cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 11, 2012

Penang Nyonya, HALAL ke???

Have you ever been in this place? Penang Nyonya. I went here last 2 weeks. Sebelum ni i memang jarang malah tak pernah teringin nak masuk mana - mana resto yang secara terang - terang diusahakan oleh bangsa lainn. Faham kan maksud i.. Macam segala macam kopitiam lah, then ada perkataan nyonya lah.. i jenis bit sceptical  sikit. Chicken Rice Shop pun i tak lagi masuk almost 5 years or maybe more kot..I prefer pegi kedai Western. heee...Western ni pu ke Victoria Station mungkin tak akan masuk lagi. Sebabnya anak - anak dah status kan tempat tu tak HALAL.. hee.. Ingat case kami  m a k a n   k a t   s i n i  tak.. Anyway, let me story about this shop.. 
I masuk sini when me and Chef CiJu went to Subang Parade dan kena waktu lunch. Cari punya cari still tak jumpa any resto yang berkenan di hati.. Akhir nya we went to this resto. After Chef CiJu convinced me untuk masuk ke sini. Nampak gak yang bertudung - tudung kat dalam ni.. (org bertudung memang banyak makan kedai Non Moslem..Betul kan????).
Masa nak order sekali lagi i tersentap.. I saw the HALAL logo ditampal. So, ini HALAL ke tak ni.. I panggil the waiter..Tanya.."oooo..ini logo lama," emmmm.. cam ne tu..So, untuk tidak merasa syak dan wasangka, i memilih menu yang base on seafood. Yang lain - lain i tak nak fikir dulu..
Chef CiJu took Mee Hoon - RM8.90
I took Rojak Buah - RM6.50. My favorite.(kalau dia tambah buah - buah sikit lagi lah sedap. Ini takat timun dan mangga je.. Huu.huu)
Seafood Pai Tee/ Top Hat  - RM8.00
Seafood Keaw Tiau - RM8.90
Masa tengah makan - makan tu, i perasan ada one lady duk tengok i. I senyum.. Dia tanya, "kembar ke?". heee.. i jawab tak lah kan.. ramai yang kata i and Chef CiJu ni twin.. heee.. lawak..Kami sembang - sembang.. I tanya dia macam - macam pasal kedai ni.. Dia kata dijamin HALAL. She has been working to this resto almost 20 years. All the rempah tumis dia yang buat.. So now i feel bit ok.. Kalau i nak masuk makan pun i kena cari kedai ni je lah.. heee..
We just spent about RM49.95 plus all the drinks. Muka i tambah tembam kan.. aduiii. lepas ni nak jalan - jalan dan makan - makan lagi.. aduiiii.. hee..tak pe lah asal kan i sihat je.. Berat badan itu lain hari kita handle... hee...sempat lagi ber blogging and facebooking. Chat dengan MFA pasal Kashmir trip.. I dapat price yang really reasonable dari dia for  6 days 5 nites. Nanti i N3 kan ye.. Lepas balik dari jenjalan Indon..
*******************************************************
 Volume 7, Book 65, Number 287 :

Narrated by Abu Huraira
Once while I was in a state of fatigue (because of severe hunger), I met 'Umar bin Al-Khattab, so I asked him to recite a verse from Allah's Book to me. He entered his house and interpreted it to me. (Then I went out and) after walking for a short distance, I fell on my face because of fatigue and severe hunger. Suddenly I saw Allah's Apostle standing by my head. He said, "O Abu Huraira!" I replied, "Labbaik, O Allah's Apostle, and Sadaik!" Then he held me by the hand, and made me get up. Then he came to know what I was suffering from. He took me to his house, and ordered a big bowl of milk for me. I drank thereof and he said, "Drink more, O Abu Hirr!" So I drank again, whereupon he again said, "Drink more." So I drank more till my belly became full and looked like a bowl. Afterwards I met 'Umar and mentioned to him what had happened to me, and said to him, "Somebody, who had more right than you, O 'Umar, took over the case. By Allah, I asked you to recite a Verse to me while I knew it better than you." On that Umar said to me, "By Allah, if I admitted and entertained you, it would have been dearer to me than having nice red camels.

30 comments:

  1. Makanan dan minuman itu menjadi darah daging, jadi wajiblah kita mencari yang halal, kan Yan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ABSOLUTELY.. tak boleh buat main2..esp bab food. Boar lah org nak kata saya kolot..saya ta kesah.. Janji masuk perut anak2 adalah food yang halal (seboleh2nya saya tetap berusaha ke arah itu.)

      Delete
  2. Tembam tu kan manis, apa salahnya? hehe....yg komen pun sama.

    ReplyDelete
  3. hehehe... sapa yg tak was2 kan kak... halal haram makanan tu kite yg tanggung nnti, jd darah daging kite...

    tp betul lah kak, akak ngn chef ciju mmg ada iras2 kalu tgk sekali imbas... mcm kembar gk tp lahir lain2 hari hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Dana..kita wajib pastikan sebelum makan. bukan pakai lara je..

      Rasa yg cakap cam tu Dana..dah seibu sebapa kannn..

      Delete
  4. ok, pasni kite yakin nak makan kat sana! tengkiu kak yan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHHH....no problem dear..sharing is caring kannn..

      Delete
  5. kalau kita was was dgn satu resto tu elok jgn makan.
    apalagi kalau dlm resto tu ada arak mcm victoria station tu ...wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. saya mmg dah tak masuk dah ke VS tu kalau dgn anak2.. kalau dgn frens, ada pilihan, saya buat pilihan..

      Delete
  6. nak tau kak tntg quotation Kashmir tu. Boleh?

    ReplyDelete
  7. I rasa tgk tempat kot...mcm resto nyonya ni franchise kan? Kekdg kat tmpt lain diaorg ltk pekrja asing tu yg lg gerun nk masuk...risau kan...?
    Elok jgk kita beringat mcm ni :)

    ReplyDelete
  8. Aina pun tak pernah ambik pusing pasal berat badan tapi bila dah mula tercungap2 naik tangga bermakna amaran awal untuk kurangkan makan...hehehee...

    ReplyDelete
  9. harap2 nya kedai makan kat malaysia betol2 halal kalo depa ada logo halal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya Mulan...ini akak pasti sebab cousin akak dah buat survey.. kita kena cari tau sendiri..

      Delete
  10. acu sekarang nie memang lupa kan dulu bab diet
    mood nak makan melampau2

    ReplyDelete
  11. salam kak yan,

    betul la kak, saya pun skeptical sket part2 carik makanan halal ni ...
    sejak p negara yg majoriti non-muslim la...
    tp bila ditenung2 dalam negara kita pun masih boleh diragui lagi status kehalalan makanannya ...

    saya pun masih keliru kak yan ngan chef ciju tu...sangatttt samaaa! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya negara kita lagi teruk suzi.. buat lah research about it..for sure. i bet.

      ye keee?? hee

      Delete
  12. best nya kak yan nak berjalan lagi.. bon voyage.. tunggu entri jenjalan again..

    ReplyDelete
  13. Yan..selalu i gi subang parade tu so since dah confirm halal then i akan terjah sana nanti. Satu lagi nak komen, naper yek dia orang nih tak letak logo halal kan senang untuk customers tak payah nak tertanya-tanya. Kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suree..sudah di jamin halal oleh Yan's Company..heee

      Delete

cliks..cliks