cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 22, 2012

Bandung with Family - Kampung Daun makan sedap weiii...(6)

We had our lunch at Kampung Daun. I memang dah bagi tau kan. But i wanna share with u guys what we had masa kat sini. Environment kat sini  memang menakjubkan. So alami.. very back to nature... suka. then this area pun dah berubah even baru 2 tahun tak ke sini. Makin besar. Tapi yang penting i lebih suka tengok toilet yang dua tahun lepas punya,, Now too modern. 

Now Kampung Daun bit different dengan dua tahun lalu. 
U have to take a seat first before being given a place to have meals. Have to q. Kalau dulu redah je..Duduk mana yang berrkenan.. Now no more.

Ok..time to makan. SUBHANALLAH. the food kann.. Marvelous!!! So tempting.. Jom tengok apa yang kami ngap kan ye.. Ini makan for 14 persons. Started with starter lah kan..

Batagor - rp22,000
singkong goreng bumbu ena - rp8.500
Gado - gado - rp25,000. we took 2 sets.
lumpia rp19,500

tahu isi - rp14,500

tempe mendoan - rp15,000
Nasi Goreng Kampung - rp50,000
Nasi Liwet Parahyangan - rp100,000. portion for 2 persons. sedappp..I suka sebab nasi served dalam pot. unique.
Ayam Panggang Madu - rp50,000
Gurame Goreng - rp85,000
Nasi Kukus Kampung Daun - rp45,000. We took 3 sets. 
Iga Goreng Cabai Ijo - rp47,500
Strawberry Juice - rp25,500
surabi kinca - rp8,500
surabi keju - rp8,500
Licingg..

Just love the ambiance.. Seronok be here. 
We spent about rp1,432,650.. dan tax sebanyak rp130,150. Ok lahh... Penting sedap, perut kenyang, hati happy..Ingat nanti nak pekena Sapu Lidi pulak.. Ada sesiapa yang pernah ke sini??
************************************
Volume 7, Book 65, Number 287 :

Narrated by Abu Huraira
Once while I was in a state of fatigue (because of severe hunger), I met 'Umar bin Al-Khattab, so I asked him to recite a verse from Allah's Book to me. He entered his house and interpreted it to me. (Then I went out and) after walking for a short distance, I fell on my face because of fatigue and severe hunger. Suddenly I saw Allah's Apostle standing by my head. He said, "O Abu Huraira!" I replied, "Labbaik, O Allah's Apostle, and Sadaik!" Then he held me by the hand, and made me get up. Then he came to know what I was suffering from. He took me to his house, and ordered a big bowl of milk for me. I drank thereof and he said, "Drink more, O Abu Hirr!" So I drank again, whereupon he again said, "Drink more." So I drank more till my belly became full and looked like a bowl. Afterwards I met 'Umar and mentioned to him what had happened to me, and said to him, "Somebody, who had more right than you, O 'Umar, took over the case. By Allah, I asked you to recite a Verse to me while I knew it better than you." On that Umar said to me, "By Allah, if I admitted and entertained you, it would have been dearer to me than having nice red camels.

26 comments:

  1. makan sampai sejuta....hahahhaa...hebat kak yan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahkann..macam orang kaya.. makan macam boleh beli banglo atas bukit.. eee..

      Delete
  2. Makanan punyalah banyak boleh licing ye Ya. Memang sedaplah tu. Ubi pun satu dari dish dia ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kakkk... sebab semuanya lapau..ibu goreng cam tu lah..

      Delete
  3. Kalau convert ke duit kita pun, agak mahal juga harga makanannya, kan? Tapi okla... bukan makan dua tiga orang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan gak lah. tapi ye lah kak. makan reramai..

      Delete
  4. Cantik kawasannya...
    Makanan pelbagai..air jus strawberry tu mesti sedap kan? sebab kalau minum jus buah kat indon ni, jus nya pekat, pure..

    ReplyDelete
    Replies
    1. depa kalau buat juice mmg sebijik. kalau mesia, separuh malah ada suku je..

      Delete
  5. makanan disana pelik2 nama dia kan akk
    akk leh ingat erkk
    kalau saya harusss x ingat dahh huhu
    mahal punn leh tahan
    lebih kurang sama ngan mesia aje ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak ingat gak. itu tgk kat receipt. hee...rege cam kita gak.

      Delete
  6. Replies
    1. ye lah kak.. now dah makin besar..

      eh akak nak pegi. lama tak nampak..

      Delete
  7. Dah lebih 500 tu kak.. Tapi 14 worang, penuh meja lauk nya.. Murah ekceli. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya..almost actually. ramai.. well sedap apa..kira ok lah..

      Delete
  8. keropok di setiap menu tu emping belinjau ke yan? cantik tempat...cantik harga, kita tak sampai bandung lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan belinjau.mcm rasa ikan sikit.

      mmg cantik semuannya.hheeee

      Delete
  9. nice view :)

    mekasih singgah blog saya n follow, singgah sini balik baca entry n follow :)

    ReplyDelete
  10. hyeee sis, bestnyeeee gi travel byk negara. msti byk experience kann.
    btw,nice blog. mcm2 boleh taw ^________^

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks shema.. tak banyak lah.. paling jauh takat China and Kashmir je..Suka pegi Indonesia je. sebab senang makan.

      Delete
  11. heaven giler makan, bestnyer!!sebelum pergi sini, better pusasa dulu kot, haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg heaven Orga.. Well puasa pun mmg bagus..Kalau tak sure lemak berlebihan.

      Delete
  12. Saya pergi last year bulan Oktober ke Kg Daun. Tandas dia masih ala2 kampung. Suka sangat dengan air nya yang sejuk. Tapi memang sedap banget sup iga dengan ikan gurame goreng tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg baru lagi toilet yg ni.. itu mmg cantik. yg ni agak moden..

      food mmg sedap kann.

      Delete
  13. terliur lah tengok makanan kat sini.. hari tu tak berkesempatan nak singgah sini.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. awie tak ke sini ke? tak pe... nnt ulang lagi Bandung.. dan jangan lepaskan peluang.

      Delete

cliks..cliks