cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 27, 2012

Bandung with Family - Hati tertinggal di Panti Asuhan Bayi Sehat Muhammadiah (10)

Ini lah yang i nak ceritakan kenapa i kata ada cerita yang menyentap hati kecil seorang ibu dalam N3 kawah putih.  Ingat tak lagi pasal my planned nak ke rumah anak yatim di Kashmir terpaksa dicancelkan. Bila mengenangkan hal ini hati i akan sedih saja. Niyyah yang satu tak kesampaian lagi. INSYALLAH tahun depan i akan ke sana. Dua'a kan ye.. So, bagi memujuk hati yang rawan. (eceh...hee..betullll.. i rasa sedih sangat bila teringat kan hal ni sampai ke saat ini), maka liburan i ke Bandung i mengambil kesempatan mengunjungi sebuah panti asuhan (rumah anak yatim dan kurang kemampuan), P a n t i   A s u h a n   B a y i    S e h  a t  M u h  a m m  a d i a h,  B a n d  u n g.  Hal ini i dah arranged dengan Andre dari H a y u k a   B a n d o e n g (agent transportation) tempat Iyan bekerja. Jazakallah Andre and Iyan. Selepas je dari Kawah Putih dengan perut yang masih belum diisi, kami terus ke sini. 
 I yang memula keluar dari van. Sunyi je dari luar.
Memasing masih lagi terpinga - pinga sebab ada yang nyenyak tidur disebabkan our long journey from Kawah Putih. Depa sure ingat nak pegi makan. heee..
After short infos by Bapak ( I lupa pulak nama dia.) yang menguruskan rumah ini, kami dibawa ke bilik - bilik yang menempatkan anak - anak malang ini.
Ada berbagai categories here. Baby, ada yang dah berjalan, ada yang dah besekolah rendah, dan yang akhir bersekolah menengah hingga berumur 17 tahun. Sebelum naik ke tingkat atas telah diingatkan bahawa jangan dipegang atau dukung anak - anak ini. Kenapa??? nanti i explain...

Memula bilik baby.. I rasa tak berapa nak sanggup masuk bilik baby ni. I takut menangis. I now bit gembeng...Nanti i pulak yang lebih- lebih dari baby tu... hee I terus ke bilik depan. Intai - intai kat bilik ni, i noticed anak - anak dalam umur 1 hingga 2 tahun..I masuk.. Masuk - masuk je, i saw this little angle melompat - lompat kat baby cot tu sambil memandang i. Mintak diambik.. YA ALLAHHH. so cute.. I terus pegi kat dia. Merengek mintak didukung. I pandang dia.. dia merengek - rengek lagi sambil memandang i. (teringat masa anak - anak i kecik dalam baby cot bila dah lama kat situ kan merengek mintak diambik. Macam tu lah) .. YA ALLAH.. sedihnya i. I usap - usap kepala dia. Cium pipi dia.. Sayunyaaa... Aunty tak boleh carry awak sayang. My back bone problem kan.. Tup - tup Abang Luqman masuk.. Dia pandang Abang Luqman.. Melompat - lompat jugak sambil merengek.. Abang Luqman terus angkat dia. YA ALLAH... Happynya dia... Melompat - lompat dalam dukungan Abang Luqman..Sibuk mulut dia. Lama gak Abang Luqman dukung dia..
 Seee... suka kan dia. Sambil tepuk - tepuk muka Abang Luqman.sambil bercakap - cakap dalam bahasa dia.. . So sweetttt....
Abang Luqman memang suka dengan baby..Abang Luqman pun suka Ibad..or Ibadu.
i terus ambik gambar dengan Ibad..
Ibad pun suka sangat....But then Abang Luqman had to put him back to baby cot. Menjerit lah Ibad..
Sedihnya hati i.. Pujuk pun dia merengek mintak diambik balikk.. ALLAHHHH... sedihnya i..
Then Chef CiJu pun cuba pujuk.. Dia diam kejap..Then the helper there cuba menenangkan Ibad. 
Cuba tengok yang ni.. Heee.. comellll..
ini yang cacat.. dah berumur 7 tahun. senyum je bila dipandang.. 
Sebelum meninggalkan ruangan ni, hati i rasa sayu je.. I tanya dengan helper kat situ. anak - anak ini ada dibiarkan bermain di luar? Jawapan nya terlalu jarang. Means seharian anak - anak ini duduk dalam baby cot ni sampai lah waktu tidur mereka. then esok the same thing happen. Sedih kan. Kesiannya fitrah anak  - anak i ini...

