cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, March 8, 2012

Ole - ole Umrah Ziarah NekCik.

Kan ari tu i ada cerita pasal NekCik buat  u m r a h   z i a r a h  kan.. Depa dah balik dah.. Kejap je masa. Depa pergi about 12 days.. Memula ke Jordan then Instanbul. Kat TUrkey tu depa dapat rasa main salji lagi.. Lepas tu baru depa buat umrah. Well as family terdekat of course kami akan menyambut kepulangan depa ni. I malas nak ke airport. So terus je lah ke rumah depa di Setapak Jaya. We all brought some food. Ye lah, boleh sambil sembang - sembang dan makan -  makan.. 
Banyak benda yang disembangkan..Ye lahh..sharing..
Thanks buat CiLi yang tolong dua'a kan buat kami di sana..
Semasa ketiadaan NekCik ni, the neighbors yang tolong jenguk kan rumahnya.. Food malam tu pun neighbors yang sediakan.. They are close to each others. 
Bila food dah sedia, maka makan bersama lah kita..
Apa yang ada ek..jom tengok..
 Ada Mee Hoon dari Shah Alam. Chef CiJu yang sediakan.
 Ada Kasui.
 Rendang Ayam untuk dimakan sama Nasi Lemak. Nasi lak i lupa snapped.
 Sambal nasi lemak.
 Perabah nasi lemak.
 Another dessert by Chef CiJu.
 Serunding Bali yang i bawak balik. Bagi sikit kat depa merasa.
Ok lahh...Banyak gak food yang ada. Then lepas makan, NekCik pun mengeluarkan lah barangan yang dibawa dari Mekah. Macam - macam ada. Jom tengok..
 Ada Tamar Ajwa.
 Manisan dari kulit limau.. Macam - macam warna..Kira macam halwa lah. Manis.
 Chocolate with tamar.
 Dried fruit with nut.
 Tak tau apa nama nya.
 Ni pun i tak tau apa nama. All sweet things.
 Tetiba lah ada buah pelaga.
 Tamar with  nuts.
 Baklava. and last but not least......My favorite...
 FM dari Istanbul, 
another one.. Jordan.
Satu lagi, i dapat shawl. MASYALLAHH... datang dari tuuuu.. KASHMIR.. Subhanallah..
Thanks buat NekCik, TokPuCu, and CiLi yang menghadiahi semua nya di atas. Dapat rasa Air Zam - zam fresh dari Mekah.  INSYALLAH one fine day, kami lak.. Dua'a kan aje lah ye...
**********************************************
Volume 2, Book 26, Number 598 :
Narrated by Ibn Abbas
The people of Yemen used to come for Hajj and used not to bring enough provisions with them and used to say that they depend on Allah. On their arrival in Medina they used to beg the people, and so Allah revealed, "And take a provision (with you) for the journey, but the best provision is the fear of Allah." (2.197).

23 comments:

  1. bestnya bihun tu...lapoorr
    nekcik makcik yan ye?

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah selamat pulang, wahh makan2 dan ole2 mmg best sambil2 tu mcm2 cerita bolh dengar... terliur tgk tamar ajwa tu... kurma paling sedap...

    ReplyDelete
  3. Kak kasihredha,

    ye lahh berbelas jam dalam kapal.. alhamdulilah kami dapat menyediakannya.

    ReplyDelete
  4. ALHAMDULLILAH Hanis..

    Hnais pun kena rajin makan tamar.. bagus untuk baby. kalau dapat kembang fatimah dari mecca pun bagus. Buat mandi akhir2 bulan nanti.. Sambil selawat mintak lancar je baby keluar..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah .. dah balik dah nek chik ..

    syukur semua selamat ;)
    waaaaaaaa bestnya makan ramai sambut kepulangan , bertambah rejeki nek chik .. banyak ole2 dari sana .. sedap2 ,

    nak2 manisan tuu bakhava tuu saya ada terima 2-3 kali org balik dari sana sedap tau kak ... manisss sgt2 .. makan sikit2 buat basuh mulut lepas makan nasi eekekek .. FM bestnyaaaaaaaaaaaa ... shawl pun cantik ... dari kashmirr layie ;)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...selamat semua

    jiran tu sungguh baik la...

    lapor tgok makanan tu semua...

    FM tu semua sgt cantik :)

    ohh akak dulu pernah bellajo kat Johor ekk? :)

    ReplyDelete
  7. Sekali pandang, kakcik ingatkan buah pelaga tu - kuaci. :)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..selamat kembali.
    sedapnya tengok buah2 tgn dr mekah tu

    ReplyDelete
  9. Meriahnyaa makanan..

    Seronoknyaa tgk org dah pergi dan balik dari umrah.. Tak sabar dah nie nak ke sana.. Insyallah.. :)

    ReplyDelete
  10. Pelik gak ...camne boleh terselit buah pelaga tu kat situ....

    Kashmir Oh Kashmir...sah dah ni...dia panggil dah ....

    ReplyDelete
  11. seronok n best kalu dpt ole2 dr Mekah... rasanyer lain sgt dr malaysia... uhuhuhu

    ReplyDelete
  12. ALHAMDULLILAH Ieda..
    Memang suka sangat. Akak suka baklava tu. Masa preggy no 3 dulu tu mmg itu yang selalu diidamkan..

    ReplyDelete
  13. Maya,

    ALHAMDULILAH.. depa dah bersama almost 30 years..That's y lah.

    Akak orang Johor lah. Orang Pontian.

    ReplyDelete
  14. He...sama saya gak kakcik. Macam dah nak kaup je ..

    ReplyDelete
  15. Anisalya..


    alhamdulilah dapat share dgn depa.

    ReplyDelete
  16. ASP,


    heee.. pandai awak yee.. saja je menyakat. mmg tak sabar rasa hati nak ke Kasshmir tu..

    ReplyDelete
  17. Betul tu Dana..

    akak paling suka bab baklawa and shawl tu..heee

    ReplyDelete
  18. askm semua..ni nekcik nak ucapkan terima kasih bebnyak pada yg telah mndoakan kesejahteraan nekcik skluarga..alhamdulilah telah di kurniakan kesihatan untuk menjalani ibadah umrah di sana walaupun jadualnya agak hectic sebab kami bjalan jalan dulu...syukor sesangat kerana Allah memberikn kami kekuatan dan keizinanNya untuk memohon keredhaanNya...alhamdulilah

    ReplyDelete

cliks..cliks