cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 19, 2012

Bandung with Family - Agro Parahyangan to Bandung (1)

Early in the morning we started our journey to Bandung by Agro Parahyangan. The journey was at 8.30am (Indonesia Time). 2 vans sent us there. Here i had to get the actual ticket. Semalam Yanti gave me the reservation tickets and today i need to change it to the actual one. ALHAMDULLILAH Yanti yang tolong buat kan reservation. The ticket cost us Rp80.000 per person. 
 All we had 9 big luggage. Bersusun.
 We took light breakfast with local food. Macam - macam ada. 
 Then perjalanan dimulai.. Kecoh rombongan CikKiah. heee..
 Breakfast time. My Mommi took Nasi Timbel. Suka katanya. 
 Some of us took Nasi Goreng Parahyangan. 
 Sambil menikmati view yang superb..

 Nampak ekor train kami.. The bridge, mak aiii.. scaryy..But it was fun and interesting experience.
 I just love the scene.
We reached Bandung at 11.30am. Our supir dah menunggu termasuk my fren Mbak Anis. Mbak Anis lah yang made a reservation for our villa di R o e m a h   L e m b a h. 
We proceeded to the Jalan Dago Pakar and stopped here for awhile and waiting for Okka, the house keeper of Roemah Lembah.
Villa ini betul - betul located di tebing bukit. Nampak seluruh Bandung gitu..We didnt take too much time here. Lepas checked in terus kami ke town. Nak cari makan. Late lunch.
 Kami singgah ke Restoren Sangkuriang.
 Love the ambiance. Sukaaa.. Nampak tak kolam kat tepi tu..
 Di situ lah banyak ikan gurame diternak.. Heee... Food kat sini memang sedap - sedap.. Semua berselera. For the meal we spent about Rp600.000 plus minus. 
 Tempe berlada ni sedapp.. Tapiii pedasss..
Yang ni pun sedap. Macam Gado - gado sikit lah..
 Tauhu Goreng ini punnn..yummm... 
 Ini baru Gado - Gado..
 Nasi Goreng Kambing.. Emmmm....
 I lupa ini Nasi Goreng apa..
Nasi Timbel.
 Sate Kambing dia punnnn.. yummmmm..
 Ini paling i suka. Air Kelapa Gula Merah... Degan lah cam tu.
 Tauhu bersumbat..
 Kekenyangan semua. 
 and time to go...
 Sempat berposing 3 beranak ni..
 TokYayi and Nenek with cucu - cucu.. and nowwww..shopping timeeee..
 Sini first..

 then Grande
 masa kami sibuk shopping, these 2 abduls sibuk main.. Senang kami nak shopping..
 Semua menyopping di sini..
 
I spent more on kids' wear for hari raya.. (puasa pun belum.hee). Memang berbaloi.. Kalau biasanya spent around RM1K for one kid, kat sini i just spent around RM300 to 400.. memang berbaloi lah kan.
 Ini baru first day ni. heeee..
 Sebab baru je makan petang tadi we decided to go for loacl food. So, we decided to have local food kat Pasar Dago je.. Macam - macam ada...

Muka dah sehari yang kelelahan. sedang menanti Mee Ayam disediakan..I tried kat situ gak.. Nak test perut. And ALHAMDULLILAH, i was ok. 
 Mee Ayam.. Enak banget deh..I ate while it still hot.. 
 I jumpa gak Tapai Ubi.. Sure u all tak pernah jumpa tapai cam ni kan. Kalau tapai ubi kita berair, yang ni kering. Itu pasal depa ada dessert, Tapai Bakar.. Yang ni manisss sangat. I diberi rasa.
 Ini dia Apam.. Sedappp..
 Tiba je di Villa, kami terus susun food for our dinner. Seeeee.... A lots of food. 
 Sambil menikmati udara segar di ruang balcony yang besar. Melihat suasana Bandung.. Indahnya...
Then melihat hasil jaringan yang diperolehi dalam masa singkat.. Heee.. Ye lah kami cuma dapat ke    
3 buah FO aje.. Tunggu besokkk yeee.. Apa lah yang diborong agaknya ye.
*******************************************************
Volume 7, Book 65, Number 373 :

Narrated by Nafi
Once Ibn Umar was taking his supper while he was listening to the recitation of (Quran by) the Imam (in the Isha prayer).

