cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, June 20, 2012

Bandung with Family - Wisata Tangkuban Parahu, Strawberry Farm, and Kampung Daun (2)

Segarnya udara pagi di tepi bukit ni.. Bandung di waktu pagi hari.. Nyaman sekali.. Pagi ni agendanya adalah visiting Tangkuban Parahu and many others. Plusss..SHOPPING..Bukan  Bandung lah kan kalau tak shopping. heeee.
 Ini waktu pagi, malam tadi nampak tak, sayup - sayup je cahaya lampu.
 Riuh di luar villa suara anak - anak yang nak ke sekolah. Di sini masih belum  liburan lagi..
Di balcony, Okka prepared bread and butter for us.. Well dear... of coz tak  cukup kan for 13 of us who are  food lovers. Nak bagi berapa tu.....So, i panggil Okka. "Okka, bisa nggak dibelikan makan pagi nya". Oooo bisa buk.Nanti saya belikan..Sekali Okka balik, dibawaknya selori makanan buat kami.. Hee.. Meriah you..
The rice he bought for us. 
Surabi.. but i dont like. I love surabi with gula merah.. Sedap..Especially yang i makan kat K a m p u n g    D a u n .
Pulut Serunding pun ada macam kita. 
Yang ni kita tak ada. I dont know what kinda menu.. Tapi sedap katanya.. 
Nasi Kuning jadi favorite to everyone.  Sedappp...
Depa sakan bersarapan.. 
time to go for shoppingggg...
ini lah view of our villa..the location bit steep.. bawah tu curam ada perkampungan. scary lah.. U can see Bandung from here too. 
We started our journey at about 10.00am. The driver bertukar this morning. This was the actual driver for us for another 4 days. Iyan was a good driver. Today we planned to go to Tangkuban Parahu (i m sure most of us already known about the mitos of Tangkuban Parahu) then shopping. The place was not so far from our villa. Just a matter of traffic je yang buat kan the journey took so long. 
On the way kami singgah for awhile here. Nak tengok kelinci @arnab @rabbit. Comelll..Tapi i jenis penggeli.. eeeeeee......Ambik gambar je boleh lah. But i cant touch it.. Eeee..
but not Chef CiJu..and

not Chef KoYa..not also..
this boy... siap request nak bawak balik Shah Alam.. eeee... tak de maknanya Ifannnn..
We continued our journey until Iyan asked me nak pegi Strawberry farm or not. Of coz i cakap nak. Nak kasi the kids happy and had fun. But not only kids lah yang happy, terlebih - lebihnya mak - mak orang..
sakan lak memetik strawberry kat sini. No entrance fee. Pluck and pay. and u can have the strawberry..
yumm..
then terus lah kami ke sini..It is a must place for any tourists. 
Active volcano. 
You also can do shopping here.
Dah puas menghidu bau sulfur di sini, kami bertolak balik and decided to have tea at the tea plantation nearby. 
had a chance too santai - santai. Mengediksss..
My little model.
singgah kedai depan tea  plantation and had jagung bakar..
fresh tea..segarrr..
Banyak kedai - kedai teh di sini. Kedai - kedai ini disediakan oleh pihak ladang. Bagi si isteri bekerja sebagai penjual tea dan jagung manakala suami pula sebagai pekerja ladang teh.. Ada kurang lebih 200 buah kedai seperti ini.. Bagus kan idea macam ni..
Dalam pada tu sempat lagi "Anak - anak Sidek" menempah makan maggi.. YA ALLAHHH...Only 3 abdul je yang dah makan.. How about us??? Starving.. So we decided to have lunch. Jommm....ke mana????...
*
*
*
*
*
ke Kampung Daun.
tempat ni memang cool. I love this place. back to nature. so lush green. 
 Indonesian memang creative..
I also love the menu here. Nak rasa macam - macam Indonesian Cuisine highly suggested here. Memang puas hati.. We spent about Rp1.431.650 here..Plus minus RM490 lah for 13 persons..Ehhhh.. bukan 14 orang plus our supir, Iyan.(tak nak makan sama kami.. malu katanya).. Worth it lah.. Food plus the ambiance. Oklahh.. dah kenyang.. nanti i sambung cerita.. to be continued.. hee..
*********************************************************
Volume 5, Book 59, Number 287 :
Narrated by Kab bin Malik
I never failed to join Allah's Apostle in any of his Ghazawat except in the Ghazwa of Tabuk. However, I did not take part in the Ghazwa of Badr, but none who failed to take part in it, was blamed, for Allah's Apostle had gone out to meet the caravans of (Quraish, but Allah caused them (i.e. Muslims) to meet their enemy unexpectedly (with no previous intention).

