cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, June 7, 2012

Panic tak kalau....

I went to Immigration Shah Alam yesterday. Renewal passport Abang Luqman. He went there before dengan Miz Pija. Unfortunately umuq belum cukup 15 rupa - rupa nya takleh tanpa parent. So, tak menjadi lah dia. Maka i pun bertangguh - tangguh. So i went there yesterday morning. Sampai je kat sini, Mak aiii.. ramai beb. Ramai betul rakyat Malaysia nak melancong ye..
 Tiba di counter, i panic kejap... WHY??????
nampak tak?????The collection only can be done after 7 days. I pujuk hati.. Abang Luqman just nak renew. Pakai machine pun kira ok lah kan.. BUTTTTT.. bila referred kat counter "Puan boleh renew tapi kena ambil after 7 days ye. Next Tuesday."... WHATTTT??? i wanna fly this Saturday sayang.. Cam ne tu.. Memang tak boleh katanya.. Kalau i nak, i kena pegi ke....PUTRAJAYA or JALAN DUTA..
Tapi call dulu... Emmmm..Call?????? Government office kalau call, u rasa - rasa boleh sekali call je ke????? I called PUTRAJAYA.. Hampeh... UNANSWERED at all.. Sampai kan this officer ni cakap memang susah.. I jawab balik, bukan susah, tak jawab langsung.. I cakap balik, IMMIGRATION ni i memang dah faham sangat.. All the motto ke basikal ke... hampeh.. MOTTO dia cuba cari.. 
Ini MOTTO and SLOGAN depa 

4. Moto Jabatan
'Memudah dan Mengawal'   (mudah ke kita sebagai pengguna ni??)
5. Slogan Jabatan
Perkhidmatan Berkualiti dan Berintegriti (tak jawab call berkualiti ke??)

kualiti lah sangat.  

Then i mintak phone Negeri Sembilan. Ingat nak lari ke Seremban. ALSO UNANSWERED sampai sudah..


But.. MAHA SUCI ALLAH.. ada seorang HAMBA ALLAH (officer lah juga kat belakang counter tu tanya dengan i bila i nak pegi. I cakap nak fly on Saturday. Terus dia cakap, dia cuba tolong. So, masuk lah dia ke pejabat. I really dua'a to ALLAH.. boleh lah. Once dia keluar, "Ok Puan, mana borang? Dah isi?" Terus i jawab semua sudah.. Dia terus suruh i bayar kat counter dan give the receipt to him. I pun tak tunggu lah. Once settled i terus bagi kat dia..:"Puan datang balik on Friday".. ALLAH HU AKHBAR..Seronoknya i tak terkata.. Tapi i still nervous.. Harap - harap settle lah.. Kalau tak Abang Luqman nak tinggal dengan siapa.. The whole family semua pergi. Nak tinggal dengan NekCik pun tak leh.. NekCik dah berseronok di China/Hong Kong.. Huuu..huu... Dua'a kan ye semua.. Everything will go smoothly...Nak belikan apa ek buat Hamba ALLAH yang tulun i tu.JAZAKALLAH UL KHAIR..


Panic - panic ni kan boleh jadi pengsan tau kalau  i. i jenis cam tu. Nasib baik dah makan.. heee...Singgah Hartinie makan ni..
 Abang Luqman took Mee Rebus.
I pulak, Nasi Dagang.. Sedap weiii...

YA ALLAH... permudahkanlah segalanya..
******************************************************
Volume 8, Book 73, Number 1 :
Narrated by Al-Walid bin 'Aizar
I heard Abi Amr 'Ash-Shaibani saying, "The owner of this house." he pointed to 'Abdullah's house, "said, 'I asked the Prophet 'Which deed is loved most by Allah?" He replied, 'To offer prayers at their early (very first) stated times.' " 'Abdullah asked, "What is the next (in goodness)?" The Prophet said, "To be good and dutiful to one's parents," 'Abdullah asked, "What is the next (in goodness)?" The Prophet said, To participate in Jihad for Allah's Cause." 'Abdullah added, "The Prophet narrated to me these three things, and if I had asked more, he would have told me more."

48 comments:

  1. hahaha....gara2 buat last minute. Harap semuanya ok kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..last minute.. i m last minute person.. suka sangat. dah tu tercungap.

      Delete
  2. Tujuh hari? Lamanya..pejabat kerajaan selalunya mcm tu, bila telefon, suka pas2 line,kdg2 hingga putus line..bosan sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini bukan dapat pun cakap, langsung taj berangkat.

      Delete
  3. Kenapa ye kat sana sampai 7 hari??
    kat taiping dan Kulim boleh dapat on the spot saja. Orang ramai macam tu juga .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya on the spot je.. tapi ada problem katanya. tu yg sampai 7 hari.. machine rosak lah. itu lah.. ini lahh.. eemm

      Delete
  4. allahuakbar!
    tolong panic gak la kak...
    selalu rasanya 2 jam je kan nak urus2kan passport ni
    semoga dipermudahkan segalanya kak ...

    abg luqman tu blh pos ke rumah saya ...kekeeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. paling2 sehari lah kan..

      oo boleh ke?? nanti ye kalau mmg tak boleh, i mmg kirim kat umah u.. hee

      Delete
  5. pelik~kalau di Wangsa Maju pun on the same day dah boleh dapat.
    dulu pun buat passport last minute tapi Alhamdulillah,dpt hr yg sama.
    ni passport dah nak mati,kena pi renew 2 weeks before mati lah nampaknya.
    nak elakkan panic mcm ni.
    thanks for the info!

    ReplyDelete
    Replies
    1. diarang cakap machine rosak. sume di selangor..

