    waahh drink ni nmpk nyaman..sy suke daun mint tu nk pulak tgh panas mmg boleh hilang haus on the spot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang betul. Satu rumah punya aircond pun macam tak leh pi pun..

      mmg seddap you.. fresh.

      Delete
  2. dah mcm mojito sajorkkk tuuu..... sedap2..heheheh.... nak buat satgi!!! off to shop to buy lemon2..haha

    ReplyDelete
  3. ada rasa mcm 100plus lemon tu ke kak...hehee...
    ooo daun pudina tu yg buat air sprite tu jd hijo ye... ooo must try ni nnt!
    dgn cuaca yang panassss skrg ni, nak tido pun dah puas golek sana golek sini macam nak bawak turun je aircond tu hadap muka...heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada macam2 rasalah.. ada pudina, ada sprite, ada lemon, ada serai..ygn penting sedappp..

      weiii.jangannn..ada beku muka tu nanti..heee

      Delete
  4. kakyan skg nie jerebu pulakk..anak2 pun dah start batuk2..tension dibuat nyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang Irfan pun dear. Baru je kena semalam..Now, berehat je kat rumah.

      Delete
  5. Replies
    1. sedap Eynda. n i believe it is good for health too.

      Delete
  6. fuhhhh panas la kak uiii.. bahang semacam memalam... nak2 arini teruk jerebunya...

    p.s selamat bersiaran dgn pic best2 ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg panas. aircond satu rumah pun tak jalan.

      akak dah balik lah darling..

      Delete
  7. kyan...klau dapat minum air mcm ni panas2 mmg heaven...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i sebenarnya tak lah suka sangat nak minum benda2 cam ni. tp tak cam ne masa kat situ, teringin pulak.. n yettt so sedap maaa...

      Delete
  8. Tak sabar nak baca story mory di kota liburan

    ReplyDelete
  9. Wow! great recipe. harus saya try buat sb encik suami suka dgn minuman mcm tu. TQVM atas perkongsian recipe. Tak sabar nak nengok gmbr2 di kota liburan =0)

    ReplyDelete
  10. salam yann
    terasa segar je tekak bila minum ni kan...dapat bayangkan :)
    tak sabar tunggu n3 jakarta dan bandung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak.

      mmg menyegarkan kak.. sedapp..

      tunggu ye cerita saya. ni lagi capek deh..

      Delete
  11. mmg terasa nyaman bila dpt minum air tuu...sejuk jer tekak kan..

    mmg musim panas sekarang nii..rasa bahangnya sampai kemalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa sejuk je badan kalau dapat air batu kan. tapi lepas tu, badan rasa lemah..cuaca panas sangat.

      Delete
  12. slurppp...sedapnye...harus cuba jugak nti ni..

    ReplyDelete
  13. macam biasa, nak tunggu cerita akak gi bandung tu..:)

    boleh lah try resepi air machiato ni..:)

    saya suka aja ada hadith sahih bukhari ni...pasal komen tentang birthday, benda tu semua khilaf..bukan soal akidah..so tak payah la kita umat islam nak berbalah pasal benda2 khilafiah ni, kan kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu ye.. ni masih penat lagi.. hee..

      yang pasti sedap lahh..

      betul tu Daddy Ziyyad. Akak bukan apa, just wanna share with others. menyampai itu lebih baik dri menyembunyi kan. dan tak bermaksud menunjuk2 dan macam bagus je..

      Delete

cliks..cliks