36 comments:

  1. slaam kak yan,

    banyak gak local foods yang akak cuba makan ye ...
    kampung daun memang besttt! nyamannnn dong ... untung akak g siang hari, saya g malam tak berapa nampak dah mata empat ni ...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak suzi.. ye lahh.. ramai yang makannya.. semua rasa.

      Delete
    2. actually no need to do the correction.. i still boleh faham ...hee..

      Delete
  2. Hahaha... sekali dia beli berbungkus-bungkus naik tergelak kakak. yelah ramai patut pun nak bagi energy sebelum bergerak seharian.

    Irfan seronok betul auntie tengok. Kalau nak bawa kelinci dari Indon baik beli tempat kita aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tak. sampaikan tak terhabis dibuatnya,...simpan pun akhirnya buang..


      depa mmg suka, cuma saya yang penggeli..

      Delete
  3. Sedap2 makanan Okka belikan tu,kuih surabi tu macam cara berlauk je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap2.. tapi surabi ni akak tak suka.. i love yg kat Kampung Daun tu.

      Delete
  4. kak bestnyaaaaaaa
    cantik bila tuu
    pandai akk cari .. leh tgk bandung layie
    saya tgk dah macam kat CH lah kak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best sangat.. siap ada house keeper lagi.

      sejuk macam kat CH lebih kurang. Lagi hujan lagi lah.

      Delete
  5. saya pun cam akak, tgk arnab ok aje, tp nak pegang, mintak maap, geli sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. serem kan.. mau melompat akak kalau ada kucing lalu bawah kaki.. hee..

      Delete
  6. Replies
    1. INSYALLAH one day.. bukan juah sangat pun..

      Delete
  7. MMg steep lah kak villa tu punya location...

    Tea plantation tu berkabus aja..lagi sejuk dari cameron highland ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sangat.. semua menjerit sebab first driver tu tak berapa pandai.. heee..

      masa tu pun hujan... memang sejuk lah.. tapi rasanya sejuk lagi cmeron highland lah..

      Delete
  8. nasi tu macam nasi berlauk kat klate yeh

    cantik2 pemandangan kat sini

    sejuknuya macam kat gentinglah yek :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dia ada macam2 nasi ati..

      mmg cantik this area. tapi tak lah sejuk mcm kat genting..

      Delete
  9. PEHH...SONOKNYE JALAN2 DGN FAMILY..
    BEST SGT TEMPAT DIE..RS MCM PENUH NGN OKSIGEN KAN..;)

    SALAM KENAL JUGA SIS, THANKS DROP KT NENS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best tempat ni. dah pegi 2 kali dah..

      thanks sudi datang.

      Delete
  10. nampak mcm pakai baju sejuk jer tu..sejuk ke time ni kat tankuban..masa saya pegi tak sejuk pon..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya makanan kat kampung daun kan kak...
      teringat surabi dia...huhu...

      Delete
    2. tak lah sejuk sangat. tapi sebab hujan dan berangin maka itu lah..

      Delete
    3. akak pun suka surabi wahida.. sedap kann.

      Delete
  11. bestnyer kak...meriah pergi ramai-ramai tu kan.view pun cantik...teringin juga nak kesana nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok. esp mak abah akak. happy depa.. ye lah dah tua2 ni kann.. waktu depa lah tu..

      mmg cantik some parts of Bandung.. Natural beauty..

      INSYALLAH one day u datang sini..

      Delete
  12. Kalu di Indonesia , cuti sekolahlah hanya bulan puasa dan raya saja yg panjang. Bukan mcm kita kat sini. sekejap2 cuti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi depa right now cuti panjang. Sampai bulan 7 or 8 nanti kot. Naik kelas baru..kita awal tahun. depa tgh tahun.

      Delete
  13. teringin jugak nak ke Bandung...tambahan bila dah tgk gmbr2 tuh semuo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jomm.. alahhh murah je kalau naik air asia.. cari je hotel murah2 boleh aje..

      Delete
  14. Wow! Bestnya...insyallah bulan Oktober saya kesana pulak...:)

    ReplyDelete
  15. Macam ada somebody missing in the pix!!! kena cut and paste lah ye..!!!

    ReplyDelete
  16. salam kak, kdg sy confius muka akak dgn chefciju...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it