cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 25, 2012

GARAM KASAR....Apa yang mystery itu...

Cerita Bandung tak habis lagi tau.. Tapi i nak bukak cerita baru.. Last few N3s i ada nak cerita pasal garam kan.. Ok.. hari ni baru i nak reveal pasal garam.. All of you usually use garam cam ne? Fine one? Sea salt? i memang menggunkan fine salt. since long time ago..Ada sesetengah orang suka guna garam kasar. If u cook Nasi Baryani ke, usually the cook will use garam kasar. I still remember masa dulu - dulu garam kasar lah dipakai. Kalau nak goreng ikan, arwah nenek pasti akan suruh tumbuh kunyit hidup dengan garam kasar.. hee.. still remember. If i have long nails habis semua.. Kotor.. kuning. Tapi itu dulu. Pakai garam kasar was normal. Not now. 
Bekas garam kat rumah i. Dah lama guna this glass container. And biasanya i pack of fine salt akan penuh satu container ni..
sudu dalam tu lagi lama usianya  almost 20 years old.. Zaman Hubby bujang pakai scoop tu.. Tak percaya?? heee...Reality..


Ini lah garam yang i pakai for many many years. Fine one.
Ini pulak garam kasar yang last time kami beli atas sebab musabab yang terpaksa dirahsiakan..Tapi cerita yang satu ni yang i nak reveal kat sini. Still remember about my last B i b i k..This Bibik memang weird. Bahagian dapur kitarang memang jadi sensitive. She's kinda bit jealousy to Chef CiJu. Ini memang nampak ketara bila dia selalu cakap, "Kalau CiJu masak, semua makan. semua habis. Kalau Bibik masak semua tak mau makan". She kept saying that.. Pernah sekali after she served the lunch, and then she went upstair and we were ready to sit. After sometimes, i noticed bayang dia nak turun balik. I berlindung di balik dinding, then i nampak dia mengendap ke bawah memerhatikan either kami makan or not.. Weird tak?

Dan cerita pasal garam ni pulak macam ni. Sementelah kami ni memang menggunakan garam halus, one day masa Chef CiJu nak letakkan garam dalam masakan dia, she noticed dalam garam halus kami tu ada terdapat garam kasar. Dia wonder macamana ada garam kasar. But dia tak kesah sangat. Sehinggalah after we found out about Bibik's black magic, kitarang dah tak nak makan rumah sebab kita takut dia menterakan kita dari garam tu. Dan on the day  dia hendak dihantar balik, she mentioned to Chef CiJu, "Kak Ju dalam lemari tu ada lagi garam". Chef CiJu wonder why dia beriya - iya berpesan pasal garam. Walhal berlambak lagi benda lain dalam rumah ni..

Habis lah cerita tu. But then suatu hari after Bibik balik, Chef CiJu noticed that salt container tu dah tinggal sikit. Dia pun cari lah dalam lemari. Dapat, dan dia curahkan dalam container garam tu.. Punya lah terkejut dia, dalam balance garam tu bercampur garam kasar... Mengeletar tangan Chef CiJu.. Keluar segala ayat dari mulut dia.. dan terus dia buang dalam tong sampah.. Ok.. cuba dok fikir, dari mana datang nya GARAM KASAR tu dan kenapa Bibik beriya - iya benar memesan tentang garam yang berbaki tu..Pelik ke tak pelik.. Then bila kami bertanya balik dengan Cik Mat (orang yang found out pasal Bibik ni lah), Cik Mat kata itu lah barang yang perlu dibuang. ALHAMDULLILAH. Kami tak makan garam tu.. And recently Cik Mat sudah pun 'membersihkan' bilik Chef CiJu.. Kata Cik Mat, memang merata minyak dagu dicalit di bilik Chef CiJu.. YA ALLAH.. kenapa lah ada manusia seperti ini.. Menyedihkan.. 

And now, ALHAMDULLILAH.. everything's back to normal.. Kami semua dah ok cuma tunggang langgang sikit sebab tak ada helper di rumah.. Anyway, dua'a kan kami semua ok.. yee.. So.."JAGA - JAGA KALAU ADA GARAM KASAR DALAM RUMAH"..ADA YANG MEMERHATIIII.. heee..

53 comments:

  1. Kak Yan,

    ada juga orang sebegitu ya? hmm. Thanks for reminder. nasib kt rumah tkde helper. macam2 ragam mereka nie kan. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah cyana.. pening dibuatnya.. kalau tak pakai, macam hari ni lah dari pagi sampai malam buat ironing macam iron tu nak menjerit..

      Delete
  2. Seram pulak bila baca nii..
    Alhamdulillah tak berlaku perkara yg diinginikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. But now ALHAMDULLILAH.. niat jahat ALLAH tak makbulkan..

      Delete
  3. Opsss..yang tidak diingini...takut jugakkan kalau ada niat jahat tuu..

    ReplyDelete
  4. ish akak ni.....mengerikanlah bab2 garam ni....den guno sea salt.
    den kat tompek kojo pun takut nak ambik indon ni kak....byk ajo puak2 diorang ni yang datang mintak kojo...tak mau layan...kang tak pasal2 kito lak yg dijualnyo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah masalahnya.. depa nya mmg susah nak difahami.. kita baik, depa jahat. Kang kita jahat masuk sok kabar lak.