Then i pergi ke ruangan infants. YA ALLAH. comel - comelnya. Kebanyakannya sedang tidur..Asyik dan ralit kami jadinya mengulit babies here. Kalau lah dikurnia ALLAH kuderat tinggi, mau je i bawak balik depa ni.. Kesiannyaaaa..
Sedapnya tidurrr..
yang jaga ni asyik memandang i je. I ke kanan, mata dia ke kanan, i ke kiri, dia ikut pandang ke kiri.. 
i fell in love with him, Mohd Fariq. So cute.Sudahlah.. semakin sayu i.. Terus i keluar. Tak tertahan.. I tak bawak tissue pulak tu. 
i terus ke bahagian bawah, bahagian pentadbiran. 
ALHAMDULLILAH dapat gak i menghulurkan sedikit bantuan makanan buat mereka. Iyan tolong membelikan segalanya. Thanks Iyan. 
ada beras 2 kampit.
telur, gula, dan mee segera. 
di samping tu dapat gak dihulur sedikit zakat dan sadaqah.. ALHAMDULLILAH.. mungkin terlalu sedikit yang dapat dihulurkan. Tapi i puas sebab dapat berbagi rezeki buat mereka.. Hati i bertambah sayu bila Bapak ini melafaz kan aqad zakat pada i. Duaa nya semoga Ibu Azian dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, disembuhkan dari segala penyakit.. YA ALLAH.. tears in my eyes. sayuuuu.. sedihhh.. (at this moment pun i gembeng gak). AMEEN YA ALLAH.. Izinkan juga i menjejakkan kaki lagi ke sini sekiranya berpeluang ke Bandung lagi in future. 
TokNgah gak menghulurkan sedikit di sini,
My Daddi too,
Chef CiJu gak, 
Miz PiJa also,
Hubby gak...
Abang Luqman gak nak bagi. Kata dia dia cuma ada RM10. Boleh ke dia bagi.. My Mommi said, even RM1 pun boleh if u ikhlas.  I nak anak - anak i jadi orang yang pemurah.. ALHAMDULLILAH ada yang dah kelihatan.. ( bukan tujuan i berbangga or menunjuk - nunjuk, cuma i nak berbagi rasa. ) ALLAH maha mengetahui..
Bila dah selesai semua, kami mengajak Bapak berphoto barang. (gambar sama2) sebagai kenangan. Beliau mengucapkan terima kasih. Kami lagi berterima kasih kerana beliau sudi menerima kedatangan kami. INSYALLAH tahun hadapan atau di lain masa boleh kita bertemu kembali. I nak jumpa Ibad lagi. Tahun depan Ibad dah 3 tahun.. "Nanti Ibu jumpa Ibad ye, semuga ALLAH kurnia kesihatan yang baik, umur dan jodoh kita yang panjang,".(ALLAH Maha mendengar). AMEEN...

Tadi i ada mentioned right pasal why tak dibenarkan memegang or mendukung anak - anak di sini.. Sebenarnya bukan larangan tapi amaran.. Setelah dipegang, diusap, didukung, hati anda tertinggal di sini. Sampai saat ini i asyik teringat - ingat kan mereka.. Sayu je.. Ok lahhhh.. no sedih - sedih.. Chill..to be continued ye cerita Bandung..
************************************************
Volume 2, Book 24, Number 491 :
Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "If one give in charity what equals one date-fruit fro the honestly-earned money and Allah accepts only the honestly earned money --Allah takes it in His right (hand) ar then enlarges its reward for that person (who has given it), as anyone of you brings up his baby horse, so much s that it becomes as big as a mountain.

68 comments:

  1. Semoga kak yan dimurahkan rezeki. Sayu tgk bayi2 tu......kesian kan.

    ReplyDelete
  2. kak yan nak tanya, tak boleh ke kalau malaysian ambil anak angkat dari situ? ramai kan anak yatim kat situ. sedih pulak tengok infants n toddlers. muka bersih aje. cuba tahan dari menangis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh..n boleh diusahakan if u want. just akak ni tidak berkemampuan dari segi tenaga..sebab tak sihat, if not i dah amik..Sedihhhhh..

