cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 8, 2012

Chocolate Mekah..

I love this chocolate. Memula terfell in love with this chocolate bila TokNgah brought back from Mecca somewhere in early 2000 or maybe 2001/2003. cam tu lah. then bila ada orang nak ke Mecca i will ask them to buy for me. Now i still ada stock this chocolate. So bila ada yang tempah for wedding favor ke, wedding gift ke. boleh lah i gunakannya.. So,  tengok lah ye kat  M y   S w e e t   F i n g e r  ni. atau pun untuk  h a n t a r a n   C i R a h  . Semuanya menggunakan chocolate from Mecca. 
Yang ni i amik dari dalam bekas masa nak keluar. Nak gi wedding ni. Lapar sikit, so i bedal lah dia..
yumm..yumm...
Masa first i pesan orang belikan.. 1 kg katanya dalam RM70. So i gave her RM 100.. Kira banyak gak lah i dapat.. Yang i makan ni adalah hasil kiriman dari  N e k C i k. Thanks ye NekCik. Nanti kalau pegi lagi,  boleh lah kirim..

(Ramai yang tanya, bila lagi nak ke Mecca?. For me all this adalah ketentuan ALLAH.. i boleh pegi anytime kalau nak, tapi hati belum betul2 yakin. I nak pergi one day for sure. As a moslem i rasa semua nya mau ke sana.. Bila?? Itu ALLAH punya kuasa. I tak kata belum sampai SERU.. Salah tu.. Cuma belum ALLAH kata "KUN FAYA KUN".. maka belum lah i pegi.. Just dua'a that i  boleh ke sana one fine day and back here and be a different person. Bukan different dari segi apa.. Dari segi amal ibadah..Itu my tekad..Sebab i nak ke Mekah coz of ibadah not pasal travelling.  Why i cakap cam ni. Sebab ada some of my frens cakap kau ni asyik ke sana ke mari, ke Mekah tak nak..For me, u siapa?? ALLAH??.. just dua'a i can make it nanti with my whole family - me, hubby, my 3 boys and Chef CiJu...INSYALLAHH..Ok..ok...
Why i love this?? Coz there is an almond inside this. Coated with chocolate. For me this chocolate is not too sweet. That's y i suka. Brand is AL-NAKHEEL. I tak tau samada ada brand lain ke tidak.. Tapi ini lah yang selalu i dapat..Kalau ada sesiapa sudi belikan kalau ke sana, boleh i kirim??
************************************************************
 Volume 3, Book 27, Number 1 :

Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "(The performance of) 'Umra is an expiation for the sins committed (between it and the previous one). And the reward of Hajj Mabrur (the one accepted by Allah) is nothing except Paradise."

38 comments:

  1. Salam yan,tak pernah kak ros makan coklat dari mekah.Teringin pula merasanya.Fully agreed with what you said about going to mekah untuk beribadat and not semata-mata just for travelling.

    ReplyDelete
  2. Wasalam kak.. Ooo ye ke.. Nanti kalau ada banyak, saya kirim kat akak.. INSYALLAH. ada kat rumah ni ciput sangat..

    Pasal ke Mekah tu kak.. ye lah kann. itu cuma my point of view je..

    ReplyDelete
  3. Kakcik ada makan coklat tu beberapa kali. Memang sedap. :)

    Kakcik juga masih belum mampu hendak ke Mekah dari segenap segi. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betulkan kak..sedap..

      Ye lah kak. kita tak leh ikut cakap orang. Kalau kita mampu dari segi wang ringgit, tapi hati dan amalan masih sejengkal, saya tak yakin.. kalau boleh nak yang terbaik untuk pertama kalinya kan.

      Delete
  4. Selalu jugak dapat kalau sesapa balik dari mekah ni...
    Mmg sedap...maklum la bila dpt tu tak bykkan...benda sikit tu mmg sedap dimakan...

    ReplyDelete
  5. belum sampai seru ke mekah...
    akak rasa pun begitu juga..
    moga suatu hari nanti,
    kita berpeluang sampai ke sana..Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukn belum sampai serru kak.. sebetul nya ALLAH belum izinkan. maka tak lah lagi kita pegi.. dua'a je lah kan..

      Delete
  6. akkk sya biasa mkn manisan dia je, yg choc nie x pernah layie, sure sedqp kannn, hurm klau ada peluang nak gak merasa, nak ke sana belum lagi kooot huhuh
    Klau ada peluang sya nak buat umrah dulu ;) insya'allah .......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best. not too sweet. itu yg akak suka..

      Anyway rasa2nya now org suka buat umrah dulu sebelum buat haji.. kita berdua'a je lah kan..INSYALLAH.. kalau ALLAH kata ye, besok pun kita boleh pegi..

      Delete
  7. As-salam Yan. Agaknya kalau kita berikan kepada small producers tempatan (termasuk yang buat di rumah), boleh tak mereka tu "tiru" cokelat Mekah tu? Tiru rupa mungkin ok, tiru rasa susah sikit, ya? Kalau boleh, lebih mudah Yan dapat supply + orang kita boleh tingkatkan production. Macam mana cerita pasport anak tu? Semoga beres.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Pak Temuk.. tu lah kan.seduk idea dia sikti bab packaging. menarik.

      Delete
  8. ...Salam ziarah kembali...cuti sekolah memang ramai orang di mana2..hehe
    even kat LCCT pun dah macam pasar borong :))

    ReplyDelete
  9. nampak sedap..kat sini x de jual ke yan?

    ReplyDelete
  10. js msh duk plan nk g umrah...kalau ada rezeki insyaallah next year...

    semoga dimurahkan rezeki nti ye kak yan...

    ReplyDelete
  11. pagi2 dh nmpk coklat..sedapnya tgk
    salam kenal dr sy..

    ReplyDelete
  12. I pun samalaa....belum mampu lg..bnyk kena belajar..bnyk kena diperbetulkan..bg i kalau sekadar pergi nk berjln dan bila balik duk mcm 'tu' jgak...baik tak pergi...tp tu lahh hak msg2 kann
    Cokelat Mekah mmg sedap kan :)

    ReplyDelete
  13. sedapnyer... penah gk mkn masa ada sorang kwn gi umrah thn lps... sedap kan kak... istimewa n rasa dia lain dr coklat kt melesia org tmpt lain

    ReplyDelete
  14. mmg nampak sedap.. tapi cam tak penah rasa je... ada kacang ke badam tu....

    ReplyDelete
  15. Salam. Kakak.. Rasanya mcm ada jual kat kedai kurma dan coklat arab kat Bangsar Shopping Centre..

    ReplyDelete
  16. Sedapnyaaa nmpk coklat tu teringin nk rasa yumyum

    ReplyDelete
  17. lOVE IT KALAU COKLAT YG ADA KACANG , BADAM , KAT DLM NYA. SUKA SANGAT.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum kak yan,

    Been your silent reader for a while..., skrg baru berani letak komen hihi...nnti I nk cari coklat mcm k yan suka kt atas tu...nk balik M'sia end of June ni, bolehlah bwk balik coklat ni utk family. sblm ni x reti & x tahu nk beli apa as buah tangan...kena tanya2 org jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam...

      thanks sebab sudi singgah ke sini.. wahh.. best tu. ure depa seronok dapat hadiah dari u nanti..

      Delete

cliks..cliks