42 comments:

  1. Salam. Akak, gi sana better bawak empty luggage.. ;) balik musti penuh.....! Best nye gi ramai2 tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kalau u pegi sorang2.. ini akak ada 4 ketui nak kena take care.. so kena gak bawak serba sedikit.

      Delete
  2. Terujanya kakcik tengok semua gambar2 yang Yan letak.

    Kemudian, pening juga nak convert duit ratus2 ribu riban tu... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..view kat situ mmg menarik kak..

      hee.. ratus ratus ribu kak..

      Delete
  3. heeee macam2 si bujang paling kecik tu buat aksi amik gambo ye kak...

    luggage kaler oren tu sama ngan luggage saya ...heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul suzi. dah ditegur pun macam tu gak. hee..

      oo ye ke.. itu pun tak cukup besar kan..

      Delete
  4. tengok foods yg tak tahan tu. banyaknya shopping. meriah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. food mmg best kat sana. macam2 nika..shoppingggg.. wala weii..

      Delete
  5. bestnya kyan....mkn2 pun nmpk superb...

    ReplyDelete
  6. alahai bestnye kak, bershopping sakan. tengok semua makanan tu pun nampak sedap2 belaka

    ReplyDelete
  7. Blog berwajah baru ......

    Jln keretapi tu boleh nampak ari jln raya Jakarta - bandung. Memang tinggi.Tapi suka tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. mood travel so bertukar angin. ok tak?

      yes mmg boleh nampak dr jalan.. Cantik kan..

      Delete
  8. bila dah abis baca entri terus terkelu nak komen apa. sebab banyakkkkk sgt yg nak dikomen nih!

    tapi view sungai kat sawah padi kat pic no 9 tuh - saya sukaaaaa sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..banyak sangat gambaq ke?

      mmg cantik2 dear...

      Delete
  9. ASAL MASUK BLOG AKK... MESTI JELES.... HEHEHEHE

    ReplyDelete
  10. salam kenal..bestnyer shopping sakan kat bandung..ni sure dah beli baju raye thn ni eh..tringin gak nak tgk bandung even bukan kaki shopping
    x tahan tgk tapai tu..mg feveret

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg dah beli baju raya anak sekali. Well dear Bandung bukan takat untuk shopping. I love to explore the place. Tapi kalau i sorang. kalau reramai ni susah sikit. depa lebih suka shopingggg...

      Delete
  11. bestnya kak..hujung tahun pun plan nak ke bandung. nanti bolehla selak2 entri2 akak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujung tahun pun best kalau ke sana.. Boleh lah menyopping sakan tuuu...

      Delete
  12. Aduhh bandung mengamit i semula...ishh :)

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. bukan.. mmg style depa mentapai macam tu. kering tapai nya.

      Delete
  14. nak ke bandung beli beg baru lagi. I like pink colour tu. lol.. org lain sibuk tengok apa kau beli aku sibuk tengok luggage baru kau. dan paling aku suka namapak serasi letak sebelah tong sampah tu. jgn mare... gurau jer. apa yang ada dlm beg tu utk aku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg paling besar tu. nnt kalau ke kashmir aku beli lagi besar lagi. heee..

      Delete
  15. kak yan!!!!!!!
    tengok entri kak yan buat acu terasa nak ke Bandung la :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomm... boleh lagi kalau nak pegi ni.. heee..

      Delete
  16. Jun pernah makan di pondok yang sama di Restoren sangkuriang tu tapi kami ambik nasi satu set lupa pulak apa namanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi...ke bandung pulak ye kak...

      kalau saya, FO yg saya berkenan cuma Grande...yg lain, saya kurang minat sikit...

      Delete
    2. Nasi Timbel kot Aina.. Mmg berset dia.

      Delete
    3. Wahida, kalau akak, akak suka Secret.. Sebab nak macam RUmah Mode sikit. Ada tpt makan. heee

      Delete
  17. cantik permandangan dari villa tu. tenang jiwa nengok hehe

    ReplyDelete

cliks..cliks