      Delete
  3. Sayunya tengok anak2 tu. Alhamdulillah ada orang sebaik keluarga Kak Yan menghulurkan rezeki utk mereka. Semoga rezeki Kak Yan sekeluarga dimurahkan Allah berkali ganda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sayu Min..terasa sampai saat ni.Esp Ibad tu.. Akak hanya terdaya yg sebegini..Maybe org lain lagi lebih...
      INSYALLAHHHH atas dua'anya tu Min.

      Delete
  4. I suka ayat “berbagi rasa” tu. Ramai orang kadang2 salah faham maksud kita bercerita. I baca pun rasa sayu tengok mata bening bebudak tu. Memang sedih. Tapi tak nampak pun U nangis? heheheh kalu I dah lama cair youuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedih tauuu..cuma tak de gambar i nangis.. sebab i pegang camera...haru gak kalau i amik sendiri gambar i nangis...hee

      tak apa AA, asal ALLAH tau niyyah kita.INSYALLAHHH..

      Delete
  5. sayunyer tgk anak2 tu.. teringat anak2 ditaska.. sucinya muka diaorang.. saya suka tgk anak2 tido.. that time hati rasa tenang setenangnya.. kalau saya gi sana, sure nangis punya. Yang tgk dan baca jer ni, tk usap, tk dukung pun dah tertinggal hati disitu.. apatah lagi kalau gi sana kan.. tgk diaorang depan mata.. mau tk nak balik...uwaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depa ni polos Liza. terlaulu suci. Tak ada dosa.. sebab itu lah.. kita lihat syurga diwajah depa sep bila tidur..

      Itulah kann.. akak lagi lahh..sedihhhh..

      Delete
  6. Ada ketika memang kita perlu gembeng...

    Bagus si Luqman tu. Saya juga selalu berpesan pd anak2 supaya meninggalkan walau seringgit di masjid2 yang kami tumpangi untuk bersolat bila berjalan2. Benda2 mcm ni perlu dipupuk dari awal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann..tau je lah hati ibu ni..halusss je.. hee..

      ALHAMDULILAHH even si kecik tu pun dah pandai..sentiasa teringin share dengan orang.. Semuga kekal sifat begini dalam diri mereka..

      Delete
  7. syahdu tengok anak2 tu kan kak...
    semoga Allah sentiasa melindungi mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya Suzi...

      akak dah nangis dah niii..huuu..huu

      Delete
  8. saya tumpang sedih tgk depa. kesiankan. kesian bila tgk ibad menangis, takpe kak, dipanjangkan umo, dimurahkan rezeki, dgn izin tuhan, tahun depan akak pegi lagi bandung, tgk ibad

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH.. sentiasa beringat akan ke sana..sudah pasti..

      Delete
  9. ya allahh kakkk
    tersentuhhh hati saya membaca coretan dan melihat wajah2 mereka nie kak
    sayuuu rasa hati .. betul cakap akk .. mana yg kita mampu , kita sedekahlah kan kak
    kalau lahh saya nie KAYA dan LEBIH HARTA .. nak saya ambil mereka menjadi anak2 angkat saya .. tulah .. allah maha besar ..
    dia x berikan apa yg dirasakan kita x mampu miliki dan hadapi ..
    semoga anak2 ini bahagia dan sentiasa dijaga penuh kasih sayang
    saya juga x leh ke hsp bahagian anak2 .. saya mudah nak menangis kak
    sbb melihat mereka , betapa beruntung dan bertuahnya anak2 saya .. huhuhu
    tu yg saya sedih sokmooo , hampir mengeluarkan air mata

    seronok .. kalau saya disana .. walau rm 10 insyaallah saya ulurkan , yg penting keihlasan melihat mereka .. sgt2 comel kak .. sgt2 sayuuu wajah2 mereka
    nak2 yg menangis tuu .. sedihnyaaaaaa lah hai .. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Ieda..sayu rasa hati sampai ke hari ini.. harap2 nanti kalau jumpa ibad lagi akak nak sembang2 denga dia. maybe dah pandai cakap dah...

      kita buat apa terdaya.. kalau dgn melawat dapat menyenagkan depa, kita visit je lah depa...their hearts are so fragile..

      Delete
  10. sebaknya saya tengok nasib kanak2 tu.. sangat2 comel tapi kesian sngat kehidupan mereka.. Ibad sangat2 comel...
    nak mengalir air mata saya tengok nasib mereka.. semuanya comel..
    tak tahu nak kata apa lagi tapi memang saya sangat2 sebak.. kalau lah saya ni berkemampuan memang saya akan ambil mereka ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riena, anak2 kita beruntung.. sangat2..

      kita mampu takat melawat, kita lawat kann..