      Delete
  6. Jangankan orang awam, orang gomen pun selalu sakit hati bila berurusan dengan pejabat gomen ni! :(


    Semoga segala urusan Yan dan keluarga dipermudahkan olehNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.sorry org gomen.. geram lah kakk..

      insyallahh.. hopefully sume ok.

      Delete
  7. aduhla... ada lak camtu ek kak... selalunyer kalu dh byr dlm sejam dh boleh collect kan... ni seminggu lak, kalu dia kata esok luse ok lah skit... apa ke melampau... motto je beria2, walaupn dana org gomen kalu perkhidmatan mcmni sapa tak mrh kn

    semoga org yg membantu tu btl2 ikhlas n semoga betul2 boleh dpt jumaat nih n semoga semua dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lah dana. akak emo kejap.. hopefully ok lah..

      Delete
  8. InsyaAllah sis,..
    andai kita permudahkan urusan orang lain..InsyaAllah..Allah kan permudahkan urusan kita juga.....
    Moga dipermudahkan segalanya ..Amin

    :):):)

    ReplyDelete
  9. lamanya seminggu. huhu.. xpelah mudah2an urusan dipermudahkan nanti. InsyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. kalau tak sure tak ikut lah Abang Luqman.

      Delete
  10. Salam k Yan

    Pelik bin hairan ni.... 7 hari tu ? saya buat kat wangsa maju, office mate saya buat kat putrajaya, kakak saya buat kat Ipoh...semuanya hari tu jugek dapat..

    ada mana2 orang besau imigresen boleh jawab luahan K Yan ni kat sini ?

    Adakah sistem di setiap kawasan berbeza ?

    K Yan, kalau saya la jadi K Yan, nak jer saya menjerit kat dalam opis deme buat kacau, demo dan memberontak...
    Harap deme dapat settle kan kes K Yan ni seperti yg dimaklumkan, mungkin K Yan kena remind deme ni sehari sebelum. Takut nanti Officer kata OK tapi kerani tak buat kerje, kes naye jer nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. machine rosak katanya.. tu yg payah tu. kalau dah ada yg nak fly last minutes, cam ne kan..

      akak tak nak lah buat havoc kat situ.. masuk paper pulak nanti..heee.

      Hopefully everything's ok.

      Delete
  11. mmg sakit ati klau berurusan mcm ni....better akak remind deme sblm friday.... enjoy ur oliday kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo diarang dah tulis note kat akak punya receipt tu. INSYALLAH..

      Delete
  12. semoga Allah permudahkan semua nyer,amin ~

    ReplyDelete
  13. lama ye? aritu hubby buat arini..esok siap..rules baru kot eh...
    moga by tumoro dah siap k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya lah kan.. sebab tu at first akak ingat ok je.. tu lah yg buat akak panic..

      hopefully ok lah.

      Delete
  14. Semoga semua ok.. insya Allah... semua dengan keizinanNya.. Kun Fa Ya Kun.. jangan risau.. pasal orang yang tolong tu.. takyah kasik apa2 sebab itu dah tugas dia.. say thanks un dah cukup dah... :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..

      oo ye ke.. rasa macam terhutang budi pulak.. INSYALLAHH..

      Delete
  15. Dugaan betul..... tapi kalau dah rezeki tu, insyaAllah dipermudahkan!! :)
    Kak Yan gi mana ni??? eiii... jelesss... jeless!!! Anyway, have fun ya sis!! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah.. diduga betulll. tak pe..Positive thinking. I hope esok ok lah.

      Nak ke Jakarta then Bandung.

      Delete
  16. Aku buat online utk aku masa nak pergi Bali, next day dah boleh ambil di pejabat kajang. utk MIL aku buat online bulan Apr. pun sama next day dah dapat. Insyallah dapat tu. Eloknya hari ini kau pi check juga beb..

    ReplyDelete
    Replies
    1. problem now beb.. machine pun tak leh. kau online pun takleh..

      INSYALLAH.. boleh kot. kalau tak Luq tinggai dengan kau lah.

      Delete
    2. boleh saja tinggal dgn aku. aku sedia menerima anak teruna kau tu.

      Delete
    3. heee...anak teruna i tu suka aje kalau ditawarkan tu.

      Delete
  17. kak yan saya renew awal besa..jarang wat last minute..ok xde masalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun.. ini dinamakan last minute panic..hee

      Delete
  18. nasib baik masih ada staff gov yang sangat2 prihatin dan sudi membantu...
    memang payah sikit nak berurusan dengan Immigration ni.. saya ni kat sini selalu gak urus passport utk crew offshore ni.. tapi memang payah sangat nak berurusan.. tak guna simpan MOTO macam tu kalau kualiti nya tak der..
    InsyaAllah dapt la tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah kan. Nama pun manusia.. Kita ni sering ada kelemahan dan kekurangan.. Bersyukur masih ada manusia yang suka membantu.

      Delete
  19. Yan....pelik sampai 7 hari...dulu motto kata dlm 3 hari...pastu i p buat hari tu masa tu jgak dah siap...diaorg ni mogok kot..:)
    Nasib baik dah makan ek? Heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. msalah dalaman depa ni lah..

      hopefully esok ok.

      Delete
  20. Memang panik lah kak...
    Alhamdulillah ada insan baik hati. Semoga segala urusan berjalan lancar. Selamat bercuti utk kak yan dan family

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah...du'a akak dimakbulkan. jgn lupa update esok ye kak~

    ReplyDelete
  22. mintak2lah siap ye hari Jumaat ni..kalau tak ke putrajya saja...1 jam siap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalah nya putrajaya ok ke? tak rosak gak ke machine dia macma kat Shah Alam.

      Delete
  23. kalau saya mmg dah panik amat..
    slalunya passport siap tak sampai sehari pun.. awat sampai 7 hari plak dah???

    ReplyDelete

cliks..cliks