cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 12, 2012

Small kenduri for Abang Irfan

Yesterday i was so tired to update the blog. Yelah, ada buat small gathering sikit. Dua'a selamat buat A b a n g   I r f a n   y a n g   d a h   m a s u k   J a w i.  I bukan buat besar - besaran. Simple je. Jemput sedara masa terdekat je..Adik - beradik Hubby dan sedara - mara terdekat i. Tu je.. Then neighbors. Tu pun takat 3 rumah je.. Yang betul - betul rapat lahh..

Sungguh pun sikit - sikit tu, tetap rasa keletihan jugaklah kan.. Sebabnya kami masak sendiri semuanya...Cuma i ada tempah Nasi Ambeng dari My SIL, Kak Idah di Ijok..Nasi Ambeng orang Jawa betul. Nasi Ambeng ni i buat kan 'Bontrot' pada guests dan buat makan gak as jamuan. 
My SILs sibuk membungkus Nasi Ambeng. Tangan orang Jawa asli.. heee...I memang tak pandai lahh..
Sementaranya di depan orang lelaki dah membaca tahlil. 
Terima kasih pada kawan Hubby yang tolong bawak kan majlis.
Lepas tahlil sure lah time makan kan.. Lagipun dah lambat sangat. Jom tengok apa yang kitarang sediakan buat tetamu.
Dish wajib - Sambal Goreng.
Curry Daging.
Sambal Tomato for Nasi Arab. 
Chef CiJu menyediakan Nasi Arab for our guests. Sorry lah. Gambar Nasi Arab dan ayam nya tak dapat ditangkap gambarnya..heee...kalut..
Ini pulak Ayam Masak Merah untuk Nasi Ambeng.
Serunding untuk Nasi Ambeng jugak.
Sebelah tu Tumisan Kacang Tolo dan Tumisan apa tah..heee..Untuk Nasi Ambeng gak.
Ini pulak Pecal yang dibuat oleh My SIL, Kak Yah.
Ini pulak Seruding Bali. I beli masa di Bali. Beli dengan Kadek..heee..Sedapp..
 Yang ni pulak hasil tangan my SIL, Kak Idah. Tempe Goreng.. Sedappp
Ini adalah lebihan Pulut Kuning yang diberi pada guests lelaki. Balance i letakkan atas meja. My Mommy yang buatkan.
Agar - agar Pandan My Mommy gak yang buat.


Tiramisu hasil tangan CiRah.
Yang ni pulak tetamu yang bawak.. Thanks buat Ana. Sedap sangat.
and Chocolate Cake oleh cheff kita lah..Chef CiJu.
 Tetamu yang hadir.
 Pada guests i berikan Nasi Ambeng yang diisikan dalam bekas tin. Nampak tak bekas yang ada ribbon tu.. Macam tu lah..
Depa ni adalah guests i yang paling lewat. Malam punya session. Tak kesah pada i. Kalau rumah ibuat makan - makan memang tak ada istilah time - time ni.. Sure kedai bukak sampai malam.. Lagipun depa ni sedara sendiri pun..Lagipun salah sorang tu langsung tak pernah samapi rumah i.. So, tak kesah lahh..
 Tok sedara dan mak sedara melayan si kenit, Alya Batrisya.
Ahaaa...last time i cakap nak nak buat something kan door gift to the kids.. Ha... ni lahh..I letakkan Chocolate Chip biscuits yang Cheff CiJu buat kan, Masukan dalam plastic then dalam paper cup and wrapped with lace dan i letakkan pencils yang i beli kat Bali gak.. 
Disebabkan pencil tak cukup, we all letakkan key chain. Pun yang dibeli di Bali..Ok tak??? Saja suka - suka.. Suka tengok ornag happy...Apa - apa pun i was so happy untuk majlis ini. Walau buat kecik - kecik je..
**************************************************
Volume 7, Book 65, Number 298 :
Narrated by Anas
To the best of my knowledge, the Prophet did not take his meals in a big tray at all, nor did he ever eat well-baked thin bread, nor did he ever eat at a dining table.



30 comments:

  1. Nasi ambeng orang Ijok memang the best :-).
    Walaupun bulan 12 hari tu boleh katakan I mkn nasi ambeng mostly everyday, tapi tengok you punya nasi ambeng, terus rasa rindu and meleleh sgt2 nak makan.