      Delete
  11. sedihnya nasib mereka...sy suke yg infant tu..cute sgt...

    ReplyDelete
  12. hati yan tertinggal di sana, hati saya tertinggal di entry yan. buat yg tak "berkemampuam" punya anak lagi Iseperti saya) tentunya hati meronta2 nak bawa balik walaupun sorang. mudah2an apa yg yang lakukan ini menjadi teladan buat kami semua (saya faham niat yan bukan nak menunjuk). kalau kita berbuat sati kebaikan, dan oranglain mengikut apa yang kita lakukan...pahala kita berterusan yan. amin...semoga rahmat Allah diberikan buat semua yang terlibat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALLAH is great. hati kita tersentuh sudah dapat pahala..MASYALLAHHH.. apa yg i buat ni buka tujuan menunjuk, tapi sama - sama merasa kesedihan mereka..

      INSYALLAH Anim sabar ye.. Mana tau nanti2 akan dapat gak.. or mana tau, boleh amik anak angkat..INSYALLAHHH..dont give up coz ALLAH not gives up on u..

      Delete
  13. Hati saya ni agak keras..kadang2 susah nak nangis bila tgk drama ka..movie ka..baca kisah2 sedih ka..tp akak punya penulisan ni wat saya nak nangis plak. Kalo saya xde jodoh dengan saper2 2-3 tahun lagi..kalo keawangan ok...saya plan nak amik baby girl yang yatim piatu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. zila ni kannnn..kan akak dah nangis lagi niii...

      tak pe dear..berduaa INSYALLAH semua ok. u boleh kawin, ada anak.. then kalau tak, pegi lah lawat mereka2 ni.. n take one of them..INSYALLAHH..

      Delete
    2. Hati sy ni agak keras nak berharapkan ada pasangan..hmm. Saya paling harap..saya ada harapan membesarkan seorg baby walaupun bukan dari darah daging saya. Pengalaman melihat akak sendiri (arwah) setelah berkahwin buat saya takutkan semua tu. Tapi saya tak tahu takdir saya mcmane..yang pasti saya ingin bahagiakan makayah saya serta majukan hidup saja jd org berguna.

      InsyaAllah saya nak lawat anak2 yatim..maybe 1 hari berbakti kat sana..thats good idea..hehe.

      Delete
    3. Heyy..keras2 hati perempuan dear..i duaa the best for u.. INSYALLAHHH..nanti tempah bunga telur dgn i..heee..

      Yess.. if u have niyyah macam tu, for sure one day u akan boleh buat. I strongly believe in niyya.. if it is good, sure jadi.. INSYALLAHHHH...

      Delete
    4. sempat lg promote...hahaha..InsyaAllah.

      Delete
  14. Comel2 baby ni. Yg botak tu , gaya tidurnya special.

    ReplyDelete
  15. oh sis..jarang2 trip oversea sy dpt lihat involves dgn charity program..

    terharu & mmg sebak lihat anak2 kecil tanpa parents di sisi..m'harap & menumpang kasih-syg pd yg sudi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak saja nak lembutkan hati anak2 dear..biar diarang rasa cepat simpanti dengan org yg memerlukan..buka utk sesiapa.. just utk kami semua..

      mmg menyedihkann..terharuu..

      Delete
  16. sayu hati remy bila baca entry akak kali nie.... terasa sangat tersentuh...... semoga kemulian akak sekeluarga dibalas oleh Allah Taala..... amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. remy jangan nangis lahh. nanti akak ikut nangis.. huu..huu..

      ALLAH knows best dear..

      Delete
    2. yup...... Hanya Allah yg maha mengetahui...... sikit atau byk bukan ukuran.... yg penting hati bersih dan ikhlas......

      Delete
    3. Betul tu remy.akak agree.semua allah yg tau.

      Delete
  17. Alhamdulillah..u guys mcm an angels yang datang ziarah dia org..tanpa di sedari kan...n yess mengalir juga si airmata baca n3 nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHHH... just ada sikit kelapangan dari segala degi , maka itu yang singgah..

      jangan nangis lahhh...(i pun ikut nangis niiii)

      Delete
  18. Nama pusat ni unik kan kak? :)
    Bayi Sehat?