      Delete
  5. Ohhh seriau baca bab bibik dalam rumah nak bomohkan majikan sekeluarga melalui makanan. Takutnya.

    Syukur semuanya dah selesai.

    I pun guna Rock Salt dlm rumah. Garam kasar ada juga, sekali sekala guna untuk lauk yg berkuah. Mak I kata, kuah akan rasa enak lemak jika guna garam kasar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. selalunya org je kita dengar. bila kena kat kita macam tak percaya pulak.

      i thot rasa garam sama je.. ye lah org tua ni pasti lain kann..

      Delete
  6. org dulu2 suka guna garam kasar kan?lebih "berasa" katanya..

    http://babaharin.blogspot.com/2012/06/top-5-female-blogger.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu zaharin.. tapi la ni dah terlalu jarang org pakai.. Anyway...thanksss sebab promote my blog. terharuuu gitu..

      Delete
  7. yaallah.... nasib baiklah keluarga chef ciju masih dilindungi.... amin...

    menakutkan jerlah bibik tu..

    ReplyDelete
  8. Eiii seram bila mengingat benda benda black magic ni..Tetiba sy teringat kat rumah mak ada garam kasar (walaupun kami memang tak guna) dan mak pernah ada bibik indon dulu sebelum bibik tu lariii. Nih kena buang lah garam kasar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buang cepat2 ita.. jangan tunggu lagi.. mmg mengerikan..

      Delete
  9. Yan dah ambil tindakan yang bijak apabila memberhentikan perkhidmatannya. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  10. Seram you baca pasal black magic ni! X der bibik pn x perlah kalau cam gini rupanya keje dia....smoga semuanya ok dh ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau mmg perlu ambik mmg kena ambik kak.. nak wat cam ne kann..

      Delete
  11. sy pun guna garam yg sama... haduilah mcm2 org2 nikan kalau dah busuk hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. namapun manusia..susah nak telah fikiran manusia.

      Delete
  12. minyak dagu pun ada? aiyoooo..nasib baik..nasib baik tak jadi apa apa...semoga kita semua dilindungi dari sihir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. kita pangkah dia dengan ayat2 suci maybe..

      Delete
  13. halamak kak!! lieya bace ni pun seram sejuk...ishhhh takutnyer.....terukkan bibik akak tu....tu nak 'ikat' org dlm umah tu supaye sukekan die la tu....eiii takut...seb baik pakai garam jek, kawan lieya dulu bibik die buat pki bende kotor tau kak...pad bibik yg dah ade darah period tu...adoiiii...ngeri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia nak kita ikut cakap dia. sayang dia.. pelik kan.

      Delete
  14. mangg aiii scary baca kesah u...i follow ;)

    ReplyDelete
  15. mmg patut kena hantar balik. dpt bibik camtu mmg menakutkan

    ReplyDelete
  16. mcm2 manusia ni..tindakan yag bijak tu! neway garam kasar kata ornag lebih sedap dri garam halus yg a bit pahit. entahlah!

    ReplyDelete
  17. menakutkan nye...!

    kite ada garam kasar tapi beli sendiri lah. tapi masih kene hati-hati kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss

      hee.. mana tau mamat kedai manderam.. hee

      Delete
  18. emmm mistery..
    tapi zie suka guna garam kasar dari halus. heheh ikut maklah nih..
    tapi garam kat rumah tak ada jampi serapah ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jampi serapah utk kita sendiri tak pe.. hee

      Delete
  19. salam kak yan...tu sbb tkot nk hire bibik....biarla umh tunggang langgang yg pntg hati x risau...ssh nk crik bibik yg baik n ok skang kn...lg2 dngo demand derang yg tnggi skang...heh macam2...

    sye x gune garam kasar so klu ade garam kasar kt umh mmg weird la kn...heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg depa ni melebih2 demand nya.. memeningkan kepala.. kita spend so much n yet dia buat karenah cam ni..

      Delete
  20. adooooiiiii... seram ja baca entry ni... rupanya masih ada jugak umat manusia yang buat keja2 camni... nauzzubillah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. adoi la kak...citer pasal bibik ni mmg scary betul lah...geram je baca...Alhamdulillah akak satu family tak de apa2...

      Delete
    2. zaman akhir ni mmg cam ni mama irfan... jahiliah zaman moden.

      Delete
  21. oooohhhh gitu citer garam kasar ni.. maaakkk so scary one ni..

    moga sis & family sihat semuanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH we r ok now.. Chef CiJu pun dah makin ok..INSYALLAHH..

      Delete
  22. semoga Allah lindungi akak 1 family. amin..... :)

    ReplyDelete
  23. perasan jugak..... garam kasar selalu berkait rapat dgn benda misteri...... tak sangka sampai macam tu jadinya......

    ReplyDelete
  24. yalah teringat dulu2 kena tumbuk garam dgn kunyit bila nak goreng ikan. pelajaran pertama memasak ikan goreng, tmpt paling best melepak pangkin dapur tok mok.

    ReplyDelete
  25. Salam sejahtera tuan/puan semohga senantiasa semua di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 atau EMEL: ayunk.hayukka@gmail.com FB: ayunk hayukka (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/layanan 5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom bercuti di bandung murah jer TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete

cliks..cliks