    ReplyDelete
  2. salam Yan, wah sedapnya nasi ambeng tu.....wah rindu juga dgn nasi ambeng ni....cantik2 door gift tuuuuu comel sangat.

    ReplyDelete
  3. tengok nasi ambeng tu tetiba teringin...dah lama tak makan..huhu.

    ReplyDelete
  4. Kakak tengok segala lauk-pauk utk nasi ambeng itu memang sah origin tangan org jawa... terliur dah kakak..

    Syukur adik dah masuk jawi... seminggu cuti harap sembuh segera. Kena pantang macam org beranak adik..

    ReplyDelete
  5. kecik pun tetap meriah kak, tu yg best tu. janji tetamu yg dtg happy

    ReplyDelete
  6. nasi ambeng..sedapnya. sy pon org jawa jugak..hiks.

    sis nak tnya..kat pecal tu ada timun, taugeh n pucuk ubi kan.satu lagi yg kaler kuning tu ape yer?

    ReplyDelete
  7. sedapnyee sambal pechal dan serunding bali tu kak ..
    huhu mengiurkan .. kalau ada majlis macam nie , nak2 lauk2 kampung .. perghh x pandang kanan kiri dah akak huhuh

    ReplyDelete
  8. semuanya nampak menyelerakan, mana air tangan yan.. :) Yg mahal tu nasi ambeng dalam bekas tin tu..kreatif tul :)

    ReplyDelete
  9. ah rindunyer nasi ambeng kak...
    my feveret tuh kak... huhuhuhui

    hidangan sampingan lain pun bestnyer.... meleleh air liur pg2 nih

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yan

    nampak tetamu semua gembira... tentu puas makan...

    yang amsuk jawi tak makan ke...he he

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. wasalam kak balqees dairy..

    Sedap amat kak. Esp yang dah dibungkus tu.. Terasa dah sebati..

    Door gift tu saja2 kak... seronok2...Tangan akak lagi comel membuat nya...

    ReplyDelete
  13. Aduii... anak tak log out. yang i main sedap je menulis.

    Anyway Min, this is the best Nasi Ambeng. My SIL kalau kenduri order kat dia je. Sedara Wak Bakron. Sebungkus dalam RM7 ada ayam seketul.

    ReplyDelete
  14. lieynanilaz,

    nak ajak jauh lah pulak yee...hee

    ReplyDelete
  15. ALHAMDULILAH sedap semuanya Kakzakie. Berbaloi.

    Memang kena berpantang sikit. tapiii dah nama anak ni kann.. Ikut suka hati dia je..

    ReplyDelete
  16. nasi ambeng..!!! sedap nya..

    comel doorgift utk kids tu.. ada idea ni.. tqs kak yan..

    ReplyDelete
  17. Wida,

    yang kuning tu betik yang dicelur.Sedappp..

    ReplyDelete
  18. Hee...ye Ieda.. Kena ikut selera tetamu gak kann.. sebab kali ni ada family Jawa yang berkunjung..tu yang kena ada menu Jawa tu..

    ReplyDelete
  19. Zie,

    i cuma buat door gift. Hee.. tak masak satu apa pun..

    ReplyDelete
  20. Waalaikumusalam Bro Rozali,

    ALHAMDULILAH.. ooo yang bersunat tu pun main belasah je makan. tak pantang.. heee.

    ReplyDelete
  21. ALHAMDULLILAH.. tak kesah mulan.. jajni dapat something that we can share..

    ReplyDelete
  22. comelnyer gift untuk kids tu kak yan...meriah makanan

    ReplyDelete
  23. bukan 'small kenduri' lagi dah ni, terliur tengok juadah²nya! :D

    ReplyDelete
  24. ALHAMDULLILAH Alin.. just like to make the kids happy..hee

    ReplyDelete
  25. Small je yang. Zaza, kitarang kalau besar kena panggil orang massak. If not tak terlayan..hee

    ReplyDelete
  26. sangat berselera dengan Pulut Kuning mengiurkan betul...

    ReplyDelete
  27. Pulut Kuning tu macam pelengkap majlis Lizz..

    ReplyDelete
  28. kak yan, sweet sgt giftnya.. bekas nasi ambeng pun cantik..
    selamat masuk jawi ye abang irfan :)

    ReplyDelete

cliks..cliks