    Alhamdullilah..semoga Allah memberkati akak sekeluarga..
    Sedih jugak tgk nasib mereka...especially yg spend most of the time dalam cot tu..

    Tahun depan confirm ke akak nak ke Kashmir? Macam nak ikut..ekekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang unique..

      INSYALLAH.. thanks for the dua'a... Rasa sedih masih berbekas dalam hati akak ni. sesekali teringat kat depa..



      CONFIRM. sebab akak akan bawak org travel ke sana.. Akak mmg buat tour ke sana tahun depan.. Nanti kita bincang ok..

      Delete
  19. Ya Allah sayu hati...tu la bila pi bandung ingat i nk ke FO mmg terlupa pada tempat2 gini..i pulak masa pergi tak tertahan tgk pengemis sana...genang je mata ni duk tgk diaorg yg tak berkemampuan...tmbh2 anak2 kecik yg jd pengemis tu...
    Thanks sbb berkongsi rasa...kongsi cerita dan menyedarkan i jgak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya kak...huhu...tak boleh tgk pic2 tu...sebak.. :(

      Delete
    2. tulahhkan.. i hanya cuba mengingatkan diri i je.. bukan tujuan menegur..i menegur diri i.. biar sama2 merasak sedikit kesakitan org lain yg tidak kemampuan..itu saja.

      apa yang i buat maybe terlalu kecil. ada org yang lebih besar lagi...

      Delete
    3. akka pun sampai sekarang masih teringat2 tau wahida..

      Delete
  20. Kak Yan.. saya speechless sambil menyeka2 air yang mula menitis2 dihujung mata! moga kak yan sekeluarga berada dlam rahmat allah swt sentiasa amin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye dear.. bukan tujuan nak suruh org menangis tau..heee

      AMMEN atas dua'a nya..

      Delete
  21. saya plak yg nangis..sy pon ratu leleh jugak akak..xleh tgk2 gambaran mahupon cerita ttg kemanusiaan..huhu

    bertuahnye akak..dpt merasai dan berbakti pd mereka..
    teringinnyer nk pergi...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuu..huu..jangan lahhh.. sensitive yee...

      ALHAMDULILAH.. dapat kita berrbagi rasa kann..

      Delete
  22. ya allah kakk..air mata sy yg berjurai-jurai dekat sinii..

    ReplyDelete
  23. Semoga Kak Yan dan keluarga dimurahkan rezeki lagi... beruntungnya akak dapat melawat dan berbakti pada yang memerlukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH Niza..kita sama - sama dua'a agar ALLAH lembutkan hati kita sama- sama membantu mereka.

      Delete
  24. memang sayu tengok anak2 yg suci tu kan... moga kak yan & famili sentiasa dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  25. Aduhaiii kak..sy bab-bab ni memang cepat beno sebak dan terharunye..thnks..

    ReplyDelete
  26. terharunyer tgk semua pic ni.. rsa sebabk.. comel la baby2 ni..

    ReplyDelete
  27. Memang elok kalau bila kita ke mana mana untuk berehat atau bercuti...kita ambik peluang mencari amal ibadat juga....seperti N3 di atas ... ataupun masjid masjid untuk kita memberikan sedikit sumbangan..sebagai tanda kesyukuran pada rezeki yang Allah beri...juga kerana Allah memelihara kita sepanjang perjalanan....syukur sesangat... kalau tidak disumbangkan pun ,wang nya akan digunakan untuk membeli yang bukan bukan...tak kira lah kita sedekah pada cina ke india...dia pun mahluk Allah juga....

    ReplyDelete
  28. serius kak, meremang bulu roma sy baca entry nie, semua Allah murahkan rejeki akak sekeluarga... sungguh mmg sayu melihat semua wajah2 anak2 di sini... huhuhukkkk sebakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar zai.. sama2 kita dua'a mereka sabar..

      Delete
  29. Salam akak,

    Salam perkenalan. Saya pernah ke Bandung tetapi sekadar untuk melihat negara orang sahaja. Membaca entri akak ini membuka jendela baru buat saya untuk memasukkan agenda sebegini dalam kembara2 akan datang, insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal gak carrie-ma.

      yess. for me this is the best place to keep yr memory.. boleh letak gambar lagi plus the story.. so kalau agak2 lupa cerita, just click..

      Delete

cliks..cliks